Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

Kashmira # e-mail 2010.10.26. 08:28

Tisztelt Kovács Úr!
Bocsásson meg,de nem tudom értelmezni határozottan a válaszát,nagyon laikus vagyok az ilyen ügyekben.
Úgy szeretném feltenni a kérdésem hogy a férjemnek van joga ahhoz hogy a nevén szereplő telek amit már házasságunk alatt kétszer értékesített, melyen a kettőnk háza épült, levonhatja vagyonmegosztás esetén?

Kérem szépen válaszát!

Előre is köszönöm szépen!Tisztelettel:Kashmira

ObudaFan # e-mail 2010.10.25. 19:21

Csak akkor teszik át, ha sikerül kimutatni, hogy a Fővárosi Ítélőtábla (gondolom, róluk van szó) összes bírója, vagy bírósági vezetője elfogult. A perköltségre vonatkozó rendelkezést megváltoztathatja a másodfokú bíróság, ha magát az ítéletet is megváltoztatja.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Micpa # e-mail 2010.10.25. 18:44

Sziasztok! Segítséget kérnék: Egerben volt az első fok. Én Debrecen mellett, volt párom Eger mellett lakunk. Másodfokra Bp-re kéne menni, ami mindkettőnknek nagy távolság. Ha kérjük/kérem, mennyi az esélyem rá, hogy esetleg átteszik Debrecenbe a tárgyalást?
A másik kérdésem: mi történik az első fokon megállapított perköltséggel (elég nagy összeg)? Marad vagy érvényét veszti? Köszönöm a választ előre is!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.25. 14:45

Az eredeti telek különtulajdon volt, és a helyébe lépett érték is az.
De itt - az ingatlannyilvántartás adata miatt - nem is az szorul bizonyításra, hogy a férjnek különvagyona van, hanem az, hogy az ingatlan egyébként közös tulajdon. Bár ez a bizonyítás sem nehéz.

www.kbs-ugyved.hu

Kashmira # e-mail 2010.10.25. 14:36

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
A férjem első feleségével épített a telekre házat,azt az ingatlant eladták természetesen és levonta az exneje részéből a telek akkori árát.
Mi vettünk 50méterre egy másik telket,de rögtön a férjem a nevére íratta és építettünk rá egy családi házat ami közös néven szerepel a tervrajzon.
Mivel Anyósom szinte a szomszédban,túl közel lakott és nagyon sok konfliktus okozójaként,könyörögtem a férjemnek adjuk el az ingatlant és építsünk legalább 1km-re Anyóstól másik házat.3évbe tellett mire rávettem a ház eladásra és építettünk 6éve egy másik ingatlant.
Ez a telek is a nevére lett írva,de a ház szintén a kettőnk nevén van.
Anyóst idehozta,pedig el látta magát,fitt asszony 73éves.
Megromlott a kapcsolatunk így már rohamosan,mivel nekem nem hagyott beleszólást a férjem semmibe.
Drága Ügyvédúr!Köszönöm szépen előre is a segítségét-válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.25. 12:43

Hogy lehet a férjed "nevén", ha közben kétszer is eladták? Vagy ez egy bumerángtelek?

www.kbs-ugyved.hu

Kashmira # e-mail 2010.10.25. 09:25

Tisztelt Szakértők!
A férjemtől válni szeretnék,amit ő emlegetett korábban,de most én is látom,nincs vissza út,elhidegülés miatt.
A telek amin a ház épült ahol jelenleg lakunk,a férjem nevén van,még az előző feleségével való együttlétük idején kapta a Nagypapájától.
Az a telek azóta kétszer lett eladva,házasságunk idején az építkezések alkalmával,nevén szerepel az adásvételi papírokon.
Válás esetén levonhatja e a telek jelenlegi árát a javára ha ezt a házat amiben élünk eladjuk?
Előre is köszönöm a válaszukat!

ObudaFan # e-mail 2010.10.22. 19:34

A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.
A gyermekétől különélő szülőt a bíróság feljogosíthatja a vagyonkezelés és a gyermek vagyoni ügyeiben a törvényes képviselet jogával is, illetve, ha a gyermek érdekei megkívánják, az őt egyébként megillető szülői felügyeleti jogokat - így a gyermek sorsát érintő valamely lényeges kérdésben való döntés jogát - korlátozhatja vagy megvonhatja, illetve egyes jogosítványok gyakorlásának szünetelését rendelheti el.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Mi legyen? # e-mail 2010.10.22. 14:35

Kedves Hozzáértők, Ügyvédek!
Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni. Mi a teendő abban az esetben, ha a váláskor megállapodott közös gyerekfelügyeletet az egyik fél nem tartja be a gyakorlatban.
Egészen konkrétam a két kiskorú gyerek az anyánál került elhelyezésre, viszont a közös gyerekfelügyelet az ő részéről annyiból áll, hogy felveszi a gyerekek után járó tartásdíjat, de az apának semmilyen beleszólást nem enged a gyerekek életébe (a láthatással nincs gond). Nem arról van szó, hogy az apa minden egyes percbe szeretne beleszólni, nem az élet megnehezítése a cél, de hogyan érvényesítheti azt a jogát, hogy neki is legyen beleszólás abba, hogy mi történik a gyerekeivel, amikor nincs velük (nem átlagos napi szinten, természetesen) és ne csak a (nem kevés) tartásdíat szedjék le róla? Pl., hogy a 120 nm-es négyszobás családi házban anyuka ne aludjon egy ágyban az iskolás korú gyerekével, mert az apa azt helyteleníti, vagy hogy mindkét gyerek úgy lett beíratva általános iskolába ill óvodába, hogy azt az anya nem beszélte meg az apával, csak közölte, hogy mostantól ide és ide fognak járni a gyerekek, stb. Mi az a határ, ahol a gyerekek életébe még jogilag beleszólhat, és hogyan, milyen úton módon juttathatja érvényre a jogait, ha az anya nem hajlandó semmilyen effajta kommunikációra mondván, hogy nem lakik ott velünk, ne szóljon bele semmibe, csak fizessen?
Gyanítom, olyasmivel nem nagyon lehet a gyámügyre menni, hogy anyuka a nyolcéves gyerekét egy ágyban altatja magával és az egész négyszobás házban nem lett kialakítva a gyereknek egy tanulósarok sem, ahol megfelelően készülhetne az iskolára. És bár ezek (és még a többi ehhez hasonló dolog) igen komolyan befolyásolják a gyerekek életét és jövőjét, mégis túl „piszlicsáré“ ügynek tűnnek ahhoz, hogy bíróságra lehessen menni vele.
Egyszóval mit lehet tenni, hogy az apa is beleszólhasson az ilyen ügyekbe (mégegyszer hangsúlyozom, nem a kicseszés és a teljes kontroll a cél!)?
Van az apáknak bármi érdekvédelmük (jogilag és a gyakorlatban alkalmazhatóan), amire hivatkozni lehet, vagy csak fizethetnek?

ObudaFan # e-mail 2010.10.21. 13:42

Küld.
A tárgyalás előtt, ha a londoni cím sem jó.
Végül a pervesztes fizeti.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

unknownuser # e-mail 2010.10.21. 13:15

Tisztelt ObudaFan!

A napokban kaptam egy értesítést a bíróságtól, melyben kérnek, hogy 15 napon belül nyilatkozzak arról, hogy a feleségem ismeretlen helyre távozott.Indoklásként azt írták, hogy nem vette át a bírósági értesítéseket. Továbbá ügygondnoknak kellene a feleségemet helyettesítenie. Ennek az ára 25,000 HUF.

A kérdéseim a következők lennének:

A feleségem valahol Londonban dolgozik és él. Abban az esetben, ha esetleg sikerül megszereznem a tartózkodási helyét, Londonba is küld a bíróság értesítést?

A 25,000 HUF összeget mikor kell kifizetnem? Még a tárgyalás előtt vagy után?

Kérhetem azt a bíróságtól, hogy ezt az összeget terheljék az alperesre?

Köszönöm előre is a válaszát!

unknownuser

MajorDomus # e-mail 2010.10.21. 00:25

Ha az apja 20 evig szo nelkul fizetett, akkor miert kerdezed meg ,hogy neked is kell-e forditott esetben. A tartasdij fizetes nem ferfi privilegium.

sagit # e-mail 2010.10.20. 13:32

Hát így jó kérdés nem tudni a betegsége mennyire befolyásolja a munkavállalásban mennyire akadályozza.
Ha nem akkor már nem jár semmi sem. Második szakmánál pláne nem

lantoséva # e-mail 2010.10.20. 13:18

Köszönöm. Speciális iskolába tanul,mert epilepsziás, de már a második szakmáját végzi. Szerinted ekkor is kell fizetni felnőttartást?

sagit # e-mail 2010.10.20. 13:11

18 évestől nagykorú oda megy ahová engedik...
felnőttartás ha még első fősuliját v. egyetemét végzi megszakítás nélkül...

lantoséva # e-mail 2010.10.20. 13:07

Sziasztok. Ügyvédi tanácsra lenne szükségem.
8 éve elváltam, a bíróság nálam helyezte el a gyereket. Az apja rendesen fizette a gyerektartást. a fiam novemberbe lesz 20 éves. 8 év alatt, mostanáig nem tartotta az apjával a kapcsolatot. Most felbukkant az életében az apja és úgy döntött a gyerek, hogy hozzá költözik. az lenne a kérésem, hogy követelhet.-e tőlem az apa gyerektartást, illetve 20 éves gyereknél szóba jöhet.-e gyermekelhelyezési per?

