Válás, vagyonmegosztás


Linebacker # 2009.07.31. 11:00

Kedves Fórumozók!

Egy többszörösen összetett problémával kapcsolatban szeretném a véleményeteket, tanácsotokat kikérni.

Válás.

Felek magyar állampolgárok.
A házasságot Magyarországon kötötték.
Jelenleg mindketten külföldön élnek (ugyanazon nem EU államban)
Egy közös gyermekük van, aki 4 éves.
Nincs közös ingatlan vagyonuk.

A jelenlegi tartózkodási helyük szerinti jog alapján nem választaná el őket az ottani bíróság, ugyanis 1 év különélést kell igazolniuk, ám sajnos anyagi okok miatt nem tudnak külön költözni. Hazautazni sem tudnak Magyarországra ugyanezen okból, de feleség mindenképpen válni akar.
A probléma az, hogy az alperes nem hajlandó semmilyen jognyilatkozat tételre.

Amíg a felperes kérheti a tárgyalás távollétében történő megtartását, addig az alperes esetében erre nem látok lehetőséget a Pp. szerint, legalábbis az én olvasatomban.

Az egyetlen ötletem az, hogy a magyar bíróság megkeresés útján meghallgatja a feleket, a tartózkodási helyük szerinti országban.

Láttok valamilyen megoldást erre az esetre?
Kérem osszátok meg velem, ha van valamilyen építő jellegű ötletetek , javaslatotok.

Előre is köszönöm!
Üdv:
Linebecker

Grád András # 2009.07.30. 12:36

(Bólogat) És nyilván pontosan azért nem költözik el, mert ezt ő is tudja. Megértem, hogy ez az egész zavaró lehet, de ha már folyik a per, nem tart remélhetőleg túl soká. Egyébként a közös vagyont a pertől függetlenül, peren kívül is megoszthatják.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

_Wasp_ # 2009.07.30. 10:58

Azt szeretném megkérdezni, ha éjszakánként nála alszik, sőt már nyíltan felvállalva nappal is ott van órákat, ezzel nem mond le a lakhatási vagy valamilyen más jogáról?
nem. az csak akkor áll fenn, ha véglegesen, a visszatérés szándéka nélkül távozik.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Reb08 # 2009.07.30. 10:23

Tisztelt Szakértők!

Válást elindítottam, de még nem tűzték az időpontot. A férjem összejött egy másik hölggyel. Lakásból nem hajlandó kiköltözni.
Azt szeretném megkérdezni, ha éjszakánként nála alszik, sőt már nyíltan felvállalva nappal is ott van órákat, ezzel nem mond le a lakhatási vagy valamilyen más jogáról? (mert a neten olvastam valami hasonlót csak nem találom)

Előre is köszönöm a segítséget.

Grád András # 2009.07.30. 07:19

Kedves Asszonyom!

A tartásdíj letiltását, végső esetben ingón, ingatlanon végrehajtását kérheti, illetve feljelentheti tartási kötelezettség elmulasztása miatt. Ez utóbbi arra jó, hogy ha az eljárás alatt kifzeti a hátralékot, nem csukják le, általában ezt szokták, ha meg nem tenné, addig sem lakik Önökkel. A megváltási árat meg egy év múlva meg kell fizesse, ő meg ki kell költözzön, ha önkétn nem teszi, sajnos ez is bírósági ügy lesz (lakás kiürítése). Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ryta75 # 2009.07.30. 06:56

Tisztelt Ügyvédek Forumozók!

