nagyszülő láthatási joga


Babka76 # 2010.01.31. 21:36

Ezt már kérdeztem, egy ismerősömnek hasonló a problémája. Ha a másik fél men járul hozzá, a képeket, hangfelvételt nem lehet lejátszani.

monaco # 2010.01.31. 19:27

En vigyaznek a hang es video felvetellel, mivel itt kepbe johet az, hogy a tudtuk es engedelyuk nelkul lettek felveve es ebbol lehet egy ujjabb per.

Ezt kerdezzetek meg egy ugyvedtol, mivel nalunk meg a ragalmakkal teli telefonos kapcsolattartast sem engedtek felvenni.

Esetleg kozteruleten lehetne valamit megprobalni. Senki nem mondhatja peldaul azt, hogy a bankban nem vehetik ot fel, ahogy sorba all.

ObudaFan # 2010.01.31. 16:21

Illetve kérjétek, hogy a gyámhatóság részéről pszichológus vizsgálja a nagyszülők alkalmasságát a kapcsolattartásra.

Memo10 # 2010.01.31. 15:03

Sziasztok.
Babka. Teljessen felháborít a szülők viselkedése. Csak azt tudom tanácsolni, hogy próbálj, próbáljatok bizonyítékot szerezni a viselkedésükre. Gondolok itt a hang és képfelvételekre, tanukra. Csak így fogod tudni kivédeni azt, hogy megkapják a láthatást. Illetve ragaszkodj ahhoz, hogy csak a saját lakásodon, vagy pártfogói helyen és felügyelet mellett találkozhassanak. Nem hiszem, hogy a gyámhatóságot megtudnák félemlíteni. Ezen a teületen nagyon szigorú a tőrvény és álltalában be is tartják. Egy "igazi" hivatalnok, csak a gyermek mindenek feletti érdekeit nézi. Egyébként a neten találsz nagyon sok §-t ebben a témában. Érdemes körűl járni, mert ha tisztába vagy dolgokkal, könnyebben tudsz intézkedni.És az sem utolsó szempont, hogy nem tudnak átverni.
Sok sikert kívánok, és vigyázz nagyon kicsi lányodra. Ők az élet kincsei:)

Babka76 # 2010.01.31. 09:20

és bármire képesek, hogy az akaratuk érvényesüljön.

Babka76 # 2010.01.31. 09:19

A mi esetünkben is fő probléma, hogy após-anyós szenvedélye a pereskedés, és a feljelentgetés. Egyszer tettek is egy megjegyzést hogy a pereskedésből jobban megélnak mint a keresetükből. Az ügyintéző pedig nem biztos, hogy szembe merne velük szállni. Bárhol kinyitja a száját, így a legtöbb helyen el is éri a céljár és ez élteti. Most sem a gyerek láthatása a fő céljuk, hanem hogy kitiltottuk őket, tiltjuk a gyerektől, így nem az övéké az utolsó szó! Nem dirigálhatnak!

monalisa1 # 2010.01.30. 10:39

Na ja...

monaco # 2010.01.30. 09:27

Az hogy egy Gyamhivatal kinek ad agazat az nagyon relativ. En ismerek olyat ahol az apuka nagynenje gazdasagi vezeto es ott neki mindig igaza van.

monalisa1 # 2010.01.29. 15:06

... mely nem nektek adna igazat.

monalisa1 # 2010.01.29. 15:05

Babka76

Ha a férjeddel következetes tiltakoztok a nagyszülői látogatás ellen -a leirt okok miatt- akkor nincs az a gyámhatóság és valószínűleg nincs az a bíróság mely nem nekik adna igazat., a mama pszichiátriai kezelésre szorul de a papa sem komplett.

Ki ne add a kislányt a kezedből mert nem tudhatni milyen lelki (testi?!) sérülései keletkeznek amíg a nagyszülőknél van...

Mondjuk havi egy alkalommal elmehetnek hozzátok látogatóba - maximum 2 óra időtartam, de ebben nincs sem pelenkázás sem fürdetés., valamint viselkedni kell - különben ott az ajtó!...