Köszönöm .

bukki # e-mail 2010.10.20. 12:27

Köszönöm KBS, de nem értem! A szerződésben semmi olyan nincsen kikötve,hogy ha "az egyik fél mégis több pénzt szeretne akkor visszavonhatja a szerződést" Mert szimplán erről van szó.A letéti idő nem járt le,az ügyvéd korrekten járt el,a pénz megérkezett...Nem történt semmi olyan ami indokolná!Csak még többet akar az összegből!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.20. 12:08

Bukki, ezt csak az tudja megmondani, aki ismeri a konkrét letéti szerződést.

www.kbs-ugyved.hu

sió # e-mail 2010.10.20. 08:13

lélek83

Csak rajtad áll hogy helyesen tudsz e mérlegelni.
Legfőképpen hogy most sértve érzed magad, de ha elindul egy peres eljárás, akkor nem sértve leszel, hanem halálos ellenségekké válhattok!
A következő, amit te is helyesen látsz: a ráfordított pénz megjön-e valaha is? Az ügyvéd nem dolgozik ingyen. Ha lesz csak egy szakértő is, aki megvizsgálja kocsi körüli dolgokat, + 3 tárgyalás, akkor már érdemes elgondolkodni!
Meg aztán a bizonyítási teher: neked kell tudni bizonyítani, hogy menyi pénzed volt, menyibe került minden, és neki menyije volt. Szerintem már itt nem áll meg a dolog, de ha mégis akkor menjünk tovább.
Egyenként beidéztetsz mindenkit a tárgyalásra, hogy mennyi menyasszonypénzt adott?
Úgymint:
Sárika néni: 30 000 Ft
Kisék: 200 000 Ft
Nagyék: 400 000 Ft
Stb…
Szerintem itt is elbukik a dolog, mert ha csak Nagyékat nézzük, akik egyébként segélyből élnek, akkor hogy adtak ennyi pénzt? Aztán eljuthatsz oda, hogy te ügyedből fakadóan Nagyéknak kell bizonyítani, hogy volt ennyi pénzük. Tehát tuti hogy nem fognak veled beszélni ezután, de az is lehet letagadják a 400 Mátyást!
Aztán ő azt mondhatja hogy az ő számlájára ment a pénz, de az ő pénzéből éltetek. Te erre azt mondod, hogy na de kérem vagyonközösség, van nem? De. Akkor viszont hol a te pénzed? Azt hova raktad? Ember nincs aki el tud számolni akár 3 évre visszamenőleg!
Itt ezen a ponton már régen nem beszéltek, és már régen tűvel szurkáljátok a másik pólójából, meg hajából készült vudu babáját, a feje környékén!

Szerintem nem éri meg az egész.
A lelki béke, és a nyugalom többet mindennél!
De ha úgy érzed, menj el ügyvédhez.

Sok sikert akármelyik utat is választod!

bukki # e-mail 2010.10.20. 08:06

sziasztok, ügyvédi segítségre,véleményre lenne szükségem!
Mi van akkor ha: adott egy válás,mely jogerős..az ingatlant,ami közös meghirdetik,van rá vevő...adásvételiben kikötik a fizetési feltételeket.Jó része az összegnek hitel visszafizetésére megy,a maradék egy letéti számlára.A letéti számláról pedig 3 felé kéne az ügyvédnek fizetni.
Megérkezett ez az utolsó részlet a számlára,de az egyik fél a házaspárból fel akarja mondani a letéti szerződést,mert még több pénzt szeretne kapni.
Lehet ilyet csinálni???????

