Válás, vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.11. 20:19

Azt mondtad, a lakások is közös tulajdonban vannak.

momentán # 2009.05.11. 17:26

Kedves Immaculata!
Rátapintottál a lényegre. Nemrég egy ingatlanértékbecslővel felbecsültettük a ház forgalmi értékét, és számomra is elképesztő összeget állapított meg. A ház ugyanis műemléki védettség alatt áll, hatalmas telekkel rendelkezik, stb. Így lehet az, hogy a benne lévő lakások forgalmi értéke - gyanítom - összeadva is jóval kevesebb, mint az egész ház forgalmi értéke. Külön-külön a lakások értékbecslését nem kértük. Szomszédaink lakása azonban ugyanolyan adottságokkal és jellemzőkkel bír, mint a mienk, tehát nagyjából ugyanolyan értéket képviselhet. Az egész ház értékének megbecsülésekor azonban tekintetbe vette az értékbecslő a házban lévő nagyméretű és lakhatásra alkalmas alagsort és tetőteret is. Ezek azonban most közös tulajdonban vannak.

jelszo # 2009.05.11. 16:45

Üdvözlök mindenkit!
Kérdésem, hogy ha a fele-fele tulajdonjogú lakásból én kifizetem a különvagyonomból a férjemet akitől válok, és átvállalom a még meglévő lakáshitelt a szocpolt amelyet építkezéskor felvettünk vissza kell-e fizetni vagy maradhat a lakáson. A két gyerek velem marad a lakásban. Kérem segítségeteket, mert ielőbb szeretnék a válásra pontot tenni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.11. 16:38

Egy ingatlan annyit ér, amennyiért megveszik, mindig a kereslet, kínálati viszonyok a mérvadóak.

Azt akarod mondani, hogy a másik két társtulajdonos lakásának az értéke jóval nagyobb, mint a tiétek, és így összeadódva te is többet kérhetsz a részedért?

Az ingatlanforgalmi értékbecslő a beköltözhető értéket fogja megállapítani, amennyiért a te részed a mostani piaci viszonyok szerint értékesíthető. És az nem biztos, hogy az egész negyede lesz. Nagyon is meghatározó momentum a lakásotok állaga.

momentán # 2009.05.11. 16:15

Köszönöm a válaszokat, és értem is. Valóban az volt a kérdés számomra, hogy egy vagyonmegosztási per esetén vajon milyen eredményre számíthatok. Tisztában vagyok azzal, hogy a szóban forgó ingatlan forgalmi /és nem eszmei/ értéke a mérvadó, s éppen ezért azon tépelődtem, hogy ha a férjemnek ki kell engem fizetnie, akkor ha csak a lakás forgalmi értékének a felét kéne nekem kifizetnie, akkor az talán könnyen menne, míg ha a ház értékének rám eső részét, akkor azt már nehezebben tudom elképzelni. Ő ugyanis nem szeretne innen elköltözni, tehát - gondolom én - ahhoz, hogy itt maradhasson, ki kéne engem fizetnie. De lehet, hogy tájékozatlanságom miatt még most is rosszul gondolom.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.11. 08:23

Az egész ház 1/4-dére, de egyáltalán nem biztos, hogy jól jösz ki a dologból, mert van a háznak egy eszmei értéke és van egy forgalmi értéke. Ha valamelyik társtulajdonos szeretné magához váltani, akkor többet kaphatsz érte, de ha külsősnek leszel kénytelen értékesíteni az 1/4-d tulajdoni részedet, akkor lehet, hogy úgy eladhatatlan lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.11. 08:17

De hiszen ezt mondtam. Válás esetén semmiféle "értékre" nem tarthatsz igényt. Tiéd az osztatlan közös tulajdon 1/4 arányú eszmei hányada. Ezen a válás nem változtat.

Ha a közös tulajdont meg szertnéd szüntetni, az más káposzta. De akkor célszerű azt kérdezni.

momentán # 2009.05.11. 08:05

Köszönöm a választ, de szeretném, ha pontosíthatnám. Tehát válás esetén az egész ház értékének 1/4 részére tarthatok igényt, és nem csak az általunk lakott és tulajdonunkat képező lakás értékének a felére? A kettő között ugyanis igen nagy az értékbeli különbözet!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.11. 06:48

Mit kell azon megosztani? 1/4-1/4 az most is, és ennyi marad a válás után is.

momentán # 2009.05.10. 22:43

Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni egy olyan kérdésben, amiben sajnos tájékozatlan vagyok. Egy olyan osztatlan közös tulajdonú házban élek, ahol az egyik lakásban én élek a férjemmel, és a másikban pedig szintén egy házaspár. Ha az egyik házaspár válik /jelenleg ezek mi lennénk/, akkor a vagyonmegosztás esetén a házaspár tagjai között hogyan oszlik meg a vagyon? A ház értékét kell-e ilyenkor alapul venni, vagy csak annak a lakásnak az értékét, amelyikben a válni készülő házaspár lakik? A ház értéke ugyanis nyilvánvalóan sokkal nagyobb, mint annak a lakásnak az értéke, amelyben jelenleg élünk. A házban élő felek - mind a négyen - egyenlő arányban vagyunk tulajdonosai a szóban forgó háznak, tulajdonrészünk tehát azonos értéket képvisel.
A segítő szándékú válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.05.10. 09:20

Nincs mit.

gambler # 2009.05.09. 16:41

Polgári iroda. Ez az ! Ezt hallottam már csak nem jutot eszembe.
Köszönöm !

ObudaFan # 2009.05.09. 12:26

Van polgári iroda.

gambler # 2009.05.09. 07:12

Van ott valami ügyfészolgálat, vagy iktató, vagy ilyesmi ? Bocs, ha hülyeségeket kérdezek !

ObudaFan # 2009.05.09. 06:58

A lakóhelyed, illetve az utolsó közös lakóhely szerinti helyi bíróságon próbálkozhatsz.

gambler # 2009.05.08. 17:43

Két kérdés :

  1. Kb. mennyi idő alatt értesítik ki az alperest a válókereset beadásától számítva ?
  2. Tudok-e érdeklődni - ha igen,hol - arról, hogy van-e hivatalosan beadva válókereset ellenem ?
ObudaFan # 2009.05.08. 16:10

Ha nincs közös vagyon, akkor semmilyet.
Nagyjából a minimálbér alapján.

restart # 2009.05.08. 09:00

15 év év házasság után szeretnénk válni közös megegyezéssel és egy ilyen jellegű űrlapot le is töltöttünk a netről. Itt kérik a beadványhoz csatolni a vagyonmegosztási megállapodást.
Mi a teendő akkor, ha az ingatlant már a házasságból született kiskorú gyermek nevére vásároltuk és más közös vagyonunk nincs?
Továbbá egyikünk sem rendelkezik igazolható jövedelemmel, nincs bejelentett munkahelyünk és vállalkozásunk. 56 és 51 évesek vagyunk a párommal esélyünk sincs bejelentett munkaviszonyt létesíteni.A megélhetésünket alkalmi árusításokból tudjuk fedezni.
Tehát az a kérdésem ilyenkor, milyen vagyonmegosztási megállapodást csatoljunk a bírósági keresethez?
Illetve minek alapján állapítja meg a bíróság a tartásdíj mértékét?

stareye # 2009.05.07. 10:21

A következő hétre kaptunk időpontot az ügyvédünknél. Végrehajtásra megy, ami azt takarja,h vonni fognak a fizetéséből!
Az érzelmi zsaroláson már túl vagyunk... Párszor próbált játszani a párommal, most már nem tud! Kevesebbe nem fogunk belemenni, mert így is elég keveset kap, egy háromszobás panel kétharmad részéből. Még az ügyvéd is csodálkozott,hogy csak ennyi? De hát igen, "csak" ennyi, de ebből már nem engedünk!
Azért mindenképp kártérítést kér a párom,hogy ez a késés már túl sok. Mert belement abba,h az ex majd csak január végén fizessen, de abból se lett semmi, és most már május van!
Reméljük kicsit megijed az ex, ha vonnak a amúgy is kevés fizetéséből!
Köszönöm a gyors válaszokat! :)

kisokos # 2009.05.07. 09:57

Így egy kicsit érthetőbb a dolog. Nyilván az ex arra játszik, hogy belementek majd egy kisebb összegbe is, csakhogy végre pénzhez jussatok. Úgy véli, hogy úgysem fogtok végrehajtást kérni. Ekkor ugyanis az ingatlan árverezése következne, de mivel nála vannak a gyerekek, így ez több okból sem lesz egy sétegalopp. Egyrészt érzelmileg zsarol, hogy úgysem küldöd a gyerkőket az utcára, másrészt jogi oldalról sem egyszerű "csak úgy" elvenni a kiskorúak feje fölül a lakást. Főleg nem, ha a bírósági határozat a kizárólagos lakáshasználat jogával is felruházta.

Sajnos semmit sem számít, hogy ki mit hagyott ott a vagyonból és milyen okkal. Érzelmileg igen, de jogilag nem. Dühítő, ha emiatt fel kell mondani egy szuper jó albérletet, de konkrétan emiatt nem tartozik kártérítéssel. Legfeljebb azzal kapcsolatban, hogy késésbe esett. Ugyanakkor a kártérítés érvényesítése egy újabb per lehet, nem kevés energia, pénz és idő, plusz közben folyamatosan az ex marad az életetek középpontjában.

stareye # 2009.05.07. 07:31

Igen, két gyerek van, és az ex-nél vannak.
Egy hónapja azt mondta,hogy ki tud fizetni, letétbe rakja a pénzt az ő ügyvédjénél, de akkor kezdődött az, hogy még vonják le belőle ezt, meg vonják le belőle azt, és nekünk ez így nem igazán tetszik!
Úgy gondoljuk, hogy a pénz meg van, vagyis ki tudná fizetni... csak nem akarja, és húzza az időt! És ezért nem értjük, hogy mit akar!? A párom azért nem követelt semmit a lakásból, mert minél előbb le akarta zárni az egészet, meg a két gyerek miatt is, maradjon inkább ott minden! De most egy kicsit megváltozott a helyzet! Az ex nem fizetésének az lett a vége, hogy nekünk ott kellett hagyni az addig jó albérletünket... és most ott tart a párom, hogy akkor a lehető legtöbbet akarja! Ilyenkor neki még milyen követelései lehetnek? Vagy mi az, amit a párom még kérhet?
Ami igaz, hogy a válás, minél tovább húzzák, annál rondább és annál inkább a szemétkedésről szól! Itt ezt mi megtapasztaltuk! Nem akartuk sokáig húzni, csöndben le akartuk zárni, erre ez lesz a vége... És most már a párom nem akarja hagyni magát! Eddig belement olyanba is,amibe nem kellett volna (pl,hogy nem kért semmit a lakásból), csak azért,hogy minél előbb lezárja a múltat!

kisokos # 2009.05.07. 07:17

Ezek alapján nem tudom, hogy miben reménykedhet a nemfizető ex. Valószínűbb, hogy egyszerűen nem tud fizetni és ezért húzza az időt. A lakást eladni, elköltözni nem akar, de fizetni se. Kinél maradt a gyermek? A nemfizetőnél?

stareye # 2009.05.07. 07:08

Még a válóper előtt a volt felek megállapították az ingatlan értékét, kiszámolták,hogy kinek mennyi jár belőle, és ezt a két ügyvéd előtt elmondták, leírták, beadták a bíróságra, mint közös megegyezés. Ezt az ítéletben részletesen le is írták és ennek a zárása ez: "A felek külön okirattal kívánják az ingatlan közös tulajdonát a fentiek szerint megszüntetni." És hogy addig a kizárólagos használója a volt házastárs lesz.
Illetve:
"a peres felek egyezséget kötöttek a gyermekek elhelyezése, tartása, a kapcsolattartás, a közös vagyoni ingók megosztása, és a lakáshasználat kérdésében..."

kisokos # 2009.05.07. 06:58

stareye,

lszi, legyél nagfyon pontos. hogy mit hagyott jóvá a bíróság. Volt közös megegyezés, ahol az ingatlan megosztását is jóváhagyta? Van erről jogerős határozat? Ha igen, akkor ezt nem lehet csak úgy visszavinni a bíróságra és vagyonmegosztási pert kérni.

stareye # 2009.05.07. 06:47

kisokos!
Köszönöm a gyors választ!
Csak azt nem értem, hogy ha a párom tényleg semmit nem követelt a lakásból, csak annyit, hogy az őt megillető kétharmad részt fizessék ki, akkor a volt fél miért kér plusz még vagyonmegosztást? Ennek az ő szemszögéből nézve mi értelme van? Vagy esetleg,ha ez a vagyonmegosztási per tényleg elkezdődik, akkor nem kell kifizetnie azt a pénzösszeget, ami egy bírói végzésben benne van? Mert én úgy tudom, hogy a vagyonmegosztási per teljesen független a bírói ítélettől, és azt ki kéne, hogy fizesse! Vagy rosszul tudom?