Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

monalisa1 #   2010.12.20. 11:18

Valószínűleg sürgősen munkába kell állnod, a pici meg valószínűleg bölcsibe kerül.

Onnantól hogy egy fiatalember gyermeket nemzett kötelesség és felelősség van., a hajdani legényéletet csak vissza lehet sírni...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.12.20. 11:01

Remek, így karácsony előtt. Áldás, békesség...

Ami a jogi oldalát illeti: az ingatlan közös szerzemény 1/2 hányadban tulajdonosa vagy (úgynevezett nyilvántartáson kívüli tulajdonos). Ha tényleg odáig fajul a dolog, és az ingatlan használata nem megosztható, akkor a nálad elhelyezett gyermekre tekintettel (már ha nálad helyezik el) a kizárólagos használatot is megkaphatod.

www.kbs-ugyved.hu

tanácstalan29 # e-mail 2010.12.20. 10:09

Kedves Fórumozok!
Eddig okulni jöttem ide mások példáiból, most sajnos én kerülök olyan helyzetben hogy tanácsot kérjek - amit előre is köszönök.
Két éve vagyunk házasok a férjemmel, van egy közös kislányunk, még nincs egy éves.
A férjem a szüleitől kapott kölcsön, amiből a lakkást vettük - mivel az ő szüleitől, így az ő nevére, még házasság elött - de az elmúlt két évben együtt fizettünk mindent - ahogy azt a házaspárok, családok általában.
Most eljutottunk egy olyan szintre, hogy ő rájött, neki nem is ez az élet kell és szeretné, ha minél elöbb elköltöznénk a kislányunkka, hogy ő visszakpja az életét. :-(
Kérdezem, milyen esélyünk, jogunk, lehetőségünk van külön költözni, úgy hogy el tudjam tartani a kislányunkat normális körülmények között? Mert jelenleg közös a bankszámlánk, a lakás az ő nevén van és a szüleinek fizetjük a hitelt, de mi itt most szerint mint "megtűrt személyek, az ő jóvoltából élünk vele" és ezt sajnos ki is használja.

Ha valaki útbaigazít, előre is nagyon szépen köszönöm.

Grád András # e-mail 2010.12.19. 20:50

Mint jeleztem, minden házasság alatt szerzett vagyon és tartozás (aktívum és passzívum) közös. Tehát nem lehet "kihátrálni" a közös tartozásból. Ha nem fizeti a hitelt, azt autót a bank/lízingcég visszaveszi, és ha még van rajta további tartozás az értékén felül, azt a közös vagyonukból közösen kell viselniük. Vagyis a feleségét is terheli. A házassági vagyonjog ahhoz kicsit bonyolult, hogy itt minden problémáját megoldjam, kell majd keresnie egy jó ügyvédet a lakóhelyén.

Ami a gyermeket illeti, ha jól sejtem, ő nemsokára 14 éves lesz, akkortól a bíróság kötelezően figyelembe veszi a véleményét, ha nem tudnak megegyezni az elhelyezéséről. Viszont ha bármit leírnak egymás között, az gyermekelhelyezési, kapcsolattartási kérdésekben semmiféle jogi kötőerővel nem bír, a bíróságon azt mond majd, amit akar. Legfeljebb szándéknyilatkozat szintjén jó valamire, hogy a bíróságon meg kelljen indokolnia, miért tért el tőle. Viszont a házastársi közös vagyon megosztását érdemes peren kívül, ügyvéd előtt kötve megcsinálni, arról nem csak bíróság rendelkezhet. Mellesleg ha komoly perre kerül sor Önök között, a gyermek nagykorú lesz, mire véget ér.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

edodi # e-mail 2010.12.19. 19:36

Tisztelt Grád András !

Engem legjobban mint kitűnt az autóhitel aggaszt.
Mindíg mindent rendesen fizetek, nem szeretek tartozni sem, szóval nem érzem hogy túlvállaltam magam, csak egyszerűen ezt a mostani felállást nem kalkuláltam bele a vásárlásnál.
Sajnos nem úgy áll a helyzet a kérdésben ahogy azt Ön matematikailag levezette Az rendben is volna amennyiben az a helyzet lenne amit vázolt, miszerint az autó ér 2 millió ft- ot a hitel pedig 1 millió.
Itt sajnos az autó piaci értéke Kb 1,4 millió, de van rajta még 2,2 millió hitel.
Én azt szeretném elkerülni,hogy bár használom a járművet a feleségem aki szeretne hátrálni a házasságból és ezáltal a költségekből, ezt megtehesse.
5 évig becsületesen fizetek mindent, ő pedig gondol egyet kilép a házasságból és rámhagyja az adósságot?
Ezt megteheti, avagy ezen költségeket is továbbra is közösen kell vállalni.
Ahogy állunk, az autó nálam maradna valószínüleg. Annyi bizonyos, hogy egy fizetésből jelenleg nem tudok sokáig autót fenntartani.Remélem nem kell nekem kivásárolnom őt a hitelből amit fizetek? Abban bízhatok, hogy amíg a hitel maradványértéke nem egalizálódik a piaci értékkel(ami esetemben soha nem következik be)addig őt is kötelezheti a bíróság a hitel egy bizonyos hányadának költségtérítésére?

Ha már így belelendültem tudom nem ide tartozik de had kérdezzem meg.

A fiam jelenleg velem él, ami remélem így is marad. A nejem jelenleg nem harcol a gyerekért mert annyira kikészített ez a hercehurca, tudja érzi nagyon mélybe taszítana ha elvinné tőlem. Nem mellesleg a fiunk választott engem, de hát tudja nagyon könnyen befolyásolhatóak serdülő korban.
A kölyök 7 hónap múlva gyermekkorú,miután ha jól tudom lesz döntési joga kivel maradna szívesebben.

Megtehetem illetve figyelembe veszi a bíróság ha ügyvéd által egy nyilatkozatot írnánk a fiammal arról, hogy velem szeretne élni a válóper előtt és után is?
Tudom korlátozni az anya láthatását abból az okból kifolyólag nehogy a maga javára fordítsa a kölyök érzelmeit és meggondolja magát?
Nagyon félek hogy valami fifikával el akarja orozni mellőlem.

Köszönettel
Edodi.

monalisa1 #   2010.12.19. 17:12

Mint írod végül is nélkülözhető az autó, próbáld eladni, árával a hiteltartozást csökkenteni.

Onnantól a havi részlet alacsonyabb lesz, az autóval kapcsolatos rendszeres költségek/kiadások pedig egyáltalán se.

A fogyasztási hitellel nincs probléma ha "a" kedves tartja a szavát.

A házasság ideje alatt vagyonközösség van, azaz együtt nevetünk együtt sírunk., bármelyik féltől követelhetik a felvett hitelt, azonban aki a másik helyett is törleszt az visszakövetelheti tőle ezt - legkésőbb egy külön peres eljárásban.

Ha közös tulajdonú lakásban/házban éltek és nem tud- vagy nem akar fizetni, a vagyonmegosztásnál ennyivel kevesebb jár neki.

monaLuis
laikus hozzászóló

Grád András # e-mail 2010.12.19. 16:57

Kedves Edodi!

Annak, hogy a házasság alatt felvett hitel kinek a nevén van, amatematikus, vagyis nem oszt, nem szoroz. A házastársi közös vagyon része mindaz, amire felvették, ergo a terhek is ugyanúgy közösek, miként az eddig megfizetett részletek is közös vagyonnak minősülnek, függetlenül attól, hogy kinek a számlájáról ment az utalás.

A házastársi közös vagyon megosztása körében a terheket annak a javára számolják el, aki átvállalja és majd egyedül fizeti őket. Ha tehát a számtanpélda kedvéért az autó ér 2 milliót, de van rajta még 1 millió hitel, aki megkapja és fizeti majd a hitelt, 500.000 forintért fogja magához váltani. Az egyes tételeken nem érdemes külön-külön agyalogni, mivel a házastársi közös vagyont a maga teljességében kell megosztani, nem lehet kicsipegetni tételeket, legalábbis a bíróság előtt. Ha meg peren kívül egyeznek meg, ott nincs szabály, azt csinálnak amibe mindkét fél belemegy.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

edodi # e-mail 2010.12.19. 16:02

Tisztelt fórumozók!
Az alábbi kérdésekben szeretném ha a tapasztalataitokat megosztanátok és a kérdéseim megválaszolásában valaki segítségemre lenne!

Villámcsapásként ért a hír egy hónapja, hogy drága párom válni akar egy harmadik jóvoltából.
Egy gyermekünk, egy autóhitelünk és egy félmillió forintos fogyasztási hitelünk van, amiket én vettem fel a házasságunk során a saját nevemre.
A feleségem nevén egyik hitel sincs, ugyanis nem volt olyan összegű bejelentett munkaviszonya amire igényelni lehetett volna.
Autóhitel 10 év, 5 év telt le.
Fogyasztási hitel 7év, kb 3,5 év telt el.
Az évek végülis nem számítanak, csak az összegek amelyek maradnak.

A fogyasztási hitelre azért volt szükség, mert történt a feleségemmel egy esemény aminek következtében több mint egy évig nem tudott dolgozni, keresőképtelen volt, így megélhetési gondjaink voltak.
Itt a hitelösszeg cirka 20% -a telhetett le.
Az autóhitel fele elment ugyan, de mint a szép Magyar valóság szerint az összeg jó 60-65% még hátravan.
Az autó értékét ne is ragozzuk.

Szóval a kérdésem az lenne válás során a feleségemet kötelezhetik e valamelyik avagy mindkét hitel törlesztésében való hozzájárulására a futamidők lejrtáig?
A fogyasztási hitelt feléltük közösen évekkel ezelőtt.Ennek a felét hajlandó lenne fizetni, de ami megterhelő lesz egyedülállóként, az az autóhitel és annak fenntartása. Két fizetésből megoldható volt, de egyedül tartok attól hogy sok.
Ebben kötelezhetik arra hogy részt vállaljon a terhekből? Az autót általában én használom , dolgozni járni kölyköt hordani... amire általában egy családnak kell. Ő is használta, de alapjában véve 20%-80% arányban én használtam többet.
A hitelt meglátásom szerint közösen vettük fel.
Amennyiben szükséges lemondanék az autóról ha átvállalná, de kétlem hogy szeretné.

Mire számíthatok ebben a két kérdésben?

Válaszaitokat és a segítséget előre is köszönöm.

Jocó1965 # e-mail 2010.12.19. 12:26

Kedves Obudafan!

A (volt)feleségemtől külön élek immáron másfél éve és azóta minden hitelt,részletet,alapköltségeket én fizetek.A válóper folyamatban van.A közös lakásból mindketten kiköltöztünk.
A kérdéseim a következők:
A házvásárlási hitel után befizetett összeg után a volt nejem tudja csak igénybe venni az adóvisszatérítést,mivel az én jövedelmem miatt ez nem lehetséges.
1.A vagyonmegosztás során kérhetem-e ennek az összegnek a felét,mivel ezt a hitelt én fizet(t)em teljesen.

2.Ha a bank nem hajlandó módosítani a szerződéseket-hisz nekik teljesen mindegy,hogy ki fizeti a részleteket-,és a nejem sem hajlandó önként fizetni a felét a részleteknek,akkor mia teendő?
Minden hónapban hagyjak egy kb.170 ezer forintos fizetési meghagyást a bíróságon?(Kb.ennyit fizetek ami a teljes fizetésem elviszi,ezért kellett egy barátomhoz költöznöm immár másfél éve !!)

A válaszát előre is köszönöm

ObudaFan # e-mail 2010.12.17. 19:01
mb33 # e-mail 2010.12.17. 15:50

Köszönöm.Viszont,akkor gondolom nála meg jelölni kell, hogy övé a lakás,ami 14 milliót ér.Ilyen esetben a bíróság nem rendel ki igazságügyi szakértőt?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.12.17. 15:46

Az, hogy ad neked 7 millió forintot.

www.kbs-ugyved.hu

mb33 # e-mail 2010.12.17. 15:39

Tisztelt Szakértők,

a válásomnál úgy néz ki,hogy sikerül megegyeznem a párommal a vagyonmegosztásról. Viszont a lakásnál én 7 millió forintot kérek tőle, amit ő ki is fizetne nekem hitelből.Viszont a vagyonmegosztásba az engem illető részhez "a lakás árának 50%"-át szeretné beírni.
Hogy tudom elérni, hogy ezt a szóban megegyezett 7 milliót biztosan meg is kapjam? Mert mi van ha az ügyvédje, vagy a bíróság ingatlanszakértőt rendel ki, aki viszont csak 12 millióra értékeli fel a lakást?
Mit kellene beleírni így a vagyonmegosztásunkba?

