Válás, vagyonmegosztás


kisokos # 2009.10.20. 06:53

alinax,

Ha szeretnétek megkönnyíteni a saját dolgotokat, akkor válasszatok egy értékbecslőt közösen és állapodjatok meg előre, ahogy amennyiben a becslés egy bizonyos, nem túl szűk sávban lesz, akkor elfogadjátok irányadónak. A sávtól akár el is tekinthettek. Így lesz egy, mindkettőtök számára mérvadó becslésetek. Nincs annál rosszabb és költségesebb, mint amikor az értékbecslők küzdenek egymás ellen a bíróságon.
Ha megvan a becsérték, akkor vonjátok le a hitelt (ha van), aztán felezzetek és annyi a fair kivásárlási érték. Kb. a bíró is ezt csinálná egy per során, csak sokkal drágábban és lassabban.

vétkes válás lesz, tanúkkal, mocskolódással
Tényállásos válás, amely során azt kell bizonyítani, hogy helyrehozhatatlanul és végérvényesen megromlott a házasság. Ez általában mocskolódással is jár, de leginkább felesleges kör, hiszen a problémás kérdéshez (ingatlan megosztása) semmi köze közvetlenül. Hónapok fognak elmenni erre, miközben kénytelenek lesztek együtt lakni.

Akkor el kell viselnie hogy közösen használjuk a lakást amíg megegyezünk vagy a vagyoni per le nem zajlik?
Sajnos igen. Kényszeríteni egyik felet sem lehet, hogy költözzön el, de persze akárki dönthet úgy, hogy inkább albérlet, mint még egy nap közös fedél alatt.

monalisa1 # 2009.10.19. 20:31

A "cirkusz" a váláskor "a" bíróságnak szól, ellenben ha megosztásra kerül a lakáshasználat, az igazi cirkusz a kényszerű együttéléskor lesz majd - míg el nem adjátok a házat és a saját részével megy mindenki amerre lát.

Vagyis meg kellene egyezni a vagyoni értéken - akár némi kompromisszum árán is.

monalisa1 # 2009.10.19. 20:24

alinax

A saját válásodon majd megtapasztalod (...) hogy ha nem megegyezéses a válás akkor lesz helyette mocskolódás és kigyót-békét - mindkét részről... Mert ahol PÉNZRŐL van szó - vagyis vagyoni értékről, ott nemigen szoktak az emberek "szépen" lemondani. És ennek érdekében bedobnak a válási cirkuszba mindent amiről gondolják előnyösebb helyzetbe juttattja önön magukat.

Tehát a férjed ügyvédje jól látja az esetleges jövőt...

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.10.19. 20:14

Lia 1986

Én úgy tudom, hogy t.díj kötelezéstől "szabadulni" csak úgy lehet ha megfelelő anyagi ellentételezés történik a kiskorú gyermek részére - a gyámhatóság előzetes jóváhagyásával. Tehát az, hogy a földhivatalban a feleség nevére írták át a tulajdonjogont az nagy valószínűséggel jogsértő - a tesódnak kellett volna kapnia az 1/2-ed házrészt.

Minden ingatlannal kapcsolatos ügyletnél ügyvédi közreműködés szükséges, neki pedig csak kell tudnia hogy is van a fenti esetben...

Vagyis a fele házrészt a testvéredé, melyet 18. éves koráig a gyámhatóság vigyázza - nehogy az anyukátok azzal bármit is csinálhasson...

Bocs de ez van.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.10.19. 19:41

Attól, hogy a felek az ingatlantulajdon megosztásában nem tudnak megegyezni, még lehet közös megegyezéses válás, ha legalább a használatban meg tudnak egyezni. Ha abban sem, akkor valóban tényállás megállapítása mellett lehet válni.

