Nyugdíj halál után


Egyjogász # 2008.01.29. 13:45

Emlékezetem szerint néhány éve ügy volt, hogy a nagymama meghalt, a család pedig azt mondta a postásnak, hogy kórházban van, elutazott pár napra, stb., és még évekig felvették a nagymama nyugdíját.
A NYUFI kamatostól követelte vissza a pénzt + csalás miatt is tettek feljelentést.

bigdady # 2008.01.30. 09:27

Konkrétumok nincsenek, én a postás szemszögéből érdeklődöm, hogyan tudná magát levédni egy ilyen helyzetben. hogy ne őt vegyék elő.

monalisa1 # 2008.01.30. 11:59

Ha az elhunyt egymaga élt akkor a nyugdíjat ne adja át senkinek - intézzék a hozzátartózók ahogy tudják. Ami ama bizonyos élettársat illeti, mivel nem megözvegyült férj vagy feleség, ha a postás nem ismeri, őneki se adja át a pénzt.

Rea. # 2008.04.19. 08:51

Sziasztok!

Tudnátok nekem segíteni az alábbi problémával kapcsolatban?
A mamám nyugdíját a nagybátyám veszi fel. Nincsen rá semmi meghatalmazása. Milyen irat kell ahhoz, hogy a postán felvegye, mert biztos hogy neki nincs ilyen. Ezen felül használja is a pénzt saját céljaira. Hol van erről valamilyen szabályozás, amire hivatkozni lehet egy esetleges per során. Köszönöm.

gittus # 2008.04.19. 11:06

bigdady
a postás "szemszögéből" a postás majd megvédi magát ha a postai belső szabályzathoz tartja magát.
Van pontos szabályozás hogy ki veheti fel annak a nyugdíjnak az összegét amit az elhunyt - abban a hónapban amikor elhunyt - már nem tudott felvenni.
Közös háztartásban együtt élt házastárs gyermek unoka. Élettárs nem.

Rea

Ha a mama már nem él - mint hogy ebbe a topicba írtál ezért feltételezem - azt be kell jelenteni a nyufighoz. Ezután majd ott kivizsgálják és a szüks. lépéseket megteszik. Valószínűleg ez nem polgári per ahol azt kell bizonyítani hogy mire költötte...

Rea. # 2008.04.19. 16:24

A mama még él, és az édesanyám van vele ápolásin. Tehát a lényeg az, hogy a nyufignál kell kérni felülvizsgálatot? Köszönöm a választ.

monalisa1 # 2008.04.19. 18:43

Közben a postást meg kell kérni, hogy hozzon egy formanyomtatványt, melyet kitöltve a nagyi az előző - a nagybátyádat feljogosító? - megbízást ezennel visszavonja, egyidejüleg édesanyádat hatalmazza fel a továbbiakra nézve a nevére érkező bármely postai küldemény- így a nyugdíj felvételére is.

Onnantól kezdve a postás csakis az édesanyád kezébe számolhatja le a nagymamád nyugdíját, ha nem így jár el, azért ő (= a postás) a felelős.

monalisa1 # 2008.04.19. 18:45

A formanyomtatványt édesanyád a postahivatalban is megkaphatja, fizeni nem kell érte. Otthont kitöltik, és át kell adni a postásnak.

Rea. # 2008.04.20. 19:04

A nagybátyámnak nincsen semmilyen meghatalmazása. Más lakcímen is lakik, mégis ő veszi fel a nyugdíjat. Mivel kis faluban lakunk, mindenki ismer mindenkit, ezért gondolom hogy a postás eddig azért adta ki a nagybátyámnak a nyugdíjat mert ismeri. Csak azt nem tudja, hogy a nyugdíj a mamához már nem jut el. A problémát még az is tetézi, hogy a mama nem tud se írni, se olvasni. Ilyenkor mi a teendő?

monalisa1 # 2008.04.20. 20:26

A nevét se tudja valahogy leírni (?), mert nem gondolok én itt valamiféle gyöngybetűkre, nem, mert hát ugye azok a fájós öreg kezek..., rá kell bökni: itt tessék aláírni oszt megvan.

