Válás, vagyonmegosztás


kisokos # 2009.04.15. 15:21

ha a jövedelmemet én is a közösbe tettem, és abból fizettünk minden kiadást, a rezsiköltséget is, akkor kell-e még ezen felül (mondjuk miből,ha mindenem a közösben van) rezsit fizetnem.
megválaszoltad a kérdést.

manocs.ka # 2009.04.15. 15:07

Arra a kérdésre nem kaptam választ, hogy ha a jövedelmemet én is a közösbe tettem, és abból fizettünk minden kiadást, a rezsiköltséget is, akkor kell-e még ezen felül (mondjuk miből,ha mindenem a közösben van) rezsit fizetnem. Mert az ügynek egyrészt ez a lényege. Úgy gondolom, ha egy családban vagyunk/voltunk, a gazdasági közösségbe mindenki annyit tesz, amennyije van. És ha ebből fedezzük a család kiadásait, nem tartom jogosnak, hogy ezen felül még külön rezsit is fizessek.

kisokos # 2009.04.15. 09:54

Miért kellene rezsit fizetnem arra az időszakra, amikor nem is laktam a közös tulajdonú házban?
Olyan rezsihez kell hozzájárulnod, amelyek nem fogyasztás alapúak, mint pl. közös költség, szemétdíj. A fogyasztást az a fél fizeti, aki a lakást lakta és ténylegesen használta a közműveket.

a közös vagyonból nekem nem jár a fele,mivel neki házasságunk fennállása alatt végig volt munkája, nekem meg ritkán
a törvény ilyen megkülönböztetést nem ismer. Jár a fele mindennek, amit a házasság alatt szereztetek függetlenül a tényleges anyagi hozzájárulás mértékétől.

felszámíthatom-e a saját itthon végzett munkámat a rezsi felének fejében?
Nem, kivéve ha ebbe ő is beleegyezik. Sajnos a gyermek javára végzett munkáddal nem lehet kifizetni a gázszámlát. A kényszerű együttlakás idejére neked is hozzá kell járulnod a rezsihez, vagy felesben, vagy legalább fogyasztásarányosan.

manocs.ka # 2009.04.15. 09:43

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Jelenleg válófélben lévő 3 gyerekes anya vagyok. 2 nagykorú lányunk és egy 7 éves fiunk van.Férjem italozó életmódja miatt az együttélés lehetetlen,ezért 2007.november 25-én elhagytam páromat, magammal vittem a fiamat, ami után férjem gyermekelhelyezési pert inditott ellenem. Mivel ideiglenesen nála szándékozott elhelyezni a bíróság a kiskorú gyermeket, így a gyermek miatt én is visszaköltöztem közös tulajdonú családi házunkba. Ez 2008. március 16-án volt.Mivel férjem nem változott az italozás terén,és ilyenkor agresszív,kötekedő, házasságunkat külön szobában lakva folytattuk, de jövedelmünk közös kasszába került. Ő dolgozni járt, én végeztem a háztartási, a házkörüli munkákat, és a gyermeknevelés is az én feladatom volt. Most, hogy folyamatban van a válás, gyermekelhelyezés és vagyonmegásztás, párom úgy véli, a kiskorú gyermeket magának kéri,mivel én munkanélküli vagyok, csak segélyt kapok, neki viszont jövedelme van, és szerinte a közös vagyonból nekem nem jár a fele,mivel neki házasságunk fennállása alatt végig volt munkája, nekem meg ritkán, a többi időt gyesen töltöttem, vagy szociális segélyen, mint munkanélküli. Ügyvédje tanácsára most a 2007.december óta befizetett rezsiköltség felét akarja rajtam behajtani, holott a családi kasszába tettük mindkettőnk jövedelmét, és mindent abból fizettünk ki.Kérdésem: Miért kellene rezsit fizetnem arra az időszakra, amikor nem is laktam a közös tulajdonú házban? Ha én is hozzájárultam jövedelmem erejéig a család kiadásaihoz, kell-e emellett külön rezsit fizetnem? Ha a gyermekneveléshez ő kizárólag a fizetésével járult hozzá, és se gyermek körüli teendőkben sem háztartási munkákban soha nem segített, felszámíthatom-e a saját itthon végzett munkámat a rezsi felének fejében?
Válaszát köszönöm!
Üdv: manocs.ka

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 08:45

Nem. A vevő jóhiszeműen, az ingatlan-nyilvántartás adataiban bízva, ellenérték fejében szerzett.
Legfeljebb, ha ő is úgy akarja, meg lehet tőle vásárolni.

markata # 2009.04.15. 08:06

folytatom......

Nem lehet az adás-vételt semmissé tenni?
természetesen úgy, hogy visszafizetni a vevőnek az összeget.
Köszönöm: Kati

markata # 2009.04.15. 08:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Semmilyen mód nincs arra, hogy a pincét visszaszerezze? Itt nem az érték, hanem az ingatlan lenne a lényeges.A párom nem tudott az adás-vételről. Ha a feleség nevén van az ingatlan és nem osztották meg, akkor az nem közös vagyon?
És ha más mód nincs, akkor az adás- vételen szereplő összeg, vagy az ingatlan valós értéke számít?
Köszönettel: Kati

monalisa1 # 2009.04.15. 06:57

Enikő75

A valamikori különvagyonod jelenleg is a különvagyonod értékét jelenti azzal a kiegészítéssel, hogy a felvett/kifizetett hitel összege is félig a tiéd - a jelenlegi hiteltartozás felével együtt...

Ahhoz hogy a továbbiakban egymagad lehess a lakáskölcsön fizetője előzőekben a bankot kell megkérdezni, mert lehet, hogy a férjed helyett valaki mást kell adóstársnak ill. kezesnek megnevezni, rossz esetben másik ingatlant is fedezetként felajánlani.

Ha a gyermekek maradnak nálad akkor a szocpol is marad nálad, mert az a gyermekek lakhatására adott állami támogatás.

"Lisa"
laikus hozzászóló

kisokos # 2009.04.15. 06:52

Enikő75,

A különvagyon értékén vett egyéb vagyontárgy továbbra is különvagyon marad. Ez teljes egészében téged illet, plusz a közös résznek a fele (beleértve az esetleges adósságot is).

ObudaFan # 2009.04.14. 18:56

A pince értékének a felét lehet követelni pénzben.

markata # 2009.04.14. 17:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elég bonyolult helyzettel fordulnék Önhöz.
Az élettársam problémája ez, de így az enyém is.
Szóval. Az élettársam elvált 4 éve.Volt 1 pincéjük, nem valami nagy, csak itt a faluban. Igazán nagy értéket nem is képvisel.Csak hát ez az ő hobbija.
Tehát. Épp tegnap tudtuk meg, hogy az asszonyka eladta a pincét. Valóban az ő nevén volt, de a páromnak tudomása sem volt az adás-vételről..Azt sem tudjuk, hogy mikor történt, de nem tagadta, amikor felhívta telefonon.
Az ingatlant a házasság ideje alatt vásárolta a párom, de nem akarta a saját nevére iratni,így nem szépítem aláhamisította a felesége nevét. Persze aztán megmondta neki. A felesége a házasságuk alatt nem dolgozott.
Ügyvéd Úr! Mit lehet tenni??? Teljesen bele van betegedve az ő pincéjébe, meg amíg a tulajdona volt még el is kezdett építeni egy présházat elé, igaz, ez még félkész állapotban van.
Vissza lehet-e szerezni ezt a tulajdont? Se vagyonmegosztás nem volt, de még a nej fel sem ajánlotta az elővételt sem, ha ez egyátalán létezik ebben az esetben.
Válaszát nagyon köszönöm, Kati.

Enikő75 # 2009.04.14. 17:43

Eladott lakásom értékét fektettem az új ingatlanba. Ez különvagyoni ráfordításnak számít?

Részletesen: házasság előtt volt egy külön lakásom amit eladtam. A vételárat teljes egészében egy új lakásba fektettem amit férjem nevén levő hitellel egészítettünk ki. A tulajdoni lapon itt is feltüntettük a tulajdoni arányokat ami 85% és 15% volt.
A gyerekek születése után ezt a lakást is eladtuk és szocpol valamint kölcsön felvételével vettük meg a mostani lakást.
Mivel eltérő volt a kezdőtőkénk ezért megosztottuk vételkor a tulajdonjogot is 1/3 és 2/3 arányban.
Most szeretném kikalkulálni hogy mennyit kellene fizetnem a férjemnek ha kivásárolnám az ingatlanból.
Köszönöm a választ
Enikő

ObudaFan # 2009.04.14. 17:20

Nem ettől függ, hanem attól, hogy volt-e különvagyoni ráfordítása valakinek, vagy sem.

Enikő75 # 2009.04.14. 17:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kilenc éve vagyunk házasok és hat évvel ezelőtt férjemmel lakást vettük. A tulajdoni lapon 1/3 részben férjem a tulajdonos és 2/3 részben pedig én. Mennyire számít ez a válásnál? Válás esetén 50-50%-ban lesz ez felosztva, vagy a tulajdoni lapon szereplő tulajdoni hányad szerint?
Köszönöm válaszát.
Enikő

Grád András # 2009.04.12. 08:24

Kedves Rotring!

Menjünk sorjában!

"20év házasság után be szeretném adni a válást, minden ingatlan közös néven van, illetve van 2 gépkocsi a nevemen. Ilyen esetben csak az ingatlan megosztásnál lesz fele-fele vagy a gépjárműnél is?"

Az együttélés során szerzett minden vagyon közös, teljesen függetlenül attól, hogy kinek a nevére került. Az autók fele is a házastársáé tehát.

"Illetve ha bizonyítani lehetne, hogy a másik fél félrelép a házasság alatt, ez hogyan hat a válás további menetére?"

Amatematikus, vagyis nem oszt, nem szoroz! A vagyon nem annak jár, aki nem lép félre, stb., ha börtönben ülne, akkor is ugyanannyi járna neki.

"Illetve az egyik ingatlan miatt hitel van a nevemen, de az ingatlan, viszont közös néven van."

A jó hír: a hitel is közös tartozás, függetlenül attól, kinek a nevén van, feltéve hogy az együttélés alatt vették fel. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

rotring # 2009.04.12. 08:14

Tiszteletem!
A következő lenne a kérdésem:
20év házasság után be szeretném adni a válást, minden ingatlan közös néven van, illetve van 2 gépkocsi a nevemen. Ilyen esetben csak az ingatlan megosztásnál lesz fele-fele vagy a gépjárműnél is? Illetve ha bizonyítani lehetne, hogy a másik fél félrelép a házasság alatt, ez hogyan hat a válás további menetére?
Illetve az egyik ingatlan miatt hitel van a nevemen, de az ingatlan, viszont közös néven van.
Köszönöm a segítséget!

Grád András # 2009.04.11. 17:20

Szia!

Köszi szépen, és Neked is Kellemes Húsvétot! :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.04.11. 16:48

Kedves Tanár Úr!

Köszönettel a pontosítást.

Egyébként pedíg kívánok Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Pihenj (...) és érezd magad Te is jól.

"Lisa"

Grád András # 2009.04.11. 15:47

Csak hogy tárgyszerűen a helyükre kerüljenek a dolgok:

Van lakóhely (ez volt régen az állandó lakhely), és van tartózkodási hely (ez volt régen az ideiglenes lakhely).

A bejelentkezés egy igazgatásrendészeti aktus, önmagában semmiféle vagyonjogi kihatása nincsen, maximum a lakáshasználati jog ellenérték körében veszik háttérinformációként figyelembe. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.04.11. 15:31

ÉVEK ÓTA MÁR NINCS ÁLLANDÓ LAKCÍM = adminisztratíve megszünt, tehát mint kifejezés elfelejtendő. (Nem tudom ezen mi nincs értendő?)

Helyette tartózkodási hely van ahol aktuálisan lakik az illető.

Ettől függetlenül legtöbbször a tulajdonában lévő ingatlan "az" állandója is.

Menj be az okmányirodába és majd kioktatnak (= tájékoztatnak).

Én kiszálltam...

Stonehenge # 2009.04.11. 15:16

Kedves Monalisa!

Hát épp ez az! Hogy mi a páromhoz szeretnénk bejelentkezni "állandóra".....És nem tartózkodási helyet szeretnénk.....

monalisa1 # 2009.04.11. 15:11

Ha az együttélés során közösen gazdálkodtatok, és pl. közösen vettetek mezőgazdási gépeket és/vagy tévét, mosógéept stb., ezek fele részét is meg kell váltanod feléje.

Ettől még a 100% tulajdoni arányod csorbítatlanul megmarad.

monalisa1 # 2009.04.11. 15:09

Ha te vagy az egyedüli tulajdonos, de az együttélés során esetleg bővités, korszerűsítés történt a tanyaházon, és ebben már neki is lenne pénze/ráköltése, mivel annyival értékesebb lett az ingatlan, távozásakor ezt a vagyoni többletet meg kell fizetned/váltanod részére.

monalisa1 # 2009.04.11. 15:03

Írtad, hogy egyedüli tulajdonosa vagy a tanáynak, ezért nem értem, hogy miért hozod elő az ő esetleges ilyen-olyan jogát - nincs neki ott joga semmi azon kívül hogy szivességi lakáshasználó és punktum. Tehát akkor rakod ki- és ezzel együtt akkor szünteted meg az okmányirodán a "tartózkodási hely" eddigi bejelentkezését amikor csak akarod, és ehhez mint tulajdonosnak nem kell kérned a "szíves" beleegyezését...

Te és a kislány maradtok "állandóra" ott bejelenetve - ha ez az "állandó" kifejezés neked jobban tetszik -, ettől függetlenül az új párkapcsolatod házába mint "tartózkodási hely" jelentkeztek be.

Tehát egyrészt az "állandóságod" nem változik a tanyán, másrészt amíg tart ez az új kapcsolat addig a "tartókodási hely" mint postacímed stb. ez az új lesz majd.

Most pedig javaslom mielőbb keresd fel a lakhely szerint illetékes földhivatalt és kérd ki a tanya tulajdoni lapját - kell majd pár ezer forint illetéket fizetni -, mely feketén - fehéren bizonyítaja: tényleg te vagy-e 100%-ban ama
ingatlannak egyedüli tulajdonosa, vagy a volt párod is bizonyos százalékban - ha már így kevered/előhozod az esetleges tulajdonlását...

Ha kizárólag te vagy tulajdonos, nem kell neki fizetned semmit, sem "fele-fele" sem esetleges lelépési pénzt, de nem is kapsz tőle semmit.

Tehát ha a tanya már azt megelőzően megvolt neked hogy azzal a férfivel megismerkedtél akkor az különvagyonod, és az is marad míg a későbbiekben esetleg el nem adod vagy ajándékozod - de ez nem mai aktuálitású történet.

Ellenben ha közösen vettétek a tanyát akkor mint élettársak a ki-ki szerzés arányában tualjdonostársak vagytok.

A tulajdoni lap mindent tisztázni fog számodra.

Stonehenge # 2009.04.11. 13:37

Kedves Obudafan!

nekem csak 1 a lényeg...Ha én erről a tanyáról (ami jenleg az állandó lacímem) átjelentkezem máshova állandó lakcímre, akkor nekem abból lesz a vagyonmegosztásnál hátrányom, avagy ugyanúgy a "fele-fele" elv "valósulhat meg. Mert ha jól tudom jelenleg nekem a ház felének az árát kell fizetnem(vagy neki).Tehát nem "indulok-e" kevesebb eséllyel azzal ha más az állandó lakcímem?Mert van aki azt mondta, ne jelentkezzem ki, mert így elméletileg nekem van "jogom".