Válás, vagyonmegosztás


Luzercica # 2009.03.13. 13:34

Bocs!
Még egy kérdés. Ha én azt mondom a tárgyaláson, hogy nem akarok válni, akkor mi történik a továbbiakban?
Nekem így jó a helyzet, ahogy van. Ő elköltözött, mi a két gyerekkel a bő egy év alatt kialakítottuk a saját életünket, már nem fogadnám vissza a férjemet. De ezt a procedúrát nem szívesen járnám végig, ami a válással kapcsolatos, az anyagi megosztásról nem is beszélve. Tehát ha én nem kérek tőle tartásdíjat, ő maradjon az anyjánál és felejtsen el minket. Lehetséges megoldás ez?

Luzercica # 2009.03.13. 13:30

Tisztelt Fórumozók!
Lenne egy fontos kérdésem. 20 év boldog, kiegyensúlyozott házasság után válunk (a férjem eltűnt, a rendőrséggel kerestettem, majd megkerült és válni akar), indok nincs. Én itt maradtam két kamasz (18-17 éves) gyerekkel. Kérdésem, hogy a tárgyalásig mindkét gyermek nagykorú lesz, de tanulók még, össze-vissza ingázhatnak-e, vagy csak nálam lakhatnak? A férjem ugyanis azt súlykolja beléjük, hogy most már nagykorúak, oda mennek, ahová akarnak. De én ezt nem így gondolom. Vajon a gyerekeknek meg kell-e erősíteniük a szándékukat a bíróságon? A lányom egyértelműen nálam akar maradni, a fiamat a férjem beetette, hogy ha nála lenne, akkor állandóan új kocsival járhatna a suliba (3.-os gimis!) és a jogsit is megszerezhetné. Ehhez képest 1 éve nem küld a férjem nekünk sem gyerektartást, sem a családi pótlékot, amit ő vesz fel tavaly február óta folyamatosan a gyerekek után. Lakása nincs, az anyjával lakik 35 m2-en. Alig várja, hogy az én külön vagyonomat képező kis lakásom árát megkapja, mert abból fizetné ki az 1 év alatt felhalmozott 1,5 mFt-os adósságát. Nem tudja fizetni a kocsi részleteit sem, mégis beleírta a válópapírba, hogy ő akarja mindkét gyereket nevelni. Nekem nics ügyvédem, neki van. Ha kapnék valami válasz arra vonatkozóan is, hogy a külön vagyonomat képező kislakásomat muszáj-e vele elfeleznem, megköszönném.
Üdvözlettel: Luzercica.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.13. 13:06

A vételár annyi, amennyiben meg tudtok egyezni. Egy társasági üzletrész becsült értékét nem a törzstőke, hanem a saját tőke adja. (No, meg a potenciális növekedési lehetőség, az úgynevezett goodwill, meg sok más egyéb.)

FaKiRa # 2009.03.13. 13:03

Köszönöm a választ. Még egy kérdés vetődött fel bennem. A kft-ben ketten vagyunk tulajdonosok. Ha ki szeretné vásárolni a részemet, mi alapján számolom ki az árát? A nyereséget nem vettük ki, beforgattuk a cégbe. Ezzel növekszik a törzstőke?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.13. 12:51

Valójában a főállású anyaság egyenlő mértékű hozzájárulásnak számít, ennélfogva megillet a közös vagyon fele”.

Nono.
Egyrészt nem számít "egyenlő mértékű" hozzájárulásnak, másrészt nem "ennélfogva". Házasfelek között ugyanis nincs semmi jelentősége a szerzéshez való hozzájárulás arányának. Fifti-fifti, akkor is, ha az egyik beleszakadt, a másiknak pedig a műkörömépíttetés volt a legmegerőltetőbb fizikai tevékenysége mindenféle jövedelm nélkül.

kisokos # 2009.03.13. 12:47

Ha csak ketten a férjeddel vagytok a kft. tulajdonosai, akkor 50%. Te jogosult vagy az ő 80%-nak a felére, ő pedig a te 20%-od felére. Talán így egyszerűbb megérteni.

A lakással kapcsolatos különvagyoni igényed érdekében bizonyítani szükséges, hogy a földhivatali tulajdoni arányok nem felelnek meg a hozzájárulások valós arányának. Erre jó esélyed van, mivel te egyértelműen a különvagyonod értékesítéséből szereztél pénzt a vásárlásra, míg ő...? Ha a különvagyoni igényed megáll, és az valóban 70%, akkor a vagyonmegosztás során az ingatlan aktuális piaci értékének a 70+15=85%-a (Különvagyon + a közös fele) illet meg téged.

kisokos # 2009.03.13. 12:35

Most ott tartunk,hogy eltűnik minden értékes tárgy.
Készíts leltárt a lakásban található ingóságokról. A fontosabbakról készíts fényképet is. Ez jól szolgál majd a bíróságon, ha bizonyítani kell, hogy azok a tárgyak valóban megvoltak. Ha már nem tudsz fényképet készíteni, egy számla, a garanciajegy, a jótállási füzet, vagy akár egy használati kézikönyv is sokat segíthet.

Engem a válás kimondása után már megvert,
Ha nem akarsz örök életre áldozat maradni, akkor fel kell venned a harcot, még akkor is, ha ez most kilátástalannak tűnik. A tettlegességet dokumentálni kell (orvosi látlelet, rendőrségi feljelentés, tanúk stb.) és ennek alapján jó eséllyel lehet távoltartási végzést kérni. Könnyen oda juthat, hogy a saját lakásába sem teheti be a lábát.

ő többet dolgozott,mert én főállású anya is voltam miden az övé lehet
Na, ez egy nagy butaság. Valójában a főállású anyaság egyenlő mértékű hozzájárulásnak számít, ennélfogva megillet a közös vagyon fele.

merre induljak segítségért
mindenképpen keress fel ügyvédet!!

cse­rébe fizet egy összeget,hogy a 3 gyereknek,plusz kölcsön vállalással vegyek egy lakást
Nem ismerem az egyéb körülményeket, de 3 gyerekkel jó eélyed van arra, hogy kizárólagos lakáshasználatot kapj és így jobban járj. Egyébként milyen egyezséget kötöttél? Ügyvéd előtt?? Bíróság jóváhagyta, jogerőre emelkedett? Bocs, de nekem ez a rész nagyon zavaros...

FaKiRa # 2009.03.13. 12:34

Kedves Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy mire számíthatok válás esetén (férjem készül válni). A férjemmel 15 éve vagyunk házasok. 3 gyerek van. Jelenleg gyesen vagyok, de mellette dolgozok. A házat 15 éve vettük. A saját tulajdonú házamat eladtuk, majd 1 hónap múlva vettünk egyet, ami 50-50 %-ban került a nevünkre. A vásárlási ár 70%-a volt az én részem, a többit hitelből fizettük. 2 éve alapítottunk egy kft.-t amiben nekem papíron 20% a tulajdoni hányadom. A társasági jogász szerint a kft 50%-a illet meg, függetlenül attól hogy mi szerepel a papíron. Kérdésem az lenne, hogy a házból és a kft-ből mennyi jár nekem. Előre is köszönöm a segítséget.

pecc # 2009.03.13. 12:16

Valaki segítsen,kérem!Férjemmel elváltunk,peren kívül megegyeztünk,hogy olcsóbb és gyorsabb legyen.Még másfél hónap a haladék,hogy kifizessen a közös házunkból,sajnos addig egy fedél alatt vagyunk...
Minden az övé marad(ház,autó,pénz,közös vállalkozás),cserébe fizet egy összeget,hogy a 3 gyereknek,plusz kölcsön vállalással vegyek egy lakást.Azt mondta,hogy a vállalkozás fejében azt viszek az ingóságból ,amire szükségünk van.Naivan hittem,hiszen azt gondoltam,hogy nézi a gyerekeket.Most ott tartunk,hogy eltűnik minden értékes tárgy ,lehet,hogy a végére kipakolja az egész lakást?
Engem a válás kimondása után már megvert,nagyon félek,igazából szólni se merek már,mert ügyvédre sincs pénzem.
Azt szeretném tudni,hogy merre induljak segítségért,vagy ő mindenki fölött áll?21 év után,arra hivatkozva,hogy ő többet dolgozott,mert én főállású anya is voltam miden az övé lehet?Köszönöm a segítséget,ha kapok.....

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.13. 12:07

Van. Fizetni kell a banknak is meg a szolgáltatóknak is határidőben, hiánytalan összegben. Tutti bejön!

K Zs # 2009.03.13. 11:47

Tisztelt fórumozók,segitségüket kérném egy számomra nehéz ügyben.Feleségemmel közös megállapodással elválunk,11-éves lányunk vele maradna a házunkban.Ingóságokban, gyermek tartásban ki-egyeztünk.De van e arra valami megoldás hogy ők a lakás használatában "védve" legyenek és nekem mégis maradjon valami közöm a házhoz? Ennek oka az lenne hogy az exem egésségi állapota elég labilis és hogy bank vagy szolgáltató el ne vigye mondjuk egy év múlva,mert akkor a gyermeknek biztosított otthon simán elveszne.Van e erre valami megoldás esetleg??

monalisa1 # 2009.03.11. 15:37

... már csak azért is tanácsos a peren kívüli megállapodás, mert egy vagyonmegosztási eljárás nem két forint + az ügyvédi díj. (És köztudomású, hogy egy per nem egyik napról a másikra való.)

kyaa # 2009.03.11. 13:08

Nagyon köszönöm a tanácsokat!
Remélem ennek tudatában, megfelelő végeredmény fog születni, bár bízom benne, hogy nem jutun kel a bíróságig, és peren kívül meg tudunkegyezni.

További szép napot!

der Alte # 2009.03.11. 11:22

Szia kyaa,

a következő lépésekben tanácsolnám a kivásárlási érték meghatározását:

  1. A lakás piaci értékének meghatározása. Célszerű hivatalos értékbecslést kérni.
  2. Meg kell kérni a banktól, hogy mennyi a még fennálló tartozás. A már visszafizetett nem számít, az már banké, azon nem lehet osztozkodni.
  3. A piaci érték és a lakáson lévő tartozás különbsége adja a tulajdonosi értéket. Ennyi tudnátok egymás között szétosztani, ha eladnátok a lakást és visszafizetnétek a hitelt. Itt megint nem számít, hogy harmadik félnek értékesítitek, vagy kivásároljátok egymást.
  4. Ez után jöhet az egyeztetés a feleknek járó részról. Nyilván számít a tulajdoni arány, hogy kinél marad a gyermek (ha van), haszonélvezeti jog (ha van), ajándékozás, szülői hozzájárulás, a lakáson a felek által végzett felújítás v. rongálás stb. Ez alapvetően egy alkufolyamat. Annyi jár, amennyiben meg tudtok állapodni. Az 1-3 számolás lényege, hogy tisztában legyetek azzal, hogy hogyan számolna a bíróság, ha perre kerülne sor. Így nagyjából tudni lehet, hogy per esetén, a nehezebb utat választva mit kapna az ember.
  5. Az alku során lehet figyelembe venni, ha vki a különvagyonából egyedül fizette a törlesztést. Ellenben nem lesz különvagyon, ha a volt közös bankszámlát saját névre veszed. Jogi szempontból továbbra is a közös vagyon terhére fizetsz.
  6. Ha megállapodtatok, akkor egyeztetni kell a bankkal, hogy hozzájárul-e ahhoz, hogy ezentúl egyedül maradj adós. Ha megfelelő a jövedelem és az ún. loan-to-value érték, akkor nem szokott gond lenni. Ha a bank nem járul hozzá, akkor ez nem lesz ilyen egyszerű. Pótlólagos biztosíték kellhet, esetleg a kamat is nőhet, ha tisztán fedezeti alapon történik a hitelezés, nem pedig jövedelem alapján.
ObudaFan # 2009.03.11. 10:54

Természetesen a ház értékét a rajta fennálló teher befolyásolja, azt le kell vonni. De a bankkal is meg kell állapodni arról, hogy ezentúl csak te leszel az adós, azzal lehet probléma esetleg.

kyaa # 2009.03.11. 08:57

der Alte!

Először is köszönöm a segítséget, de ki szeretném egészíteni a helyzetet!

A házat mi nem eladni szeretnénk, hanem a volt páromat szeretném kifizetni a házból. De mivel a házon van hitel, így nem tudom, hogy a megállapított összeget hogy befolyásolja a hitel. Ezért fontos, hogy egy részt együtt fizettük, és az elköltözés óta egyedül fizetem a tartozást. Pontosabban, a közös bankszámlát az életközösség megszakadásakor átírattam csak az én nevemre, így én fizetem azóta a törlesztőrészleteket!
Ebben az esetben is a kapott értékből először levonom a fennmaradó tartozást, és csak azután számolom ki az ő részét? AMi egy ajándékozási szerződés alapján 10%.

der Alte # 2009.03.11. 08:43
  1. A ház értékét nem érinti, csak a tulajdonosok által ténylegesen kézhez kapott pénzt. Az eladási árból előbb nyilván vissza kell fizetni a hitelt, és csak a maradékon osztozkodhatnak a tulajdonosok.
  2. A közösen már visszafizetett részt nem kell számolni. A fennmaradó tartozást kell levonni a piaci értékből. Konkrétan azt, amit előtörlesztés esetén a banknak kellene fizetni. Ezért célszerű kérni a banktól egy hivatalos papírt arról, hogy mennyi az éppen aktuális tartozás.
  3. A hitel törlesztéséért jellemzően mindkét házastárs egyetemlegesen felelős, annak forrása pedig elsősorban a közös vagyon. Mivel a törvény nincs tekintettel arra, hogy melyik házastárs milyen mértékben járul hozzá a közös vagyonhoz, ezért jogi értelemben azt akkor is közösen fizetik a felek, ha az egyik házastárs egy vasat sem keres vagy ad hozzá a törlesztéshez. Ezért vagyonmegosztás előtt vigyázni kell erre. Sajnos nem lehet kárpótlást vagy nagyobb részt kérni a közös vagyonból (lakásból) azért, mert vki egyedül fizette a törlesztést.
  4. Mielőtt vki elkezd egyedül fizetni, érdemes megkérdezni a bankot is, hogy hajlandó-e kiengedni a másik felet a hitelszerződésből. Ez nem mindig egyszerű.
kyaa # 2009.03.11. 08:14

Egy ház felértékelésekor a házra felvett hitel milyen formában érinti az értékét? Illetve, hogy kell számolni a közösen visszafizetett részt, valamint azt a részt amit én azóta egyedül fizetek és egyedül fogom kifizetni?
Én úgy gondoltam, hogy a hitel összege bekerült a ház értékébe, azaz sem levonni nem fogját, sem hozzáadni. De más forrásból azt tanácsolták, kérjük ki a bankból, hogy mennyi a közösen befizetett hitelrész és mennyi a amit már csak én fogok kifizetni? De ezt nem értem mire jó?
Mert kérdem én, ha a hitel beszámít a ház értékébe, akkor már külön nem kell visszafizetnem a közösen befizetett részt? Vagy én nem értem, hogy is van ez? Kérem egy kis felvilágosítást!!!

der Alte # 2009.03.10. 21:28

Az örökölt vagyon különvagyon. Az örökségből vett vagyontárgy szintén.

Nixi4 # 2009.03.10. 21:21

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdésemre szeretnék választ találni:2 éve örököltem egy negyed ingatlant,a másik negyedet a hugom.Eladtuk a házat és vettünk az édesanyánknak egy lakótelepit de azt már a fele-fele arányban a hugommal/csak az örökségből és az édesanyánk részéből/,anyura ráirattuk a haszonélvezetet.Jár-e ebből a lakásból valami a férjemnek mert szerinte amíg nem váltunk el közös minden?

der Alte # 2009.03.10. 13:57

Az életközösség megkezdése előtt megszerzett vagyon, illetve az annak eladása révén szerzett újabb vagyontárgy különvagyon marad. Ebben az esetben tehát mind a telek, mind a rajta épülő ház különvagyon. Tekintve, hogy ebben az esetben az építkezés befejezésére a házasságkötés után kerül sor, ezért érdemes lenne házassági szerződést kötni, hogy adott esetben ne nagyon lehessen vitatkozni ezen. Bizos, ami fix alapon.

belic # 2009.03.10. 13:49

a pénzből = saját pénzemből

belic # 2009.03.10. 13:48

Üdv!

Házasság előtt állok a rövid kérdésem a következő: vettem egy építési telket a pénzből és saját pénzből fogok rá építeni egy házat ami a házasságkötés után lesz befejezve szoc. polból A ház a házasságkötés után is örökre az én tulajdonom marad részarányosan? Vagy ennek érdekében mit kell tenni?

Elnézést ha már többször fel lett téve hasonló kérdés.

ObudaFan # 2009.03.09. 16:41

Nincs mit.

kyaa # 2009.03.09. 14:25

ObudaFan!Nagyon köszönöm a gyors segítséget!

Kyaa