Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # e-mail 2010.11.03. 18:36

nudzsúd

Ha együtt éltetek már, amikor a jegygyűrűt kaptad, akkor az is közös vagyon lehet. Ha nem, vagy a különvagyonából vette, és ő ajándékozta neked, akkor szerintem visszakövetelheti, hacsak nem volt ez a 20e Ft-os mérték köztetek szokásos értékű ajándék.
Ha valamit áron alul ad el, akkor is az értéke felét követelheted, ha nem járultál hozzá az adásvételhez. De azt tudnod kell, hogy ebben az esetben neked kell bizonyítani az értéket, ahhoz pedig szakértőt kell kirendelni, ami nem olcsó dolog.

dorca

A tulajdoni igények nem évülnek el. Elévülésről akkor lehetne szó, ha a párod értékesíteni az ingatlant. Ebben az esetben már kötelmi igénye lehetne az exnek, ami az eladástól 5 éven belül elévül.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

laszlo640 # e-mail 2010.11.03. 18:13

Kedves Fórumozók!

Az előbb találtam rá a www.jogikerdesek.com oldalra, ahol szintén jogi tanácsadással foglalkoznak.
Az élettársam tett fel egy családjoggal kapcsolatos kérdést a gyerekeire vonatkozóan, amire kb. 20 perc alatt válaszoltak is.
Szerintem kérdéseiteket ott is fel tehetitek nyugodtan, így több válaszból könnyebb kitalálni hogy is legyen tovább.
üdv. Laci

dorca # e-mail 2010.11.03. 16:24

Tisztelt Szakértők!
Ismét segítséget szeretnék kérni Önöktől.
Férjem 2 és fél éve vált el,azóta sem lett elrendezve az ingatlan sorsa(kizárólag a férjem nevén van,de házasság után szerzett vagyon sajnos)A kérdésem az,hogy van-e valamilyen határidő ameddig követelése lehet a volt feleségével szemben vagy ilyen ügyekben is van elévülés?Azért merült fel bennem ez a kérdés mert valaki azzal riogat,hogy három év után már hiába is fordul Bírósághoz,nem kaphatja meg a neki járó részt(eddig nem tettük,mert el akartuk kerülni a hercehurcát és a nem kevés illeték kifizetését)
Előre is köszönöm a választ!
D.

nudzsúd # e-mail 2010.11.03. 15:57

Második kérdésem: A közös ingó vagyontárgyainkat a férjem elvitte és eladogatja potom áron, legalább is ezt állítja.(Pl motoros fűrész -tavaly vettük 30.000 ft ért- megegyeztünk, hogy 20 ezer forintot ér, most megírta a bírónak, hogy eladta 10.000 ft ért. Ezzel mit lehet kezdeni? És ha az 550.000 ft-ot érő autónkat is papíron eladja 200.000ft-ért? Mit tudok csinálni (mi beadtuk a keresetet az ingóvagyon megosztására de egy hónap múlva lesz erről szó a bíróságon)? Fogok én ezekből az "eladogatott dolgokból" pénzt látni valamikor is? Minden mozdíthatót elvitt, ami nem létszükséglet a házban.

Köszönöm a válaszod orange, de jogilag érdekelne, hogy követelheti-e egyáltalán a jegygyűrűt.

Üdv! Nudzsúd

Orange #   2010.11.03. 15:31

Én nem vagyok jogász.
De ha a te idióta férjed a 20 000 ft-os karikagyűrűdet követeli vissza 23 éves házasság után, mond meg neki, hogy ennyiért vettétek és felét fizesse ki, akkor visszaadod. Legyen vele boldog.

nudzsúd # e-mail 2010.11.03. 15:14

Tisztelt fórumozók!

A válásom során a férjemmel az ingóvagyonban se nagyon tudunk megegyezni, mindent ő akar magának.
Első kérdésem: A jegyűrűmet visszakövetelheti-e, mert most valami paragrafusra hivatkozva épp azt követeli? Értéke kb 20.000 ft, de semmi más értékes ékszert nem kaptam tőle a házasságunk során és 23 évig éltünk házasságban, egy éve adtam be a válópert, de még nem választottak el bennünket, és most eszébe jutott, hogy adjam vissza a jegygyűrűt.

