Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

Noncs # e-mail 2016.02.08. 17:22

Kedves Ügyvéd Úr!

19 év vagyunk házasok, vagy egy kamasz gyermekünk is. Másfél éve a férjem összefeküdt olyan nőkkel akiknek fizetni kellett. Nagyon nehezemre esett, de megbocsájtottam mert szerettem. Sajnos azóta sem tudta abbahagyni az ilyen oldalak nézegetését, nem gondolom hogy 1.5 év után javulna a helyzet. Mára már nem tudok hinni neki.
Szeretném megkérdezni egy válás során mire számíthatok. Köszönettel. Noncs

pazs #   2016.02.08. 17:08

Már miért tartozna a szüleinek ezután egyedül? Ti ketten együtt tartoztok, ezen nem változtat, hogy mire költöttétek a pénzt és kinek a tulajdona marad a ház. Persze abban megállapodhattok, hogy a ház felének tulajdonjogáért tovább nem tartozol, de a már kifizetett részeket szerintem nem követelheted vissza.
Jobb lenne, ha hagynátok ezt a "papíron eladja" ügyletet, hanem a tényleges helyzetet foglaljátok írásba, ügyvéd és/vagy bíróság úgyis lesz a dologban.

Vibers # e-mail 2016.02.08. 17:01

A 8 év alatt kifizetett összegnek a felére!

Vibers # e-mail 2016.02.08. 16:59

Leírom számokban.

A feleségem eladott lakása 10m Ft.
Felvett hitel 15m Ft
Az új lakás ára 28m Ft
A lakás mostani értéke 34m Ft

A családi kölcsön 12m Ft. Ebből lett tehermentes az ingatlan.

Megegyeztünk gyerekenként 100e Ft gyerektartásban.
Minden ingóság marad nála.
Számláinak felét fizetem.
Válás után papíron kifizeti a tulajdon részemet, tehát ő lesz a 100%-os tulajdonos.
A szülei felé ő tartozik tovább, de felajánlottam a segítségemet, hogy fizetem a havi 100e Ft törlesztés felét.
Amit kérdeztem, az az, hogy tarthatok-e igény a 8 év alatt kifizetett összegnek, vagy mást kell számolnom.

Vibers # e-mail 2016.02.08. 16:44

Elnézést, hogy nem voltam érthető!

A válás után a feleségem, papíron megveszi tőlem a tulajdoni részemet annyiért, amennyi kölcsönt kaptunk a szüleitől. Vagyis a lakás 100%-a az ő tulajdona lesz.
Ezen felül ajánlottam fel neki, hogy segítek fizetni a szülei felé a tartozását, mert azt vissza kell fizetnie.

ObudaFan # e-mail 2016.02.08. 16:39

Vibers

Gondolom, ennek a fejében mondanál le az ingatlanban fennálló tulajdoni hányadodról, csakhogy ez a számítás így helytelen. A kérdésedből nem derül ki, hogy a te számításoddal ki járna jobban annál, ami valóban jár, de a mai magyar valóság alapján valószínűleg te.
Azt a visszafizetett hitelösszeget ugyanis nem követelheted és valóban fizetned kell a jövőben a fennmaradó részletek felét.
Amit követelhetsz az , azt úgy kell meghatározni, hogy megnézed, hogy az ingatlan vételárának hány százalékát finanszíroztátok nem a feleséged korábbi ingatlana eladási árából (tehát a leírtak elsősorban a hitelnek a teljes vételárhoz számított százalékos arányát kell venni.) Az ingatlan mai értékéből ennyi százaléknak a fele jár neked.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.08. 16:13

Nem értem. Meg akarod tartani az 1/2 tulajdoni hányadodat (ami valójában ennél szükségképpen kisebb arányú), és még térítést is követelsz a feleségedtől?

Felajánlottam,hogy elköltözésem után, ugyan úgy fizetem a tartozás felét a szülei felé
Rendes tőled, hogy felajánlod annak a teljesítését, amire köteles vagy.

www.kbs-ugyved.hu

Vibers # e-mail 2016.02.08. 15:40

Tisztelt Ügyvéd úr!

2006 óta élünk házasságban, de 2014 Novemberében beadtuk a válópert.Két kiskorú gyermekünk van.Szerettem volna közös megegyezéssel válni, de a feleségem egy dologban hajthatatlan! Mégpedig a lakás kérdésben.A szüleitől kapott egy lakást,amit eladott 2007-ben. Ehhez az összeghez banki hitelt vettünk fel, és a két összegből vettünk egy új építésű ingatlant, amin 50-50%-ban képezte a tulajdonunkat.Amikor lehetőség volt a végtörlesztésre,a feleségem családja felajánlotta nekünk, hogy kölcsönt adnak arra, hogy lezárjuk a hitelünket,és innentől nekik fizessük a havi törlesztést.
A lakást 8 éven keresztül fizettük közösen a banknak, és a végtörlesztés után a szüleinek.Most hogy folyamatban van a válás, csak annyit kérek a feleségemtől, hogy azt az összeget amit a 8 év alatt közösen kifizettünk, számolja ki, felezze el, és adja oda a részemre. Szeretném megtudni, hogy jogosan tartok igényt erre az összegre, vagy nem. Felajánlottam,hogy elköltözésem után, ugyan úgy fizetem a tartozás felét a szülei felé, ha szeretné, mert mégis csak a gyermekeim lakása lesz egyszer!

Nagyon köszönöm a válaszát!

lajcsó # e-mail 2016.02.08. 10:54

Egyébként, a házastársak közötti ajándékozás is illetékmentes!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

vikkamakka25 # e-mail 2016.02.08. 03:52

Jajj, nagyon szépen köszönöm a válaszát kedves Kovács Béla Sándor! Megkönnyebbültem. Minden jót Önnek!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.08. 00:37

A házassági vagyonközösség megszüntetése címén történő szerzés illetékmentes.

www.kbs-ugyved.hu

vikkamakka25 # e-mail 2016.02.07. 21:31

Elnézést, hogy újra írok, de most szembesültem azzal, hogy tulajdonjogról lemondani nem lehet. :( Van más mód, mint az ajándékozás, hogy ne kelljen illetéket fizetnem? (bár a mi esetünkben nem tudom mi után fizetnék illetéket, (8m:2)-(14m:2)? ). A férjem szeretne a legkisebb anyagi megterheléssel itthagyni bennünket, de én az illetéket sem tudnám kifizetni. :( Előre is nagyon köszönöm a válaszukat!

ObudaFan # e-mail 2016.02.07. 15:25

Ehhez azért a felek eddigi nyilatkozatait, a nem jogerős ítéletet és a benyújtott fellebbezést ismerni kellene.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

georgh # e-mail 2016.02.07. 12:41

2002. óta folyó, jelenleg másodszor is másodfokon lévő vagyonmegosztási ügyben alperes utóbb kiderült tények miatt fellebbezés kiegészítéssel élt. A fellebbezett ítéletben a fél-fél tulajdonú ingatlan értékesítésére vonatkozóan döntés nem született, miután felperes feladta az általa indítvánozott árverési értékesítést, és beleegyezett a közösw eladásba. A peres felek ingatlanközvetítő céget bíztak meg, de felperes indokolatlanul akadályozza a megoldást. Van-e mód a közeljövőbeni tárgyalás előtt az értékesítésre kötelezését újabb kiagészítésben kérni?

manócska2 # e-mail 2016.02.05. 12:48

Köszönöm, a gyors választ!

pazs #   2016.02.05. 10:55

Az életközösségetek megszakadásáig nem számít, utána már figyelembe veszik. Hogy mikor szakadt meg az életközösségetek, azt ti tudjátok.

manócska2 # e-mail 2016.02.05. 09:13

Tisztelt Ügyvéd úr!

A történet röviden. 2010 óra a férjemmel megromlott a házasságunk, egy lakásban, külön szobában lakunk, neki 6 éve nincs munkája, nem járul hozzá a költségekhez, eddig vártam, hátha vannak csodák, most végre közösen úgy
döntöttünk, hogy elválunk. A kérdés a vagyon megosztásnál figyelembe vehető-e, hogy 6 éve én fizetek mindent, rezsi, kölcsön, stb. A lakóházunk 1/2-1/2 arányban közös tulajdonban van. Ha értékesítjük a házat akkor megilleti-e Őt is az 50 %.

