Válás, vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.15. 18:54

A leírtakból az jön le, hogy megegyezéssel megosztották közös vagyont, a bíróság az egyezséget végzéssel jóváhagyta. Mivel azonban nem hozott ítéletet a közös tulajdon megszüntetéséről, ezért nem is kellett hivatalból intézkednie a bejegyzésről.
Ugyanakkor a felek megállapodása kiterjedt a közös tulajdon megszüntetésére is, azonban ez kötelmi igény maradt - ami elévül.

Tudom, hogy évekig csináltál "ilyeneket", de ez esetben szerintem is rosszul állítod fel a tényállást.

Grád András # 2009.08.15. 18:45

Bocs Obudafan, de szerintem nagyon rákattantál erre az elévülés projektre. Szerinem a leírtakból éppenhogy az következik, hogy soha nem osztották meg a házastársi közös vagyont, legfeljebb lakáshasználati jog ellenértéket ítélt meg a bíróság. Másként automatikusan intézkedett volna a tulajdonjog bejegyzése felől, mivel ez kötelessége, ha elmulasztja, kiegészítő ítéletet kell hozzon. Évekig csináltam ilyeneket.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

aurora41 # 2009.08.15. 16:26

Köszönöm a hozzászólásokat.Mielőbb felkeresek egy ügyvédet a városban akihez elviszem az összes papírt.Gondolom hosszú menet lesz és költséges de csak így fogom tudni lezárni az ügyet.

ObudaFan # 2009.08.15. 08:57

Volt minek elévülnie, a leírás szerint Aurorának igénye volt arra, hogy a tulajdonjogát 1/1-ben bejegyezzék az ingatlan-nyilvántartásba. Ez évült el.

Grád András # 2009.08.14. 19:52

Kedves Aurora!

Ha nem született házastársi közös vagyon megosztási szerződés, és a közös vagyont a bíróság sem osztotta meg az ítéletével, akkor valójában a mai napig nem történt meg a közös vagyon megosztása, ergo eleve elévülnie sincs minek. Ha jól értem, valószínűleg csak lakáshasználati jog ellenértéket kapott az ítélet alapján, máskülönben a bíróság rendelkezett volna a vagyonmegosztás keretében a tulajdonváltozásnak az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséről. A lakáshasználati jog ellenérték meg beszámít ugyan a közös vagyoni jutóba, de nem minősül a vagyon megosztásának. Ezért nem szeretem ezeket a dolgokat "levelező tagozaton" bonyolítani, mert tényleg csak bonyolítjuk őket, mert tényleg bonyolultak hozzá. Tipikusan ezek azok a dolgok, amik nagyon macerásak ügyvéd nélkül, talán most már Ön is kezdi sejteni. :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.08.14. 18:58

A te igényed elévült. Ebből adódóan jelenleg a jogi helyzet az, hogy fennmaradt a közös tulajdon, és legfeljebb neked lehet megtérítési igényed arra az összegre, amit te arányosan az ő tulajdoni hányadára fordítottál.

aurora41 # 2009.08.14. 17:36

Tisztelt Ügyvéd Urak!
Nem akarok Önök között vitát szítani,ezért megpróbálom pontosabban leírni a tényeket.A válóper előtt lezajlott a kifizetés,és ez bekerült a váláskor meghozott határozatba is,hogy lemond a lakásról.Most mivel nincs munkahelye kevésnek találja az akkor kifizetett összeget.Tehát a tulajdonjogról való lemondást elismeri csak most követeli a mai lakáspiaci ár és az akkori közötti különbséget.Szerintem pedig csak az azóta a lakásba beruházott költség fele jár neki.Vagy nem?Sőt még a hitelt is egyedül fogom még fizetni 6évig.Ha levonnám belőle akkor nem is jár neki semmi a kamatok miatt.Még olyan költségeket is el akar velem számoltatni mint pl:festés.Akkor én számoljak neki amortációs költséget?Röviden így tudtam összefoglalni.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.14. 16:26

Csakhogy ingatlan tulajdonjogát nem lehet a puszta szerződéssel megszerezni - kell hozá a bejegyzés. Amíg a bejegyzés nem történt meg, addig az bizony csak kötelmi igény. És elévül.

Grád András # 2009.08.14. 15:45

Obudafan, ebben most nem értünk egyet, amennyiben kötöttek egy házastársi közös vagyon megosztási szerződést, aminek folytán megszerezte a másik házastárs tulajdonát, ez akárhány év után sem alakul át kötelmi jogi igénnyé. Legfeljebb az esetlegesen időközben ellenérték fejében az ingatlan-nyilvántartásban bízva jóhiszeműen tulajdont szerzettel szemben nem tudna hivatkozni a szerződésére.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

colos # 2009.08.14. 15:31

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Vagyonmegosztásnál megosztandó-e a közös gyermek nevén lévő ingatlanrész? Vagy az már nem a házastársak közös vagyona?

