Nyugdíj halál után


kisrita # 2007.07.31. 12:29

Banknál is kérik a halotti akivot. Sőt nekem annak idején az összes szolgáltatónál be kellett mutatnom a fogyasztóváltozás indoklásaként.
Az özvegyi nyd-t azt külön kell igényelnie az özvegyenek - már ha jár neki.

gittus # 2007.07.31. 06:44

A feleség köteles a halottit megküldeni. Egyébként járhat neki özvegyi nyd is. Talán ezt kellene tudatosítani benne.
Ha a kérdező - valószínűleg mint magyarországi meghatalmazott - a magyar banknál járjon el. Jelentse be az apósa elhalálozását. ÍBár mint írja halotti anyakönyvi kiv. nincs a birtokábam, annyit igy is elér hogy nem továbbitják már külföldre a pénzt.

kisrita # 2007.07.31. 06:07

Ha jól emlékszem a Nyufig felé nekünk el kellett küldeni a halotti akiv másolatot ( különben bárkit bejelenthetnének hogy meghalt). De ebben nem vagyok biztos, régen volt már.
Viszont ha fény derül a turpisságra akkor aki felvette annak kell elszámolnia azzal hogy hogy is volt ez ( nem tudta hogy meghalt a férje?!)
Másolatod van a levélről amit küldtél a Nyufig felé? Vagy a tértivevény, ajánlott feladóvevény? Mert akkor részedről minden ok.
De ha felhívod a Nyufigot utána érdeklődhetsz hogy te lemondtad ekkor és ekkor hogy áll a dolog - és akkor talán megtudsz valamit. Nyugodtam mondd meg hogy ti csak intézkedtek a pénz nem hozzátok jött/ jön.
Egyébként meg intézkedjen a felesége és ne adja ki nektek - ez a személyes véleményem.

De jogász nem vagyok.

luci__ # 2007.07.30. 19:22

Az alábbi problémám van:

Férjem apja 1986-ban Kanadába ment. Ott családot alapított, velünk semmilyen kapcsolatot nem tartott. 2002-ben telefonon felvettük a kapcsolatot, segítettem neki elintézni a nyugdíját (a magyarországi évei alapján). A Nyugdíjfolyósítónál levélcímben szerepel az én címem.

2007. májusában meghalt (Kanadában). Ezt a felesége közölte velem. Én azonnal megírtam ezt a Nyugdíjfolyósítónak. Tudomásom van arról, hogy a Nyufig azóta is utalja a pénzt, a kanadai feleség pedig szépen felveszi a bankkártyával.

Kérdés: felelősségre vonhatóak vagyunk-e a történtek miatt? A bankszámlára nincs meghatalmazásunk, a Nyufignak bejelentettük a halál megtörténtét, ráadásul örökösök sem vagyunk, semmit nem örököltünk. Halotti anyakönyvi kivonatunk sincs.