családi pótlék


szandrus # 2012.05.17. 07:14

Szunyi13!
Az élettársa be van jelentve az ön lakcímére?

szandrus # 2012.05.17. 07:13

Kedves Sólet!

Meg kellene próbálkozni ezzel: a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 43. § (6) bekezdése: "A jogalap nélkül kifizetett és jogerős határozat alapján visszakövetelt családtámogatási ellátás összegét a magánszemély kérelmére a kincstár vezetője méltányosságból elengedheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy az ellátás teljes összegét az arra jogosult személynek átadta, a felvett ellátás összege nem haladja meg a jogosultat megillető összeget és a jogosult nem részesült egyidejűleg az ellátásban."
Vagyis kellene írni ey kérelmet, aminek az legyen a címe, hogy "méltányossági kérelem". Ön nyilatkozik arról, hogy milyen időszakra, mekkora összegben adta át az édesanyának a családi pótlékot, továbbá az édesanya ugyanezen nyilatkozatban elismeri, hogy ezen időszakra vonatkozó és ekkora összegű családi pótlékot átvett öntől. 2 tanú írja alá, plusz önök mindketten. Kelt, dátum legyen rajta.
Ez természetesen csak akkor működik, ha mindkettő fél aláírja és hozzájárul. Az összeg ne töredék összeg legyen ,ha egy mód van rá, hanem pontosan annyi, amennyit a MÁK folyósított. Az időszak pedig az, amit visszaköveteltek öntől. Fontos, hogy erre az időszakra az édesanya a gyermek után ne részesüljön családi pótlékban a MÁK-tól. Ezt a kérelmet meg kell küldeni a MÁK-nak, akik felterjesztik a Családtámogatási Főosztályhoz, ahol az elnök dönt a tartozás elengedéséről - ha megfelel a jogszabályi feltételeknek, el szokták engedni.

szunyi13 # 2012.05.16. 11:10

Szeretném megkérdezni, hogy egyedülállóként igényelhetem-e a családi pótlékot? Feleségem elköltözött lassan 2 éve és én nevelem a 2 gyereket. Még nem váltunk el, azóta is külön élünk. Most van folyamatban a válóper beadása. Élettársam van 5 hónapja, de nem dolgozik, nincs jövedelme. Előre is köszönöm a választ!

Sólet # 2012.05.12. 16:00

Esetemben feleség elköltözött és vitte a gyereket is. Azzal hitegetett hogy visszaköltözik. A válást amikor elindította akkor feljelentett, hogy jogalap nélkül veszem fel a családi pótlékot. Három hónap összegét követel tőlem a MÁK. Hiába írtam meg válaszomban hogy 2x15ezret utaltam feleségnek. A MÁK-nak 3 részletben 36ezret kellene visszafizetnem noha asszony előzőleg azt írta levélben, hogy nem kéri a felvett összegeket ha hozzájárulok ahhoz hogy a továbbiakban őneki küldjék a csp-t. Ehhez hozzájárultam a MÁK ezek után is kéri a visszafizetésem. Erre a követelésre visszavontam hozzájárulásomat. A MÁK most II.fokkal fenyegetőzik amennyiben nem tudunk asszonnyal megegyezni. Asszony meg nem akarja előző ígéretét teljesíteni.
Mi az a másodfok ebben az esetben, mert bíróságra már Q-ra nincs kedvem járni. Szval mostmilesz? Hétfőn határidős választ vár tőlem a MÁK. Ha egy csekket visszafizetek a háromból akkor minek számít. Anyagilag hármat nincs miből. Meg asszonynak utaltam 2x15ezer.

szandrus # 2012.05.09. 10:21

A családi pótlékra való jogosultság feltétele az, hogy az, aki kérelmezi az ellátást (jelen esetben Ön), a gyermeket a SAJÁT HÁZTARTÁSÁBAN tartsa el. Ha ez a háztartás Önnek B. kerület, de a gyermek A. kerültbe van bejelentve, akkor ez így semmiképp nem jó, valóban jogalap nélkül felvett ellátásnak minősül. Mindenféle változást 15 napon belül kell bejelenteni pl. írásban az adott MÁK-hoz. A lényeg, hogy az Ön lakcíme és a gyermek lakcíme egyezzen, vagy pedig igényelje apuka a családi pótlékot.

pazs # 2012.05.07. 08:31

Másrészt nem hiszem el, hogy a hivatal azért reklamál, mert a neked papíron járónál kevesebb pénzt igényeltél (egyedülállóknak magasabb családi pótlék jár).

C a s a b l a n c a # 2012.05.07. 06:42

Mi volt a határozat indokolása?
Nem hiszem el, hogy a lakcímnek ehhez köze volna...

Ágnes15 # 2012.05.06. 22:35

Szeretném megkérdezni: Gyermekem születésekor a férjem A. kerületi (édesanyjához bejelentve), én B. kerületi lakosok voltunk. (Jelen esetben mellékes problémák miatt ezen nem tudunk változtatni.) Szülés után a gyermekem is B. kerületi lakos lett. Óvoda miatt a gyermekemet átjelentettem az A. kerületbe. Most értesültem róla, hogy jogosulatlanul veszem fel a családi pótlékot.
Kérdésem a következő:

  1. Tudom-e ezt a helyzetet rendezni úgy hogy ha gyermekem ideiglenes tartózkodási helyét bejelentem a B. kerületbe, az enyémet pedig az A. kerületbe? Vagy milyen megoldás lehetséges úgy, hogy gyermekünk az A. kerületbe járhasson óvodába (azaz ott legyen az állandó lakcíme)?
  2. Be kellett volna-e (illetve most utólag bejelenthetem-e büntetés nélkül) ezeket a változásokat, és ha igen, hová és hogyan?

(1 gyermek után, NEM egyedülállóként kaptam a csp-t)

Hurvinyek78 # 2012.03.31. 15:58

Jó napot!
Szeretnék feltenni egy kérdést.67 %-ra vagyok leszázalékolva..kapom az emelt családi pótlékot a betegségem miatt.Most felvettek dolgozni a helyi önkormányzat alkalmazásába,6 órás munkaviszonyba.
Szeretném megtudni jár-e ezek után nekem az emelt családi pótlék?

Hurvinyek78 # 2012.03.31. 05:08

Üdvözletem!

Egy olyan kérdésem lenne,hogy 34 éves 60 %-os leszázalékolt vagyok.Kapom a felemelt családi pótlékot.Az önkormányzat felajánlott egy munkát,6 órás munkaviszonyban.Bruttó 69 750 ft-ot adnak.Továbbra is jár nekem a felemelt családi pótlék ha dolgozni fogok,6 órás munkaviszonyban?
Előre is köszönöm a válaszokat....

lewho # 2012.02.28. 08:39

Sok sikert!

Andrea 36 # 2012.02.28. 08:35

Szia Lewho

Sztem ezt fogom tenni ,írok az NGM hez meg megkeresem a bpesti címet is,mit veszthetek ennél rosszabb már nem lehet.....köszönöm a tanácsaidat,és hogy foglalkoztál velünk.szia

lewho # 2012.02.28. 07:44

Ne egy közigazgatási szervhez, hanem a Mák-hoz. A budapesti központhoz. Esetleg másolatban az NGM-hez:)

A bejelentett munkahelynek semmi köze az ellátáshoz.
A lényeg, hogy kinél vannak a gyerekek. Ha nálad, akkor te leszel a jogosult.

Ezt kell az arcukba tolni. Írj nekik egy tértis levelet a korábbi pontok szerint. Vagy keress ügyvédet!

Andrea 36 # 2012.02.28. 07:36

Kedves Lewho!

Köszi a válszt.Arra gondoltam amit leírtál azt már közigazgatási szervhez kellene küldenem,de hová? Keressem meg a győri közigazgatási szervet?Vagy írjak az alkotmánybírósághoz? A Mák nál én már beszéltem irodavezetővel is és egyet fújnak csak.Írtam már és válaszként ezt a végzést kapom!!!Ja és még azt is mondták mihelyt lesz bejelentett munkahelyem lesz családim is .De ha egyszer nem olyan könnyű elhelyezkednem,meg miért kötik munkaviszonyhoz...eddig úgy volt a családi alanyi jogon jár.....apuka ausztriában megkapta a formanyomtatványokat,már be is adta,és ott is tudják hogy elváltunk,és mégis az ő számlájára fognak utalni....szted?

marinkopisti # 2012.02.28. 07:27

Lewho köszönöm !!

lewho # 2012.02.28. 07:04

Andrea36

Akkor az a végzés, amit kaptál, végzés áttételről.

Nyújts be új igényt a következők szerint, írd le a kísérőlevélben, hogy:

1,Apa és te 2008-ban elváltatok, mellékeld az ítéletet. Semmi közötök egymáshoz. Nem családtag!

2, Te egyedülálló vagy, vagy élettársad van, de az nem az apa, és Magyarország területén élsz a gyerekekkel együtt, így a Cst.2. § alapján a Mák köteles elbírálni a kérelmedet.

3, Kéred, hogy a kérelmedet érdemi döntéssel bírálja el a Mák.

4, Ha vitatják azt, h nálad vannak a gyerekek, vagy te Mo-n élsz, folytassanak le erre nézve bizonyítást.

+1 Fenyegesd meg őket, hogy arra a 7 hónapra, míg nem kaptál ellátást, közigazgatási jogkörben okozott kár miatt beperled a Mákot.

(Apró megjegyzés: ugye nem írtál alá apának olyat papírt, amivel az osztrákoknál valamilyen kedvezményt vesz igénybe a gyerekekre?)

lewho # 2012.02.28. 06:58

Marinkopisti

Igen, kérheted, hogy te kapd a csp-t. Viszont valahogyan igazolnod kell, h nálad vannak a gyerekek. Igényeld meg a Máknál, ajánld fel, hogy XY és ABC tanúval tudod bizonyítani, h nálad élnek. A gyerektartás megszüntetése iránt meg indíts pert.

marinkopisti # 2012.02.28. 03:57

Üdvözletem .
Kérdésem lenne mégpedig . 2 éve elváltunk az anya kapja a csp-t meg gyerektartást mindent ami ezzel jár . Viszont október óta a gyerekek velem élnek viszont anyuka nem óhajt lemondani erről a pénzekről mondván akkor ő miből él . Na ok erröl hogy a gyerekek velünk élnek nincs végzés meg semmi más . Kérhetem e én a MÁK ot hogy nekem utalja a pénzt ?? Vagy ha igen akkor megkérdezik tőle hogy az anyaságit mire veszi fel meg miért is vonják le a gyerektartást tőlem ??
Köszönöm .

Andrea 36 # 2012.02.27. 21:23

Lewho és végrehajto1

már 2 x leírtam szó szerint a végzést de nem engedi a szerkesztőség.én a győri államkicstárhoz tartozok.Ott vannak ezek az osztrák magyar ügyek.De ha írok ha telefonálok az a válasz ausztriába került áttételre az ügy.....

Andrea 36 # 2012.02.27. 21:14

Kedves Lewho és végrehajtó 1 !

leírom szó szerint az indoklást

Megállapítható hogy az ügyfél családtagja az Osztrák Koztársaság területén folytat kereső tevékenységet a Magyar Köztársaság területén nem történik a családtagok egyike esetében sem munkavállalás,illetve nem folytatnak önálló vállalkozói tevékenységet. A R 11 cikk 3) bekezdés a) pontja alapján a család esetében a munkavállalás helye szerinti tagállam nemzeti jogszabálya alá tartozik tehát ügyükben nem a magyar jog alkalmazandó, ezért a kérelem jelen végzéssel egyidejűleg Ausztria illetékes intézményéhez került áttételre. a Vhr 60 cikk 2 ) bekezdése alapján..... Lewho már írtam levelet,telefonáltam százszor és azt a választ kapom ausztria az illetékes.......

lewho # 2012.02.27. 13:06

Mi a végzés tárgya?
Folyósítás felfüggesztése?

Mikor vetted kézhez?

Ha 15 napon belül fellebbezd meg!

Ha annál régebben, akkor írj a kincstár központjához 1 levelet, amiben felügyeleti intézkedést kérsz.

Nincs veszve semmi sem, nyugi.

végrehajtó1 # 2012.02.27. 12:14

Azért jó lenne ha leírnád szó szerint a végzést és a hivatkozott jogszabályokat.Mert így csak vaktába lövöldözünk...

Andrea 36 # 2012.02.27. 11:12

KEDVES LEWHO!!!!

Előszöris köszönöm hogy fordítottál rám időt.A Mák végzésként küldte nekem ezt a döntését.Fellebbezésnek helye nincs !!!! A gyerekek természetesen velem élnek,hivatalos bírói végzés van a válásról és hogy a gyerekek velem vannak.A bíróságon azt mondták végzést nem tudnak megtámadni .Mondom hogy senki nem tud segíteni,áhh...köszi hogy írtál....

lewho # 2012.02.27. 10:13

Szia Andrea36!

"Tavaly év augusztusától a MÁK elvette tőlünk a családi pótlékot.,hivatkozva arra hogy a vér szerinti apa Ausztriában munkavállaló,és nekem nincs munkahelyem."

Megfellebbezted a döntést? Mi lett az eredménye?

A gyerekek kinél élnek? Van az elhelyezésről megállapodás, ítélet?

Andrea 36 # 2012.02.27. 09:25

Kérem segítsen valaki!

Én egy gyermekeit egyedül vevelő 36 éves anyuka vagyok.2008 ban hivatalosan elváltam a férjemtől.A gyermekek nálam vannak elhelyezve.Tavaly év augusztusától a MÁK elvette tőlünk a családi pótlékot.,hivatkozva arra hogy a vér szerinti apa Ausztriában munkavállaló,és nekem nincs munkahelyem.Így Ausztria az illetékes állam.Hogyan kaphat a volt férj családi pótlékot???Külön háztartásban,lakcímen lakunk.Én azt a pénzt nem látom.Ügyvédet,bíróságot megjártam ,senki nem tud segíteni,senki nem foglalkozik velünk.7 hónapja nem kapok családi pótlékot a gyermekeimre.Kérem valaki adjon tanácsot,nagyon el vagyok keseredve..Természetesen a volt férjem intézi a családit magának.....törvényes dolog ez???