Válás, vagyonmegosztás


DrLEEi # 2012.02.21. 08:36

+1 kérdés:hogy lentebbi kérdés mely ügyvédi szakterülethez tartozik:családjog,végrehajtás jog..?!

ObudaFan # 2012.02.21. 12:00

Tatica

Az adóstársi jogviszonyból csak a bank hozzájárulásával tudsz kiszállni, a bank meg akkor fog kiengedni, ha a férjed pótfedezetet nyújt. Erre nyilván csak akkor lesz hajlandó, ha a lakását egyébként veszélyben érzi, így könnyen lehet, hogy nem úszható meg a vagyonjogi per.

ObudaFan # 2012.02.21. 12:01

DrLEEi

Ehhez ismerni kellene az egyezséget is, meg az igényeket is.

Tatica # 2012.02.21. 12:27

Obudafan!

Köszönöm a választ:)

ObudaFan # 2012.02.21. 14:14

Nincs mit.

mb33 # 2012.02.22. 07:36

sziasztok,

Válás után a volt párom 50%-os lakás tulajdonrészének kivásárlása esetén mennyi illetéket kell fizetnem (4m-ig 2% és felette 4% vagy mivel 50%-ot vásárolok 2m-ig 2% és felette 4%)?
És az illeték fizetésre, hogyan, milyen indokkal lehet részletfizetési kedvezményt kérni?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.22. 07:40

mivel 50%-ot vásárolok 2m-ig 2% és felette 4%

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.22. 07:41

De ha esetleg közös kölcsönt vállalsz magadra, akkor illetékmentes.

mb33 # 2012.02.22. 07:52

köszönöm.
Sajnos a közös kölcsönt a válási papír bíróságra beadása elött visszafizettem, és annak a felét az exemmel a lakáskivásárlásban rendezzük, mivel ezt elismerte a bíróságon.
Fizetési könnyítés kérhető a hatóságtól vagy egyben kell fizetnem 30 napos határidővel?

ObudaFan # 2012.02.22. 09:56

Art. 133. § (1) Fizetési halasztás és részletfizetés (a továbbiakban együtt: fizetési könnyítés) az adózó és az adó megfizetésére kötelezett személy kérelmére az adóhatóságnál nyilvántartott adóra engedélyezhető. A fizetési könnyítés abban az esetben engedélyezhető, ha a fizetési nehézség

  1. a kérelmezőnek nem róható fel, vagy annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható, továbbá
  2. átmeneti jellegű, tehát az adó későbbi megfizetése valószínűsíthető.

(2) A kérelem elbírálása és a feltételek meghatározása során figyelembe kell venni a fizetési nehézség kialakulásának okait és körülményeit.

(4) Magánszemély esetében a fizetési könnyítés az (1) bekezdés a) pontjában foglaltak figyelmen kívül hagyásával is engedélyezhető, ha a kérelmező igazolja vagy valószínűsíti, hogy az adó azonnali vagy egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos megterhelést jelent.

(5) Fizetési könnyítés iránti kérelem benyújtása, illetve a kérelem teljesítése esetén a következő pótlékokat kell felszámítani, valamint az a) és c) pont alkalmazásakor határozatban közölni:

  1. a magánszemély esedékesség előtt előterjesztett kérelme esetén a kérelmet elbíráló elsőfokú határozat keltének napjáig a kérelem benyújtásának napján érvényes jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékben,
TibiDh # 2012.02.22. 09:57

