Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


nagyszülő láthatási joga

Ildike86 # e-mail 2014.10.01. 08:53

Üdvözlet,

Az lenne a kérdésem, hogy abban az esetben visszavonatható e a nagymama láthatási joga, ha a gyerekemet arra bíztatja, hogy ha 14 éves lesz akkor szökjön el hozzá?
Eleve nálam van a kisfiú gyermekelhelyezéssel, (bírósági) és a nagymama pont az előző élettársam anyukája.
Hiába jelzem a gyermekjólétiben , hogy miket sugdos a kisfiam fülébe, és azt is hogy miután látja a nagymamát napokig a gyerekkel nem lehet bírni, mert nem tesznek semmit.

Várom válaszukat!

monalisa1 #   2013.06.23. 20:26

Élethosszig nem ülhet a vagyoni értékeden...

Egyetlen # e-mail 2013.06.23. 20:14

Köszönöm monalisa1!
Hitel nincs a házon szerencsére, de ő megmondta, hogy csak 2féleképpen megy ki a házból, ha a temetőbe viszik, vagy a rendőrség viszi. Elég csúnyán hangzik és ijesztően, amit a gyermekek is hallanak elég gyakran.Vagyonmegosztás is megvolt. Jogi segitségért fordulok a kormányhivatalhoz, mivel pénzben nem dúskálok.

monalisa1 #   2013.06.23. 19:55

Ha esetleg nincs pénzed ügyvédre, a megyei kormányhivatalnál kérhetsz támogatást, mellyel jogi segítségnyújtást vehetsz igénybe.

......
laikus hozzászóló

monalisa1 #   2013.06.23. 19:52

Ha a váláskor a közös vagyon megosztása nem történt meg valószínüleg elérkezett az idő annak keresztülvitelére., fordulj bírósághoz és kérd a közös tulajdon megszüntetését. (Az ügyvéd sajnos pénzbe kerül és az eljárás eltart egy ideig.)
Elárverezik a házat kb. 85% körüli értéken, ha van pénzed kivásárolhatod a részét, ha nincs reménykedj vevőben.

Vagy megpróbáljátok eladni ti magatok per nélkül, aztán továbbléptek az életben.

Olyan nincs hogy valaki élethosszig rajta ül a másik vagyoni értékén - tehát van megoldás, bár az általad előadottak alapján nem lesz könnyű...

Ha hitel van a házon az bonyolítja a helyzetet, mármint a tartozás rendezése után marad-e életkezdésre...

De még egy albérlet is jobb mint a kényszerű együttlakás, valamint a fiút teljesen tönkreteszi.

Továbbá az anyóstól is megszabadulnál...

Egyetlen # e-mail 2013.06.23. 17:22

Köszönöm mindenkinek, aki meghallgatott és hasznos tanácsokkal látott el. A lényeg tudom a fellépésen múlik, de sajnos nagyon nehezen birom, z az egyik problémám. A másik az, hogy a volt férjemmel egy "tető" alá kényszerülünk. Ő pedig nem képes elfogadni új kapcsolatomat, sajnálatos ebben az, hogy a 12 éves fiamat lelkileg tönkreteszi a saját személyiségzavaros, lelkisérülése miatt, persze fiunk szereti, hiszen az édesapja, emiatt fiunk úgy érzi, hogy őt kell támogatnia. Ez a szivfájdalmam, hiszen még nem látja át a lényeget, hiába szeretem és figyelek oda rá, akkor is engem hibáztat. Nehéz látnom, ahogyan szenved gyermekünk. A 16 éves lányom már más, ő teljesen átlátja a dolgokat, s ezért kértem is, hogy beszélgessenek, de az "apuka" eléggé nagy hatással van rá. Hiába kértem, hogy kérje felnőtt segitségét, s ne a gyereket terhelje. Mit tehetek ilyen helyzetben, kihez forduljak segitségért, hiszen ha csak én élnék a gyermekeimmel semmi problémánk nem lenne, de már ott tartunk, hogy a fiam engem hibáztat mindenért.
Köszönöm.

monalisa1 #   2013.06.23. 15:47

Már pedig zárd kulcsra az ajtót, "szokja" az új dolgot. Ha nyítva az ajtó és a felszólításra nem távozik bírtokháborításért feljelentheted az önkormányzatnál. A legfontosabb: a saját otthonodba azt engedsz be akit akarsz, nemkívánatos személy kívül marad. (Jó, tudom, telekiabálja a portát, az utcát.)

