Válás, vagyonmegosztás


ObudaFan # 2009.11.27. 17:52

tusatu

Bíróság kihagyásával nem lehet válni. Voltak olyan elképzelések, hogy közös megegyezéssel közjegyző előtt is lehessen, de ezek egyelőre nem valósultak meg, és mivel a jelenlegi ellenzék nem támogatja ezt, a várható kormányváltásra tekintettel ez nem is valószínű a közeljövőben.
A bontáshoz elegendő az ingó vagyont megosztani. A közös megegyezés pedig attól közös megegyezés, hogy minden más a feleken múlik.

Vanda5 # 2009.11.27. 17:37

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésekben szeretnék segítséget kérni:
Lassan két éve elváltam, a gyerkeket nekem ítélte a bíróság a meghallgatásuk után. Nappalin tanulnak a gyerekek, gimnazisták. A nagyobbik utolsó éves, rengeteg kiadással, a kisebb még nincs 17 éves.
A bíróság a lakás osztott közös használatát ítélte.
A volt férjem eddig fizette a gyerekenként megítélt dupla minimál(130 ezer bruttó) után járó gyerektartást, illteve a ház kiadásainak felét. (A volt férjem vállalkozó, a házunkba van bejelentve a cége és itt is dolgozik, nem jár el.)
Nyár elején kitalálta, hogy nem hajlandó csak a negyede gáz, villany, díjbeszedő számlát kifizetni, hiszen mi hárman vagyunk, ő meg csak egyedül, és egyébként is azért fizeti a gyerektartást, hogy a költségeiket ebből álljam.
Az ingatlanban 50–50% vagyunk tulajdonosok.
A házért a volt férjem nagyon magas árat kér, nincs rá így vevő.
Kérdésem:

1.Jogos-e, hogy csak a negyedét fizeti?
2.Amennyiben nem, megtehetem, hogy a soronkövetkező számlákat nem fizetem ki? (Mindaddig nem fizetem, míg egálba nem jövünk.)
Tudom, hogy ez az áram vagy gáz esetleges kikapcsolásával jár. Az összes óra azonban az ő nevén van.
Segítséget előre is köszönöm.

tusatu # 2009.11.27. 17:31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődöm, hogy egy 32 éves házasság után, (gyermekek 23 és 26, éppen munka nélkül, egyikük már nem a közös háztartásban él) milyen módon lehet a legegyszerűbben - akár bíróság kihagyásával - elválni, ha megvan a közös akarat?
Az is érdekelne, hogy a vagyonmegosztással kapcsolatban milyen egyezséget kell kötni a két félnek és mire kell vigyázni? Csak közös vagyon van, nincs házassági szerződés.
Köszönettel:
Tusatu

ObudaFan # 2009.11.27. 17:26

Hogy dologi, vagy kötelmi igény, azt a bíróság dönti el. Tartásdíjhátralék címén a hátralék követelhető (igényérvényesítéstől 6 hónapra vissza maximum), nem valami más, aminek semmi köze hozzá. Értéknövelő beruházások miatt az ingatlan eladásával keletkezhetett kötelmi igény.

szittyalány # 2009.11.26. 22:34

MÉG VALAMI:

ELMARADT ÉS FOLYAMATOS GYERMEKTARTÁSDÍJ CÍMÉN TERJESZTHETŐ-E ELŐ TULAJDONI IGÉNY A FÉRJ KÜLÖNVAGYONÁRA?

szittyalány # 2009.11.26. 22:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon hálás vagyok a válaszáért!
Épp most látom az Önnel készült riportot a tv-ben!

Lenne még kérdésem:

AZT, HOGY DOLOGI, VAGY KÖTELMI-E AZ IGÉNY SZAKÉRTŐ DÖNTI EL?

MIVEL A KORÁBBI INGATLAN EL LETT ADVA, AZ AZON VÉGZETT BERUHÁZÁSOKAT MÁR NEM LEHET ÉRVÉNYESÍTENI?

Grád András # 2009.11.26. 21:36

Kedves Szittyalány!

Amennyiben a férj különvagyonát képező ingatlan értékét növelő beruházásokat végeztek, ha akár ezekre, akár az ingatlan értékesebbre cserélése érdekében kölcsönöket vettek fel, amiket közösen törlesztettek, a közös beruházás és a közös törlesztés 1/2 része Önt illeti meg. Ez jelentkezhet un. dologi jogi igény formájában (pl. megszerezhette ingatlan-nyilvántartáson kívül az ingatlan tulajdonjogának egy részét (mondjuk az 1/4-ét), de ha kisebb a közös beruházás aránya az ingatlan értékéhez képest, un. kötelmi jogi igénye keletkezik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a közösen beruházott összegből önre eső 1/2 részt (mondjuk 300.000 forintot) követelheti annak kamataival együtt a beruházás időpontjától számítva. Az állagmegóvó és értéknövelő beruházások 1/2 részének értékét legrosszabb esetben is követelheti, akkor is, ha kiderülne, hogy a kölcsönöknek semmi közük nem volt az ingatlanhoz. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.11.26. 21:27

Az alábbi hozzászólás Megara részére:

monalisa1 # 2009.11.26. 21:26

Az apa a gyermekelhelyezés dolgában, a jogerős itéletig is, kérjen a bíróságtól ideiglenes intézkedést a gyermekek nyugalma és a biztonsága érdekében.

Azt hogy az "ilyen nő" a továbbaikban alkalmas-e gyermeknevelésre azt majd a bíróság által elrendelt igazságügyi pszichológus vizsgálat dönti el, valamint mindkét szülőnél végeznek környezettanulmányt - főleg az anya lakhatási problémája és a dologtalansága vet majd fel a kérdésben aggályokat.

Grád András # 2009.11.26. 21:19

Kedves Méhész!

Egy szóbeszédre én nem alapoznék. A kedves volt felesége írja le, ha így gondolja, ha meg nem hajlandó rá, az intő jel! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.11.26. 21:16

Megara

Szerintem kipakolható, mert magától akár holta napjáig sem lesz erre hajlandó.

Lakáshasználati díj kérhető., a közös költség mindenkor a tulajdonost terheli, egy lakás állhat akár évszám üresen is de a kk-et akkor is fizetni kell.

A jövedelem nélküli és a "híd alá" költöző anya a gyermekeket a bizonytalanba nem viheti, így az apa a gyámhatóság engedélyével magánál tarhatja a gyermekeket.

Az apa haladéktalanul adjon be keresetet a bíróságra és a körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel kérje a gyermekek nála türténő elhelyezését, valamint a felügyeleti jogot.)

Ha a bíróság a jelenlegi gyermekelhelyezést megváltoztatja, egyidejűleg a t.díj fizetésének "iránya" is megváltozik, az anyát terhető t.díj összeg megállapításra kerül.

Az apa eljárhat a cs.pótlék dolgában is majd.

"Mona"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.26. 20:58

IGÉNYT TARTHAT-E

Nem. A külön vagyon különvagyon marad. Ami pedig a kölcsönt illeti, azt - ha jól értem - nem az ingatlan megszerzésére vagy azon értéknövelő beruházásra fordították, hanem közös célokra.

méhész # 2009.11.26. 20:48

Tisztelt Ügyvéd úr!

Nagyon szépen köszönöm a gyors és korrekt válaszát. Még egy dolog viszont felmerült időközben. A leányom most mondta, hogy az anyja már többször kijelentette neki illetve a testvérének, hogy amit eddig elvitt csak azokra tart igényt. A többit itt hagyja a gyerekeknek. A lánykám most sérelmezi, hogy az anyja ennyire "szava hihető", és szeretné ha ezek az ingóságok itt maradnának, ha már az anyja nekik ígérte. A kérdésem az lenne, hogy ha erre hivatkozom és nem adom ki neki akkor mi a helyzet.
A válaszát ismételten köszönöm!

szittyalány # 2009.11.26. 20:33

VAGYONMEGOSZTÁSSAL SZEREZHETŐ TULAJDONJOG?

Kezdő vagyok a témában, ezért kérem, hogy segítsen dr. Grád Ügyvéd Úr!

A férj különvagyona volt egy ház, amelyre a felek közösen hitelt vettek fel és állagmegóvó, valamint értéknövelő beruházásokat eszközöltek.

az ingatlant eladták és megint csak a férj nevére vettek egy házat vidéken, amelyre
közösen hitelt vettek fel és állagmegóvó, valamint értéknövelő beruházásokat eszközöltek.

A férj munkanélküli, majd alkoholista lett, képtelenség vele szót érteni. Az anyós velejéig rosszindulatú, a feleséget a gyerekekkel ki akarja tetetni a házból egy forint nélkül.
A férj ügyvédje szerint ne erőlködjünk, mert különvagyonról van szó, ráadásul a második házat olcsóbban vették, mint amennyiért az előzőt eladták.

A feleség már hosszú ideje egyedül fizeti a közüzemi számlákat, a férj gyermektartást sem fizet, jövedelemmel egyáltalán nem rendelkezik.

KÉRDÉSEM:

IGÉNYT TARTHAT-E A HÁZBÓL BIZONYOS ARÁNYÚ TULAJDONJOGRA A FELESÉG, AKÁR HÁTRALÉKOS ÉS FOLYAMATOS GYERMEKTARTÁSDÍJ, AKÁR A KÖZÖS HITELTÖRLESZTÉS OKÁN?

Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm!

Megara # 2009.11.26. 20:24

Tisztelt Fórumozók!

Rövid tényállás:

Elvált apa 1/1 tulajdonos,nagymama haszonélvező, elvált feleség mostanra jogcím nélküli lakáshasználó az ingatlanban (2 gyerek nála elhelyezve).
A haszonélvező a szívességi lakáshasználatot írásban, ügyvéd által felmondta. Elvált feleség nem akar kiköltözni, nem fizet lakáshasználatot, halmozza a tartozásokat. 15 éve nem dolgozik, nem tanul,állítólag a kisebb gyerek miatt nem tud.
( A 6 éves tartósan beteg(?) gyerekkel van GYES-n, aki napi 8 órát tölt normál óvodában.)
Az apa munkabére 50%-át tartásdíjként fizeti.
Lakáskiürítési per folyamatban,de a magyar jog malmai lassabban őrölnek, mint kellene, főként ha nő a bíró.

Kérdéseim:
Ha határidő megjelöléssel kimondják a kiürítési kötelezettséget, a határnap után oda lehet-e menni és kipakolni?
A nagymama és az elvált férj pertársakként indíthatnak-e pert a használati díj megtérítése illetve a felhalmozott közös költség tartozás miatt?
Az apa jogszerűen magánál tarthatja-e a gyerekeket, ha a nő nem tud lakhatást biztosítani, illetve indíthat-e gyermekelhelyezés megváltoztatására pert, ha még nem telt le a 2 év? Egy ilyen "anya" mellett mekkora az esélye?

Köszönöm a segítséget!


Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)

Grád András # 2009.11.26. 19:47

Kedves Méhész!

Megnyugtatom, nem kell se kézen, se fejen állnia, elég ha tértivevényes levélben felszólítja, hogy 15 napon belül vigye el az ingóságait, ellenkező esetben az ő költségére raktárba viteti, és a költségek fedezetére ezen ingók fognak szolgálni. Meglátja, már másnap viszi! :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

méhész # 2009.11.26. 19:18

Jó estét mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni a következőben. A feleségemmel 2008 junius 03.-án törvényesen elváltunk közös megegyezés alapján. Az ingóságot a bíróságon neki engedtem át, így a bíróság 15 napot adott arra, hogy az ingóságokat részére adjam ki, ill. hogy Ő vigye el. Ez az átadás ez idáig csak részletekben történt meg, mert Ő kijelentette, hogy másra már nem tart igényt. Igaz, hogy ezt írásba nem adta, csak velem ill. a két gyerekünkkel közölte. Azt szeretném kérdezni, hogy meddig vagyok köteles "kézen állni", mert Ő jönni akar az ingóságokért. A mai napig sem jött az egészért csak egy-egy dolgot vitt el eddig. Már azt hiszem, hogy a 15 nap letelt és ha engem kötelezett a bíróság arra, hogy kiadjam, akkor Őt nem kötelezte arra, hogy azt 15 napon belül vigye is el. Sürgős válaszra lenne szükségem mert most ép dec. 01.-én akar jönni a többi cuccért.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Tisztelettel:Czúth János

ObudaFan # 2009.11.25. 18:18

99-es vételnél már semmiképpen nem kell szja-t fizetni, illetéket meg az ingatlan megszerzőjének akkor kellene, ha a házastársi közös vagyon ráeső részénél többet szerez.

axiotheus # 2009.11.25. 13:40

Tisztelt szakértő,

a földhivatali bejegyzés szerint az ingatlan kizárólagos tulajdonosa a feleségem, a bírósági jegyzőkönyv szerint "tulajdoni igény" alaján váltják meg a tulajdonrészem. Ebben az esetben is a megszokott módon kell adót és illetéket fizetni? Az ingatlan 1999-es vétel (és építés).

Köszönöm,

ObudaFan # 2009.11.25. 09:56

Elképzelhető, hogy volt ott olyan pénz, ami még a házastársi közös vagyonba tartozott, ebben az esetben ez részben a házastársé is lehet. Ha nem, akkor a gyermek örökölte azt, a leírtak szerint a házastársnak arra már haszonélvezete sem lesz. Viszont ha nem házastársi közös vagyonba tartozott, akkor kifejezetten a temetés költségeire és egyéb hagyatéki tartozásokra pedig azt te is felhasználhattad, hiszen azok már igényeket megelőznek.

monalisa1 # 2009.11.24. 17:16

Meg kellett volna várni míg a közjegyző előtt lezajlik a hagyatéki eljárás., bár a párod nevén volt a bankkártya DE ha bizonyítani tudod, hogy valójában a te pénzed is oda lett utalva/befizetve, akkor valószínűleg neked adják azt ki.

Jelen helyzetben a feleség oldalán a labda, kérdés lép-e és mit.

"Mona"
laikus hozzászóló

Jutka70 # 2009.11.24. 14:26

Jó napot!

Kérem segitsen választ találni.
Élettársammal éltem több mint egy éve közös háztartásban született egy gyerekünk is aki most 8 hetes mult. Élettársam egyik percröl a másikra rosszul lett.
Volt a nevén egy bankártya közösen vettünk le rolla mindig pénzt meg valamikor magam is.
De feleségétöl még nem vált el, a papír már meg volt írva. Csak mivel közbe jött ez a tragédia nem tudtuk elvinni a levelet. Kérdésem az lenne nem követtem el semmit hogy kézpénzt vettem le a bankártyáról? Amikor már a korházban volt és nem volt eszméleténél. Mert a felesége fel akar jelenteni. Mit tegyek? Köszönöm választ elöre is. üdv Jutka

fokker70 # 2009.11.24. 14:17

Köszönöm mosza.

Ügyvéd urak,

Önök már hallottak ilyesmiről?

fokker70 # 2009.11.24. 13:55

Tisztelt Fórumozók!

Van lehetőség ebben az országban a következőre?

Kihozható az árvaházból 1 vagy 2 gyerek a karácsonyi ünnepekre?

Ha igen, akkor ezt hol és hogyan kell intézni.

Köszönettel

ObudaFan # 2009.11.24. 13:47

Nem.