Furcsálom hogy a férjed nem rendezi le a szüleit. (Nem baj ha az anyósékkal nem borultok össze, az a lényeg hogy te és ő jó házasságban éljetek.)

A városbeli esetleges szóbeszéd ellen nem tudsz tenni semmit, simán engedd el a füled mellett.

"Mona"
Laikus hozzászóló

monaco # 2010.01.29. 12:43

Es lehet-e kerni vervizsgalatot? Aki ilyen sok gyogyszert szed annak ki lehet mutatni a verebol.
Latsd dopping.

Babka76 # 2010.01.29. 10:38

Az imént elfelejtettem hozzátenni:
A nagyszülők csak 1 héten egyszer jöttek a gyermekhez, vasárnap, késő este. Nem értek rá többször, mivel nyugdíjasok, nyáron strandra járnak, télen buszos termékbemutatókra. Igy nagyon elfoglaltak.
Anyósom súlyos nyugtatófüggő, a minden élő testvére pszichiátriai kezelés alatt áll. A elhalt testvérei öngyilkosak lettek.
Apósom nem kezeltei, szükséges nyugtatóadagját vény nélkül teljes áron váltja ki a patikában, ahol sajnos ezt kiadják.A számára előírt mennyiség 4*ét veszi be alkalmanként.
Mindennaposak a családi veszekedések, előfordul verekedés is.
Férjemet többször biztatták, hogy terhességi depressziós vagyok, az a véleményük csempésszem az italomba nyugtatót.
Mivel egy kisvárosban élünk, nyilt titok, hogy milyen emberek, több boltban is kötöszködtek már. De senki nem vállalná fel a tanuskodást.
Ez egy ördögi kör.Az ilyen emberek a gyermek egyészséges fejlődését szolgálnák?

monaco # 2010.01.29. 09:52

Termeszetesen a nagyszuloktol nem lehet megvonni a lathatast. Egyiktol sem. Tehat az anyai nagyszuloktol sem.
Vagyis ha az elvalt apuka szulei beadnak egy ujraszabalyozasi kerelmet a kapcsolattartasra azt az anyuka szulei is megtehetik ha nem laknak egy fedel alatt a gyermekkel. Ha apuka minden ket hetbe lathatna a gyereket, az apai nagyszulok a masik hetvegen az anyai nagyszuloknek is egy hetvege es anyukanak is legalabb egy hetvege, akkor egy honapnak 8 hetvegejenek kene lenni.
Ezert van az, hogy mindeket fel a sajat idejeben oldja meg a nagyszuloi kapcsolattartast.
Ha a gyamhivatal hatarozatot hoz a nagyszuloi kapcsolattartasrol, az azt jelenti, hogy a nagyszulo vegrehajthato lesz. Vagyis ha nem jon ket enyje benje utan minimum 5.000Ft-os birsag is kiszabhato, mert minden veszelyezteti a gyermek fejlodeset, ami nincs betartva a jogeros hatarozatban foglaltak szerint.

/Magan velemeny /

Babka76 # 2010.01.29. 08:39

Tisztelt Grád András!

