Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 22:59

Szipuscar, lehetségesnek lehetséges, de eléggé kockázatos is, főleg a másik fél számára.

www.kbs-ugyved.hu

szasza266 #   2010.06.02. 18:25

Tisztelt kbs!

A csalásban igazam van!Nekem nem lenne jobb sem rosszabb sem de ezt a pénzt ő nem a gyerekekre költötte hanem magára!nem is hivatkoznák erre soha ha tudom hogy a gyerekek miatt vette ezt fel!de nem!Tehát ez csalás!Egyébként a gyermek nálam él életvitelszerűen mivel ő hívott fel 05.19-én hogy hozzam el a lakásunk hitelének a felét nem fizeti volt biztos munkahelye de mivel a falu a szájára vette mert csalt ezért lépett le!Én visszamennék a fiammal de az ovodavezető azt mondta a volt párommal közölte ha kiiratja oda visszavenni nem lehet!Ő engem ezért ellehetetlenített!Ha ő a gyerek érdekeit nézné és nem magára költené a pénzt akkor nála helyeztetném el a gyereket!Ebben meg is állapodtunk szóban a gyámhivatalnál,tehát ő rúgott fel mindent!mit kellene tennem?A ház hitelének ráeső részét sem fizeti de sajnos mivel nem voltunk házasok ez egy külön per lesz azt mondta az én nevemen van a hitel ezért nem fizet felhalmozott nekem 350ezer gáztartozást és akkor a többiről nem szólok!A zt hiszi ugy nyerhet hogy nekem a fizetésemből vonja a bank az ő részét valamint a gyerektartást és ezzel el tud lehetetleníteni!ez rendjén van?

szipuscar # e-mail 2010.06.02. 17:12

Tisztel Kovács Béla Sándor!

Korábbi válaszához kérnék pontosítást.
Az jogilag megoldható-e, hogy Én kifizetek a volt páromnak egy bizonyos összeget illetve vállalom azt hogy a hitelt saját erőből fizetem a jövőben és utólag sem fogom tőle követelni a törlesztőrészlet felét? Cserébe Ő kötelezettséget vállal arra, hogy adott határidővel kilép a kötelemből (ezt a bank engedi) és a tulajdonjogát átengedi nekem azért cserébe hogy a tartozás rá eső részét átvállalom.

Előre is köszönöm!

andko # e-mail 2010.06.02. 16:15

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 16:12

A rovat címe: válás, vagyonmegosztás.

Amíg nincs döntés, mindketten gyakorolhatjátok a szülői felügyelet jogát, ebbe az is beletartozik, hogy az óvoda be- illetve az óvodából kiírassa bármelyikőtök a gyereket. Nem hogy nem bűncselekmény, még csak nem is jogszerűtlen.
A családi pótlékot neki utalják, semmiféle jogalapod nincs arra, hogy azt követeld, hogy bizonyos hányadát adja át neked.

A csalásban igazad lehet, csak nem értem, neked mennyivel lenne jobb, ha köteleznék a visszafizetésre? Annyival is kevesebb maradna a gyerekre.

A családi állás megváltoztatása pedig egészen más, azt jobb, ha nem is keverjük ide.

www.kbs-ugyved.hu

szasza266 #   2010.06.02. 15:50

kedves kbs!

MiéÉn tudom hogy a gyerek nem vagyontárgy!!!Miért nincs igazam?Én csak a lehetőségekről tájékozódom!Én tudom hogy nem vagyontárgy nekem ezt nem kell mond!Nekem a gyerek az első semmi más nem számít!Csak az tény hogy a gyerekkel nem törődött csak most hogy megkapta a pénzt!Ez igy nem korrekt!A pert ő adta be mivel a papirjait elvitte a gyereknek,és a családi állást is megváltoztatta valamint csalást követett el két évig!Én csak a fiunknak szeretnék biztos stabil hátteret nem azt hogy félévente új apuka!Mert igy lenne!Ezt teszi most is!Sőt a jegyző előtt elismerte a dolgai nagy részét a gyereket a tudtom és beleegyezésem nélkül vette ki az oviból!És még sorolhatnám!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 15:37

OFF
Köszönöm. Jók voltak a kérdések.
ON

www.kbs-ugyved.hu

monalisa1 #   2010.06.02. 15:23

kbs

Ma nagyot teljesítettél, jó volt olvasni a pörgő gyors válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 14:56

Szasza, egyrészt nincs igazad, másrészt mivel lennél előbbre egy feljelentéssel vagy perrel?

