Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

Pillangó13 # e-mail 2010.08.14. 20:06

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.08.14. 19:16

A bank maga dönti el, hogy az adóstól vagy a kezestől követeli a teljesítést. Általában mind a kettőtől szokta, méghozzá úgy, hogy felmondja a szerződést, és egyben követeli az egész tartozást.

www.kbs-ugyved.hu

Pillangó13 # e-mail 2010.08.14. 12:32

Ismerősöm válik a feleségétől , a lakás közös tulajdonban van de van rajta még 6 évig hitel ami a férj nevén van. A feleség marad a lakásban a gyerekekkel ( egyébként ő a kezes is) és előzetesen megbeszélték hogy a lakás férje eső értékében a hitelt átvállalja, ám most visszakozik . Mi a teendő ilyenkor? A férj a hitelt nem akarja fizetni hiszen már így se sok mindent kap. Ha nem fizet automatikusan a kezesnek kell fizetni?

bitike # e-mail 2010.08.13. 21:32

Köszönöm a választ.Ahoz,hogy ezt a dolgot véghez tudjam vinni feltétlen ügyvéd kell,vagy a banki,és más követelések bemutatása után megy minden a maga útján?Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2010.08.13. 21:12
bitike # e-mail 2010.08.13. 19:15

Üdv mindenkinek!
A feleségem,és én már több mint 2 éve nem élünk együtt.A házasságunk alatt vásároltunk 2 db autót az én nevemre hitelre.Eddig bírtam a 2 autó terheit,mostanra az egyik autót elvitte a bank,a másikat most szeretné.A kérdésem az,hogy a váláskor ez valakit fog e érdekelni,hogy mennyi "sár" maradt rajtam,illetve ezt az 5-6 m. ft-ot amit a bank követel tőlem,megosztják-e közösen szerzett adósságként.Persze a nevemen lévő 5-6 telefonelőfizetést még nem is említettem,amit persze szintén nem tudtam finanszírozni.Ugy 500 e ft-ot követel a mobilszolgáltató.Szóval nekem kell ezzel a teherrel szembenéznem,vagy van esetleg egy kis segítség?(Persze ő csücsül a 9 éve közösen épített házikónkba,ahol nekem sosem volt tulajdonjogom,de mégcsak lakcímem sem,(ügyes volt)és a gyerektartás miatt jelentget,az 1-2 havi elmaradás miatt).Köszönöm.

Apuka969 #   2010.08.12. 16:03

Köszönöm szépen a válaszát Sándor!

kisrita #   2010.08.11. 12:22

Nagyon sokat segítettél köszönöm szépen az érintett nevében is!

Keresetlevél már beadva, marad a tárgyaláson történő kérés.

Mégegyszer köszi!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.08.11. 11:08

Megegyezni bármiben meg lehet, de a végrehajtás problémás. Egy ítéletnek egyszerűbb érvényt szerezni.
Akár olyan lakáson is lehet egy házasság bontásakor kizárólagos használatot kapni, amely 1/1 a másik fél tulajdona. A tárgyaláson is lehet kérni, de célszerűbb már a keresetlevélbe belefoglalni.

www.kbs-ugyved.hu

kisrita #   2010.08.11. 11:02

Sándor javíts ki ha nem jól értelmezem: amellett hogy a férj fizeti a fele törlesztést kérheti a feleség a kizárólagos használatot? Ezt a válóperes tárgyaláson kell a bírónál? Mert az még ezután lesz. Vagy írják le a megegyezésben?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.08.11. 10:00

Tehát, ha nem fizet akkor nem fizet és kész...........(?)

Nem. Ha nem fizet, akkor növekszik a tartozása, és egyszer oda is elérhet, hogy a tulajdoni hányadát megszerezheti a tulajdonostárs beszámítással.

A gyerektartás megítélésében sem szokta érdekelni a bíróságot, hogy van-e bejelentett munkahely, sőt a tartás elmulasztása miatti büntetőeljárásban is a valós jövedelmet vizsgálják, nem csak a papírokat.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.08.11. 09:57

Hogy pl meg lehet -e , jobban mondva érdemes -e olyan megállapodást kötni, hogy oké fele tied, fele enyém, nem költözik senki de senki nem hozhat élettársat, barátot stb a saját részébe

A tulajdonostársak megállapodhatnak - meg is kell állapodniuk - a használat megosztásában. De ha ezt valamelyik fél nem tartja be, akkor megint csak nem lehet másképp, mint perrel érvényesíteni.
Itt azonban a feleség kérheti akár a kizárólagos használat megítélését is a bíróságtól, amire a nála elhelyezett gyerekre tekintettel nagyon jó esélye is van. Egy ilyen ítélet sokkal többet ér egy használati megosztásnál.
De ismétlem: mindent minél hamarabb. Kár vesztegetni az időt, ez jobb nem lesz magától.

www.kbs-ugyved.hu

kisrita #   2010.08.11. 09:28

Köszönöm Sándor a választ.
Azt nem írtam eddig, hogy a férjnek nincs bejelentett munkaviszonya, s a fele házon kívül nincs más vagyona.
Tehát, ha nem fizet akkor nem fizet és kész...........(?)

