Nyugdíj halál után


gittus # 2008.05.30. 06:14

ebben igen.

gyertya # 2008.05.29. 20:45

ugye gittus egyetértünk?

gittus # 2008.05.29. 20:25

na hál' istennek,...

gyertya # 2008.05.29. 17:07

Mekkora marhaságokat irogattok itt össze-vissza. A nyugdíj tárgyhónapban jár. Tehát ha valaki folyó év április 30-án halt meg, az nagy valószínűséggel még életében felvette az április havi ellátását. Plussz egy havi ellátás NEM jár még méltányosságból sem. Abban az esetben, ha valaki nem tudta felvenni az utolsó havi ellátását, vagy a most esedékes visszamenőlegesen járó 1,1 %-os emelést, és az elhunyttal közös háztartásban élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér az levélben kérheti az EREDETI halotti anyakönyv csatolásával ezeket az összegeket a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól. Amennyiben ugyanezen személyek nem éltek együtt az elhunyttal, vagy nem tartoznak a fenti rokonsági kategóriákba azok csak jogerős záradékkal ellátott, eredeti öröklési bizonyítvánnyal, vagy hagyatékátadó végzéssel érvényesíthetik igényüket. Na ez a hivatalos eljárás.

nandy # 2008.05.22. 10:40

A helyi Önkormányzattól lehet temetési segélyt kérni. Kell hozzá jövedelemigazolás, temetésről a számla.
Csak akkor adják meg, ha a helyi rendeletben meghatározott egy főre jutó jövedelemhatárt nem lépted át.

  • a temetés költsége hagyatéki teher, ennyivel csökkenthető a fizetendő illeték alapja.
nandy # 2008.05.22. 10:37

Így van, utólag fizetik.

wasmacska # 2008.05.22. 07:32

Édesanyám április 30-án halt meg. Tegnap volt a postás azt mondta nála a nyugdíj ami még jár neki, mert amit most visz pénz az áprilisi hónapra szól. Tényleg úgy van mint a fizetésekkel? Az áprisi pénzt kapjuk májusba.

gittus # 2008.05.14. 14:24

leginkább azt kell megírmi hogy közös háztartásban együtt élő hozzátartozó vagy jogerős hagyatékátadó végzés ill.öröklési bizonyítvány kell hozzá.

monalisa1 # 2008.05.14. 13:43

Nem + egy havi nyugdíj vehető még fel, hanem a postás által esetlegesen már ki nem fizetett tárgy havi nyugdíj utólagos megküldését lehet kérni a Nyugdíjfolyósitási Igazgatóságtól (Budapest, 1820) mellékelve a halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát, valamint a nyugdíj törzsszámot megadva. Egyuttal megírni, hogy te a fia voltál.

wasmacska # 2008.05.14. 09:20

Úgy halottam, hogy édesanyám halála után egy + havi nyugdíja igényelhető. Ez így van e és hol lehet az igényt benyújtani? Milyen papirok kellenek hozzá? Én a fia temetettem el.

gittus # 2008.05.01. 10:05

ez így kicsit...kevés

monalisa1 # 2008.04.24. 07:27

Köszönöm.

Sasfioka # 2008.04.23. 11:55

Monalisa!

Írtad: "egyidejüleg édesanyádat hatalmazza fel a továbbiakra nézve a nevére érkező bármely postai küldemény - így a nyugdíj felvételére is."

A postai küldemény és a nyugdíj két külön dolog, a meghatalmazás szövege is megkülönbözteti a postaküldeményeket az értékküldeményektől és a készpénztől. Tehát a postai küldeményekre vonatkozóan adott meghatalmazás az nem elég, itt kifejezetten a készpénzutalványok átvételére kell meghatalmazni az anyukát.

A másik dolog: Ha a mama nem korából, hanem tudásából kifolyólag írástudatlan, akkor nem "bökhetsz" rá arra, hogy itt írja alá. Ekkor a postán személyesen tudja megtenni a meghatalmazást, ahol a postai alkalmazott igazolja, hogy saját akarata, és az aláírás részben egy X fogja jelölni az írástudatlanságát. Az írás- és olvasástudatlan ember értelemszerűen egy szimpla meghatalmazást nem tud tenni írásban. (Ahogy mondtad, pl. egy közjegyző előtt elmondott nyilatkozat is tökéletes, de itt elegendő a mamának a postára bemenni, az is teljesen rendben van, és az ráadásul ingyenes. - Már ha mozgásában nem korlátozott a mama.)

Amúgy faluban annyit kell tenni, hogy közölni kell a postással, hogy ne adja oda xynak a nyugdíjat. Ennyi az egész. Egy falusi postást "perbe vinni" nem szerencsés, viszont ahogy írták előttem, ha nem volt meghatalmazás, és egyéb jogon sem jogosult felvenni a pénzt (ahogy gittus írta azért lehet, hogy jogszerű volt a kifizetés), akkor a postás megütheti a bokáját, hiszen jogtalanul járt el.

