Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

tom889 # e-mail 2011.01.13. 12:26

szüleim 25 év után válnak. vagyon nincs csak 1 családi ház (jelzálog 12millio a ház piaci értéke kb 20-25millio) egy lizingelt autó kb 5 millió (plusz pár apróság elmaradt gáz, telefon stb. számla). én mint legnagyobb fiú gyermek mit kaphatok tőlük? ergo ha nem tudnak megegyezni a jelzálogról akkor megkaphatom a jelzálog x%-át hogy fizessem be? esetleg az elmaradt közüzemi számlákat? vagy bármi mást? Úgy olvastam hogy a házasság alatt szerzett vagyon fele fele arányban a férj, feleség de itt ebben a helyzetben csak hitel van ez is fele fele arányban osztódhat? (jelenleg munkanélküli vagyok).
Van egy 14 éves öcsém ő mire számíthat? ergo dönthet hogy az apjával, anyjával akar-e élni? mivel már 14 múlt gondolom csak ér vmit a szava nem? dönthet úgy hogy velem a 25 éves testvérével akar együtt élni?(tudom hogy most nincs állásom de van megtakarításom) ekkor apjától anyjától kérhet kaphat pénzbeli eltartást vagy esetleg az államtól? kb mennyi idő a válás pl. avval együtt hogy a bank elárverezi a családi házat?1 honap? több év. esetleg évtized?
köszönöm előre is a válaszokat

ObudaFan # e-mail 2011.01.13. 11:28

Ez különvagyon marad, de a házasság ideje alatti hiteltörlesztés felét már követelheti a feleség.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

negróka # e-mail 2011.01.12. 18:55

Az előző leírtakhoz tartozik,kimaradt, elfelejtettem leírni. A házasság után közösen nem vásároltak semmit. Az esküvőn összejött pénzt pedig nászútjukon elköltötték.

negróka # e-mail 2011.01.12. 18:45

Fiam 2010 májusában nősült. Sajnos kiderült,hogy nem hosszú házassága lesz. A fiamnak lakása volt,/ez hitelre/, kocsija, nyaralója és takarékja lekötve. Ezt mind házassága előtt szerezte. A feleségének nem volt vagyona semmi. A fiam rájött,igaz megkésve,hogy a felesége nem feleség tipus. A mai napig nem jelentkezett be a fiam lakásába. Kérdésem az ,hogyha hamarosan elvállnak, a felsorolt fiam tulajdona kettőjüké lesz?

ObudaFan # e-mail 2011.01.12. 17:56

* van esély arra, hogy elválasztanak bennünket ezen a tárgyaláson? ( 2,5 éve külön élünk )

Ha a gyerek még kiskorú, és ebben az új perben ez az első tárgyalás lesz, nincs. Egyébként van.

* tud a bíróság a gyermektartás mértékében határozni, ha azt se tudják/tudjuk, hogy hol van a feleségem? ( nekem fontos a határozat , – hiszen, csak akkor lehet követelésem rajta visszamenőleg, ha előkerül)

Előbb-utóbb fog, de aligha az első tárgyaláson.

* van értelme előzetesen egyeztetnem az ügygondnokkal?

Mivel nem köthet egyezséget, nem sok.

* az ügygondnoki díjat (előre kifizettem)köve­telhetem az alperestől?

Egy bontóperben a perköltséget általában megosztja a felek közt a bíróság, így ez könnyen maradhat a te költséged szerintem, de hát azért kérd, hogy kötelezzék erre az alperest.

* a nevem használatát kérhetem, hogy ne használja a feleségem? (ragaszkodom hozzá)

Ha súlyos bűncselekményt követ el, vagy újraházasodik, kérheted, egyébként ő dönt.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

unknownuser # e-mail 2011.01.12. 14:29

Tisztelt Fórumozók!