ObudaFan # 2009.08.14. 12:08

Ha annak idején a válásukkor megosztották a házastársi közös vagyont (pl. egy érvényes, ügyvéd által ellenjegyzett szerződéssel, csak mert azt írja, van róla papírja), akkor az azt követő élettársi kapcsolattal egy új, immár élettársi közös vagyon keletkezése indult. Ha tehát ezen időszak alatt közös hitelt vettek fel, felújítottak stb., ezt egymás között el kell számolni, de a 12 évvel ezelőtti megállapodás és ekként a kifizetések sem „évültek el“.

Ha a földhivatalhoz nem lett benyújtva ez a megállapodás, akkor ez kötelmi igény maradt, az meg valószínűleg elévült.

Attix # 2009.08.14. 06:50

Köszönöm.

Megvan a szándék arra, hogy visszamegyek, még úgy volt, együtt maradunk. Lakáshasználás téren ő is elköltözött... Ez ugyanaz, nem?

attix

kisokos # 2009.08.14. 06:41

Attix,

  1. Az az időpont számít, amikor az életközösség, röviden a köztetek lévő érzelmi-gazdasági közösség megszakadt. Vagyis ha ez azelőtt következett be, hogy nem fizetted a részed a törlesztésből, akkor igen, követelheti a hiányzó részt.
  2. Annyiban, hogy aki önként, a visszatérés szándéka nélkül hagyja el a közös otthont, az nem jogosult a lakáshasználati díjra. Szintén nincs alapja megosztott lakáshasználatot kérni. Ezek pedig fontos apróságok. Ha szeretnéd, h bármi közöd legyen a lakáshoz a válás után is, akkor költözz vissza.
  3. A banknak nem, neki gondolom igen. A felét követelheti tőled.
Attix # 2009.08.14. 06:08

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

A feleségem válni akar. Van egy gyermekünk, és van egy lakásunk, ami hiteles. Áprilisban hazaköltöztünk, én a szüleimhez, ő is a szüleihez. Sajnos munkanélküli lettem, nem tudtam neki fizetni a lakás felét. Most már dolgozok, tudom már fizetni a hitel felét.
Kérdésem a következők:

  1. Számít, hogy még házasságban élünk, követelheti a lakástörlesztés felét?
  2. Számít, hogy mind a ketten nem lakunk a lakásunkban?Jobban járok, ha visszamegyek?
  3. Gondolom, neki is kell a lakás, a az ő számlájáról vonják le a törlesztést. Számít, hogy az én bankszámlámról vagy az övéről vonják?

Több kérdés talán majd később.
Köszönöm.

attix

Grád András # 2009.08.13. 19:29

Kedves Aurora41!

Ha annak idején a válásukkor megosztották a házastársi közös vagyont (pl. egy érvényes, ügyvéd által ellenjegyzett szerződéssel, csak mert azt írja, van róla papírja), akkor az azt követő élettársi kapcsolattal egy új, immár élettársi közös vagyon keletkezése indult. Ha tehát ezen időszak alatt közös hitelt vettek fel, felújítottak stb., ezt egymás között el kell számolni, de a 12 évvel ezelőtti megállapodás és ekként a kifizetések sem "évültek el". Látni kellene azt a bizonyos papírt, amiről írt. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.08.13. 19:01

katka27

Az egyik az,hogy öt évi együttélés után tarthat-e igényt az én szüleim által ,az én nevemen futó lakás felére,

Nem.

a másik az,hogy (bár évek óta van bejelentett munkahelye)ha az apukának nincs bejelentett munkahelye és vagyona akkor hogyan tudják a gyrektartást behajtani rajta.Mert az a kijelentés is elhangzott a szájából,hogyha beadom a gyermektartás pert is ,lehet hogy majd csak feketén fog dolgozni.

Pl. ingatlanból, ingóból.

a harmaik kérdésem pedig az,hogy Az általa felvett és fizetett személyi kölcsön törlesztő részletét átírathatja -e az én nevemre csak azért,mert annak egy kis hányadát az én lakásomra költötte

A ráköltött részt követelheti.

ObudaFan # 2009.08.13. 18:56

aurora41

A 12 évvel ezelőtti kötelmi igény valóban elévült. Sajos csak 5 évre vissza tudod követelni annak a felét, amivel a felújítással nőtt az ingatlan értéke.