SF

MónikaV # 2008.04.23. 10:49

Gittus!
Köszi,már megoldottam a dolgot elmentem a postára és megkérdeztem.Ők kifizették nekem a nagymama nyugdíját,mivel közös háztartásban éltünk+unokája is vagyok.A jegyzőt is megkérdeztem ő szerinte is felvehetem de ha a nyugdíjfolyósító a következő hónapban is küldené a nyugdíját azt már ne vegyem át.Bár ez utóbbi számomra is világos volt.A nyugdíjfolyósítót pedig hivatalból értesítették ezt mondta a jegyző.

gittus # 2008.04.21. 09:01

MonikaV

A meghatalmazás a meghatalmazó halálával megszűnik.
A postás bizonyos értékhatár alatt kifizetheti a közösháztartásban élő hozzátartozónak. Ennek hiányában a hagyatákátadó végzés alapján fizeti ki a nyufig

gittus # 2008.04.21. 08:59

Rea

Ha jól értem a nagymamája előzőleg a nagybátyjánál lakott majd utóbb költözött az édesanyjához. Ha ez a helyzet akkor a címen tartózkodó "helyettes átvevőnek jogosan fizeti ki a postás.
Címváltozást kell jelenteni a nyufighoz. ennyi.

gittus # 2008.04.21. 08:59

Rea

Ha jól értem a nagymamája előzőleg a nagybátyjánál lakott majd utóbb költözött az édesanyjához. Ha ez a helyzet akkor a címen tartózkodó "helyettes átvevőnek jogosan fizeti ki a postás.
Címváltozást kell jelenteni a nyufighoz. ennyi.

MónikaV # 2008.04.21. 08:13

Nagymamám nyugdíját aki meghalt ha a postás kihozza átvehetem akkor ha közös háztartásban éltünk??Eddig nekem fizette ki a postás.Vagy jó ha előveszem a meghatalmazásom??

Egyjogász # 2008.04.21. 05:48

Én úgy tudom, hogy a jogosulton kívül másnak a Posta pénzt csak nagyon szigorú alaki kötöttségekhez kötött meghatalmazásra fizethet ki.

Ha a Posta meghatalmazás nélkül fizette ki arra nem jogosulnak Édesanyád pénzét, szerintem az úgy tekintendő, mint ha ki sem fizette volna.

Ha a "Józsi postás" odaadja a "Feri bácsinak" más pénzét, ezt saját felelősségére teszi.

Én mondjuk biztos meghúznám azt hasonló helyzetben, hogy írnék a Posta területi igazgatóságának és a Nyufig-nak, hogy Édesanyád ettől és ettől az időponttól nem kapott nyugdíjat, részére az nem került kifizetésre, mást pedig nem hatalmazott meg a nyugdíj felvételére.

Ha pedig a Posta arra hivatkozna, hogy a postás odaadta valakinek, akkor kérném, hogy szíveskedjen a Posta bemutatni azt a meghatalmazást, amire fizetett a nagybácsinak, ha pedig ilyen nincs, akkor szíveskedjen a nyugdíjat visszamenőleg kifizetni a jogosultnak.

Az kétségtelen, hogy a "Józsi postás" és a nagybácsi, megszívná az ügyet.

Egyébként azt már én is tapasztaltam, hogy kisebb falvakban, az olyan fogalmakat, hogy orvosi (nővéri) titoktartás, vagy hivatali ügymenet, hivatali titok, igen egyedien értelmezik.

monalisa1 # 2008.04.20. 20:26

A nevét se tudja valahogy leírni (?), mert nem gondolok én itt valamiféle gyöngybetűkre, nem, mert hát ugye azok a fájós öreg kezek..., rá kell bökni: itt tessék aláírni oszt megvan.

Hivatalosan úgy megy a jelen esetben a megbízás, hogy közjegyzői okirat helyettesítheti az ő aláírását - ha jól tudom.

Azonban talán a legsimább megoldás: a postás a továbbiaban ne a nagybátyádnak adja át a mama nyugdíját hanem az édesanyád kezébe számolja azt le. (Valamennyi jattot kellhet majd adni a postásnak, vélem a nagybátyád is bizonyára ekként juthatott hónapról hónapra a summához.)

Rea. # 2008.04.20. 19:04

A nagybátyámnak nincsen semmilyen meghatalmazása. Más lakcímen is lakik, mégis ő veszi fel a nyugdíjat. Mivel kis faluban lakunk, mindenki ismer mindenkit, ezért gondolom hogy a postás eddig azért adta ki a nagybátyámnak a nyugdíjat mert ismeri. Csak azt nem tudja, hogy a nyugdíj a mamához már nem jut el. A problémát még az is tetézi, hogy a mama nem tud se írni, se olvasni. Ilyenkor mi a teendő?

monalisa1 # 2008.04.19. 18:45

A formanyomtatványt édesanyád a postahivatalban is megkaphatja, fizeni nem kell érte. Otthont kitöltik, és át kell adni a postásnak.

monalisa1 # 2008.04.19. 18:43

Közben a postást meg kell kérni, hogy hozzon egy formanyomtatványt, melyet kitöltve a nagyi az előző - a nagybátyádat feljogosító? - megbízást ezennel visszavonja, egyidejüleg édesanyádat hatalmazza fel a továbbiakra nézve a nevére érkező bármely postai küldemény- így a nyugdíj felvételére is.

Onnantól kezdve a postás csakis az édesanyád kezébe számolhatja le a nagymamád nyugdíját, ha nem így jár el, azért ő (= a postás) a felelős.

Rea. # 2008.04.19. 16:24

A mama még él, és az édesanyám van vele ápolásin. Tehát a lényeg az, hogy a nyufignál kell kérni felülvizsgálatot? Köszönöm a választ.

gittus # 2008.04.19. 11:06

bigdady
a postás "szemszögéből" a postás majd megvédi magát ha a postai belső szabályzathoz tartja magát.
Van pontos szabályozás hogy ki veheti fel annak a nyugdíjnak az összegét amit az elhunyt - abban a hónapban amikor elhunyt - már nem tudott felvenni.
Közös háztartásban együtt élt házastárs gyermek unoka. Élettárs nem.

Rea

Ha a mama már nem él - mint hogy ebbe a topicba írtál ezért feltételezem - azt be kell jelenteni a nyufighoz. Ezután majd ott kivizsgálják és a szüks. lépéseket megteszik. Valószínűleg ez nem polgári per ahol azt kell bizonyítani hogy mire költötte...