Válás, vagyonmegosztás


ObudaFan # 2009.11.22. 13:41

Alegokosabb lenne a bíróságól ideiglenes intézkedést kérni ezügyben. Ez persze elsősorban a jogosult érdeke, de ebben az esetben te is tudod, hogy addig mennyit fizess.

Bowen # 2009.11.21. 15:44

Monalisa 1,

Most adja be a feleségem a keresetet, nem tudtunk megegyezni. Ha most megszüntetem a közös bankszámlát, akkor mégis mennyit utaljak gyerektartást? Ha utalok pl. 70 ezret, ez a tárgyalás során lehet ráutaló magatartás? 2 munkahelyről keresek összesen nettó 210 ezret, a feleségem nettó 250 ezret. Ő 50%-ot kérne, min. 120 ezer alapösszegben.

ObudaFan # 2009.11.21. 09:46

Polgári pert lehet indítani. Bizonyítás általában tanúkkal történik ilyen esetekben.

vicusska # 2009.11.20. 19:13

Kisokos!

Úgy értem, hogy például közös erővel építették fel azt a családi házat, amiben együtt éltek 7 évig. Viszont az említett hölgy nevére íratták az ingatlant-számomra ismeretlen okból. Az ismerősöm pedig még csak nem is jelentette be magát a házba, vagyis papíron nem költözött el édesanyja lakásából.. Úgy vélem, nem látta fontosnak. Bízott bennt. Mint említettem, közös erővel, kettejük pénztárcájából épült a ház. Viszont nincs erről semmiféle írásos bizonyíték! Ahogyan az ingóságokról sem.

Köszönöm előre is!
Éva

monalisa1 # 2009.11.20. 19:11

A házassági vagyonközösség még tart köztetek, vagyis a közös számlát mielőbb meg kell szüntetni. A továbbaikban a saját számládról utald a t.díjat melynek összegében vagy meg tudtok egyezni vagy nem - ebben az esetben bírósághoz fordulhat. (Az esetleges közös lakás havi rezsiköltségéhez fele részben továbbra is hozzá kell járulnod - a vagyonmegosztásig.)

Ha úgy látod a válópert is időszerű lenne beadna már...

"Mona"
laikus hozzászóló

Bowen # 2009.11.20. 18:57

T.Szakértők!

3 éve külön élek a feleségemtől, igaz, a lakcímkártyámon még a "régi" cím szerepel, de bizonyítható a különélés. Azonban továbbra is egy a folyószámlánk, arra kapjuk a fizetésünket, mindegyikünknek van külön bankkártyája. Igazolható, hogy ki mennyit költ egy hónapban. A kérdésem az, hogy az életközösségünk akkor szakadt meg, mikor elköltöztem, vagy akkor fog, amikor a vagyoni helyzetünket is rendezzük? Eddig gyerektartás címén nem fizettem semmit (hisz nem adtuk be a keresetet), a nejem akkor vett le pénzt a közös számláról mikor akart.
Ahogy hallottam: ágytól-asztaltól külön, ez jelentheti az életközösség megszünését. Ágytól igen, de asztaltól - a fentiek miatt - nem.

Köszönöm!

monalisa1 # 2009.11.20. 16:42

pegakornis

Egy bizonyíték beadható a tárgyaláson, de jobb ha a tárgyalást megelőzően pár héttel korábban tértis levélben eljuttatják a bíróságnak - addigra valószínűleg áttanulmányozza a bíróság, vagyis ennyivel előbbre lesznek a perben.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.11.20. 16:37

Shake

Ha a felvett hitelben nem vagy adóstárs ill. kezes - vagyis hogy x ideig te álltad helyette a havi törlesztőrészleteket, akkor követelheted ezt a pénzt. (A lakásrezsi az együttlakás idejére közösnek tekintendő.)

"Mona"
laikus hozzászóló

Shake # 2009.11.20. 14:45

Kedves mindenki!

A párom az esküvő előtt sok évvel hitelre vásárolt ingatlant, melyben együtt éltünk. Az eltelt időszakban a hitelt először csak Ő, aztán csak én fizettem. Válás esetén - mivel az esküvő után is az ingatlan ugyebár az Ő tulajdonában maradt - követelhetem-e az általam befizetett hitelrészletek visszatérítését a páromtól, ha tudom bizonyítani, hogy azokat én fizettem.

natan # 2009.11.20. 13:53

Mit tud tenni a jegyző , hiszen a saját házamhoz még én sem tudok bemenni. Mit ért azalatt hogy birtokvédelem?

kisokos # 2009.11.20. 08:01

vicuska,

lehetséges-e, hogy bármit is visszakapjon azokból, amiket elvett tőle ez a nő!
Ezt pontosítani kellene, hogy használható választ kaphass. Mit vett el tőle konkrétan? Mi az a vagyontárgy, amelynek a szerzéséhez ő is hozzájárult az életközösség ideje alatt?

vicusska # 2009.11.20. 06:03

Sziasztok, Jóreggelt!

Egyik barátomnak van egy nagy problémája.. Élettársi kapcsolatban élt egy hölggyel, több évig.. Ugye ez az első dolog volt, amiről nincsen papír.. Aztán pedig a ház, amiben éltek, a hölgy nevére lett íratva.. Az ismerősöm még csak be sem jelentkezett a közös házba, hogy ott lakik.. Így, amikor a barátnője összejött valakivel, papíron az én barátomnak semmije nem volt..
Pontosabban semmiről sincs semmiféle papír, amin az ő neve szerepel! Szóval az a kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy bármit is visszakapjon azokból, amiket elvett tőle ez a nő! És, ha igen, akkor mindezt hogyan lehet?! Mi kell ahhoz, hogy ő így is, papírok nélkül is bizonyítani tudjon?!
Lehet, kicsit bonyolultan fogalmaztam, de talán érthető!
Köszönöm, előre is!
Vica

Grád András # 2009.11.19. 19:44

Kedves Tildi!