A férjem szüleivel a házzaságkötésünk előtt megromlott a kapcsolat,esküvő után 6 évig nem beszéltünk. Amikor terveztük a babát, megpróbáltuk rendezni a kapcsolatot, legyen a gyermeknek teljes családja. Ez a szülésig működött is.
Utánna már semmi sem voltjó, rosszul etetem, fürdetem, ne vegyem ölbe, ha tisztába van téve és meg van etetve, hagy sírjon. 2 hét alatt el is apadt a tejem. 4 hónapos volt a kislányom amikor először odaállítottak, hogy alkalmatlan vagyok a gyerek nevelésére és magukkal viszik. Kiakadtunk. Kerek perec megmondtuk nekik, hogy megtiltjuk a láthatást, ha nem állítják le magukat. Egyébként tipikus "vasárnapi esti fürdetős " nagyszülők. este 6 ra jelentek meg. Nem értek rá egész nap, hiszen nyugdíjasok. Anyósom nekifeküdt a franciaágyon, apósom meg szorongatta a gyereket. Apósom mindíg fürdetni akarta, pelenkázni, mindíg úgy keresett a gyereken fogást, hogy a lába közt fogja, szegény kislányom meg ordított, hogy feszitette a lábait a lapát tenyerével. Karácsonykor észrevettem, hogy a gyereket, furcsán csókolgatja, (így egy begerjed fiatal fiú viselkedik, nem egy nagyapa az unokával). Szóltam, haragudott. Elkezdett manipulálni minket a férjemmel egymás ellen. És nem is csinálta rosszul. Húsvét előtti nagyszombaton odaállítottak, hogy viszik a gyereket,( 1 éves volt a lányom) mert az Ő vérük, én egy tacskó (33 éves vagyok), fogyatékos kurva vagyok, alkalmatla a gyerek nevelésére. Valamint anyósom megmondta kerek perec, mivel nincs közte meg apósom között szexuális kapcsolat viszik a gyereket és a férje a "jánnyal fog aludni"!Apósom nem tiltakozott,nem szólt a feleségére, hogy mit beszél, csak a kezét tördelte, vihogott. Nagy csetepaté, nehezen tudtu őket kitessékelni. Délután a férjem elment hozzájuk, elmondta, hogy a lakásunkból hivalalos megállapodással kitiltottuk őket. A gyerek közelébe nem jöhetnek, mert akkor megyünk a rendőrségre gyerekrablás és pedofíliára bujtogatás vádjával. Ezt akkor úgy látszott megértették, bár anyósom annyival védekezett, hogy csak viccelt. A védőnőt, családsegítőt, gyámügyet tájékoztattam akkor a történtekről. Most 9 hónap után apósom "informálódik", mi a joga. "Nem tud úgy élni, hogy ne láthassa többé a lányát!" Teljesen kétségbe vagyok esve, akár mi lesz, akkor sem emgedem a gyerek közelébe, ki vállalja a felelősséget, ha beigazolódik a gyanúm és baj lesz.Rendőrségre közel egy év távlatával nem mehetek. Egy gyereket pedig tönkrethetnek egy életre. Kérem adjon tanácsot, mit tehetek?

Babka76 # 2010.01.28. 18:17

x

Memo10 # 2010.01.25. 14:09

A bíróság nem avatkozik bele. A nagyszülői láthatást csak a gyámhatóság állapíthatja meg, és meg is adja. Jogilag megjár a nagyszülőnek. Az unokám 2,5éves és 200km-re lakik, így is megadták külön a láthatást. Az apai láthatást nem korlátozhatják a nagyszülői láthatás miatt. Csak abban az esetben tiltják, vagy korlátozzák a nagyszülői láthatást, ha valami erkölcsi, illetve súlyosabb probléma áll fent bizonyíthatóan a nagyszülőkkel. Nekem ezt mondták és így is intézkedtek.

monalisa1 # 2010.01.24. 19:00

Általában az apa láthatási ideje alatt a nagyszülői láthatás, külön láthatást a bíróság csak rendkívül indokolt esetben biztosít.

Ha az anyós/após nincs jóban a menyével akkor ez pech, mert pici baba esetében mégis csak az anya otthonában az apai láthatás - ahová a szülei már nem biztos hogy "szíveslátottak".

"Mona"
laikus hozzászóló

Memo10 # 2010.01.24. 17:56

Sajnos én most járom ezt a kálváriát. Tehát nagyon friss az élmény. A szülőnek ha tetszik, ha nem a nagyszülői láthatás jogilag megjár. Csak ha bizonyítható a gyerekkel szembeni erőszak, akkor tagadhatja meg a gyámhatóság. Semmi különös nincs. A hatóságnál be kell adni az igényt, majd adnak időpontott, ahol a kétfél egyeztet, mikor, hol és hogyan láthatja a nagyszülö a picit. Álltalában a nagyszülő lakhelyét jelőlik ki. Ha a két fél nem tud megegyezni, vagy nagyon rossz a viszony, mediátort rendelnek ki /ezt mindig a vesztes fél, illetve a közös nevezőre jutásnál, közösen fizetni kell/de lehet kérni az ügyben eljáró tisztviselő döntését is. Ez az egész procedúra kb:másfél hónap.
Állítólag, /ezt a hivatalban mondták/, hogy az idei évtől a dédszülőnek is lesz joga a külön láthatása.

Megara # 2010.01.03. 18:35

Én is amellett vagyok, hogy ne fosszuk meg a gyerekeket a rokoni kapcsolatoktól.
Ahogy nem lehet eröltetni, hogy a nagyszülők látogassák rendszeresen az unokát, úgy azt sem lehet elvárni, hogy teljesen mondjanak le róluk.
Én úgy tudom, hogy nagyszülői kapcsolattartás ügyében a gyámhatóság többnyire igazságügyi szakértőt von be, megvizsgálandó a családtagok hozzáállását a dolgokhoz.
Nyilván a pici babánál ez nem működik.
De a havonta egyszeri, szülők jelenlétében történő láthatás nem kifogásolható, ezt azért meg kellene hagyni a nagyszülőknek.


Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)

nimi12 # 2010.01.03. 18:10

Néhány alapelv:
A gyerek nem a tulajdona a szülőknek.
A szülők nem rövidíthetik meg a gyereküket semmilyen jogában, így az - elvált - apával, anyával, vagy a testvérrel, nagyszülővel való kapcsolattartásban sem (kivéve mondjuk persze, ha ön- és közveszélyes az illető).
A gyereknek joga van arra, hogy szülei és nagyszülei (is legyenek).
Az nem elegendő ok a kizárásra, ha a nevelési elveik eltérőek. Nemcsak egy üdvözítő nevelés létezik, hanem nagyon sokféle; és mindegyiknek van előnye és hátránya is. Az okos szülő igyekszik ellesni azt, ami másnál bevált, és nem gondolja az egyetlen igazság letéteményesének magát.
A nagyszülő persze szülő is; valamelyik szülő apja, anyja. Ha már szülőnek sem volt megfelelő - elhanyagolta a gyerekét, vagy súlyosan bántalmazta, ivott -, akkor értem a távolság tartását.
Ellenkező esetben azonban nincs joga annak, akit a nagyszülő felnevelt, kijelentenie, hogy vagy úgy ugrálsz, ahogy én fütyülök, vagy mehetsz az öregek házába (csak nem nekiadták a szülők a házukat, lakásukat is)?
Erkölcsileg sincs, nemcsak jogilag. Ahogy a hozzászólásokat olvastam, a nagyszülő leginkább nagymama, nagypapa szeretne lenni, játszani szeretne az unokájával - még ha esetleg úgy is, hogy nem szólnak rá percenként, és nem szabják meg, mit és hogyan tehet. Ez pedig nem bűn.

monalisa1 # 2009.12.12. 12:51

Én csak annyiban, hogy ha az egyik szülő sem támogatja, akkor a gyámhatóság nem fogja erőltetni a dolgot.

Amúgy egy láthatás nem arról szól, hogy a nagyszülő "izélgeti" az egyik-másik szülőt, nem, hanem hogy örömmel unokázik. (Vitázni, veszekedni majd máskor - ha egyáltalán...)

Javaslom mielőbb keresd fel a gyermek háziorvosát, védőnőjét és nem utolsó sorban a gyámhatóságot, és nyugodt hangvételben de egyszer és mindenkorra rendezd le az anyóst.

A dolognak kellő hansúlyt adva menjen veled a gyermek apja is, ergo álljon ki melletted határozottan.

Onnantól kezdve a mama mehet panaszra a sóhivatalba...

