Válás, vagyonmegosztás


blue-bell # 2009.11.15. 12:04

Tisztelt Fórumozók!

A közös megegyezésnek induló válásunk, sajnos más irányt vett. Fel kell tárjuk a házasságunk megromlásához vezető okokat. Ennek része az is, hogy a férjem többször bántalmazott. Az egyik tanú a nagykorú lányom lesz, mivel Ő élt velünk, Ő tud a legtöbbet elmondani.
Most attól fél, hogy ha tanúskodni fog, akkor nem-e válik érdemtelenné és nem akar majd fizetni az apja gyerek-(rokon-)tartást utána. Még középiskolás.
Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.11.15. 11:04

Milyen értelemben mit tesz?
A közös megegyezéses bontáshoz az ingatlanról nem kell megegyezni.
Az, hogy az az ingatlan közös vagyon-e, az pedig a leírtakból nem derül ki.

Sziszi 30 # 2009.11.14. 20:30

Sziasztok!

Válni szeretnék, sajnos még nem tudtunk megegyezni... Van egy lakásunk, ami csak az én nevemen van a hitellel együtt! Szeretném megkérdezni, hogy a bíróság mit tesz, ha mi nem tudunk megállapodni?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Sziszi

monalisa1 # 2009.11.14. 17:39

A saját részét eladhatja ha talál rá vevőt...

Tudni kell, hogy a tulajdonostársnak elővásárlási joga van. Továbbá ha a közös eladásban nem tudnak egyezségre jutni per lesz a dologból: közös tulajdon megszüntetése - hosszú és költséges, melynek nem ritkán árverezés a vége, az meg egyikőjüknek sem jó. (Ill. a másik "potom" pénzért kivásárolhatja az eladni kényszerűlő tul.társ részét.)

Valahogy próbáljanak megegyezni.

"Mona"
laikus hozzászóló

Orbanpeti # 2009.11.14. 17:02

Sziasztok

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy törvényileg milyen lehetőség van arra,ha egy ingatlant csak az egyik tulajdonosa szeretné eladni,de a másik nem,akik korábban élettársi kapcsolatban voltak és a tulajdonjog az ingatlanon fele-fele arányú?

kasza blanka # 2009.11.13. 17:41

Szervusztok!

Neki is és nekem is volt lakásunk a házasságkötés előtt, ugye ez megmaradt különvagyonnak??? ”
Alapesetben igen, de a hosszú élettársi együttélés ezen módosíthat.

Ez a mondat pontosan mit takar????? Mi a törvény leírása szó szerint???


üdv. kasza blanka

ObudaFan # 2009.11.13. 10:35

Mindenkinek a különvagyona helyébe lépett érték a különvagyona is maradt. De a bankkölcsönről semmi olyat nem írtál, hogy azt csak valamelyikőtök különvagyonából fizettétek vissza, így ott nem is volt különvagyon.

Tristan # 2009.11.13. 10:34

Köszönöm szépen a választ, ObudaFan.

Kiegészítésként, hogy értsem is a jogot: tehát annak következtében, hogy a kettőnk különvagyonai közül csak az enyémet adtuk el, és vettünk belőle közöst, az övét pedig nem (az ő "részét" váltotta ki a bankkölcsön), ezért most az ő eredeti különvagyona továbbra is különvagyon, az enyémet meg gyakorlatilag felezzük.
És erre annyit tehetek mindössze, hogy azt mondom: hát, így jártam...
Ugye?

kisokos # 2009.11.13. 09:16

Szija,

Javasolnám, hogy juttassa el írásban is az egyezségjavaslatát a férjének Illetve ügyvédjének azzal, hogy ugyan nyitott az alkura, de ha nem kap semmilyen választ x időn belül, akkor kezdeményezni fogja a vagyonmegosztási pert a bíróságon. Mást nagyon nem tehet, ha válaszra sem méltatják.

Az üzletrész is közös vagyon, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy pénzzé is tudja tenni. Lehet, hogy a bíróság csak egyszerűen elfelezi az üzletrészt és így ön is tulajdonostárssá válik. Kisebbségi részesedés esetén ezzel vajmi keveset fog érni a többi tulajdonossal szemben és eladni sem lesz egyszerű. Érdemes lenne ezért egy fair értékben megállapodni. Ehhez a férjének el kellene fogadnia, hogy az üzletrész is közös vagyon, önnek pedig azt, hogy akár kevesebbel is beéri, mint a "valós" értéke.

Szija # 2009.11.13. 08:50

Üdvözlöm a T. Fórumot!
Vagyonmegosztással kapcsolatban szeretnék véleményeket, álláspontokat.
Férjemnek van egy üzletrésze abban a kft-ben, ahol munkavállaló. Összesen eddig kb. 280e Ft-ot fizetett be. Ő azt szeretné, ha mindent eladnánk és megfeleznénk. Üzletrész tekintetében ő nyugodt, gondolja, azzal úgy sem lehet semmit sem tenni. Én azt szeretném, hogy mondjon le a lakásról az üzletrésze fejében. Ugyanis ez az üzletrész már jóval többet ér (lekértem a kft. mérlegjelentését). A Férjem nem egyezkedik, a cége átpasszolta az ügyet az ügyvédjükhöz, ő nem veszi fel velem a kapcsolatot, hiába kerestem. Én kértem egy ügyvédet, hogy vegye fel a kapcsolatot a férjemmel, a férjem válaszra sem méltatta. Milyen eszközeim vannak?
Köszönettel:
Szija

kisokos # 2009.11.13. 07:58

kasza blanka,

El lehet válni anélkül is, hogy ő beleegyezne??
Igen, csak akkor hosszabb és költségesebb.

Hol lehet tenni nyilatkozatot
A lakóhely szerint illetékes városi, vagy kerületi bíróságon kell a válókeresetet beadni, vagy panasznapon jegyzőkönyvbe mondani.

Neki is és nekem is volt lakásunk a házasságkötés előtt, ugye ez megmaradt különvagyonnak???
Alapesetben igen, de a hosszú élettársi együttélés ezen módosíthat.

Létezik még olyan fórum ahol segítenek
Ez pl. egy ilyen fórum. Ha szociálisan rászorult, akkor kérheti pártfogó ügyvéd kirendelését a perhez. Azonban teljesen ingyen nem fog tudni elválni. Ha felelősséget akar vállalni az életéért, akkor képesnek kell lennie önmaga eltartására. Talán érdemes lenne előbb elindulni ilyan irányba, és utána elindítani a válópert.

kasza blanka # 2009.11.13. 03:49

Szervusztok! Segítséget szeretnék kérni.

Majd 3 év házasság és 12 évi együttélés után válni szeretnék. Mi a teendőm ha nem tudok ügyvédhez fordulni, mert éppen le van nullázva az anyagi keretem?? Merre induljak el?? Az a baj, hogy ő nem akar válni, én pedig nem bírom már tovább az állandó italozását. El lehet válni anélkül is, hogy ő beleegyezne?? Hol lehet tenni nyilatkozatot vagy bármit, hogy külön élünk, és válni akarok?? Neki is és nekem is volt lakásunk a házasságkötés előtt, ugye ez megmaradt különvagyonnak??? Hogyan tudom, illetve kell e bizonyítanom, hogy mindvégig külön kasszán voltunk és csak havi apanázst kaptam, mely fedezte az ellátását.??? Létezik még olyan fórum ahol segítenek az ilyen jogi procedúrák lebonyolításában???
előre is köszönöm a bármilyen jellegű segítséget.


üdv. kasza blanka

ObudaFan # 2009.11.12. 18:28

1.Egy közös, általános iskolás gyermekünk van és egy nyolcadikos nevelt gyerekem a feleségem előző házasságából. Nyilvánvalóan a feleségemnek ítélnék mindkettőt. Mekkora gyerektartásra számíthatnék összesen, a fizetésem százalékában

Általában gyermekenként 15-25%, de legfeljebb összesen 50%.

(illetve hány százaléknyi esélyem van arra, hogy hozzám kerüljenek)?

Még csak kapaszkodót sem adtál ahhoz, hogy bármi értelmeset lehessen válaszolni erre a kérdésre.

2.Van egy házunk, amit úgy vettünk 8 millióért, hogy az árának felét az én kb. egy évvel azelőtt (közös albérletbe költözésünk után) eladott lakásom ára fedezte, felét bankkölcsön. A felújításhoz a feleségem kb. 2 millió Ft-ját használtuk fel és ő járt az építőanyagok után is az építési vállalkozóval. A ház 50–50%-ban lett a nevünkre írva.
a.Szerintem kétharmad része jár nekem, mert az én különvagyonomból szereztük, és egyharmad rész a feleségemnek, mert ő „újította fel”. Jól gondolom?

Nem jól gondolod. A bankkölcsön közös vagyon.

b.Ő viszont azt mondja, hogy bár én fizettem a részleteket, a rezsit és a „konyhapénzt” [ő a gyerekekkel volt otthon], viszont ő hajtott végre értéknövelő „beruházásokat“ a házon, ezért mára ténylegesen 50–50% a tulajdonjog.

Hogy ki mit fizetett, az teljesen mindegy, mert közös vagyonból lett fizetve. Különvagyon az, amit vagy a házasság előttről hoztatok, vagy ingyenesen szereztetek a házasság fennállása alatt.

c.Ismerősünk szerint a helyzet egyszerű: az én 4 millióm 40%, az ő 2 milliója 20%, a 4 milliós bankkölcsön pedig fele-fele, tehát 20–20%, vagyis a ház 60%-ban az enyém és 40%-ban a feleségemé. Kinek van igaza, vagy lehet, hogy mindannyian tévedünk?

A leírtak alapján ez a leginkább reális.

2/A Jól értelmeztem az eddigi postokat, hogy a hitel törlesztését is fele-fele arányban kellene vállalnunk (vagy, ha nekem van igazam, 2/3–1/3 arányban)?

Fele-fele.

3. Van egy ház, amelyet a feleségem ma is az előző férjével fele-fele arányban birtokol; el akarta adni amikor összekerültünk, hogy ne kelljen hitelt felvenni a jelenlegi, fent említett házunkra, de nem sikerült, így a mai napig megvan. Ez a fél ház tényleg az ő különvagyona, és nekem nem járna belőle semmi, miközben a jelenlegi házunkon, amit döntően az én különvagyonomból vettünk, fele-fele arányban osztoznánk?

Ez az ő különvagyona.

4. A feleségemnek jelenleg a két gyerek után kapott családi pótlékon, a „saját” házában lakó albérlő bérleti díján és a háztáji bevételeken kívül (összesen 60–100 000 Ft) más jövedelme nincs. Megítélhetnek-e házastársi tartást is, és ha igen, mennyi ideig?

Ha az a 60-100e Ft stabil, megbízható jövedelem, akkor szerintem nem.

Tristan # 2009.11.12. 14:44

Tisztelt fórumozók,
Családi veszekedéseinkkor fel-felmerül a válás lehetősége. A következő kérdésekben kérném a segítségeteket:

  1. Egy közös, általános iskolás gyermekünk van és egy nyolcadikos nevelt gyerekem a feleségem előző házasságából. Nyilvánvalóan a feleségemnek ítélnék mindkettőt. Mekkora gyerektartásra számíthatnék összesen, a fizetésem százalékában (illetve hány százaléknyi esélyem van arra, hogy hozzám kerüljenek)?
  2. Van egy házunk, amit úgy vettünk 8 millióért, hogy az árának felét az én kb. egy évvel azelőtt (közös albérletbe költözésünk után) eladott lakásom ára fedezte, felét bankkölcsön. A felújításhoz a feleségem kb. 2 millió Ft-ját használtuk fel és ő járt az építőanyagok után is az építési vállalkozóval. A ház 50-50%-ban lett a nevünkre írva.
  1. Szerintem kétharmad része jár nekem, mert az én különvagyonomból szereztük, és egyharmad rész a feleségemnek, mert ő „újította fel”. Jól gondolom?
  2. Ő viszont azt mondja, hogy bár én fizettem a részleteket, a rezsit és a „konyhapénzt” [ő a gyerekekkel volt otthon], viszont ő hajtott végre értéknövelő "beruházásokat" a házon, ezért mára ténylegesen 50-50% a tulajdonjog.
  3. Ismerősünk szerint a helyzet egyszerű: az én 4 millióm 40%, az ő 2 milliója 20%, a 4 milliós bankkölcsön pedig fele-fele, tehát 20-20%, vagyis a ház 60%-ban az enyém és 40%-ban a feleségemé. Kinek van igaza, vagy lehet, hogy mindannyian tévedünk?

2/A Jól értelmeztem az eddigi postokat, hogy a hitel törlesztését is fele-fele arányban kellene vállalnunk (vagy, ha nekem van igazam, 2/3-1/3 arányban)?

3. Van egy ház, amelyet a feleségem ma is az előző férjével fele-fele arányban birtokol; el akarta adni amikor összekerültünk, hogy ne kelljen hitelt felvenni a jelenlegi, fent említett házunkra, de nem sikerült, így a mai napig megvan. Ez a fél ház tényleg az ő különvagyona, és nekem nem járna belőle semmi, miközben a jelenlegi házunkon, amit döntően az én különvagyonomból vettünk, fele-fele arányban osztoznánk?

4. A feleségemnek jelenleg a két gyerek után kapott családi pótlékon, a „saját” házában lakó albérlő bérleti díján és a háztáji bevételeken kívül (összesen 60-100 000 Ft) más jövedelme nincs. Megítélhetnek-e házastársi tartást is, és ha igen, mennyi ideig?

Előre is köszönöm a segítséget!

awini # 2009.11.12. 14:38

A szülő vagy más rokon által adott jelentősebb értékű ajándékot viszont rendszerint az ő gyermeke vagy rokona részére szóló juttatásnak kell tekinteni.
Abban az esetben ugyanis, ha a szülő vagy más rokon ad jelentősebb értékű ajándékot, ezt – az ítélkezési gyakorlat tapasztalatai szerint – általában saját gyermekének illetve rokonának szánja. ... Sok esetben ugyanis a szülő, illetve rokon eredetileg nem csupán gyermekét (rokonát), hanem annak családalapítását kívánja támogatni – közvetve tehát a másik házastársat is – szándéka azonban nem irányul arra, hogy az együttélés végleges meghiúsulása esetén az ajándék értéke ne gyermekét (rokonát) illesse meg, hanem az a másik házastársat is gazdagítsa, és közös vagyonként megosztásra kerüljön. Ilyen esetekben az ajándékot illetve a helyébe lépett értéket annak a házastársnak a különvagyonához tartozónak kell tekinteni, akiknek a szülője, rokona azt adta.
Másként alakul a helyzet akkor ha a mindkét házastárs részére történő ajándékozást okirat bizonyítja (pl. ingatlan ajándékozása esetén). Ekkor csak maga az ajándékozó érvényesíthet igényt bármelyik házastárssal szemben az ajándék visszakövetelése érdekében. Nincs azonban akadálya annak, hogy az ajándékozó szülő vagy más rokon ezt a követelést a Ptk. 328. §-nak (1) bekezdése alapján gyermekére (rokonára) engedményezze, és – ebben az esetben ez az igény a házastársak vagyonjogi elszámolásának keretében, a szülő (rokon) perbenállása nélkül is elbírálható.
Fentiekhez kapcsolódóan kérném segítségüket:

  1. évekkel ezelőtt anyámtól pénzt kaptam, testvérem és én is, ugyanannyit. Ez csak tanukkal igazolható
  2. az en reszembol vettunk párommal ingatlant a mi nevünkre
  3. jelenleg még nem biztos, hogy válni fogunk.

Kérdés:
a/ Az, hogy testvérem is kapott, bizonyítja-e, hogy anyám a pénzt nekem szánta?
b/ Megteheti-e anyám, hogy az emlitett engedményezést most rám megtegye?
c/ Mi a módja ennek, ha egyáltalán releváns az itt?
d/ Ha ez nem működik, van-e valami más mód, amivel növelhető az esélye, hogy esetleges váláskor ezt a részt különvagyonomként ítéljék?
Előre is kösz

Monomano # 2009.11.12. 12:16

Köszi kisokos, most már ilyet írok :-), az utolsó mondatodért!
Nézd, én nem akarok tőle semmit követelni, bár az ő kecói sokkal jobb helyen vannak és jóval többet érnek, de nagyon unfairnek tartom, hogy majdnem 10 évig én fizettem mindent (a tb-jét is, ami nem kevés havonta), dolgoztam éjjel nappal, hogy legyen valamim, aztán most még nekem kelljen felé 1-2 milliót fizetnem. Nem akarom, hogy beszálljon a kölcsön visszafizetésébe, én azt elintézem (végül is az én házámra ment, és én kaptam), de ne is kelljen plusz adósságba vernem emiatt magam. Más lenne a szitu, ha nagyon rossz helyzetben élne, de így... Kösz még1x!

kisokos # 2009.11.12. 11:39

Az ő két háza „csak“ felújítva
ez különvagyon, ha az albérleti díj részben teljes egészében fedezte.

díj másik fele, bizonyíthatóan az ő külön számláján csücsül
ez viszont közös vagyon.

saját kezem munkái
Az értéknövekményből a házastárs a közösből ráfordíott összeg felének + a ráfordított munkájának erejéig követelhet. Ha te dolgoztál, ezért nem jár neki megtérítés. Ha a felújításra fordított pénz hitelből származott, akkor annak visszafizetéséért is közösen vagytok felelősek. Lehet bizionyítani, hogy az kifejezetten neked adott jaándék (kölcsön) volt, így a hitel ugyan a tiéd, de az értkénövekmény is.

Monomano # 2009.11.12. 10:01

Köszi, kisokos, sajna nem értettelek félre. Az ő két háza "csak" felújítva (parkettázás, festés, fürdő stb)lett, részben az albérleti díjból (a díj másik fele, bizonyíthatóan az ő külön számláján csücsül, soha nem tett hozzá semmit a háztartáshoz belőle), az én házamhoz viszont egy szoba+egy garázs hozzáépítésre került+a fél tetőt kicseréltem (saját kezem munkái, nagyrészt csak építőanyagot vettem, nagy ritkán hívtam segítséget). Még egy dolog eszembe jutott. Mint írtam, ez a hozzáépítés úgy 80%-ban a szüleimtől, illetve egy barátomtól kapott összeségében több milliós kölcsönből valósult meg. Ezt a kölcsönt én vettem fel, és épp most intézem a banknál, hogy kapjak szabadfelhasználású hitelt, hogy visszafizessem, mert nem jött be az a biznisz amire számítottam, hogy majd abból kifizetem őket, és már nem akarom őket tovább várakoztatni, így is 4 éve, hogy kaptam. Akkor ezzel, így mi a szituáció? Mi már 2 éve nem élünk együtt.

És még egy dolog: a közös cégünk az én házamba volt bejelentve, aminek fejébe, papíron albérleti díjat fizetett. De a szerződés szerint ezt úgy fizette meg, hogy építőanyagot adott cserébe. Azt jól mondták nekem, hogy ez így nem közös vagyon, mert az én különvagyonom hajtotta haszonból (albérleti díj) valósult meg (egy része)?

Köszi!

kisokos # 2009.11.12. 07:42

monomano,

lehet, h félreértettél, de szerintem nem követelhet a tiédből az exed, feltéve, hogy az a különvagyonod. Ha lelaktátok és felújítottátok, az önmagában nem értéknövelő beruházás. Utóbbinak inkább az minősül, ha hozzáépítettetek vmit.

awini # 2009.11.12. 07:20

Kisokos,
köszönöm a válaszodat!
awini

Monomano # 2009.11.11. 18:18

Köszi, kisokos! Most tényleg úgy érzem, hogy a jog az "csak" jog és nem egyenlő az igazsággal. Az én házamban laktunk, azt laktuk le, csak én dolgoztam, fizettem a feleségem után a tb-jét, mert nem volt kedve dolgozni, én meg ugye fülig szerelmes voltam... Ő kiadja a házát, felújítja, és még is ő követelhet az enyémből... Én meg akkor behitelezhetem életem félig kész munkáját... :-( Mégegyszer kösz!

ObudaFan # 2009.11.11. 17:37

Hát nézz be az iratokba a bíróságon.

fokker70 # 2009.11.11. 15:00

Tisztelt Fórumozók!

Próbálok rövid lenni.

Ex élettárs beadja a vagyonmegosztást.
Első tárgyalás 10 perc Felperes nem jelenik meg.

Második tárgyalás. Alperes, Felperes jelen van.

Felperes adta be őt kérdezgeti a Bíró. Ideges is lesz rendesen.
Bíró azt mondja szó szerint " Úgy látom, hogy itt csak a felperesnek vannak követelései az alperesnek nincs".
Kérem, hogy 8 napon belül nyújtsanak be egy másik keresetet mindketten.

Én benyújtottam időben, meg is küldtem a felperes ügyvédjének.
Tőlük még semmit nem kaptam.

Létezik, hogy Ők nem adták be újból?
Vagy részemre ezt nem küldik meg hivatalból?

Köszönettel

fokker70 # 2009.11.11. 15:00

Tisztelt Fórumozók!

Próbálok rövid lenni.

Ex élettárs beadja a vagyonmegosztást.
Első tárgyalás 10 perc Felperes nem jelenik meg.

Második tárgyalás. Alperes, Felperes jelen van.

Felperes adta be őt kérdezgeti a Bíró. Ideges is lesz rendesen.
Bíró azt mondja szó szerint " Úgy látom, hogy itt csak a felperesnek vannak követelései az alperesnek nincs".
Kérem, hogy 8 napon belül nyújtsanak be egy másik keresetet mindketten.

Én benyújtottam időben, meg is küldtem a felperes ügyvédjének.
Tőlük még semmit nem kaptam.

Létezik, hogy Ők nem adták be újból?
Vagy részemre ezt nem küldik meg hivatalból?

Köszönettel

kisokos # 2009.11.11. 14:50

kérheted, de a végrehajtó nincs kötve általa.

Az ingatlan 50%-nak árverésével vagy nagyon jól járhatsz, vagy nagyon rosszul. Ha rajtad kívül nincs más vevő, akkor olcsón juthatsz hozzá. Ha ellenben mégis lesz, aki föléd ígér, akkor adódhatnak surlódások.