Ráadásul a gyerek nem vagyontárgy, a gyerekelhelyezés nem vagyonmegosztási probléma.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 14:55

Taker, erre csak nagyon általános választ lehet adni:
a házassági életközösség (és azt azt megelőző élettársi jogviszony) ideje alatt szerzett vagyon 1/2-1/2 arányban közös tulajdon. Különvagyon a vagyonközösség kezdetén meglévő - és az annak értékén szerzett - vagyontárgy, valamint az is, amit valamelyik fél az életközösség ideje alatt öröklés vagy ajándékozás címén szerzett.
Vita esetén a közszerzeményi jelleg mellett vélelem van, a külövagyoni jelleg bizonyítandó.

www.kbs-ugyved.hu

szasza266 #   2010.06.02. 14:50

Olyan kérdésem lenne hogy a párom 05.19-én felhívott hogy hozzam el közös fiunkat tőle!Megbeszéltük hogy a gyermek 2010.06.08-án lesz újból nála van egy folyamatban lévő gyermekelhelyezési per ma felhívtam hogy a gyermeknek járó családi pótlék és gyes felét küldje el nekem!Ő ezt nem akarja megtenni!megtegyem e hogy feljelentem hiszen ez kiskorú tartásának elmulasztása valamint elkövette még a családi állás megváltoztatását,csalást mert két évig titokban felvette az emelt családit,okirattal visszaélt hogy jogosulatlan előnyt szerezzen,a gyerekünk az oviból töröltette!Mit tegyek jelentsem fel ma vagy majd a bíróságon adjam ezt elő?

taker # e-mail 2010.06.02. 14:47

Még annyi,hogy 2 lakóingatlan van a nevemen a szülői lakással együtt,de végül is mindkettőn édesanyám a haszonélvező,vagy ez válásnál számít nem?

taker # e-mail 2010.06.02. 14:44

Elnézést,kérdés az lenne ha elválnánk akkor,hogyan lenne a vagyonmegosztás? vagy ilyen helyzetben hogyan van ez,ha mindkét félnek van külön ingatlan.Közösen nincs ingatlanunk,nemtudom számít ez?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 14:38

A szülő köteles a gyermeke tartására. Az a szülő, akivel a gyerek egy háztartásban él, természetben teljesíti ezt a kötelezettségét, a különélő szülő pedig tartásdíjat fizet. Tehát onnan kezdve kell tartásdíjat fizetned, ha már nem éltek közös háztartásban a gyerekekkel.

www.kbs-ugyved.hu

Fag37 #   2010.06.02. 14:10

Kedves KBS!

Köszönöm az egyértelmű, világos és gyors választ. Erre gondoltam én is (sajnos). Mondjuk elköltözöm. Mi a helyzet a gyerektartással? Mikortól kell fizetnem? Egyszerűen nem akarok hajléktalan lenni, bérből és fizetésből élek, talán nem a létminimumon, de azért egy ingatlan más tészta.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 13:15

Fag, ha egyszer az apósodé az az ingatlan, akkor fel se merülhet a kérdés, hogy házassági közös vagyon-e. Merthogy egyáltalán nem tartozik a házasfelek vagyonába.

Ha apósod felszólít, költözködsz.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 13:13

Taker, ez nagyon zavaros. Mi is a kérdés?

www.kbs-ugyved.hu

_kérdező_ # e-mail 2010.06.02. 13:10

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a megtisztelő válaszát!

Üdv.

Fag37 #   2010.06.02. 12:17

Tisztelt fórumozók!

Nehéz helyzetbe kerültem, és első körben itt érdeklődnék a lehetőségeimmel kapcsolatban, hogy egyáltalán mire számíthatok. 15 évi házasság után feleségem válni akar. 3 kiskorú gyermekünk van, ő főállású anya. Google-ban (csjt) sok információt megtaláltam már, de azért vannak zavaros részek, pl. a vagyonközösség illetve a gyermektartás díjának összefüggései. Az a lakás, amiben élünk kb. 16 éve, apósom nevén van, és én hivatalosan csak kb. 1 éve vagyok bejelentve. (nem tudom, hogy ez számít-e?)
Talán a legfontosabb kérdés: ha elválunk, akkor nekem van-e bármi közöm ahhoz a lakáshoz? (felezni kell/lehet, vagy valami százalékos megosztás….) Ha felezés van, nagy valószínűséggel nem tudja kifizetni a felét, lehet olyanban is megállapodni, hogy én elmegyek, de nem fizetek gyerektartást?

Mire számíthatok?

taker # e-mail 2010.06.02. 11:59

Tiszteletem!
Érdeklődnék,hogy 8éves kapcsolatban vagyok ebből 3év házasság 3gyermek 1közös,feleségemnek és nekem is külön van a nevünkön ingatlan,de nem az ő ingatlanát lakjuk hanem az enyémben lakunk,na most egy picivel nem sokkal ér többet az enyém most akkor ugyan úgy van e vagyonmegosztás vagy hogyan van ez most,hitel van mindkét ingatlanon,de külön fizetjük a hitelt is annyi különbséggel,hogy nekem hamarabb lejár a hitel vagy ennek semmi köze nincs semmihez??előre is köszönöm

Csabi700517 # e-mail 2010.06.02. 11:51

Kedves fórumozók!

Megszeretném kérdezni hogy egy vagyonmegosztási perben normális az hogy már több mint 7 éve tart?
Nagyon sok érthetetlen dolog történik a barátnőm vagyonmegosztási perében.
Különvagyoni ingatlana van az elvált férje semmit, nem tud igazolni az általa előadott dolgokból Pl. Beruházások stb…
De nem ez a lényeg hanem a bíróság munkája amit már nem igazán tudunk hová tenni.
2010 Január, tárgyalás – kérjük, hogy a bíróság a kirendelt ingatlanszakértőnek feltett kérdéseinkre, adjon választ – nem adott.
Következő tárgyalás márciusban elmaradt de csak azért mert a tárgyalás előtti napokban a hiányosságokra figyelmeztettük a bíróságot a bírónő a tárgyalás előtt fél órával mondta le a tárgyalást telefonon.
Tárgyalás Áprilisban - nem történt semmi a tárgyalásra még mindig nem érkezett meg a szakértőnek szánt kérdéseinkre a válasz .
Tárgyalás Május 27 én lett volna, választ nem kaptunk még mindig a szakértőtől, ezért 25 én küldtünk egy faxot a bíróságra hogy ha nem kapjuk meg a válaszokat a szakértőtől az súlyosan sérti a tisztességes eljáráshoz való jogunkat és különben is ha egy szakértői vélemény „homályos vagy önmagával ellentmond akkor kérdéseket lehet feltenni a szakértőnek”
Hozzá tenném a bírónő már nagyon szeretett, volna döntést hozni még januárban.

A faxra a reakció a következő volt a tárgyalás délután lett volna a bírónő délelőtt telefonált az ügyvédünknek, hogy beteg a szakértő és így nem lesz tárgyalás Ö még a szabadságolások előtt tartana tárgyalást de úgy készüljünk hogy lehet hogy csak szeptemberben lesz a következő tárgyalás.

Ez normális dolog?

Üdvözlettel: Csaba

mamucika # e-mail 2010.06.02. 11:12

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm szépen a válaszát:)
Üdvözlettel:"Mamucika"

fokker70 # e-mail 2010.06.02. 11:05

Tisztelt Kovács Béla Sándor úr, köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel,
Fokker

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 11:02

Értem, de nem tudok többet mondani az előzőeknél. Ha én lennék a bíró, ebben a helyzetben elfogadnám azt az értéket, amelyet ön állít, és amelyről egy - nem bíróság által készíttetett - szakvélemény is van.
De nem én vagyok a bíró.

www.kbs-ugyved.hu

fokker70 # e-mail 2010.06.02. 10:37

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr.

Köszönöm válaszát. Ha megengedi röviden vázolnám a helyzetet.

  1. Élettársi kapcsolatról van szó.
  2. Az ingatlan 1/2 - 1/2% -ban vagyunk tulajdonosok.
  3. A felperes az ingatlant 7 éve nem lakja és nem is rendezi ( a rá eső részt sem, külön beruházásokat a 7 év alatt nem eszközölt)

4.2008 decemberében saját költségemen felértékeltettem az ingatlan. Két igazságügyi szakember írta alá. Arra kértem Őket, hogy korrekt legyen minden mert biztosan perre fog menni a dolog. Hát így is lett. Az ingatlan értéke 5.3 M Ft.
5. A felperes ezt nem fogadta el, kevésnek tartotta. Neki 5 M Ft. kell mert az ő ingatlana 10. M Ft. ér, szerinte. Felajánlottam neki 3.5 M Ft. készpénzben hogy legyen lezárva ez a cirkusz egyszer és mindenkorra.
Nem volt jó neki az ajánlatom.
6. Beadta a vagyonpert ígért nekem 5 M Ft. ha kiköltözök. Az ajánlatát peren kívül elfogadtam ( ha valaki ennyire hülye, de tudtam, hogy nincs pénze.
7. A bíróság előtt közölte, hogy elköltötte az 5 M Ft. és megoldotta vele a lakhatását és nem tart igényt az ingatlanra én fizessem Őt ki.
8. A bíró megnézte a 2008 évi értékelést és nagyot nézett.De hát nem fogadhatja el.
9. A további perek során én ragaszkodtam a 3.5 M Ft-hoz, hogy kifizetem neki. Ekkor ő már 4.5 M Ft. kért.
10. A külön beruházásaimat is összeírtam 1.6 M Ft jött ki amiből a felperesre eső rész 800.000 ezt sem fogadta el ( állítása szerint egy tetőszigetelés megoldható 20.000 Ft. - ból)
11. Bíró beidézte a tanukat akik a külön beruházásokon dolgoztak. A tanú vallomásokat a jegyzőkönyv olvasata szerint elfogadta.
12. Ingatlan szakértőt rendelt ki, de innen már tudja a történetet.

Köszönettel