Válás, vagyonmegosztás


monalisa1 # 2009.01.29. 15:36

A hitelszerződésben benne vagy amíg a bank abból el nem enged. Persze az ex ha tudja és akarja átvállalhatja, és erről írásban nyílatkoznia kell a bankban. Továbbá a hitel tárgya lesz a vagyonmegosztásnak: ki- ki mennyit eddig és netán mennyit még.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 14:53

Új pert nem indíthatsz, hiszen ez ítélt dolog. Perújrafelvételnek sem látom esélyét.

Mellesleg mi az, hogy "mindent megtenni"?

Baratom # 2009.01.29. 14:44

Na akkro még egy utolsó kérdés és nem is zaklatom tovább a tisztelt fórumozókat.

Szóval:

A válás kimondása után perelhetem-e az exet, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a hitelszerződésből való kiíratásra, illetve ha ez nem megy, akkor úgy kérhetek-e vagyonmegosztást, hogy benne vagyok a hitelszerződésben?

ana001 # 2009.01.29. 11:23

ObudaFan köszönöm a választ

ObudaFan # 2009.01.29. 10:59

Illetéket a vevőnek kell fizetnie. Az eladó szja-t fizet, ha a szerzéstől számított 5 éven belül adja el és többért, mint a megszerzéskor az ára volt, hogy mennyit, az attól függ, hanyadik évben adja el. Az általad kérdezett lakáscélú kedvezmény már nincs.

ana001 # 2009.01.29. 07:36

Szép napot mindenkinek!
Megtudhatnám,hogy ingatlan eladása után milyen illetékek,adók terhelik a befolyt összeget?Él még az hogy valahány éven belül ingatlan vásárlásra költve nem terheli semmi" költség"?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 07:32

Meg kell jelölnöd a követelésed nagyságát. Olyan keresetet, hogy "osszák meg a közelebbről meg nem határozott vagyont", nem adhatsz be.

Baratom # 2009.01.29. 07:27

Nos, ahogyan látom, ki vagyok téve az ex jóindulatának (rosszindulatának)...A közös vagyon megosztása iránti per megindításakor amennyiben nem tudom pontosan kifejezni a pertárgy értékét mekkora illetéket kell fizetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 06:28

Persze. A bankot nem kötelezi a ti megállapodásotok.

Baratom # 2009.01.29. 06:11

Kedves monalisa1!

Az ex családja elég jómód, tehát nem okoz gondot odatenni az ex részére havi 60-70 eFt-ot. Na most ha a bank nem akar kiengedni a hitelből, mert nincs aki megfelelő lenne helyettem, akkor fennállhat-e az a faramuci helyzet, hogy hitel marad a nevemben, igaz az ex vállalta az összes törlesztést a bíróság előtt?

monalisa1 # 2009.01.28. 22:20

Ésszerű.
Azonban vélem ő most a "csakazért sem" állásponton van - valahogy ilyen a női logika...

Akkor meg a következő: van-e annyi SAJÁT jövedelme amiből a továbbiakban egymaga fizeti a hitelt, a rezsit, valamint úgy nagyjából ugyanannyit hozzá tesz a sajátjából mint amennyi a t.díj lesz majd (A gyermekeket eltartani nem csak te egymagad vagy köteles!) És akkor még "élniük" valahogy mindezeken felül.

Gondolja át a dolgokat!...

Baratom # 2009.01.28. 22:02

Nos ez a 4Mft úgy jön ki, hogy az ingatlan értékéből levonva az azt összesen terhelő hitel és a maradék a tulajdoni hányadok megosztását követően a 4 mft. Az ex azt akarja, hogy fizeti az összes hitelt még 18 évig csak maradjon meg az ingatlan. Persze ezzel hosszú távon nagyon rosszul jár, hiszen ha most eladnánk a házat és vissza lenne a hitel fizetve, akkor nem kellene a kamatot is fizetni, hanem csak a tőkét. Tudna kisebbet venni és pénze is maradna, amiből a kevesebb hitelt törleszti.

monalisa1 # 2009.01.28. 21:47

Lehet hogy az ingatlanból a vagyoni értéked = a százalékos tulajdoni arányod értéke több mint ama bizonyos 4 M Ft, - mi itt nem tudhatjuk.

Vélem elég problematikus lesz a t.díjat is meg a bankhitelt is fizetni - és még "élni" is valahogy...

Ha meg is kapod a vagyoni részedet az ex-től, azzal nagy valószínűség szerint a téged terhelő hitelrészt kell többé-kevésbé lerendezni, hogy maradjon a fizetésedből amit t.díjként fizetsz majd...

monalisa1 # 2009.01.28. 21:38

Oké, te regaszkodhatsz a 4M Ft-hoz - amiről megállapodás íródott előzőekben -, vagy készül egy másik- teljesen új egyezség melyben a t.díj alóli mentesülésed szerepel. Tehát vagy az egyik vagy a másik megoldás...

Lakóingatlan ajándékozása esetén 18M Ft-ig 2,5% az illeték, azon felül 38M Ft-ig 6%.

Baratom # 2009.01.28. 21:37

Tisztelt Tanár Úr!

Köszönöm a választ, monalisa1 neked is. A lényeg, hogy ha kérem a tulajdonrészem forintosítását, akkor megkaphatom a vagyonperben hozott ítélet végrehajtásakor.

Baratom # 2009.01.28. 21:34

szia monalisa1!

A 4m Ft az a forintosított tulajdonrész, amely a házassági vagyonjogi szerződés alapján nekem jár. A bank még nem engedett ki a szerződésből, ma mondták ki a válást, ott még nem jártunk.

Grád András # 2009.01.28. 21:32

Kedves Baratom!

A bíróság ítélettel nem tudja a házrészt quasi "beszámítani" a gyermektartásdíjba, de ha ilyen tartalmú egyezséget kötnek, azt végzéssel jóváhagyja, és végeredményben ez a jogerős bírósági ítélettel azonos hatályú. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.01.28. 21:31

Ha figyelted nem a 4M Ft-ról írtam, hanem egyrészt a házban a te százalékos vagyoni értéked forintosítva, másrészt tessék leülni és számolni: a gyermekek jelenlegi életkora és a t.díj kötelezettség úgy 22-24 éves koruk betöltéséig még.

Tehát egyezség esetén teljesen új tartalmú megállapodást kell kötnötök az ex-el.

monalisa1 # 2009.01.28. 21:27

Ha az ajéndékozás megtörténik, a gyermekekre az adóhivatalun. szerzési illetéket fog kiróni - a jogszabálynak megfelelően. (Ezt vagy te vagy a volt feleséged majd szépen befizetitek, lévén a gyermekeknek nincs saját önálló jövedelműk, sem bármely pénzforrásuk.) Lehet kérni részletfizetést, valamint ha a 20. életévük betöltése előtt minél korábban történik a befizetés, akár 70%-ig díjmérséklés adható. (Ezen utóbbit ha csak össze nem keverem valami más illetékkel, vagyis konkrétan meg kell majd kérdezni.)

monalisa1 # 2009.01.28. 21:20

Baratom!

Bár nem írtad a gyermekek életkorát, de bizonyára megszoktak ők már ott, és nem ők váltak tőletek hanem te és a feleséged egymástól, ergo minek a gyermekeket kimozdítani az eddigi otthonukból, kényelmükből.

A házban lévő vagyoni értékedet (százalékos ingatlanrészedet) a gyermekeidnek ajándékozhatod a t.díjtól való "szabadulás" ellenében., az ügyvédi és/vagy közjegyői okiratot a gyámhatóságnak előbb jóvá kell hagynia, csak így lesz eredményes a feleségeddel megköttendő ezen jogügylet.

A gyámhatóság a gyermekek 18. életévéig vigyázza az ekként megszerzendő vagyonrészüket, azaz az édesanyjuk azzal szabadon nem rendelkezhet. (Eladhatja a házat stb., de csakis a gyámhatóság előzetes hozzájárulásával., vinnie kell a gyermekek vagyoni értékét - százalékos arányában - egy esetleges másik ingatlan megvásárlásába.)

Számodra az esetleges rizikó: ha a későbbiekben a volt feleséged saját betegsége és/vagy megrokkanása miatt a továbbaiban esetleg nem tudna egymaga gondoskodni a gyermekekről, bírósághoz fordulhat és kérheti a t.díjra való kötelezésed feléledését... És természetesen akkor szó sem lenne már a 2009-ben odaajándékozott vagyonrészedről...

Más. A bank elengedett téged a házat terhelő nem kevés hitelből?

Monalisa
laikus hozzászóló

Baratom # 2009.01.28. 20:42

Tisztelt Tanár Úr!