Apád ellen feljelentést tehetsz a rendőrségen.
Ha van látlelet hasznos lehet.

Ami a fő kérdés: nagyszülői láthatási jog csak nagyon különleges esetben, ezt neki kell kérnie a bíróságon, aztán elbírálják...

---
  • laikus hozzászóló
Filamér # e-mail 2013.06.23. 15:36

Anyáddal szemben a rendőr legfeljebb akkor intézkedne, ha a lakásodba erőszakkal, fenyegetéssel, vagy hivatalos eljárás színlelésével menne be - ez merítené ki a magánlaksértés fogalmát.
Szerintem ez nem a gyámhatóságra tartozó probléma (persze segítséget, tanácsot tőlük is kérhetsz), ezt családon belül kell megoldanotok.

Egyetlen # e-mail 2013.06.23. 15:29

Még egy kérdés: mi van akkor, ha az apám meg is üt, mivel ő sem különb anyámnál?
Köszönöm.

Egyetlen # e-mail 2013.06.23. 15:24

Köszönöm a tanácsot, akkor forduljak a gyámhatósághoz? azért ez tarthatatlan, ha egy nagyszülőnek nincs annyi esze, hogy ezzel a gyermek lelkivilágát mennyire sérti, azért, mert nem ért egyet az döntéseimmel? Többszöri beszélgetés sem vezetett eredményre. Egy ügyvéd azt tanácsolta, hivjak rendőrt, de még nem tettem. Azt megtettem 1x, hogy nem engedtem be, de mi lett annak is a vége..., de legközelebb bejött, nem állhatok állandóan az ajtómnál, hogy mikor érkezik, hiszen családi házban lakunk, s nem csukom az ajtót állandóan.

Filamér # e-mail 2013.06.20. 08:23

Egyetlen, egyetlen dolgot tehetsz, ne engedd be anyádat a lakásodba. Esetleg még leülhetnél vele beszélgetni....
Távoltartási végzést kérhetsz, de azonnal elutasítanak, nem állnak fenn a távoltartás elrendelésének feltételei. A rendőr meg milyen alapon intézkedne? Azért, mert anyád trágárul kiabál a lakásban?

Egyetlen # e-mail 2013.06.19. 19:51

Tisztelt Fóromozók!
Az lenne a kérdésem, ha a nagyszülő rossz irányban befolyásolja a gyermekeimet és előttük kiabál, tesz gyermekfülnek nem való kijelentéseket rám mit tehetek a saját házamban? De már a helyzet tarthatatlan, hiába küldtem már el a szomszéd (ismerős) rendőr segitségével, ennek ellenére újra és újra jön, a 16 éves lányom is már orditotta, hogy fejezze be.
Tudom, hogy elég keményen hangzik, de kérhetek-e ellene távoltartási kérelmet vagy mit tehetek, rendőrt hivjak, de a saját anyám ellen?
Köszönöm.

ZsAnit # e-mail 2013.04.13. 14:27

Következő a történetem.

Sajnos férjem a napokban halt meg, egyedül maradtam 2 éves kisfiammal. A temetés közvetlen másnapján drága anyósom felhívott és fenyegetőzni kezdett, hogy a Gyh.hoz fordúl és követelni fogja a gyermek láthatását. Én ezt nem akarom, mert van egy másik fia, aki velük lakik 37 éves és drogos, ez az egyik ok.A másik, hogy engem is megfenyegetett/anyósom/, hogy ha mégegyszer beteszem a lábam az ő otthonába élve nem jutok ki. Nnnna ennek a nőnek a közelébe nem akarom a fiamat adni.Mit lehet tenni?Szerintem agyilag beteg, ráadásul cukorbeteg, inzulinos.Mindig zaklatott minket, /férjemet, engem/Nem hinném, hogy a gyermekre jó hatással lenne.Ha a gyerek érdekeit nézem, én féltem tőle, mert egy agresszív, tolakodó nő.Miért kényszeríti rá a gyereket a láthatásra, ha engem utál?Mindig ellenem beszélt a férjemnek. A gyerek lelkivilágának erre nincs szükség elég, hogy nincs neki apja és összerezzenek, amikor kimondja a szót, hogy Apa...és mit mondjak???Milyen nagyszülő az ilyen?Kérem segítsenek.
Szeretnék kiköltözni külföldre és ott kezdeni az Óvodát, de ha az anyós Bírósághoz fordul, akkor hátráltatja a gyerekem jövőjét.
Mit lhet tenni?

