örökség


drbjozsef # 2018.04.27. 06:19

Oláhné,

a bankban kellene érdeklődni elsősorban, nyilván nem a pultnál mancikánál, de lehet verni az asztalt a fiókvezetőnél, gyakran a jogi osztály emlegetése sok problémát megold.

Ha a kezedben van a halotti anyakönyvi kivonat, és a jogerős végleges hagyatékátadó végzés egy eredeti példánya, akkor elvileg kérheted, hogy a végzés szerinti arányban a téged illető részt utalják el oda ahova kéred.

Azért nem szeretik ezt a bankok, mert csak a számlán lévő pénzösszeget öröklik az örökösök, nem magát a számlát, ezért a halálesetkor az zárolásra kerül, és amikor feloldják, hogy átadják a hagyatékot, akkor meg is szüntetik. Ezért csinálnak mindent egyszerre.

(Sőt, csak hogy készülj rá : minket az OTP-ben annak idején elsőre elhajtottak, hogy adjunk be minden papírt, ők azt ellenőrzik, meg előkészítenek mindent, meg ilyenek, és menjünk vissza egy hét múlva, akkor utalnak és szüntetik meg a számlát. És így is lett, nekünk nem volt sürgős, nem vertük az asztalt, pedig lehetett volna)

Amit szerintem tehetsz : felhívod a bank jogi osztályát, és megkérdezed, mi kell ahhoz nekik, hogy kiadják a hagyatékot személyes megjelenés nélkül. EZt rögzítsed a telefonnal, vagy kérd, hogy a választ írásban is küldjék meg. Ha kifogásuk van, és ragaszkodnak ahhoz, hogy mindenki személyesen jöjjön, jelöljék meg a jogszabályhelyet, vagy a szabályzatukban a megfelelő pontot, ami szerint ez szerintük kötelező.

Szerintem egy közjegyzői hitelesítéssel ellátott meghatalmazás elég kell legyen ehhez. Az, aki nem akar megjelenni a másik jelenlétében, ballagjon el egy közjegyzőhöz, ott hatalmazza meg valamelyik másik testvért/unokatestvért, megjelölve a számlaszámot, ahova kéri a pénzt, hogy helyette eljárjon a banknál.

Ahogy a bankokat ismerem, nem biztos, hogy egy körben sikerül ezt megoldanotok. Mindenesetre, reggel menjetek, ne zárás előtt, hogy legyen idejük elpiszmogni az banki backoffice-oknak elpiszmognia egymással...

(nem vagyok jogász, csak laikus olvasó - én ezt tenném)

Megjegyzem, személyesen is elintézhető, ha muszáj, leülhet a két beszélni nem akaró a bank két végében, és külön-külön járulnak a pulthoz amikor kell. Egymásra sem kell nézniük, de beszélniük ennek lebonyolításához, végképp nem kell.

Oláhné # 2018.04.26. 16:30

Tisztelt Jogi Fórum!
Nagybátyánktól örököltünk négyen ketten testvérek és ketten unoka testvérek takarékszövetkezetben banki letétet 1/4-1/4 arányban.A takarékszövetkezet nem fizeti ki a hagyatéki eljárás során megörökölt pénz összeget csak akkor,ha mind a négyen jelen vagyunk a pénz intézetnél.Két unoka testvér között un."antagonisztikus ellentét"(nem beszélnek,egymással és nem is akarják egymást látni) van.Nem jönnek el így mi a testvéremmel sem tudunk hozzájutni a megörökölt pénzösszeghez,mivel a takarék ragaszkodik mind a négyünk jelenlétéhez.A hagyaték átadó végzés már régen jogerőre emelkedett.Kérem szíves tanácsukat.
Tisztelettel:Oláh Lőrincné fórumozó

nonolet # 2018.04.26. 07:16

Ki tud.

Közös tulajdon megszüntetése címén

Amit te nem is tudsz megakadályozni.

Nyilván a részedet ki kell fizetnie.

Az árában pedig

  • vagy megegyeztek (ez a célszerű, ha sor kerül ilyesmire)
  • vagy a bíróság dönt (persze jó pénzért cserébe)

HA kell végső soron árveréssel adatja el bíróság.
De a közös tulajdon mindenképpen megszűnik.
HA valaki úgy akarja.

(persze te is megveheted a 75%-ot tőle, ha tudod-akarod)

- -

Tudd, hogy a közös tulajdont

  • MINDEN tulajdonosa
  • egyformán használhatja!
  • a többi tulajdonos zavarása nélkül

Azaz a másik tulaj is beköltözhet melléd, vagy bérbe adhatja másnak, vagy másként hasznosíthatja.

HA a másik tulajdonos használni-hasznosítani szeretné.
DE! te NEM engeded neki, akkor már jogosan kér használati díjat tőled a 75%-a után.

- -

Szóval egy kekeckedő másik tulajdonos esetén nem igazán vagy jó helyzetben kisebbségi tulajdonosként.

Az meg a kutyát sem érdekli, hogy "ahol gyerekkorom óta élek"

Lényegtelen a jog szemében.
Max jobb indulatú lesz a bíró tőle, amikor dönt.

ObudaFan # 2018.04.26. 07:09

25% mértékben van jogod a használatra. Ki nem tehet, de neki is használati joga van.
Illetve kérheti a közös tulajdon megszüntetését, abban a körben pedig vagy megváltod értékén az ő részét, vagy ő vásárol ki téged, vagy árverés lesz, de utóbbi két esetben menned kell.

Vari # 2018.04.26. 06:49

Üdv. Örököltem 25 % tulajdon részt egy házból, ahol gyerekkorom óta élek. A másik örökösnek a tulajdona 75 %.Az érdekelne, hogy a 75 %-val kitud e tenni a házból, ha én nem szeretnék elmenni. Tudok e tenni valamit ellene? Milyen jogaim vannak?