Köszönöm a válaszát!

Lütyő85 # e-mail 2016.02.04. 22:19

@ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ! Némi bizakodásra ad okot.

vikkamakka25 # e-mail 2016.02.03. 23:04

Uraim! Nagyon köszönöm a segítségüket, nagyon hálás vagyok a válaszaikért. Úgy tűnik megoldódik a sorsunk. Minden jót Önöknek!!!

ObudaFan # e-mail 2016.02.03. 17:16

Lütyő85

Mivel tartásdíjról lemondani csak a gyámhatóság vagy a bíróság hozzájárulásával lehet, véleméynem szerint nem érvényes ez a megállapodás.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Lütyő85 # e-mail 2016.02.02. 22:59

Tisztelt Jogi Fórum!
Érdeklődnék, hogy vagyonmegosztásnál egy közösen felvett hitel esetében számít-e egy olyan emailban küldött megállapodás, amelyben elvállaltam a hitel törlesztését gyermektartás fejében, de végül ezt egyik fél sem írta alá, sőt ezt követően ez a megállapodás módosítva lett, de ez sem került aláírásra.
Nyolc éve élünk külön, ezután öt évig fizettem a hitelt, de miután a havi törlesztő magasabb lett mint a bevételem, felfüggesztettem a befizetéseket, tartásdíjat fizetek, és azóta csak én küzdök a bankkal.
Elköltözésemkor, mivel az exemnél maradtak a gyerekek, otthagytam nekik az ingatlant a ruháimon kívül minden ingósággal, működő vállalkozással.
Most arra való hivatkozással, hogy még mindig két kiskorú gyermekünk vele él, valamint két azóta nagykorúvá vált gyermek + egy unoka, neki az ingatlan eladása esetén nagyobb rész jár a vételárból, ugyanakkor fentiekre hivatkozva a bedőlt hitel kizárólag az én problémám. A hitellel megterhelt ingatlan nem a közös tulajdon.
Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy nem sikerül megegyeznünk. Bíróságon mire számíthatok?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.02. 19:16

Pacta sunt servanda. Csak írasd vele alá!

www.kbs-ugyved.hu

vikkamakka25 # e-mail 2016.02.02. 18:41

Kedves ObudaFan! Beszéltünk újra a férjemmel erről, azt mondja neki nem kell semmi, elköltözik, mi maradjunk a lakásban. Gondolom van valakije, ahova megy. Így maradhatunk, hogy lemond mindenről? És ha a válás után vagy közben meggondolja magát, és azt mondja kéri a részét?

ObudaFan # e-mail 2016.02.02. 06:58

4 millióért meg tudod váltani a részét és közös marad a tartozás, vagy megkapod az ingatlant és még a hitel hátralevő része fele mínusz az ingatlan értékének a felét és fizeted tovább a hitelt egyedül.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

vikkamakka25 # e-mail 2016.02.01. 18:41

Kedves ObudaFan! Köszönöm a válaszát. Igen már együtt voltunk a hitel felvételekor. Én adós vagyok, ő adóstárs, a tulajdoni lapon 100%-ban az én tulajdonom, teljes egészében jelzáloggal terhelve. (A bankban akkor azt mondta az ügyintéző, hogy formailag kell adóstárs. Persze mondtak akkor sok mindent, ami ugye nem úgy lett..). A lakás kb 8 millió ft-ot ér (de szerintem ennyit se, 49 m2 földszinti tégla, gázos lakás, se szigetelés, régi ablakok stb), a fele 4 millió, ebből levonva a 7 milliót kellene kifizetni? Nem abszurd így? Alapból nehéz helyzetbe kerülnék egyedül a kicsivel, ha egyedül maradok a hitelre, így fizetni neki sehogyan se tudnék. Neki biztosan nem kell a lakás, de ő sem tud kifizeti engem. Sakk matt úgy érzem. :(