A napokban lesz egy tárgyalásom. A feleségemtől kb 2,5 éve külön élek. Az első válóperünket megszüntettem, mert megegyezés hiányában, a bíróság
6% illetéket akart bevasalni rajtam, ha kérem a per folytatását. Közös megegyezéssel indult a dolog, de az alperes meggondolta magát a vagyon megosztással
kapcsolatban.
Később egy külön perben, amit ő indított megállapodtunk a gyermektartásban. Egy gyermekről van szó, aki 18 éves, és még tanul. 20% volt a követelése, de az általam felsorakoztatott indokok miatt megegyeztünk 20e forintban. ( valójában a gyermekünk a nap nagy részét velem töltötte, a mindennapi ellátását nagy részben én fedeztem). A jelenlegi lakhelyemtől úgy 400 m-re van a házasságunk ideje alatt szerzett közös tulajdonú ingatlanunk.
Tavaly sikerült a feleségemmel úgy megegyeznünk papíron, hogy kérjük az elválasztást. Az ingóságokat megosztottuk, és az ingatlannal kapcsolatba pedig peren kívül kívánunk megegyezni. Ezeket leírva, tanúkkal és a feleség aláírásával hitelesítve beadtam a beadványomat a bíróságra. Két héttel később a feleségem fogta magát és külföldre távozott. Az akkor még kiskorú gyermekünket magára hagyta a lakásban bútorok, hűtő, mosógép ...stb nélkül. Természetesen másnap a gyermek hozzám költözött, és azonnal beadtam egy keresetet a bíróságra a gyermekelhelyezés megváltoztatására és gyermektartás megszüntetésére. A bíróság levélben tudatta velem, hogy a válási keresetemmel együtt fogják tárgyalni mindkét ügyemet.
Mivel az anyuka azóta is külföldön tartózkodik ( a gyermekkel nem tartja a kapcsolatot ), kifizettetett velem a bíróság 25e forintot, mert az ügyünkben ügygondnokot kell kirendelni.

A következő kérdéseim lennének, hogy a tárgyalásra ne menjek felkészületlenül:

  • van esély arra, hogy elválasztanak bennünket ezen a tárgyaláson? ( 2,5 éve külön élünk )
  • tud a bíróság a gyermektartás mértékében határozni, ha azt se tudják/tudjuk, hogy hol van a feleségem? ( nekem fontos a határozat , - hiszen, csak akkor lehet követelésem rajta visszamenőleg, ha előkerül)
  • van értelme előzetesen egyeztetnem az ügygondnokkal?
  • az ügygondnoki díjat (előre kifizettem)követelhetem az alperestől?
  • a nevem használatát kérhetem, hogy ne használja a feleségem? (ragaszkodom hozzá)

Előre is köszönöm válaszukat!

KoJu # e-mail 2011.01.12. 00:25

Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.01.11. 06:27

Nincs. Ha csak ennyi a tényállás, akkor a követelés megalapozatlan.

www.kbs-ugyved.hu

KoJu # e-mail 2011.01.11. 01:31

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Párom előző házassága ideje alatt (saját örökségből) vett egy ingatlant, egyedüli tulajdonosként. Két éve váltak el, közös megegyezéssel, bírósági határozat alapján egyik félnek sem volt követelése a másikkal szemben. Az ex most mégis követeli az ingatlan felét. Van rá jogilag módja, hogy a követelését érvényesíteni tudja valahol?
Köszönöm
KoJu

monalisa1 #   2011.01.10. 14:59

(A bíró nemigen fog örülni mert idejekorán elő kell venni a peranyagot, hogy mit is kérdezzen a tanúnak írandó válaszlevélben.)

monalisa1 #   2011.01.10. 14:56

Nyílatkozhat, de előbb kérje meg a bíróságot, hogy írásban tegye fel a kérdéseket -amikre tértis levélben postafordultával tanúként megválaszol majd-, különben mire is nyílatkozna...

Az ügyiratszámra kell hívatkozni a bíróságot megkereső levélben.

zneedit # e-mail 2011.01.09. 20:36

Ha az egyik tanú a tárgyalás időpontjában külföldön tartózkodik, nyilatkozhat írásban? Ha igen akkor hogyan?

monalisa1 #   2011.01.09. 17:55

keselyű

Egyedülálló személy nem hiszem hogy jogosult lett volna államilag támogatott lakáshitelre.

Továbbá az adásvételi szerződés-, a banki hitelszerződés- és a tulajdoni lap - mint bizonyító okiratok -, magától beszél.

A "kedves" barátnőnek a bíróság előtt hitelt érdemlően bizonyítani kellene, hogy anno volt neki x Ft fölös pénze. (Bizonyító erejű lenne a banki pénzmozgást igazoló számlakivonat.)

Tehát gyakorlatilag mindegy mit állít a feleséged, a tények ellene szólnak.

monaLius
laikus hozzászóló

keselyű # e-mail 2011.01.09. 15:44

Mitől nem lenne az?A feleségem ügyvéd,valami sumákság lehet mögötte.

ObudaFan # e-mail 2011.01.09. 15:13

Gyakorlatilag mindegy, mert attól még közös vagyon lenne.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

keselyű # e-mail 2011.01.09. 11:41

Tisztelt Fórumozók!
9 évvel ezelőtt a feleségemmel közösen 1/2-1/2 arányban vettünk egy lakást,ez szerepel a tulajdoni lapon is.A vételár felét közösen felvett kamattámogatott banki hitelből fizettük.Most válunk.Feleségem a keresetlevélben azt találta ki,hogy a lakást a barátnőjétől kapott baráti kölcsonből egyedül vásárolta és a banki hitel törlesztőrészleteit is egyedül fizette így ez a lakás az ő különvagyona.Megáll ez az érvelés a bíróság előtt?

kaméleon # e-mail 2011.01.08. 19:39

Zneedit-nek nem többlethasználati díjat kell fizetnie, az említett „lelépési díj” a lakáshasználati jog ellenértéke (de a számítás már jó). Többlethasználati díjat, ha a közös 3 gyermekükkel marad, nem valószínű, hogy fizettetnének vele. (Hacsak, éppen nem egy óriási palotában élnek.)
Viszont, azt lehet kérni, hogy a kifizetendő „lelépési díjat” – mivel arra most nincs pénze Editnek – majd csak később, a vagyonmegosztáskor érvényesítsék. Én így tudom, ha nem jól, akkor vki kijavít. Remélem! :)
Szóval, mindenképpen érdemes a kizárólagos lakáshasználatot igényelnie, és ha megkapja, a férj kényszerűen elköltözik. Hogy utána mit lép, az más kérdés.
Ha Edit költözik albérletbe, ahogy javaslod, akkor ő már nem lesz jogosult ugyanarra a lakáshasználati jog ellenértékre, de többlethasználati díjat (ami nem lesz elég az albérlete budijára sem), kérhet.

monalisa1 #   2011.01.08. 18:17

Írod hogy nincs jövedelme (és t.díjat sem fizet...).

Valamiből csak pénzeli a saját megélhetését: kaja, ruházkodás, "szórakozás" stb.

Nos ezt neked kell tudnod...

Próbáld rábírni -és erre ügyvéd előtt tegyen nyílatkozatot-, hogy a magad és a gyermekek albérletét fizeti.

Aztán így megszabadulsz tőle, legfőbb a tettlegességtől.

zneedit # e-mail 2011.01.08. 18:17

A ház fele-fele arányban van.

monalisa1 #   2011.01.08. 18:11

Zneedit

Ha a ház alapterülete- beosztása miatt nem megosztható, valamint a gyermekek nyugalmának- fejlődésének biztosítása végett a bíróság a kizárólagos lakáshasználatot neked itéli meg, akkor "lelépési" díj címén lakáshasználati díjat kell fizetned: a lakott érték 1/3-át. (Pl. 10 M Ft a ház értéke, ezzel szemben a lakott érték ennek fele, és ezen utóbbi 1/3-át kell fizetned a távozó apának amikor ő elmegy.)

Még akkor is ha a ház egyébként az ő kizárólagos különvagyona, de a fentiek miatt távozásra szólítják fel.

Azt hogy "honnan" teremted elő ezen összeget azt neked kell tudni, de addig nem fog távozni amíg a pénzt meg nem kapja.

Aztán amikor a kisebbik gyermek is betölti majd a 18. életévét, akkor meg neked kell távozni a házból, mivelhogy rég nem leszel már a tulajdonos felesége. (Neked a távozásért nem fog járni pénz.)

monaLuis
laikus hozzászóló

zneedit # e-mail 2011.01.08. 17:38

Köszönöm a választ! Az az igazság hogy még egy helyen lakni sem akarok vele. Legszívesebben elköltöznék még a környékről is. A gyerekek ragaszkodnak ahhoz a házhoz. Mekkora lehet az az összeg amit a lakás használatáért fizetnem kellene? Ha nekem ítélik a lakás kizárólagos használatát és mégsem költözik el, akkor mit tudok csinálni? Köszönettel: zneedit

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.01.08. 13:28

Dr.Nő válaszához hozzátenném, hogy az alkalmazandó jog a kérdező esetében az utolsó közös lakóhely szerinti külföldi jog lenne, azt pedig nem nagyon tudhatjuk, hogyan rendelkezik a vagyoni kérdésekben.

Zneedit, az egy helyen lakás és az együttélés nem szinonim fogalmak. Egyébként az együtt lakásra sem kényszeríthetnek, akkor költözöl el, amikor csak akarsz. Mihez kellene tanácsot adnom? A válás folyamatban van, a lakás kizárólagos használatáról pedig már elmondtam, amit mondhattam.

www.kbs-ugyved.hu

zneedit # e-mail 2011.01.08. 12:00

Sajnos nem. Hidd el nem viccelek ez komoly. Semmiféleképpen nem akar elköltözni, egy ügyvéd pedig azt mondta neki erőszakkal nem tehetik ki a saját tulajdonából. És egyik fél sem tudja kifizetni a másikat. Nekem nincs családom, szüleim ahova mehetnék. Gyerektartást nem fizet, nincs is jövedelme. Nekem pedig kevés a fizetésem ahoz hogy albérletbe menjek és neveljem a gyerekeket is. Mikor legutóbb bántalmazott el akartam menni az orvoshoz látleletet vetetni, de bezárta az ajtót így nem tudtam kijutni a lakásból. Ezért kihívtam a rendőrséget. Feljelentést is akartam tenni. A két rendőr azt mondta a feljelentést ők majd odabent a rendőrségen megcsinálják. Engem ez ügyben azóta nem kerestek. Valószínű visszamentek a helyükre és semmit nem csináltak. Ami a négy fal között történik azt én nem tudom bizonyítani. Mások előtt azt mutatja hogy ő egy kezesbárány. Tudnál valami használható tanácsot adni? Köszönettel: zneedit

Dr.Nő # e-mail 2011.01.07. 22:26

Linus!
A házasság fennállása alatt szerzett vagyon közös vagyonnak minősül, fele-fele arányban illeti meg a házastársakat.

Linus13 # e-mail 2011.01.07. 22:20

Kedves fórumozók!

Új vagyok itt, remélem tudnak segíteni a problémámban.
5 éva vagyunk házasok a férjemmel.Házasságunk kezdetén ő külföldre ment, akkor én még elkezdtem egy iskolát, ami mellett dolgoztam is egy könyvelő irodában. Miután befejeztem az iskolát itt jó feltételekkel tovább alkalmaztak volna, maradtam is volna, de a férjem nem akarta, azt mondta, hogy ha nem megyek ki hozzá akkor elhagy, tehát mentem.
Utána egy ideig szépen mentek a dolgok, de munkát nem kaptam, aztán egy szemműtét miatt nem is kerestünk, mert a mai napig gyakran kell miatta hazajárnom.
Férjem felhozta a válást, de nekem így egy fillérem sincs, csak az ő számlája gyarapodott szépen az én káromon. Még a ruháimat is elvenné, mondván ,hogy ő vette.
Megteheti? Mert ő most már szerintem csak elbánni akar velem!
Már én sem érzem magam külföldön biztonságban mellette,bármikor kirakhat.
A választ előre is nagyon szépen köszöm!