T.ObudaFan!
Jelenleg folyamatba van a válóperem.Házasságom évekkel ezelőtt megromlott albérletben laktunk.Feleségem elköltözött/terhes volt/ és beadta a válókeresetet.
Szüleim segítségével/ajándék/ + deviza hitellel lakást
vásároltam. Időközben a feleségem meggondolta magát és a második tárgyalás után kibékült velem mivel közben
megszületett a kisfiam.Visszaköltözéskor megegyeztünk szóban, hogy a lakásba tulajdon jogot nem szerez a
fizetendő hitel részletet túlmunkával és szülői segítséggel oldom meg.Sajnos a devizahitel törlesztő
részlete nagyon meg nőt és közben a szüleim is elmentek nyugdíjba nagyon nehéz a megemelt törlesztő részletet és az összes rezsit fizetni időközben megszületett a második gyermekünk is.Feleségem vagy gyeden vagy gyesen van.Megkértem, hogy ha lehetne valamivel hamarább menjen vissza dolgozni, hogy mindannyiunknak könnyebb
legyen,mert így nem fogjuk tudni fizetni vagy a rezsit vagy törlesztő részletet és árverezés lesz a vége.
Feleségem a két gyerekkel elköltözött a szüleihez és
beadta a válókeresetet. Időközben a szüleim segítsé-
gével/ajándék/ sikerült vég törleszteni.
Most a feleségem a gyerektartás mellett az együtt lét alatt törlesztett hitel felét is kéri amit szüleim segítségével és túlmunka árán törlesztettem.
A lakás különvagyonnak számít 1/1 tulajdonom van rajta.Kérdésem, hogy a szóbeli megállapodásunk ellenére tényleg fizetnem kell-e a törlesztett hitel felét.Szemben állítható e a többi elvitt ingóságok értékével, és a ki nem fizetett rezsi költségekkel.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel

ObudaFan # 2012.02.22. 10:01

Az sem feltétlenül lesz igaz ebben a perben, hogy a lakás teljes egészében különvagyonnak számít. Az igazolható ajándék erejéig mindenképpen, de azontúl könnyen lehet, hogy nem. Ha mégis, akkor pedig az együttélés alatt fizetett törlesztőrészletek fele megilleti.
A házassági vagyonjogi szerződés nemhogy szóban nem érvényes, de még ügyvédi ellenjegyzés nélkül írásban sem.

jordan # 2012.02.22. 13:15

Üdvözletem! Régen sok hasznos tanácsot kaptam itt de most lenne rá a legnagyobb szükségem.

Párom tíz évig tartó házasság után elköltözött velem közös albérletbe. S velünk a két 5-8 éves kislányuk.
A sztori röviden: Apuka nem dolgozott, ivott, verte a párom aki 3 munkahelyen dolgozott hogy a gyerekeknek mindene meglegyen, gyerekek rettegésben tartása stb. Jól szituált fiatal család jó körülmények, csak igen keserves együttélés. Most az a baj hogy mi ugyan eljöttünk albérletbe. Válás kimondva, vagyonmegosztás még hátra. Nekünk albérlet, két gyerek stb, apuka meg fenyegetőzik s él vígan a lakásba amin hitel van. Ezt párommal fizetteti munkanélkülisége s jelleme miatt. Gyerekek nem érdeklik csak a pénz... 3 hónap múlva van a vagyon megosztás de nem hajlandó sehova menni s nem érdekli semmi csak fenyegetőzik s a gyerekeken veri le a port láthatáskor. Érdekelne hogy miként tudnám minél hamarabb kilakoltatni a lakásból törvényesen? Ha nem léphet be oda akkor mindenképp eladja de másként nem tudnánk rávenni. Kérem az itt lévőket segítsenek miként cselekedhetnénk!
Előre is köszönöm.

bozsa # 2012.02.22. 18:58

Köszöntök Mindenkit!
Jogi tanácsot szeretnék kérni. A férjemnek van egy családi háza, mely a saját nevén van. Ebben lakunk, mióta összeházasodtunk. Előző házasságából származik egy fiú gyermek, aki már nagykorú. Gyerektartást fizettünk utána. Közben közös gyermekünk is lett kettő.
Az érdekelne, mi illeti meg az első gyermeket, ha életében egyszer sem látogatta meg az Apját.Lehetséges kizáró ok ez, vagy sem az öröklésben? Mi illet meg engem, ha semmi sincs a nevemen, de már 1982-óta vagyunk házasok. Szeretném, ha elmagyarázná valaki, mit jelent a köteles apai rész, és kit illet meg, milyen feltételekkel.
A válaszokat és a megoldásokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.22. 19:51

Kizáráshoz nem kell ok. (Kitagadáshoz meg ez kevés lenne.) A különvagyon nem válik közössé pusztán az időmúlás okán. A köteles rész a fele annak, amit a jogosult törvényesen örökölne. Az özvegy haszonélvezetet kap a hagyatékon - de a köteles részen éppen nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.22. 19:54

Jordan, nem fog ez ügyvéd nélkül menni. Ha nem engedi a vagyoni, jövedelmi helyzetetek, hogy megbízzatok egyet, akkor kérjetek jogi segítőt az Igazságügyi Szolgálattól. Egyébként nem olyan rossz a helyzet, mint amilyennek látod.

ObudaFan # 2012.02.22. 20:44

Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát, bejegyzett élettársát, továbbá szülőjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne.

Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.

Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

  1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;

c)518 az örökhagyó egyenesági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;

  1. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  2. erkölcstelen életmódot folytat;
  3. jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.
hausfrau # 2012.02.25. 18:09

Tisztelt Fórumozók!
17 év házasság után válnék a férjemtől. A férjem lényegesen jobban keres mint én, ezért azt mondja, nekem sokkal kevesebb jár a közös vagyonból. Két gyerekünk van, őket is ő akarja nevelni ( és kegyesen azt mondta, annyit lehetnek nálam, amennyit akarnak) mert gyermektartást így nem kell fizetnie. Ő felsővezető egy multinál én meg pedagógus. Az ingatlanjaink tulajdoni hányada, amit a házasság alatt vettünk nem 50-50%, hanem az én részem lényegesen kevesebb. Akkor az volt rá az indok, hogy ezzel kikerülhetjük az én vagyonosodási vizsgálatom. Amikor kérdeztem az adásvételi papírokat intéző ügyvédet azt mondta, ennek nincs jelentősége, hisz a házasság alatt szerzett vagyon mindenképpen közös.
Most, hogy válni szeretnék, a férjem a tulajdoni hányadra hivatkozik és arra, hogy úgysem tudnám eltartani a gyerekeket. Lehet ilyen?? Tényleg van ilyen lehetősége? Nagyon magabiztosnak tűnik én meg aggódom, hogy elveszítem a gyerekeimet és még minimális egzisztenciát sem tudok teremteni a válás után.
A válaszokat előre is köszönöm, Edi

ObudaFan # 2012.02.26. 09:38

A bíróságtól kérheted, hogy állapítsa meg, hogy ez valójában 50-50% és így ossza meg a vagyont. Az, hogy ő keresett többet, házasságban nem számít a vagyonmegosztásnál. És a gyermekelhelyezésnél sem a legfontosabb szempont, hogy ki keres jobban.

hausfrau # 2012.02.26. 09:41

Köszönöm a választ. Óbudai vagyok, tudsz ajánlani egy megbízható ügyvédet?

keselyű # 2012.02.26. 10:22

ObudaFan annak tűnik:-))

hausfrau # 2012.02.26. 10:56

Köszönöm Keselyű. :)
Még egy kérdés. Vannak olyan bankszámlák, amelyek csak a férjem nevén vannak, nem férhetek hozzájuk. Én most lefénymásoltam a kivonatokat, de ha a válási papírok benyújtásáig vagy a tárgyalásig eltünteni róluk a pénzt akkor azt elfelejthetem? Több tízmillióról van szó, úgyhogy nem lenne mindegy.

ObudaFan # 2012.02.26. 11:13

Nem kell elfelejteni akkor sem.

keselyű # 2012.02.26. 14:55

Az élet- és vagyonközösség megszűnésének időpontjára vonatkozóan próbálj meg már most minél több bizonyítékot összeszedni,hogy férjed a perben ne tudja majd a megszűnés időpontját kitolni akkorra, amikor már nem lesz a pénz azokon számlákon.

f.juci # 2012.02.26. 21:51

Tisztelt Fórumozók!
A párommal elválunk.Fix tartásdíjban állapodtunk meg egy gyermekünk után.Ez az összeg magasabb mint a fizetésének 25 %-a,de azért,mert mindketten tudjuk,hogy sokat maszekol.A bíróság kikéri a jövedelemigazolásokat sima ,problémamentes közös megállapodásnál?Leszállíthatják 25 %ra?
Köszönöm!