Válás, vagyonmegosztás


butan # 2009.10.26. 16:25

köszönöm szépen ez nagy segítség volt
az autó az én nevemen van, meg a hitele is
és én vállalnám a fizetését továbbra is

kisokos # 2009.10.26. 08:05

butan,

  1. ha ki akarosd fizetni, akkor az összeg megállapodás kérdése. Vagyis a kérdés nem elsősorban az, hogy mi jár, hanem hogy mi az, amibe a másik is belemegy. Jellemzően a vagyont felezni kell, a hitelt szintén, a szocpol. pedig annál marad, akinél a gyermek. De ez nem szentírás, ettől bárhogyan eltérhettek.
  2. autó fele, hitel fele. Érdemes lenne eladni, a hitelt visszafizetni, ami marad azt elosztani akár pozitív, akár negatív szám a maradék. Vagy akinél az autó marad, az vállalja a hitelt is, ha ebbe a bank is belemegy.
  3. az 50% az tdíj, a gyermekek tartásához való hozzájárulás. Ezen felül kérheted, hogy a járuljon hozzá a saját tartásához is pl. rezsi egy részének formájában. A lakáshitel közös, a felét fizetnie kellene. Ugyanakkor a bank felé egyetemlegesen feleltek, vagyis ha ő nem fizet, akkor neked kell. Legfeljebb kérheted tőle a rá eső rész megtérítését a vagyonmegosztás során, vagy külön perben.
butan # 2009.10.25. 19:59

hali
egy kis segítséget kérnék. válás van folyamatban, jelenleg a szüleimnél vagyunk, elköltöztem a közös lakásból a 3 gyerekekkel. az első tárgyaláson ideiglenes gyermekelhelyezésben döntött a bíró és nálam mint apánál helyezte el a gyerekeket, a feleségem maradt a lakásban. több kérdésem lenne, remélem kapok rá választ.

  1. a lakás most kb 8 milliót ér, van rajta 1,6 m lakásvásárlási hitel, 1 m felújítási hitel, és 1,9 m félszocpol. ha nekem fogják ítélni a gyerekeket végleg, akkor ha kiakarom fizetni a feleségem, mennyi jár neki, van e valami szisztéma ami alapján számolni kell. a tulajdon 50-50 %
  2. van egy autónk, amit hitelre vettünk, jelenleg talán ér annyit, mint amennyi hitel van rajta. a bíróság hogy tekint erre?
  3. mivel a bíró most megítélte nekem a feleségem 50 % fizetését, így a lakáshitel és a rezsi felét már nem kérhetem? mivel ő él a közös lakásunkban.

előre is köszönöm, mailben is küldhet valaki választ,
butanbutan@freemail.hu

ObudaFan # 2009.10.24. 07:26

Az életközösség megszűnésének időpontja mit befolyásol egy válásnál azon túl hogy az innentől szerzett javak nem számítanak közös tulajdonnak?

Leginkább azt.

Ezt az időpontot mi határozza meg? Az érzelmi eltávolodás, az anyagiak szétválása mint pl. a rezsi egyenlő arányban történő fizetése..vagy a válóper beadásának időpontja?

Ez így együtt, kivéve a legutóbbi.

süty # 2009.10.24. 06:57

Köszönöm a válaszokat!

Sly2009 # 2009.10.23. 18:13

Jobb esetben a két fél egy időpontot jelöl meg az életközösség megszűntetésére. Ha nem, akkor jöhet a bizonyítás minden téren. A keresetlevél beadása szinte sosem egyezik az életközösség megszűnésének időpontjával. A bírói gyakorlat azt mondja, hogy az életközösség megszakadásának időpontja: ágytól-asztaltól való elválás:) Talán így egyszerűbb értelmezni.

alinax # 2009.10.23. 17:11

Tisztelt ObudaFan!
Az életközösség megszűnésének időpontja mit befolyásol egy válásnál azon túl hogy az innentől szerzett javak nem számítanak közös tulajdonnak? Ezt az időpontot mi határozza meg? Az érzelmi eltávolodás, az anyagiak szétválása mint pl. a rezsi egyenlő arányban történő fizetése..vagy a válóper beadásának időpontja?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.23. 06:35

Hát igen aratik, nem mondtad meg az ügyvédnek, hogy mit is szeretnél, vagy a feleség ügyvédjére bíztad magad.

Egyébként csak úgy mellesleg megemlítem, hogy vagyonmegosztás során, amikor több ingatlanon osztozkodnak a felek, és egymás között elcserélik a tulajdoni hányadukat, így egyik lakást az egyik, a másikat a másik kapja, azt az illetékhivatal úgy számolja, mintha adásvétel történt volna. Mindkettőjüknek kell illetéket fizetnie.

ObudaFan # 2009.10.22. 18:47

süty

Nem a bontás időpontja számít ebben a vonatkozásban, hanem az életközösség megszűnése.

ObudaFan # 2009.10.22. 18:45

araitik

Átutalás esetén nem kell ajándékozási illetéket fizetni.

süty # 2009.10.22. 18:44

Üdvözlök Mindenkit!

El szeretném adni az autómat, melyre lenne is egy komoly vevőm. A gond az lenne, hogy a hölgy még házas -már beadta a válóperes papírokat- és fél, hogy a vagyonmegosztásnál az autó félig a férjéé lenne. A kocsi piaci értéke kb. a hitel teljes összege. A kocsira beteg gyermeke szállításához nagy szüksége lenne, a férj viszont a tárgyaláson 100%, hogy igényt tartana a kocsira!

Kérlek benneteket segítsetek tanácsaitokkal!

araitik # 2009.10.22. 17:23

Köszönöm a válaszokat!

