Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.07.08. 13:17

Legyen az eladási ár X millió. Ebből X/2 az asszonyé. De tartozik neked a különvagyonból történt kifizetés felével, azaz 3,45 millióval. Tehát marad neki (X/2)-3,45.
Ha sikeresen visszaköveteled az ajándékba adott 1,75 milliót, akkor (X/2)-5,25 millió jár neki. Az értelemszerűen 10,5 millió forintos vételárig nulla. [A képlet átrendezve: (x-10,5)/2 ]

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.07.08. 13:12

10 millióért akarod eladni a házat, amibe csak te 10,4 milliót fizettél? Nem valami nagy üzlet.

www.kbs-ugyved.hu

LSImre # e-mail 2010.07.08. 12:39

konkrét számok:
ház ára 10m Ft.
önerő: (járulékok, illeték, stb.)kb. 3,5m Ft
3 évig törlesztés havonta
végtörlesztés: 6,9m Ft
tehát nekem 10,4m Ft-ban van + havi tölesztések fele
Az első válasz alapján a 10,4-nek a fele vonható le?
Vagy valamit rosszul értettem az első válaszból?

"vételár asszonyra eső feléből levonható annak az összegnek a fele, amelyet a különvagyonodba tartozó ingatlan árából a kölcsön kiegyenlítésére fordítottál."

Imre

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.07.08. 12:12

Levonhatod a másik felét a téged megillető fél vételárból, de annak mi értelme?

www.kbs-ugyved.hu

LSImre # e-mail 2010.07.08. 11:59

Tisztelt KBS!

A "különvagyonom" már megismerkedésünk előtt is az enyém volt. Akkor is csak a fele vonható le?

Imre

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.07.08. 09:12

Az egyszerűbb része az, hogy a vételár asszonyra eső feléből levonható annak az összegnek a fele, amelyet a különvagyonodba tartozó ingatlan árából a kölcsön kiegyenlítésére fordítottál.
A nehezebb az, hogy ajándék visszakövetelése címén az önerő felének a visszafizetését (a vételár rá eső részéből levonását) is kéred.

Per lesz ebből, akárki meglássa!

www.kbs-ugyved.hu

LSImre # e-mail 2010.07.08. 04:26

Tisztelt fórumozók!
Az én feleségem is új párt talált magának. 3,5 éve házasodtunk össze. A házasságkötést megelőzően kb. 2 hónappal vásároltunk egy kis házat hitelre, 50-50%ban. Az ehhez szükséges önerőt én fizettem. Időközben eladtam egy, 100%ban tulajdonomban lévő házat, amelyből ki is fizettem a maradék tartozást a banknak. Most Ő azt szeretné, hogy adjuk el a házat, és igényt tart a felére. A fentieket visszaolvasva már látom, több hibát is elkövettem. Ennek ellenére, mit tehetek ha nem szeretnék felezni?

Tisztelettel: Imre

végrehajtó1 # e-mail 2010.07.06. 09:24

Menj be és kérdezd meg hogy beadta-e.
Vagy hatalmazz meg valakit hogy kérdezze meg.

végrehajtó1 # e-mail 2010.07.06. 09:23

Ha beadta akkor azt kipostázták volna neked.
Te is beadhatod .Nem ül a bíróság rajta..

Nestor #   2010.07.06. 09:21

Tisztelt fórumozók!

A következö kérdéssel fordulok hozzátok. A feleségem nemrégiben új párt talált magának, és különköltözött tölem. Ennek ellenére nem alakult ki köztünk ellentét, mindmáig normalis a kapcsolatunk. Megegyeztünk úgy 5 hónapja, hogy elválunk. Én magam külföldön dolgozok, úgyhogy a bonyadalmak elkerülése végett, szabadság elvesztegetése, stb. miatt rábíztam az ügyet a feleségemre, aki ezidö alatt többször elbizonytalanodott, és a válókereset megfogalmazásával csak kb 1 hónapja bízott meg egy ügyvédet. Az ügyvéd elvileg ezt be is adta. A bíróságtól azóta sem kaptam értesítést, úgyhogy kezdek kicsit szkeptikus lenni. Az utóbbi idöben ismét bizonytalankodik a feleségem, de én nem szeretnék változtatni a dolgon, nem kívánok továbbá házasságban élni vele. Szó, ami szó, tartok attól, hogy nem adta be a válókeresetet, azt remélve, hogy még rendbe hozthat valamit, ami már nem létezik. (Megkérdeztem, hogy beadta-e, és igent mondott, de ez nála nem jelent sokat)

Van rá lehetöségem, hogy megtudjam, beérkezett-e a nevezett kereset a bírósághoz?

Hozzátartozik még, hogy egyoldalúan adta be a keresetet, ahelyett, hogy közös megegyezéssel tettük volna ezt. Ez mennyiben befolyásolja/bonyolítja a helyzetet?

Van-e lehetöségem nekem is beadni egy válókeresetet? Mi történik, ha mégis beadta, csak a bíróság ül még rajta, és én is beadok egyet?

A válaszokat elöre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.07.01. 17:48

Igen, bármelyik tulajdonostárs kezdeményezheti a közös tulajdon megszüntetését. HA nem tudnak megegyezni, bíróság is elrendelheti. De az drágább.

www.kbs-ugyved.hu

rolcs76 # e-mail 2010.07.01. 17:27

Tisztelt Kovács úr!

Köszönöm válaszát, itt egy konkrét ügyről van szó, amit már elindítot édesapám egy ügyvédnél. Egy éve elköltözött a házból, önszántából. Most egy ügyvéd útján megkereste édesanyámat, hogy adja el a házat egy meghatározott összegért. Arra lennék kiváncsi, hogy tehet-e ilyet.
Köszönettel: rolcs76

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.29. 17:40

Kötelezheti-e édesanyámat az ingatlan eladására válóper beadása nélkül.
Igen. De a válópert megindítani se egy nagy etvasz.

Biztos, hogy ezt akartad kérdezni?

www.kbs-ugyved.hu

ngfh # e-mail 2010.06.29. 16:44

Köszönöm szépen a válaszokat.
Akkor ezek szerint törődjek bele ha kirakja és kész.A használt bútor nem ér annyit, hogy évekig pereskedjek miatta.

Esetleg a második kérdésemhez valaki tudna hozzászólni/ válaszolni?

Tisztelettel: Krisztián

rolcs76 # e-mail 2010.06.29. 16:43

Segítséget szeretnék kérni!

Mit tudunk tenni abban az esetben, ha édesapám kb: 1 éve elhagyta (minden követelés nélkül) az édesanyámmal közös ingatlant (50-50%-ban tulajdonosok).
Kötelezheti-e édesanyámat az ingatlan eladására válóper beadása nélkül. Az ingatlan azóta édesanyám tartja fent egyedül. Mijen jogai ill. kötelezettségei vannak a feleknek?
Köszönettel: Rolcs76

ObudaFan # e-mail 2010.06.29. 14:47
ngfh # e-mail 2010.06.29. 12:49

Tisztelt Kovács úr!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!

Esetleg, ha mégis megteszik az ígéretüket, tudok valamit csinálni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.29. 12:30

Ügyvédnek nem szabadna ilyen levelet aláírnia. Nemhogy az ingóságaidat ott tartani, hanem ott lakni is jogosult vagy. A közös tulajdonú ingatlan használatából a tulajdonost legfeljebb bírósági határozattal lehet kizárni.
Ha a tulajdonos önként el is hagyja a lakást, ezt a magatartását nem lehet kiterjesztően, úgy értelmezni, hogy az ingóságait sem akarja ott tárolni.

www.kbs-ugyved.hu

ngfh # e-mail 2010.06.29. 11:55

Tisztelt Fórum!

Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy volt párommal (élettársammal) szakítottunk. Ő akkor kidobott a közösen vett lakásunkból (hitel terheli). Ez 2 éve történt, azóta folyik a gyermekelhelyezési perünk, a vagyonmegosztás még nem került a bíróságon elő. Tegnap kaptam az ügyvédjétől levelet, hogy a lakásból (melynek fele az én nevemen van) vigyem el a bútoraimat, ellenkező esetben 8 napon belül az utcára teszi azokat.
A kérdés az lenne, hogy ezt megteheti-e. Vagy a bútoraim, amiket jelenleg nem tudok elhelyezni máshol, a vagyonmegosztás végéig maradhatnak e a közös tulajdonú lakásunkban?

Illetve egy másik kérdés ezzel kapcsolatban. Miután kidobott 1 ok és 1 feltétel miatt nem költöztem vissza.
Az ok, ne a gyerek előtt zajlódjanak a cirkuszok. A feltétel ami csak szóban hangzott el, hogy mivel ő egyből beköltöztette a testvéreit a lakásunkba, ők fizessék a felvett hitel felét helyettem "albérlet" címén. Ez szabályos e, illetve vagyonmegosztáskor erre lehet-e hivatkozni, hogy ezáltal az elmúlt 2 évben is felesbe volt fizetve a lakáshitel.

Mielőtt valaki kabzsinak pénzéhesnek titulál. Tavaly augusztusban jártam bent az ügyvédjénél, és és csináltunk egy papírt, hogy amennyiben exem, leveszi a nevemről a hitelt és a szocpol rám és rá eső részét is visszafizeti az államnak, egy fillér nélkül lemondok a lakásról az ő javára. A szocpolhoz is azért ragaszkodtam, hogy ha már adok neki egy fél lakást akkor azért ne én fizessek még.

Válaszaikat előre is köszönöm!

Tisztelettel.: Krisztián

apuka73 # e-mail 2010.06.20. 13:44

Tisztelt Fórum!

2 éve váltam el és a vagyonmegosztás nem lett rendezve. Meddig tudom halogatni, mivel a volt nejemen semmit nem tudok behajtani, mert nincs munkahelye, vagyona?

A házasság ideje alatt vettünk fel hiteleket, igaz a nejem nem írta alá a papírokat csak és, most is egyedül törlesztem ezeket.
Kérdéseim:
Mennyibe kerül egy vagyonmegosztási per (bírósági költség, perköltség, stb.)
Muszáj ügyvédet fogadni vagy egyedül is elindíthatom?
Hogyan zajlik egy ilyen per (milyen dokumentumokkal kell igazolnom az igazamat)?

godiwa # e-mail 2010.06.20. 05:13

kbs - valóban nem az. részemről abba is hagyom, mert nem ide való a téma.

MajorDomus # e-mail 2010.06.19. 21:32

Csak a szülőanyja ...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.19. 16:56

Ez már nem éppen jogi probléma...

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2010.06.19. 15:49

godiwa

Nem a világlátásom érdekes.
A kolleganő-barátnő tandemet tényleg kevertem, ebben igazad van.

A többit fenntartom.

Amiben tévedsz, az hogy a házasságtörő nő és a házazsságtörő férfi soha nem esik egy kalap alá, s ez több ezer év alatt nem változott !

A kolleganőt faluhelyen szimplán k-nak titulálnák.

Ha nem értetted az előző mondatot, akkor szintén egy falusi szlogen
Erre az esetre . A kazalban b,,-ik a fiam
A kazalban b,,,-ák a lányomat

Szerinted mindegy, ? ha igen akkor tényleg nincs mit beszélni erről.
( általában mi nem esünk teherbe a házasságtörő asszonyoktól)

godiwa # e-mail 2010.06.19. 12:54

Maradjunk annyiban, hogy remélem, hogy nem gondoltad át. Ugyanis az a kitétel, hogy "Furcsa barátnőid vannak. 50 éve még agyonverték volna" - nos ez több dologról is árulkodik számomra:

  • előitéletes vagy - nem ismered az egész történetet, de azonnal elitéled a nőt. (felteszem a háttérben valaminemű érintettség lappanghat)
  • pontatlanul olvasol - írtam, hogy nem a barátnőm, hanem a kolléganőm. A megjegyzésed arra utalt, hogy engem teljesen ismeretlenül ugyan, de tulajdonképp egy kalap alá veszel vele. Pedig csak annyit történt, hogy józan paraszti ésszel értelmetlennek találtam a rendelkezést ebben az esetben ezért rákérdeztem.
  • a lelked mélyén azt gondolod, hogy tulajdonképpen jogos a házasságtörő asszonyokkal való ilyetén bánásmód. (visszakérdeznék: és a házasságtörő férfiak, és a férjes asszonyokkal kezdő férfiakkal mi van?)Ez pedig megintcsak érdekes világlátásra vall.

Nem várok választ a kérdéseimre, csak azt, hogy néhányszor gondolkodj el azon, amit leírsz és ne zsigerből reagálj dolgokra, mert nagyon mellé lőhetsz.