Hivatalosan úgy megy a jelen esetben a megbízás, hogy közjegyzői okirat helyettesítheti az ő aláírását - ha jól tudom.

Azonban talán a legsimább megoldás: a postás a továbbiaban ne a nagybátyádnak adja át a mama nyugdíját hanem az édesanyád kezébe számolja azt le. (Valamennyi jattot kellhet majd adni a postásnak, vélem a nagybátyád is bizonyára ekként juthatott hónapról hónapra a summához.)

Egyjogász # 2008.04.21. 05:48

Én úgy tudom, hogy a jogosulton kívül másnak a Posta pénzt csak nagyon szigorú alaki kötöttségekhez kötött meghatalmazásra fizethet ki.

Ha a Posta meghatalmazás nélkül fizette ki arra nem jogosulnak Édesanyád pénzét, szerintem az úgy tekintendő, mint ha ki sem fizette volna.

Ha a "Józsi postás" odaadja a "Feri bácsinak" más pénzét, ezt saját felelősségére teszi.

Én mondjuk biztos meghúznám azt hasonló helyzetben, hogy írnék a Posta területi igazgatóságának és a Nyufig-nak, hogy Édesanyád ettől és ettől az időponttól nem kapott nyugdíjat, részére az nem került kifizetésre, mást pedig nem hatalmazott meg a nyugdíj felvételére.

Ha pedig a Posta arra hivatkozna, hogy a postás odaadta valakinek, akkor kérném, hogy szíveskedjen a Posta bemutatni azt a meghatalmazást, amire fizetett a nagybácsinak, ha pedig ilyen nincs, akkor szíveskedjen a nyugdíjat visszamenőleg kifizetni a jogosultnak.

Az kétségtelen, hogy a "Józsi postás" és a nagybácsi, megszívná az ügyet.

Egyébként azt már én is tapasztaltam, hogy kisebb falvakban, az olyan fogalmakat, hogy orvosi (nővéri) titoktartás, vagy hivatali ügymenet, hivatali titok, igen egyedien értelmezik.

MónikaV # 2008.04.21. 08:13

Nagymamám nyugdíját aki meghalt ha a postás kihozza átvehetem akkor ha közös háztartásban éltünk??Eddig nekem fizette ki a postás.Vagy jó ha előveszem a meghatalmazásom??

gittus # 2008.04.21. 08:59

Rea

Ha jól értem a nagymamája előzőleg a nagybátyjánál lakott majd utóbb költözött az édesanyjához. Ha ez a helyzet akkor a címen tartózkodó "helyettes átvevőnek jogosan fizeti ki a postás.
Címváltozást kell jelenteni a nyufighoz. ennyi.

gittus # 2008.04.21. 08:59

Rea

Ha jól értem a nagymamája előzőleg a nagybátyjánál lakott majd utóbb költözött az édesanyjához. Ha ez a helyzet akkor a címen tartózkodó "helyettes átvevőnek jogosan fizeti ki a postás.
Címváltozást kell jelenteni a nyufighoz. ennyi.

gittus # 2008.04.21. 09:01

MonikaV

A meghatalmazás a meghatalmazó halálával megszűnik.
A postás bizonyos értékhatár alatt kifizetheti a közösháztartásban élő hozzátartozónak. Ennek hiányában a hagyatákátadó végzés alapján fizeti ki a nyufig

MónikaV # 2008.04.23. 10:49

Gittus!
Köszi,már megoldottam a dolgot elmentem a postára és megkérdeztem.Ők kifizették nekem a nagymama nyugdíját,mivel közös háztartásban éltünk+unokája is vagyok.A jegyzőt is megkérdeztem ő szerinte is felvehetem de ha a nyugdíjfolyósító a következő hónapban is küldené a nyugdíját azt már ne vegyem át.Bár ez utóbbi számomra is világos volt.A nyugdíjfolyósítót pedig hivatalból értesítették ezt mondta a jegyző.

Sasfioka # 2008.04.23. 11:55

Monalisa!

Írtad: "egyidejüleg édesanyádat hatalmazza fel a továbbiakra nézve a nevére érkező bármely postai küldemény - így a nyugdíj felvételére is."

A postai küldemény és a nyugdíj két külön dolog, a meghatalmazás szövege is megkülönbözteti a postaküldeményeket az értékküldeményektől és a készpénztől. Tehát a postai küldeményekre vonatkozóan adott meghatalmazás az nem elég, itt kifejezetten a készpénzutalványok átvételére kell meghatalmazni az anyukát.

A másik dolog: Ha a mama nem korából, hanem tudásából kifolyólag írástudatlan, akkor nem "bökhetsz" rá arra, hogy itt írja alá. Ekkor a postán személyesen tudja megtenni a meghatalmazást, ahol a postai alkalmazott igazolja, hogy saját akarata, és az aláírás részben egy X fogja jelölni az írástudatlanságát. Az írás- és olvasástudatlan ember értelemszerűen egy szimpla meghatalmazást nem tud tenni írásban. (Ahogy mondtad, pl. egy közjegyző előtt elmondott nyilatkozat is tökéletes, de itt elegendő a mamának a postára bemenni, az is teljesen rendben van, és az ráadásul ingyenes. - Már ha mozgásában nem korlátozott a mama.)

Amúgy faluban annyit kell tenni, hogy közölni kell a postással, hogy ne adja oda xynak a nyugdíjat. Ennyi az egész. Egy falusi postást "perbe vinni" nem szerencsés, viszont ahogy írták előttem, ha nem volt meghatalmazás, és egyéb jogon sem jogosult felvenni a pénzt (ahogy gittus írta azért lehet, hogy jogszerű volt a kifizetés), akkor a postás megütheti a bokáját, hiszen jogtalanul járt el.

SF

monalisa1 # 2008.04.24. 07:27

Köszönöm.

gittus # 2008.05.01. 10:05

ez így kicsit...kevés

wasmacska # 2008.05.14. 09:20

Úgy halottam, hogy édesanyám halála után egy + havi nyugdíja igényelhető. Ez így van e és hol lehet az igényt benyújtani? Milyen papirok kellenek hozzá? Én a fia temetettem el.

monalisa1 # 2008.05.14. 13:43

Nem + egy havi nyugdíj vehető még fel, hanem a postás által esetlegesen már ki nem fizetett tárgy havi nyugdíj utólagos megküldését lehet kérni a Nyugdíjfolyósitási Igazgatóságtól (Budapest, 1820) mellékelve a halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát, valamint a nyugdíj törzsszámot megadva. Egyuttal megírni, hogy te a fia voltál.

gittus # 2008.05.14. 14:24

leginkább azt kell megírmi hogy közös háztartásban együtt élő hozzátartozó vagy jogerős hagyatékátadó végzés ill.öröklési bizonyítvány kell hozzá.

wasmacska # 2008.05.22. 07:32

Édesanyám április 30-án halt meg. Tegnap volt a postás azt mondta nála a nyugdíj ami még jár neki, mert amit most visz pénz az áprilisi hónapra szól. Tényleg úgy van mint a fizetésekkel? Az áprisi pénzt kapjuk májusba.

nandy # 2008.05.22. 10:37

Így van, utólag fizetik.

nandy # 2008.05.22. 10:40

A helyi Önkormányzattól lehet temetési segélyt kérni. Kell hozzá jövedelemigazolás, temetésről a számla.
Csak akkor adják meg, ha a helyi rendeletben meghatározott egy főre jutó jövedelemhatárt nem lépted át.

  • a temetés költsége hagyatéki teher, ennyivel csökkenthető a fizetendő illeték alapja.