zsu1209 # e-mail 2013.02.21. 19:18

Ez egy bonyolult hosszú történet,meg próbálom röviden és tömören le írni.
Unokahúgom volt élettársa jelenleg börtönben van.A családját bántalmazta,unokahúgomat,fiát meg verte,rendőrségi feljelentés is volt.A hatóság ugyebár semmit nem tett!Most emberölésér ül!Unokahúgom anyaotthonba kényszerült,de innen is el vitték jó messze a volt élettárstól és annak anyától!Csak így védhették meg a családot.Most a nagymama (nem mondták meg neki hol vannak az unokái)engem zaklat és fenyeget,hogy az unokáit akarja látni,és mondjam meg hol vannak.Az unokahúgomat rágalmazza és vádolja azért,amit a fia tett!Kérdésem,ilyenkor mit lehet tenni ,hogy a nagymama meg értse hogy 440 km -ről nem olyan egyszerű haza jönniük,főleg hogy a nagymama Németországban dolgozik és elvárná,hogy ha haza jön akkor hozza el neki a gyerekeket.A gyerekek 2éves,a másik 10 hónapos.Gyermek elhelyezés nem történt.

Noli55 # e-mail 2012.11.21. 15:31

Kedves Rozi4!
Látogatod még az oldalt? E-mailen hogyan tudnálak elérni? Hasonló cipőben járok,keresem hasonló szülőkkel a kapcsolatot! Hogy álltok az üggyel? Remélem akár már számotokra megnyugtató módon zárult is.

KisEdi # e-mail 2012.10.15. 19:27

Én egy kérdéssel szeretnék az itt lévőkhöz fordulni. A férjemmel két hónapja házasodtunk össze, 6 együtt töltött év után, miből már a 3-at kezdjük egy fedél alatt. A lényeg az, hogy az ő édesanyjával ez alatt a lassan 7év alatt úgy megromlott először az én, majd mindkettőnk kapcsolata, hogy az esküvőre már meg sem hívtuk. Ennek ellenére felkereste az én távoli rokonomat, akivel nem is tartom a kapcsolatot, hogy kutakodjon a családomról, valamint lebeszélte a papunkat arról, hogy összeadjon minket, a fiát pedig kitagadta az örökségből (ez a része nem is érdekel minket, nem kell tőle semmi). A viselkedése egyébként is beszámíthatatlan, többször is nekiment a 28-30éves fiának, volt hogy a haját tépte (tavaly). Engem elhordott mindennek a családommal együtt. Utoljára a telefonban már mindent összehordott, gyakorlatilag összefüggéstelenül beszélt, gyilkosnak nevezte a fiát. Nem tartjuk vele a kapcsolatot, nem is szeretnénk ha ez változna. A kérdésemre kitérve, gyermekünk ugyan még nincs, de tervezzük. Van e arra lehetőségünk, hogy jogi úton távol tartsuk tőle és magunktól? Már mindent kinézünk belőle, szégyenkezünk miatta, mert nem normális, az emberek mondják, hogy majd észhez tér, de nem értik. Szóval nagyon aggódunk emiatt. Van remény?

reny # e-mail 2012.03.28. 17:13

Kedves Segítők!
Megpróbálom röviden leírni az esetemet.Tavaly váltam el,házasságunkból egy gyermek született,aki nálam került elhelyezésre.Apa a már megszokott minden második hetes láthatást kapta,illetve az ünnepek felét és a nyáriszünetből 2 hetet. Apa sajnos nem él a láthatás jogával,külföldön tartózkodik és 5-6 hetente jár haza,csak akkor viszi el a gyermeket.Pár hete apai nagymama láthatási kérelmet nyújtott be a gyámügyön ,holott volt férjemmel született egy íratlan megállapodás,hogy ő rendezi a szülei felé a gyerek láthatását,amely valóban így is van,apa itthonlétekor ott tartózkodnak a gyerekkel.Sajnos az apai nagymamával nem alakult ki a gyereknek szoros kapcsolata s pont ezért állapodtunk meg volt férjemmel ilyen módon. Én ennek tudatában éltem és nagyon meglepett,mikor kézhez kaptam a gyámügy határozatát,miszerint minden hónapban köteles vagyok oda adni a gyermeket egy napra a nagymamának,amivel nem is lenne gond,ha nem az én hétvégéimből vették volna el. Apuka bármikor úgy dönt,hogy haza jön és akkor nekem egy hétvégém marad egy hónapban. Ami mégjobban felháborított,hogy nagymama megkapta december 25-ét,apukájé a december 26.Nagymama megkapta húsvét vasárnapját,apukájé húsvét hétfő.Nagymama megkapta pünkösd vasárnapot,apukájé húsvét hétfő.Nekem nem maradt egyetlen egy ünnepnapom sem a gyermekemmel,csak a rohanással teli hétköznapok. Természetesen élek a fellebbezés jogával,annak ellenére,hogy ma beszéltem telefonon a gyámügyi tanácsossal,aki azt mondta,hogy nem fogják módosítani a határozatot.Az ünnepeken szívesen osztozom az apával,de a nagymamával ebben az esetben nem vagyok hajlandó kompromisszumot kötni.A havi egy szombatba is szívesen belemennék,ha nem az én időmből vennék el,hisz nekem is jól jönne egy szabad fél hétvége ,de nem értem miért az én hétvégéimből vonják el,amikor apa nem él a 2 hetenkénti láthatási jogával egyenlőre.Kihez tudok fordulni? Van itt egyáltalán valami olyan szerv ami az anyát is nézi illetve a gyereket? Mert itt mindenkinek nagyobb joga van illetve több beleszólása a gyerek életébe,mint nekem.Úgy tűnik a gyámügy egy előre lejátszott meccset fog nyerni . És sajnos hab a tortán,hogy próbálom gyerekemet felkészíteni az apai nagymama megjelenésére,amire a gyerek közölte,hogy ha apukája nem lesz ott,akkor nem megy. Sosem szeretett sajnos oda járni . Mit tehetek ha a fellebbezésemmel semmire nem jutok? Kihez fordulhatok? Hogy látják Önök az esetemet? Valóban a gyermekem nélkül kellene töltenem az év összes ünnepét?

Rozi4 # e-mail 2012.03.06. 09:38

Keresek olyan családokat, ahol együtt élnek a szülők, közösen nevelik gyermekeiket, nagyszülő támadja őket, és a gyámhivatal a nagyszülői láthatási jogot szabályozta nagyszülő javára. Kérem, mailben keressetek meg!
továbbá keresek olyan eseteket, akár elvált szülőkét is, ahol fejér megyei gyh volt a végzést hozó szerv.
Közösen többre mehetünk!

Klau79 #   2012.02.03. 13:13

Nekem az lenne a kérdésem, és tanácsot szeretnék kérni, hogy egyedül nevelem a gyermekemet, de van egy párom, akivel még nem élünk együtt. Ő külföldi (nem a világ végén lakik), és szeretném intézni a kiköltözési dolgokat csak sajnos közbejött most ez és nem tudom, hogy mikor lesz rá lehetőségem, hogy végre elinduljak az utamon.
A történet röviden dióhéjban annyi, hogy a szüleimmel karácsony előttig tartottam a kapcsolatot, nem volt semmi gond, de volt egy kisebb konfliktus közöttünk, és azóta nem voltunk náluk a gyermekemmel. Ez lassan 2 hónapja. Most a gyámhivatalba az egyik nagyszülő a kapcsolattartás szabályozás ügyében eljárást indított, persze az ő panaszlevelében sok sok hazugság szerepel, és közös tárgyalás lesz vele. Eddig az gyermekem apjával volt eljárásom, mert nem fizetett 4 hónapig tartásdíjat a gyermek után, de az most megoldódott. Most meg jött ez. A válási bírósági végzésen csak az apával van megszabva a kapcsolattartás, a nagyszülőkkel nem. Addig nem is volt gond a kapcsolattartással, amíg ez az incidens nem volt. A szüleim olyan lakásban élnek, ami már nincs a nevükön, mert egy hitel miatt felvásárolták a lakásukat, vagyis egy magánszemély, és az illető nevén van, és elvileg ők ott albérlők, de nem fizetnek, mert ők jogtalannak tartják azt, hogy nem az övék a lakás, az ő ügyvédjük pedig tanácsolta nekik azt, hogy ne is fizessenek. Többször kaptak már felszólító levelet, hogy mikor költözzenek ki. Persze az én páromat is megpróbálták rávenni arra, hogy vegye meg a lakásukat, mert megtudták, hogy a páromnak van vagyona.
Rettegésben élnek, ezt az apám közösségi oldalon is nyilvánossá tette több száz ember olvasta, hozzászólásokat írtak hozzá, már volt hogy
elvitte a tulajdonos a konyhaablakot (erről internetes hír is van) és kb. 2-3 havonta kapnak olyan levelet miben leírják hogy mikor
költözzenek ki a lakásból és telefonhívásokat is kapnak az illetőtől. Az anyám nagyon nehezményezte, hogy én a jelenlegi páromnak elmeséltem régi dolgokat, hogy milyen rossz is volt nekem a gyerekkorom, állandó viták és veszekedések otthon, stb stb stb. Aztán náluk voltam ezen a napon mikor is ezeket elkezdte volna a fejemhez vágni, hogy én mit képzelek, mire a gyermekemmel fogtam magam és elindultam volna haza, mire visszarántotta a gyermekem kezét, mire én hogy kiszabadítsam a gyermek kezét rácsaptam a kezére. Nem szokásom ilyet tenni, de abban a helyzetben ezt láttam jónak. Aztán késő este egyik nagypapa ittasan eljött a lakásomra és hangosan elbeszélte, hogy a vita után nehogy azt gondoljam, hogy a gyermekem nálam fog maradni. Az egyik nagyszülő naponta jó pár doboz sört
elfogyaszt, persze néha a másik nagyszülő is, dohányoznak, rendszeresen a gyermekem előtt is, nem foglalkozva azzal, hogy ez nem egészséges egy kisgyermeknek. Persze én ezt már többször kértem, hogy nem kellene, de nem törődtek vele. Persze a másik két unoka ha ott van, akkor ilyen nincs. Mint leírtam rettegésben élnek.
Szeretném megkérdezni, hogyha én ezeket a dolgokat a gyámhivatalon elmondom, illetve írásos papírt is nyújtok be, akkor mennyi esélyem van arra, hogy ez az eljárás megszűnjön? Vagy legalábbis nekem kedvezzen? És addig amíg nem rendeződik a sorsuk, nem fognak nyugodtan élni ne vihessék a gyermeket a lakásba ahol most még laknak? Illetve ez most azt jelenti, hogy a bírósági végzést szeretnék a nagyszülők módosítani hogy ők is bele legyenek foglalva hogy mikor
vihetik el a gyermeket? Mert azt nem nagyon szeretném. Hogy tudom megoldani ezeket hogy ne legyen ebből nagyobb bonyodalom? Kérem valaki segítsen, hogy egy kis remény legyen bennem, hogy nem a nagyszülők fognak nyerni ezen a tárgyaláson.
Köszönettel

Rozi4 # e-mail 2012.01.30. 14:44

Szia Ziti!
Rettenetes, hogy mire képes egy ember! nagyon sajnálom.
Nálunk nagyon furcsa lesz akkor a meghallgatás (ha egyidőben lesz) ugyanis a gyerekem nem ismeri "nagyszülőt". Nem látta két éve, akkor meg annyira kicsi volt még. Sajnálom őt kitenni ennek, alig vagyunk túl a műtéteken, és még lehet, hogy újabb előtt állunk.
Nálunk is egyértelmű bosszú és rosszindulat, a gyerek nevét sem ejti ki,, és ha beszél róla, mintha egy csomag lenne.
Minden jót nektek, majd beszámolok, mi volt.
Ha gondolod, írj mailt a megadott címemre.