alinax # 2009.10.19. 19:21

monalisa1 és kisokos!
Pontosan nemtudom hogy jelenleg mennyit ér a házunk,de hogy többet mint aminek a felével a férjem ki akar fizetni, abban biztos vagyok.Ha én hívok értékbecslőt akkor fizethetem..ebben is biztos vagyok.Na de mi értelme van ha nem fogadja el a férjem az új értéket, ami valószínűleg magasabb lesz mint amennyit most ő mond.A ház közös,a megállapodástól még messze vagyunk, de már most határidőket szab.Egyébként kisokos válasza lyzikének szintén jól jött.A férjem ügyvédje azt mondta hogy ha nem fodadom el a kifizetési ajánlatukat akkor vétkes válás lesz, tanúkkal, mocskolódással.Úgy tudom ilyen válás már nincs és ha lenne is a tulajdonjoghoz semmi köze.Kimondják a válást akkor is ha ha felerészben vagyunk az ingatlan tulajdonosai és nincs megegyezés?Akkor el kell viselnie hogy közösen használjuk a lakást amíg megegyezünk vagy a vagyoni per le nem zajlik?

lyzyke85 # 2009.10.19. 17:38

Szia Kisokos!

Az Ő édesanyja beteg és van kórházban és saját magára értette hogy őrült ezzel azt akarta tudomásomra hozni
ha Ő engem bántalmazna Őt felmentenék mert "őrült"
Szerintem nem csak pszichopata! Régebben beivott és a belvárosban álló autók szélvédőit betörte Nagykállóba került ahol leírták hogy patológiás részegség volt.
Ennyi!
Erzsike

kisokos # 2009.10.19. 14:51

Még az előbbihez:
gond esetén kérj birtokvédelmet a jegyzőtől.

kisokos # 2009.10.19. 14:49

Lia1986,

A megállapodásban mi lett meghatározva a birtokbaadásra vonatkozóan? Ugye nem maradt ki a szerződésből?

Ha lejárt a határidő, akkor egyszerűen cserélj zárat és kész. Innentől szívesség lakáshasználó.
Ha nagyon korrekt akarsz lenni, akkor írj neki egy felszólítást, amelyben határidőt jelölsz ki a kiköltözésre (15-30 nap), aztán ha az eredménytelenül eltelik, akkor cserélj zárat.

Lia1986 # 2009.10.19. 14:44

Sziasztok!
Segitségeteket szeretném kérni. Gyerektartás fejében a földhivatal anya nevére bejegyezte apa fél házrészét,igy anya 1/1 tulajdonjogot szerzett. Meg szeretném kérdezni, hogy hogyan lehetne aput onnan kitenni? Hova kell fordulnunk? Vagy mi ilyenkor a teendő?? Köszönöm válaszotokat!!

kisokos # 2009.10.19. 14:33

ha az én vagyoni megosztásomat tudnám bízonyítani akkor én lennék a nyertes
Nagyjából így. Ha a bíró a te keresetednek megfelelően ítél minden kérdésben, akkor 100%-ban nyertél. Ha részben, akkor a bíró eldönti a mértéket.

hogyan lehet lecsillapítani egy olyan embert aki azt gondolja hogy Ő kereste a több pénzt és neki több jár!
Alapvetően egy semleges kívülálló jó eséllyel le tudná csillapítani. Neked, mint érintettnek, erre kevés az esélyed.

Anyám is őrült(most is a pszichiátrián van) én is az vagyok!
Ha nem vagy az, akkor nincs miért aggódnod. Nem az édesanyád pszichés-mentális állapota alapján fog megítélni a bíró. Egyébként meg sok minden elhangzik a válás során, a legtöbb fenyegetés inkább csak a frusztráció levezetésére szolgál.

Hogyan szabaduljak meg tőle úgyhogy ne veszítsek sokat!!??
Erre alapvetően akkor van esélyed, ha sikerül megegyezni, akár személyesen, akár közvetítő segítségével. Ha per lesz, akkor az hosszú lesz és költséges, de cserébe nagyjából megkapod, ami tv. szerint jár.

1–1 millió forintba kerülne.Én sajnálom ezt a pénzt kidobni!!
Sajnos ez reális, ha perre kerül sor. Olcsóbb csak akkor lesz, ha meg tudtok állapodni. Ha megállapodtok, akkor 50-100e között meglesz minden. Érdemes megfontolni mindkét oldalról, hogy megér-e ez a különbség annyit, amiért az ember lejjebb ad a büszkeségéből és megalkuszik. Szerintem ez az összeg megér annyit, hogy az ember elolvassa a tv.-t, lehiggadjon és saját maga tegye meg azt, amit a bíró tenne helyette sokkal több pénzért.

lyzyke85 # 2009.10.19. 14:08

Szia Kisokos!

