Válás, vagyonmegosztás


monalisa1 # 2009.08.19. 17:09

Akár fordítva is lehetne a kérdés: te nem kerestél soha semmit (...) ellenben ő volt "a" kassza, ennek ellenére kérnéd tőle a lakás felét...

Egy házasság alatt vagyonközösség van, tehát mindegy hogy melyik tesz le havonta/évente nagyobb összeget az asztalra, az ingatlan és az ingóság fele-fel arányú, illetve megállapodás szerint...

Tehát a lakásnak a fele vagyonilag őt illeti.

Amióta elváltatok és helyette is fizeted az egész hitelt, ezt az 50% hitelrészt követelheted tőle ill. ha nem fizet a tulajdonrészébe beszámításra kerül.

Amíg a kisebbik gyermek be nem tölti a 18. életévét a bíróság a lakáshasználatot neked itéli, vagyis amelyik szülőnél maradnak a gyermekek. (Ha a lakás nem megosztható, az elvált szülő akár a saját kárára is köteles a kiskoru gyermek nyugodt lakhatását biztosítani.) Ha a lakás nem megosztható és a férjnek távoznia kell, túlhasználat címén egy szoba "albérleti" díját követelheti tőled.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.08.19. 14:51

Kedves Proba80!

"ha a feleségem elrabolja valaki, azért még pénzt is nem szeretnék nekik biztosítani az esetleges „új“ élethez, amiért kizárólag én dolgoztam éjjel-nappal.
Lehet, hogy nem vagyok túl fair, de én így érzem."

A rossz hír, hogy a házastársi közös vagyon megosztása baromira nem attól függ, hogy Ön mit gondol fairnek, hanem hogy a Csjt mit mond erről. Márpedig nem ismeri a közös vagyon megosztás "megcsalásos" módját, amikor a megcsalásért cserébe csalunk a megosztásnál. Ergo ha a kedves felsége naponta 8 pasival csalta, akkor sem jár neki ettől még egy petákkal sem kevesebb. A megcsalás az erkölcsi kérdés, a közös vagyon megosztása meg matek, és ott nincsenek érzelmek... Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.19. 14:37

a házasság kezdetén kifizettem a feleségem hitelét (nem kevés), ez egy dolog.

Az ebből folyót lehet érvényesíteni törvényes úton is a vagyonmegosztásban. Persze, bizonyítani kell tudni.

ObudaFan # 2009.08.19. 12:26

Mindazt, amit bármelyikőtök a házassági együttélés előttről hozott, vagy az együttélés alatt örökölt,, az ő különvagyonához kell számítani, mai áron.
Mindazt, amit a házassági együttélés alatt bármelyikőtök nem öröklés és ajándékozás útján szerzett, a közös vagyonhoz kell számítani.

ObudaFan # 2009.08.19. 12:24

Mindazt, amit ő hozott a házasságba, vagy örökölt, az ő különvagyonához kell számítani, mai értéken. Mindazt, amit az együttélés alatt bármikor szerzett bármelyikőtök, nem öröklés, vagy ajándékozás útján, a közös vagyonhoz kell számítani.

Melcsi77 # 2009.08.19. 11:43

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Férjemmel amikor megismerkedünk neki volt egy lakása amit örökölt az édesapjától.
Házasságkötésünk után(12 évvel ezelött) vásároltunk egy közös házat az ő örökségből hozott pénzéből(akkor 1.200.000 volt) és banki hitelből. Ez a ház az ő nevén volt mivel nem volt pénzünk az illetékre. Késöbb még 2 ingatlanunk volt ami viszont már 50-50%-os arányban volt-van a nevünkön.
A jelenlegi házunk eladása esetén az öröksége levonásra kerülne e a részemből és ha igen az akkori áron?

Rendelkezem még egy lakással ami 100%-ban az én nevemen van de házasságunk alatt szereztem.
Ezen is osztoznunk kell?

Segítségét előre is köszönöm.

proba80 # 2009.08.19. 11:28

Tisztelt tagok!

Lehet, de a házasság kezdetén kifizettem a feleségem hitelét (nem kevés), ez egy dolog. Most pedig kiderült számomra, hogy hónapok óta megcsal, ezért úgy gondolom ha a feleségem elrabolja valaki, azért még pénzt is nem szeretnék nekik biztosítani az esetleges "új" élethez, amiért kizárólag én dolgoztam éjjel-nappal.
Lehet, hogy nem vagyok túl fair, de én így érzem.
Elnézést kérek, ha valakiben rossz érzést keltek.

Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.19. 07:06

Jóember!
Te most éppen ahhoz kérsz segítséget egy nyilvános jogi (!) fórumon, hogy hogyan tudnád a házastársad elől elvonni az közös vagyonból őt megillető hányad egy részét. Másképpen: hogyan tudnád megrövídíteni őt.
Ebben itt senki nem lesz partner.

proba80 # 2009.08.19. 06:28

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Először is köszönöm szépen a választ.

Még egy kérdésem lenne. Mivel még nincsen szó válásról, ezért mi számít az életközösség megszakadása pillanatának?
Illetve ha megszűnik a bankszámla és nyitok egy újat pl. a mai napon, amin természetesen az előzőn tartott összeg nem jelenik meg akkor is utána járhat a bíróság?
Hangsúlyozom, hogy még szó sincsen válásról, vagy külön élésről.

Tisztelettel köszönöm a válasz(oka)t!

ilona41 # 2009.08.19. 05:02

SOS! hogy találom meg amit beírtam és pláne a választ??

Grád András # 2009.08.18. 13:18

Kedves Proba80!

A házassági együttélés alatt szerzett vagyon eleve közös, ha az Ön fizetése ment csak rá, a bankszámla tehát akkor is eleve közös tulajdon (legalábbis a megszakadás pillanatáig). Hiába veszi tehát ki a pénzt, a bíróság megkeresi a bankot, és azonnal kiderül, mennyi volt az egyenleg az életközösség megszakadása pillanatában, és Ön annak a felével tartozni fog az elszámoláskor. Vagyis nem érdemes ilyen rosszhiszeműen eljárnia, mert csak a saját rosszhiszeműségét bizonyítja vele, nyerni viszont semmit sem fog. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

proba80 # 2009.08.18. 12:51

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Abban szereték tanácsot kérni, hogy a saját nevemen (nem közös) bankszámláról, hogyan lehetséges a vagyont "elmenteni"? Házassági szerződés nincs.
A számlára csak az én fizetésem került a házasság alatt, a párom készpénzben vette fel az ővét. Papíron külön lakcímen vagyunk, albérletben éltünk együtt, amire az én nevemmel szerződtünk.
Úgy tudom, hogy a bíróság az adott banktól évekre menőleg is kérhet információt, hogy a házasság alatt mennyivel gyarapodott a "közös" vagyon.
Lehet megoldás, ha a bankszámlát megszüntetem és készpénzben kiveszem az összeget?

Köszönöm a válasz(oka)t előre is!

ObudaFan # 2009.08.17. 08:23

Nincs mit.

vera11 # 2009.08.17. 05:03

Köszönöm:-)
Vera

ObudaFan # 2009.08.16. 19:42

Valószínűleg, Keress.

vera11 # 2009.08.16. 18:19

ObudaFan, a cég nagyon sokat ér.
A kérdés konkrétan: A bt. tagság átruházásából származó bevétel közös? Föl kellett volna tüntetni a vagyonjogi nyilatkozatban?
Ha igen, akkor keresek egy ügyvédet.

ObudaFan # 2009.08.16. 15:55

Ebben az esetben is jár a ház értékének a fele?

Meg kell állapítani, hogy külön-külön mit szereztetek a kapcsolat ideje alatt, a szerzésnél a háztartásban végzett munkát is figyelembe kell venni. Minden dolgon - az ingatlanon is, meg az ő bankszámláján lévő pénzen is - ilyen arányban szereztetek tulajdont. Természetesen a szülei által adott részt az ő javára kell figyelembe venni.

Ő a házban maradt, ha oda hordja az új barátnőjét, törvényileg kérhetem, hogy ebben az esetben ne vigye oda a gyermekünket, csak ha egyedül van? Vagy nem szabhatok ilyen feltételt?

Hacsaknem igazolható, hogy az új barátnő veszélyezteti a gyermek fejlődését, nem.

Ha időközben úgy dönt, hogy nem akarja eladni a házat és kifizetni sem tud ( lehet ilyenkor határidőt szabni? ) milyen törvényes lépéseket tehetek?

Pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetése iránt.

ObudaFan # 2009.08.16. 15:47

vera11

Lehet, hogy érdemes, lehet, hogy nem. Egy cég érhet sokat is, meg semmit is.

atvert # 2009.08.16. 14:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2006. októbere óta éltem együtt a párommal, legalábbis ekkor vettünk közösen egy családi házat, 50-50% tulajdonjoggal. Néhány héttel ezelőtt a kedves apuka arra hivatkozva, hogy még élni akar, elhagyott minket, talált egy új barátnőt. Kérdéseim a következőek: nem voltunk házasok, ( vagyonszerződést sem kötöttünk ) csak együtt éltünk, ez változtat-e valamit a vagyonmegosztáson ha bíróság elé kerül az ügy? A házhoz a kezdő részletet az apuka és a szülei adták. Ebben az esetben is jár a ház értékének a fele? Ezen idő alatt az én fizetésemet teljesen feléltük, most itt maradtam pénz nélkül, egy 5 hós babával. Kérhetek asszonytartást? Az Ő számláján bizonyíthatóan 7 számjegyű összeg van. Mivel külön számlánk volt, tarthatok igényt ezen összeg bizonyos részére? Ő a házban maradt, ha oda hordja az új barátnőjét, törvényileg kérhetem, hogy ebben az esetben ne vigye oda a gyermekünket, csak ha egyedül van? Vagy nem szabhatok ilyen feltételt? Mikor szabhatja meg a törvény, hogy hol és kinél ( pl. nagyszülők ) lehet csak az apuka a lányával?
Ha időközben úgy dönt, hogy nem akarja eladni a házat és kifizetni sem tud ( lehet ilyenkor határidőt szabni? ) milyen törvényes lépéseket tehetek?
Köszönöm előre is a válaszait!

vera11 # 2009.08.16. 14:04

ObudaFan, a férjem IS, a kft-beli üzlettársa IS, és a két kft IS tag volt. Két bt.van; a 2 kft külön-külön, és a 2 bt-n belül is futott. De - ismétlem - a kft két tulajdonosa is tag, mindkét bt-ben.
Más érdekes dolgok is kiderültek; érdemes lenne utánamenni?

ObudaFan # 2009.08.16. 10:01

vera11

Nem mindegy, hogy a férjed, vagy csak a férjed cége volt tag ezekben a társaságokban. Ez utóbbi esetben ugyanis nem.

Grád András # 2009.08.16. 08:37

Kedves Vera11!

Azt gondolom, hogy ez tipikusan egy olyan kérdés, amire a cégek iratainak átnézése nélkül nem lehet jól válaszolni. Sokkal több információ kellene, pl. a taggyűlési jegyzőkönyvek ismerete stb. Szerintem keressen meg egy ügyvédet, aki cégjogban profi! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

vera11 # 2009.08.16. 06:10

Tisztelet Szakértők!
A volt férjem a válásunk előtt értékesített két kft-t.Ezekből engem kifizetetet. (Fogjuk rá, hogy kifizetett..) Most, hogy más okból kifolyólag keresgéltem a cégjegyzékben, jöttem rá, hogy a volt férjem, a kft-beli üzlettársa és maga a kft is tagja volt egy-egy betéti társaságnak. (Olyan kül-és beltagok szerepelnek a listán, akikről soha nem hallottam, valamint mindkét bt. később alakult, mint maga a két kft. A bt.-k önálló cégként is futnak, külön cégszámmal, külön adóazonosítóval.) Ebből a két bt.-ből a volt férj ugyanazzal a dátummal szállt ki, mint amivel értékesítette a két kft.-beli üzletrészét és a jogai most a volt üzlettárs feleségének a nevén vannak.
A mérleg -és eredménykimutatás alapján a bt.-kben irgalmatlan pénzek vannak.
A kérdésem csupán annyi: ebből nekem nem kellett volna kapni?
Köszönöm.
Vera

Grád András # 2009.08.15. 20:17

KBS, sosem hittem magam csalhatatlannak, nekem ez jött le a leírtakból, de meggyőzhető vagyok, ha kiderül, hogy tévedtem. Egyébként közös vagyont ingatlan esetében szinte soha nem osztanak meg bírósági egyezségben, ilyenkor ugyanis illetékkímélési célzattal le szokták szüneteltetni a pert és peren kívül kötnek szerződést. Ha viszont mégis bírói egyezség lesz, akkor a bíró az egyezséget jóváhagyó végzésben keresi meg a földhivatalt. De szerintem már messze túlragoztuk ezt a témát, főleg hogy szerintem egyikünk se tudja biztosan, mi is történt. :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.08.15. 20:11

Kedves Ildinnyó!

Az asszonytartás csak különlegesen indokolt esetben jár, ha van nyuugdíja, szinte biztos, hogy nem ítéli meg a bíróság. A gyermektartásdíj ját, de csak a jövedelme 20%-a erejéig. A házastársi közösvagyonnek meg kell kérni a megosztását, szó sincs arról, hogy a feleség kell egyedül élvezze a ház hasznait. A párja helyében én ügyvédet fogadnék, mert a vagyonjogi részhez szüksége lesz rá. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu