Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Nyugdíj halál után

marcika #   2011.02.28. 22:29

Anyósom ma 28-án meghalt. Kérdésem az lenne, hogy hol kell bejelenteni illetve, ha mégis átutalják a márciusi nyugdíjat, azt hogy és hova kell visszafizeni?

Dr.Attika # e-mail 2011.02.09. 09:30

Az elhalálozás hónapjára jár a nyugdíj. Azt úgy kell tekinteni, mintha az elhunytnak fizették volna ki. Nyugodtan fel lehet venni a folyószámláról. Egyébként sem a hagyaték átadása keletkezteti az örökös tulajdonjogát. Az a halál beálltakor a törvény erejénél fogva keletkezik.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Thomas67 # e-mail 2011.02.08. 21:37

T.Forum!
Nyugdíjra jogosult 2 nappal az aktuális havi nyugdíjfolyósítása előtt elhuny.Folyószámlájának társtulajdonosa(aki egyben örököse is, de nem házastársa)ha felveszi az elhunyt nyugdíját a jóváírás napján,hibát követ el? Erre csak a hagyatéki eljárás után lenne jogosult?
Köszönöm a választ!

Egyjogász #   2010.12.25. 14:02

A NYUFI honlapja szerint a nyugdíjas elhalálozásának tényét és időpontját az elhunyt nyugdíjassal közös háztartásban élő személy, ha a nyugdíjas egyedül élt, örököse köteles 15 napon belül bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek a halotti anyakönyvi kivonat hiteles másolatának csatolásával.

Egyjogász #   2010.12.25. 06:22

Biztos vagy abban, hogy a kórház közli a NYUFI-val az elhalálozás tényét? (A kórház honnan tudná pl. a nyugdíjtörzsszámot, ami ehhez szükséges, és egyébként is, mi köze hozzá?) Nekem sajnos több hozzátartozóm hunyt el kórházban, a kórház egy esetben sem közölte a NYUFI-val az elhalálozás tényét, azt minden esetben a hozzátartozóknak kellett megtenni.

Egyébként meg azt sem értem, miért a NYUFI ügyintézőjével van bajod (még ha esetleg tévedett is,), miért nem a tolvajjal szemben lépsz fel, aki ellopta a pénzt?

sakkedzo # e-mail 2010.12.24. 21:15

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám május 19-én meghalt, de a júniusi nyugdíját még utalta a nyugdíjfolyósító. Mivel a kórház azonnal hivatalból közli velük az elhalálozás tényét, ezért a jogalap nélküli utalás felelősét nem lehet megkeresni valahol a hivatali útvesztőben?
A nyugdíj egy hitelkerettel terhelt számlára ment, ráadásul egy kórházi szarka a bankkártyát a PIN-kóddal együtt ellopta, és ezt csak később észleltük, miután már le is vette a pénzt róla. Most a Nyugdíjfolyósító rajtunk örökösökön követeli a pénzt, de véleményünk szerint arról nem mi tehetünk, hogy az elhalálozás után tizensok nappal ők még utalnak egy elhunytnak. Nincs arra jogszabály, hogy a hanyag hivatali munkavégzőt, anyagilag is felelősség terheli a károkozásért?

Köszönöm a választ.

monalisa1 #   2010.05.17. 12:11

Javítva: hitelfedezeti szerződés

monalisa1 #   2010.05.17. 12:10

A bankban meg kell nézni hogy az apukád által felvett hitelhez nem kapcsolódik-e un. hitelfedezeti kölcsön, mert ha igen, akkor a halálával a visszamaradó hitelt a biztosító megfizeti a banknak. Tehát a közjegyző előtt előbb a bankban el kell menni a fentiek okán.

A közjegyzőnek pár tízezer forintot kell majd fizetni, ez az ő munkadíja., elengedni nincs módjában sem részletfizetés adni. (Ha nem tudsz fizetni az összeget ráterheli az ingatlanra.)

Szóval nyomatékkal mondom: ne egymagad jár a dolgoknak utána hanem legyen veled/melletted egy hozzáértő felnőtt.

monalisa1 #   2010.05.17. 12:04

Ha az örökölt ingatlan értéke több mint az azt terhelő jelzáloghitel, akkor az ingatlan eladása után a hitel lerendezését követően a hagyatékból pozitíval jössz ki, ellenkező esetben felvállalnál magadra egy olyan terhet (= adósságot) amit ki tudja mikor és miből tudnál megfizetni - miközben a kamat ketyeg és a járulékos költségek ketyegnek...

Tehát nagyon át kell gondolni, nagyon tisztában lenni a dolgokkal.

A hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző jogász, mielőbb bármit is aláírsz nyugodtan kérdezd, DE legjobb lenne ha vinnél magaddal egy felnőttet aki elégé képben van ezekben a dolgokban.

Tehát vagy felvállalod az édesapád örökségét vagy visszautasítod - ez itt a kérdés?!

A gyámhatóság gondnokot jelöl ki melléd -nem okvetlenül családtagot vagy rokont- aki nagykorúságodik felügyeli a dolgaidat. A pénz addig is gyámhatósági betétszámlára kerül., a temetést stb. jogos/igazolandó felmerülő költségedet abból rendezheted, de a költséget/számlát be kell mutatni és az örökölt pénzedből (= a bankban lévő esetleges pénzre gondolok valamint az utolsó nyugdíjra is) le fogják vonni.

A gyámhatóságot haladéktalanul keresd fel, ők segítségedre lesznek.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Linduus* # e-mail 2010.05.16. 20:30

Jah.és még olyan kérdésem lenne ,hogy voltak neki tartozásai több is köztük Jelzálog hitel is. Tisztában vagyok vele , hogy ezek is engem fognak illetni.
Csak hogy ezt nekem , hogy mikor és miböl kell törlesztenem? És hogy a hagyatéki tárgyalásért ugye fizetni kell .. Ez általában milyen összegű szokott lenni ? Mert eztsem tudom kifizetni hisz ninics jövedelmem mivel még tanulok !

Linduus* # e-mail 2010.05.16. 20:26

És még azt kérdezném , hogy ...
Mivel én még nem töltöttem be a 18.életévem .
Az lehetséges -e hogy a Gyámhatóság ezt nekem nem fogja oda adni csak majd ammikor a 18.életévemet betöltöm.???

monalisa1 #   2010.05.15. 19:44

Mivel az utolsó havi nyugdíj a hagyaték részét képezi -ahogy a számlán lévő esetleges további pénz is-, a hagyatékátadó közjegyző ad majd igazolást mely alapján a bankban felveheted a pénzt. Addig még türelemmel kell lenned...

A pénzt majd vedd ki egészében és a számlát szüntessed meg, "a" semmiért már ne számoljon fel a bank kamatot, költséget stb.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Linduus* # e-mail 2010.05.15. 11:58

Sziasztok.
Én olyanban szeretném segítségeteket kérni , hogy édesapám ebben a hónapban halt meg. A nyugdíját természetesen ugyan ugy megkapta a bankkártyájára mint mindig. De viszont mi a pin kódot nem tudjuk.. Azt szeretném kérdezni tőletek , hogy ilyenkor mi a teendő ?

monalisa1 #   2010.05.06. 11:00

Közel három éve eltünt személy halottá nyílvánításának bírósági folyamatát már ideje kezdeményezni.

Be kell menni a városi bíróság un. panasznapjára és ott elmondják hogyan is történik ez, egyben segítenek a szükséges kérelem megírásában. (Vinni kell az illető születési anyakönyvi kivonatát, ha ez jelenleg nincs meg be kell szerezni az anyakönyvi hivatalban.)

A jogalap nélkül felvett nyugdíjat vissza kell fizetni kamatával együtt.

Külön írom: a rendőrség mit mond ill. mit tett a bácsi eltünése okán. (Ha volt nyomozati eljárás csak készült jegyzőkönyv, azt is be kell szerezni a bírósági eljáráshoz.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

boaerzsi # e-mail 2010.05.05. 23:29

Tiszelt címzett!