Köszönöm a gyors válaszát! Rendben, a lakáshasználati joggal nem tudok mit kezdeni már de én úgy gondolom, hogy most nekem is új életet kell kezdenem és 0 Ft-ból, hitelhez sem jutok önerő nélkül, ami benne van a jelenleg közös házunkba, illetve ha a válás esetére vagyonjogi szerződést kötöttünk, akkor azt teljesíteni is kellene. Bekövetkezett ma a válás, él a szerződés. Szóval a bíróság akkor (ha a volt házastársam per esetén így kéri) beszámítja a tulajdonrészem ellenértékét a gyermektartásba? Annak ellenére, hogy kisebb lakásban is lakhatnának 3-an, mert igazából semmi nem indokolja a 150 m2-t 3 főnek...

Grád András # 2009.01.28. 20:30

Kedves Baratom! :-)

Az a rossz hírem van, hogy a jogerős egyezséget jóváhagyó végzés a jogerős bírósági ítélettel azonos hatályú, következésképpen csak a perújításra vonatkozó nagyon szigorú szabályok jöhetnének szóba - de nem állanak fenn, úgyhogy felejtsük el!

Ami a vagyonjogi szerződést illeti, az viszont önmagában nem ítélet, pl. elvben megtámadható, ha szigorúak itt is a szabályok. Más kérdés, hogy annak alapján a közös tulajdon megszüntetése végülis bíróságilag kikényszeríthető, de nem biztos, hogy érdemes. Ha jól értem 4 millióról van szó, abból saját lakása úgysem lesz, legfeljebb arra jó a történet, hogy a saját gyerekét megfossza a majdani örökségétől. Én az Ön helyében belemennék egy gyermektartásdíj kontra házrész megállapodásba, de közjegyző előtt kötném, hogy elvben se lehessen utólag megtámadni. Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Baratom # 2009.01.28. 20:14

Tisztelt Szakértők!

A mai napon közös megegyezéssel elváltunk, azonban a lakáshasználati jog megváltása tárgyában feltett kérdésnél úgy érzem utólag, hogy számomra kedvezőtlen egyeszségbe mentem bele a lelkiállapotomnak köszönhetően. A bíró mindent elmondott, megkérdezte, hogy valóban ezt akarom-e. Igent mondtam, nem kértem a megváltást és a fellebbezési jogomról is lemondtam, csak legyen vége a bontópernek. Van-e lehetőségem rá, hogy a fellebbezésről való lemondásom ellenére megtámadjam az ítéletet? A másik kérdésem, hogy van-e lehetősége a volt házastársamnak megtámadni egy házassági vagyonjogi szerződést utólag, mivel szerinte nekem mégsem jár az, amit annak idején szerződésben rögzítettünk. Igaz, a mai napon a bíró előtt érvényesnek ítélte a szerződést csak a tulajdonrészemet nem óhajtja kifizetni, mondván a bíróság úgysem fogja a felül felől eladatni a 150 m2-es hitellel agyonterhelt házat, amiben ő és a két kiskorú gyermekem maradt. Szóval most a helyzet az, hogy lemondtam a lakáshasználati jogról, illetve a tulajdonrészemet meg nem akarja kifizetni, mert mondta, hogy számítsuk be a gyerektartásba és majd elkopik lassan. Kb. 4 millió Ft-ról van szó....

Grád András # 2009.01.28. 11:24

Kedves Anya23!

Ami az illetékeket illeti, ne vegye zokon, nem kezdtem a jogszabályokban keresgélni, de mind a házassági anyakönyvi kivonat, mind a születési párezer forintból kijön, nem egy nagy tétel, semmiképpen nem tízezrek. A házastársi közös vagyonba minden beletartozik, amit az együttélés során szereztek, és - legalábbis a bíróság előtt- megosztani is csak teljes egészében lehet. Úgyhogy egymás között megegyezhetnek másképp, pl. csak egyes tételekről, de ha közös megegyezéssel karnak elválni, vagy pontos vagyonmérleget kell csinálniuk, vagy kijelenteni, hogy egymás között már megosztották, és az foganatba ment. Az autóval viszont gond lesz, ha a lízingszerzősé az Ön nevére szól, a kifizetett részletek közös vagyonnak számítanak, és megtérítési igénye lehet a házastársának a fele erejéig. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.28. 10:16

OFF
Azt én már megtettem, minek ismételni?
Egyébként szerintem sem indokolt a szigor monalisával szemben, egyszerű, ezerszer megválaszolt kérdésekre (GYIK) általában tudja a jó választ. Nekem még akkor sincs vele nagy gondom, amikor olyasmihez szól hozzá, amit nem is tud, amiben nem biztos - bár ez már kerülendő lenne. De mindenki tévedhet. Az igazi probléma ott kezdődik, amikor figyelmeztetés ellenére sem vonul vissza az ingoványos terepről.
De ezzel meg nincs egyedül...
ON