Válás, vagyonmegosztás


bejani # 2009.03.24. 11:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Feleségemmel közös megegyezéssel válni kívánunk. Nem szeretnénk ügyvédet fogadni, gyermekünk és közös vagyonunk nincs. Kérdésem az lenne, hogy a keresethez kell-e csatolni valamilyen papírt a vagyonmegosztásról (vagy csak nyilatkozunk, hogy nincs közös vagyon?)?
Amennyiben kell ilyen nyilatkozat, azt mi is megírhatjuk, vagy csak az ügyvéd által fogalmazott beadványt fogadják el?

Köszönettel: B. János

ObudaFan # 2009.03.22. 11:20

Aszerint, amit leírtál, az egyik fele után visszterhes illetéket, a másik után ajándékozási illetéket kell fizetni.

monalisa1 # 2009.03.22. 10:42

A volt férjétől megvásárolja az 1/2-ed lakástulajdonát, a lányától ajándékba kap ugyan ugyanennyi hányadot.

Az okiratszerkesztő ügyvédnek bizonyára lesz majd gondja/figyelme, hogy önök mint ügyfél a legjobban jöjjenek ki a dologból.

Az adásvétel után amikor majd megjön az adóhivataltól a fizetési meghagyás - a kiszabott illeték összege -, indokolt esetben lehet kérni részletfizetésre lehetőséget, egyidejüleg kérni kell mindjárt a kamatmentességet is, mert amig a részletfizetési kérelmet elbírálják a kiszabott összegre a kamat egyből ketyegne...

manoka57 # 2009.03.22. 10:20

monalisa 1

köszönöm a választ /nem baj ha laikus /

még annyit, hogy a megszerzett 1/2 tulajdonrész illetve
az egész lakás értékét veszik figyelembe az illeték
kiszabásánál ?

köszönöm

monalisa1 # 2009.03.22. 09:37
monalisa1 # 2009.03.22. 09:36
  1. Adásvétel esetén 4 M Ft-ig 2% az illeték, az azon azon felüli rész 6%. (A volt férjnek szja fizetési kötelezettsége nem lesz mivel az ingatlanrész már több mint 15 éve a tulajdonában van. Azt nem tudom, hogy mindez ellenére kell-e szja bevallást tennie, mintegy ekként legalizálni az adásvételből származó pénz legális eredetét.)
  2. Ajándékozás esetén 5% az illeték. Ha ugyanannyiért veszi a lánya mint amennyiért Ön vette tőle akkor "0" Ft a szja vonzatat a dolognak, de adóbevallást akkor is kell készíteni.

Természetesen az ajándékozás lehet akár ingyenes is, de ebben az esetben vagyonszerzési illetéket kell Önnek fizetnie...

Mindenik ügyletnél ügyvéd közreműküdése szükséges, ő készíti el az okiratokat és eljár a földhivatalnál is.

Monalisa
laikus hozzászóló

manoka57 # 2009.03.22. 08:42

T Jogi Fórum !
2 kérdésre szeretnék választ kapni.
1/ 16 éve váltam el a férjemtől. A lakást én és a lányom
lakja. A válás után én a lányomnak ajándékoztam a
lakás l/2 rész tulajdonát és én haszonélvező lettem
most a férjem elakarja adni nekem a 1/2 tulajdon-
részét, melyet úgy néz ki hogy megveszek.
A kérdésem a következő lenne mennyi illetéket kell
fizetnem a megvásárolt tulajdonrész után ?
2/ A másik kérdésem, hogy a lányomtól szertnem
visszavenni a másik tulajdonrészt, amibe ő is
beleegyezett. vissza tudja-e ajándékozni nekem
térítésmentesen ?

köszönöm a válaszukat

jimbobacsi # 2009.03.22. 07:37

Szia monalisa1!

A kárpótlási jegyből a feleségemnek vásárolták meg a lakást ajándékként.A lakás az ő tulajdona,mivel az adásvételi szerződésen az ő neve szerepel,amikor megvettük a lakást az önkormányzattól.A megvásárlás előtt már közösen laktunk a lakásban,mert a nejem nagymamája lakása lett elcserélve erre a lakásra(akkor meg önkormányzati volt,de már akkor is a főbérlő ő volt.)Ez volt 1986-ban és én 1987-ben vettem el.
Köszi a gyors választ!Kezdek okosodni általad!

Üdv
Jim

monalisa1 # 2009.03.21. 20:48

Külön írva: a Ptk. 582. §-a szerint az ajándék bizonyos esetekben visszakövetelhető, a részletes jogszabály itt balra a "Szolgáltatások" menűsor "törvénytár" rovatban a Polgári Törvénykönyv (= Ptk.) rövidítés alatt megtalálható, elolvasható.

Erre csak azért utalok, mert ha a szülők nektek mint házaspár vették/ajándékozták a lakást, akkor ők mint a feleség szülei, bizonyos esetben visszakövetelhetik tőled a valamikor adott ajándékot...

Pl. ha utóbb meghiusul az a vélelem, hogy a lányuk házassága veled "ásó-kapa" időkig tart majd..., és ha ezt tudták volna annak idején (...) akkor csak és kizárólag a lányuknak ajándékozzák a lakást - és nem közös házassági vagyonként.

monalisa1 # 2009.03.21. 20:34

Azt kérdezném még, hogy a lakás megvásárlása előtt ki lakott ama megvásárolt lakásban, vagyis esetleg "kívülről" jöttetek és ekként történt a vásárlás, vagy már előtte is ti voltatok ott a főbérlő ill. a bérlőtárs.

monalisa1 # 2009.03.21. 20:31

Elnézést a tegezésért, de itt a Fórumon általában ez a szokás...

monalisa1 # 2009.03.21. 20:30

A feleség szülei a kárpótlási jegyből kinek vásároltak lakást: 1. ajándékként a lányuknak vagy 2. ajándék nektek mint házaspár?! Tehát vagy különvagyon vagy házassági életközösség részét képező közös ingatlan vagyon.

Ha a lakás egyértelműen a feleség különvagyona akkor jó lenne közjegyzői okirattal igazolni ennek valóságtartalmát.

Ha bebizonyosodik, hogy a lakás a nejed tulajdona, akkor te mint férj csak mint szívességi lakáshasználó laktál ott mind ez idáig - a további lakhatásodról neked kell gondoskodni...

Ha az bizonyosodik be, hogy közösen kaptátok a lakást akkor jogtalan a kizárásod, mert bár a tul.lapon az ő neve van feltüntetve mint tulajdonos, de a jog ismeri a földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonlás fogalmát.

Aki ezt vitatja annak kell bizonyítania/dokumentálnia ezt.

Vita esetén bírósághoz lehet fordulni tulajdonrész megállapítása és majd megosztása iránti kérelemmel, de egy per elhuzódó és költséges.

Ha ő a tulajdonos - és ezt tudja is bizonyítani, simán kiírhat a lakásból az okmányírodán.

Ebben az esetben csupán annyi pénzbeli követelésed lehet amennyi a közös pénzből a lakás esetleges korszerűsítésére, modernizálására lett fordítva, valamint az ingóságok becsült értékének a fele.

Monalisa
laikus hozzászóló

jimbobacsi # 2009.03.21. 19:20

Tisztelt Ügyvédek!

22 év házasság után,a nejem beadta a válókeresetet.Már meg volt az első tárgyalás.Ő azt állítja,hogy övé a lakás,mert a szülei vették kárpótlási jegyből,na már most,ez egy önkormányzati lakás volt,és később ajánlotta fel az önkormányzat megvételre,ami meg is történt,és a nejem a tulajdonos,de akkor már a feleségem volt.Én külföldön dolgoztam,és a napokban haza akartam menni,de nem engedett be,sőt rácsot szereltetett fel,pedig 22 éve oda vagyok bejelentkezve. Mit tehetek ilyenkor? És Milyen %-ban részesülhetek a vagyonelosztásnál?
Ebben kérném a segítségüket!
Előre is köszönöm
Jim

monalisa1 # 2009.03.21. 13:49

De, igen, csak ennek ellenére rendületlenül írta a magáét...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.21. 06:01

És arra a sokszori feltevésre senki nem válaszolt?

monalisa1 # 2009.03.20. 20:44

Béla!
A kérdést a végére már lényegien (!) lerövidítette, amit igaz így vagy úgy de tényleg sokszor tett fel...

monalisa1 # 2009.03.20. 20:35

Ha az a fél akinek a nevére történt a vásárlás és a bejegyzés nem tudja igazolni/bizonyítani, hogy az adásvételhez a pénz nem egy esetleges különvagyonából (pl. időközbeni örökségből vagy ajándkozásból stb.) származott, akkor az ingatlan 50%-ban a másik fél tulajdona is, mégpedig az un. földhivatali befegyzésen kívüli tulajdonlás fogalma.

Tehát annak kell igazolnia aki a másikat "kívül" akarja látni a tulajdonból...

Egy házasság alatt vagyonközösség van, tehát az mindegy hogy kinek mi is van a nevén pl. lakás és/vagy autó stb., az akkor is közös szerzemény, és ezen felesleges vitatkozni. Az esetleges különvagyon az teljesen más kérdés.

Végső soron bírósághoz lehet ill. kell fordulni, mely költséges és elhuzódó.

Monalisa
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.20. 20:30
  • het.
kiskata # 2009.03.20. 20:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az a kérdésem lenne, hogy ha egy házasság alatt a házastársak ingatlant vásároltak, de ez csak az egyik fél nevére lett bejegyezve, válás esetén a másik fél részesedik e az ingatlanból?

kiskata # 2009.03.20. 20:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az érdekelne engem, hogy ha egy házasság alatt történik egy ingatlan vásárlása és ennek bejegyzése csak az egyik fél nevére történik, válás esetén a másik fél mire számíthat, részesedhet-e az ingatlanból?
Tisztelettel Kiskata

kisokos # 2009.03.19. 15:48

Most még megtehetem, hogy rendezem a bankot és átírom a gyerekek nevére, mivel csak az én nevemen van! Számonkérheti ezt rajtam az ex, vagy a bíróság?

Igen! A telek és a félkész ház az általad kapott infók alapján közös tulajdon. Hiába vagy te a nyilvántartott tulajdonos, a fele részre ő is igényt tarthat mint nyilvántartáson kívüli tulajdonos. Sok gondot okozol magadnak, ha ezt nem veszed figyelembe.

kacsaba # 2009.03.19. 15:32

Köszönöm kisokos!

Én is azt látom, hogy szükségem lesz ügyvédre!

Hogy ki fizet, konek az megállapodás kérdése: egyszerűen csak én is igényekkel állok elő, mert beszélni vele nem tudok!

Kettéválasztani a telket nem lenne a legésszerűbb, de nem várna tőlem milliókat! Kell, hogy ő belemenjen? Vagy köteles vagyok fizetni?

Két gyerek közül az egyik nálam van elhelyezve, a másik nála! A telek akkora, hogy 3 építési teleknek felel meg! Legalább lenne a gyerekeknek kiindulópontja, mire odaérnek! Most még megtehetem, hogy rendezem a bankot és átírom a gyerekek nevére, mivel csak az én nevemen van! Számonkérheti ezt rajtam az ex, vagy a bíróság?

kisokos # 2009.03.19. 14:32

Kacsaba,

Jól értem, hogy az ajándékozást nem tudod bizonyítani, mivel csak egy adásvételi szerződés van a kezedben? Tartok tőle, h így nem áll meg a különvagyoni igény a telek felére, hanem közös tulajdon lesz. Nem számít, hogy ki lett tulajdonosként bejegyezve. Ha a házasság alatt vetted (került a tulajdonodba), akkor közös vagyon.

A telek másik része közösen felvett hitelből történt, ugye? Akkor az is közös tulajdon. Azon az alapon, hogy az általad végzett munka fejében jutányosabb áron kaptátok a telket, nem jár neked nagyobb tulajdonrész.

Ami most jár a feleségednek, az a telek és a félkész felépítmény piaci értékének minusz a hitel aktuális értékének a fele. A te számaid alapján (10-3,5)/2=3,125.

Kérheted, hogy annak az összegnek, amelyet az életközösség megszakadása után a hiteltörlesztésre fordítottál, a felét az ex fizesse neked meg.

Hogyan tudnék ebből a legkedvezőbben kijönni?
Fogadj ügyvédet!!

Miért csak én fizethetek?
Ő nem fizethet ki engem?

de, megállapodás kérdése.

Kettéválasztani nem lehet a telket, és akkor nem kell fizetnie senkinek?
de, ha ebbe az ex és a bank is belemegy. De miért lenne ez jó neked?

Ha a gyerekeimre íratom a részem akkor mi a helyzet?
Az ex ingyen jut a teljes telekhez. (gondolom nála lettek elhelyezve a gyerkőcök.) Eladni a gyerekek nagykorúságáig ugyan csak elég körülményesen, a gyh jóváhagyásával tudja, de egyébként élhet rajta kedve szerint.

kacsaba # 2009.03.19. 12:30

Tisztelt Hozzáértők!

Tanácsot szeretnék kérni, vagyonmegosztási ügyemben! Tavalyi év őszén mondta ki a bíróság a válást (10 év házasság) és most jutott oda a dolog, hogy a volt feleségem ügyvéden keresztül megkeresett "osztozkodás" miatt.
Házasságunk ideje alatt került a tulajdonunkba egy építési telek. Ennek a teleknek egyik felét a nagymamámtól kaptuk ajándékba, azzal a kikötéssel, hogy csakis az én nevemre kerüljön. (így is lett) Hogy illetéket ne kelljen fizetnünk, ezért a szerződésbe azt írtuk, hogy 1m ft-ot fizettünk érte. A másik felét a teleknek nagybáttyámtól vettük jutányos áron + én a házán felújítási munkálatokat végeztem és ezzel fizettem ki őt. A szerződésben itt is 1m ft-ot írtunk (ennyit is kapott kp). Mivel pénzünk nem volt, így 1m ft hitelt vettünk fel.

Ezen a telken elkezdtünk építkezni, amihez 2m ft hitelt vettünk fel. A ház nem készült el, mert elváltak útjaink.

A feleségem álláspontja szerint ez az ingatlan most 10m ft-ot ér. Az építkezésre felvettünk 2 m-t, így ő 4m ft-ot kér!

A hiteleket (amiben a volt feleségem adóstárs) addig én fizettem, amíg csak bírtam, de mivel jó ideje már nem, így a bank azt kéri, hogy 3,5m ft-ot fizessek most vissza.

Az ingatlan értéke felment, amit én eddig fizettem a banknak (nem kevés) azt nem kellene beleszámolnunk? A 3,5m ft banki követelést ki fizeti? Ezt nem kell kalkulálnunk a végelszámolásban?

Kérdésem:
Hogyan tudnék ebből a legkedvezőbben kijönni?
Miért csak én fizethetek?
Ő nem fizethet ki engem?
Az ügyvédje fenyegetőzik, ha nem fizetek, akkor perre viszik az ügyet!
Kettéválasztani nem lehet a telket, és akkor nem kell fizetnie senkinek?
Ha a gyerekeimre íratom a részem akkor mi a helyzet?

Bocsánat, kissé hosszú lett! :-)
Köszönettel:Csaba

Grád András # 2009.03.18. 19:15

Kedves Backin!

Én ilyenkor azt szoktam tanácsolni az ügyfeleimnek, hogy kössenek egy korrekt házastársi közös vagyon megosztási szerződést, ami a valóságot tükrözi, nehogy bárki is utóbb meg akarja támadni. Az illetéken veszíthetnek némi pénzt, viszont ha trükköznek, akkor annak a sokszorosát. Hallgatni szoktak rám. Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu