Nyugdíj halál után


Karmina # 2011.06.03. 15:07

A férjem Németországból kapta a nyugdíjat ami deviza számlán jött havonta. Én mint feleség meghatalmazottja voltam. A férjem március 8.-án elhunyt. Felvettem a kapcsolatot a német nyugdíj intézettel, és közöltük velük mi történt,és a szükséges okmányokat kitöltve elküldtük. Március óta rendszeresen utalják a nyugdíj összegét mondva,hogy ez nekem jár 3 hónapig,és csak utána fogom megkapni az özvegyit. Márciusban a bank lezárta a számlát és öröklésbe tették az eddigi jött járulékot. Többször is felvettem Németországgal a kapcsolatot, és még ők sem értik miért nem férek hozzá ehhez a pénzhez. Valaki tudna segíteni? Kihez forduljak segítségért?

Köszönettel: Az özvegy.

Magdi51 # 2011.06.07. 10:54

Aki járatos a témában,kérem adjon tanácsot!
Édesanyám gondnokság alatt állt.Halála után az arra a hónapra járó nyugdíját ideiglenes gondnoka fölvette.
Elszámolni felém nem hajlandó,az addig fölvett nyugdíjakkal sem,tekintélyes közüzemi számlatartozást halmozott föl.
A gondnoki teendői alól megkapta a fölmentő határozatot,de a gondnokság az elhalálozással automatikusan megszünik.
Kérdésem,jogosan vette-e föl a nyugdíjat,hisz tudomása volt arról,hogy Édesanyám elhunyt.
A hagyatéki végzésben az áll,hogy ez engem,mint egyedüli örököst illet.
Ez esetben kérhetem-e én a Nyugdíjbiztosítótól,hogy fizettesse vissza vele a jogosulatlanul fölvett összeget.
Mi ennek a járható útja,hogy én megkapjam,ami engem illet?

hemo # 2011.06.23. 05:58

Egy olyan kérdésem lenne, hogy apukám ma meghalt és ma kapott volna nyugdíjat.
Sajnos az előző nyugdíjat sem tudtam felvenni, visszament mert még nem volt meg a gyámpapírom..persze még most sincs meg, állítólag a héten küldik..
Hogy és mikor tudom felvenni a 2 nyugdíját mert el kéne valamiből temetnem..

Tisztelettel: hemo

Jozsi2007 # 2011.07.30. 15:23

Tisztelt jogászok!

Édesanyám 2010. december 31-én hunyt el, vagyis januárban már nyugdíj nem járt neki - ezt 8 napon belül édesapám be is jelentette a NYUFIG-nál. A helyzetet csak az bonyolítja, hogy anyukám bankszámlára kapta a pénzt - így elképzelhető, hogy utaltak neki még januárban, amit nyilván apám le is vett (nem közös számlájuk volt, de ismerték egymás kódját) a temetéshez. Nem hiszem egyébként, hogy gondolta volna, hogy ez a januári nyugdíj, amit felvesz - mivel spórolt pénz is volt a számlán. Most, július 28-án küldtek felszólítást, hogy vissza kell fizetni. Félév elteltével...

Azt olvastam a 1997/81. törvényben, hogy ennyi idő elteltével attól lehet visszakövetelni, akinek a felvétel "felróható". Arra volnék én konkrétan kíváncsi, hogy ha apukám megtagadná a visszafizetést, lehet-e őt úgymond jóhiszeműnek minősíteni? Másképpen szólva, ki az, akinek felróható ez a felvétel.

Kicsit bonyolult voltam, de remélem kibogozható.

Köszi a segítséget

Üdvözlettel

József

Ricuska # 2011.08.04. 09:48

Nyugdijat a halál után csak abban az esetben lehet felvenni, ha a közjegyző elkészitette a hagyatéki végzést!
A törvényes örököst illeti meg . A nyugdij az elhunytat a halál hónapjánban illeti csak meg. Ha elhunyt a hó elején akkor a hó végén már nem tudja felvenni, azt visszaküldik a Nyugdijfolyósitónak. Ha életében még az adott hónapit felvette, akkor nincs semmi gond.

A Nyugdijfolyósitó a visszaküldött nyugdijat csak hagyatéki végzés fejében fogja ujra utalni az örökösöknek, de ezt külön levélben kérni kell!!!!
El kell küldeni, de mindenből csak a másolatot ajánlom!!! Halotti akvi, hagyatéki jegyzőkönyv, kérvény!
30 napon belül utalják.

Jemi # 2011.10.20. 11:35

Tisztelt Mindenki!

A kérdésem az alábbi lenne: Édesapám elhunyt 10.10-én.
A nyugdíjfolyósítóban azt mondták, hogy ne vegyük fel a számláról az utolsó havi (októberi) nyugdíját, amit majd novemberben utalnak, hanem majd a nyugdíjfolyosító majd levonja, és Édesanyámnak pedig egyből özvegyi nyugdíjt fognak utalni.
Nem úgy van, hogy az október havi nyugdíj még megilleti, attól még, hogy özvegyi nyugdíjt fog kapni Édesanyám?
Vagy ilyen esetben mi a teendőm?
Előre is köszönöm a válaszokat!

luck-666 # 2011.10.20. 13:01

az októberi nyugdíjat az adott hónapban folyósítják ,az édesanyádnak novembertől jár az özvegyi nyugdíj,amennyiben megfelel az előírásoknak

solarenqu # 2011.11.05. 19:04

Kedvesek,

Segítséget szeretnék kérni. Barátnőm nagymamája elhunyt, november 1-én, egy kórházban. Ha jól tudom akkor, novemberre még megilleti az elhunytat a nyugdíj. Korábban a barátnőm és anyukája lakcímére jött a nagyi nyugdíja és az anyósom fel is tudta venni, viszont a nagymama nem erre a címre volt bejelentve.
A nyugdíjat 18-án küldi a posta. Anyósom nem az egyetlen örökös, van egy öccse akivel, megbeszélték lepapirozták, hogy amennyiben anyósom állja a temetést, lemond mindenről. A nagyi nevén van egy kocsi, amit a halál eset előtt, 1 nappal, eladott, a barátnőmnek, megvan az aláírt adásvételi szerződés, az okmányirodában 15 napon belül átíratjuk.

Kérdés: Mi történik, ha az anyósom felveszi a nyugdíjat? és csak utána jelenti be a folyósítónak (esetlegesen 15 napon túl) a haláleset tényét, hivatkozva arra, hogy a halotti anyakönyv későn készült el. Illetve számlákkal tudja igazolni, hogy, a felvett nyugdíjból a temetést fedezte.

Lehet-e valami gond a kocsi átírással, illetve büntethet-e követelhet-e, "kötözködhet-e" a folyósító ?

Köszönöm a választ.

Andrea1967 # 2011.11.06. 20:47

Üdvözlet!
Egy kérdésem lenne. Sajnos nincs hangulatom végigolvasni a topicot, bár biztos benne van az, ami engem érdekelne.
Férjem, ma, november 6.-án meghalt. A kérdésem az lenne, hogy e hó 12.-én felvehetem-e a bankszámlájára küldött nyugdíjat, pontosabban igaz-e az, hogy abban a hónapban jár még a nyugdíj, amikor meghalt.
Előre is köszönöm a választ.
Andrea

toldi36 # 2011.11.09. 05:51

Tisztelt Fórum!
Édesanyám elhalálozott 09.05.én,nevelőapám felvette a nyugdíját halála után.Kérdésem,jár e nekem abból 25%,mivel jelen pillanatban végrendelet alapján ennyi az örökségem az összvagyonukból.Nem számlára érkezik a nyugdíj,postás hozza,viszonyunk nagyon megromlott és ő azt állítja semmi közöm édesanyám halála után felvett nyugdíjhoz.
Várom szíves válaszukat!

Jemi # 2011.11.09. 13:46

Kedves Andrea1967!

Közös bankszámlájuk volt?

üdvözlettel,
Jemi

Jemi # 2011.11.09. 13:47

Kedves toldi36!

Hagyatéki listába vették a nyugdíjat is?

üdvözlettel,
Jemi

toldi36 # 2011.11.11. 05:03

Kedves Jemi!

Nem tudok róla,hogy hagyatéki listába vették e vagy sem.
Hagyatéki sem volt még...

Mikulás74 # 2012.06.15. 10:25

Tisztelt hozzáértők!

Kicsit kacifántos ügy, a következőről lenne szó.
Apám meghalt tavaly december 20-án, én egyből mentem a nyugdíjfolyósítóhoz a halotti anyakönyvi kivonattal, hogy bejelentsem. A nyugdíjfolyósító ennek ellenére kiküldte a januári nyugdíjat apám OTP számlájára. Apám OTP számláján volt tartozás, 300Ezer Forint, ami csökkent a tévesen ráutalt nyugdíjjal. Az OTP automatikusan rendezi a tartozást az elhalálozással a Groupama biztosítóval szerződve. Az OTP-nél is bejelentettem a halálesetet, ennek ellenére fogadták a téves nyugdíjat. Megvolt a hagyatéki tárgyalás, van hagyatéki végzés, most a nyugdíjbiztosító rajtam követeli a téves nyugdíjat, amit ők utaltak a saját hibájukból...Szerintem hibás a Nyugdíjfolyósító, meg az OTP is, ennek ellenére rajtam akarják bevasalni a pénzt. Természetesen bírósággal fenyegetőznek, ha nem fizetek 15 napon belül. Lehet igazam?
Köszönöm előre is, jó munkát!

MajorDomus # 2012.06.15. 18:25

Sajnos nem.

gyertya # 2012.06.15. 18:43

Mikulás74

A hagyaték erejéig Ön a jogalap nélkül átutalt nyugdíjat visszafizetni köteles. Így sajnos nincs igaza.

Üdv: Gy.

Mikulás74 # 2012.06.16. 07:12

Köszönöm.
Igen, a nyugdíjbiztosító kis mértékben hunyó a dologban, az OTP a fő ludas, lassan már 5 hónapja ül az ügyön, és semmi előrelépés.
Úgy tudom, a halál napján ami volt pénz, azt téríti meg a groupama biztosító, csak azt nem értem, mi a jó fenére várnak? A kamatok meg persze növekednek, amit meg rajtam akarnak majd persze beszedni. Szép...

ircsimama01 # 2012.06.17. 15:36

Tisztelt Szakértő/k/!
Édesanyám élettársa nemrégiben elhunyt.Előző házasságából 4 gyermeke született.Az elhunyt után nem maradt sem ingatlan sem ingó vagyon.Úgy tudom ebben az esetben nem kell hagyatéki eljárást lefolytatni.Itt van viszont az utolsó havi nyugdíja,ami öröklés tárgyát képezheti.A temetés költségeit az édesanyám fizette egyedül.A gyermekei még a temetésre sem jöttek el,egyiküket kivéve,aki viszont nem tart rá igényt.A nyugdíj összege a harmada a temetési költségeknek.Felveheti-e anyukám ezt az összeget,anélkül,hogy vissza kelljen fizetnie?
Válaszukat előre is köszönöm.
ircsimama01

Bandi_1 # 2012.11.07. 09:03

Tisztelt Szakértők!

Az elhunytat megillető emelést

a./ miért kell kérelmezni, és
b./ hogyan kell kérvényezni?

a./ Az örökösnek, hozzátartozónak mért nem lehet kérvény nélkül utalni? És mért nem küldenek értesítést? Hátha így kevesebb pénzt kell kifizetni?

b./ Konkrétan hol lehet a kérelemhez nyomtatványt igényelni, és hogyan kell leadni, vagy beküldeni, hogy ne utasítsák vissza a kérelmet?

Mért nem található ezekről a dolgokról könnyen elérhető korrekt tájékoztatás a Nyufig honlapján??

lara321 # 2012.11.07. 10:15

Tisztelt Fórum!

Özvegy édesanyámat ápoltam 6 évig, akinek a gyámja is én voltam, a nyugdíja az én nevemre jött.Dolgozni nem tudtam,mert állandó felügyelet kellett hozzá.Ápolási segélyt nem kaptam az Ő nyugdíjából éltünk.Sajnos a halála óta se sikerült még elhelyezkednem dolgozni.A kérdésem a következő lenne: igaz-e az,hogy örökölhetném,igényelhetném a nyugdíja 30%-át?

Köszönettel
Lara

dzsodzso79 # 2013.02.17. 09:03

Tisztelt szakértők.

Nagymamám 02.13.-án elhunyt.A posta vezetője erről éretesült valakitől és 02.15.-én visszaküldte a nyugdíjat a folyósítónak amit aznap kellett volna kézbesíteni.
02.16.-án fel szerettük volna venni de akkor mondta hogy visszaküldte.Jogosan küldte vissza hallomás alapján?
Köszönettel Zsolt

skatchy # 2013.02.20. 12:13

Tisztelt Szakértők!

Tanácsot szeretnék kérni, az ügyemben.
A hozzátartozom augusztus 22- én elhunyt. Azonnal kezdtünk intézkedni a hivatalokban. Azonban szeptember 15-én utalták a következő havi nyugdíjat. Sajnos nem vettük észre mert erről lettek fizetve a számlák. Lényegébe lassan lekopott az összeg. Idén kaptuk az értesítést, hogy vissza kell fizetni. Természetesen eleget is teszünk a kötelességünknek,de azt szeretném megtudni, hogy van-e mód, bármilyen méltányossági kérelmet beadni a teljes összeg visszafizetése elkerülésére. Vagy bármilyen módja annak, hogy ne a teljes összeget kelljen visszafizetni. Illetve számít e az bármennyit is, hogy a 15-ei utalások után még élt pár napot a hozzátartozóm?
Nagyon köszönöm a segítségüket!

hattyúdal # 2013.02.20. 15:35

skatchy!

Az elhunytat (illetve a hozzátartozóját) arra a hónapra illeti meg a részére járó nyugdíj, amelyikben elhalálozott. Ezt nem befolyásolja, hogy a hónap elején vagy a végén történt a sajnálatos esemény....
A Nyugdíjfolyósítónak pedig 15 napon belül be kell jelenteni a változást.
A folyószámlán az összeg már 12-én ott van (vagy hamarabb is)
Nem tartom valószínűnek, hogy méltányosságból csökkentenék a visszafizetés összegét, esetleg részletfizetést engedélyeznek.

nandy # 2013.02.20. 15:42

dzsodzso79:

Mint azt előttem írták pont, az elhalálozás hónapjára még jár a nyugdíj.
Tehát az a nyugdíj jogos lett volna.

A posta vezetőjének semmilyen hatásköre nincs eldönteni, hogy jár-e vagy sem, mert ő nem hatósági személy, és nem is tudhatja, hogy tényleg meghalt-e a jogosult.
(Persze más lenne a helyzet, ha hosszú hónapok óta jogosulatlanul vennétek át a nyugdíjat, és ez a postavezető tudomására jut... de akkor is csak jelezheti a nyugdíjfolyósító felé, hogy szerinte mi a szitu, aztán majd ők kivizsgálják)

Nincs elveszve az az összeg, legfeljebb később fogjátok megkapni, a hagyatékátadás során.

Peti80 # 2013.02.23. 10:01

Tisztelt Fórumozók!

Lenne egy kérdésem.
Nagymamám november 26-án hunyt el.
December 7-én utalták számára a nyugdíjat, amit egy nemrég kapott levél alapján vissza kell fizetni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.
Kérdésem az lenne, hogy a december 7-én kapott nyugdíja még a novemberi vagy már a decemberi hónaphoz tartozik?
Előre fizetik-e a nyugdíjat, vagy itt is a fizetésekhez hasonlóan a következő hónapban kapom meg az előző havi munkám bérét?
Jelen esetben jogos-e a Nyugdíjintézet követelése?

Válaszaikat előre is köszönöm!