Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

monalisa1 #   2010.12.28. 18:58

Joga van bármit is elvinni mert ameddig a vagyonmegosztás nem történt meg addig mindenről rendelkezhet, akár külön is.

Ha a trelleresnek bemutatod a forgalmi engedélyt mely a te nevedre íródott (?) egész biztos nem lát akadályt a kocsi elhozatalába. (A házaspár válási- osztozkodási vitája egész biztos őt nem fogja érdekelni.)

Az anyósodékon keresztül próbálj rá hatni hogy a dolgokat nem önkényesen kell rendezni...

nyuszimancs # e-mail 2010.12.28. 18:22

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Férjemmel megromlott a házasságunk és most egy hónapja elköltözött a barátnőjéhez. Korábban próbáltunk mi megbeszélni a vagyonmegosztás kérdését is. Az ő szüleit kértük meg, hogy üljenek le velünk négyesben, hogy segítsenek döntésre jutni. Akkor ott szóban megállapodtunk. 2 napra rá kértem, hogy erről egy nyilatkozatot is tegyünk, amit nem volt hajlandó aláírni. Mielött elköltözött több kisebb-nagyobb dolgot elvitt, némelyiket a tudtommal, de a többségét a beleegyezésem nélkül. Sőt most karácsonykor, kihasználva, hogy a 3 éves közös gyermekünkkel nem vagyunk otthon bejött a lakásba és a számítógépet is elvitte.
Kérdésem, hogy ugyan még nincs beadva a válás, de joga volt e elvinni a tárgyakat az engedélyem és tudtomon kívül.
Nekem jogom van e a házasság alatt hitelre vásárolt autónk használatára. Mert azt is elvitte magával. Lehetőségem lenne e autómentővel elhozatni az autót, hiszen még házastársak vagyunk és a hitelt eddig közösen fizettük.

Köszönöm

monalisa1 #   2010.12.28. 17:36

A házra mint különvagyonára nem, de a felújításból- korszerűsítésből származó értéknövekedés felére igényt tarthatsz, aztán hogy ezt kp. megfizeti-e vagy az ingatlanból ad át arányosan százalékos értéket, megállapodás kérdése.

Az általad vett ingóságok és a végkielégítésed a házastársi közös vagyon része, ergo fele-fele. (Az ingóságok értékének meghatározásánál -az azóta eltelt idő miatt- avult értéken szabad csak számolni, sőt, lehet hogy azok már el sem adhatók, bár még használhatók.)

valakiitt # e-mail 2010.12.28. 16:33

Tisztelt monalisa1!

így sem:
A ház amiben éltünk az Ő tulajdona,aminek az értéke együtt élésünk alatt meg háromszorozódott.
Többszöri felújítás,korszerűsítés.(jelzálog hitel,amin szerepel az én aláírásom is)
Az együtt élésünk alatt szerzett ingóságok 90-95%-át én fizettem,szereztem.Az együtt élés alatt végkielégítéshez jutottam,ami a háztartásba vándorolt.A jelzálogot így tudtuk levetetni.
Köszönöm

monalisa1 #   2010.12.28. 15:52

A tulajdoni igény soha nem évül el.

valakiitt # e-mail 2010.12.28. 15:42

Tisztelt Fórumozók!

Van-e a vagyon megosztásnak elévülési ideje?
Ha van,akkor mennyi?

Köszönöm
V

monalisa1 #   2010.12.28. 14:50

kávézós

Ama ügyvéd által íratott jognyilatkozatot mutasd meg egy másik ügyvédnek, ő sokat tudhat "kiolvasni" belőle.

monalisa1 #   2010.12.28. 14:47

13kumann

Előzőekben leírtad: házassági vagyonjogi szerződés alapján 33% tulajdoni hányadod van a lakásban. Pont.

Míven kivásárolni valószínűleg nem tud vagy nem akar, vagy közösen eladjátok a lakást és a fenti arány szerint a vételár elolsztása, vagy bírósághoz fordulsz a közös tulajdon megszüntetése végett.

Azt ne nagyon reméld hogy az őt terhelő hitelrészt sokáig fogja fizetni... (Ha nem lehet az egész az övé inkább "bukjon" a lakástok...)

Ami tényleges megosztást igényel az a közös ingóságok dolga és ennél fele-fele az arány köztetek, de semmit sem az újkori árán kell számolni - jelentős avultatás van.

kávézós # e-mail 2010.12.28. 14:18

monalisa1

Nagyon köszönöm válaszaidat.

Magam is erre gondoltam, hogy abba fog belebukni, amit anno leíratott az ügyvéddel. Tegyük azért hozzá, hogy adott esetben a bankot is meg lehetne picit hogy is mondjam, piszkálni ezek miatt...

Mindenesetre nagyon nem szeretném, és nem is tudnám kifizetni, pláne azok után, ahogy viselkedett-viselkedik jelenleg is...

Magának kereste a bajt...

13kumman # e-mail 2010.12.28. 14:03

monalisa

Köszönöm. Mondjuk a leglogikusabb nyílván a vagyonközösség megszűntetése lenne (legalábbis én ezt preferálom), hiszen egy abszolút nem működő kapcsolat további megtartása - akár ugye lakóközösségként - épeszű ember (vagy bíróság) érdeke nem lehet. Igazából csak attól tartok, hogy a lakásban levő tulajdonrészemnek - ami egyébként rögzítve vagyon - búcsút mondhatok. Elég sok rémálomszerűen végződő válásról, bírói döntésről hallottam már, úgyhogy aggódom...
Ott lakni nyílván nem akarnék, a lakáshasználati jog megváltásával semmit nem érek, abból nem lehet új életet kezdeni, saját lakást vásárolni...stb...
A tartásdíj megváltása sem érdekelne. Csak az a kérdés, hogy abban az esetben, ha nem sikerül megegyeznünk, és én a vagyonközösség megszűntetését kérném, van-e irányadó bírói gyakorlat ezekre vonatkozóan.

monalisa1 #   2010.12.28. 13:48

Az az ügyvédi papír amit a feleséged "kiügyeskedett" magának, na az lesz az ő veszte...

monalisa1 #   2010.12.28. 13:46

Két egymástól teljesen különálló dologról van szó. 1. bármelyik házasfél intézheti a lakásvásárlást és a bankhitelt - mondjuk kényelem és/vagy rátermettség dolga. 2. nálatok a házasság már csak papíron van meg, az életközösség x idő óta megszakad már!

kávézós # e-mail 2010.12.28. 13:35

monalisa

Szia, köszönöm.

Lehet, én írtam rosszul, de hivatalosan nem vagyunk még elválva, csak beadta a válókeresetet.

Egyáltalán még a békítőtárgyalás sem történt meg.
Igazából csak az érdekelne, hogy mivel a lakást jogilag még házasság alatt szereztük, azt figyelembe véve persze, hogy az egész hitel-meg banki ceremónia az én nevem alatt fut, ez esetben követelhet-e a nejem, vagy akár a bíróság tőlem bármit is?

monalisa1 #   2010.12.28. 13:32

kávézós

Mivel a feleségednek papírja van arról hogy "ágytól - asztaltól" külön vagytok már - és ezt a bank is tudomásul vette, a házassági vagyonközösség köztetek már nem áll fent.

Véleményem szerint a lakás a tiéd, abból a feleségenek nem jár semmi.

Bizonyos esetekben még egy házasságon belül is lehet az egyiknek kizárólagos különvagyona.

monaLius
laikus hozzászóló

monalisa1 #   2010.12.28. 13:22

13kumann

Ha a lakás alapterülete és beosztása folytán a használat megosztható akkor nem okvetlenül szükséges kiköltöznöd., lesz egy kizárólagos saját szobád, míg a konyha-, a fürdő- a wc közös használatban marad. (Állandóra ott laknod végül is nem kell, elég ha saját kulcsod van az egyik szobához.)

A váláskor vagy magához váltja a tulajdoni hányadodat, vagy ha erre nem hajlandó ill. nem képes, bírósághoz fordulhatsz és kérheted a közös tulajdon megszüntetését. (Általában árverezésre kerül az ingatlan úgy 85%-os forgalmi értéken.)

Ha ki kell költöznöd bár erre nem adtál okot, kérheted a lakáshasználati jog megváltását, mely a beköltözhető és a lakott forgalmi érték különbözet 1/3-a.

Példa: 10 M Ft a lakás, a lakott érték ennek fele, és ezen utóbbi 5 M Ft-nak az 1/3-ára tarthatsz igényt a távozáskor.

Más. Az is szóba jöhet hogy a tulajdoni részedet a gyermeknek ajándékozod és ennek ellenében mentesülsz a t.díj fizetés kötelezése alól. (Egy gyermekre a t.díj a mindenkori jövedelem 15-25 százaléka - általában a 20%-ot itélik meg. A gyermek jelenlegi életkora kontra a t.díj fízetés években várható ideje, ezzel szemben az átadásra kerülű vagyoni érték. Szóval van mit kiszámolni, átgondolni.) Ha így döntesz ügyvéd kell valamint a gyámhatóság előzetes jóváhagyása.

monaLuis
laikus hozzászóló

kávézós # e-mail 2010.12.28. 09:51

Üdvözlet minden kedves Fórumozónak. Az alábbi kérdésem lenne a Hozzáértőkhöz :

Feleségemmel, amikor összeházasodtunk, egyforma társadalmi színvonalon éltünk, ez mai napig is így van. Gyermekünk megszületése előtt megérlelődött bennünk az elhatározás, hogy saját lakást kell vennünk, de erre saját pénzünk nem volt, emiatt elkezdtük a bankok akkor még elég kedvezőnek tűnő ajánlatait szemezgetni, lakásvásárlási hitel témakörben.
Mire meglett volna a bank, amelyik megfinanszírozta volna a lakásunkat, tönkrement a házasságunk. Feleségem külön költözött tőlem, gyermekünkkel együtt, és emiatt gyakorlatilag az egész hitel teher az én nyakamba zúdult.A bankban természetesen látták, hogy nős vagyok, és be akarták Őt is vonni, mint adóstárs. Ez végül nem jött össze, sőt, nejem odáig fajult, hogy aláírt ügyvéd előtt egy papírt, miszerint Ő(k) tőlem külön háztartásban élnek.
A bank így elfogadta a hitelkérelmemet, a szerződések ,a közjegyzői okiratok, és minden egyéb, ezzel foglalkozó iraton csak és kizárólag az én nevem szerepel, a nejem sehol nincs feltüntetve sem mint adóstárs, sem mint hitelfelvevő. Miután meglett a saját lakás, kapcsolatunk úgy tűnt, helyreáll, nejem a gyermekkel együtt visszaköltözött hozzám, ám 2 hónapja mégis úgy döntött, hogy nem tud velem élni, és beadta a válókeresetet.

Itt jönne a tulajdonképpeni kérdésem : ismerve az előzményekben leírtakat, Önök szerint házasság alatt szerzett közös vagyonnak minősül-e az az ingatlan, amelynek a vásárlását egyedül és kizárólag én intéztem, én fizetem a havi törlesztőrészletet, és a lakás tulajdoni lapján 1/1 tulajdonosként én vagyok bejegyezve, természetesen a bank által rárakott tilalmakkal együtt? Követelheti-e tőlem a nejem a lakás ráeső részének kifizetését, illetve a bíróság, ha nem tudunk megállapodni, dönthet-e arról, hogy ki kell Őt fizetnem?

Válaszukat előre is nagy tisztelettel megköszönöm.

13kumman # e-mail 2010.12.27. 20:04

Köszönöm. A gyermekelhelyezés sajnos így is esélytelen. A lakáshasználati jog ellenértéke számomra nem tiszta, hogy gyakorlatban mit jelent. mivel a tulajdonviszonyok tisztázottak, és relatív nagyobb értékű a lakás. Nem evidens, hogy ilyen esetben az értékesítés és a legésszerűbb, vagy ha ő marad akkor nem kötelezik a tulajdonrészem kifizetésére. Ha taktikázik, akkor még az is előfordulhat, hogy a hitel részleteit tovább fizetjük megosztva, ő marad a gyerekkel, én meg mehetek amerre látok?

ObudaFan # e-mail 2010.12.27. 17:50

Érhet hátrány: a lakáshasználati jog ellenértékére nem tarthatsz igényt, és esetlegesen a gyermekek elhelyezése vonatkozásában is csökkennek az esélyeid. A befolyásolást remélhetőleg szakértő a perben ki tudja mutatni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

13kumman # e-mail 2010.12.27. 17:04

Tisztelt Fórum!
15 éves házasságom menthetetlen, és válni fogunk. Van egy 13 éves kislányunk, a feszültség óriási, ezért az tűnik a legcélravezetőbbnek, ha elköltözöm, s utána próbálunk egyezkedni és közös megegyezéssel elválni. Lakhatásomat ideiglenesen meg tudom oldani.
A lakás tulajdonviszonyait házassági vagyonjogi szerződésben rendeztük, eszerint 33% részarányom van. Hitel is van a lakáson, amit nyílván közösen rendezünk majd. Kérdésem, hogy érhet-e amiatt hátrány, hogy a közös lakást elhagyom?
Feleségem valószínűleg mindent elkövet majd, hogy a gyereket elidegenítse tőlem, és elérje, hogy a gyerek maga ne akarjon hozzám láthatásra jönni. Erre ígéretet is tett, és mivel a kapocs szoros köztük, illetve pedagógusként is pontosan tudja mit és hogyan kkell ehhez tennie, valós a veszély, hogy megteszi. Kérdés, hogy tehetek.e ez ellen valamit?

ObudaFan # e-mail 2010.12.27. 13:37

A kölcsönszerződés feltételei szerint kell mindent fizetni vissza, ha a bankkal másképp nem sikerül megállapodni. Az ingatlan csak fedezet ebben a szerződésben, de azon túl is felelősök vagytok a kölcsön visszafizetéséért a kamatokkal.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

---Betty--- # e-mail 2010.12.27. 13:09

OK, akkor az autó közös és akkor most a bank sz árfolyam különbözettel együtt kb. 17 Mio-t fog tőlünk visszakövetelni, ami fejenként 3,5 Mio, amit ilyenkor egy összegben kell visszafizetni vagy lehet részletekben is, vagy ez bankfüggő? Mi van azokkal, akik elvesztik az ingatlanukat, mert nem tudják fizetni, azoktól is követelheti a bank a különbözetet?

ObudaFan # e-mail 2010.12.27. 12:55

Az autó közös vagyon, hacsaknem olyan pénzből vettétek, ami a különvagyona (örökölte, ajándékba kapta, vagy a házasság előtt megvolt különvagyona értékéből vette.) Már miért ne kellene kifizetni az árfolyam-különbözetet?

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

---Betty--- # e-mail 2010.12.27. 12:33

Tisztelt Fórum,

egy olyan kérdésem lenne, hogy 2010.05.15-én házasodtam össze a férjemmel 5 év együtt éles és 10 évi ismeretség után. Ezek után két hete a férjem bejelentette, hogy van valakije. A kocsit az együttélésünk 2. évében vettük a lakást pedig két éve vettük frank hitelre, a válság előtt 2 hónappal. A gépjármű, mivel az ő nevén van, most milyen vagyonnak számít közös vagy csak az övé? A lakás 50-50%-ban közös néven van, ő az adós és én az adóstárs. A hitel 11 Mio volt mikor felvettük frankban, a lakásra, ha most sikerül is eldani, nagyjából ugyanennyit kapunk érte, bár 13,5 Mióért vettük. Ki kell ilyenkor nekünk fizetni még az árfolyam különbözetet?

Köszönettel és Üdvözlettel

monalisa1 #   2010.12.26. 13:30
monalisa1 #   2010.12.26. 13:27

mucus21

Ha a lakás házastársi közös vagyon annak felével apukád szabadon rendelkezik, ergo akár neked is ajándékozhatja.

Az ekként megszerzett tulajdoni hányadra holtig tartó haszonélvezetet keletkeztethetsz apukádnak, de ezt azért jól gondold át...

Mivel a mamád önként távozott a házastársi közös lakásból, kicsi a valószínűség hogy "lelépési" pénzre legyen jogosult., az "elüldözést" bizonyítani is kell tudni.

Javaslom a fenti két okirat elkészítéséhez ügyvéd segítségét kérni., azok földhivatali bejegyezésénél mindenképp szükség is lesz rá.

monaLuis
laikus hozzászóló