Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

13kumman # e-mail 2010.12.28. 14:03

monalisa

Köszönöm. Mondjuk a leglogikusabb nyílván a vagyonközösség megszűntetése lenne (legalábbis én ezt preferálom), hiszen egy abszolút nem működő kapcsolat további megtartása - akár ugye lakóközösségként - épeszű ember (vagy bíróság) érdeke nem lehet. Igazából csak attól tartok, hogy a lakásban levő tulajdonrészemnek - ami egyébként rögzítve vagyon - búcsút mondhatok. Elég sok rémálomszerűen végződő válásról, bírói döntésről hallottam már, úgyhogy aggódom...
Ott lakni nyílván nem akarnék, a lakáshasználati jog megváltásával semmit nem érek, abból nem lehet új életet kezdeni, saját lakást vásárolni...stb...
A tartásdíj megváltása sem érdekelne. Csak az a kérdés, hogy abban az esetben, ha nem sikerül megegyeznünk, és én a vagyonközösség megszűntetését kérném, van-e irányadó bírói gyakorlat ezekre vonatkozóan.

monalisa1 #   2010.12.28. 13:48

Az az ügyvédi papír amit a feleséged "kiügyeskedett" magának, na az lesz az ő veszte...

monalisa1 #   2010.12.28. 13:46

Két egymástól teljesen különálló dologról van szó. 1. bármelyik házasfél intézheti a lakásvásárlást és a bankhitelt - mondjuk kényelem és/vagy rátermettség dolga. 2. nálatok a házasság már csak papíron van meg, az életközösség x idő óta megszakad már!

kávézós # e-mail 2010.12.28. 13:35

monalisa

Szia, köszönöm.

Lehet, én írtam rosszul, de hivatalosan nem vagyunk még elválva, csak beadta a válókeresetet.

Egyáltalán még a békítőtárgyalás sem történt meg.
Igazából csak az érdekelne, hogy mivel a lakást jogilag még házasság alatt szereztük, azt figyelembe véve persze, hogy az egész hitel-meg banki ceremónia az én nevem alatt fut, ez esetben követelhet-e a nejem, vagy akár a bíróság tőlem bármit is?

monalisa1 #   2010.12.28. 13:32

kávézós

Mivel a feleségednek papírja van arról hogy "ágytól - asztaltól" külön vagytok már - és ezt a bank is tudomásul vette, a házassági vagyonközösség köztetek már nem áll fent.

Véleményem szerint a lakás a tiéd, abból a feleségenek nem jár semmi.

Bizonyos esetekben még egy házasságon belül is lehet az egyiknek kizárólagos különvagyona.

monaLius
laikus hozzászóló

monalisa1 #   2010.12.28. 13:22

13kumann

Ha a lakás alapterülete és beosztása folytán a használat megosztható akkor nem okvetlenül szükséges kiköltöznöd., lesz egy kizárólagos saját szobád, míg a konyha-, a fürdő- a wc közös használatban marad. (Állandóra ott laknod végül is nem kell, elég ha saját kulcsod van az egyik szobához.)

A váláskor vagy magához váltja a tulajdoni hányadodat, vagy ha erre nem hajlandó ill. nem képes, bírósághoz fordulhatsz és kérheted a közös tulajdon megszüntetését. (Általában árverezésre kerül az ingatlan úgy 85%-os forgalmi értéken.)

Ha ki kell költöznöd bár erre nem adtál okot, kérheted a lakáshasználati jog megváltását, mely a beköltözhető és a lakott forgalmi érték különbözet 1/3-a.

Példa: 10 M Ft a lakás, a lakott érték ennek fele, és ezen utóbbi 5 M Ft-nak az 1/3-ára tarthatsz igényt a távozáskor.

Más. Az is szóba jöhet hogy a tulajdoni részedet a gyermeknek ajándékozod és ennek ellenében mentesülsz a t.díj fizetés kötelezése alól. (Egy gyermekre a t.díj a mindenkori jövedelem 15-25 százaléka - általában a 20%-ot itélik meg. A gyermek jelenlegi életkora kontra a t.díj fízetés években várható ideje, ezzel szemben az átadásra kerülű vagyoni érték. Szóval van mit kiszámolni, átgondolni.) Ha így döntesz ügyvéd kell valamint a gyámhatóság előzetes jóváhagyása.

monaLuis
laikus hozzászóló

kávézós # e-mail 2010.12.28. 09:51

Üdvözlet minden kedves Fórumozónak. Az alábbi kérdésem lenne a Hozzáértőkhöz :

Feleségemmel, amikor összeházasodtunk, egyforma társadalmi színvonalon éltünk, ez mai napig is így van. Gyermekünk megszületése előtt megérlelődött bennünk az elhatározás, hogy saját lakást kell vennünk, de erre saját pénzünk nem volt, emiatt elkezdtük a bankok akkor még elég kedvezőnek tűnő ajánlatait szemezgetni, lakásvásárlási hitel témakörben.
Mire meglett volna a bank, amelyik megfinanszírozta volna a lakásunkat, tönkrement a házasságunk. Feleségem külön költözött tőlem, gyermekünkkel együtt, és emiatt gyakorlatilag az egész hitel teher az én nyakamba zúdult.A bankban természetesen látták, hogy nős vagyok, és be akarták Őt is vonni, mint adóstárs. Ez végül nem jött össze, sőt, nejem odáig fajult, hogy aláírt ügyvéd előtt egy papírt, miszerint Ő(k) tőlem külön háztartásban élnek.
A bank így elfogadta a hitelkérelmemet, a szerződések ,a közjegyzői okiratok, és minden egyéb, ezzel foglalkozó iraton csak és kizárólag az én nevem szerepel, a nejem sehol nincs feltüntetve sem mint adóstárs, sem mint hitelfelvevő. Miután meglett a saját lakás, kapcsolatunk úgy tűnt, helyreáll, nejem a gyermekkel együtt visszaköltözött hozzám, ám 2 hónapja mégis úgy döntött, hogy nem tud velem élni, és beadta a válókeresetet.

Itt jönne a tulajdonképpeni kérdésem : ismerve az előzményekben leírtakat, Önök szerint házasság alatt szerzett közös vagyonnak minősül-e az az ingatlan, amelynek a vásárlását egyedül és kizárólag én intéztem, én fizetem a havi törlesztőrészletet, és a lakás tulajdoni lapján 1/1 tulajdonosként én vagyok bejegyezve, természetesen a bank által rárakott tilalmakkal együtt? Követelheti-e tőlem a nejem a lakás ráeső részének kifizetését, illetve a bíróság, ha nem tudunk megállapodni, dönthet-e arról, hogy ki kell Őt fizetnem?

Válaszukat előre is nagy tisztelettel megköszönöm.

13kumman # e-mail 2010.12.27. 20:04

Köszönöm. A gyermekelhelyezés sajnos így is esélytelen. A lakáshasználati jog ellenértéke számomra nem tiszta, hogy gyakorlatban mit jelent. mivel a tulajdonviszonyok tisztázottak, és relatív nagyobb értékű a lakás. Nem evidens, hogy ilyen esetben az értékesítés és a legésszerűbb, vagy ha ő marad akkor nem kötelezik a tulajdonrészem kifizetésére. Ha taktikázik, akkor még az is előfordulhat, hogy a hitel részleteit tovább fizetjük megosztva, ő marad a gyerekkel, én meg mehetek amerre látok?

ObudaFan # e-mail 2010.12.27. 17:50

Érhet hátrány: a lakáshasználati jog ellenértékére nem tarthatsz igényt, és esetlegesen a gyermekek elhelyezése vonatkozásában is csökkennek az esélyeid. A befolyásolást remélhetőleg szakértő a perben ki tudja mutatni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

13kumman # e-mail 2010.12.27. 17:04

Tisztelt Fórum!
15 éves házasságom menthetetlen, és válni fogunk. Van egy 13 éves kislányunk, a feszültség óriási, ezért az tűnik a legcélravezetőbbnek, ha elköltözöm, s utána próbálunk egyezkedni és közös megegyezéssel elválni. Lakhatásomat ideiglenesen meg tudom oldani.
A lakás tulajdonviszonyait házassági vagyonjogi szerződésben rendeztük, eszerint 33% részarányom van. Hitel is van a lakáson, amit nyílván közösen rendezünk majd. Kérdésem, hogy érhet-e amiatt hátrány, hogy a közös lakást elhagyom?
Feleségem valószínűleg mindent elkövet majd, hogy a gyereket elidegenítse tőlem, és elérje, hogy a gyerek maga ne akarjon hozzám láthatásra jönni. Erre ígéretet is tett, és mivel a kapocs szoros köztük, illetve pedagógusként is pontosan tudja mit és hogyan kkell ehhez tennie, valós a veszély, hogy megteszi. Kérdés, hogy tehetek.e ez ellen valamit?

ObudaFan # e-mail 2010.12.27. 13:37

A kölcsönszerződés feltételei szerint kell mindent fizetni vissza, ha a bankkal másképp nem sikerül megállapodni. Az ingatlan csak fedezet ebben a szerződésben, de azon túl is felelősök vagytok a kölcsön visszafizetéséért a kamatokkal.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

---Betty--- # e-mail 2010.12.27. 13:09

OK, akkor az autó közös és akkor most a bank sz árfolyam különbözettel együtt kb. 17 Mio-t fog tőlünk visszakövetelni, ami fejenként 3,5 Mio, amit ilyenkor egy összegben kell visszafizetni vagy lehet részletekben is, vagy ez bankfüggő? Mi van azokkal, akik elvesztik az ingatlanukat, mert nem tudják fizetni, azoktól is követelheti a bank a különbözetet?

ObudaFan # e-mail 2010.12.27. 12:55

Az autó közös vagyon, hacsaknem olyan pénzből vettétek, ami a különvagyona (örökölte, ajándékba kapta, vagy a házasság előtt megvolt különvagyona értékéből vette.) Már miért ne kellene kifizetni az árfolyam-különbözetet?

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

---Betty--- # e-mail 2010.12.27. 12:33

Tisztelt Fórum,

egy olyan kérdésem lenne, hogy 2010.05.15-én házasodtam össze a férjemmel 5 év együtt éles és 10 évi ismeretség után. Ezek után két hete a férjem bejelentette, hogy van valakije. A kocsit az együttélésünk 2. évében vettük a lakást pedig két éve vettük frank hitelre, a válság előtt 2 hónappal. A gépjármű, mivel az ő nevén van, most milyen vagyonnak számít közös vagy csak az övé? A lakás 50-50%-ban közös néven van, ő az adós és én az adóstárs. A hitel 11 Mio volt mikor felvettük frankban, a lakásra, ha most sikerül is eldani, nagyjából ugyanennyit kapunk érte, bár 13,5 Mióért vettük. Ki kell ilyenkor nekünk fizetni még az árfolyam különbözetet?

Köszönettel és Üdvözlettel

monalisa1 #   2010.12.26. 13:30
monalisa1 #   2010.12.26. 13:27

mucus21

Ha a lakás házastársi közös vagyon annak felével apukád szabadon rendelkezik, ergo akár neked is ajándékozhatja.

Az ekként megszerzett tulajdoni hányadra holtig tartó haszonélvezetet keletkeztethetsz apukádnak, de ezt azért jól gondold át...

Mivel a mamád önként távozott a házastársi közös lakásból, kicsi a valószínűség hogy "lelépési" pénzre legyen jogosult., az "elüldözést" bizonyítani is kell tudni.

Javaslom a fenti két okirat elkészítéséhez ügyvéd segítségét kérni., azok földhivatali bejegyezésénél mindenképp szükség is lesz rá.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 #   2010.12.26. 13:19

Az előbb volt itt egy másik kérdés házról, nyaralóról stb., nem tudom hová tünt?! Én az alábbit arra írtam válaszként.

monalisa1 #   2010.12.26. 13:15

A ház a volt feleség különvagyona, pont. A nyaraló házastársi közös vagyon, ahogy a medencére stb. felvett hitel is közös teher. (Majd szépen eladják a nyaralalót és a vételárból rendezik a banktartozást, ami pénz marad az feleződik köztük.)

Ha az ex addig is nem hajlandó a mindenkori havi törlesztő felét fizetni, a párod amit helyette kénytelen azt utóbb követelheti tőle, pl. a válási vagyommegosztáskor annyival kevesebbet jár a nőnek.

A bíróság majd meghatározza a kislány után fizetendő t.díj összegét.

A házastársi tartás velószínűleg csak álom, lévén az asszony bizonyára egészséges -vagy csak részben rokkant-, így mint munkaképes gondoskodjon magáról.

monaLuis
laikus hozzászóló

mucus21 # e-mail 2010.12.26. 10:50

Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy a szüleim most válnak.Márciusban lesz a válóper vagyis amikor menni kell a bíróságra most kapták meg a határozatot. Anyám tavaly márciusban elköltözött, és apám ott maradt egyedül a lakásban. Mellékesen nem tudom hogy fontos információ-e, de anyám önkéntesen döntött úgy hogy elmegy amit persze a bíróságra úgy adott be hogy el lett zavarva.Szval apám úgy döntött, hogy még a válás előtt megkapom a ház 50%-ra a tulajdonjogot úgy hogy ő maradjon a haszonélvező. A kérdésem pedig az lenne ebben az esetben van-e szerepe a háznak a válásban?
Ilyenkor mi van??Ha 50%ban én vagyok a tulajdonos és a másik 50%-ban pedig az anyám aki válik az apámtól aki csak haszonélvező????
Válaszukat előre is köszönöm!!!!

monalisa1 #   2010.12.22. 15:33

Egy házasságban a vagyon közös, a földhivatali x százalékú tulajdoni arány bejegyzése nem mindig a valós helyzetet mutatja. (A vagyonmegosztáskor ezt hagyd az ügyvédre, érdekedben majd kiharcolja.)

hausfrau # e-mail 2010.12.22. 14:07

Köszönöm, monalisa. Az "elhozni" miatt aggódom, de tényleg a következő lépés keresni egy jó ügyvédet és becsapni magam mögött a babaház ajtaját.

monalisa1 #   2010.12.22. 12:39

Szerintem nem kevés tízmilliók a tiéd csak a válás okán el kell tudni hozni..

Az általad ismert számlákról a bíróság megkérdezi a bankot, az esetleges dugipénzről annyit: ami "nincs" az nem követelhető.

monalisa1 #   2010.12.22. 12:33

Mielőtt otthon "belemélyedtek" a vagyoni osztozkodásba keress fel egy ügyvédet -aki bizonyára a válóperes ügyvéded is lesz-, és kérd a tanácsát, álláspontját.

Ha a szülei bizonyítják hogy az első lakást kimondottan a fiuknak vették nem pedig nektek bár már együtt éltetek, akkor az különvagyon - egyébiránt közös, függetlenül az adásvételkori százalékos megosztástól. (Ha közös volt a szülői támogatás, a válás miatt legfeljebb a pénz felét visszakövetelhetik tőled, de ez legyen az ők dolga.)

Vélelmezve a különvagyoni jelleget, a lakás eladásakor a vételár egyre gördült tovább az ujabb és ujabb lakás vásárlásába, a különbözet pedig már egyértelműen házastársi közös vagyon, ergo fele-fele.

Na ehhez kell az ügyvéd aki látja az adásvételi papírokat és a tulajdoni lapokat stb.

A bíróság a válást kimondja akkor is ha csak az egyik akar menni, de előtte meg kell tudni egyezni a gyermekelhelyezésben, a t.díjban, a láthatás/kapcsolattartás kérdésében, és mindezt le kell írni és a bírói asztalra letenni. Ha a kérdésben nincs megállapodás végső soron dönt a bíróság.

A lakáshasználatról is megállapodás kell, vagyis ki marad melyikben.

A vagyonmegosztás valószínűleg külön per lesz mely költséges és elhuzódó.

A házastársi tartásra nagy valószínűséggel nem leszel jogosult mert egészséges vagy, van munkád és
jövedelmed.

monaLuis
laikus hozzászóló

hausfrau # e-mail 2010.12.21. 23:43

Üdv!
Válnék a férjemtől, de akinek említettem a tervem mind azt mondta, anyagilag ellehetetleníthet. 16 éve házasodtunk, én főiskolás voltam ő már dolgozott. A szülei által vásárolt ( 2,2 millióért)lakásba költöztünk, majd 6 év után nagyobba, majd még nagyobba. Ezeket már a férjem keresetéből vettük meg nyilván az előző lakás árából. Én ezalatt tanultam majd szültem 2 gyereket, őket neveltem, öt éve dolgozom, de lényegesen kevesebbet keresek, mint a férjem. Ma a vagyonunk kb. 150-160 millió forint ingatlanban, a bankbetéteinkről nincs pontos infóm. Az ingatlanok az én nevemen is vannak, de csak 10-30%-ban amihez a férjem ragaszkodott ( mert, hogy ő kereste meg az árukat) én meg a családi béke kedvéért belementem. .)Van ennek jelentősége a vagyonmegosztásnál? Cégünk nincs, mindketten alkalmazottak vagyunk, minden fizetésünk után adózunk. Mire számíthatok? Félek az egzisztenciális ellehetetlenüléstől.Ha a gyerekek mindkettőnknél lennének azonos időt ( ehhez biztos ragaszkodna, én is így tartom helyesnek) gondolom nem járna gyerektartás. Feleségtartásra tarthatnék igényt egy kis ideig?
Köszönettel: Hausfrau

dr.KTK (törölt felhasználó) #   2010.12.21. 14:08

Monalisa, az utolsó mondatodban lapul a szomorú igazság! De köszönöm a tanácsodat!
Egyébként azért nem tiltják el, mert csak az apa a tanú, meg a gyerekek...és ilyenkor a válásban az apuka csak azért mond "csúnyákat", mert válnak, a gyerekek meg apukát szeretik, így biztos "megfertőzte az agyukat"...a felvevőt bekapcsolni oly egyszerű lenne, csak ha éppen kicsavarod a másik kezéből az "eszközt" akkor pont nincs szabad kezed a rec gombot nyomni :(

De eddig sajnálatos tapasztalataim, hogy hivatalos úton senkinek nincs ötlete _(