Köszönöm hogy kisegítettél tehát a pervesztes-nyertességtől függ hogy ki mennyit fizet?
Mitől függ hogy ki lesz a pernyertes? és a vesztes?
Én lennék a felperes mi adnánk be a keresetet (már beadtuk) ha döntenék hogy indítok vagyonjogi pert és ha az én vagyoni megosztásomat tudnám bízonyítani akkor én lennék a nyertes.Ügyvédem mondta hogy 1-1 millió forintba kerülne.Én sajnálom ezt a pénzt kidobni!!
A garzon eladásra is köszönöm a választ sokat segítettél!

Még azt mondjátok meg hogyan lehet lecsillapítani egy olyan embert aki azt gondolja hogy Ő kereste a több pénzt és neki több jár!
Azzal fenyegetőzik ha ketten egyeztetünk hogy "Anyám is őrült(most is a pszichiátrián van) én is az vagyok!"
A járóbotjával támad rám mindenki szeme láttára!
Hogyan szabaduljak meg tőle úgyhogy ne veszítsek sokat!!??
Erzsike

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.19. 12:29

Szervusz!

Ha hónapok óta nálam van a karórád, akkor hiába vagy a tulajdonosa, én vagyoka birtokos. Azaz én vagyok birtokon belül.

Vitatni bármit lehet, ennek időnként nem sok köze van a valósághoz.

raistlin # 2009.10.19. 11:35

Khm... Köszönöm, Kovács úr... De én járatlan vagyok ezekben a kifejezésekben... Ön konkrétan mire is gondol? :( Elnézést, ha értetlenkedek, de nem értem, hogy mit jelent, hogy "birtokon belül vagyok", ha a ház az övé... És azt sem, hogy hogyan vitathatnám a különvagyon jelleget, ha egyszer az Ő pénzéből került megvásárlásra, amit az öccsétől kapott örökség megváltása címén :( Segítene? :(

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.19. 11:29

Kérhetsz ideiglenes intézkedést a lakáshasználatról; esetleg vitássá teheted az ingatlan különvagyoni jellegét, és kérheted a per feljegyzését.
De egyébként is birtokon belül vagy, a feleséged - ha csak nem alkalmaz jogtalan erőszakot - rövid úton nem tudja megszüntetni a lakáshasználatodat.

A pártfogó ügyvédet a költségmentesség keretében engedélyezik annak, aki szociálisan rászorul.

raistlin # 2009.10.19. 10:50

Ajjaj... Kisokos előző válaszát olvasva nem is merem megkérdezni azt, ami a szívemet nyomja...
Nos,az ingatlan a feleségem nevén van, az ő különvagyonából vettük, és az én különvagyonomból lett a rajta lévő melléképület teljesen átalakítva, és kialakításra került belőle egy lakható "házikó".
Azt már kisokos megíta, hogy ezt a pénzt, amit belefektettem jogosan követelhete vissza, és meg is ítélik nagy valószínűséggel. A kérdésem:
Amennyiben a feleségem felszólít, hogy hagyjam el a tulajdonát, mihez van jogom? Ugyanis ez a felszólítás az életemet veszélyezteti, saját meglátásom szerint.Ugyanis NINCS hova mennem, maximum albérletbe, de azt nem vagyok képes fizetni, mert a bevételem másfélszerese az, amit jelenleg is hiteltörlesztésre költünk. És tudom, a törlesztőrészletek felét is megítéltethetem, de addig? addig hol fogok lakni?
Én azt szeretném tudni, hogy van-e esélyem arra, hogy egyrészt a válás kimondása előtt ne tehessen ki, másrészt, mivel a várhatóan megítélendő 2 M. HUF lenne a fedezete az én elköltözésemnek, annak kifizetéséig szeretnék TÖRVÉNYESEN itt lakni.
A kultúrált egymás mellett élés szabályai most is be vannak tartva: nem veszekszünk, nem marjuk egymást, sőt, a kapcsolatunk ezen része kifejezetten jó, nem túlzok, ha azt írom, baráti. Csak a feleségem szeretné, ha a szeretője lakna itt, és nem én...
Annyit még, hogy én mindenfajta kompromisszumra hajlandó vagyok, a melléképület egy teljesen elkülönülő építmény, lakhatásra tökéletesen alkalmas (anyósom lakik most ott) a házban pedig van egy teljesen használaton kívül lévő szoba.
Köszönöm a választ előre is.

És még egyet: többször láttam itt, hogy kérhetek a bíróságon ügyvédi segítséget. Ez valami olyasmi, mint pl. büntetőügyekben a kirendelt védő? Ha igen, akkor ennek mi a menete? MErt tartok tőle, a feleségem ki akar dobni az utcára, mondván, hogy "Neked itt semmid nincs, a hitelek meg a te neveden futnak, fizesd..."

kisokos # 2009.10.19. 07:35

kinek kell fizetni az értékbecslőt?
megállapodás kérdése.

kénytelen-e a másik fél elfogadni az értékbecslést
nem

Szabhat-e határidőt a válás után a kiköltözésre vonatkozolólag?
Attól függ, hogy különvagyon-e az ingatlan. Ha közös vagyon, akkor nem. Ha van megállapodás, akkor annak természetesen fontos része a birtokbaadás időpontja.

Lehet-e esélyem a korrekt felezésre ha a férjemnek van ügyvédje nekem meg nincs?
kb. mint a lottó ötösre.

egy új mosógépet kell vennem, a közös elromlott.Ez már saját vagyonom lesz?
Igen, az életközösség megszakadása után beszerzett ingóságok már különvagyonba tartoznak. Vita esetén nem árt, ha a beszerzés időpontját számlával is tudja igazolni.

kisokos # 2009.10.19. 07:23

lyzyke,

nincs vétkességi elv, vagyis alapvetően semmi következménye nincs annak, hogy ki miatt romlott meg a házasság. A perköltségeket a pervesztesség-nyertesség arányában kell viselni, amiről a bíró dönt.

A 2006-ban vett lakás vételi és jelenlegi eladási ára közötti különbözetre meg kell fizetni a jövedelemadót, függetlenül attól, hogy új lakásba forgatja, vagy bankba teszi.

lyzyke85 # 2009.10.19. 04:29

Szia Lisa!
Á nem arra gondoltam hogy "erkölcsi győztes" ezen én már rég túl vagyok "gőz" sincs már a fejembe.

Arra lettem volna kíváncsi hogy van-e még az a bírói gyakorlat hogy akinek a hibájából mondják ki a válást az fizet!!?? Ennyi.
Üdv
Erzsike

monalisa1 # 2009.10.18. 22:19

A bíróságon van un. panasznap - általában csütörtök, ott segítenek a beadvány megfogalmazásában, valamint az esetleges kirendelt ügyvéd dolgát is részletesen elmagyarázzák.

Ha az ingatlan vagyoni értékű megosztásán nem tudtok egyezségre jutni, akkor egy másik per lesz mely költséges és elhuzódó...

monalisa1 # 2009.10.18. 22:13

alinax

Tudomásom szerint a "békéltető" tárgyalás után 90 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy valamelyik fél kérje a válóper folytatását - de jobb mielőbb megírni a pár soros kérelmet és tértis levélként postára adni.

A következő tárgyalás az adott bíróság leterheltségétől függően, de általában 3 hónapon belül.

Aki értékbecslőt hívat az fizeti annak költségét.

Amúgy abszurdnak tartom, hogy két ember aki jelen idő szerint házasságban él ne tudná pontosan mennyit is ér a közös ingatlan. Az más dolog, hogy az egyik megpróbálja kevesebbel "kiszúrni" a másikat, nos ebben az esetben bírósághoz lehet fordulni., a perköltség dolgában jósolni nem lehet.

Ha megfelelően határozott és rátermett vagy, akkor a saját érveid előadásával és az önös érdeked megvédésében nem leszel hátrányban ügyvéd nélkül sem, de ezt neked kell tudnod. (Végső soron kérheted a bíróságot hogy hivatalból rendeljen ki melléd ügyvédet - anyagi helyzettől függő...)