Az új gyermekkel kapcsolatban: írtam nem a rosszindulat de sajnos az új asszony kiterjedt családi élete és erkölcse.......hát hogy is írjam nem az elfogadott emberi normákhoz mérhető. Csak ezért fél, hogy ha pl 5 év múlva a férj meghal ( sose lehet tudni, éltünk meg szomorú eseményeket mostanában) akkor a gyerekkel együtt jön a család és ............csúnya dolgokra képesek na, főleg ha a gyereknek jogos része van.
Megértem, hogy nem akarsz " asszisztálni" ilyenhez, alapvetően én sem, de itt ismerve a helyzetet maximálisan megértem a miértet.

Még olyan kérdésem is lenne. Hogy pl meg lehet -e , jobban mondva érdemes -e olyan megállapodást kötni, hogy oké fele tied, fele enyém, nem költözik senki de senki nem hozhat élettársat, barátot stb a saját részébe. Vagy ez is olyan hogy mindenki azt csinál a sajátjába amit akar? Mert te is tudod, hogy akkor feljelentgetni, pereskedni amikor már hipp- hopp 5 ember beköltözött a másikhoz.............
Hidd el ez nem kukacoskodás, de ilyen emberekkel én sem szeretnék még csak szomszéd sem lenni, nemhogy egy fedél felett lakni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.08.11. 09:10

Apuka, pert indíthatsz az irataid kiadása iránt. Vagy pótolhatod őket, és a költségek megtérítését követelheted tőle.
Ha ezeket a jogkövetkezményeket egy ügyvéd levélben megírja neki, szerintem jobb belátásra tér. Ha meg nem, hát hadd fizessen.

www.kbs-ugyved.hu

Butterfly122 # e-mail 2010.08.11. 08:12

Köszönöm szépen a segítséget!
Jó munkát és sok sikert!
Üdvözlet

Apuka969 #   2010.08.11. 07:43

Tisztelt Fórumozók!
Nem tudom, hogy a kérdésemet jó helyen teszem-e fel, de szeretnék egy kis segítséget kérni.
A volt párom (már elváltunk) nem hajlandó vissza adni a hivatalos okmányaimat. Olyat pl. mint: útlevél, katonaigazolvány, munkakönyv, iskolai bizonyítványok. Már többször írtam neki ajánlott levélben, de a füle botját sem mozdítja. Nagy szükségem volna rájuk, főleg az iskolai bizonyítványokra. Suliba szeretnék járni. Sőt, hogy a végzettségemet nem tudtam időben bemutatni, ezért már egy munkahelyi előléptetést is elbuktam. Mit lehet ilyenkor csinálni?
Köszönöm a segítséget!!!!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.08.10. 17:31

Minden hónapban írásban szólítsa fel az adóstársat, hogy tériítse meg a törlesztőrészlet felét; s ha nem teszi meg, akkor félévenként kérjen fizetési meghagyást ellene. Minél hamarabb kéreje gyerektartás megállapítását, és azt is követelje tőle.

Hogy az új gyereket hogyan lehetne kiforgatni a jogos örökségéből, ahhoz nem szívesen adnék tanácsot.

www.kbs-ugyved.hu

kisrita #   2010.08.10. 17:27

Sándor akkor most a véleményed szerint mit tegyen az asszony?
Attól fél hogy ha a gyerekeknek adja a tulajdonrészét az apa akkor nem fog fizetni utána semmit mert minek is fizesse ami nem az övé.
Ha meg nem, és fizeti a felét, akkor viszont az ő fele részébe én úgy gondolom nyugodtan beköltözhet az új párjával együtt.

Eladás, másik kifizetése szóba sem jöhet sajnos - ha lehetne nem lenne ennyi gond.

ObudaFan # e-mail 2010.08.10. 15:13

Amennyiben bizonyítani tudom pl bankszámlakivo­natokkal, tanúkkal, hogy a lakás, amit házasságkötés után pár hónappal vettünk, az az én bankszámlámon lévő összegből történt ( ugyan már a házasságkötés után…), akkor az az én külön vagyonomnak számít-e?

Különvagyon, kivéve, ha együtt éltetek házasságkötés előtt már akkor is, amikor az erre fordítandó összeget szerezted.

Az számít-e, hogy ténylegesen soha nem éltünk vagyonközösségben, hiszen a párom az összes jövedelmét külön bankszámlán kezelte, és a közös kiadásokat kizárólag én fedeztem. Jóval magasabb a jövedelmem…

Ez házasságban nem számít.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

rókamóka # e-mail 2010.08.10. 14:58

Tisztelt Segítők!

Amennyiben bizonyítani tudom pl bankszámlakivonatokkal, tanúkkal, hogy a lakás, amit házasságkötés után pár hónappal vettünk, az az én bankszámlámon lévő összegből történt ( ugyan már a házasságkötés után...), akkor az az én külön vagyonomnak számít-e?
Vagy külön vagyon nem lehet pénz, csak tárgy?(autó, ingatlan)
Az számít-e, hogy ténylegesen soha nem éltünk vagyonközösségben, hiszen a párom az összes jövedelmét külön bankszámlán kezelte, és a közös kiadásokat kizárólag én fedeztem. Jóval magasabb a jövedelmem...
Mennyire vizsgálják válás esetén a saját bankszámlákat?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.08.10. 13:09

Mert ugye bizonyítani kell azt is hogy a férj nem fizetett.....
Nem. Még csak lehetőséget sem adnak rá, hogy ezt bizonyítsa a feleség (legalábbis az életközösség idejére nézve). Nincs jelentősége ugyanis, a házasfelek vagyonközösségben élnek, amit egyik fizet, azt olybá kell venni, hogy a másik is fizette.
A házasság már csak ilyen. És szvsz ez jól is van így.

www.kbs-ugyved.hu

kisrita #   2010.08.10. 12:00

Jár az agyam, nem hagy nyugodni a dolog.

Ha jól értelmezem, a mai magyar jog szerint ha nem történik meg az ajándékozás akkor nem ér az egész semmit. És akkor megörökli majd egy ember ( gyerek) a ház 1/4 -ét és beleteheti a fenekét, pedig soha egy fillért nem tett be ( és az apja sem) és egy fűszálat nem tett keresztbe? És megkeserítheti az életét annak aki életen át dolgozott és fizetett érte?
Mert ugye bizonyítani kell azt is hogy a férj nem fizetett.............

kisrita #   2010.08.10. 10:01

Köszönöm Sándor a gyors választ. Tehát ahhoz, hogy ajándékozhasson kellene a a bank hozzájárulása? És ha vállalja ( mert azt mondta ) hogy ő fizeti továbbra is, csak szeretné hogy a gyerekek nevére kerüljön? Akkor sem adja meg a bank?
Csak megjegyzem:nem mintha eddig egy fillért is adott volna bele. De a feleség fizeti, fizetni is fogja csak az említett "akadály" miatt szeretné a biztosítékot.
Az ajándékozás az illetékköteles és ügyvédi közbenjárást igényel ugye?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.08.10. 09:39

Nem lemondás lenne az, hanem ajándékozás. De a kölcsönt valószínűleg elidegenítési tilalom biztosítja, tehát kellene a bank hozzájárulása. Nem fogja megadni.

www.kbs-ugyved.hu

kisrita #   2010.08.10. 08:57

Sziasztok!

Egyik ismerősöm kért meg hogy érdeklődjek.

Csak a lényeget írom: van egy hitellel terhelt házuk fele - fele tulajdoni arányban.
A válás oka a férj új kapcsolata ahol már megfogant egy gyermek ( még nem született meg). Jelenlegi kapcsolatából is van egy.

Megoldás - e a későbbiekre tekintettel, hogy ha a férj lemond a tulajdonrészéről a gyermeke javára, azért hogy ha majd ő egyszer meghal akkor ugye az új kapcsolatból származó gyermek is örököl.
Lényeg hogy a feleség el szeretné kerülni az akkor várható összetűzéseket és pereskedést, esetlegesen azt hogy a gyerek ( vagy gyerekek mert még lehet) és az anyja ( és még ki tudja ki, nagy a család) fele tulajdonjoggal rendelkezve odaköltözzön.

Nem a rosszindulat dolgozik, de a férj már nem fiatal, az új asszony viszont igen ( 20 év van a javára), a gyerek meg valszeg túléli az apját.

Az más hogy a férj mindent megígért, gyerektartást fele hitel fizetést és hogy nincs igénye semmire- de bejelentett munkahelye nincs, fizetni meg úgy fizet ahogy ő gondolja. Tehát a még jelenlegi felesége fizeti évek óta egyedül a hitelt.

Tehát ha ezt ők igy írásba foglalják akkor ez igy teljesen megfelel jogilag? ( nem támadható -e meg később)?

Előre is köszönöm a válaszokat