Édesapám 2007 augusztusban eltünt a nyirlaki szocíális othonból.Hölgy testvérét nevezték ki gyámjának holott vn 5 gyereke.Mivel a testvére rendezte a pénzügyeit is nem tudom meddig kapta a nyugdíját.Vagyis letétbe van a nyugdíj csak számlák felmutatása után férhetett hozzá.Tesvér állítása szerint kapott a nyugdíjfolyósító intézettől egy határozatot mely kimondja vissza kell fizetni az eddig kapott nyugdíjat.Azt is írták ha előkerül vissza fogja kapni viszamenúleg az összes pénzt.
Kérdezném mennyiben igaz.Sajnos édesapám a mai napig nem került elő.
Megköszönöm válszuk.
Üdvözlettel boaerzsi

Mandala73 # e-mail 2010.02.26. 17:28

Lisa, nandy: Köszönöm!

nandy #   2010.02.26. 10:11

Haszonélvezettel terhelten is el lehet adni az ingatlant, más kérdés, hogy ki akarja így megvenni.

monalisa1 #   2010.02.26. 09:17

Most már ne nyúljon a bankkártyához. (Ha előbb kivette volna a pénzt és csak azt követően az eltűnés bejelentése akkor még okés lenne a dolog, de így jogosulatlan felvét miatt akár el is járhatnának Önnel szemben.)

Ami a házat - az örökségüket illeti melyet ama jelzálog terhel, amíg az eltünt sorsa nem tisztázódik sajnos nincs mit tenni.

Valamint lehet hogy az adósság több mint a ház értéke, ebben a szerencsétlen esetben bár örököltek de pénzt nem látnak belőle...

Az örökös csak a hagyaték erejéig felel az adósságért, az azon felüli részt már nem kell rendeznie.

A testvérével várakozzanak türelemmel...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Mandala73 # e-mail 2010.02.26. 07:39

Kedves "Lisa"!
Köszönöm válaszát. Az e témában bizonyított tájékozottsága okán gondoltam, hogy Ön jogász. Elnézését kérem a hibámért. Még egyszer köszönöm, hogy megtisztelt válaszával. Minden jót kívánok Önnek.
Mandala

monalisa1 #   2010.02.25. 17:30

Köszönöm, olvastam, de a probléma megválaszolásához laikusként én kevés vagyok. Javaslom várja meg míg jogász érdemben válaszol.

Üdvözlettel:
"Lisa"

Mandala73 # e-mail 2010.02.25. 15:35

Tisztelt Monalisa1!

Kérem adjon nekem tanácsot. Édesanyám tavaly júniusában elhunyt. A családi ház ahol élettársával közösen éltek a bátyám és az én nevemre került. Élettársának holtig tartó haszonélvezete van az ingatlanon, illetve egy szép magas összegű jelzáloghitel, melyet még közösen vettek fel. Édesanyám halála óta az élettársát mi támogatjuk, mivel komoly depresszióval küzdött, a nyugdíját is én kezeltem, abból fizettem a ház rezsijét, az ellátását, az ebédjét, és mindent amit kellett. Sajnos Ő tegnap reggel egy búcsúlevél hátrahagyásával eltűnt. Még aznap bejelentettem a rendőrségen, akik keresik. A legrosszabbra készülök, sajnos attól tartok, elhunyt.
A Nyugdíjfolyósítónál dolgozik egy barátom, ő azt mondja ha bejelentem "mostohaapám" eltűnését, azonnal befagyasztják a nyugdíj folyósítását. A számlához amire érkezik a nyugdíj nincs hozzáférésem, én balga mindig az ő bankkártyájával emeltem le az összeget és úgy vásároltam be neki, fizettem a számláit. Nem tudom merjem-e a bankkártyáját most az eltűnésének bejelentése után is használni, nem fognak ezért megbüntetni, ez nem bűncselekmény?
Van a birtokomban egy nyomtatvány, amit még ő írt alá és amiben kéri, hogy egy másik számlára utalják a nyugdíját, egy olyanra ami felett rendelkezési jogom van. Arra gondoltam azt postázom a Nyufi felé, de most nem tudom mit tegyek
Egy barátom azt mondta, hogy a NYUFI letétbe helyezi a nyugdíjat amíg meg nem találják a holttestet. Ha nem lelik, akkor öt év múlva nyilvánítják holttá. És mivel addig nem férek a pénzhez, azt már akkor a vérszerinti gyerekei kapják majd, akik tíz éve rá se nyitották az apjukra az ajtót, fel se hívták telefonon. Én álltam mindig mellette meg az anyukám míg élt.
Itt állok négy gyerekkel, egy hatalmas bankhitellel a nyakamon, plusz egy házzal amit nem tudok eladni, mert ő holtig tartó haszonélvező és amíg nem találják a holttestet, addig nem nyilvánítják holttá és mivel lemondani nem tud.... hát szép...
Mit tanácsol? Mit tegyek? Keressem fel Önt?
Köszönöm ha segít, mert nagyon el vagyok keseredve....

Mandala73 # e-mail 2010.02.25. 15:33

Tisztelt Monalisa1!

Kérem adjon nekem tanácsot. Édesanyám tavaly júniusában elhunyt. A családi ház ahol élettársával közösen éltek a bátyám és az én nevemre került. Élettársának holtig tartó haszonélvezete van az ingatlanon, illetve egy szép magas összegű jelzáloghitel, melyet még közösen vettek fel. Édesanyám halála óta az élettársát mi támogatjuk, mivel komoly depresszióval küzdött, a nyugdíját is én kezeltem, abból fizettem a ház rezsijét, az ellátását, az ebédjét, és mindent amit kellett. Sajnos Ő tegnap reggel egy búcsúlevél hátrahagyásával eltűnt. Még aznap bejelentettem a rendőrségen, akik keresik. A legrosszabbra készülök, sajnos attól tartok, elhunyt.
A Nyugdíjfolyósítónál dolgozik egy barátom, ő azt mondja ha bejelentem "mostohaapám" eltűnését, azonnal befagyasztják a nyugdíj folyósítását. A számlához amire érkezik a nyugdíja nincs hozzáférésem, én balga mindig az ő bankkártyájával emeltem le az összeget és úgy vásároltam be neki, fizettem a számláit. Nem tudom merjem-e a bankkártyáját most az eltűnésének bejelentése után is használni, nem fognak ezért megbüntetni, ez nem bűncselekmény?
Van a birtokomban egy nyomtatvány, amit még ő írt alá és amiben kéri, hogy egy másik számlára utalják a nyugdíját, egy olyanra ami felett rendelkezési jogom van. Arra gondoltam azt postázom a Nyufi felé, de most nem tudom mit tegyek
Egy barátom azt mondta, hogy a NYUFI letétbe helyezi a nyugdíjat amíg meg nem találják a holttestet. Ha nem lelik, akkor öt év múlva nyilvánítják holttá. És mivel addig nem férek a pénzhez, azt már akkor a vérszerinti gyerekei kapják majd, akik tíz éve rá se nyitották az apjukra az ajtót, fel se hívták telefonon. Én álltam mindig mellette meg az anyukám míg élt.
Itt állok négy gyerekkel, egy hatalmas bankhitellel a nyakamon, plusz egy házzal amit nem tudok eladni, mert ő holtig tartó haszonélvező és amíg nem találják a holttestet, addig nem nyilvánítják holttá és mivel lemondani nem tud.... hát szép...
Mit tanácsol? Mit tegyek? Keressem fel Önt?
Köszönöm ha segít, mert nagyon el vagyok keseredve....

Mandala73 # e-mail 2010.02.25. 15:32

Tisztelt Monalisa1!

Kérem adjon nekem tanácsot. Édesanyám tavaly júniusában elhunyt. A családi ház ahol élettársával közösen éltek a bátyám és az én nevemre került. Élettársának holtig tartó haszonélvezete van az ingatlanon, illetve egy szép magas összegű jelzáloghitel, melyet még közösen vettek fel. Édesanyám halála óta az élettársát mi támogatjuk, mivel komoly depresszióval küzdött, a nyugdíját is én kezeltem, abból fizettem a ház rezsijét, az ellátását, az ebédjét, és mindent amit kellett. Sajnos Ő tegnap reggel egy búcsúlevél hátrahagyásával eltűnt. Még aznap bejelentettem a rendőrségen, akik keresik. A legrosszabbra készülök, sajnos attól tartok, elhunyt.
A Nyugdíjfolyósítónál dolgozik egy barátom, ő azt mondja ha bejelentem "mostohaapám" eltűnését, azonnal befagyasztják a nyugdíj folyósítását. A számlához amire érkezik a nyugdíja nincs hozzáférésem, én balga mindig az ő bankkártyájával emeltem le az összeget és úgy vásároltam be neki, fizettem a számláit. Nem tudom merjem-e a bankkártyáját most az eltűnésének bejelentése után is használni, nem fognak ezért megbüntetni, ez nem bűncselekmény?
Van a birtokomban egy nyomtatvány, amit még ő írt alá és amiben kéri, hogy egy másik számlára utalják a nyugdíját, egy olyanra ami felett rendelkezési jogom van. Arra gondoltam azt postázom a Nyufi felé, de most nem tudom mit tegyek
Egy barátom azt mondta, hogy a NYUFI letétbe helyezi a nyugdíjat amíg meg nem találják a holttestet. Ha nem lelik, akkor öt év múlva nyilvánítják holttá. És mivel addig nem férek a pénzhez, azt már akkor a vérszerinti gyerekei kapják majd, akik tíz éve rá se nyitották az apjukra az ajtót, fel se hívták telefonon. Én álltam mindig mellette meg az anyukám míg élt.
Itt állok négy gyerekkel, egy hatalmas bankhitellel a nyakamon, plusz egy házzal amit nem tudok eladni, mert ő holtig tartó haszonélvező és amíg nem találják a holttestet, addig nem nyilvánítják holttá és mivel lemondani nem tud.... hát szép...
Mit tanácsol? Mit tegyek? Keressem fel Önt?
Köszönöm ha segít, mert nagyon el vagyok keseredve....

:):) #   2009.10.21. 17:50

Tisztelt fórumozók!

Én igazolt áttétes rákbeteg vagyok, de mivel a kezelések befejezőtdtek megvonták a rokkant nyugdijamat, jelenleg 50 évesen két kiskorú gyermeket egyedül nevelek, és ellátatlan vagyok, mivel a betegsségem előtt segélyben részesültem. Erre való tekintettel a jog kizárja, hogy segélyt, ill. járadékot kaphassak. A megélhetésünk bizonytalanná vált. Anyám 15 éve, apám pedig most hunyt el. Nem laktunk egy lakcimen, testvérem nincsen. Az a kérdésem, hogy mivel többszörösen hátárányos helyzetü vagyok megkaphatom-e apám nyugdiját részben, vagy egészben. A fentiekre való tekintettel ha bármi mód van rá hol kezdejem az ügy inditását? Semmiféle ingót, ingatlnat nem örököltem.

Válaszukat előre is köszörnöm: Gabriella.

Ui: Ha nem örököltem semmit a temetési ktsg-et nekem kell állni? Vagy átvállalja az önkormányzat?

monalisa1 #   2009.10.19. 21:35

A még fel nem vett t. havi nyugdíj hagyaték tárgyát képezi - utólag megkapható, azonban mivel nem éltek közös háztartásban kellene a lakhely szerint illetékes f. havi "ügyeletes" közjegyzőtől (= önkormányzat megmondja) egy igazolás, hogy az édesapja után érdemleges hagyaték nem volt. Ezt az igazolást kellene felküldeni ajánlott-tértivevényes levélben a Nyudíjfolyósító Igazgatóságra: Budapest, 1820. - és a pár soros kérelem mellé csatolni a halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát. (Sajnálatosan ennyire bürökratikus a dolog, valamint több hétig is eltarthat mire a pénz megérkezik.)

Ami a saját problémáját illeti (...) próbáljon szociális járadékért folyamodni az önkormányzathoz ill. a Magyar Államkincstárhoz - pontosan nem tudom melyik az illetékes eljárni -, ha már a rokk.nyugdíjra való jogosultságot megvonták Öntől...

Kívánok jobbulást, sok erőt, kitartást.

"Lisa"
laikus hozzászóló