nagyszülő láthatási joga


monalisa1 # 2007.12.18. 18:37

Uccu,
az utóbbi beírásod alapján már mindketten egyféleképpen gondolkodunk ugyanarról.

Uccu # 2007.12.18. 17:59

Az apai nagyi kérheti, de ha együttél az apával és ez kiderül időközben úgy azt kapcsolattartási ügyeleten fogják nagy valószínűséggel megállapítani.

Így gondolom.

mindfoglalt # 2007.12.18. 17:50

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogyha az apát eltiltják a láthatástól, akkor kérheti-e az apai nagymama a láthatást? Az apa és a nagymama együtt élnek. Ha kérheti, akkor ezt hol, hová szokták megállapítani, illetve megállapíthatják-e úgy, hogy elviheti a mama az otthonába, ahol az apuka is tartózkodik? A választ előre is köszönöm. :)

Uccu # 2007.12.18. 17:03

Igen, olvastam monalisa és értelmeztem is pontosan.

Tudom, hogy mire gondoltál a kihasználtsággal és a bekeményítéssel kapcsolatosan.

Egyetértek lényegében, anyagilag fontos is.

De féreérthető -e két kifejezés esetleg a kérdezőnek.

monalisa1 # 2007.12.18. 15:46

Uccu,
kár hogy nem olvasol- ill. értelmezel pontosan...

Uccu # 2007.12.18. 11:19

Szerintem pedig nem kell bekeményíteni.

Örüljetek minden percnek, amit az unokákkal tölthettek...

A pénz nem lehet egy családban ilyen központi kérdés.

Felhívjátok a fiatokat és elmondjátok, hogy a jövőben nem tudjátok őket ilyen mértékben támogatni...de az unokákat és őket is bármikor szavesen látjátok.

Ne vesszekedjetek már ilyeneken...

Tudom a meny anyós viszony érdekes mindig mindenhol. Én mondjuk szeretem az anyósom.

monalisa1 # 2007.12.16. 20:34

Megértem hogy nehéz és fáj, de be kell keményíteni, különben folyamatos a kihasználtságotok.

judit45 # 2007.12.16. 19:45

már idén is megtesszük. Ugyanis ennek egy hete, és még fel sem hivtak.:-(((

monalisa1 # 2007.12.15. 20:07

A következő évben rakosgasd össze azt az újabb 300 ezer forintot, és jövő karácsonykor Te és a Párod szépen menjetek el otthonról pár napra gyógyfürdőhelyre stb.

Az unokákkal továbra is foglalkozzatok, ha kérik, egyébiránt...

judit45 # 2007.12.15. 19:42

már egy éve megtettem. Kértem, figyeljenek ránk, ne csak akkor legyünk a fejükben, ha pénz kell, vagy a gyerekekre vigyázni. De idén ugyanugy áll a helyzet, karácsonykor tök egyedül lennénk, mert a menyeg szüleihez mennek, másnap ök mennek hozzájuk. Ugyanez szülnapokon, névnapokon, mi mintha nem is lennénk. A nagyszülök szülnapjára nem jönnek el, ők nem tartják az övékét velünk. Most kis segitség kellett volna a fiam részéről egy szám.géppel az apjának, erre hanyagul odavágta: nem jön el hozzánk, neki az kerülö (15 perc autoval).
És akkor ez egy gyerek? Idén több mint 300 ezret adtunk nekik, akkor vigyáztunk az unokákra, amikor ök akarták, félretéve minden más dolgunkat.
Meddig türejm még?

Uccu # 2007.12.15. 11:25

Szia Judit!

Egy emberi jótanács. Írj egy levelet a gyermekednek. Mondd el neki a téged ért sérelmeket, s kérd meg, hogy próbáljátok rendezni, legalább a gyerekeik érdekében.
Ha ez nem vezet eredményre írásban, szóban ajánld fel neki, hogy mediációs segítséggel béküljetek.
Írd le, hogy békülni szeretnél és béküls is.

Nagyon kegyetlen egy kikényszerített láthatás mindkét fél számára.

Menj el a családsegítő központba, kérj segítséget a béküléshez, a gyermekjóléti is segít ha tud.

De ne tedd azt, amit anyám velünk. Ne borítsd fel a családi életüket, ne rángasd el tőlük az unokáid...nekik ők a gyerekeik.

Próbálj meg békülni, s tedd meg te az első lépést helyettük.

Ne jussatok el a Gyámhatóságos és Bíróságos láthatásig, mindkét felet kikészíti.

Inkább vállalj el bármit a békülésért, mint a hatósági út legyen az út.

A Gyámhatóság biztosan megítéli, de előtte az összes unokád elrángatja, meg téged, meg a gyereked az elmeszakértőhöz.

Kérlek békülj bármi áron.

Gondold át Judit!
Sok sikert nektek.

judit45 # 2007.12.15. 09:11

sziasztok
nekem is hasonló a gondom. A gyerekemékkel összerugtuk a port, gondolom, most majd kitolásként nem akarják, hogy az unokákat lássuk, 3 és 4,5 évesek. De mi szeretnénk.
Hova forduljak kezdésként ilyen ügyben? Gyámhat? Vagy?

béla79 # 2007.12.14. 23:06

sziasztok!köszönöm válaszaitokat!Akkor is jár a nagyszülönek a láthatás ha életében többször tett öngyilkossági kisérletet,pszihijátriára járt mert kikészült idegileg?4ik férjét fogyasztja a 3.dikat hagyta meghalni,mert nem hivott hozzá mentöt?A saját anyját 74éves idös nö,akinek 3agyvérzése volt ,kétéve nem látta?REMÉLEM EZEK SULYOS INDOKOK LESZNEK ELLENE igy nem fog kapni láthatási jogot.PLáne a lakásomba be nem teheti a lábát.

ObudaFan # 2007.12.14. 18:07

Az az igazság, hogy nem valami egységes a joggyakorlat ebben.

Uccu # 2007.12.14. 16:37

Kalamalyka!

Jó , hogy van, elő is adtuk az érvet, gondolod érdekelt valakit?
A GyH. azért van (a mi esetünkben), hogy tönkretegye a gyerekeket és szétszedje a családot...

kalamalyka # 2007.12.14. 15:05

kEDVES jUSZTISOND!

MÁRPEDIG OLYAN, MINT NAGYSZÜLŐI LÁTHATÁS IGENIS LÉTEZIK. éS VAN...

Ha tetszik, ha nem. Sőt!!!!! A csonkult család esetéen, pl.ha a külön élő szülő nem él, akkor az annaktestvére is benyújthat kérelmet láthatásra.

Merthogy azt is törvény mondja ki, hogy a gyermeknek joga van vérszerinti családja megismréséhez... És ezt a jogát támogatják is..........

idézzem konkrétan???

Ja4!!! Annyira azért nem minden esetben "sajnos" ítélik meg.... Azonban ha a nagyszülők ellen ilyen komoly érv van, akkor elő kell azt adni a Gyh-ban....

GUMIJOGSZABÁLY

Uccu # 2007.12.14. 14:08

Béla 79. Sajnos megítélnek, jobbik eset, ha nálatok a lakáson. Rosszabbik, ha Kapcsolattartási Ügyeleten. 11 hónaposan talán még nem foglalkoznak az üggyel. 3 év alatt nemigen rángatják. Utána Hivatkozhatsz arra, hogy nincs kötődés, nem ismeri a nagyit. De a Gyámhatóság "Isten", így simán meg fogja ítélni...Sajnálom.

Uccu # 2007.12.14. 14:05

Aqua!

A gyámhatóság megítéli! Ebben biztos lehetsz...

Két gyámhivatal és egy közig hivatal (gyámhiv felettes szerv) is megítélte.

Jobbik eset, ha vidéki vagy. Valamiért ott a szülők véleményére többet adnak, vagy nemtudom az okát.

Látod a mi esetünket. Két hétvége mellett mégegyet elvettek tőlünk...

Vannak trükkök, amivel kijátszható, de ez is csak időhúzás!

Pl.: Elköltözhetsz papíron a vizsgálat közepén vagy utána, majd visszaköltözhetsz, ezzel időt nyersz...De a Gyámhivatal megítéli, az tuti.

rill # 2007.12.14. 13:59

Justizmord, a nagyszülőt kapcsolattartási jog illeti meg!

149/1997. Korm. Rend.

28. § (1) A gyermekkel való kapcsolattartásra mind a szülő, mind a nagyszülő, mind a nagykorú testvér, továbbá - ha a szülő és a nagyszülő nem él, illetőleg a kapcsolattartásban tartósan akadályozva van, vagy kapcsolattartási jogát önhibájából nem gyakorolja - a gyermek szülőjének testvére, valamint szülőjének házastársa is jogosult.

ne felejtsük el, hogy kapcsolattartás nem csak akkor merül fel, ha a szülők elváltak. családbafogadás, átmeneti nevelés is létezik.

ha nem váltak el a szülők, akkor is joga van a nagyszülőnek kapcsolattartásra, persze csak ha a gyámhivatal ezt megállapítja.

Aqua # 2007.12.14. 13:48

Melyik az a jogszabály, amelyik ad a nagyszülőnek láthatást abban az esetben, ha a szülők HÁZASOK??? És miért van az, hogy a gyámhivatal szerint jár, az ügyvéd szerint nem jár a nagyszülőnek a láthatás? Egyáltalán, mi köze a gyámhivatalnak a családhoz, ha családon belül egyetértés, béke, nyugalom van?

Uccu # 2007.12.14. 08:27

Justizmord!

Köszönöm, de rossz hírem van.

A nagyszülőnek joga van, két éve gyermekláthatásért perel, s meg is kapta.

Az új suabályozás szerint van joga....én sem hittem el először, de a saját bőrömön tapasztalom.

Mi, a férjem a volt férjem és én is tiltakozunk. Az elmeszakértő is kimondta, hogy hibbant a nagyi, de azért javasolt kapcsolattartási időt, méghozzá a Gyermekjólétibe ellenőrzött keretek közé.

A Gyámhat. megítélte, behajtható, ha kell rendőr viszi el a gyereket, s bírságolnak is.

Heti 2szer 4 órát javasolt az elmeszakértő, s emellett minden második hétvégén végig apukáé.

Én is hivatkoztam azokra a rendeletekre, mely szerint én vagyok a felelős a gyerek fejlődésért...senkit nem érdekel.Én vagyok a gondozó szülő, mi vagyunk a gondozó család....Mondtam azt is , hogy az iskola miatt és azért mert mi dolgozunk, nem tudjuk a pótlásokra délután kettőre odavini a lányt. Azt mondták, jó akkor majd bírságolnak...

Oktatási Jogok Biztosa is széttárta a kezét, nem tudtak igazából segíteni, mindenki elképedt...A Gyámhat kötelez arra, hogy menjek el a nagyi miatt előbb a munkából, ha nem valósul meg szombaton a láhatás.

Havi 1 hétvégénk maradt együtt!!!Egyetlenegy!Abból is általában pótlunk, ha elmaradt apai van, így egy sincs....Hogy lehet ez. ?

A másodfok is megítélt 1*4 órát.

Tönkreteszik a családunkat, a gyerekemet és tétlen vagyok!!!

monalisa1 # 2007.12.13. 22:37

Ismételten nyugi...

justizmord # 2007.12.13. 22:13

Akkor sincs gyerekláthatási joga.

NINCS.

Ha a szülők önként odaadják, viheti.

Ha nem adják oda, vagy nem engedik be a lakásba, akkor nincs olyan törvény, ami alapján bárki megítélné, vagy megítélhetné a részére a láthatást.

A gyereknek két szülője van, mindenki más csak akkor beszélgethet, vagy tarthat kapcsolatot a gyerekkel, ha a szülők egyetértenek.

Ha mindkét szülő tiltakozik, akkor semmi.

Ha az egyik szülő benne van, akkor vagy eléri a másik szülőnél, hogy beengedjék a közös lakásba, vagy kiviheti a gyereket olyan helyre, hogy hozzáférjen a nagyszülő.

A szülők bármelyikének joga kivinni a gyereket a lakásból, ha tehát a nagyi látogatásával már az egyik szülő egyetért, akkor megoldható a láthatás.

Ha egyik sem ért egyet, akkor a nagyi megszívta. A nagyinak tessék úgy viselkednie, ha látni akarja az unokáját, hogy a gyerek szüleinek tessen a viselkedése, és cserébe megengedjék a láthatást.


Iniuria non excusat iniuriam

monalisa1 # 2007.12.13. 21:52

justizmord,

a közvetlen alanti beírásod nem arra vonatkozó hozzászólás mint amit bela79 kérdezett., ők a feleségével boldog házasságban élnek, tehát nincs szó arról, hogy az "...apja elviszi a gyereket gyerekláthatásra" - idéztelek vissza téged.

A gyermek otthon van, a nagymama meg nemkívánatos rokon...

monalisa1 # 2007.12.13. 21:46

Nyugi...