Most voltunk ügyvédnél, és azt mondat mivel a pénzt átutaltam, ezért azzal mentesül az ajándékozási illeték alól...
Az egész egyébként azért lenne fontos, mert 30 millióért eladtam egy házat ami a különvagyonom volt, és neki adtam a pénz felét (utaltam).
Most veszek 15 millióért házat, és fizethetem meg a visszterhes vagyonátruházási illetéket utána, mintha mind a 30 nálam maradt volna.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.22. 16:39

nem működik az idézet nyomógomb

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.22. 16:38

rögzítettük, hogy az én nevemen lévő ingatlan eladásából származó összeg felét én neki adtam.

Ha így szól a szövegezés, hogy neki adtam, akkor nincs az az illetékhivatal, aki nem ajándékozásit ért ezalatt.

Ha úgy írják, hogy a vagyonmegosztás során a feleséget az ingatlan értékének fele illeti, akkor tényleg illetékmentes.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.22. 11:57

Nem feltétlenül.
Ha a házastársak közötti vagyonmegosztással egyik sem jut az őt megillető résznél nagyobb értékhez, akkor nem kell illetéket fizetni.
A konkrét esetben: ha a feleség a férj különvagyonában álló ingatlan árának felét azért kapja meg, mert ennyivel kevesebbet jussol a közös vagyonból, akkor nem kell illetéket fizetnie. Ha csak úgy, ingyen kapja, akkor, persze, tényleg kell.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.22. 10:33

Igen, ajándékozásit.

araitik # 2009.10.21. 19:06

Sziasztok!

Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy kell-e fizetnie a volt feleségemnek bármilyen adót vagy illetéket, ha a válás során közös megegyezéses megállapodásban rögzítettük, hogy az én nevemen lévő ingatlan eladásából származó összeg felét én neki adtam.
Örököltem az ingatlant a házasságunk megkötése után.
Köszönöm!

kisokos # 2009.10.21. 06:46

hozozazo,

nem. A vagyoni dolgok újratárgyalását legfeljebb akkor kérhetnéd a siker esélyével, ha komoly értékű vagyont titkoltak volna el előled.
Hazánkban nincs vétkességi elv, vagyis egyáltalán nem számít vagyoni kérdésekben, hogy miért romlott meg a házasság.

kisokos # 2009.10.21. 06:42

Lia1986,

ne haragudj, de elvesztettem a fonalat. Tulajdon átruházása tdíj fejében csak közös megegyezéssel lehetsége. Hogyan jön ide a végrehajtó és az árverezés? Vagy végrehajtás eredményeként került a lakás másik része is a feleség tulajdonába? Árverezés során a feleség megvette??

Playmen # 2009.10.21. 04:50

T.Szakértők!

Fiam közösmegegyezéssel válni készül, a keresetlevelet a felesége beadta a Bíróságra.
Sem a lakhatásra, sem a gyermekükkel kapcsolatosan megállapodásuk nincs.
A fiam viszont magáranézve jelentős hátránnyal járó vagyoni nyilatkozatot tett,ügyvédi ellenjegyzéssel, Ezt később Közjegyző előtt jogi felkészületlenségére hivatkozva visszavonta.
Kérdésem melyik van érvényben?
Visszakérhető-e a korábbi nyilatkozata az ügyvédtől?

hozozazo # 2009.10.20. 19:10

Kedves Válaszadó!

Férjemmel elváltunk ezév januárjában.Azóta kiderült,hogy két éve már egy másik nővel kapcsolatban van.Kérhetem e a válásunk újra tárgyalását a vagyon új elosztását.

Lia1986 # 2009.10.20. 16:55

kisokos!

Az a helyzet, hogy bejegyezeték anyának az 1/1 tulajdoni hányadot a Földhivatalnál. Nos, a végrehejtó azt mondta, hogy a fél ingatlan lakottan volt árverezve a gyerektartás miatt /mivel másik fele anyáé volt/, ezért csak úgy tudjuk onnan kitenni, hogy ügyvéddel iratunk neki egy lakbér szerződést és ha nem fizeti akkor jöhet a biróság és úgy már ki lehet rakni a lakásból. Nah de kérdem én, hogy ez tényleg csak igy mehet? Ő vigan bennt élhet élete végéig, mi meg lakjunk ott ahol csak tudunk? És miért nem lehetne egyzserűen csak kitenni mivel már semmi tulajdon joga nincs benne!

kisokos # 2009.10.20. 10:31

A közös megegyezést a bró csak akkor dobhatja vissza, ha az ellentétes a kiskorú gyermek érdekével. Ilyen pl., ha nulla Ft tdíjban állapodnak meg a felek. A 65e szerintem elég szép summa, ezzel nem lesz semmi gond.

Aki kérdez # 2009.10.20. 10:29

Kedves Kisokos!

Létezik olyan, hogy egy közös megegyezéses szerződést a bíró nem fogad el?
Jelen esetben: közös megegyezés a vagyon megosztásáról + a gyermektartásról.
A gyermektartás összegének kiszabható maximuma 75 e Ft lenne, a két fél megállapodása szerint 65 e Ft lesz.
Ha megállapodtak a felek, a bíró közölheti mégis, hogy ő kevesli a 65e Ft-ot gyerektartásra és visszadobhatja a nagy nehezen végre létrejött közös megegyezést? Létezik ilyen?

kisokos # 2009.10.20. 06:59

lyzyke85,

az "őrültek" általában hamar lecsillapodnak, ha eljut a tudatukig, hogy mennyibe kerül az őrültségük. Ha folytatják, akkor millió feletti kiadás és alsó hangon 2 év pereskedés, ha lenyugszanak és megegyeznek, akkor 50-100 ezres kiadás és néhány hét.