(Ez nem azt jelenti, hogy a nagyszülőnek alkalmasint nincs joga az unokához, nem, azonban ha nem tud "viselkedni" és/vagy úszit, akkor mint egy nem kedves vendég ajtón kívül a helye.

És amíg ez nem változik addig ti sem változtattok az álláspontotokon.)

Egy kisgyereknek főleg szüksége van a lelki egyensúlyra, tehát nem lehet összevissza beszélni előtte.

"Mona"
laikus hozzászóló

justizmord # 2009.12.12. 12:32

Elvileg van ilyen joga, de a probléma ettől sokkal bonyolultabb.

Ha ugyanis a szülők ezt nem akarják, akkor ennek van valamilyen oka. Általában az az oka, hogy a nagyszülő főnöknek érzi magát, és nem hajlandó követni a szülők utasításait, tehát nem hajlandó megérteni, hogy a gyermeknek adandó nevelés megválasztásának a kizárólagos joga a szülőket illeti meg. Általában az az ok, hogy a nagyszülő nem hajlandó alávetni magát a szülők akaratának, és nem hajlandó úgy bánni a gyerekkel, úgy beszélgetni a gyerekkel, olyan nevelést adni az unokájának, amit a gyermek szülei "előírnak", "megparancsolnak" a részére.

Márpedig, ha a törvény betűjéhez ragaszkodunk, akkor elvileg, erre hivatkozva az elméletileg meglévő láthatási jogát meg lehet tagadni (nem a szülő, hanem a gyámügy, pontosabban a szülő tagadja meg, erre a nagyszülő a gyámügyhöz fordul, ahol a szülő elmagyarázza a a nagyszülő engedetlenségét, és hogy a szülő utasításait nem követi), és elvileg akkor a gyámügy megtiltja immár hivatalosan is a nagyszülő láthatási jogát.

Ha ez nem vezet eredeményre, akkor távol kell költözni a nagyszülőtől, vagy el kell indítani a nagyszülő gyámság alá helyezését, vagy politikai menedékjogot kell kérni egy külföldi országtól.

:)

Ez utóbbi itt a vicc helye volt, de azért mégiscsak nonszensz, hogy a szülő nem képes keresztülvinni az akaratát a gyereke nevelésének kérdésében, illetve abban a kérdésben, hogy mi történjen a gyerekével, mert a nagyszülő engedetlenkedik.

Finoman el lehet magyarázni a nagyszülőnek, hogy nem fog kapni öreg korára semmilyen támogatást, szociális otthonba lesz dugva, nem lesz neki főzve mosva, ha sokat szarakodik és akaratoskodik az unokája körül. A gyerek főnöke a szülő és nem a nagyszülő. Ha a nagyszülő nem hajlandó ezt szépen megérteni, akkor csúnyán kell vele megértetni.

Szerintem egyetlen szülő sem olyan szívtelen, hogy ha a nagyszülő tevékenységét nem látja károsnak a gyerekre, akkor megtagadja a láthatást a nagyszülőtől. Valami oka csak van, hogy a szülő nem segítségnek, nem örömnek érzi a nagyszülő beavatkozását, logikusan nem tudok mást elképzelni, minthogy a nagyszülő akaratoskodik, makacskodik, és nem hajlandó engedelmeskedni a szülők előírásainak, a szülők által előírt nevelési, foglalkozási normáknak.

Ezer és ezer módja van annak, egyébként, hogy a nagyszülőt megakadályozzák a láthatásban.

Eleve még a különváltan élő szülők is csak mondjuk két hetenként 2 napot kapnak a gyerekükhöz, a nagyszülő még ettől is kevesebbre jogosult, tehát mondjuk havi 1 napra. Azt meg ki lehet bekkelni, akkor menni kirándulni, és pereskedjen a nagyszülő.

Akár a gyámügy határozatával is szembe lehet menni, még ha a gyámügy adna is láthatást a nagyszülőnek, na bumm, oszt akkor mi lesz? A gyereket nem veszik el egyszerre két szülőtől, ha mindkét szülő kitart amellett, hogy a nagyszülő nem láthatja a gyereket. Tehát a gyámügy nem tud és nem is fog semmit csinálni.

Pereskedjen a nagyszülő, ha akar. Mellette pedig garantálja, ha ezt teszi, hogy öreg korában szociális otthonban lesz, és évekig rá sem nyitják a gyerekei az ajtót. Ha akarja, akkor szarakodjon.

Vissza az elejére, a probléma mélyebb, a szülő feltehető engedetlensége, makacskodása, akaratoskodása, avagy más helytelen viselkedése viszi ilyesmire a gyermek szüleit. Nem létezik, hogy a nagyszülő a gyermek szüleinek az egybehangzó akarata ellenére ki bírja kényszeríteni a láthatási jogát, bár ezt a Csjt. elvileg garantálja a nagyszülő részére is, mármint a nagyszülői láthatást.


Iniuria non excusat iniuriam

kisokos # 2009.12.09. 14:26

margusz,

a nagyszülői kapcsolattartást illetően a gyh az illetékes, így a bírósággal való fenyegetés alaptalan. A gyh pedig már egyszer szabályozta a kérdést, így elsősorban annak betartatását lehetne kérni. Az új szabályozásra kicsi az esély (bár egyes gyh-k nem ismernek lehetetlent), különösen mivel önök nem váltak el, mindketten a férjével az elvitel ellen vannak és a nagyszülők eddig nem éltek a megítélt joggal.

Vagy mit lehet tenni ilyen esetben?
Valójában a probléma nem az, hogy vihetik-e a gyermeket, hanem hogy hogyan alakult ki annyira rossz kapcsolat önök és az apai nagyszülők között, hogy nem tartják a kapcsolatot sem önökkel, sem az unokájukkal. Ha igazán meg akarják oldani, akkor erre a konfliktusra kellene fókuszálni és erre megoldsát keresni.

margusz # 2009.12.09. 14:09

Röviden össze foglalnám a történetemet.
Van két gyermekem, a férjemmel együtt élünk a mai napig. Az egyik gyermek elmúlt három éves, a másik 9 hónapos. A nagyszülők nem látogatták a gyermekeket soha.
Két évvel ezelőtt jött egy idézés a gyámügytől, hogy jelenjek meg, mert az anyósom elmondása szerint tiltom tőle (akkor még csak egy) a gyermekemet.
Hosszas folyamat után a bíróság megítélt a nagyszülőknek havonta egyszer, szülői felügyelet mellett 2 óra láthatást. Egyszer eljött mindkét nagyszülő, egyszer pedig csak az anyósom. Lassan két éve már semmi életjel felőlük. A láthatás előtt sem érdekelte a gyermekem és két éve sem nézett felé.
A mai nappal megint felhívott az anyósom és azzal fenyegetőzött, hogy ha nem visszük el hozzájuk a gyerekeket, akkor bírósági úton láthatást fog kérni és két hetente elviheti magával a 3,5 éves gyermekemet.A férjem sem és én sem szeretném, ha elvinné.
Az lenne a kérdésem, hogy van erre valami törvény, hogy ne vigye el? Vagy mit lehet tenni ilyen esetben?
A válaszokat előre is köszönöm!

atomanti # 2009.12.09. 09:12

Tisztelt Grád András!

A nagyszülők láthatási jogára nem ez vonatkozik?

149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet
28. § (1) A gyermekkel való kapcsolattartásra mind a szülő, mind a nagyszülő, mind a nagykorú testvér, továbbá – ha a szülő és a nagyszülő nem él, illetőleg a kapcsolattartásban tartósan akadályozva van, vagy kapcsolattartási jogát önhibájából nem gyakorolja – a gyermek szülőjének testvére, valamint szülőjének házastársa is jogosult.

Csak, mert ebben nem az van, hogy kérhetik, de lehet, hogy nem adják meg, hanem az, hogy jár nekik.
Köszönöm!