gyerektartás fizetésének megszünése


Pacal66 # 2019.03.11. 11:24

Ezt tanulmányozva mi deríthető ki?

http://jogarchiv.hu/…14_lap4.html

Pacal66 # 2019.03.11. 11:16

Tisztelt KBS!
"(Hasonló esetekben mindig megkérdezem, most sem állom meg: ha úgyis jobban tudod, akkor miért kérdezted meg itt?)"
Én leírtam a saját értelmezésemet, erre várom, hogy mi a vélemény erről. Nem ismerem a bírói gyakorlatot, ami fontos lehet. Illetve reflektáltam egy válaszra (Lyonee), hogy abban én mit nem látok helyesnek. Ez nem jelenti, hogy jobban tudom, csak érveket hoztam fel.

A továbbtanuló fogalma számomra a magasabb szintű képzést, illetve gimnázium után szakképesítés, szakma megszerzését jelenti számomra.
A felvételi jelentkezését beadhatná a tavalyi eredménye alapján, de ez nem biztos hogy sikert jelentene. Tehát az újra vizsgázás (új felvételi vagy érettségi írása), épp a továbbtanulás érdekében tett esemény, mely tanulás nélkül nem képzelhető el.
A továbbtanulás tehát egy folyamat, ami nem a szeptemberi beiratkozással indul, hanem egy folyamat előzi meg, a felvételire felkészülés (tanulás), a felvételizés folyamata.
A továbbtanuló gyermek fogalma (ugye ezt kellene pontosan körülhatárolni) tehát nekem csak nem a beiratkozott gyermeket jelenti, hanem már azt is, aki annak érdekében tesz valamit, hogy beiratkozhasson, hiszen ez a folyamat része, ami a beiratkozáshoz vezet.

wers # 2019.03.11. 10:05

(Hasonló esetekben mindig megkérdezem, most sem állom meg: ha úgyis jobban tudod, akkor miért kérdezted meg itt?)

Bizonyára igazolást, megerősítést vár, mint sokan mások, hogy a sarki fűszeres tudj-e jobban. Vagy a Blikk.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.11. 09:58

A Ptk. XXII. fejezetének már a címe is az, hogy A továbbtanuló nagykorú gyermek tartása.
A 4:220. § (2) bekezdésére alapított gyakorlat a "továbbtanulót" viszonylag szűken értelmezi. Nem igen fér bele az, aki az érettségi után nem vállalt munkát, hanem mindenféle intézményes oktatáson kívül készül rá, hogy esetleg javítson az érettségi eredményén.

(Hasonló esetekben mindig megkérdezem, most sem állom meg: ha úgyis jobban tudod, akkor miért kérdezted meg itt?)

Pacal66 # 2019.03.11. 09:35

Lyonne: A tanulói jogviszony nem szerepel sehol kitételként a törvényben. Attól, hogy valakit nem vesznek fel egyetemre, a tanulmányi szándéka, az életpálya kialakítása (annak akarata) nem szakad meg. Az pedig, hogy közben vizsgázott ezt éppen igazolja.
Szerintem nem véletlenül szól a tv az életpálya kialakításról, ami a mai viszonyok közt sokféle módon folyhat le (pl. nem mindig sikerül a felvételi elsőre).
Egyébként a gyerek évek óta nem módosított a céljain, tehát az anya nem most szembesült, hogy a gyerek hova igyekszik (és azt is tudja, hogy ide nehéz bekerülni, nagyon magas a pontszám).
Az érettségi manapság nincs külön a felvételitől a kötelező tantárgyak tekintetében. Tehát mindenki érettségizik matematikából, legalább alap szinten. Ebből kap egy jegyet, és a százalék alapján egy pontszámot. Nem a jegy, hanem a pontszám (százalék) játszik. Ha elmegy újra érettségizni, akkor az érettségibe írta jegy nem változik, de a pontszáma igen, az új eredményének megfelelően. Tehát éppen hogy köze van a továbbtanuláshoz, az életpálya kialakításhoz az újra vizsgázásnak.

A tanulásban általában egy éves a ciklus, hiszen új felvételi, új tanév, ez így működik. Egy ciklus számomra pedig rövid idejűt jelent. Több éves kihagyás már valószínűleg nem.
De nem tudom, hogy a bírói gyakorlat mi ezzel kapcsolatban.

KBS válaszára is kiváncsi lennék.

Lyonee # 2019.03.08. 15:27

Ez az időszak nem a tanulmányok folytatása. A tanulói jogviszonya megszűnt már, sikeres érettségi vizsgát tett. Szintemelő, kiegészítő, ismétlő, vizsgára nem a középiskolai tanulmányok során készül fel, hanem egyénileg, felnőttként. Ha sikerül a felvételi, akkor lesz kb. 1 év kihagyás a tanulmányokban, de ez még odább van.