Ziti #   2012.01.30. 11:58

Nálunk egy időben volt. Először engem hallgattak meg, azután a gyerekeket, utána nagyszülők, majd újra visszahívták a gyerekeket. A válásom kapcsán is volt szakértő, ott először én mentem be, utána a lányom, majd az apát is behívták. Mind a ketten bent voltak. Ezt követően pedig a lányom kijött, és csak én voltam bent, meg az apa. Szakértő válogatja. Valaki így, valaki úgy. Én Pesten, és Egerben voltam.
Még nincs jogerős határozat, ami arról szól, hogy másodfokon is helyt adtak annak a döntésnek, hogy a nagyszülőt nem illeti meg az elviteli jog. De már várom a postást. Egy ilyen agresszív nagypapa nem hiszem, hogy ne lenne káros a gyermek egészséges személyiségfejlődésében. A szakértő azt állapította meg, hogy nem veszélyezteti. Pedig már a létező összes hatóságot megfenyegette. Mostanában tudomásomra jutott az is, egy bennfentestől, hogy állandóan én vagyok a téma a nagyszülőknél. A téma címe: Hogyan tudnánk bosszút állni? Hogyan tudnánk az unokánkat elvenni tőle? Az tény, hogy zaklatott a lányom, amikor haza jön. Faggatni nem akarom, de érzem rajta a szorongást. De hogy mi történik náluk, hall e valami olyan dolgot, amit nem kellene, amikor ott van, nem tudom. Amint már írtam, annyit mondott a pszichológus, hogy nem érzi ott jól magát.
Egyébként már másodszor voltak kint a rendőrök. De jogilag semmit sem tehetnek. Megnézték a határozatokat és elmentek. Nincs beleszólásuk, csak ha vér folyik, vagy egyéb jogsértő esemény.
Azt még nem is írtam, hogy nagypapa feljelentett zaklatásért, amiért múltkor beszélni szerettem volna a lányommal telefonon. Legutóbb pedig kiskorú veszélyeztetéséért, mert az apa kapcsolattartási jogán, nagypapának nem adtam oda a gyereket. Azóta még nem tudom, hogy milyen újabb beadványt adott be, de nagyon ráér, mert nyugdíjas. Pénz nem számít nála.
dehát ez van. Ezzel együtt kell élni. csak néha nehéz így élni.

Rozi4 # e-mail 2012.01.30. 08:56

Kedves Ziti!
Nagyon köszönöm a tájékoztatást.
Közösen/egyidőben van a meghallgatás? Ott vagyunk egyszerre mind a négyen?
Nagyon durva az összeg, amit írtál.

Hozzátok beállított a nagyszülő rendőrrel?
és mit reagált a rendőr?
(akor most nincs jogerős itéletetek, ugye?)
Nagyon durva, hihetetlen, hogy ilyen előfordulhat.
Nem értem az új családvédelmi törvény miért nem tért ki erre.............

Kitartást!

Ziti #   2012.01.28. 19:39

Kedves Rozi4!

Először is köszönöm, hogy a bátorító szavakat. Sajna még mindig nincs másodfok, meg azóta még több minden történt. A nagyszülő minden hétvégén agresszív viselkedéssel akarja kiharcolni azt, hogy az apa kapcsolattartási jogán elvigye gyermekem. De eddig, bár már rendőrt is hívott, de nem jött össze neki.

A kérdésedre a válasz. Én voltam szakértőnél az ügyemmel kapcsolatban. A szakértő öt főt vizsgált, 168.000 Ft volt a díja 2010-ben. Lehet kérni költségmentességet, ha az egy főre jutó jövedelem 28.500 Ft alatt van, akkor jár a teljes. Különösen indokolt esetben,ha 28.500 Ft és ha jól emlékszem 44.??? Ft között van, akkor teljes vagy részleges adható. A gyámhivatalnak figyelembe kell vennie a szakértői vélemény megállapításait. A vizsgálat elején beszélgetés van, mindenki elmondja a saját álláspontját. A felnőtteknek különböző teszteket kell kitölteniük. Nálunk a gyerekeknél elbeszélgetés volt, és családrajzot kellett rajzolniuk.
Remélem valamennyit segítettem.

Rozi4 # e-mail 2012.01.26. 15:01

Meg tudná mondani valaki, kb mennyibe fog kerülni a szakértői díj? Mind a négyünket meg fognak hallgatni. Van valakinek tapasztalata, mennyiben szokta befolyásolni a szakértői vélemény a következő döntést? Miből áll a "vizsgálat"? Főleg a gyereknél? Előre is köszönöm válaszokat, tapasztalatokat.

ObudaFan # e-mail 2012.01.22. 22:59

A nagyszülők kapcsolattartási jogát semmiben nem érinti az új szabály.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese