Válás, vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.06. 08:47

A tulajdonost csak jogerős bírói döntés foszthatja meg a használat és birtoklás jogától. Ellenállhatsz, de ha nagyon akarja, valószínűleg kap birtokvédelmet a jegyzőtől. Az ugyan nem vonatkozik a korábban birtokban nem volt új élettársra, de ha már a nő birtokban van, nemigen tudod megakadályozni, hogy őt is beengedje.

Próbáld elérni, hogy minél előbb bírósági döntés szülessen a kizárólagos lakáshasználatodról.

Csaba5232 # 2012.01.06. 08:08

Tulajdoni lap szerint 50-50%, de jelentős különvagyonom van. Egyébként felmerülhet-e a másik szülő részéről a kiskorú veszélyeztetése jelen esetben? Kit, kiket engedhetek be, ha mégis kötelezhető vagyok arra, hogy visszaköltözzön, ha amúgy a bíró is kinyilatkozta már, hogy a kiskorú gyermek érdekében nem szerencsés a közös lakáshasználat és ezt szakértő is megerősítette?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.06. 07:42

Egy apróságot nem árultál el: kinek a tulajdona az a lakás?

Csaba5232 # 2012.01.06. 06:02

Tisztelt Szakértők!

Kizárólagos lakáshasználattal kapcsolatos kérdésem lenne.
A közelmúltban kimondták a válásunkat, de a vagyoni per még folytatódik. A volt házastárs a bíróságon még régebben úgy nyilatkozott, hogy lemond a kizárólagos lakáshasználatról a javamra, de ez ügyben a bíróság még nem hozott ítéletet. A lakásból a per megkezdése elején elköltözött a barátjához önként a volt feleség, a lakásból kijelentkezett, így sem az állandó, sem az ideiglenes lakcíme nem erre a címre szól. Időközben a volt házastárs magánélete, anyagi helyzete megromlott, ezért vissza szeretne költözni hozzám, de már az új barátjával, annak felnőtt korú gyermekeivel. A lakás költségeihez már évek óta nem hajlandó hozzájárulni, azokat kizárólag én fizetem. (Nagyon magas törlesztésű jelzáloghitel)
Kérdésem, hogy a volt házastárs visszafogadására kényszeríthető vagyok-e, ha igen, miért, ha nem, akkor milyen tényre hivatkozhatok az elutasítás sorám?

Köszönettel!

Emke # 2012.01.03. 10:59

Tisztelt Fórumozók!

Múlt év március 21-én váltam el a férjemtől. 14 évig voltunk házasok. Ez idő alatt nagyszüleimnél laktunk. Én voltam velük otthon, gondoztam őket. Volt hogy kaptam ápolási díjat, volt hogy nem. Nagyszüleim azzal próbáltak támogatni, mivel miattuk nem tudtam munkába állni, hogy a számlákat ők fizették, és ezenkívül kaptam tőlük havonta még 5-10.000 Ft-ot. Biztosítani akartak engem, ezért eltartási szerződést is kötöttek velem a házra, így az az én nevemre került. Még ma is a nevemen van. Időközben meghaltak a nagyszüleim, majd közös megegyezéssel elváltam a férjemtől. Számomra nem volt biztonságos a házban maradni, ezért elköltöztem onnan. A válásnál megegyeztünk, hogy a volt férjem fizet nekem 1.500.000 Ft-ot. Nos ő még mindig abban a házban lakik, ami ugye közös szerzeménynek számít... én pedig albérletben... ő pedig odaköltöztette a házba az új barátnőjét, persze beleegyezésem nélkül. Aggodalmaim vannak, mivel a ház még mindig az én nevemen van, ő pedig nem fizetett még ki... Mit tehetek? Nem tartom igazságosnak a jelen helyzetet, miközben ő viszonylagos biztonságban él a házban, én magam pedig egy albérletbe kényszerülök...

Pundy # 2012.01.02. 13:00

Tisztelt Fórumozók!

Május óta az én háztartásomban tartózkodik az unokám.
Megromlott a viszonya az édesanyjával.
Szóban megállapodtunk a gyámhivatalban szeptemberig nyaralás néven tartózkodik nálam a gyermek. Anyuka utalta nekem a családi pótlékot ,amit a gyermekre kapott.
Szeptemberben indult a családba helyezés az anyuka kérésére ,mert nem sikerült rendezni a kapcsolatukat.
Decembertől vagyok a gyermek gyámja.
Kérhetem-e a családi pótlékot a gyermek után szeptemberig visszamenőleg ,mert az anyuka valószinűleg felvette az összeget,de nem utalta nekem.
Vagy az anyukát illeti meg ,mivel ö felet a gyermekért és hivatalosan még nála tartózkodott?

Segítségüket Köszönöm!


Tisztelt Fórumozok!
Abban lenne szükségem segitségre,h családba helyezéssel hozzám került egy 12 éves kisfiú.Májustól tartózkodik nálam,de hivata

ObudaFan # 2012.01.02. 09:36

szipi

Azért nem feltétlenül fele-fele, az újabb bírói gyakorlat a közös vagyon - külön vagyon meghatározása során a korábbi bérletet is figyelembe veszi, ha emiatt lehetett olcsóbban tulajdonhoz jutni.

ObudaFan # 2012.01.02. 09:34

geret91

Miért lenne ördögtől való? Ha meg tudtok állapodni benne, akkor ez teljesen rendben van.

Sünvadász # 2012.01.02. 08:57

szipi

Az önkormányzati lakás bérlete és a tulajdonjog nem azonosak. Nézd meg, mi van a tulajdoni lapon, s abból egyértelműen kiderül, hogy ki és milyen arányban tulajdonos. Ha a lakást már együtt vettétek meg, akkor nagy valószínűséggel fele-fele, de ezt csak a papírokból lehet kideríteni.

geret91 # 2012.01.02. 08:41

Kedves Szakértők!

Házasságunkba a feleségem behozott egy akkor 1.800.000-ft-ért vásárolt lakást,más különvagyon nincs.
Két csodálatos gyermekünk van,a lakás természetesen a nejem nevén van.
Az én nevemre felvettünk jelzáloghitelt a lakásra,a 12 év alatt jelentős jövedelemkülönbség volt az én javamra.
Házassági szerződést szeretnék kötni,mert a munkáltatóm végtörleszti a hitelünket és így a munkáltatóm felé kizárólag én fogok fizetni 20-25 évig(4-5 milliót).
Tanácsot szeretnék kérni ezzel kapcsolatban,ill.megerősítést hogy nem ördögtől való ez a gondolat.
A szerződés nagy vonalakban úgy nézne ki,hogy mindenben(lakásban is)osztozunk,legyen valami látszata annak hogy én is ezen a földön élek.

Tisztelettel:geret91

szipi # 2011.12.27. 13:42

Férjemtől elváltam, bár még nem jogerős. Most következik a lakás tulajdonközösségének megszüntetése. Házasságunk előtt nekem volt egy önkormányzati lakásom, azt már együtt cseréltük el egy nagyobb önkormányzatira és azt vettük meg közösen akkor, amikor kedvezményesen meg lehetett venni (1994-ben, 490 ezer Ft/55 négyzetméter). Milyen arányban osztandó a lakástulajdon ebben az esetben? Két gyermeküket első fokon nekem ítélték. A dolgot nehezíti, hogy az előző lakásokból semmilyen papír nem maradt meg, mert nem gondoltam hogy valaha szükség lehet rá. A tényeket az elvált férjem sem tagadja, de azt mondja, ha nincsenek meg a papírok, akkor fele-fele. Az önkormányzatnál sincsenek meg a papírok, mert tíz évig kötelesek csak megtartani, ezután megsemmisítették őket.

ObudaFan # 2011.12.22. 09:18

Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.

Élettársi kapcsolat áll fenn két házasságkötés nélkül közös háztartásban érzelmi és gazdasági közösségben (életközösségben) együtt élő személy között.

Tehát az első kérdés hogy élettársak voltatok-e. Ha igen, akkor közös tulajdonú az ingatlan, de a szerzés arányát meg kell határozni. A bírói gyakorlat szerint az is lényeges, hogy a te önálló bérleted volt az ingatlan.

A gyermektartást pedig perben követelheted. Mivel visszamenőleg csak 6 hónapra, ezért érdemes lenne benyújtani a keresetet. A gyermektartásba beszámításnak nincs helye, így az semmiképp nem jogszerű, hogy a vél követelése fejében nem fizet.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.21. 20:09

Van e valamilyen jogi követelése felém a gyermekem édesapjának úgy,hogy soha sem volt bejelentve a lakásomba?!
Ez nem kérdés, hiszen magad írtad, hogy van követelése. Hogy a követelés megalapozott-e, azt senki nem fogja itt eldönteni. Majd a bíróság.

Amit közöltek veled, az egyelőre egy egyezségajánlat. Ha nem tetszik ne fogadd el, ha gondolod, tegyél magad más ajánlatot.

dette # 2011.12.21. 20:05

Tisztelt Ügyvédúr!

Kezdeném az előzményekkel a kérdésem megértéséhez és megválaszolásához:

1995-ben költöztünk be a 1086.Bp.Csobánc u-ban lévő téglaépítésű társasházba.
A társasház ebben az évben még önkormányzati lakás volt és az én nevemen szerepelt az ingatlan, tehát én voltam a főbérlő.
Két gyerekem van : egy fiu és egy lány.1996-ban megismerkedtem egy férfival jelenlegi kisfiam édesapjával és tulajdonhányad követeléssel nyújtott be keresetet felém 2011.dec.15-ei nappal kezdődően.

1998-ban a 8.kerületi önkormányzat felajánlotta megvételre a lakást számomra. Én éltem is a lehetőséggel és megvásároltam az ingatlant, amit egy összegben ki is fizettem. Közben kisfiam apjával együtt éltem de nem folyamatosan. A lakás megvásárlását az önkormányzat kizárólag nekem ajánlotta fel megvásárlásra és kizárólag a saját nevemre került bejegyzésre a földhivatalba megvételt követően.

2010.áprilisában teljesen szétváltak útjaink kisfiam édesapjával és elköltözött végleg tőlünk.
Az együttélés teljes mértékben vitatható ugyanis hol nálam ,hol szüleinél tartózkodott időszakos együttélésünk alatt.
A lakásomban bejelentve soha sem volt és csak időszakosan tartózkodott nálam.

2010.áprilisa óta semmilyen gyerektartást nem fizet és semmilyen támogatást nem nyújt a saját gyermeke részére.

Kérdem én : a., Van e valamilyen jogi követelése felém a gyermekem édesapjának úgy,hogy soha sem volt bejelentve a lakásomba?!
Az tény hogy együtt voltunk a lakásvásárlás időszakában ,de azt csak én vásároltam meg saját pénzemből saját nevemre.

A volt társ „Fiam édesapja” ügyvédi felszólítást küldött, hogy fizessek nekik 4 millió forintot mivel ügyvédjével közösen ,önkényesen megállapították,hogy 8 millió forintot ér a 30 m2-es lakásom. Megállapították havi 15 ezer forint gyerektartást amit 2010.áprilisától nem fizet ebből pénzből szeretne jóváírni 750 e Ft

Kérdem én: Van e joguk önkényesen felértékelni hasraütés szerűen a lakásom értékét és,hogy milyen légből kapott gondolat szerint állapították meg a 15 ezer forintos összeget gyerektartás gyanánt.?! Követelheti e a fent említett lakás ½ tulajdonhányad összegét?

A kisfiam apja B.variációnak meghatározta azt hogy egy másik testvéremmel tulajdonban lévő 8.kerületi lakás tulajdonjogát megszerezhesse pénznemteljesítés meghiúsulása esetén.

Kérdem én: Milyen jogon akarja volt párom az édesapám által örökölt lakás tulajdonjogát megszerezni?

Kérem mielőbbi válaszát!

Üdvözlettel: Ancsa

ObudaFan # 2011.12.20. 16:35

brian61

Akkortól, amikor már nem gazdálkodtok közösen. Ez jellemzően a kereset beadását megelőző időpont.

Robibakter

A ház használatáért csak akkor köteles fizetni, ha kizárólagos lakáshasználatot kapott, vagy ha a közös használatra az ő magatartása miatt nem kerülhetne sor - ez utóbbi azért a leírt tényállás mellett (barátnőd rendszeresen visszajár) nehezen képzelhető el. Ha viszont a használat közös, akkor azt kellene kihasználni.

brian61 # 2011.12.20. 16:22

Kedves Szakértők!

Feleségemmel válunk közös megegyezéssel. A keresetet beadtuk, a vagyonjogi kérdéseket írásban tisztáztuk és a keretlevéllel együtt két tanúval aláíratva beadtuk.
A vagyonközösség ettől az időponttól szűnik meg, vagy a válás kimondása (bírósági ítélet) dátumától.

Robibakter # 2011.12.19. 16:29

Barátnőm 3 éve elvált jogerősen volt férjétől. Jelenleg külön albérletben lakik anyagi és szociális létbizonytalanságban. A volt férj lakik a közös családi házban két a Barátnőmtől származó nagykorú gyermekkel. Vagyonmegosztás eddig nem történt a volt férj anyagi helyzete és a közös tulajdonú házhoz való ragaszkodása miatt. A Barátnőm a válás óta is folyamatosan kijár a közös tulajdonú házhoz háztartást vezetni, hogy a nagykorú gyermekeiről gondoskodjon, mert nem szeretné őket magára hagyni és utcára tenni.
A kérdés az, hogy mi lenne a megoldás arra, hogy a házban lakó nagykorú gyermekek létbiztonsága, lakhatása továbbra is megoldott legyen, viszont valamilyen formában történjen vagyonmegosztás, vagy amennyiben a volt férj nem tud ennek eleget tenni, úgy valamilyen járadékot, hozzájárulást fizessen a háztartás vezetéséért, vagy a közös tulajdonú ház használatáért olyan összegben rendszeresen, hogy a barátnőm anyagi létbiztonsága a különélése során is biztosítottá váljon.

meske67 # 2011.12.17. 12:14

Köszönöm! Szakértő biztosan lesz mert a másik fél azt is vitatja lassan hogy egyáltalán felkeltem az ágyból...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.17. 11:52

Becsüld meg! Nem kell azt azért olyan véresen komolyan venni. Ha nem írsz nagyon elszállt számokat, akkor a másik fél nagyon fogja vitatni; kinek hiányzik a szakértői díj?

ObudaFan # 2011.12.17. 11:52

Misi85

Újra. De addig a jelenlegit kell fizetned.

meske67

Én nagyjából a hasamra ütnék. Úgyis a szakértő fogja megmondani.

meske67 # 2011.12.17. 11:36

Kedves Óbuda Fan! Kérlek segíts! Hogyan kezdjek a számoláshoz? Hogyan jelöljek értéket?

meske67 # 2011.12.17. 11:33

Igazából tényleg az érdekelne, hogy a szakértők mi alapján számolnak ilyen esetben. Sajna erre az ügyvédem sem tudott válaszolni nekem. Gondolom nem a hasára ütve ír egy szakvéleményt.:)

meske67 # 2011.12.17. 11:29

Köszönöm a válaszaitokat. Kedves DR ATTIKA! Bízom az ügyvédemben, de semmilyen támpontot nem kaptam tőle. Honnan tudjam, hogy 1989 júniusában mennyi időt töltöttem a háztartással, és a gyerekneveléssel? Kedves Óbuda Fan! Hogyan jelöljem meg, hogy 1992 áprilisában mennyi értéket ( FT-_ot ) ért a munkám? Mennyi pl. egy óra mosogatás értéke?

Misi85 # 2011.12.17. 11:22

Köszönöm szépen válaszukat!

De ha kérem akkor újratárgyalják? Mert már csak azért kérdezem mert azóta megváltozott a munkahelyem is!

ObudaFan # 2011.12.17. 10:57

meske67

Ha a szakértő magasabb értéket mond, mit amit megjelölsz, majd pontosítod az igényedet.