családi pótlék


szandrus # 2012.01.04. 17:34

Kedves Pundy!

Önnek csak attól az időponttól jár a családi pótlék az unoka után, amikortól hivatalosan elhelyezésre kerül az Ön háztartásában a gyermek. Ez a hivatalosság pl. jogerős gyámhivatali határozat, végzés, stb. A szóban megállapodás nem fogadható el. A jogszabály szerint a kérelem benyújtását megelőző két hónapra visszamenőleg lehet utalni az ellátást. Kérdéses, hogy pontosan akkor mióta van a háztartásában. Egyébként halkan megjegyzem, az "nem szabályos", hogy az édesanya utalta Önnek át a pénzt az idő alatt, ameddig a gyermek Önnél tartózkodott, mert az édesanya nem volt rá jogosult, mivel nem tartotta el a gyermeket a saját háztartásában, Önnél pedig még nem volt jogerős határozattal, egyéb döntéssel elhelyezve a gyermek. Amennyiben megigényli az ellátást, javaslom, hogy a hivatalos dokumentum keltétől igényelje (feltéve, ha nincs abban egy külön dátum belevéve).

Pundy # 2011.12.29. 11:22

Tisztelt Fórumozók!

Május óta az én háztartásomban tartózkodik az unokám.
Megromlott a viszonya az édesanyjával.
Szóban megállapodtunk a gyámhivatalban szeptemberig nyaralás néven tartózkodik nálam a gyermek. Anyuka utalta nekem a családi pótlékot ,amit a gyermekre kapott.
Szeptemberben indult a családba helyezés az anyuka kérésére ,mert nem sikerült rendezni a kapcsolatukat.
Decembertől vagyok a gyermek gyámja.
Kérhetem-e a családi pótlékot a gyermek után szeptemberig visszamenőleg ,mert az anyuka valószinöleg felvette az összeget,de nem utalta nekem.
Vagy az anyukát illeti meg ,mivel ö felet a gyermekért és hivatalosan még nála tartózkodott?

Segitségüket Köszönöm!


Tisztelt Fórumozok!
Abban lenne szükségem segitségre,h családba helyezéssel hozzám került egy 12 éves kisfiú.Májustól tartózkodik nálam,de hivata

szandrus # 2011.12.21. 11:37

Kedves goombooc!
Önnek annyi a teendője, hogy kéri a folyósítás megszüntetését arra tekintettel, hogy a gyermeket nem tartja el saját háztartásában. Írja bele a kérelembe a gyermek háztartásból elkerülésének pontos dátumát.
További intézni való ezzel kapcsolatban nincs, nem az Ön kötelezettsége a gyermek és az édesapa új címének megadása. A családi pótlék az apa részére majd akkor folyósítható, ha ő megigényli a gyermek után a családi pótlékot. Kitölti a nyomtatványt, okmányokat csatol,stb.

goombooc # 2011.12.21. 11:05

T, Segítők!
Előbbi kérdésemre azóta megtudtam a választ, miszerint kötelezettségem, hogy 15 napon belül a hivatalos szervnél (MÁK) a családi pótlékot lemondjam. Mivel apuka nem hajlandó címet megadni, így én új utalási helyet nem tudok megjelölni, ezért elég levélben kérvényként benyújtani.
Ha esetleg bíróságra kerül az ügy, onnan milyen jellegű mulasztásban, megrovásban részesülhetek?
Köszönettel:
goombooc

goombooc # 2011.12.19. 14:12

Tisztelt Segítők!
17 éves gyermekemmel apai segítséggel megromlott a kapcsolatom, ezért most hozzá költözik. Tudomásul veszem és természetesnek tartom, hogy a családi pótlék ezután oda kell kerüljön. Kérdésem: az apának kell kérnie vagy nekem, hogy máshova utalják?

Nyuszkó123 # 2011.11.10. 19:39

Köszönöm szépen a választ!

szandrus # 2011.11.10. 13:49

Ez a gyakorlatban úgy megy, hogy a programban, amivel a MÁK számfejti a csp-t, a betegség vége kerül rögzítésre és ezt havonta lehet listázni, hogy ki az, akinél lejár ez a dátum - nos, őket idéztetik bizottság elé. Ha Ön nem kapott még idézőt vizsgálatra, és az ellátást folyamatosan folyósítják az Ön részére, akkor véleményem szerint nincs ok aggodalomra. :) Ha pedig egy ellátást nem folyósítanak valamiért, annak is "nyoma " van egy megszüntető határozat vagy egyéb döntés formájában. :)

Nyuszkó123 # 2011.11.10. 09:09

Kedves Szandrus!
Köszönöm válaszát! Az az igazság, hogy egy 1996-os szakvéleményem van, azon még az állt, hogy évente felülvizsgálat. Sajnos közben volt egy költözés, és rengeteg papír elkeveredett. Többet nem is találtam meg. De akkor az megnyugtató, hogy minden hónapban figyelik! A betegség amúgy hátgerincferdülés. (csontkovács kicsit tudott javítani rajta, de amúgy semmiben nem akadályoz)

szandrus # 2011.11.10. 07:25

Kedves Nyuszkó123!
A bizottság (ORSZSZI, mostmár NRSZH) által kiadott legutolsó szakvéleményt kellene megnézni, hogy ott felülvizsgálat dátumaként mit jelöltek meg. Van, hogy 1-2 év, van, hogy 5, de van olyan is, hogy felülvizsgálata nem szükséges. Ez a betegségtől függ.
Amennyiben mennie kell majd felülvizsgálatra, akkor arról írásban úgyis kap majd idézést, hogy mikor és hol kell megjelennie. A MÁK-ban ezt figyelik havonta és akit kell, azt idéztetik.

Nyuszkó123 # 2011.11.10. 07:13

Kedves Mindenki!

28 éves lány vagyok, kb. 14 éves koromtól kapok emelt összegű családi pótlékot. Régen kellett mennem felülvizsgálatra mindig, és utána kaptam egy igazolást, hogy továbbra is kapom a családi pótlékot. De már kb. 8 éve biztos, hogy nem voltam felülvizsgálaton, előtte mindig küldtek "behívót". 18 éves korom után már saját jogon kapom a családi pótlékot, tartósan betegnek lettem nyilvánítva. A kérdésem az lenne, hogy kell-e nekem érdeklődnöm azután, hogy kaphatom-e továbbra is, vagy hagyjam, hogy küldjék. Nem akarok olyan hibába esni, hogy egyszer csak állam bácsi, vagy valaki elkezdi végignézni a családi pótlékokat, és azt mondja, hogy én már nem vagyok jogosult, és fizessek vissza ennyi összeget. Havonta 20300 Ft, tehát elég sok lenne, ha évekre visszamenőleg ki kellene fizetni. Interneten olvastam, hogy elvileg jogosult vagyok rá, mert tartósan beteg vagyok, de azt senki nem ellenőrizte évek óta, hogy az állapotom javult-e, vagy romlott, vagy maradt ugyanolyan. Előre is köszönöm a választ!

Bozó Csaba # 2011.11.09. 14:54

Tisztelt szandrus!

Köszönöm a segítséget.

Bozó Csaba

szandrus # 2011.11.09. 11:44

Kedves Csaba!
Családtámogatási ellátások közül ami biztosan jár az az anyasági támogatás (egyszeri összeg: 64.125,-) és a családi pótlék. Ehhez a Kincstár honlapján lévő megfelelő nyomtatványokat töltsék ki. Ehhez mellékelni kell a személyes okmányok másolatát (igénylő + gyermek), ezt postán is el lehet küldeni az illetékes MÁK-hoz. Az anyasági támogatást értelemszerűen az édesanya igényelje. Neki kell a szem.ig., lakcím, taj, adó kártyája (fénymásolatok), illetve a terhesgondozáson való részvételről szóló igazolás eredetben. A picinek kell lakcímkártya+taj kártya, illetve a születési anyakönyvi kivonat másolata. Úgy tudom, hogy talán taj kártyát és lakcím kártyát is már intézik a kórházban, amit a szülakvival küldenek majd meg. Ha ezek megvannak, lehet igényelni az ellátásokat. Amennyiben korábban az idősebb gyermekekre tgyásra és gyedre is jogosult volt az édesanya, valószínű a harmadikra is az lesz, de amennyiben nem, úgy a gyest igényelheti az újszülöttre és ilyenkor az idősebbre megszüntetésre kerül a folyósítás. Tgyás tekintetében az egészségbiztosítási pénztárnál vagy a munkáltatónál kell érdeklődni (attól függ, honnan kapta az ellátást).

Bozó Csaba # 2011.11.09. 06:44

Tisztelt szakértő és mindenki!

Kis segítséget szeretnék kérni.A párom 2011. november. 06.-án megszülte harmadik gyermekünket, ezalatt a második gyermekünkkel van itthon gyesen.A pici koraszülött lett, emiatt egy két dolgot nem tudtunk elintézni, a szülés előtt. Abban kérnék segítséget önöktől, hogy milyen lehetőségek jöhetnek számításba, mire jogosúlt és hogy én mit tudok elintézni.

A válaszukat előre is köszönöm.
Tistelettel
Bozó Csaba

C a s a b l a n c a # 2011.10.26. 09:04

Igen, az ösztöndíjadra...

ttadam # 2011.10.25. 18:44

Tisztelt mindenki!

21 éves egyetemista hallgató vagyok, és eddig részesültem családi pótlékban. Az Államkincstári igazolás alapján - ami 11.30-án lejár - következő félévtől már nem kapok már családi pótlékot. Kérdésem az lenne, hogy az államtól számíthatok e valami további segítségre a tanulmányaim során?
Köszönöm.

szandrus # 2011.10.21. 11:40

Igen, a gyermek 10 éves koráig maradhat vele gyesen, azonban tartós beteg gyermekre tekintettel folyósított gyes mellett időkorlátozás nélkül lehet dolgozni.

végrehajtó1 # 2011.10.19. 14:45

Én úgy tudom hogy 10 koráig maradhatsz gyesen.

tantle # 2011.10.19. 14:31

Tisztelt Szakértő!

Három éves gyermekem után emelt családi pótlékot kapok és meghosszabbított gyesen vagyok itthon vele. Kérdésem az lenne, hogy kötelező -e visszamennem dolgozni januárban vagy amíg emelt családi pótlékot kapunk addig itthon maradhatok -e vele. Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel, tantle

Gabicsek # 2011.10.09. 15:40

Csak kettővel olvass lejjebb.

F.Péter # 2011.10.09. 12:23

Tisztelt fórumozók!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy jár-e még nekem családi pótlék és ha igen, milyen módon. 19 éves vagyok, most szeptemberben kezdtem az egyetemet. Egy testvérem van, aki még kiskorú és természetesen közoktatásban tanul. A kérdés az lenne, hogy kaphatok-e még támogatást (ha igen, hány éves koromig)? Vagy ha én nem akkor esetleg a testvérem emelt családit.
Köszönettel:

Péter

Gabicsek # 2011.10.06. 20:35

Köszi!

szandrus # 2011.10.06. 04:29

Igen, persze. A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény. A 12. § vonatkozik a figyelembe vehető személyekről.

Gabicsek # 2011.10.05. 20:49

szandrus!
Meg tudnád írni az erre vonatkozó jogszabályt?

szandrus # 2011.10.05. 12:01
Kedves VillámIlcsi72! Igen, jól tudja, hogy csak a kettő kisebb gyermeke után jogosult családi pótlékra, az egyetemista gyermeke figyelembe vételével. Ez azt jelenti, hogy a családi pótlék összegének megállapításánál figyelembe veszik az egyetemista gyermeket. Ennek megfelelően a két gyermekes alapösszeg 26.600,- (13.300/gyerek) -
  • a figyelembe vétellel 32.000,- lesz a családi pótlék összege.
C a s a b l a n c a # 2011.10.05. 11:46

"már csak a két gyemekem után kapok és kiegészítést a harmadikra"

Kiegészítést harmadikra? Ezt most hallom először.

Nem kevered a családi adókedvezménnyel?