Nyugdíj halál után


snow # 2009.10.06. 11:24

Tisztelt Hozzáértők,

a segítségüket szeretném kérni a következőkben.

Édesapám 2007 szeptemberében elhunyt. A volt élettársával közös lakcímen éltek (ikerház egyik fele ill. másik fele), de már több mint egy éve nem voltak élettársak. Most jutott tudomásunkra, hogy ő mégis felvette édesapám halála után a nyugdíjat (1 évig jár vmi, talán özvegyi nyugdíj, ha jól tudom?), de mivel már semmi közük nem volt egymáshoz, ezt jogtalanul tette. Mivel az örökösödés miatt is megnehezíti az életünket, szeretnénk őt ezért (is) feljelenteni. Mi ennek a menete? A segítséget előre is köszönöm.

erika87 # 2009.09.02. 12:04

Rendben, köszönöm a segítséget Gyergyának és a többieknek is! Elég nehéz kiigazodni a jogszabályok útvesztőjében, de akkor nem vesszük fel a nyugdíjat.
Örök hálám!

Üdv.

gyertya # 2009.09.01. 18:03

erika87

Tévedés amit nandy ír, szeptemberben már a szeptemberi nyugdíj érkezik, tehát azt a nyugdíjat amit szeptemberben visz a postás, vagy írnak jóvá a folyószámlán nem szabad felvenni, vagy ha felveszik vissza kell fizetni.

Üdv: Gy.

nandy # 2009.09.01. 09:21

Na várjunk, mert a nyugdíjat utólag folyósítják, így szeptember elején az augusztus havit.

Egyjogász # 2009.09.01. 08:58

Én úgy tudom, hogy abban a hónapban jár utoljára nyugdíj, amikor az elhunyt meghalt, így egy augusztusban elhunytnek szeptemberben már nem.
De biztosabb, ha megkérdezed a NYUFI-t.

(Tudok olyan büntetőügyről, ahol az elhunyt gyermeke még hónapokig felvette a nyugdíjat és feljelentették csalásért, ez egy hónapi nyugdíj miatt nem valószínű, de hogy kamatostól visszakövetelik, ha jogosulatlanul vetted fel, az biztos.)

erika87 # 2009.09.01. 07:28

Sziasztok!

Elolvastam amit eddig írtatok, de sok hozzászólás ütötte egymást, ezért még mindig nem világos, hogy ha apukám augusztus 25-én halt meg, akkor a szeptemberi nyugdíjat még fel lehet venni? Vagy majd későbbiekben kamatostul követelnék vissza? 22 éves vagyok és nem igazán látom ezt a helyzetet, nagyon megköszönném ha segítene valaki, aki ebben dolgozik vagy ért hozzá.

monalisa1 # 2009.07.05. 13:41

Minden tudnivaló és a szükséges nyomtatványok letölthetők: http://www.onyf.hu

monalisa1 # 2009.07.05. 13:40

Pontosítani kell, hogy mikor is hunyt el a bácsi, mert ha már július hónapban akkor azt még meg tetszik kapni - ha esetleg mégsem fizetné ki a postás akkor a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól külön meg kell kérni.

Egy évig ideiglenes özvegyi nyugdíj jár ami az elhunyt nyugdíjának 60%-a, azt követően az állandó özvegyi nyugdíj az elhunyt nyugdíjának 30%-a. (Sajnos az ügyintézés akár több hónapot is igénybe vehet, és akkor majd egyösszegben a kiesett hónapokra a kifizetés.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

Orosháza # 2009.07.04. 15:47

Jó napot!

Segítségüket szeretném kérni.
69 éves leszek októberbe, a férjem 76.-ik évét töltötte volna decemberbe.
A férjem őár napja halt meg. Hogyan alakul a további nyugdíjam és milyen segítségekre (özvegység nyugdíj..stb.) vagyok jogosult.
Előre is köszönöm.