lélek83 #   2010.10.20. 00:58

Sziasztok!
Örülök, h megtaláltam ezt a fórumot, mert nem ügyvédi, hanem kívülálló emberi véleményre lennék kíváncsi. A problémám nem olyan óriási, mint néhányotoknak, de remélem azért páran szóra méltatjátok. Fiatalok vagyunk a férjemmel, gyerek nincs, nagy szerelem volt, elkapkodott házasság is, aztán állóvíz már fél év után, végül kimondtam, váljunk. Házassági szerződést nem kötöttünk, lévén hogy mindketten szegény családból valók vagyunk, egyetlen nagyobb értékem 1 kis autó,+némi spórolt pénz, neki értékpapírban 1m. Bazi nagy lagzit csináltunk, Ő beleadta az 1m-ját, Én a többit, így 1.8m-ra jött ki az össz. költség. 60-an voltunk, 1.4m menyasszonytáncpénz jött össze, ebből a részemről meghívott 14!családtagtól 900e-t! kaptunk, akik mindenüket beleadták, amijük csak volt, míg a Férjem családja nem erőltette meg magát. Nászúton spórolásból nem voltunk, és 1.2m-t visszatettünk az Ő számlájára, nálam nem maradt semmi, közös számlát nem nyitottunk. Az autómat Ő használta (már előtte is), lelakta, tönkretette, Édesapám üres lakásában lakhattunk. Mikor elköltözött, persze a pénz értékpapírban az Ő nevén volt, amihez még gyűjtöttünk, így 1.5m. Nekem maradt a tönkretett autó, Ő azt mondja, nekem nem jár semmi, 2hónapig nem dolgoztam (suli vizsgaidőszak miatt), addig eltartott, és az esküvőre az összes pénze elment..
Elköltözése után 2héttel vett 1autót, ami kb.4m-ba kerül... Ja, és ELVILEG sosem vetett fel minket a pénz..:( Sietteti a válást, ügyvéddel íratott papírt, még nem láttam, de szerintetek aláírjam, h nincs követelésem??? Sokszor azt gondolom, vigye, végül is Én akartam válni, de ha arra gondolok, h a családomtól mennyi pénzt kaptunk, ami egy élet TISZTESSÉGES munkájából származik, forr a vérem!!! Persze, másoknak nem nagy összeg, de talán a menyasszonytánc fele Engem is megillet, nem? Főleg, h többet kaptunk az Én részemről. Bár Ő többet invesztált bele mint Én.. Nem tudom..:( Önszántából nem ad, bosszúból, pedig nem csak az Én hibám, h tönkrement a kapcsolatunk. Most pereskedjek rongyos 700e-ért??! Még több is járna.. Vagy hagyjam, veszett már több is Mohácsnál?.. Csak a családom megtakarított pénze miatt fáj, nem azért adták, h Ő kocsit vegyen belőle!..:( Ha odaadná, vissza is adnám nekik. A kocsit mellesleg "az Apukája vette neki". Ja, persze, a kis nyugdíjából. Na mindegy. Átverve érzem magam. Azt mondja Ő is. Egyébként nem egy rossz ember. Sőt. Na most hol az igazság???
Köszönöm ha végigolvastátok.
Egy tanácstalan lelkis.

ObudaFan # e-mail 2010.10.19. 17:52

gabesz82

Jár belőle - most már pénzben. Ha megegyezni nem sikerül, polgári pert kell indítani.

Sandra46

Polgári perben a bíróság állapítja meg.

zneedit

Ismerni kellene az ügyet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

zneedit # e-mail 2010.10.19. 17:36

Kedves Szakértők!

Válófélben vagyok. Férjem semmiben nem hajlandó megegyezni. Nekem van munkahelyem, neki több mint egy éve nincs. Agresszív is velem és a gyerekekkel. Úgy veszem észre el akarja húzni. Nekem ehez se türelmem se pénzem nincsen. Hogy tudnám minél előbb lezárni?

Sandra46 # e-mail 2010.10.19. 11:53

Tisztelt Szakértők!
Lakóingatlanban való tulajdoni hányad megállapításához kérnék segítséget. A lakást a férjem különvagyonából (egy fél lakás, aminek a másik fele házasságkötés után került a nevére, de azt állítja, az is a különvagyona), illetve hitelből, lakásépítési kedvezményből és önerőből vásároltuk. A lakás 1/1 a férjem nevére került. Hogyan lehetne megállapítani az én tulajdoni hányadomat ( az önerő, a hitel és szocpol közös volt)? A hitelbe az édesanyja is fizetett, ez a rész akkor a férjem különvagyonának számít? köszönettel, Szandra

gabesz82 # e-mail 2010.10.19. 10:47

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Testvérem ügyében kérnék segítséget Öntől. úgy egy hónapja elköltözött tőle a felesége titokban, vitt el különféle ingóságokat, megegyezés nélkül. A lakás, amiben laknak önkormányzati bérlemény, bátyjám nevén Viszont van még egy saját tulajdonú lakásuk is, ami felesége nevén volt. Ezt a lakást ezt a házasság alatt vették úgy, hogy eladtak egy másikat, ami a felesége tulajdona volt házasság előtt, viszont hitel volt rajt, és ketten fizették ki, ill. eladták,és ahogy említettem a házasság alatt vettek rajt egy másikat,amit a felesége nevére írattak . Most a tudomásunkra jutott, hogy a hölgy saját nevéről átíratta a két gyerekre ezt a lakást. (19 ill. 23 évesek a gyerekek)

Kérdésem? Mit tehetünk, hogy a bátyjám is részesüljön ebből a vagyonból,ha ne tán tán válásra kerülne sor? illetve jár-e neki egyáltalán valami ebből?

Köszönöm a válaszát!!!