Köszönöm előre is.

ObudaFan # e-mail 2010.12.13. 18:50

Lehet kérni soron kívüliséget erre tekintettel, meg az eljáró bírót arra lehet kérni, hogy pusztán a bontás kérdésében hozzon részítéletet. A járulékos kérdésekről utána is dönthet a bíróság.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Lili30 # e-mail 2010.12.13. 15:03

Tisztelt Hozzáértők!

Egy válást lehet azzal gyorsítani, ha az egyik fél új házasságot szeretne kötni? A feleség úgy tűnik szándékában áll húzni a pert azzal, hogy nem egyezik meg semmiben, a férj meg szeretne már minél előbb elválni.

Köszönöm!

vagyonőr #   2010.12.13. 13:53

Tisztelt Hozzáértők!

Válási és vagyonmegosztási kérdésem lenne, és minden tanács nagyon jól jönne. A történet a következő:
idén márciusban ismerkedtünk meg a feleségemmel. Neki akkor volt egy 100%-ban az ő tulajdonát képező ingatlana és egy szintén 100%-ban az ő tulajdonát képező gépjárműve valamint egy kiskorú gyermeke az előző kapcsolatából. Nekem kissebb vagyontárgyaim voltak, amiket azóta a megélhetésünk miatt eladtunk (laptop, gépkocsi). Megismerkedésünk után nemsokkal én oda költöztem hozzájuk és Augusztusban összeházasodtunk. (ami úgy tűnik korai volt) A házasságkötéskor kapott pénzünket teljesen elköltöttük, a feleségem által fontosnak tartott dolgokra, és elmaradt számlái befizetésére. Erre ment el ugye a naszajándéknak kapott pénz,a laptopom, az autóm, az APEH által visszautalt pénzem az adóbevalláskor, és persze a fizetésem is. Jelenleg egy 300.000Ft-os tartozásom van az egyik telefonszolgáltatónál, valamint egy személyi kölcsönöm, amit még két évig kell fizetni (bár azt ketten vettük fel). A feleségem jelenleg terhes és várja a közös gyermekünket, aki május végén fog megszületni. Ez az egyetlen pozitív dolog ebben a történetben. A kérdésem az lenne, ha mi elválunk, akkor ugyanúgy a feleségem tulajdonában marad minden, ami eddig is abban volt, és én mehetek mint földönfutó vagy ilyenkor hogy működnek a dolgok? Mi lesz a közös gyermekkel? Van esély rá, hogy nálam helyezze el a bíróság? Bejelentett munkaviszonyom van, és a szülői házban is tudok lakni. Kérem aki tud az segítsen! Ja és ami még fontos, házassági szerződés nem készült!

Köszönöm!

Vickey # e-mail 2010.12.13. 12:35

Tisztelt Jogi Tanácsadó!

A segítségét szeretném kérni az alábbi ügyben:

(Ex)Párommal 15 éve vagyunk együtt. Ebből 9 éve közös kasszán vagyunk. Ebből 6 éven keresztül nem laktam állandóan vele,csak gyakran tartózkodtam nála,viszont a vagyoni közösség ebben a 6 évben is fent állt. Én fizettem a bevásárlásokat, ruházkodást,szórakozást, gyakorlatilag mindent, mivel az ő fizetése teljes egészében a rezsire valamint a ház és a motor törlesztő részleteire ment el. 2,5 évvel ezelőtt költöztem véglegesen hozzá, viszont a lakcímkártyámon csak 2010.március óta szerepel tartózkodási helyként,de a fent emlitett vagyoni közösség továbbra is folyamatosan fent állt.
Kérdezni szeretném hogy jogi értelemben az élettársi kapcsolat onnantól áll-e fent,amikor a vagyoni közösség létrejött?
Illetve,most hogy szakítottunk,milyen arányú vagyon megosztásra kerülhet sor?
A ház az ő nevén van, és a részleteit is ő fizeti. Viszont a bútorok legalább 50%-át közössen vettük, a kerítés felújítást teljes egészében én fizettem.
Valamint úgy tudom ilyenkor számításba veszik azt is, hogy minden létező házimunkát én végzek, az ehhez szükséges eszközöket és tisztítószereket is én vásároltam. Valamint az udvaron végzendő fizikai munkákból is nagyban kiveszem a részemet (pl,fűnyírás, hólapátolás). Ő szinte csak alszik vagy internetezik ha otthon van,semmit nem csinál.
Tehát jogosnak érzem hogy az elmúlt 9 évben a házra költött pénzem, munkám, feláldozott időm alapján igényt tarthatok a ház bizonyos hányadára.
Azt pedig hogy nélkülem éhen halt volna,egyértelműen bizonyitani lehet, ha összevetjük a fizetését a rezsi+ törlesztő részletek összegével. Annak ellenére hogy elvileg egy fillérje nem marad, tele van a szekrénye huszonezer forintos márkás ruhákkal.
Vásárlásaim többségét bizonyitani is tudom, mivel rendszerint bankkártyával fizetek.
Valamint többször adtam neki kölcsön 50-100ezer ft nagyságrendű összegeket,ezeknek csak a töredékét kaptam vissza. Ezeket papirral bizonyitani nem tudom, de ha a fizetését összevetjük az életszinvonalával,mindez egyértelmű.
Tarthatok-e igényt az életszínvonala finanszírozására költött összegek visszatérítésére?
Válaszát előre is köszönöm.

monalisa1 #   2010.12.11. 15:50

A felujjítási pénz felét követelheted mert a különvagyona ezzel értékesebb lett. Az energiád (= munkád) is értéknövelést eredményezett (de ember legyen az aki ezt külön ki tudja számítani, forintosítani).

Azt hogy éveken keresztül jószerével te tartottad el - jól járt...

A közösen felvett hitelből még visszalévő tartozás havi törlesztője elfeleződik, és nyomja mindkettőtök vállát továbbra is.

Az első bekezdésben említett x összeg mint járandóság esetleg beszámításra kerülhet a havi törlesztőbe, vagyis pénzt nem látsz (...) de a törlesztőrészlet százalékosan őt terheli inkább.

monaLuis
laikus hozzászóló

Elek Erika # e-mail 2010.12.11. 13:37

Ha jól emlékszem, ajándékozási szerződéssel került a nevére. Akkor ez nekem gáz? A felujjításkor befektetett pénzt és energiát lelaktam? Az úgynevezett cége nem működik már egy ideje. 8 éve évente jó ha 1-2 havi fizetést tesz le. Én tartom el. Szóval, ha maradok, ha megyek, minden féleképpen én húzom a rövidebbet. Ez REMEK!

Köszönöm a válaszodat

ObudaFan # e-mail 2010.12.11. 12:39

Ha a házassági együttélés alatt vettétek, és nem az ő által ajándékba kapott, örökölt, vagy házasság előttről neki meglévő pénzből vettétek, akkor igen.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Elek Erika # e-mail 2010.12.11. 10:55

Tisztelt szakértők!
Helyre hozhatatlan házasságom végett, szeretném a válópert elindítani. ezért tájékozódnék egy kicsit. Házasságunk ideje alatt lett a ház amiben élünk a férjem nevére íratva. Pár éve jelzálogot vettünk fel a házra, ahol az én aláírásom is szerepel mint adóstárs. Akkor a házat 18 millióra értékelték és a kölcsön összege kb.10 millió. Kérdésem az lenne, hogy a vagyonmegosztásnál kérhetem e a ház és a kölcsön felének a különbözetét? Vagy legalábbis ilyen esetben nekem mi jár és mi nem.

Előre is köszönöm a választ.

Dr.Attika # e-mail 2010.12.09. 13:00

Tisztelt Uram!
Nem jogosult a felesége házastársi tartásra. Beszámítja a bíróság a házra költött összeget, de ennek tényét és összegét Önnek kell bizonyítani.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

selmec # e-mail 2010.12.09. 12:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az érdekelne, jogos-e (nyugdíjas) feleségem igénye havi asszonytartásra, ha a vagyonmegosztás során egyébként nem kevés készpénz birtokába jut.

Továbbá beszámítja-e a bíróság a vagyonmegosztásba azt az összeget, amit anyósom lakásának felújítására költöttem, amit eddig feleségemmel közösen használtunk és ő lakik benne tovább.

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.12.09. 07:11

Szerintem nem számít. A házassági vagyonközösség alatti vétellel a közös vagyon terhére szerezték.
Az önkormányzati bérlakások megvásárlására van valami külön szabály?

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2010.12.08. 22:26