Margit

monalisa1 # 2009.06.24. 13:48

Ezrével vannak Mo.-on is altestileg bénult, keresszékre szoruló rokkantak, de ez nem jelenti a cseletvőképtelenséget, a kiszolgáltatottságot, nem, hanem a megfelelő orvosi rehabilitációnak köszönhetően akár aktív, teljes életet élhetnek ismét. Bocs, de a semmittevés, a cél nélküli "csak úgy elvagyunk" nem vezet semmire. Valamint hogy a környezete élőhalottat nevelt belőle...

Javaslom az alábbi linkeket: http://www.rehabint.hu valamint a http://www.rokkant.lap.hu

dettus # 2009.06.24. 08:08

Monalisa1

elnézést a megkésett köszönet nyilvánításért!
nagyon köszönöm részletes válaszodat!

u.i: rokkantsága azt jelenti hogy testileg teljesen cselekvőképtelen ! tolókocsis, deréktól lefele baleset következtében teljesen lebénult ...csökkentett munkaképességűként sem tud munkát vállalni , teljes mindennapos felügyeletre,ellátásra szorul !

üdv:detty
szép napot !
még egyszer köszönöm !

monalisa1 # 2009.06.17. 18:10

Én úgy tudom, hogy azért mert az elhunyt házastárs rokkantnyugdíjas volt, százalékosan többlet özvegyi nyugdíj nem jár. Az első évben 60% az özvegyi nyugdíj, azt követően 30%.

A cselekvőképtelenség alatt mit kell érteni: szellemi vagy fizikális cselekvőképtelenség?

Az előbbi esetben bíróság jelöl ki gondnokot, az utóbbi esetben gondozóra van szükség. Mindkét esetben lehet akár a hozzátartozó is. És az utóbbi esetben akár ápolási díjra lehet menni a beteg mellé: főfoglalkozás, az önkormányzat bíztosítja. (Sajnos csak valami 30e Ft/hó a díjazás, de emellett még napi 8 órában lehet vállalni munkát - ha meg tudja oldani.)

A nyugdíjat 3 évente méltányossági okból kérni lehet felemelni a lakhely szerinti Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól, és csak egy-két ezer forint emelés várható a sok kisnyugdíjas jelentkezőre figyelemmel.

Én ezt tudtam válaszolni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

dettus # 2009.06.17. 11:45

sziasztok !
özvegyi nyugdíjjal kapcsolatosan lenne kérdésem Felétek!
mekkora százalékos összeg jár ha az elhunyt felesége mozgáskorlátozott,rokkant nyugdíjas?
x nyugdíjat kapott a balesetig és azon túl kapja a rokkantsági nyugdíjat.
együtt éltek. házastársak voltak ilyen jellegű feltételeknek "megfelel" a házastársi állapot megvolt.van esetleg x idő amíg magasabb összeg jár? vagy kezdetektől ugyanannyi ? esetleg ilyen esetben hogy az elhunyt házastársa sajnos teljes mértékben cselekvőképtelen van más alternatíva? úgy értem valami speciális helyzet nem áll fent?
ebben szeretném a hozzáértők segítségét kérni !
nagyon szépen köszönöm előre is mindenkinek !
üdvözlettel: dettus - detty

_Wasp_ # 2009.06.15. 14:29

Most meghalt szegény és a nagymamának így jár az özvegyi nyugdíj?
jár


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

adrivik # 2009.06.15. 13:59

Szeretnék választ kapni, arra, hogy az özvegyi nyugdíj, abban az esetben is jár-e a házastársnak, ha Ők már 7 hónapja nem élnek együtt? El nem váltak, de gyakorlatilag a nagymama "elzavarta" a nagypapát, akit a gyerekei vettek magukhoz. Most meghalt szegény és a nagymamának így jár az özvegyi nyugdíj?
Köszönettel

Moxi7 # 2009.05.26. 14:04

Sziasztok!
Engem a nyugdíjfolyósító 2002 óta nem hagy békén.
Nagyanyám részét sikerült lezárnom, de nagyapámét nem.
A konkrét probléma, hogy március 11-én halt meg viszont az áprilisi nyugdíját is kiutalták. Nagyanyám még élt, így én semmit nem tehettem. Az OTP minden számlát sikeresen kifizetett ebből a pénzből, így azt visszautalni sem tudtam, mert májusban nagyanyám is meghalt.
Úgy tudom, hogy a feleség (ha él) megkaphat bizonyos %-ot a férje nyugdíjából. Akkor most miért kérik vissza?
Ráadásul rossz címre küldték, így visszamenőleg kérik a kamatot is!
Valaki esetleg tanácsot?
Előre is köszönöm!

Üdw: Máté

monalisa1 # 2009.05.09. 19:01

Kedves gyertya!

Köszönöm a kijavítást.

gyertya # 2009.05.09. 18:53

gzsuzsa

Sajnos ez nem így van.
Először is pontosítani kellene, hogy milyen ellátásban részesült az elhunyt, mert rokkantsági járadék nem jár nyugellátás mellett. Tulajdonképpen most nincs jelentősége.
A társadalombiztosítás keretében folyósított nyugellátások tárgyhónapra járnak. "Késedelem" nincs.
Amennyiben az április havi ellátás nem került felvételre (ez április hóban került folyósításra), az hagyaték tárgyát képezi. A május havi ellátás méltányosságból sem fizethető ki.

Minden jót: Gy

monalisa1 # 2009.05.09. 17:37

A rokkantsági járadék mint nyugdíjszerű szociális ellátás mindig egy hónap "késedelemben" van.

Ha a postás kellően rugalmas akkor átadja a pénzt, ellenben ha nem, akkor kérelmet lehet írni a Nyugdíjfolyósitó Igazgatóságnak és kérni, hogy mint együttlakó közeli hozzátartozó a május hónapra esedékes rokkantsági járadékot fizessék még ki. (A postás fogja tudni igazolni az együttlakás tényét.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

gzsuzsa # 2009.05.09. 05:01

Nagymamám ez év április 21.én halt meg, és kapott rokkantsági járadékot a nyugdíjon felül. Azt utólag fizetik? Még májusban felvehetem, mert nálunk lakott és mi temetjük el.

gittus # 2008.07.25. 19:59

A visszafizetés pedig aszerint ahogy én írtam.

anikó52 # 2008.07.25. 14:56

Tökéletesen igaza van családfő-nek,pontosan így működik a dolog.

gittus # 2008.06.23. 10:09

És azért még egyszer el kell olvasni a határozaton azt a mondatot. Az egészet.

gittus # 2008.06.23. 10:07

kedves családfő,
bennem csak egy kérdés merült fel. Az édesapja annyi nyugdíjat kap/kapott most ebben a hónapban amennyi a "nyugdíjba lépéskori" határozatában szerepel? Gondolom nem. Ez pedig csak úgy lehetséges hogy a nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint folyósítják. A jogosult elhalálozása esetére is a hatályos szabályozás az irányadó.

családfő # 2008.06.23. 05:05

gyertyának üzenem!

nem beszélnek marhaságokat
Édesapám meghalt, és átnéztem az összes iratát. köztük a nyugdíjfolyósító intézet határozatát a nyugdíjba lépés időpontjában. ebben az áll, hogy az esedékes kifizetés következő hónap 5.-e!! Ami ugye azt jelenti hogy mint a fizetést, utólag kapod meg. Együtt élő családtag felveheti a nyugdíjat , postán, kitöltött kérvényen, halotti bizonyítvány bemutatásával! Ezt nem is kell máshol kérvényezni. A továbbiakat viszont már a nyugdíjfolyósító intézetben kell kérni.

üdvözlettel!
családfő