öröklés élettársi kapcsolatban


gittus # 2007.07.21. 16:21

Kedves Monalisa1

Az a hatályos Ptk. amit én olvasok, ilyen dolgot még megközelítőleg sem tartalmaz.
A Te általad leírtakhoz hasonlót, legutóbb az új Ptk. nagyon nyers tervezetében olvastam, amit még majd többször változtatnak is.

Agin

Az élettársak a vagyonukról rendelkezhetnek öröklési szerződésben is a másik fél javára. Minedképpen ügyvédhez kell fordulni az ingatlan miatt.

monalisa1 # 2007.07.21. 14:58

Kedves Béla!
Nem hülyéskedek, csak mint tudod kontárkodok...

Ellenben épp a napokban rágtam magam mélyebbre az élettársi kapcsolat esetén az esetleges öröklés dolgába, és amit alant írtam az ott volt olvasható.

monalisa1 # 2007.07.21. 14:56

A 10 év az tuti, csak azt a kettőt meg is kell tudni még élni - és erre a Sorstól senkinek nincs garanciája!

8 év egy párkapcsolatban már nem semmi, és ha egyébként jól megvagytok egymással javaslom csak házasodjatok össze - a későbbi esetleges bonyodalmak elkerülése végett. (Akár nem is kell nagy eskövői csinadratta - minek bosszantani a rokonokat...)

Egyébként pedig - mint nálatok is a példa - két ember kapcsolatát nem az anyakönyvi hivatali bejegyzés határozza meg. De van amikor jól jöhet az!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.21. 14:55

Élettársak egymásnak örökösei akkor lesznek, ha 1./ közös gyermek születik, 2./ közös gyermek hiányában legalább 10 év együttélés szükséges.” by monalisa

Ugye, csak hülyéskedsz?

agin # 2007.07.21. 14:47

8 éve élünk együtt és azóta gyűjtögettük össze amink van. 10 év után biztos az egymás utáni öröklés közös gyerek hiányában?

agin # 2007.07.21. 14:44

Akkor mi a biztos megoldás? Nekünk nem a későbbi elválás miatt okoz ez problémát, hanem az eddig közösen összedolgozott ingó és ingatlan vagyonkánkat nem szeretnénk ha arra méltatlan örökölné a társunk helyett, váratlan elhalálozás esetén.

monalisa1 # 2007.07.21. 14:24

Élettársak egymásnak örökösei akkor lesznek, ha 1./ közös gyermek születik, 2./ közös gyermek hiányában legalább 10 év együttélés szükséges.

Ahhoz hogy mostantól a későbbiekre tekintettel gubanc nélkül menjenek a dolgok "elég" ha összeházasodtok. És a házasságkötés előtt egy közös jognyilatkozat ügyvéd és/vagy közjegyző előtt, hogy amitek már most megvan azt közösen szereztétek.

Mert egy végrendelet a testvérek/rokonok részéről megtámadható, vitatható...

csildi # 2007.07.21. 14:16

Kedves Again!
Szerintem, ha össze házasodtok, akkor mindkettőtök külön-külön része az is marad, mert házasság előtt szereztétek. De úgy gondolom, ha a házasságkötés előtt csináltok egy házassági szerződést, abba bele lehet venni, mi lesz, ha esetleg élváltok, vagy valamelyikőtök meghalna. Végrendeletet is írhattok, de azt meg lehet támadni.

agin # 2007.07.21. 13:43

Azt szeretném kérdezni, hogy ha jól tudom akkor élettársi kapcsolatban a felek nem egymás örökösei ugye? Így van ez akkor is ha az ingatlant és minden ingó tárgyat is közösen vásároltunk, mindketten ugyanúgy hozzájárultunk a megszerzésükhöz anyagilag? Ha jól tudom csak házastárs vagy annak hiányában egyenes ági örökös örökölhet. Nekünk gyermekünk sincs, tehát szülő jöhet szóba.Ha ezt nem szeretnénk akkor végrendeletet kellene írni? Vagy elég ha összeházasodunk? Azt nem tudom, hogy házasságkötés esetén ez ugyanúgy közös vagyonnak fog számítani, mintha utána vettük volna vagy különvagyonnak és akkor ugyanott vagyunk mintha össze sem házasodtunk volna? köszönöm a válaszokat előre is