ObudaFan # 2019.03.08. 12:58

A tanulmányok folyamatossága lehet kérdéses, de a rövid idejű megszakadás még nem jár a tartásdíj megszüntetésével.

Pacal66 # 2019.03.07. 10:21

A mostani rendszerben lehet újrta érettségizni, ha valaki nem elégedett a pontszámával, tehát tegyük fel magyarból 75%-ost írt (ami mondjuk az érettségi bizonyítványában 5-öst ér), ez 75 pont, de ha újra érettségizik és 95%-ot ér, akkor 95 pontot kap. Ebből lesz új pontszáma, amit ebben az évben a felvételin figyelembe vesznek. Az érettséginél többféle szint létezik, az egyes szakokra jelentkezésnél előírják hogy emelt érettségit kell tenni bizonyos (mondjuk úgy a felvételi) tantárgyakból, az nem olyan mint a sima, az 'alap', hanmem nehezebb.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.04. 14:08

Hát nem egészen.
Mit kell az alatt érteni, hogy újra érettségizik?

Pacal66 # 2019.03.04. 12:44

Tisztelt Jogi Fórum!
Gyermekem tavaly érettségizett illetve felvételizett felsőoktatási intézménybe, de nem vették fel. Állandó munkát nem vállalt, készült, hogy idén újra felvételizzen, ezért volt tantárgy, amiből újra érettségizett, illetve még fog is, be is adta a jelentkezését (tehát dokumentált, hogy valóban készült és tovább kíván tanulni).
Volt házastársam írt, hogy hat hónapra visszamenőleg fizessem vissza a tartásdíj különbözetet (másik gyermekem nála van elhelyezve).
Én úgy értelmeztem a Ptk 4:220 paragrafusát, hogy a nálam elhelyezett nagykorú gyermeket megilleti a tartásdíj, attól függetlenül, hogy most éppen nem jár iskolába.
Jól értelmeztem-e a szabályozást?

drbjozsef # 2018.09.10. 14:15

Én nem értek hozzá, de szerintem a "szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében" kitétel egy vizsgálandó feltétel.

Ha nyelvi előkészítő év + egy év külföldi oktatás + egy év halasztás betegség miatt + satöbbi satöbbi, tehát érdemi okok miatt nyúlt meg a tanulmányi idő, akkor járhat.

Ha hiányzások, lógások miatt halasztott, ha évet ismételt mert nem tanult rendesen, hasonlók miatt, akkor ez egy nem akceptálható igény, ezért ezesetben nem biztos, hogy kötelezni fogják a különélő szülőt a tartásdíj fizetésére.

EdinaL # 2018.09.10. 14:03

Tisztel Jogi Fórum!
Átfutottam az eddigiek, de nem találtam egyértelmű választ a problémámra:
„Ptk.
4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]
(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel."

Kérdésem, hogy a 21 éves, még mindig gimnáziumi tanuló gyerek is ebbe a kategóriába esik, azaz ha sikerül elhúznia a gimnáziumi tanulmányait 25 éves koráig, akkor a tartásra kötelezett szülő addig köteles fizetni a gyerektartás?

ObudaFan # 2018.08.18. 09:10

Annyit tudsz tenni, hogy édesapáddal igazolhatóan közlöd, hogy már nem vagy tartásra jogosult.

horvatheszterbambusz # 2018.08.15. 22:35

Tisztelt Jogi Fórum! Saját gyerektartásom kapcsán írok: édesapám, még nyugdíjasként is fizet gyerektartást, aminek össze (ahogyan az az elmúlt 23 évben végig) édesanyámnál köt ki. Ameddig tanultam, egy részét édesanyám megosztotta velem, de amióta dolgozom, azóta az egész összeget édesanyám teszi zsebre. Édesapám nem szeretné lemondani a gyerektartást, mert állítása szerint "túl sok macera". A kérdésem az, hogy lehet a jövőben emiatt bármilyen károm? Öneltartó vagyok, jó keresettel, így édesapám "indokán" kívül más nem indokolja, hogy jöjjön ez az összeg. Édesanyám nem keres jól, neki biztosan nagy segítség ez... De nem szeretném, ha nekem ebből a jövőben bajom származhatna. Tudnádnak segíteni a helyzet tisztázásában? Köszenettel: H. Eszter

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.15. 06:13

Nem találtál "ehhez kapcsolódó bejegyzést"? Hát ez érdekes.
Nem működik a gépeden a képernyő gördítése?

Apa279 # 2018.08.15. 06:04

Kedves Fórumtagok!
Kerestem, de nem találtam ehhez kapcsolódó bejegyzést, így leírom a kérdésem:

Gyermektartást fizetek két gyermekem után, az egyik még 18 év alatti, a nagyobb viszont 23 éves.

Ez utóbbival kapcsolatos kérdés, hogy mivel több éve nem tartja a kapcsolatot velem, semmilyen szinten, így szeretném az ő után fizetett összegeg megszüntetni. Erre a Ptk 4:220§(4) alapján gondolok.

Anno még Bíróság mondta ki a tartásdíj összegét, sok évvel ezelőtt, így kérdés, hogy ez esetben a bírósághoz kell fordulnom, vagy pedig egyszerűen értesítés mellett ne fizessek tovább? (Ez utóbbi esetben a fiamat kell értesítenem, vagy az anyját?)

Előre is köszönöm!
Imre

ObudaFan # 2018.06.20. 05:13

Az önkényes megszüntetés akkor sem lenne célszerű, ha nem levonással menne, mert akkor meg magasak a végrehajtási költségek.

lacerta # 2018.06.18. 19:14

Hát, azt nem hiszem, hogy meg tudom önkényesen szüntetni, levonással megy. :) Mondjuk ő meg önkényesen vitte el a kislányt :(A vége még az lesz, hogy emelést kérnek :)

nonolet # 2018.06.18. 13:56

Szüntesd meg önkényesen!
Majd jelentkeznek... ha akarnak valamit.

HA jelentkeznek, akkor

  • tudod tisztázni a gyermek mostani státuszát

(jár-e még neki jogosan)

  • max 6 hónapra visszamenőleg lehet igényük az elmaradásból

(ennyit kockáztatsz, ha csak sokára jelentkeznek)

lacerta # 2018.06.18. 13:16

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2018.06.18. 09:57

Valószínűleg igen, de perindítás előtt azért próbáld meg felvenni vele a kapcsolatot.

lacerta # 2018.06.18. 08:35

Üdv!

Új vagyok itt, de azért kicsit visszaolvastam az oldalon, meg máshol is körül néztem.

A kérdésem a következő:

Tartásdíjat fizetek, de gyermekem elmúlt 18 éves. Mikor a bíróság a tartásdíjat megállapította, akkor a láthatást is szabályozta. Ez nem ment zökkenőmentesen, még a felügyelt láthatás esetén sem. A vége az lett, hogy a volt feleségem, és kislányom elköltöztek. Nem tudom hová. Valakitől azt hallottam, írországba, van aki azt mondja, spanyolországba. Lényeg, hogy én semmiről nem kaptam értesítést, minden kapcsolat megszakadt. A tartásdíjat rendesen fizetem azóta is. Viszont a fentiek alapján, mivel lányom nagy korú lett, nem szeretném tovább fizetni. 16 éve nem láttam, fogalmam sincs, mi van vele. Ő sem keresett, az anya sem keresett.

Lehet, hogy rossz a gondolatmenetem, de véleményem szerint ez esetben érdemtelenségre hivatkozva kérhetem a tartásdíj megszüntetését, abban az esetben is, ha felsőoktatási intézményben tanul.

Szóval a kérdés: jól gondolom?

Minden véleményt szívesen fogadok.

Köszönettel: Zoltán

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.04. 17:52

Per.

Szanba # 2018.06.04. 17:41

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget, tanácsot szeretnénk kapni az alábbi kérdésben. Férjem fia elmúlt tizennégy éves. Volt feleségével 2010-ben váltak el, akkor az anyánál került elhelyezésre a gyermek. Jelenleg vidéken laknak. Idén a középiskolai felvételik során a gyermek úgy döntött, hogy Budapestre szeretne felvételizni és iskolába járni, ezzel együtt hozzánk, az apukájához költözni. A felvételi sikeresen megtörtént, most lesz a beiratkozás és szeptembertől a gyermek Budapesten fog lakni nálunk és ide is fog iskolába járni. Az anyával nehéz szót érteni, annyit engedett eddig, hogy tartózkodási helyként a gyermek lakcím kártyáján szerepeljen a mi címünk (orvosi ellátás, beiratkozás miatt). Mi csak azt szeretnék elérni, hogy a férjem fizetéséből jelenleg letiltással levont és az anyukának megfizetett gyerektartás megszüntetésre kerüljön. Mi ennek a legegyszerűbb módja, mit kell tennünk? Előre is köszönjük a válaszokat.

drbjozsef # 2018.06.04. 14:34

Amíg ítélet van róla, addig mindenféleképpen.

Ha az a kérdésed, hogy a leírásod alapján jó eséllyel lehet-e kérni a tartásdíj megszüntetését, akkor az határeset. Amíg tanul, addig azért az a főszabály, hogy jár a tartásdíj, és nyomós indok kell a megszüntetéséhez. Amit leírtál - bukások, nem tájékoztatnak, elég harmatos a kapcsolattartás, etc - az alapján akár lehet is esély rá. Végül is a "tanulmányai indokolt időn belüli folytatása" 20 évesen érettségi nélkül már nem biztos, hogy jogos, főleg a (3) bekezdés b. pontot nézve. Kapcsolattartás hiánya meg lehet érdemtelenség.

Próbáljátok meg a megszüntetést.