Lopásnak ugyan nem minősül, viszont a házastársi közös vagyon megosztása körében a terhére elszámolják, úgyhogy legfeljebb ideig-óráig jár jól látszólag. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

tildi # 2009.11.19. 19:31

Kedves Fórumozók.
A következőt szeretném kérdezni. Ha a feleség elköltözik a közös házból, és magával viszi a bankban lévő több millió forintot,és nem akarja visszaadni a felét, az esetleg lopásnak minősül? Fel lehet azért jelenteni?
Köszönöm előre is a választ.

ObudaFan # 2009.11.19. 14:47

Akkor lehet hivatkozni érdemtelenségre. Csak az én tapasztalatom szerint ennek megállapításához kevés szokott lenni a kapcsolattartás puszta hiánya.

fokker70 # 2009.11.19. 13:41

Köszönöm ObudaFan.

És ha majd nagykorú lesz akkor sem kérhetem?

ObudaFan # 2009.11.19. 13:35

fokker70

Nem kérheted, kiskorúval szemben nem lehet érdemtelenségre hivatkozni. A gyámhatóságtól kérheted a kapcsolattartás végrehajtását.

tildi # 2009.11.19. 12:39

Kedves Fórumozók.
A következőt szeretném kérdezni. Ha a feleség elköltözik a közös házból, és magával viszi a bankban lévő több millió forintot,és nem akarja visszaadni a felét, az esetleg lopásnak minősül? Fel lehet azért jelenteni?
Köszönöm előre is a választ.

fokker70 # 2009.11.19. 12:11

Tisztelt Ügyvéd Urak, Fórumozók!

Kérdésem a következő lenne.

Fizetem a gyerektartási díjat már jó ideje, sőt visszamenőleg 6 hónapra is kifizettem.

Gyermekemet nem láthatóm az anyuka nem engedi, az anya azt mondja, hogy ő engedi de a gyerek nem akar látni.
Öt évig minden rendben volt, de tavaly november óta a gyereket nem láttam.
Most már ott tartunk, hogy ha felhívom telefonon kinyomja, ha visszahívom fel sem veszi, a lányom.

Bíróságon a bíró azt mondta, hogy beszéljem meg a gyermekemmel mert ha ő nem akar kapcsolatot tartani velem akkor bármilyen ítéletet is hoz az eredmény úgyis az lesz, hogy nem fog a gyerek velem találkozni.

15 éves lányról van szó.

Kérhetem a gyerektartásdíj megszüntetését " Érdemtelenség" ( remélem helyesen írtam) címén?
Én úgy gondolom, hogy csak a pénzre van szüksége na nem a lánynak hanem az anyukájának.

Köszönettel

kisokos # 2009.11.19. 07:52
kisokos # 2009.11.19. 07:51

pegakornis,

fontos lenne, hogy a felek olyan közös megegyezést írjanak, amely a lehető legtöbb jövőbeli eseményre kitér. Érdemes szakember segítségét igénybe venni, aki tudja, hogy melyek ezek a fontosabb témá k és végigvezetei ezen a feleket. (Pl. csak a kapcsolattartás részletei sokszor 2 tömött oldalon keresztül mennek.) Lehet, hogy most nagy az összhang a felek között, de nem biztos, hogy 2 év múlva is az lesz. Érdemes olyan egyezséget írni, amely kiállja az idő próbáját.

kaméleon # 2009.11.18. 21:49

Bocs, lemaradt, hogy van egy ilyen linkem:
http://www.magyarorszag.hu/…okereset.rtf

kaméleon # 2009.11.18. 21:44

Kedves pegakornis, a közös megegyezéssel történő váláshoz arról kell nyilatkozni, hogy a házasság véglegesen és helyrehozhatatlanul megromlott. Meg kell állapodni a gyermekek elhelyezésében, lehet közös szülői felügyeleti jogban, a gyermektartásdíj összegében, a kapcsolattartás rendjében. Meg kell állapodni a lakás használatáról és az ingóságok megosztásáról. Az ingatlan megosztása nem feltétel.

natan # 2009.11.18. 21:22

Mi van akkor, ha a feleség kivereti a férjet a házból cigányokkal (rendőrség álltal nem bizonytható!!?)és helyére az új barátját költözteti be, lehet ez ellen jogilag tenni valamit, a válás során. Bár a feleség állítja, hogy jelenleg neki nincs is élettársa.

monalisa1 # 2009.11.15. 12:32

Szerencsére a kérdésben nem az apa dönt hanem a bíróság kötelezi majd őt t.díj fizetésére, és mindvégig amíg a gyermek tanulmányokat folytat nappali tagozatos tanintézetben - akár felsőfokon is majd.

Külön írva: azzal hogy a nagylány tanúként elmondja a valót a bíróságon nem válik "érdemtelenné" a tartásdíjra., érdemtelenségre akkor lehet hivatkozni ha a pénzt bár elvárják de az apát levegőnek nézik...

És nem elfelejtendő: a házaspár válik és nem az apa a gyermekétől - és viszont.

Ami pedig a válópert illeti, annyira "mélységben" nem kell belemenni a dolgokba., ha az egyik fél válni akar a bíróság igyis-úgyis kimondja a válását.

"Mona"
laikus hozzászóló