Válás, vagyonmegosztás


ObudaFan # 2009.03.09. 14:14

A telek, ahol laktunk, anyai örökségem volt, ami már a házasság előtt a nevemre került, de mivel ezen telek egy erdőrész, a házasság alatt került ki az erdőművelésből. Ettől még ugyancsak én vagyok a kizárólagos tulajdonosa?

Igen.

Másrészt 2002–2003 között a szüleim tamogatásával felépítettük a házat, ami a tulajdoni lap szerint az én tulajdonom, mivel az én telkemen van. A szüleim az ház felépítése után készítettek egy – ügyvéd által készített – ajándékozási szerződést, melyben kijelentik, hogy a házhoz szükséges pénzbeni és nem pénzbei hozzájárulásuk aránya 80%, így a fennmaradó 20% a közös vagyonukból készült. Erre szeretnék tájékozatást kapni, hogy akkor a házastársamat mi illeti meg.

10%.

kyaa # 2009.03.09. 13:54

Kedves Fórumozók!

Egy kis segítséget, tanácsot szeretnék kérni!
Kilenc év házasság után elváltunk, de a vagyonmegosztás hátra van.
A telek, ahol laktunk, anyai örökségem volt, ami már a házasság előtt a nevemre került, de mivel ezen telek egy erdőrész, a házasság alatt került ki az erdőművelésből. Ettől még ugyancsak én vagyok a kizárólagos tulajdonosa?
Másrészt 2002-2003 között a szüleim tamogatásával felépítettük a házat, ami a tulajdoni lap szerint az én tulajdonom, mivel az én telkemen van. A szüleim az ház felépítése után készítettek egy - ügyvéd által készített - ajándékozási szerződést, melyben kijelentik, hogy a házhoz szükséges pénzbeni és nem pénzbei hozzájárulásuk aránya 80%, így a fennmaradó 20% a közös vagyonukból készült. Erre szeretnék tájékozatást kapni, hogy akkor a házastársamat mi illeti meg. Fontos megjegyeznem, hogy az ő szülei nem járultak a ház építéséhez semmilyen formában.

Előre is köszönöm a segítséget!

Kyaa

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.05. 08:56

Beszélgetés?

Erik01 # 2009.03.05. 06:16

Jó reggelt mindenkinek!

A feleségem akitől elköltöztem fél éve de még nem váltunk el, lecserélte a 50-50%-os hányad tulajdonban levő lakásunk ajtaján a zárat( természetesen minden ingóságom a lakásban van). Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségeim vannak.
Ajtó feltörés, feljelentés........stb.

Köszönöm előre a válaszotokat,

Erik01

ether # 2009.03.04. 20:37

Köszönöm a gyors választ!

ether

ObudaFan # 2009.03.04. 19:43

Nyilván csökkenti. De vagy sikerül megállapodnotok, és akkor úgy állapodtok meg vele, ahogy tudtok, vagy ha nem sikerül megállapodni, akkor perben a szakértő fogja felértékelni az ingatlant, és egyáltalán nem biztos, hogy 12M Ft-ra.

ether # 2009.03.04. 18:41

Tisztelt fórumozók!

A páromnak és korábbi élettársának van egy közös ingatlana (50-50%). Párom már nem lakik ott, a lakást árulják, amit 12 M Ft-ra értékeltek fel. A lakáson 5 M Ft hitel van, amit párom fizet, ahogy eddig is. A lakásra nincs vevő, ezért szeretnénk az exet kifizetni. Ilyen esetben mire számítsunk? Mennyit számít a lakás értékébe a hitel összege? Csökken az érték? A hitelt az ex nem tudja fizetni, ez páromra marad, de ebben az esetben mennyi az az összeg, amit ki kell fizetnünk, így mennyi az ex része? Ilyenkor hogy megy a megosztás?

Előre is köszönöm a választ!

Ether

hathor # 2009.02.15. 08:40

Tisztelt KBS!

Köszönöm válaszát.