Köszönettel Nudzsúd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.11.03. 11:46

ObudaFannak jár a köszönet. Több, mint valószínű, hogy nem önálló zálogjogról van szó, hanem jelzálogról. Vagyis a végrehajtás az adós (adósok) teljes vagyonára folytatható.

www.kbs-ugyved.hu

bukki # e-mail 2010.11.03. 08:02

Köszönöm KBS, a szerződésben ez szerepel:
"a kölcsönszerződés,a kölcsönszerződés biztosítékául szolgáló és a bank által biztosítékként elfogadott ingatlanon a zálogjog alapításáról szóló zálogszerződés közokiratba foglalása megtörtét..." (elidegenítési és terhelés tilalom bejegyezve..)

trouble1978 # e-mail 2010.11.02. 23:42

Kedves Fórumozók!
Lakáshasználattal kapcsolatban lenne kérdésem, kicsit összezavarodtam. Remélem, jó helyre írok, nem találtam igazán megfelelő helyet.
A férjem nagyjából fél éve költözött el tőlünk, albérletbe ment. A költözés, illetve válás nem közös döntés volt, ő határozott így. Én felajánlottam neki, hogy átmenetileg maradjon, és a pénzt, amit az albérletre adna, gyűjtse össze magának, de ezt is visszautasította. A lakás, amiben én kiskorú, közös gyerekünkkel maradtam, 50-50%-os tulajdonban van férjemmel. A lakáskulcsot megtartotta, nem gátlom, hogy visszaköltözzön. Ha jól tudom, az előzmények miatt lakáshasználati díjra nem tarthat igényt, az valóban így van? Ami miatt megkavarodtam, hogy férjem a válókereset beadásában közös lakáshasználatot kér, arról viszont nem nyilatkozott, hogy ezt hogyan gondolja. Azt nyilatkozta, hogy hozzánk visszaköltözni nem akar, de akkor nem igazán értem, mit jelent a számomra a közös lakáshasználat. Az elköltözése óta férjem nem fizet semmilyen rezsiköltséget, még a tulajdonjoghoz fűződő közös költséget és ingatlanbiztosítást sem. Kérdésem az lenne, hogy ha megkapja a közös lakáshasználatot, de nem költözik be a lakásba, az mit jelent? A szobaajtók tolóajtók, nem zárhatók, ez nem zárja ki a közös lakáshasználatot? Közös lakáshasználat esetén kell-e valamilyen rezsiköltséget fizetnie, ha visszaköltözik, illetve, ha nem költözik vissza? Ha én kérem a kizárólagos lakáshasználatot a bíróságon arra hivatkozva, hogy kiskorú gyermekkel maradtam itt, van-e esély arra, hogy megkapom, vagy kizárt? Ha esetleg úgy kapom meg, hogy emiatt többlethasználati díjat kell fizetnem, mekkora összeget kell várhatóan fizetnem (a lakás bérleti díja 30 ezer forint körül van). A lakást szeretném megvásárolni férjemtől, de egyelőre nem tudom, mert olyan irreális összeget kér, amit nem szeretnék kifizetni, arra az időtartamra kérném a kizárólagos használatot, amíg nem tudunk megegyezni.
Utolsó kérdésembe befolyna a láthatás is. Férjem beadványában arra hivatkozik, hogy a gyerek érdekében költözött el, mert nem akarta, hogy a gyerek előtt veszekedjünk. Attól eltekintve, hogy nem veszekedtünk a gyerek előtt, ez az állítása nem üti a közös lakáshasználatot? Közös lakáshasználat esetén mi történik a láthatással? Nem fogják leszabályozni?
Bármelyik kérdés esetén bármilyen információt nagyon köszönök!
trouble1978

ObudaFan # e-mail 2010.11.02. 18:02

Kivéve, ha önálló zálogjogról van szó.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2010.11.02. 18:02
bukki # e-mail 2010.11.02. 17:28

Persze KBS,ezt értem én is(inkább adós csere merült volna fel bennem) Inkább az lenne e kérdésem,hogy ingatlan fedezetű hitelnél, a bank dönthet-e úgy,hogy inkább fizetést tilt vagy végrehajtót küld és nem árverez?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.11.02. 15:52

Azt én nem tudom, ez a kettejük dolga. De a hitelezőnek ehhez semmi köze, ő nem kényszeríthető arra, hogy két adósa helyett ezután eggyel érje be.

www.kbs-ugyved.hu

bukki # e-mail 2010.11.02. 15:18

de a vagyontalan nem vagyontalan,ő másban megkapta a "hitel" részét, kp-ben,ingóságban!
férj-feleség-feleség szüleinek az ingatlana
férj mindent otthagyott
feleség mindent vitt,ő engedné ki a férjet a hitelből...de nem fizet.Így gyakorlatilag minden a feleségé...ez a korrekt ?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.11.02. 15:01

Ez így van.
Gondolj csak bele: kölcsön adsz kétmillió forintot egy házaspárnak. Aztán közlik veled, hogy válnak, az egyik kapja az összes vagyont, de azt a másik "kiengedi" a tartozásból, így neked most már egyedül a vagyontalan tartozik. Mit szólnál hozzá?

www.kbs-ugyved.hu

bukki # e-mail 2010.11.02. 14:07
szeretnék segítséget kérni,ha van tapasztalat vagy konkrét tudás ezzel kapcsolatosan,várom: Válá
  • vagyonközösségi megállapodással,ahol az egyik fél egy közösen felvett hitel átvállalását ígéri.A fedezet egy ingatlanon van(3.fél,rokon lakása)Hiába a szerződés,nem fizetés történt...nagy tartozás...mindkét fél a KHR-ben...A bank azt állítja nem is lehetséges az egyik fél kiengedése(még kb 20 év van hátra) viszont a tartozás miatt a bank kezdeményezhet akár fizetés letiltást is vagy akár jöhet a végrehajtó a TV-ért(hiába jelzálog alapú a hitel,hiába a szerződés mivel a hitel jóval kisebb mint az ingatlan értéke...)
Ez lehetséges? Mit lehet tenni ? A vétlen félnek van fizetése a másiknak nincs...
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.28. 21:52

De ha felélték, akkor nem lehet megtérítési igénye.

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2010.10.28. 21:44

Ha befekteted akkor is

ObudaFan # e-mail 2010.10.28. 21:18
dday #   2010.10.28. 20:25

T. Jogi fórumozók!

A kérdésem az alábbi lenne, hogy házasságkötés előtt már jóval tulajdonomba került egy lakás 1/2 része. A lakás a tulajdonosok közös egyetértésével eladásra került, a részünkre kifizetett vételár a tulajdonjog arányában felosztásra került.

A kérdésem az, hogy a lakás 1/2 részének ára válás esetén közös vagyon vagy különvagyonként értékelendő?
Azaz számíthatok e arra, hogy a lakás rám eső vételár része beleszámít a vagyonmegosztásba válás esetén?

Tisztelettel, dday

ObudaFan # e-mail 2010.10.27. 23:02

5 év múlva lehet kérni a halottá nyilvánítást. Szerintem az állam nem fog tartásdíjat előlegezni ebben az esetben.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

timi36 # e-mail 2010.10.27. 21:29

Egy másik topikból másoltam ide, hátha itt hamarabb válaszol valaki...Én a húgom nevében szeretnék tanácsot kérni. Ő 28 éves 4 gyerekkel és egy eltűnt férjjel, aki még itt létében sem ért semmit. Beadta a váló keresetet, de mivel a volt férj nem jelent meg a legközelebbi tárgyalás decemberben lesz. Anyámnál laknak, aki – egyébként özvegy – már totál ki van borulva, jó lenne valami megoldás, jó lenne ha lenne hová menniük. Van a húgom és a volt férj nevén egy lakás, amit a jó indulatú eladó, a szoc. pol.-ban bízva rájuk íratott és egy külön papírt csináltak a tartozásról. Azóta minden közszolgáltatás ki van kapcsolva, gáz számla ráterhelve a házra stb. Ebben a helyzetben a húgomnak esélye sincs másik házat venni, mert ez az eladó belement a részletekbe való törlesztésbe (ilyen nem lesz még egy, viszont persze magasabb árért, de az akkor is lenne ha hitelre vette volna meg)…De mi lesz a férj részével a házban? (ami tulajdonképpen csak papíron az övé, mert nincs kifizetve). Mit tehetne? Lehet, hogy kéri a halottá nyilvánítást 5 év múlva? Mikortól számítják? Kérheti a fél ház átírását az elmaradt gyerektartás nevében? Melyik a célra vezetőbb megoldás? Mennyi gyerektartást kérjen? Mert ő fix. 10000-et mondott gyerekenként, jobb-e a százalékos meghatározás? Külön kereset kell ahhoz, hogy a visszamenőleges gyerektartást lehessen az államtól előlegben kérni vagy a váló peren kérhető? Kérem akinek van bármi jó tanácsa, segítsen egy kicsit, mert elég ramaty helyzetben vannak… Mindent tanácsot előre is köszönök.
Tisztelettel: Timi

helga01 # e-mail 2010.10.27. 21:12

Köszönöm, remélem visszakapom, vagy megítéli a bíróság..További szép estét mindenkinek...

imo68 # e-mail 2010.10.27. 20:17

Köszönöm a választ!

További szép estét!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.27. 19:44

A személyes használatra szolgáló tárgyak nem képeznek közös vagyont, de az ékszerek szerintem inkább az ajándékozás miatt képeznek különvagyont.

www.kbs-ugyved.hu