Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

szasza266 #   2010.06.07. 18:50

Tisztelt hozzáértők!

A volt párommal vettünk egy házat aminek hitele az enyém ő a készfizető kezes a házból elköltözött és én is tehát most üres.Ő nem akar fizetni mert azt mondja ugyis levonják tőlem de a ház felére igényt tart.Kérdésem ha a hitel az enyém és a szocpol fele is akkor kérhetem e azt hogy nem fele fele bár azt is hallottam mivel a lányát elvitte neki már visszafizetési kötelezettsége van.És ha a közös gyermek nálam lesz elhelyezve én a házat ha elcserélem a hitelt és a szocpolrészem átvihetem az új ingatlanra új kezessel.Jól tudom ezt?

monalisa1 #   2010.06.07. 17:13

A férfi az ottlakásból szállt ki és nem a tulajdonrészéből, vagyis fizet ő is a többiekkel együtt.

A lakás a felújítással nem biztos hogy értékesebb lesz, de eladáskor előbb találni vevőt egy rendbe hozott házra/lakásra.

Külön: ha a férfinak nincs pénze erre, lehetőség hogy az 50% tulajdonrészéből az értéknek/költségnek arányosan pár százalékot átad -mondjuk ajándékoz- a feleség részére, ergo ekként fizet feléje.

"Mona"
laikus hozzászóló

Komfort # e-mail 2010.06.07. 16:31

Gyors segítséget szeretnék kérni!
Válás után a feleség maradt a közös lakásban. A férj lemondott lakáshasználati jogáról (nem a tulajdonjogáról).
Ha a társasházat elkezdik felújítani, (amiben a lakás található), amihez több százezer forintot kell lakásonként beadni, a lakáshasználatról lemondott férj köteles-e hozzájárulni a felújítási költségekhez?
Köszönöm a segítséget!

SOS! # e-mail 2010.06.07. 12:44

A lényeg, hogy az okmányiroda kötelezi az anyát arra, hogy a gyerek lakcímkártyáját vigye magával, mert az apa kérte a gyermek lakcímrendezését. Kérdés, hgy az okmányiroda tehet-e olyat, hogy az apa kérésére a gyereket az apához jelentse be? (Gyermekelhelyezési per folyamatban van.)
Köszönettel: SOS!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.07. 11:18

Hogy mi van?!

www.kbs-ugyved.hu

SOS! # e-mail 2010.06.07. 11:10

Üdv a fórumozóknak!
Nem tudom jó helyen járok-e… A helyzet a következő: Eddig az apánál volt hivatalosan bejelentkezve az anya és a gyermek is. Majd az apa az okmányiroda által KÖTELEZTE az anyát, hogy mivel már 4 éve nem lakik ott, jelentkezzen ki. Majd az anya a gyermeket is átjelentette saját magához. (Az anyánál van a TAJ kártya és a lakcímkártya is.) Közben a hosszan húzódó gyermekelhelyezési per még mindig folyik. Első fokon az anyának ítélték, másodfokon újratárgyalást kért a bíróság, a korábbi döntést visszavonta. Így az apa és az anya úgy egyezett meg, hogy egy hétig itt, s egy hétig ott van a gyerek. De tulajdonképpen az anya fizet minden költséget, ami a gyerekneveléssel jár, ő kapja a családi pótlékot, s korábban az apa is úgy nyilatkozott, hogy a gyermek kikerült az ő háztartásából. A probléma, hogy az apa (miután megtudta, hogy a gyermek az anyához lett átjelentve), azt kérte, hogy a gyermeket jelentsék be vissza őhozzá. Majd az okmányirodánál PANASZT TETT, így az anya kapott egy levelet az okmányirodától, hogy jelenjen ott meg.„Lakcímren¬dezést kérelmezett“ az apa, s a hivatal felszólította az anyát, hogy vigye magával a gyermek lakcímkártyáját. Jó esetben még a törvénykezési szünet előtt hoznak döntést, akkor minek ide-oda bejelentgetni a gyereket? Bár hozza a beidézés a megfelelő paragrafusokat, na de ez így törvényes, jogos, hogy hozza be a lakcímkártyát? És akkor ott, ha elveszik (mivel az apa kissé protekciós)? Valamint az apa azért is reklamált, hogy nem kapja meg a TAJ és lakcímkártyát. Viszont ha megkapja a lakcímkártyát, tuti bejelenti magához a gyereket, és vissza se adja azt. Jogos és törvényes ez, hogy ebben az okmányiroda így intézkedik? Elveheti az okmányiroda a lakcímkártyát, hogy azt az apának adja oda? Ilyen helyzetben mit lehet tenni, hogy lehetne a lehető legjobban megoldani a helyzetet?
Köszönettel: SOS!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.05. 08:00

A bontópernek nem szükségszerű velejárója a vagyonmegosztás. Ha megtörténik is, az nem jelenti a közös tulajdon megszüntetését.
Az élettársi viszony alatt is vagyonközösség van a felek között. (Sőt, itt felvethető, hogy az életközösség a felek között valójában soha nem szakadt meg, ezért a házassági vagyonközösség szabályait kell alkalmazni.)
A tatarozás, felújítás nem hoz létre közös vagyont, és elszámolási igényt sem keletkeztet.

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2010.06.04. 23:30

A ház édesapád különvagyona, azt ajándékba kapta.
Ahooz anyádnak semmi köze.

Ha 15 éve elváltak-,akkor megvolt a vagyonmegosztás-is, tehát nincs miről beszélni. Ha most beadod a rablódumát,hogy kamu volt a válás,akkor még a szocpolt- is visszafizettetik velük.

Az évek alatt végzett munka, a szerzett vagyon, közös szerzemény,annak a fele- megilleti anyukádat, de egy fél ház ? Nevetséges.

Meg kell határozni a vagyon felét,azt édesapád kifizeti neki és pont.

chuba # e-mail 2010.06.04. 19:52

Kedves Fórumozók!

Szüleim 15 éve papíron elváltak azért, hogy a szocpol ki tudják használni, de azóta is együtt élnek, egy állandó lakcímre vannak bejelentve, közös háztartás minden.

15 éve elteltével felmerült, hogy most tényleg külön válnak útjaik és ezzel kapcsolatban szeretnék néhány hasznos információt kérni.
Jelen pillanatban, minden ingatlan édesapám nevén van, amit 30 évvel ezelőtt az esküvőnél kapott ajándékba szüleitől, ezt később többször felújították,illetve ezzel kapcsolatban minden költség, hiteltörlesztés közös fizettek.

Az érdekelne, ha jól gondolom, akkor ezek után joggal tarthat igényt az ingatlan értéknek felére az édesanyám?!

Szeretném elkerülni, hogy egyik napról a másikra eladja édesapám az ingatlan és így minden nélkül maradjon édesanyám.(édesapám már szinte elköltözött itthonról)

Előre is köszönök minden hasznos információt,
tanácsot.

Üdvözlettel:
Chuba

ObudaFan # e-mail 2010.06.04. 17:57

Hogy a bontópert ki adja be, az tökmindegy. Viszont nagy valószínűséggel külön per lesz a vagyonról, mert nyilván a tulajdonjogi kérdéseket is szeretnétek eldönteni, amihez a zálogjogosult perben állására is szükség lesz, ő viszont a bontóperben nem vehet részt.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Timcsy_14 # e-mail 2010.06.04. 08:33

Tisztelt Obudafan!
Arról érdeklődnék,hogy férjem 2 hónapja elköltözött.Azóta állítása szerint beadta a válópert.Szerintem nem,mert nagy hülyeségeket beszél( pl,hogy csak be kell menni,bediktálni és két tanuval aláíratni).De nem is ez a lényeg.Hanem az,hogy van egy hitele,amit együttélésünk ideje alatt vett fel,és én adóstárs vagyok.Ezt jelenleg nekem kell fizetnem mert ő nem hajlandó.Én meg nem akarom megvárni,hogy letiltsák a fizetésemből,kamatokkal meg miegyébbel megemelve.Tehát fizetem.Az a kérdésem,hogy várjak míg tényleg beadja a válópert,vagy indítsam el én? Illetve ha beadom,kérhetem-e hogy kötelezzék a törlesztés felének fizetésére,vagy azt külön perben kell majd kérnem?Vagy csak utólag kérhetem,hogy a különélésünk idejétől számított törlesztés felét fizesse vissza nekem?
Két gyereket nevelek egyedül(nem jelenlegi férjemmel közös),albérletben lakom.Vagyis nem túl rózsás az anyagi helyzetem.Válaszát előre is köszönöm:Tisztelettel:T.

ObudaFan # e-mail 2010.06.03. 13:44

A kereselevéltől vissza 6 hónapig lehet követelni, és a per végén a hátralékot is megítélik. Ha van hátralék, mert per közben ideiglenes intézkedéssel elrendelhet a bíróság folyamatos fizetési kötelezettséget az ítélet előtt is.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Fag37 #   2010.06.03. 11:22

Kedves KBS!

Nem, még nem követelt senki semmit, egyenlőre élünk egymás "mellett", (azt írtam korábban: "mondjuk elköltözöm, azaz még nem történt meg) és csináljuk együtt a napi dolgainkat: bevásárlás, stb. Nem mondtam még olyat, hogy akkor azt most nem fizetem ki.....De mi a "megalapozott" követelés egy ilyen helyzetben?

Például, ahogy korábban írtad: apósom felszólít egy napon, hogy költözzek ki (ugye övé a lakás). Természtesen költözök, nincs választásom. (vagy van?) Másnap elindítják a válópert. Szándékaim szerint fizetek mondjuk 50.000 ft gyerektartást havonta, vagy mondjuk nem fizetek semmit, mert úgy érzem, hogy igazságtalan a helyzet. Nem arról van szó, hogy nem szeretem őket, vagy nem akarok gondoskodni róluk, csak saját magam ellensége sem vagyok, nem kívánom magam az utcán találni. (azért éhenhalni nem fognak após tehetős) Ha jól gondolom, akkor a válópert el lehet húzni pár hónapig, talán évekig, és én szemét módon nem fizetek egy fillért sem. Erre gondoltam, hogy utólag, visszamenőleg lehet követelni bármit is? Vagy ha fizetek 50.000 ft-ot havonta, de a per végén megállapítanak 90.000 Ft-ot, akkor a különbözetet visszamenőleg ki kell fizetni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.03. 09:35

Követeltek már gyermektartást? Mennyi időre visszamenőleg? Megalapozatlan ez a követelés?

www.kbs-ugyved.hu

Fag37 #   2010.06.03. 09:15

Kedves KBS!

(Előzmény: 2010.06.02. 14:38)

Igen, ez így leírva világos (olvastam korábban is), de hogyan lehet ezt behajtani, érvényesíteni? Hogyan lesz bizonyítva, hogy mikor költöztem el? Visszamenőleg köteleznek majd fizetésre, hiszen egyenlőre nincs semmilyen eljárás elindítva sem, így nincs bírósági döntés sem. Mi van ha azt állítják, hogy már fél éve nem lakom ott? Akkor 6 havi (ugye max a fizetésem fele, amit 3 gyermek után valószínűleg meg is fognak állapítani) gyermektartást kell kifizetnem? Kinek, mit és hogyan kell bizonyítania azzal kapcsolatban, hogy hol élt?

Elnézést a sok kérdésért....reménykedve várom válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 23:01

Szerintem örülj, hogy nálad van a gyerek, és azon legyél, hogy ez így is maradjon. A bosszúállás értelmetlen.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 22:59

Szipuscar, lehetségesnek lehetséges, de eléggé kockázatos is, főleg a másik fél számára.

www.kbs-ugyved.hu

szasza266 #   2010.06.02. 18:25

Tisztelt kbs!

A csalásban igazam van!Nekem nem lenne jobb sem rosszabb sem de ezt a pénzt ő nem a gyerekekre költötte hanem magára!nem is hivatkoznák erre soha ha tudom hogy a gyerekek miatt vette ezt fel!de nem!Tehát ez csalás!Egyébként a gyermek nálam él életvitelszerűen mivel ő hívott fel 05.19-én hogy hozzam el a lakásunk hitelének a felét nem fizeti volt biztos munkahelye de mivel a falu a szájára vette mert csalt ezért lépett le!Én visszamennék a fiammal de az ovodavezető azt mondta a volt párommal közölte ha kiiratja oda visszavenni nem lehet!Ő engem ezért ellehetetlenített!Ha ő a gyerek érdekeit nézné és nem magára költené a pénzt akkor nála helyeztetném el a gyereket!Ebben meg is állapodtunk szóban a gyámhivatalnál,tehát ő rúgott fel mindent!mit kellene tennem?A ház hitelének ráeső részét sem fizeti de sajnos mivel nem voltunk házasok ez egy külön per lesz azt mondta az én nevemen van a hitel ezért nem fizet felhalmozott nekem 350ezer gáztartozást és akkor a többiről nem szólok!A zt hiszi ugy nyerhet hogy nekem a fizetésemből vonja a bank az ő részét valamint a gyerektartást és ezzel el tud lehetetleníteni!ez rendjén van?

szipuscar # e-mail 2010.06.02. 17:12

Tisztel Kovács Béla Sándor!

Korábbi válaszához kérnék pontosítást.
Az jogilag megoldható-e, hogy Én kifizetek a volt páromnak egy bizonyos összeget illetve vállalom azt hogy a hitelt saját erőből fizetem a jövőben és utólag sem fogom tőle követelni a törlesztőrészlet felét? Cserébe Ő kötelezettséget vállal arra, hogy adott határidővel kilép a kötelemből (ezt a bank engedi) és a tulajdonjogát átengedi nekem azért cserébe hogy a tartozás rá eső részét átvállalom.

Előre is köszönöm!

andko # e-mail 2010.06.02. 16:15

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 16:12

A rovat címe: válás, vagyonmegosztás.

Amíg nincs döntés, mindketten gyakorolhatjátok a szülői felügyelet jogát, ebbe az is beletartozik, hogy az óvoda be- illetve az óvodából kiírassa bármelyikőtök a gyereket. Nem hogy nem bűncselekmény, még csak nem is jogszerűtlen.
A családi pótlékot neki utalják, semmiféle jogalapod nincs arra, hogy azt követeld, hogy bizonyos hányadát adja át neked.

A csalásban igazad lehet, csak nem értem, neked mennyivel lenne jobb, ha köteleznék a visszafizetésre? Annyival is kevesebb maradna a gyerekre.

A családi állás megváltoztatása pedig egészen más, azt jobb, ha nem is keverjük ide.

www.kbs-ugyved.hu

szasza266 #   2010.06.02. 15:50

kedves kbs!

MiéÉn tudom hogy a gyerek nem vagyontárgy!!!Miért nincs igazam?Én csak a lehetőségekről tájékozódom!Én tudom hogy nem vagyontárgy nekem ezt nem kell mond!Nekem a gyerek az első semmi más nem számít!Csak az tény hogy a gyerekkel nem törődött csak most hogy megkapta a pénzt!Ez igy nem korrekt!A pert ő adta be mivel a papirjait elvitte a gyereknek,és a családi állást is megváltoztatta valamint csalást követett el két évig!Én csak a fiunknak szeretnék biztos stabil hátteret nem azt hogy félévente új apuka!Mert igy lenne!Ezt teszi most is!Sőt a jegyző előtt elismerte a dolgai nagy részét a gyereket a tudtom és beleegyezésem nélkül vette ki az oviból!És még sorolhatnám!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 15:37

OFF
Köszönöm. Jók voltak a kérdések.
ON

www.kbs-ugyved.hu

monalisa1 #   2010.06.02. 15:23

kbs

Ma nagyot teljesítettél, jó volt olvasni a pörgő gyors válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.02. 14:56

Szasza, egyrészt nincs igazad, másrészt mivel lennél előbbre egy feljelentéssel vagy perrel?

Ráadásul a gyerek nem vagyontárgy, a gyerekelhelyezés nem vagyonmegosztási probléma.

www.kbs-ugyved.hu