Ha igazoltan ágytól-asztaltól vagytok már külön, és csak a lakhatás kényszerűsége tart még egybe benneteket - tehát külön a gazdálkodás, akkor az új mosógép mint különvagyon tekinthető.

Az ingóságok megosztásához tudni kell, hogy nem a valamikori új beszerzési áron kell számolni, nem, hanem mindenre a jelen használt/avultsági értékét kell felbecsülni - és ekként az osztozkodás.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.10.18. 21:49

lyzyke85

Bár visszaolvastam de nem tudom kibogarászni, hogy a garzonlakás kizárólagos különvagyonod?! Tehát ha időközben el is adod a vételár félem fele-fele...

A bíróság nem azt mondja ki, hogy xy hibájából a válás, nem, hanem hogy a házasság helyrehozhatatlanul és véglegesen megromlott. (Tehát ne dédelgesd magadban, hogy erkölcsi győztes leszel a papírok szerint...)

A vagyon dolgában vagy meg tudtok állapodni: ez ill. ennyi az enyém, ez ill. ennyi a tiéd - és ez az egyezség benne van a 12e Ft válóperes illetékben, vagy pedig hosszú és költséges peres eljárás elé néztek...

A többit, a válás okát leírtad. Én csak annyit válaszolok rá: idővel sok gőz megy majd ki a fejekből, remélve mindkettőtökéből.

alinax # 2009.10.18. 18:23

Tisztelt Fórum!
Az első tárgyalás után vagyok. Mennyi időm van beadni a tárgyalás folytatására irányuló kérelmet a bírósághoz? A beadást követően mikorra várható a második tárgyalás kitűzése? Férjem megakarja váltani a házunkat..ha a közös ingatlan értékében nem tudunk megegyezni kinek kell fizetni az értékbecslőt? Közös megegyezes hiányában kénytelen-e a másik fél elfogadni az értékbecslést, és ki kell-e fizetnie a felét a felmerülő kötségeknek? Szabhat-e határidőt a válás után a kiköltözésre vonatkozolólag? Lehet-e esélyem a korrekt felezésre ha a férjemnek van ügyvédje nekem meg nincs? És egy utolsó kérdés..fél éve osztozunk a rezsin, a kisebbik fiamat én tartom el,és egy új mosógépet kell vennem, a közös elromlott.Ez már saját vagyonom lesz? Ha igen akkor a vásárlás idejét számlával tudom bizonyítani? A válaszokat előre is köszönöm.

lyzyke85 # 2009.10.18. 18:18

Szia Ügyvéd úr!
Nincs házassági vagyonjogi szerződés úgyhogy harcolok a magam igazáért ráadásul ha vagyoni per lenne Ő fizetné a perköltséget mivel az Ő hibájából kell kimondani a válást! Ugye ez még mindig így van??
Csak a garzonnál vacakolok még ha eladnám momdjuk 5 millióért és a pénzt beteném a bankba kamatozni akkor kell-e nekem adót,illetéket fizetni? 2006-ban vettük.
vagy jobb lenne kiadni nem is tudom.
Jó éjszakát nektek!
Erzsike

lyzyke85 # 2009.10.18. 18:10

Lisa!

Mindig ezek a játszmák mennek! Elkalandozik megbocsátok
így van ez 20 éve most nem tudok megbocsátani.Ha jó ember lenne családcentrikus akkor igen.De durva volt,sokat féltünk tőle a fiam epilepsziás is lett emiatt.
Mostmár nyugalomra vágyom nem olyan idiótára aki érzelmileg fejletlen,visszamaradott.
Közben elment az élet mellettem nem fejlődtem semmit arra koncentráltam hogy összetartsam a családot.Ez a szó is hogy család csak egy "hamis illúzió".4 éve barátnőzik mert neki kapuzárási pánikja van.
Arra nem gondol,hogy Te hogyan érzed magad? vagy
Te fiam tanulsz,jól vagy?
Mindig csak "Én" csak "Én"
Hát jobb egyedül mint egy ilyennel.Se nem férfi se nem apa egy nagy NULLA.
Erzsike