Válás, vagyonmegosztás


Grád András # 2009.09.06. 17:35

Kedves Sziszi12!

A tulajdoni lapot nem lehet "zárolni", a tulajdoni lap egy papír, olyan, mint mondjuk egy születési anyakönyvi kivonat. Az ingatlan tulajdoni lapjára a per tényének a bejegyzését elrendelheti kérelemre a bíróság, így épeszű ember már nem veszi meg. A megterhelése ellen viszont nem sokat tud tenni, mivel a hölgy nem áll gondnokság alatt. Viszont az életközösség megszakadása után általa felvett bankhitelek a terhére elszámolhatók a közös vagyon megosztása körében. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

sziszi12 # 2009.09.06. 15:32

Tisztelt Jogi Fórum.

Egy kérdésem lenne tulajdonos kérheti-e a tulajdoni lap zárolását?
Röviden a bátyám volt élettársa akivel papíron 50–50% tulajdoni hányaddal bejegyzett ingatlanuk van félő, hogy a rengeteg felvett személyi kölcsönével amikből egyet sem fizetett első perctől kezdve, most terhelhetővé válik a közös ingatlan.Hozzá tartozik, hogy a hölgy egyedül tartózkodott az ingatlanban amin 1 év alatt 500000 Ft közüzemi tartozást is felhalmozott, amit a bátyám kifizetett azóta, felajánlott neki az ingatlanon levő jelzálog + tartozás + 1000000 Ft-ot ( kb össz 2,1 millió) , ami már majdnem a fele az ingatlan értékének, de nem fogadja el. A vagyon megosztási perben max 20% járna neki, amit már a bátyám a közüzemi tartozások helyette való megfizetésével ki is egyenlített.
Van-e valami megoldás, mert még mindig bízik a peren kívüli megegyezésben? Csak félő, hogy addigra a bankok beterhelik az ingatlan felét.

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.04. 21:18

AZ ellenkérelem meg a viszontkereset nem ugyanaz. A viszontkereset illetékköteles.

sziszi12 # 2009.09.04. 21:06

Tisztelt Jogi Fórum.

Egy kérdésem lenne tulajdonos kérheti-e a tulajdoni lap zárolását?
Röviden a bátyám volt élettársa akivel papíron 50-50% tulajdoni hányaddal bejegyzett ingatlanuk van félő, hogy a rengeteg felvett személyi kölcsönével amikből egyet sem fizetett első perctől kezdve, most terhelhetővé válik a közös ingatlan.Hozzá tartozik, hogy a hölgy egyedül tartózkodott az ingatlanban amin 1 év alatt 500000 Ft közüzemi tartozást is felhalmozott, amit a bátyám kifizetett azóta, felajánlott neki az ingatlanon levő jelzálog + tartozás + 1000000 Ft-ot ( kb össz 2,1 millió) , ami már majdnem a fele az ingatlan értékének, de nem fogadja el. A vagyon megosztási perben max 20% járna neki, amit már a bátyám a közüzemi tartozások helyette való megfizetésével ki is egyenlített.
Van-e valami megoldás, mert még mindig bízik a peren kívüli megegyezésben? Csak félő, hogy addigra a bankok beterhelik az ingatlan felét.

Válaszukat előre is köszönöm!

kisokos # 2009.09.04. 12:06

fokker70,

nem kerül semmibe. Sőt, ha nem nyújtasz be viszontkeresetet, akkor szerinted honnan fogja tudni a bíró, hogy mi a te álláspontod? Ha nincs ott az, hogy te mire kéred a bíróságot, akkor a bíró könnyen úgy veheti, hogy nem ellenzed a felperes keresetét. Megteheted szóban a tárgyaláson, vagy írásban a tárgyalás előtt.

Cserélj ügyvédet, vagy legalább konzultálj egy másikkal is pls, mert elvisznek az erdőbe és hiába áll neked a zászló minden téren, szépen keresztre feszítenek. A bíró nem igazlátó születésétől fogva, az érdekeidet képviselni kell, az igazadat bizonyítani. Ha ezt elmulasztod, önmagad döntheted romba.

fokker70 # 2009.09.04. 11:47

Kedves Kisokos!

A viszontkereset benyújtása mennyibe kerül kb. Az feltétlenül az ügyvédnek kell benyújtani?

Köszönettel

fokker70 # 2009.09.04. 11:34

Van ügyvédem de inkább nem írnám le azt amit gondolok!

Amikor a 4,5 M szó volt akkor az ügyvéd gyorsan felhívta előttem a másik ügyvédet és azt mondta, hogy elfogadjuk peren kívül a 4,5 M. Erre jött a válasz, hogy elfogyott a pénz. Erre nem számítottak.

Aztán jött az első tárgyalás és ott a bíró előtt megegyeztünk, hogy akkor eladásra kerül, de a 4,5 M nem is került szóba, olyan gyorsan történ minden, hogy nem is tudtam megszólalni, nem is kérdeztek.

Tehát mégis mit csináljak?

Szívem szerint keresnék más ügyvédet.
Minap kértem időpontot, oda is értem, vártam háromnegyed órát, aztán 3 perc beszélgetés után közölte, hogy neki el kell menni.
Kivel beszéljem meg ha nem vele, de soha nem ér rá.

Most kell írni egy válasz levelet és azt kérte, hogy én írjam meg és a tanúkat is tüntessem fel benne.

Akkor minek fizetem!?

Ezért kérek itt Tőletek/Maguktól segítséget. Nem szeretném, hogy pálcát törjenek a fejem felett, csak azért mert nem tudom a Jogot kívülről.

A két ügyvéd nagyon jó ismerőse egymásnak, talán még barátok is. Engem ez is zavar.

Hát így állunk sajna.

kisokos # 2009.09.04. 11:17

fokker70,

Ellen keresetet ( nem tudom, hogy mi a helyes szó) én be nyujthatok?
Viszontkereset. Igen, benyújthatsz, sőt kellene is.

Miért van az az érzésem, hogy nincs ügyvéded? Komolyan így akarsz nekimenni egy számodra anyagilag nagyon fontos vagyonmegosztási pernek? Ha elfogadod az első tárgyaláson a felajánlott 4,5 mio-t, akkor már vége is lehetne...

fokker70 # 2009.09.04. 10:52

Kisokos,

Köszönöm!

Hát ezért vagyok felháborodva, hogy ilyen létezik?
A bírót is úgy rángatja ezek szerint ahogyan akarja és én hol vagyok?

Az első tárgyaláson nem jelent meg. Az ügyvédje azt mondta, hogy azt javasolja, hogy értékesítsük a házat, ok mondtam. Bíró: rendben akkor októberig elhalasztjuk a tárgyalást, meg sem említette a 4,5 M hogy nem tudta kifizetni.

Ellen keresetet ( nem tudom, hogy mi a helyes szó) én be nyujthatok?

kisokos # 2009.09.04. 10:44

fokker70,

visszavonta a keresetét a 4,5 millió Ft megfizetéséről? Ha ilyen ajánlatot tett a bíróságon, akkor az nem úgy megy, hogy utána kijelenti privátban, hogy nem ér a nevem. Vagy visszavonja ezt a részt, vagy ha elfogadod és a bíró ezt jóváhagyja, akkor fizetnie kell.

fokker70 # 2009.09.04. 10:25

És azt még nem is írtam kedves uraim, hogy 5 éven keresztül se használati dijra, sem vagyonmegosztásra nem volt szüksége és nem is lehetett vele beszélgetni.
Mert a másik oldalon minden rendben volt.

Most ott is áll a bál és eszébe jutott, hogy HOPPÁ nekem van egy tulajdon részem talán kellene vele foglalkozni?

6 év alatt a füvet sem taposta le. Bármit kértem tőle, hogy ilyen javítás van, olyan javítást kellene eszközölni mert közben összedől minden a válasz az volt, TE LAKSZ BENNE, CSINÁLD MEG, NEKEM VAN 2 GYERMEKEM EL KELL TARTSAM.

fokker70 # 2009.09.04. 10:18

Immaculata !

Miért fizessek akkor amikor azért ment el mert terhes volt egy másik férfitól és családot alapított, a mai napig ott lakik.
Saját maga választotta ezt az utat.
6 év után akar visszaköltözni? és semmi cuccot nem hoz magával, a jelenlegi élettársa még kísérgeti és segít neki? hiszen Ő miatta ment el annak idején.
A mai napig együtt laknak! Akkor ez nem trükk volt.

Életvitel szerűen én használom a családi házat egyedül és én is tartom fenn egyedül.
A lakás nem megosztható amúgy sem.

Van két gyereke és csak az egyiket hozza, hogy Ő vissza költőzik? a másikat hol hagyta? melyik aktuális pasinál?

fokker70 # 2009.09.04. 10:13

Kedves Wasp!

Röviden leírom, talán érthetőre sikerül.

2008 októberében felajánlottam neki 3,7 M Ft. az ő részéért nem kellett. " Nekem 5 M kell" mondta.
2008 december megcsinálta a cirkuszt, hogy rendőrséget is kellett hívni.
Felment az agyvizem és felértékeltettem a háza a saját költségemen. Közöltem vele a megállapított értéket, el is küldtem neki az értékelés egyik példányát, hogy mutassa meg az ügyvédjének. Visszaírt, hogy értékelhetetlen, használhatatlan.

Mivel 6 éve már, hogy az agyamra megy a cirkuszaival májusban felhívtam telefonon, hogy adok neki kp 3,5 M Ft és legyen vége. Elfogadta. Kerestem egy ügyvédet aki az adás-vételit elkészíti, mire oda kerültünk letagadta, hogy Ő valaha ilyet mondott volna.

2 nap múlva jött a bírósági papír, hogy vagyonmegosztás lesz júniusban, ezt áprilisban adta be.
Tehát áprilisban beadta a vagyonmegosztást, májusban szóban elfogadta a 3,5 M és utána letagadta.

A beadott iratokban az áll, hogy Őt minden megoldás érdekli:

  • kifizet engem 4,5 M és költözzek ( elfogadtam de neki soha az életbe nem volt ennyi pénze, 20 év alatt 1.5 évet dolgozott, 3 év gyes és a többi tingli-tangli)
  • adjak én neki 4,5 M és akkor leszáll végre rólam ( nem adok, mert nem ér ennyit a ház)
  • közösen értékesítsük 9 M Ft-ért. Ő nem hirdette meg és vevőt sem hozott, én meghirdettem de irreális az összeg.
  • Most októberben kell menni a bíróságra.

Az az ötletem támadt, hogy kérjem a bíróságot, hogy értékeljék fel az ingatlant és kifizetem én őt.
Nekem csak ez az otthonom van, gondolom hivatkozhatok rá. ( 1 szoba, konyha, mellék helyiség, nem is osztható)

Szórakozik, csak azért, hogy én ne tudjak lépni előre.
Mindenkinek azt mondja, hogy nem nyugszik amíg földön futó nem leszek.
Kitalál minden hazugságot és ezt még a bíró előtt is hangoztatja, addig amíg nem üti meg a bokáját.

kb. csak ennyire haladt az ügy előre, még gyerek cipőben járunk, csak szeretném tudni, hogy csak neki vannak jogai, nekem nincsenek?

Melyik a helyes út amit ilyenkor járhatok?
Legszívesebben ...... de hát akkor annyit kapok mint egy rendes emberért.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.09.04. 10:03

állagmegóvásra, fenntartásra fordított

Hát ja, csak bizonyítsa, hogy a másik tulajdonos egyetértésével történt.

És mi van a használati díjjal? Kérheti? Fizessem?

Igen kedves fokker, ha a tulajdonába nem engedted be, akkor csak fizesssss!

kisokos # 2009.09.04. 09:57

fokker70,

jól értem, hogy van bírósági határozat a vagyonmegosztásról? Arról, hogy ő ennyi és ennyi pénzért magához váltja a te tulajdoni részedet? Vagy csak elhangzott a javaslat a tárgyalóteremben?

A használati díjra - noha a bíróságok útjai kifürkészhetetlenek - gyakorlatilag nincs esélye. Elég nyilvánvaló, hogy önszántából és a visszatérés szándéka mélkül ment el. Ugyanakkor te követelheted rajta az állagmegóvásra, fenntartásra fordított pénzt.

fokker70 # 2009.09.04. 09:52

Kedves Wasp.

És mi van a használati díjjal? Kérheti? Fizessem? Vagy bizonyítsam, hogy Önszántából költözött!

fokker70 # 2009.09.04. 09:44

Kedves Wasp!

Én az ingatlant 2008 decemberében felértékeltettem. Két Igazságügyi Ingatlan szakértő véleménye és aláírás áll benne. Az akkori értéke 5,3 M.
Most kb. a szakértő szerint 4,8 M Ft.
Földhivatali adatbázisból dolgoztak, számla is van róla.

Az élettársam azt akarja, hogy házért házat kapjon ezért ragaszkodott először az 5 M ft-hoz. Még az ügyvédje sem tudta meggyőzni, hogy az értékelés az teljesen OK és a szakértők behivatkozik akár a bíróságra is.

A 4,5 M azért ajánlotta fel nagylelkűen mert Ő azt gondolta, hogy én annyira ragaszkodom a lakáshoz, hogy úgy sem fogadom el. Ezért Ő blöffölt a bíróság előtt, pedig nem is tud pókerezni.
Arra viszont nem számított, hogy én igent mondok rá, ezért jött olyan gyorsan a vissza válasz, hogy elköltöttem címmel.

Esélyem ilyenkor?

kisokos # 2009.09.04. 09:39

ildiko1975,

lehet e követelésem arra irányulóan, hogy a cégéből részesedést kérjek?
Lehet próbálkozni azon az alapon, hogy önt megtévesztették, de a siker alapvetően a részleteken múlik. Pl. azon, hogy ebből mi bizonyítható. Hazudott-e a volt férj a bíróság előtt a vagyonmegosztási perben, eltitkolt-e vmit a bíróság elől, vagy külön megállapodás volt-e, amely nem is került a bíróság elé? Van-e a megosztási szerződésben olyan kitétel, hogy mi történik azokkal a javakkal, amelyeket nem tartalmaz tételesen a szerződés, stb.
Érdemes tudni, hogy egy ilyen persorozat (a régi érvénytelenítése, új megosztás + kártérítés) hosszú éveket fog igénybe venni és nem lesz olcsó mulatság. Könnyen lehet, hogy a részesedés értéke, ha egyáltalán évek múltán látsz belőle vmit, messze elmarad majd a perköltségektől.

"A felajánlott 3,5 M forinton kívül követelhetem e rajta a házasságkötésünk előtt szerzett ingatlan vételárát"
Ez a te különvagyoni hozzájárulásod, tehát elméletileg téged illet. Ha azonban ezt te nem vetted figyelembe, nem érvényesítetted, amikor a megosztási szerződést aláírtad, akkor utólag már késő bánat. Marad az, hogy megpróbálod érvényteleníttetni a megosztási szerződést...

és az elmúlt két évben befizetett törlesztő részleteket?
Attól függ, hogy hogyan szól a vagyonmegosztási szerződés. Ha abban ezt te vállaltad, akkor nem. A felújításra, állagmegóvásra fordított pénzt természetesen követelheted tőle, de bizonyítanod kell tudni a dolgot.

a volt férjem megcsalt
Mo.-n nincs vétkességi elv, vagyis teljesen közömbös jogi szempontból, hogy miért romlott meg a házasság.

_Wasp_ # 2009.09.04. 09:32

fokker70:
arra figyelj, hogy attól még, hogy nincsa másik félnek 4.6M Ft-ja, 2.6 még lehet - szóval az ingatlan értékének esetlegesen nem reális áron történő megállapítása kétélű fegyver.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

fokker70 # 2009.09.04. 09:21

Kedves Wasp!

Köszönöm válaszát!

A vagyonmegosztás már megy, elég lassan halad.
Ő nem tudta ide adni a 4,5 millió Ft ( nem is volt neki), kérte a bíróságot, hogy 9 M értékesítsük a házat. Nem kellt el, nem is fog.
Az ingatlan értéke 5,3 M de ez a nő személy nem érti meg.

A következő tárgyaláson kérhetem a bíróságot, hogy értékeltesse fel az ingatlant és akkor én a rá eső részét kifizetem neki?
Kérhet tőlem használati díjat? ( előző levelemben utaltam rá), ha vissza nem térő szándékkal költözött el?

Az elmúlt 6 évben eszközölt beruházásaimat sem akarja kifizetni ami kb. a ráeső rész 1,5 M Ft. azt mondja, hogy nem igaz, hogy én bár mit is csináltam volna. Most kell leadnom a névsort, azokét akik eljönnek tanúskodndi, hogy igenis dolgoztak. ( térkő lerakás, öntözőrendszer beépítés, fűvesítés, tető 50m2 szigetelés, új kémény felrakása, építése)

Milyen esélyeim vannak?

Ildiko1975 # 2009.09.04. 08:52

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Kicsit hosszú lesz elnézést kérek mindenkitől, aki olvassa.
2006. június 23-án elváltam a férjemtől. Ő adta be a válópert, ő költözött el házasságunk megromlására hivatkozva.
Van egy ingatlan amiben ½, ½ arányban mindketten tulajdonosok vagyunk és volt egy személygépjármüvünk. A vagyonmegosztás annak idején úgy került meghatározásra, hogy amint az ingatlant eladtuk, a vételárból a hitelt levonva a megmaradt összegen fele-fele arányban osztozunk. De addig is amíg az ingatlan nincs eladva, a terheit (rezsi, hitel törlesztőrészlet) közösen fizetjük, bár én vagyok a lakás kizárólagos használója. A személygépjármű értékét 1 500 000 forintban határoztuk meg. Ezen szintén hitel volt. Az ingatlant árultuk több mint egy évig és nem sikerült eladni. 2007 júliusáig a megállapodásnak megfelelően a volt férjem fizette a törlesztő és rezsi felét. Viszont, hogy egálban legyen a dolog az autó törlesztőjét 2006. októberig (ami nagyságrendileg annyi volt mint a lakás törlesztője) az én számlámról vonta a pénzintézet. Ezután az autó eladásra került és egy a tulajdonában levő cég nevére vett egy másikat. Számomra a válás után derült ki, hogy a házasságkötésünk után egy évvel a volt férjem tulajdonos lett a fentebb említett cégben. Eltelt 3 év, időközben kiderült, hogy neki a válóperi tárgyalásunkat követő fél év múlva született egy gyermeke, akinek az édesanyját 2006. novemberében elvette feleségül. Időközben én arra az elhatározásra jutottam, hogy az ingatlant tulajdonjogát kivásárolom. Az elmúlt 3 évben tettem néhány kísérletet ennek a dolognak a megvalósítására, ami nem járt sikerrel. Írtam egy előszerződést, amire két hónap után reagált, tettem néhány ajánlatot felé, de egy sem felelt meg. Néhány napja viszont kaptam egy ügyvédi felszólítást, hogy fizessek a részére 3,5 M forint és lemond a lakás Őt megillető tulajdonjogáról, vagy Ő fizet nekem 3,5 M forintot és én mondjak le a lakás tulajdonjogáról. Csak, hogy én az elmúlt két évben egyedül fizettem a lakás törlesztőjét a rezsit, valamint felújítást végeztem el a lakáson. Az a történethez hozzátartozik, hogy a házasságkötésünk előtt nekem volt egy ingatlanom, ami a közös lakás megvásárlásakor eladásra került és az azért kapott vételár belekerült a közös tulajdonú ingatlan árába.
Kérdéseim a következők:

Igaz, hogy közös megegyezéssel váltunk el, de most lehet e követelésem arra irányulóan, hogy a cégéből részesedést kérjek? Mint említettem nem volt tudomásom arról, hogy ő ott tulajdonos, ez csak a válás után derült ki ennek megfelelően nem is került bele ez a tény a vagyonmegosztásba.
A felajánlott 3,5 M forinton kívül követelhetem e rajta a házasságkötésünk előtt szerzett ingatlan vételárát, és az elmúlt két évben befizetett törlesztő részleteket?
Az is a válás után jutott a tudomásomra, hogy a volt férjem megcsalt, mert a bírósági tárgyaláson letagadta, hogy lenne élettársa, holott akkor már útban volt a gyerek. Lehet e erre hivatkozva 3 év után a közösen beadott vagyonmegosztást megtámadni?

Válaszát előre is köszönöm

_Wasp_ # 2009.09.04. 08:11

fokker70: bármelyik fél kérheti a közös tulajdon megosztását, aminek végső soron árverezés lehet a vége. Ennél praktikusabb, ha valaki kifizeti a másik felet az ingatlanból.
Te egyébként kérheted addig is az ingatlan fenntartására időközben fordított összeg arányos részét.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

fokker70 # 2009.09.04. 07:58

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Volt egy élettársam, a ház amiben közösen laktunk 1/2, 1/2 részben vagyunk tulajdonosok.
6 évvel ezelőtt az élettársam elhagyta a közös otthonunkat, önszántából, vissza nem térő szándékkal a közös gyermekünkkel. Kiköltőzése után 7 hónapra gyereket szült.
Tehát azért költözött el mert már terhes volt egy másik férfitól.
Négy hónappal ezelőtt a jelenlegi élettársának segítségével trükkösen azt találták ki, hogy Ő vissza költözik a közös gyermekünkkel csak azért, hogy én és jelenlegi élettársam ha már nem bírjuk cérnával költözzünk ki a lakásból.
Én kihívtam a rendőrséget a nagy cirkuszra való tekintettel és felszólították Őket, hogy hagyják el a területet, mert bár tulajdonos még de használati jóga nincs ennyi év után és az önszántából való elköltözés miatt.
Tanukkal tudom bizonyítani, hogy ennyi éve nem lakik ott és semmit nem is tesz a saját 1/2 részének a fenntartásáért.

Most használati díjat kér, nem keveset. Köteles vagyok neki fizetni?
Tartózkodási helyként immár 6 éve a jelenlegi élettársa lakás van megjelölve, sőt a bírósági vagyonmegosztásnál amit ő kezdeményezett az kérte a bíróságtól, hogy hadd fizessen nekem 4,5 M forintot és én hagyjam el az otthonomat, beleegyeztem. Igen ám csak 1 hét múlva jött a levél, hogy Ő a 4,5 M Ft már befektette a jelenlegi élettársa lakásába, ami természetesen nem igaz.

Ha neki volt 4,5 M Ft a kezében és vissza akart költözni akkor miért nem a saját ingatlanába fektette? Miért a máséba amihez semmi köze nincs, hiszen az élettársának a jelenleginek külön vagyona. Ő a készbe költözött bele.

Kérem segítsenek, előre is köszönöm.

kisokos # 2009.09.04. 07:16

NaivE,

Ha megállapodunk a vagyonban de a kifizetés ideje nincs meg, ettől függetlenül be lehet adni a válópert?

Igen, elválni el tudsz. Ugyanakkor fizetési határidő nélkül a pénzedre keresztet vethetsz. Jogi eszközökkel nem fogod tudni kikényszeríteni a fizetést. Határidő nélkül a történet kb. annyit ér, hogy ha akar fizet, ha nem, akkor nem.

jogilag lehetséges, hogy én mivel a férjemé lesz az ingatlan, ne fizessem tovább a házhoz kapcsolódó hitelt?
igen, de itt is több szempontot kell figyelembe venni. Egyrészt kifejezetten így kellene megállapodni, különben ő követelheti tőled a törlesztés rád jutó részét. Másrészt a banknak is ki kell engednie téged, mint adóst. Addig ugyanis a bank a ti bármilyen egyezségetektől függetlenül bármelyikőtökön követelheti a tartozást.

ObudaFan # 2009.09.03. 18:26

Kivásárolnának a házból de nem tudják mikorra gyűlne össze a szükséges összeg. Ha megállapodunk a vagyonban de a kifizetés ideje nincs meg, ettől függetlenül be lehet adni a válópert?

Igen, mivel a közös megegyezéses bontáshoz az ingatlantulajdonról nem kell megállapodni.

Illetve, jogilag lehetséges, hogy én mivel a férjemé lesz az ingatlan, ne fizessem tovább a házhoz kapcsolódó hitelt?

Csak ha a bank hozzájárul.