Segitséget szeretnék kérni!én juni 04-én váltam el, a válás meginditása 2008 nov.14-én közös megegyezéssel kezdődött!ekkor a volt párom mindet jónak tartott és elfogadott(van 3 gyernek,valamennyi tartozás)A gyerek tartás 20.000 gyerekenként a tartozás felét neki kell fizetni valamint autó ami hozzá került:az én szüleim házában lakunk ill épitettünk szülői segitséggel+szocpollal tetőteret!a lényeg a szerződésbemeg egyeztünk ,hogy 50milliót kap tőlem(mivel 16 évig együtt éltünk,meg azért csak nem mehet az utcára )nekem ezt a pénzt 2010.nov 10-ig kell neki oda adni,és legkésőbb ekkor kel elhagyni a lakást!na de eddig mindenben tejesen együtt működönek bizonyult(szavakkal cak),ígéreteket tett stb,Na de kiderült,hogy levette az akkor még közös bankkártyánkról a pénzt és elgépezte,tetemes tartozásai vannak,nem fizet rezsibe,kajába ha meggondolom semmibe nem ad bele,(élősködik)Ha szóvá teszem akkor arogáns és agresszív lesz!ha megkérem,hogy költözzön el akkor félre lök és közli csak akkor hajlandó elmenni ha kifizetem őt!SEGÍTSEN valaki,hogy mit tudok tenni ilyen esetbe tönkre teheti egy család életét?Lopja a pénzt kocsmába tölti az idejét csak a 9-éves fiával ál szóba(vele is csak néha)ha dolgozom akkor a kocsmába viszi magával!Amit közösen vállaltuk hogy fizetjük arra hivatkozva,hogy levan tiltva a kártyája nem fizeti,kijelenti,hogy ő gyerektartást nem fog fizetni annyit meg pláne nem amennyit meghatároztak neki!Nem érdekli,hogy itt a 3 kiskorú gyerek jön a beiskolázás(3.7.11.oszályosak)Nem segít sőt viszi a pénzt itthonról!Mit tehetek?A hitet kezessel vettük fel,muszály vagyok befizetni mert ha nem a kezestől vonják(barát,naygszülőm)a mamaám bele is betegedne(jogosan)Ha tőle vonnák le a törlesztőt!De 1 fitetésemből ezt meddig tudom csinálni?hogy tehetem ki innen?Segitséget,tanácsokat előre is köszönettel veszem!

Grád András # 2009.07.29. 12:07

Kedves Fokker70!

Nem vagyok híve a négykezeseknek. Ha jól értem van ügyvédjük, aki képviseli Önöket. Javaslom, hogy beszéljék meg a jogi problémáikat vele! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

fokker70 # 2009.07.29. 12:03

Ahhoz a hozászolláshoz amiben egy - két dolog nem stimmel.

A tulajdon 1/2 1/2 részben van. A nő 6 éve elköltözött Önszántából.
6 év után rendezett egy jelenetet a mostani élettársával és a közös lány gyermekükkel, hogy vissza akar költözni.( szerintem ez csak arra ment ki, hogy használati díjat tudjon kicsikarni a páromtól) Mi kihívtuk a rendőrséget és elküldték.
Az érdekes az egészben az, hogy a mostani élettársa akarta visszaköltöztetni aki annak idején elköltöztette mert már várták a közös gyermeküket, de a közös gyermek 5 éves nem volt jelen a visszaköltőzésnél! Anyuk költözik és az egyik gyerekét elhagyja, sőt semmi ruha vagy más tárgy nincs nála. Nem beszélve arról, hogy nem megosztható a lakás.
Most beadta a vagyon pert és kér 25 ezer havi használati díjat. Az ügyvéd azt mondja, hogy egyezzenek meg 18 ezerben.
Én azt mondom, hogy Önszántából költözött el.
A használati díjat 6 hónapra visszamenőleg kéri és jövő hónapban kellene kifizetni. Fizessük? Csak a két ügyvéd egyezkedik a bíróságon a bíró előtt ez szóba sem került?

fokker70 # 2009.07.29. 11:54

Tisztelt Grád úr!

Ezt minden képen megtesszük, hogy az apuka megkérdezi a gyermekét. Bár már egy párszor hívta telefonon, hívta ebédre és nem akart jönni, még beszélni sem nagyon. A hab a tortán az volt, amikor most júniusban a Ballagására az apja nem kapott meghívót.

Ha mi összeházasodunk és mondjuk a férjemmel történik valami akkor a gyermeke a vagyon hány %-át örökli és őt én kell kifizessem?

Nekem gyermekem nincs és sajnos közös gyerek sem lesz már.

Köszönöm válaszát

Grád András # 2009.07.29. 11:52

Kedves Fokker70!

Az eggyel előbbi hozzászólásában pár dolog nem stimmel. Pl. eleve nem jelentkezhet be a lakásába a hozzájárulása nélkül, legfeljebb közokirathamisítás árán. Nem világos, milyen jogcímen fizet használati díjat neki. Netán övé is a lakás? Van még pár dolog, ami miatt nemigen lehet válaszolni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.07.29. 11:45

Kedves Fokker70!

Azért mielőtt teljesen kizárják a gyermeket az örökségből, nem ártana tisztázni, hogy tehet-e arról, hogy hogy nincs közöttük kapcsolat, pl. nem az anya zsarolja-e. De feltéve, hogy mindenképpen ki akarják zárni, ezt csak úgy lehet, ha az örökség megnyílta pillanatában (a halál időpontjában) nincs semmi az örökhagyó nevén. Minden más esetben kötelesrészt akkor is örököl, ha pl. más javára végrendelkezik, és ez a törvényes örökrész fele. Úgyhogy megteheti, hogy pl, eladja papíron Önnek a fél ingatlant, vagy öröklési szerződést köt rá stb., de ezekhez amúgyis ügyvéd kell, ő majd elmagyarázza a részleteket. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

fokker70 # 2009.07.29. 11:28

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Élettársammal vettünk közösen egy telket 1/2 1/2 részben. A későbbiekben építkezni szeretnénk.

Az élettársamnak van egy gyermeke 15 éves. Fizeti a gyerek tartást, de a gyermeket nem láthatja, az anyuka nem engedi. Hogy miért? nem tudni. Az anyuka 6 éve költözött el és 5 éven keresztül a gyermeket akkor láthatta amikor csak akarta. Most minden meg van tiltva ( tavaly november óta).
Az élettársam nem szeretne semmit a gyermekére hagyni sem most sem a közeljövőben. Sem vagyont, sem köteles részt.
Én naivan azt mondtam neki, hogy ha nincs semmi a neveden akkor nincs is mit örököljenek.

Hogyan lehet ezt jogilag intézni?

fokker70 # 2009.07.29. 11:15

Tisztelt Mindenki!

Ha volt élettársamnak használati díjat fizetek akkor kizárólagos használati jogom van?

  • ő be jöhet az ingatlanba? 1/2 rész az Ővé és már 6 éve elköltözött!
  • Állandó lakosként visszajelentkezett, kijelenthetem?

Köszönöm a válaszokat

_Wasp_ # 2009.07.29. 08:14

úgy vélem, hogy nem vagyoni kártérítés magánvagyonba tartozik majd, vagyoni kártérítés esetén pedig attól függ a dolog, mi miatt járt.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Veetee # 2009.07.29. 08:03

Üdv!

Előre elnézést kérek, ha a kérdés - vagy hasonló - már felmerült, de közel kétezer hozzászólást átolvasni nem két perc...

A kérdésem, hogy közlekedési baleset okán az egyik házastársnak kifizetett kártérítés válás során közös vagyonnak vagy magánvagyonnak számít-e.

A válaszokat előre is köszönöm.

Tamás

margaréta*** # 2009.07.28. 18:04

Sziszi!
Őszintén megmondom, ennél összetettebb a problémám. Albérletben lakunk, ráadásul a tulaj eladja a lakást, úgyhogy másikat kell keresnem. Öt hónapja laktunk itt, most vándorolunk tovább. A párom nincs elérhető közelségben (olvass bele az előzetesbe helyezik és a gyanúsítottként kihallgatni - valami ilyesmi a topik címe, de nem bűnöző!!!). A nyakamba szakadt a saját két hetes kft-énk összes nyűgje, úgy, hogy nincs aláírási jogom semmiben... a melósok, építkezések, leendő megrendelők... Van főállásom, két kislányom.
Sok ez nekem, nagyon sok. Beelégeltem, már nem érdekel, hogy a kedves ex átver-e vagy sem, csak fizessen. Tudom, hogy kevés az egymillió, de úgy érzem, ha ezt most így nem zárom le, soha nem ér véget sem az ex-el való volt életem, amúgy meg jobb, ha inkább a dunának megyek...
Bocsánat, hogy így kifakadtam, tudom, ez már annyira nem jogi téma. Valóban. De jó volt kiadni magamból.

sziszi77 # 2009.07.28. 11:30

Még egy kérdés ,mikor az irtad lakbér,albérletre gondoltál?Csak mert én is jobban belegondoltam,többször ugy voltam inkább albérletbe mentem volna a gyerekkel,de nem bánom ,hogy nem ugy döntötem,hanem ugy hogy itt maradok a gyerekkekel a családi házba,a volt férjem lemondott a tulajdonjogáról,a bank hozzájárult a módositáshoz(mivel van rajta hitel és nekem 7 millió 800ezer svájci frank a válság miatt ennyi most),illetvel a szocpol felét vissza kellett fiztni,de csakis a felét,és semmilyen járulékot nem(tudom mert én fizetem vissza ,és mentem be az államkincstárba a papírokat bevinni).NÉZZ UTÁNA A MERT A FÉRJED ÁTVER!JOBB LESZ HA TE INTÉZED AZ ÁLLAMKINCSTÁRT!MERT NEM ANNYIT KELL VISSZAFIZETNI!

sziszi77 # 2009.07.28. 11:22

Nemtudom,de az biztos nekünk(azaz a volt férjemnek) csak a felét kelett visszafizetni(mi is építkeztünk),semmilyen járulékot nem kellet pluszba fizetni.Nézz utána ,mert valami nem stimmel....

margaréta*** # 2009.07.28. 09:21

Szocpol szerződés szerint a szocpol illetve járulékai erejéig.

Olyan helyen építkeztünk, ahol nem szívesen maradtunk volna, körülményes, költséges lett volna az óvodába-munkába járás, illetve nem tudtam volna fenntartani egy családi házat ezek mellett egy fizetésből. Kiköltözni semmiképp nem akart volna, inkább a levegőbe repítené, mintsem ránk írassa...

sziszi77 # 2009.07.28. 09:16

De csak a szocpol felé vonatkozik a visszafizetés nem az egész szocpolra az tudod?

margaréta*** # 2009.07.28. 09:14

Kedves sziszi77!

Négymillió hitel van a házon 20 évre, ez mára már 4,8 millió, hála a törlesztőrészlet emelkedésének. Évek óta fizettük, most meg mínuszos... A szocpol 1.6 millió volt + 800e a járulékai. Ezt mivel a gyerekekkel mi költöztünk el, vissza kell fizetnie.
Ingatlan vétel az kizárt, örülök, ha a lakásbérleti díjat tudom fizetni....
Nyugodt körülmények és rendezett anyagiak között persze, lehet pereskedni, de jelen helyzetemben nincs időm várni még hónapokat sem, nemhogy éveket...

sziszi77 # 2009.07.28. 09:14

margaréta:Szerintem te simán megkaptad volna a gyerekekel használatra a házat!De lehet ha megtudtál volna vele egyezni te maradj a gyerekkel benne(a gyerekeket nem szokta a biróság kiszakitani ha lehet a megszokott helyröl),és ha lemondott volna a tulajdonjogáról a te javadra!A férfiak szemetek,tisztelet az anak az egykét kivételnek,figyelembe vehetnék a gyerekeket is!Én biztos nem költöztem volna ki belöle a gyerekekkel,menjen a kedves apuka ki belöle!A tiltásba meg nehogy belemnj,hogy nem fogod majd tiltatni,ne írj alá semmit,nyugottan ha nem fizet bemehetsz akármikor és letudod tiltatni neki!

margaréta*** # 2009.07.28. 09:09

Kedves kbs!

Amennyiben ez nekem szólt, úgy elmondom a véleményem.
Tudom, hogy nem jogi kérdés. Mivel nagyon-nagyon sokan küzdenek vagyonmegosztási problémával, ezért gondoltam, hogy itt a fórumon talán vannak olyanok, akik érvekkel-ellenérvekkel igazolnák, hogy szabad vagy sem elfogadni. Volt, aki azt javasolta, ne tegyem, pereljek. De hány évig? Közös megegyezéssel váltunk el, illetve azzal, hogy peren kívül igyekszünk a vagyon megosztani. Viszont határidő nincs kikötve, mikor legkésőbb. Amíg nem fizet ki, addig nem hajlandó a kölcsönszerződést sem közjegyző előtt módosíttatni, hogy átvállalja a kölcsönt. Hiába ismerte el a bíróság előtt, én addig akkor is adóstárs maradok. Ha nem fizeti a törlesztést, azzal megint csak engem szivat. Ezért kértem a véleményeteket. Talán jobb minél előbb lezárni, hiszen nagyon sokmindenben ráfázhatok még miatta.

sziszi77 # 2009.07.28. 09:08

margaréta: kérjed a szocpol felét amit neked tovább kell vined másik ingatlanra.Kell venned egyet,persze ha tudsz.Amit befizetetek hitel fele is téged illet meg!Az egymillió szerintem nagyon kevés nemtudom,de ha jól értelmezem most négy millió a hitel ami rajta van plusz 4 millió a szocpol,és a ház ér 12-15 milliót?Ha ez igy van akkor ,mégha csak 12 milliót ér mondjuk akkor téged megillet 4 millió a szocpolal együtt(ami 2 millió eböl)!Szerintem ennyi önerövel te is tudsz venni másik ingatlant!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.28. 08:56

Megbocsáss, ez nem jogi kérdés.