ObudaFan # 2009.08.13. 18:53

sziszi77

Akkor még egyszer: a vagyonközösség megszűnik bármilyen megállapodás megkötése nélkül is, ha az életközösség megszűnik. Az más kérdés, hogy ezzel nincs megosztva a házassági közös vagyon, de ennek nem sok köze van a vagyonközösség megszűntéhez. Ezt a kettőt konzekvensen kevered, viszont akinek a kérdésére válaszoltál, az előbbire és nem az utóbbira volt kínáncsi, ezért volt téves a válaszod.

katka27 # 2009.08.13. 18:45

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A gyermekem apjával bár két éve különélünk csak most megyünk gyermektartási és elhelyezési perre(eddig viszonylagosan megegyeztünk szóban)Három kérdésem is lenne.(A gyermekem apjával szeptember elején megyünk a gyemekelhelyezési és gyermektartás perre.)Az egyik az,hogy öt évi együttélés után tarthat-e igényt az én szüleim által ,az én nevemen futó lakás felére,a másik az,hogy (bár évek óta van bejelentett munkahelye)ha az apukának nincs bejelentett munkahelye és vagyona akkor hogyan tudják a gyrektartást behajtani rajta.Mert az a kijelentés is elhangzott a szájából,hogyha beadom a gyermektartás pert is ,lehet hogy majd csak feketén fog dolgozni.a harmaik kérdésem pedig az,hogy Az általa felvett és fizetett személyi kölcsön törlesztő részletét átírathatja -e az én nevemre csak azért,mert annak egy kis hányadát az én lakásomra költötte.(abból lett megvéve az én pinduri fürdőszobámra a csepe megvéve)

sziszi77 # 2009.08.13. 17:38

Obudafan!Ha valaki nem ír házassági vagyoni szerződést ügyvéddel akkor is megszünik?Ez egy nagy marhaság ,mert ha nem irtunk volna akkor a ház amit eladnák(valószinüleg elfogom),ez közös vagyonból van,na ha ezt nem irtuk volna meg akkor sose szünt volna meg a közös vagyon-Nekünk ezt igy mondták.Lehet bocsi te értetél valamit fére!

aurora41 # 2009.08.13. 17:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A helyzetem a következő tényeken alapul.12 éve elváltam a férjemtől.Kifizettem a közös lakásból amiről papír is készült.Sajnos rövid időn belül(amikor a pénze elfogyott)visszafogadtam a gyerekek miatt.Élettársi kapcsolatban éltünk és közben vettünk fel közös hitelt lakásfelújításra amit az én jövedelmemből vesz le a bank a számlánkról,mivel a volt férjemnek nem megy rá semmilyen utalás.A kapcsolat megint megromlott köztünk.Megint kérné a lakás értékének a felét mert szerinte elévült a válóper idején kifizetett összeg.Sajnos elkövettem azt a hibát,hogy annak idején nem írattam át a Földhivatalban a változást.Tényleg megint ki kell fizetnem vagy csak elég a korszerűsítés összegének a felét?Vagy még azt sem,mert tőlem vonják?Ráadásul egyedül fizetem a közüzemi számlákat is.Kérem adjon valami megnyugtató választ.

ObudaFan # 2009.08.13. 16:08

Az értéknövekmény is ugyanolyan arányban oszlik meg, mint az érték többi része.

Balrog # 2009.08.13. 12:47

Köszönöm a gyors választ!
A pontosítás kedvéért, csak hogy jól értem-e:
"Ez a piaci érték illetve a teher és a különvagyonod értékének a különbözete"-ének a fele. Gondolom az ingatlan értékének növekménye a megvásárlása óta nem kizárólag a feleségemet illeti.
A szocpol visszafizetésének mértékében, amennyiben a gyerekek nélkül élő egyedüli tulajdonos lennék, van valami információjuk (fele v. egész)?

Köszönettel
Balrog

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.13. 11:46

A kölcsön törlesztés természetesen a feleséget is terheli, hiszen adóstárs. Ugyanakkor őt illeti az ingatlan osztatlan közös tulajdonának 1/2 eszmei hányada is.
A felek megállapodhatnak úgy, hogy a férj megszerzi az ingatlan kizárólagos tulajdonjogát egy bizonyos összeg és a kölcsön magára vállalása ellenében. Azt azonban tudni kell, hogy egy ilyen megállapodás a kölcsönt folyósító bankkal szemben nem hatályos, ő továbbra is követelheti a kölcsön törlesztését az asszonytól is. Ezt a hátrányt csak úgy lehet kiküszöbölni, ha a bank beleegyezik a kölcsönszerződés módosításába, és úgymond "elengedi" a feleséget a kötelemből. Nem biztos, hogy erre feltételek nélkül hajlandó, de ha mégis, a költségekkel akkor is számolni kell. (Hat számjegy.)

Ha minden úgy van, ahogy mondod, akkor kb. 1,5-2 millió forint az, ami még elfogadható ajánlat. Ez a piaci érték illetve a teher és a különvagyonod értékének a különbözete.
Remélhetőleg az ellenérdekelt fél is tudja, hogy a közös tulajdon olyan megszüntetésével, amikor az ingatlant árverésen adják el, ennél jóval kisebb összeghez juthat csak. Amíg pedig meg nem szűnik a közös tulajdon, egy fillért se lát, és még a kölcsönrészletek felét is követelheted tőle.

U.i.: Jobb lenne, ha egy ügyvéd tárgyalna helyetted. Meg helyette is.

ObudaFan # 2009.08.13. 11:38

Valóban soknak tűnik.