Természetesen nővérem sincs az ellen, hogy a férjé az 1/2 rész a balatoni ingatlanból. Mi is így gondoljuk.
Az a baj, hogy a rokonok mindent akarnak. Az alapján gondolkodnak így, mert a férj családa volt a tehetősebb, mi pedig a szegényebbek. A férj volt a vállalkozás elindítója, szellemi attya, de nővérem nevén ment a vállalkozás, minden felelőséget nővéremre akart terhelni. Nővérem a szakmát kitanulta és keményen megdolgozott a sikerért. A rokonok viszont azt mondják (és a volt férj is), hogy menj vissza a szegénységbe, neked semmi sem jár, mert csak egy börönddel jöttél. Könyörgöm.. a nővérem sokkal többet dolgozott mint a férj. A rokonok ezt nem tudják, mert a nagynéni idős és egész nap a lakásában ült. A lánya peig külföldön él. :)

Elküldtem a levelet az ügyvédi listára, de eddig semmi válasz. Mindegy akkor én leszek a védőügyvéd ingatlanforgalmi szakemberként :)

Köszönöm a segítséget!

Hathor

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.14. 10:32

Ön szerint nehéz Őt képviselni ilyen ügyben?

Így már nem tűnik annyira bonyolultnak az ügy, de hogy per lesz belőle, az nagyon valószínű. Egyrészt azt kell tisztázni, hogy a fővárosi ingatlanon a házastársi közös vagyon terhére végeztek-e értéknövelő beruházást. Ha igen, akkor az Ön nővérének a volt férj örököseivel szemben is metérítési igénye lehet.
Ennek azonban csak akkor van jelentősége, ha van hagyaték. Ezért tisztázandó - és persze bizonyítandó , hogy milyen ingóságok voltak az elhunyt tulajdonában a halálakor. A balatoni ingatlan egyelőre nem része a hagyatéknak, hiszen az az ingatlannyilvántartás szerint az Ön nővéréé. Ha valamiért a közjegyző mégis fel akarná venni a hagyatéki leltárba, tiltakozni kell ellene.
Mindamellett egymást közt elmondhatjuk, hogy az a balatoni ingatlan bizony közös tulajdon, a volt férj illetve az örökösei alappal formálnak jogot az 1/2 tulajdoni hányadra. Ki kell számolgatni, hogy ki mennyivel tartozik a másiknak, és akkor látható lesz, hogy érdemes-e belemenni egy perbe, vagy inkább egy elfogadható egyezségre kell törekedni.

hathor # 2009.02.14. 06:51

rendben, megteszem.

köszi

monalisa1 # 2009.02.13. 23:49

Tipp.
Itt balra a "Szolgálatások" menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatba röviden le lehet írni a problémát, aztán ha valakinek felkeltette az érdeklődését bizonyára jelentkezni fog.

hathor # 2009.02.13. 23:31

Köszönöm szépen.

Inkább adok én egyet... hátha
arajanlat@gmail.com

gondolom ha erre válaszol valaki, az nem sérti az etikát

Jó éjszakát!

monalisa1 # 2009.02.13. 23:26

A fórumon jelenlévő, önzetlenül segítő/hozzászóló jogászok nyíltan nem ajánljhatják magukat, bár...

Azonban szinte mindenkinek ott az e-mail címe., tessék megfogalmazni egy levelet és "körlevélként" elküldeni x számú címre - így már semmi kifogás az esetleges személyes kapcsolat felvételéhez.

Ilyen egyszerű...

hathor # 2009.02.13. 23:10

1.) Továbbra sem világos a tényállás. Ha az pesti ingatlan a szülőké volt, és a férjnek vannak testvérei, akkor hogyan került a férj kizárólagos tulajdonába?

Nem volt testvére: egyedüli gyermek.
Család alatt a nagynénit és annak lányát értem, aki egydüli rokoni kapcsolat. Igaza van rokonokról van szó!

2.) Ha a balatoni ingatlan a feleség kizárólagos tulajdona (az ingatlan-nyilvántartás szerint), akkor hogyan végrendelkezhetett róla a férj?

Ezt mi sem értjük, vagy talán én sem . Mert a nővérem ezt is bekajálja.

Szóval csak gondolt egyet és ezt nyilatkozta a végrendeletében. A rokonok látván, hogy palimadár a leányzó, így mindenét el akarják venni.

3.) (Azt nem kérdezem, miérr hagyta, hogy az ő ingatlanát használja az elvélt férj, mert nem tartozik ide,, bár érdekes momentum.)

tudja... sokszor a menekülésben az ember inkább mindent ott hagy! De bízott a vagyonmegosztásban, illetve az onnan Őt megillető javakban.

Ön szerint nehéz Őt képviselni ilyen ügyben?

Szerintem nem.. de nem vagyok jogász.

Ezért írtam ide. Mert ez egy nagyon jó kis fórum és nincs más ötletem.

A baj ott van a fórummal, hogy tanács csak csak jön, de tényleges felkarolás szinte soha.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.13. 22:56

Továbbra sem világos a tényállás. Ha az pesti ingatlan a szülőké volt, és a férjnek vannak testvérei, akkor hogyan került a férj kizárólagos tulajdonába? Ha a balatoni ingatlan a feleség kizárólagos tulajdona (az ingatlan-nyilvántartás szerint), akkor hogyan végrendelkezhetett róla a férj?
(Azt nem kérdezem, miérr hagyta, hogy az ő ingatlanát használja az elvélt férj, mert nem tartozik ide,, bár érdekes momentum.)

hathor # 2009.02.13. 22:45

monalisa

köszönöm szépen a hozzászólást.
Én is így gondolom, mármint hogy ügyvéd nélkül is el tudja mondani. De a pillanatnyi helyzetben öszzeomolhat az ember, nem jut eszébe fontos részlet, nem tudja mi jár, mire tarthat igényt. Így csak jó lenne egy hozzáértő, aki pártfogolná.

hathor # 2009.02.13. 22:33

ja és gyermekük nem volt soha!

hathor # 2009.02.13. 22:32

Tisztelt Kovács Béla Sándor úr!

Elnézését kérném az első levél idő hiányában el kell kapkodva, így megint leírnám a történteket érthetőbben. Sürgős megoldásra van szükség, mert kedden tárgyalás.

Szóval a nővérem 1988-ban férjhez ment, beköltözött a férj házába, ahol a férj édesanyjával együtt laktak Budapesten. A ház akkor egy teljesen egyszerű kocka közel 120nm-es családi ház volt. Kb. 5évnyi házasság után elhunyt az anyuka és nővéremék teljesen felújították az ingatlant luxus szinten, medencés ingatlanná, amit már a közösen megtermelt vagyonukból tettek. Jól menő vállalkozásuk volt. 2001-2002környékén vettek egy telket a balatonnál, ahova felépítettek egy jól átépített, extrán szigetelt, berendezett két szintes közel 80nm-es faházat, luxus kertet alakítottak ki stb.. 2003-körül hanyatlott az üzlet, csődbe ment a vállalkozás és leköltöztek balatonra mondván, hogy ott olcsóbb az élet. Idő közben a házasságuk zátonyra futott, a férj elkezdte bántani, ütlegelni a nővéremet. Nővérem közel 4éve elköltözött a férjtől és el akart válni. Közel két éve szét is választották őket hivatalosan is. Vagyonmegosztás viszont nem volt még, mert a férfi ki akarta semmizni a nővéremet és húzta az időt. A válás után vagy közben eladta a Pesti ingatlant, ami az Ő nevén volt és valójában Ő örökölt a családja után, de közös vagyonból építettek át, közös vagyonból rendezték be luxus cikkekkel. A férj minden zokszó nélkül eladott minden vagyontárgyat, értéket, berendezési tárgyat a házzal együtt. A férj azt hazudta egy évig, hogy nem lehet az ingatlanba menni, mert bérbeadta és a bérlő nem veszi jó néven a látogatást. Megtekintetük egy idő után a tulajdoni lapot és ekkor derült ki, hogy az ingatlant eladta. Az ingatlant értékén alul adta el. Az eladott ingatlan árát felélte szinte egy év alatt, illetve a közös balatoni ingatlanba vett rengeteg luxus cikket (medence, jaccuzi, 3 plazma TV, számítógépes rendszer stb). A nővéremnek egy fillért sem adott a balatoni leköltözés óta (2003). Nővérem kb 4éve jött fel balatonról és bérel magának egy romos ingatlant, mert nem futja jobbra neki.
Fél éve meghalt a férj betegségben. A nővéremnek nem volt kulcsa a saját balatoni ingatlanához, de a férj eredeti családtagjainak igen. Nővéremet csak akkor értesítették a halálról, amikor már az egész ingatlant kipakolták nullára (a férj családja).

A lényeget nem mondtam, hogy a balatoni ingatlan a nővérem nevén van. Most a férj családja támadja a nővéremet, hogy még a balatoni ingatlant is meg akarják szerezni tőle.
Felajánlottak peren kívül egy pár milliót neki. Ami természetesen tisztességtelen ajánlat volt.

A férj halála előtt végrendelkezett. Állítólag a balatoni házat és az értékeket a jelenlegi családjára hagyta a végrendeletben.

Szegény nővéremet át akarják vágni. Mi jogon rendelkeznek a nővérem nevén levő ingatlanról? Mi jogon hordtak szét közel 5-10MFT-ot? Mi jogon adta el a férj a közösen átépített házat, illetve mi jogon nem adott egy fillért sem belőle a nővéremnek?

Kedden lenne a tárgyalás, de szegény embert az ág is húzza.
Szerencsétlen nővéremet az ügyvédje is elhagyott, akivel hetek óta egyeztetnek, mondván, hogy neki nincs ideje Veszprémbe menni most.

Nővérem a padlón van! Ki segít neki felállni? Természetesen a honorárium nem maradna el!

Köszönöm figyelmüket

monalisa1 # 2009.02.13. 22:20

Ha a nyaraló esetlegesen a feleség különvagyona volt, akkor az ma is az. Ebben az esetben a férj végrendelete semmis.

monalisa1 # 2009.02.13. 22:18

Kiegészítés: mível a nyaraló a testvéred nevén volt, de ettől még bizonyára házastársi vagyonközösség, így a férj csak a saját fele tulajdoni hányadára végrendelkezhetett.

A hagyatéki eljárás során a nővérednek a nyaralót kérnie kell: félig úgyis az övé, félig pedig az özvegyi haszonélvezet jogán.

Azt hogy a férj rokonai mi mindent hordtak ki onnan, azt egyrészt hitelt érdemlően bizonyítani kellene, másrészt vita és veszekedés...

Vélem a testvéred saját maga is el tudja mondani a dolgokat - ügyvéd nélkül is.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.02.13. 22:07

Igen, sajnos kisemmizte a nővéredet. (A halottól már nem lehet "bevasalni" a fele vagyoni értéket, sem természetben sem készpénzben.)

hathor # 2009.02.13. 21:34

Félreértés történt!
A pesti házat eladta férj egy-két évvel ezelőtt, a nővérem tudta nélkül, vagyonmegosztás előtt.
A balatoni ingatlan még megvan, amiben lakott a férj a halála előtt és ezt hordta szét a halott férj családja. A pesti ingatlanra azt mondta a férj, hogy bérbeadta és az ingatlant nem lehetígy megtekinteni oda bejárni, közbe meg simán eladta. Kisemmizte a nővéremet. Erőszakos ember lévén elmenekült a nővérem tőle.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.13. 20:15

Szerintem először döntsd el, hogy akkor most eladta azt a házat vagy végrendelkezett róla.

hathor # 2009.02.13. 17:14

Tisztelt Ügyvéd Urak, Hölgyek!

A nővérem mindent hátrahagyva elmenekült a férjétől és 19 év után nagy nehezen elvált. Két évre rá, most ősszel meghalt a férje, vagyonmegosztás még nem volt. A házasságuk után vásárolt házat a férje a nővérem tudta nélkül eladta, a pénzt felélte. A nővérem nevén lévő balatoni telken egy kis házban lakott. Halála után a rokonok mindent széthordtak, a házat és az ingóságokat végrendeletben (amit még nem látott) rájuk hagyta. 17-én kedden van Veszprémben a hagyatéki tárgyalás, az ügyvéd pedig utolsó percben cserben hagyta, mert arra hivatkozott, hogy nem tud leutazni a tárgyalásra.!!!! Sürgősen szükségünk lenne egy ügyvédre, aki képviselné Őt az ügyben. Van erre még mód?

Válaszukat megköszönöm

ObudaFan # 2009.02.11. 13:04

Nincs mit.