Válás, vagyonmegosztás


tamara77 # 2009.01.26. 07:58

Kedves monalisa köszönöm a választ!

Még egy kérdés. Tehát az, hogy a tul.lapon nekem 60 %-om van, neki 40 %, nem jelent semmit a vagyonmegosztás során?

Köszi, Tamara

monalisa1 # 2009.01.25. 22:41
  1. Szükség esetén bizonyítást igényel, hogy bár már 4 éve házasok voltatok, szüleid a házvásárláshoz a pénzt csak és kizárólag neked adták és nem közös támogatásuk volt?! Továbbá a saját önerőd eredete úgyszintén., ha "hozott" különvagyon akkor okés, de ha onnan volt több pénzed, hogy a házasság alatt netán nagyobb volt a fizetésed, akkor a felvetésed téves - házassági együttlakás ideje alatt vagyonközösség van.
  2. Egy értékbecslés soha nem árt, mert a tulajdonosok hajlamosak túlbecsülni a házukat... Ettől függetlenül a tulajdoni arány %-os meghatározása szerintem még mindig a fenti pontnál...
  3. Az egyik tulajdonos nem ülhet végtelen időkig a másik vagyoni értékén (= pénzén), ha nem tudtok egyezségre jutni, végső esetben a bíróság elrendelheti az ingatlan kényszerárverezését - abból még soha senki nem jött ki jól.

Ha a vagyoni dolgokon megegyeztek és azt írásba is foglaljátok, akkor az "benne van" a 12 ezer forint válóper illetékben, ellenkező esetben egy esetleges külön jogvita költséges és időigényes.

4. A t.díj megváltásához: közel két évtizedre előre senki nem tudja becsülni a pénzromlást, így nem kis fejtörést okozhat annak kiszámítása, hogy X forint x év múlva mennyit is érhet?

Külön írom a következőt:
Ha "lemondasz" a t.díjról, vagyis megfelelő vagyoni ellentételezés történik a gyermeke részére (= a házrészét őneki ajándékozza), a gyermek nagykorúságáig azt a gyámhatóság vigyázza., a házzal szabadon nem rendelkezhetsz...

Valamint ha jelenleg hitel van a házon, a banktól is kell engedély, hogy "kiengedjék" a kölcsönből. Vagyis a kereseted elég-e a kettőtök megélhetésére, a rezsire, valamint a továbbaikban egymagad fizetni a havi törlesztőrészleteket.

Monalisa
laikus hozzászóló

tamara77 # 2009.01.25. 21:29

KÉt hónapja külön élünk. Elválunk. Vagyonmegosztásban vannak kérdéseim:

  • ingatlanunkat 2003-ban (házasságunk 4. évében) közösen vásároltuk. Mivel jómagam és szüleim nagyobb arányban járultunk a ház megvásárlásához (az önerőt tekintve), ezért a tulajdoni lapon a tulajdonrészem 60 %, a férjemé 40 %.
  • vagyonmegosztáskor a férjem szeretné, ha kifizetném őt, ő pedig gyerektartást fizetne. Kérdésem: ebben az esetben hívjak értékbecslőt és az ingatlan forgalmi értékének 40%-át, vagy 50 %-át kell kifizetnem neki?
  • Ha azt szeretném, hogy nem fizetek neki a házból és ő se fizessen gyerektartást, ezt megtehetem-e? Ő elvben "kiírhatja" a házra, hogy eladó, de a 60-40 %tulajdon hányad miatt nekem az ő 40 %-ára elővásárlási jogom van, nem? Magyarul, nem tudja így eladni a házat.
  • Ha a gyerektartás összegét szeretném kiszámolni, számolhatok a jelenlegi keresete 20 %-ával (egy gyerek van, öt éves)? Ezt elvben 22 éves koráig kellene fizetnie. Tehát 17 éven keresztül kellene tartásdíjat fizetnie. A jelenlegi inflációval számolva kiszámolhatom (jelen fizetése alapján) a 17 év alatt elvben fizetendő tartásdíj összegét? Ez az összeg képezhet a vagyonmegosztásnál az ingatlanunk forgalmi értékéhez egy viszonyítási alapot?
  • Korrektül (mindhármunk - férjem, fiam, én- esetében) szeretnék eljárni, de teljesen tájékozatlan vagyok. :(
Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.25. 16:56

Na vajon? Akinek kizárólagos vagy megosztott lakáshasználatra van joga, az használhatja a lakást.

Dreamer88 # 2009.01.25. 16:49

Köszönöm a válaszokat, de lenne egy kérésem:

Elmagyarázná valaki, hogy mit jelent konkrétan az Osztott Lakáshasználati Jog és a Kizárólagos Lakáshasználati Jog a házban maradó és az onnan elköltöző fél szemszögéből?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.25. 16:26

Nem az volt annak az ügyvédnek a diplomájára írva, hogy doctor med. univ.?

monalisa1 # 2009.01.25. 15:56

Ha anyukád írásban felajánlja a tulajdoni részének a használatát akkor a papádnak nem kell túlhasználati díjat fizetnie - lévén anyukád önként mond le a saját része használatáról, ellenben ha nem ajánlja fel és a papád mégis használj azt, akkor követelhető tőle díjfizetés.

Amúgy anyukád azt is megteheti, hogy a saját tulajdonú lakrészét lezárja - oszt megvan.

A felhozott másik esettel kapcsolatban annyit, hogy vizsgálni kellene a helyzetet az előbb leírtakra figyelemmel.

Dreamer88 # 2009.01.25. 13:57

Üdvözletem Mindenkinek!

Érdekes problémába botlott családunk egyik barátja néhány napja.

Történt ugyanis, hogy az az ügyvéd akitől Anyám jogi tanácsot kért válással kapcsolatban azt mondta, hogy ha Anyám olyan szerződést ír alá amiben Apámat kizárólagos lakáshasználati joggal ruházza fel akkor követelhetünk Apámtól lakáshasználati díjat mert Ő használja a lakás azon részét is ami Anyám tulajdonát képzi (50% tulajdonjog miatt).

Egy baráti beszélgetés alatt szóba került a lakáshasználati jog és kiderült, hogy a barátunkkal is ilyen szerződést írattak alá amikor elvált (2007.02.06.), de arról nem szóltak neki, hogy ezért pénzt követelhet a másik (lakáshasználó) féltől.

Sajnos Anyám és Én nem tudunk sokat segíteni a barátunknak, mivelhogy Anyám még nem írt alá ilyen szerződést. Ezért szeretném azok segítségét kérni akik rendelkeznek jogi ismeretekkel illetve személyes tapasztalattal az ügyben.

Jogosul-e lakáshasználati díj követelésére a család barátja?
Ha pedig jogosult akkor visszamenőleg (2007.02.06-ig) követelheti-e az összeget a férjétől?

monalisa1 # 2009.01.23. 18:53

Egy váláskor, ha a házaspár valamelyik tagja elköltözik, köztük megszakad a vagyonközösség, onnantól nem felel a másik döntéseiért.

ObudaFan # 2009.01.23. 16:57

A leírtak alapján valószínűleg az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett tulajdoni hányadok a valósak, vagyis senki nem követelhet semmit a másikéból.
A házastársi együttélés alatt felvett hitelekért a másik házastárs közös vagyoni része mértékéig felel. A házastársi együttélés után felvett hitelért a másik házatsárs nem felel.

MonikaSz # 2009.01.23. 15:43

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon nagy szükségem lenne a tudására. Édesanyám problémájával kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől. Anyukám 12 éve él egy férfival, aki nem az apám (apukám meghalt), és 4 éve házasok is. lehet, hogy most válni fognak.

Nevelőapám házában élünk 12 éve. Ez az övé már nagyon hosszú ideje, nem együtt vették, csak az ő nevén van. Én, a testvérem és anyukám rendelkezünk egy ingatlannal, amit apukám halála után kaptunk meg.(apukám halálakor anyukám már a nevelőapámmal élt és mi is, de házasok még nem voltak)Ez a lakás most fele anyukám nevén van, negyede az enyémen, negyede a hugom nevén)

Azt szeretném megtudni, hogy ha elválnak, akkor kinek milyen része van ebből a két ingatlanból? Anyukámnak milyen joga van a nevelőapám ingatlanával kapcsolatban és a nevelőapámnak járhat-e valami a mi örökségünkből?

Még egy kérdésem lenne: Ha a nevelőapám nevén több hitel is van (autó+személyi kölcsön), akkor ha pl meghal (senki nem akarja), akkor édesanyámnak kell a hitelt törlesztenie? Mi lesz ilyen esetben a hitellel? Nevelőapám most készül nagy hitelt felvenni a saját nevére, de a fiának, amit anyukám nem támogat és attól fél ha váls lesz vagy meghal a nevelőapám, akkor mivel ő a felesége, ezért neki kell majd kifizetnie.

Kérem szépen Önt (Önöket), ha tudja a választ a kérdéseimre, akkor kérem szépen írja meg, mert ez a mi családunkban most nagy baj, veszekedések vannak, és szerintem, ha ezekkel a dolgokkal tisztában lennénk, akkor minden sokkal jobb lenne!!

NAGYON KÉREM A SEGíTSÉGÉT, NAGY SZÜKSÉGÜNK VAN RÁ!

Nem tudjuk, kihez forduljunk!

Köszönöm és várom a választ: Mónika

ObudaFan # 2009.01.21. 17:54

Dreamer88!

650.000 Ft (az önrész ele plusz a már törlesztett hitelrész fele) jár, feltéve, hogy a kocsi közös vagyon, és mind az önrész, mind a kifizetett hitelrész közös vagyonból került kifizetésre. De ekkora különbözeteken nem érdemes összeveszni, mert egy tényállás-megállapításos válás esetén mindketten többet fognak veszteni a megegyezéseshez képest.

ObudaFan # 2009.01.21. 17:51

A kérdés semmilyen olyan adatot nem tartalmaz, ami alapján meg lehetne válaszolni. Tudni kellene, mikor és milyen jogcímen szereztétek a lakást, illetve a kocsit, stb. Mi mennyit ér? Kinek van hová mennie, kinek nincs. Van-e kiskorú gyermek? Emellett a kérdést magát sem tudjuk, hogy csak arra irányul-e, hogy egyedül élhess-e ott, vagy a teljes ingatlan tulajdonjogát is egyedül szeretnéd-e.

delfin4 # 2009.01.21. 17:45

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válni szeretnék a férjemtől, de ő nem akar, sőt, meg is fenyegetett. Sajnos teljesen tönkretesz, többek között a lakásunkat is, ahonnan nem akar elköltözni. Elég sok mindennel rendelkezünk: lakás, autó, garázsok(2), szerelőműhely (elég jelentős). Érdeklődnék, hogy el tudnak-e úgy választani minket, hogy enyém marad a lakás, valamint egy garázs, a többit viheti ő?

Válaszát előre is köszönöm!

Dreamer88 # 2009.01.21. 17:14

Üdvözletem Mindenkinek!

Az előző hozzászólásokhoz képest valamivel "egyszerűbb" problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.

Nem meglepő módon az én szüleim is el akarnak válni, szerencsére közös megegyezés alapján (szeretnék elkerülni a pert).

Egy darabig szépen zajlott a megbeszélés, de felmerült egy (idáig az egyetlen) probléma, az autó.

A személygépkocsiról annyit kell tudni, hogy jelenleg 4 éves és 1.300.000 Ft CHF alapú hitel lett rá felvéve, be lett fizetve rá 800.000 Ft önrész és már lett törlesztve 500.000 Ft és hátra van még 1.300.000 Ft törlesztés.
Az autó értéke (vásárláskor) 2.100.000 Ft volt.
A törlesztés és az autó is Anyám nevén van.

Maga a probléma az, hogy Anyám javaslata szerint fizetne Apámnak 300.000 Ft-ot és akkor Apám lemond az autó rá eső tulajdonjogáról. Apám viszont 400.000 Ft-ot követel (az önrész felét).

A kérdésem az lenne, hogy jogos-e Apám követelése, és hogy jogilag mennyi járna neki?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Grád András # 2009.01.18. 19:08

Kedves Dorimama!

A házassági vagyonközösség már a házasságot megelőző életközösség alatt is fennáll, de a csak tényleges együttélés ideje alatt. Ha házasságban élnek még ugyan, de ténylegesen külön gazdálkodnak, akkor a külön gazdálkodás kezdőnapjával a háazssági vagyonközösség véget ért. Vagyis mint ebből láthatja, nincsenek fix határidők, az együttélés 1. napján már vagyonközösség keletkezett, ami az együttélés utolsó napjáig tartott. Elvben csak az együttélés során keletkezett tartozásokért felel, de ez ennél kicsit bonyolultabb (tudott-e akkor a keletkező tartozásokról, tiltakozott-e ellene dokumentálható módon stb.) nem tudom itt teljes részletességgel kifejteni. Valószínűleg nem lesz elkerülhető ügyvéd közreműködése az ügyben. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.01.18. 14:52

susy6

Hát nem könnyű helyzet...
Ebben az esetben hasznosnak látszik ügyvédet felkérni és ő levelez apukáddal, vagyis megírja: mamád válni szeretne és részéről milyen feltételekkel. És várják a papád válaszát... Aztán továbbra is oda-vissza a levelezés. (Egy ügyvéddel szemben mindenki visszafogodtabb mint szemtől szemből direkte...)

A válóperben "a" békéltető tárgyaláson mindenképpen szükséges anyukád személyes megjelenése is: adategyeztetés stb., valamint mindkettőjüknek ki kell mondania a bíróság előtt a válási "óhajt". (Ha csak egy egyik akar válni ez megnehezoiti a dolgokat, de végül is ha valaki nagyon akar válni - és nyomós oka van rá -, akkor a bíróság csak elválasztja őket.

Igen, egy válóper nagy általánosságban az idegek harca is, vagyis ki tudja a másikat lelkileg/anyagilag jobban kikészíteni...

Ha ügyvéd képviseli anyukádat a per során valószínűleg kevesebb lesz a kontakt a férjével, és így tán nem oly megrázkódtató.

Valamint a vagyonjogi dolgokban NEM szabad a másik fél akaratának maradéktalanul teljesülniük - sőt!...

daja # 2009.01.18. 14:23

T. Grád Úr.Ha jól értem, perfeljegyzés a peres ingatlan helyett szerzettre már nem kérhető? daja

susy6 # 2009.01.18. 14:20

sajnos a közös megegyezés a férjjel teljesen elképzelhetetlen. Édesanyám ha van rá mód, nem is szeretne részt venni a válóperen, mert fél az apám általi lelki terrortól. Lehetséges, hogy az ügyvéd reprezentálja anyut a tárgyalásokon és anyu nem is vesz részt személyesen? Anyu nagyon fél egy válópertöl, hogy idegileg belerokkan. Valóban ilyen nehezen is alakulhat egy válóper? Az sincs kicsukva, hogy apu nem hajlandó beleegyezni semmibe se.Mi a teendö ilyenkor?Van rá lehetöség hogy ez esetben egyszerüen pénzzé tesznek mindenüket és megfelezik a bíróság utasítására? Vagy apu ilyenkor is mondhat nemet?
Abban az esetben, ha valami csoda folytán mégis menne a közös megegyezés és a bíróság elött be is nyújtanák ezt írásban, van még mindig lehetösége apunak visszalépnie vagy a közös megegyezés akkor már végleges?

monalisa1 # 2009.01.18. 13:43

Ahány életbiztosítási szerződés annyiféle előírás - tessék elolvasni a szerződést, külön is figyelmesen annak apróbetűs részét.

Csak annyit: ha közösen kötötték valószínűleg közösen kell felbontaniuk azt.

Amúgy egy válást jó esetben le lehet "vezényelni" akár mindenösszes 12 ezer forint illetékköltséggel = közös megegyezéses válás ahol minden közös ingó és ingatlan dolgában megosztoznak előre, és ezt írásban le is teszik a bíróság asztalára. Ha van kiskorú gyermek akkor annak elhelyezéséről és a t.díj összegéről is megállapodásra kell jutniuk, valamint a láthatás/kapcsolattartás írásbeli részletezése.

Amúgy egy nem közös megegyezéses válás bizony költséges lehet: előszőr is az ügyvédi díj, valamint az ingatlan tulajdonának megállapítása és az azt követő megosztási per elhuzódó és költséges.

Tehát megfontolandó a dolog, vagyis üljenek le és minden indulattól mentesen, józanul beszéljék át a dolgokat.

Dorimama # 2009.01.18. 13:36

Kedves Fórumozók!

Segítséget kérnék, válással kapcsolatban.
Két év házasság után különköltözött a férjem, aki azóta Apeh tartozással rendelkezik.Papíron így már 4 éve vagyunk házasok,és most ez a hír elszántságomban megerősített.
Ehhez kapcsolódó gyakorlati kérdéseim:

  • hány év házasság után létezik vagyon közösség?
  • férjem tartozása milyen módon érinthet engem/minket a gyerekkel?

Köszönöm,
Dori

susy6 # 2009.01.18. 13:32

üdv,

édesanyám válni szeretne, ahhoz hogy az ezzel járó költségeket ki tudja fizetni, fel kell bontania az életbiztosítását, amelyet a házasságuk alatt nyitottak.A kedvezményezett halál esetén a férj.Rendelkezhet anyu egyedül ezzel az pénzzel vagy a feleznie kell a férjével?
köszönettel!

Tomi620 # 2009.01.18. 13:09

Köszönöm szépen a választ!

Grád András # 2009.01.18. 12:14

Kedves Tomi620!

A bíróság nem egy nyomozó hatóság, amely titkos bankbetétek után kutat, pláne hivatalból, pláne közös megegyezéses válások esetén! Vagyis ha senki nem beszél róla, lényegében 0% valószínűséggel derül ki. Másrészt ha a felek életközössége már korábban megszakadt, vagyis külön gazdálkodnak, akkor még ez a trükközés is okafogyott, mert csak a házassági életközösség ideje alatt szerzett jövedelem minősül közösnek. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.01.18. 12:11

Kedves Daja!

Perfeljegyzést abban az esetben lehet kérni, ha a vonatkozó ingatlan a pernek tárgya, vagyis a kereseti (viszontkereseti) követeléssel érintett. Ekkor viszont a bíróság kérelemre lényegében automatikusan elrendeli, hivatalból viszont nem. Ettől még nem "egyenlítik ki" egymást, legfeljebb egyik ingatlant se tudja egyik fél sem eladni a per végéig. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu