Válás, vagyonmegosztás


K Zs # 2009.09.17. 12:28

Az ingatlan rám eső felét gyermekemnek adnám,de az exem a saját nevére akarná"mert a gyámhatóság miatt meg van kötve a keze" kb ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.17. 12:24

Most látom, már felbontották a házasságot. Akkor mi a probléma? Úgy értem, a jogi probléma...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.17. 12:22

Az ingatlan közös tulajdonának fennállta nem akadálya a házasság felbontásának. Aztán pedig pereljen az, aki a közös tulajdont meg akarja szüntetni.

K Zs # 2009.09.17. 11:58

Kicsit bövebben kifejtené kéremszépen,vagy más lehetöség mi volna a bíróságon kívül? Volt már részemröl az a verzió pl:lemondok a gyerektartás fejében a részemről. Azt azzal kontrázta hogy:o.k de fizessem ki az otp-t is. Megosztani nem lehet,ahoz kicsi/48nm/ másfél szoba. Értéke 10m és 1,8m otp van rajta. A gyermek 11-éves a gyermektartási díj pedig 30e. És kifizetni nem tudjuk egymást...S.O.S

ObudaFan # 2009.09.17. 10:55

Ezt megteheted, csak pont az exeddel szemben nem lesz hatályos.

K Zs # 2009.09.17. 10:44

Tisztelt Fórumozók! Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz,hogy ha a vagyonmegosztásban nem tudunk kiegyezni de a církuszt pedig nem szeretném fojtatni.Lányomra irathatom e a házunk rám esö részét ami 50%? A másik fél megkérdezése és beleszólása nélkül.Kimondták a vállásunkat már,de minden alkalommal mást mond és követelözik.... nem látok esélyt az egyességre sajnos.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.17. 10:10

Véleményem szerint lényegtelen, hogy ki mennyiben okolható a válásért.

Vagy a kommentár, vagy valamely BH indoklása kifejti, hogy nem megalapozott az ajándék volt házastárstól való visszakövetelése, ha az ajándékozó a szüleje a másik házastársnak, és ez a másik házastárs felelős a házasság végleges megromlásáért.

sziszi77 # 2009.09.17. 10:07

Köszi a válaszokat-Még nem perelt be csak akkar.De ezek szerint lényegtelen az,hogy nekem vagy a fiának adta a pénzt?Rádásul a saját fiát is kidobta anyós a házából,most itt lakik ö is velem.Léci segitsetek ha beprellhet tuti ugyis ha nem nekem adat,hanem a fiának a pénz?Azt meg én honnan tudjam mennyit adot neki,és ,hogy a fia mire költöte,mert nem mindent forgatta bele az épitkezésbe a volt férjem!

ObudaFan # 2009.09.17. 09:06

Véleményem szerint lényegtelen, hogy ki mennyiben okolható a válásért.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.17. 06:50

Nem vagy abban a helyezteben, hogy bármit is tenned kelljen. Vagy már beperelt?

sziszi77 # 2009.09.17. 04:46

Még egy kérdés.Mi van olyankor ha sok a hitel rajta,a válság miatt ,majdnem csak annyit ér a ház amennyi a hitel rajta.Ilyenkor ,hogyan és miképpen történhet a visszakövetelése anyós részéröl?A másik apósommal közösen adták,aki közben meghalt,ilyenkor az egészet követelheti vissza az összegnek?Rádásul se papir semmi róla,igazából a fiának adta az se tudom mennyit,meg anyós se tudja mennyit adtak apóssal!Rádásul olyan összeget küvetel rajtam amiböl egy házat fel lehetne majdnem épiteni!Ilyenkor mit lehet tenni?

sziszi77 # 2009.09.17. 04:36

Akkor is ha a volt férj hibájából történt a válás?

ObudaFan # 2009.09.16. 14:03

Valószínűleg jogosan.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.16. 13:26

Ott van a válasz alább.

sziszi77 # 2009.09.16. 13:17

Az elözö témához annyit,és olyankor mi van ha a volt anyós követeli vissza a pénz.A szitu hasonló mint az elözönél.Csak itt a férj miatt történt sintén a válás,megcsalás,meg belekeveredett ügyekbe...stb.A ház azóta a volt feleség nevére került,mint házassági közösvagyon megszünése cimén,vagyon megosztás megtörtént.Jogosan követelhet anyós?

ObudaFan # 2009.09.16. 12:34

Nagyjából ez a helyzet.

Lejla # 2009.09.16. 10:53

Ó, értem már!
Tehát ez tipikusan az a kérdés, amely a tanúk vallomásán, az ügyvédek ügyességén és a bíró megítélésén múlik.
Azaz, ha édesanyám hitelt érdemlően igazolja, gogy a pénzt csak nekem szánta jó esélyem lehet arra, hogy a befektetett összeg felét nem kapja meg a férjem.

ObudaFan # 2009.09.16. 08:51

De, szerintem valószínűleg különvagyon.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.16. 07:32

Nem mondta, hogy különvagyon lenne az a pénz. Csak egy ilyen hosszú szövegből mindenki hajlamos azt kiolvasni, ami neki kedvező.

Lejla # 2009.09.16. 06:20

Köszönöm ObudaFan!

Esetleg tudna arra is válaszolni, hogy az 1. kérdésemben leírt számok alapján a tulajdoni viszonyokat a különvagyon miként változtatja meg? Vagy csak az átadáskori összeget kell elszámolni?

ObudaFan # 2009.09.15. 19:15

PK 281. szám
A házastársaknak adott ajándék közös, illetve különvagyoni jellege
A házastársaknak a házasságkötésre tekintettel vagy később, az életközösség fennállása alatt, kedvezőbb életkörülményeik biztosítása érdekében adott ajándék - beleértve az un. menyasszonytáncpénzt is - általában a házastársi közös vagyonba tartozik.
A szülő vagy más rokon által adott jelentősebb értékű ajándékot viszont rendszerint az ő gyermeke vagy rokona részére szóló juttatásnak kell tekinteni.
A házassági vagyonjogi perekben sok esetben vitás az, hogy a házastársaknak a házasságkötésre tekintettel vagy később, az életközösség fennállása alatt, kedvezőbb életkörülményeik biztosítása érdekében adott ajándékok a közös vagyonhoz vagy valamelyik házastárs különvagyonához tartoznak-e. Ezt a kérdést az esetek többségében házassági vagyonjogi szerződés nem rendezi.
Ilyen szerződés eltérő rendelkezése hiányában a házasságkötés alkalmával adott ajándék: az ún. nászajándék esetén abból kell kiindulni, hogy annak célja a jövendő házasélet terheinek megkönnyítése, a házastársak közös boldogulásának az elősegítése. Ezért a nászajándék a Csjt. 27. §-nak (1) bekezdése alapján rendszerint a közös vagyonhoz tartozik.
Bizonyítható azonban, hogy az ajándékozó az ajándékot csak az egyik házastársnak kívánta juttatni. A bizonyítás sikere esetében a nászajándékot a Csjt. 28. §-a (1) bekezdésének b) pontja értelmében a megajándékozott házastárs különvagyonának kell tekinteni. Az ajándékozónak erre a szándékára mindenekelőtt az ajándékozás alkalmával tett nyilatkozatából lehet következtetni.
Ilyen nyilatkozat hiányában meghatározó lehet az ajándéktárgy jellege, így pl. a személyes használatra szolgáló tárgy (ruhanemű, ékszer stb.) vagy foglalkozás folytatását elősegítő dolog (pl. orvosi műszer) általában annak a házastársnak a különvagyona, aki azt használja.
A házasságkötés alkalmával adott ajándék egyik gyakori formája a menyasszonytánc alkalmával adott juttatás. Az említettekhez hasonlóan, ennek a juttatásnak is az a célja, hogy a házasulók részére közös otthon megteremtését elősegítse, így a menyasszonytáncpénz is általában közös vagyonnak minősül. Ez a juttatás ugyanis az esetek többségében az ajándékozó személyének és az összegnek a külön kiemelése nélkül kerül átadásra, és utólag már az sem állapítható meg, hogy ki, milyen összeget ajándékozott a házasfelek részére. Ezért a menyasszonytáncpénz közös vagyoni jellegétől csak kivételesen lehet eltekinteni, pl. akkor, ha valamelyik közeli rokon vagy jó barát más nászajándék helyett jelentős összeget nyújtott ezen a címen, kifejezetten az egyik házastárs részére.
A vagyontárgy közös vagy különvagyoni jellegének megítélésénél a fentieken kívül - jelentősége lehet az ajándék értékének és az ajándékozónak a megajándékozotthoz fűződő kapcsolatának is.
Abban az esetben ugyanis, ha a szülő vagy más rokon ad jelentősebb értékű ajándékot, ezt - az ítélkezési gyakorlat tapasztalatai szerint - általában saját gyermekének illetve rokonának szánja. Ilyenkor is jelentősége van természetesen az ajándékozáskor elhangzott nyilatkozatnak, de a vagyonjogi igények eldöntésénél a bíróságnak fokozott gonddal kell a nyilatkozat valódi tartamát vizsgálnia. Sok esetben ugyanis a szülő, illetve rokon eredetileg nem csupán gyermekét (rokonát), hanem annak családalapítását kívánja támogatni - közvetve tehát a másik házastársat is - szándéka azonban nem irányul arra, hogy az együttélés végleges meghiúsulása esetén az ajándék értéke ne gyermekét (rokonát) illesse meg, hanem az a másik házastársat is gazdagítsa, és közös vagyonként megosztásra kerüljön. Ilyen esetekben az ajándékot illetve a helyébe lépett értéket annak a házastársnak a különvagyonához tartozónak kell tekinteni, akiknek a szülője, rokona azt adta. Ez a megoldás elejét veheti annak, hogy utóbb az ajándékozó a másik házastárssal szemben az ajándék visszakövetelése iránt külön per megindítására kényszerüljön.
Másként alakul a helyzet akkor ha a mindkét házastárs részére történő ajándékozást okirat bizonyítja (pl. ingatlan ajándékozása esetén). Ekkor csak maga az ajándékozó érvényesíthet igényt bármelyik házastárssal szemben az ajándék visszakövetelése érdekében. Nincs azonban akadálya annak, hogy az ajándékozó szülő vagy más rokon ezt a követelést a Ptk. 328. §-nak (1) bekezdése alapján gyermekére (rokonára) engedményezze, és - ebben az esetben ez az igény a házastársak vagyonjogi elszámolásának keretében, a szülő (rokon) perbenállása nélkül is elbírálható.
Mindezekből következik, hogy az eset összes körülményének a vizsgálatára van szükség olyan esetben, amikor az egyik házastárs a házasságkötésre tekintettel adott ajándék közös vagyonba vagy különvagyonba tartozását állítja. A bizonyítékok mérlegelése során - a kifejtetteken túlmenően - jelentősége lehet a felek által követett helyi szokásoknak is.
Az említettek vonatkoznak arra az esetre is, amikor a házastársak a házas együttélésük alatt részesülnek ajándékban.
(1991. VI. 3.; Bírósági Határozatok 1991. évi 7. szám)

monalisa1 # 2009.09.15. 19:07

Ptk. 582. § (3) bekezdés, melyet megtalálsz itt balra a "Szolgáltatások" menűsor "törvénytár" rovatban.

Lejla # 2009.09.15. 18:49

Köszönöm.
Természetesen, ha valóban válásra kerül sor, ügyvéddel kívánom intézni. De azért szerettem volna előre tudni, hogy mire számíthatok.

monalisa1 # 2009.09.15. 18:09

Amikor anyukádtól kaptátok a pénzt az építkezésre, ő abban a hiszemben volt, hogy a házasságotok ásó-, kapa- nagyharang idejéig tart majd - aztán sajnálatosan mégsem...

A kbs által hangsúlyozott téves feltevésre hívatkozva, anyukád követelheti a férjedtől az ajándékot ill. a helyébe lépett értéket - a ház árának a felét.

Ügyvédet kell fogadni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Lejla # 2009.09.15. 17:50

Kedves Sándor!

Köszönöm megtisztelő válaszát. Azonban még megkérdezném, hogy kizárt az édesanyám által juttatott összeg, mint az én különvagyonom elszámolása?
Egyébként a férjem idézte elő a válást hűtlenségével. Ha ez számít valamit.