Válás, vagyonmegosztás


Csitabogár # 2009.04.21. 09:35

Köszön szépen a gyors válaszát és segítségét!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.21. 09:22

Ez esetben elszámolási igényed lehet. Ami nem feltétlenül 50%, lehet több is, kevesebb is. Az ellenérdekelt fél ügyvédjére nem feltétlenül kell hallgatni. (Mondjuk, én adok magamra annyit, hogy a jogi képviselő nélkül eljáró ellenfelet nem szoktam jogilag megalapozatlan állításokkal etetni. Legfeljebb "nem bontom ki az igazság minden részletét".)

Csitabogár # 2009.04.21. 09:13

Tisztelt KBS!

Nem teljesen értettem amit írt.Pontosítanék.A férjem saját vagyonából vett egy lakást, amihez vett fel lakáskölcsönt is.Amikor ezt tette még csak párkapcsolatban voltunk,rá egy évre költöztünk csak össze,tehát gondolom az számít tényleges élettársi viszonynak.Tehát a lakás egyértelműen a nevén van és a hitel is.Csak közben élettársak lettünk 4 évig, majd 1 éve pedig már házasok is.Én váláskor szeretném követelni, az 4 év élettársi és 1 év házassági idő alatt közösen befizetett lakástörlesztő rám eső,szerintem 50 % részét. De az ő állítása, és ügyvédje szerint, nekem csak az 1 év házasság alatt befizetett lakástörlesztő részlet fele jár, amíg csak élettársak voltunk azt nem követelhetem a jogszabályok szerint.Pedig az alatt az idő alatt is természetesen közösen fizettünk mindent.Erre próbáltam kérdezni, hogy jogos e ha 5 évre követelek, vagy tényleg csak az 1 év házasság idejére kérhetem vissza?
Köszönöm a gyors válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.20. 21:26

Csitabogár, ha a férjed nem a különvagyonából vásárolt, akkor annak az ingatlannak az 1/2 eszmei hányada ("a fele") a tiéd. Igaz, a kölcsönnek is.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.20. 21:25

Markata, ez így nem fog menni. Keressetek fel egy ügyvédet.

Csitabogár # 2009.04.20. 21:09

Tisztelt Cím!

A férjemmel 1 éve vagyunk házasok.Viszont 5 éve élünk együtt egy háztartásban.A házasság kötés előtt vett egy lakást,ami az ő tulajdona, de hitelre vette.Tehát 5 éven át közösen fizettünk a részleteket. Az érdekelne, hogy a válásnál a vagyonmegosztáskor követelhetem az 5 évre közösen befizetett lakástörlesztő rám eső részét, vagy csak az 1 év házasságban töltött időre van jogom kérni?Az ügyvédje azt mondta, hogy a családjogi törvények csak a házasságban töltött időt ismerik el, az élettársi viszonyt nem.Igaz ez?Még annyit, ha van jogom rész követelni, akkor az milyen arányú lehet?A befizetett részlet 50 %-a vagy mitől függ az arány?Az utolsó kérdést, hogy ha számít az élettársi időszak is, akkor azt papírral kell igazolnom, vagy mi számít élettársi viszonynak?
Segítségét előre is köszönöm.

markata # 2009.04.20. 18:53

Igen tisztelt Ügyvéd Úr!

Úgy néz ki a helyzet, hogy megint csak önhöz kell fordulnom.
2001-ben vettünk egy 2301 m2-es telket.Az átírás mindig csak húzódott, halasztódott. A szerződés nem ügyvéd előtt történt, csak mi írtuk, de azt hiszem így mondják, formailag jó. Szóval már nagyon mondogattam a páromnak, hogy át kellene íratni. El is mentünk a bácsihoz. Sajnos ő meghalt.
1 örökös van. El is ismeri, tudja, hogy a papa eladta a telket, ezzel nincs is vita.A hagyatéki leltárban fel van tűntetve, azt mondja, a tárgyaláson majd lemond a párom javára. Csak szerintem itt lesz a baj. A telket 2-en vettük, de még akkor, amikor nős volt és még együtt is élt a feleségével, igaz, csak papíron, de ez azt hiszem a jog szerint mindegy.
Szeretnénk úgy megúszni ezt a dolgot, hogy minél kevesebb legyen az illeték. Ez egy nem beépíthető telek, mindössze 7 m széles, de nagyon hosszú, 2301 m2 területű. Persze azt sem szeretnénk, ha a volt feleség bármi jogot formálna az ingatlanra. Gondoltunk az elbirtoklásra, de még csak 8 év telt el. Ha az örökös nekünk ajándékozná, akkor nagyon magas lenne az illeték.
Hogyan lehetne megoldani, hogy a miénk legyen a telek és minél kevesebb legyen az átírási illeték?
Ha a hagyatéki eljárás során az örökös lemondana az én, vagy a párom javára, az megoldható lenne? Hozzáteszem, semmilyen rokoni kapcsolat nincs közöttünk. Ilyenkor mennyi lenne az illeték?
Tudom, rengeteg kérdést tettem fel önnek.
Válaszát előre is köszönöm: Kati

ObudaFan # 2009.04.20. 09:38

Nincs mit.

Erabera # 2009.04.20. 08:22

Kedves ObudaFan, köszönöm a gyors választ.
További szép napot kívánok!

ObudaFan # 2009.04.17. 19:03

Jogosan követeli.

k-feri65 # 2009.04.17. 18:17

Tisztelt Cím!

Érdeklődnék, Barátnőm együtt élt egy évig egy férfivel, aki nem volt bejelentve hozzá. A lakásba kisebb felujítás butorcsere stb-t fizetett a férfi.Egy év után megromlot a viszonyuk mert a férfi ivott. Bántotta a Hölgyet minden nap ivott, nem dolgozott, ezért a Hölgy kirakta a férfit.Ezután a férfi többször éjszaka részegen zaklatta a Hölgyet, rátörte a bejáratiajtót stb. A Hölgy, és a szomszédok feljelentették zaklatásért a férfit. Eltelt két hónap, és a férfi most követeli a pénzt, a lakásba vásárolt butorokért, poharakért.
Kérdésem lenne ha biróságra viszi a férfi az ügyet akkor neki ítélhetnek-e valamit,vagy a Hölgy fizesse ki a kb 200 ezer értékü bútort?

Elöre is köszönöm a választ!
Tisztelettel K.F.

ObudaFan # 2009.04.17. 17:08

ha elköltözik, a gyermekek tartásához és a rezsihez mennyiben köteles hozzájárulni?

A gyermek eltartásához köteles.

a válókeresetet (a legutolsó változat szerint) úgy adta be, hogy a törlesztőrészlet felével csökkenteni szeretné a gyermektartást – ehhez van joga?

Ehhez biztos nincs, mert a gyermektartásba nem lehet semmit beszámítani. Más kérdés, hogy követelheti-e tőled egyébként a törlesztőrészlet felét. Az általad írt feltételek mellett valószínűleg nem.

a házasság megszűnésével a házassági szerződés is érvényét veszti?

Érvényét veszteni szerződés nem tud, mert a szerződés keletkezésétől vagy érvényes, vagy érvénytelen. Hatályát veszthetné, de mivel a házassági szerződés pont arra van kitalálva, hogy a házasság felbontása utánra szabályozzon, ezt sem mondanám. Szerintem nem ezt akartad kérdezni.

mennyi törlesztőrészletet vagyok köteles fizetni a kölcsöntörles­ztésnél?

Meg kell nézni a házassági szerződést és a kölcsönszerződést, azokból kell kiderülnie.

járna-e számomra és a gyermekeink számára valamennyi összeg, ha eladja a házat (már meghirdette a neten)?

Ha az van a házassági szerződésben, amit írtál, akkor nem.

most azt állítja, hogy ha sikerül eladnia a házat, „megkapjuk a részünket”… Ez a jóindulatán múlik vagy a gyermekeire gondolt – lehet nekik járna köteles rész a ház árából?

Kötelesrész az majd ha apuka meghal, a halálakori vagyonából, meg abból, amit elajándékoz, de nem abból, amit elad.

Erabera # 2009.04.17. 16:31

Tisztelt Fórumozók!

A következő lenne a problémám.
Férjemmel majd’ 14 éve kötöttünk házasságot, ami sajnos megromlott. 3 éve kölcsönt vettünk fel a ház felújítására, a bank olyan feltétellel folyósította a kölcsönt, hogy én lemondok mindenféle követelésemről és jogomról a házzal kapcsolatban, így a teljes tulajdonrész a férjem nevén van, erről készült egy házassági szerződés is. A férjem édesanyjával ketten lettünk az adóstársak, ő haszonélvezeti jogot kapott. A házat annak idején a férjem édesapjától kapott lakás és a kettőnk (a férjem és én) által vásárolt garázs árából vettük. A lakásban 7 évig éltünk. Júliustól a férjem el akar költözni ebből a házból. A válókeresetet beadta a bíróságra, de az első tárgyalás időpontjáról nem kaptam még értesítést. Jelenleg munkanélküliként vagyok itthon, nevelem a 3 kiskorú gyermekünket.
A kérdéseim a következők lennének:

  • ha elköltözik, a gyermekek tartásához és a rezsihez mennyiben köteles hozzájárulni?
  • a válókeresetet (a legutolsó változat szerint) úgy adta be, hogy a törlesztőrészlet felével csökkenteni szeretné a gyermektartást – ehhez van joga?
  • a házasság megszűnésével a házassági szerződés is érvényét veszti?
  • mennyi törlesztőrészletet vagyok köteles fizetni a kölcsöntörlesztésnél?
  • járna-e számomra és a gyermekeink számára valamennyi összeg, ha eladja a házat (már meghirdette a neten)?
  • most azt állítja, hogy ha sikerül eladnia a házat, „megkapjuk a részünket”… Ez a jóindulatán múlik vagy a gyermekeire gondolt – lehet nekik járna köteles rész a ház árából?
  • amennyiben esetleg én is kapok belőle valamennyi összeget, az után kell-e adóznom, akkor is, ha ingatlanvásárlásra fordítom?

Köszönöm a válaszokat, további kellemes estét kívánok.

Enikő75 # 2009.04.16. 17:59

Kisokos köszönöm szépen a linket, és a választ.

Enikő

kisokos # 2009.04.16. 14:43

bobsza,

bármiben megállapodhattok, csak ne felejtsétek el, hogy az érvényesség feltétele a házassági szerződés közokiratba vagy jogi képviselő által ellenjegyzett magánokiratba foglalása.

Persze írhattok megállapodást arról is, hogy az első lakásba te mekkora összegű különvagyonnal száltál be. Ez jól jöhet vita esetén, de nem biztos, hogy per esetén is elég erős bizonyíték lesz. Talán érdemes lenne egy kicsit körülnézni a piacon, hátha van olyan ügyvéd, aki olcsóbban dolgozik. Nyilván ez most kidobott pénznek tűnik és az is marad, ha sosem váltok el. Válás esetén azonban nagyon jól fog jönni, és ez lesz az olcsó megoldás. Kb. olyan, mintha lakásbiztosítást kötnétek. Ha nem lesz semmi, akkor kidobott pénz a biztosítási díj. Ha meg igen, akkor a legjobb befektetés.

bobsza # 2009.04.16. 13:51

kisokos, köszönöm a választ.
Igen, a kérdés csupán elméleti, és remélem, az is marad, éppen ezért is sajnáljuk rá kiadni a lakás értékének 1%-át, jól jönne ez felújításra is...
Az arányokban abszolút meg tudunk egyezni, nem lenne ezzel gond.
Igazából olyan megoldásokon törtük a fejünket, hogy esetleg így utólag írni valamit, hogy anno az első lakásba én kölcsönadtam neki x ft-ot, és azt is beforgattuk ebbe a lakásba, vagy valami ilyesmi, amivel ezt a lakást teljesen közös tulajdonná lehetne tenni.

kisokos # 2009.04.16. 13:26

bobsza,

ha még nem váltok és a kérdés elméleti, akkor a házassági szerződésnél kevés olcsóbb megoldás van. Egy későbbi vita vagy per ennél jóval többe kerül.

Persze a tényleges tulajdoni arányokon vitatkozhattok, hiszen te is adtál pénzt a különvagyonodból az első lakásba. Ha meg tudtok állapodni az arányokról, amely lehet különböző, mint a tulajdoni lapon szereplő 90-10%, akkor mindenképpen írjatok róla ügyvéd által ellenjegyzett szerződést.

ObudaFan # 2009.04.16. 11:25

és követeli, hogy fizesse a kb. 40000 ft-os hiteltörlesztést,

Azt nem ő követeli, hanem a bank. A párod meg a volt feleségétől követelheti.

de mi erre a biztosíték?

A bíróság előtt kötendő egyezség. (Feltéve, hogy a körülmények ezek után nem változnak lényegesen az ex hátrányára.) De azért nem árt előtte megnézni, hogy egyáltalán jogosult-e házassági tartásra, mert ilyen ingatlanokkal nem feltétlenül.

Szeretném megkérdezni, hogy válás esetén hogyan lehetne megoldani, hogy ... a gyermekeiknek megmaradjon a ház?

Sehogy. A saját vagyonával úgy rendelkezik, ahogy akar.

bobsza # 2009.04.16. 11:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2002-ben vásároltunk lakást, mely 100%-ban a férjem nevére került (akkor még nem voltunk házasok), bár mindketten adtunk bele pénzt, illetve felére hitelt vettünk fel, szintén az ő nevére. Másfél évre rá házasodtunk össze, előtte ő ill. szülei, majd mikor már nekem is volt jövedelmem, a férjem bankszámlaszámáról fizette (enyémből pedig a rezsit fizettük, de erről nincs bizonyíték). Közben született két gyermekünk.
Ezt a lakást idén eladtuk, folyamatban van egy másik vásárlása, mely 90%-ban az ő nevére kerül, 10%-ban az enyémre, mivel így kevesebb illetéket kell fizetnünk.
Ha jól gondoljuk, esetleges válás esetén ez az ingatlan nem fele-fele arányban osztódna, mivel papírok szerint a vételár 90%-át az eladott lakás árából fizettük, ami az ő házasság előtti különvagyonának számít, hiszen akkor nem írtunk semmilyen szerződést arról, hogy az önerő felét én fizettem.
Házassági szerződésen kívül van-e valami olcsóbb megoldás e helyzet tisztázására?

Köszönöm válaszát.

kisokos # 2009.04.16. 06:54

Enikő75,

Csjt. 28. §.
(2) Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékû berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenöt évi házassági együttélés után közös vagyonná válik.

Enikő75 # 2009.04.16. 04:37

Köszönöm szépen a válaszokat.

Még egy kérdésem had legyen. Ha eltérő mértékben vittünk anyagiakat a lakásvásárlásba (különvagyonként) akkor van egy időhatár (mondjuk 5-10 év) ami után már nem számít hogy ki mennyit tett be, minden fele-fele alapon számít a válásnál?

Enikő

Grád András # 2009.04.15. 21:22

Kedves Ildinnyó!

A feleség által örökölt ház eleve a felség különvagyona, közös csak a közös ráfordítások arányában lehet, annak fele mértékéig. A nyaraló közös, a hitel mindegy, hogy kinek a nevén van, ha az életközösség alatt vették fel, az is közös. A házastársi közös vagyont meg lehet korrektül osztani egy szerződéssel akként, hogy a nyaralórészt a feleség kapja gyermektartásdíj (esetleg házastársi tartás, de ez nem biztos, hogy jár neki, ha van nyugdíja, a megélhetése elvben biztosított) fejében. Ezt rendesen ki kell számolni, hogy mennyi lenne a tartásdíj (főszabályként nettó jövedelem 20%-a), illetve mennyi a fél nyaraló értéke. A hitelt ha a nyaraló a feleség nevére kerül, neki kell viselnie, viszont az átvállaláshoz kell a bank hozzájárulása is. Az egész eleve nem olyan egyszerű, a szerződés miatt meg amúgyis eleve kell ügyvéd, úgyhogy a lakóhelyük környékén keresniük kellene egyet. (Aki konyít is valamit a dologhoz, mert ma láttam egy kelet-magyarországi kollegina "remekművét", állítólag ilyesmiben utazik, de ha nálam a jelölt ilyet adna ki a kezéből, másnap már máshol dolgozna, pedig amúgy igen békés és türelmes munkaadó vagyok.) :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Bábel # 2009.04.15. 21:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjemmel 2,5 éve vagyunk házasok, van egy 5,5 éves lányunk és egy 11 hónapos kisfiúnk. Van egy lakásunk, 2 éve vettük újonnan. 9 milliós hitelünk van rajta és van szocpolunk a 2 gyermekünk után.
Férjem egy hónapja bejelentette, hogy van valakije és el akar válni.
Férjem ismerőse most vált el úgy, hogy lemondott mindenről és nyilatkozata szerint semmit nem hozott ebbe a házasságba, így a volt feleségéé maradt a lakás és a szocpolt sem kellett visszafizetniük. Férjem is így szeretne válni. A hitelt át tudnám majd vállalni, ha visszamegyek dolgozni.
A kérdésem az lenne, hogy ha nem szeretném megtartani a lakást, hanem hagynám a férjemnek ugyanilyen feltételekkel, de a gyerekek velem maradnak, vagyis nem a szocpolos lakásba lennének bejelentve, akkor a szocpolt vissza kell fizetni?
Segítségüket előre is köszönöm
Bábel

ObudaFan # 2009.04.15. 17:17

A valós értékének a fele, de ezt nektek kell bizonyítani, így nektek kell a szakértői díjat előlegezni az esetleges perben.

markata # 2009.04.15. 16:01

Tisztelt Ügyvéd úr!
Köszönöm a válaszát, csak arra a kérdésre nem kaptam választ, hogy az ingatlan valós értékének, vagy az adásvételben szereplő összegnek a fele jár-e a páromnak.Gondolom, valami potom ár van megjelölve a szerződésben.
Köszönöm:Kati