Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás

Gyerek tartás behajtása

monalisa1 #   2010.05.04. 23:44

Nyílvánvaló hogy a volt párodat valaki időközben felhomályosította, vagyis ha időnként küld egy kis pénzt azzal ő teljesít – csak nem megfelelően.

Próbálj beszélni vele hogy a gyerekkel ne toljon már ki: az állami megelőlegezés 3 évig biztos havi pénz lenne.

Erről a 6.100 Ft-ról most és utoljára ne szólj a gyámhatóságnak, hadd induljon be a fenti kifizetés.

Az ujabb negyedévre a volt párod meg lehet hogy elfelejti a dolgot…

„Lisa“
laikus hozzászóló

Zelina # e-mail 2010.05.04. 22:57

Kedves Fórumozók!
Sokat olvasgattam, de nem igazán találtam hasonlót a saját problémámhoz. A bíróság megítélt a számomra 12000 Ft gyermektartásdíjat. A végrehajtótól is megvan az igazolásom, hogy az elmaradt összeg nem behajtható.
Beadtam a gyámhatóságon a papírt, a tartásdíj megelőlegezésére, amit persze meg is ítéltek.
A volt párom azóta feladta a tartásdíj több mint 50%-át 6100 Ft-ot. Ezt nekem most be kell jelentenem, hogy megkaptam? Azzal fenyegetett, hogy ha ezt megteszi 3 havonta akkor nem is fogják tovább megelőlegezni.
Ez tényleg így van? Kibújhat így a kötelezettsége a­lól?

Grád András # e-mail 2010.05.03. 17:31

Kedves Bringa!

A gyermekkel minden további nélkül mehet külföldre nyaralni, de nem telepedhet le külföldön egy évnél hosszabb időre az ő hozzájárulása nélkül. A behajtásnál meg vannak kreatív módszerek, amiket nem biztos, hogy szeretnék itt kifejteni, mert ügyvédként nem biztos, hogy tanácsolhatnám az ügyfeleimnek, még ha időnként nagyon hatékonyak is, ekként kénytelen vagyok a fantáziájára bízni. :-) Üdvözlettel:

dr. Grád András
ügyvéd – egyetemi tanár
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06–30–280–1846
www.kapcsolattartas.hu

bringa # e-mail 2010.05.03. 16:58

Kedves Segítők!

8 éves fiam. Apuka sosem fizetett tartást. A gyerek nálam van elhelyezve, és a jelenlegi kapcsolatból van egy 4 éves lányom. a 8 éves fiamra beadtam a végre hajtást, mivel apuka nem mutatott túl sok érdeklődést a gyermek fele, nem vásárolt neki, nem fizetett utána és nem sűrűn ápolta a gyerkőcöm lelkét. Ez engem nagyon bántott, mert a fiamon is láttam a szeretet hiányát. (bármennyire is kiegyensúlyozott környezetben élünk)
Apuka megtudta a végrehajtási szándékomat és fenyeget, hogy nem engedi ki nyaralni a gyereket, stb.
Kérdésem az, ha nekem van egy bírósági végzésem a gyerek elhelyezéséről és a gyerektartásdíjról, akkor az apa tud e minket bármiben is gátolni? (külföldi nyaralás stb.) vagy minden amit mond üres fenyegetés és forduljak nyugodtan továbbra is a végrehajtóhoz?
Bár sok reményt nem fűzök ahhoz hogy bármiféle pénzt ki tudnék belőle sajtolni, mivel sosem volt bejelentett állása, nincs ingatlana és nincs semmi sem az ő nevén. (persze ez nem azt jelenti, hogy nincs pénze)

Választ előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2010.04.20. 15:25

Először a bíróságon kell végrehajtást kérni, aztán ennek sikertelensége esetén állam általi előlegezést lehet kérni a gyámhatóságon. Emellett tartás elmulasztása miatt a rendőrségen feljelentést lehet tenni, ha nem fizet.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

macisajt # e-mail 2010.04.20. 10:38

Azt szeretném megkérdezni, hátha valaki tud segíteni: ha nincs sehová bejelentve a volt férjem -tudom hol dolgozik – nem kap semmiféle segélyt vagy pedig munkanélkülit, nincs semmi tulajdona (barátnőjénél lakik, annak lakásában) akkor hogy lehet rajta behajtani az elmaradt gyerektartást. Ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy „ne ugráljak“ ő végülis szivességet tesz, hiszen ha nem akar nem ad semmit – mert néha ad valamennyit – mert amúgy sem lehet rajta behajtani. Nagyon megalázónak érzem ezt, és szeretnék pontot tenni a végére, de nem tudom hogyan fogjak hozzá az előzmények ismeretében. Köszönöm.

Gumca # e-mail 2010.04.14. 19:26

Szép napot!
Segítséget kérek, hátha tudja valaki a „kiskaput“. Három gyermekem van, az édesapjuktól egy éve különélünk. Nekünk kellett albiba menni a gyerekekkel.A volt férjem havi 54ezer Ft-ot vállalt be összesen, de ebből semmit sem fizet.A behejtást természetesen elindítottam, de eddig nem sok sikerrel.Hiva­talosan nem dolgozik, onnan vonni nem tudnak.Viszont van egy ingatlanból 1/8-ad része, amire árverést írtak ki.
Gondolom ebből nem lesz semmi, nem hiszem, hogy bárki megvenne egy 1/8-adot. Én még jelenleg gyes-en vagyok, csak alkalmi munkát tudok vállalni, és így a bevétel az önkormányzati segítségekkel együtt is annyira kevés, hogy gyakorlatilag lehetetlenné teszi a megélhetésünket. Tudom, hogy kérhetek előlegezést az Államtól. Viszont a kérdésem az lenne, hogy lehet-e előbb kérni, mint ahogy a behajtól megkapom a második árverezés után a határozatot a behajtás sikertelenségéről, esetleg egyedi elbírálással, a megélhetési körülményekre való tekintettel.
Ha valaki tud segíteni, nagyon köszönöm!
Andi

ObudaFan # e-mail 2010.04.11. 15:34

Gyermektartás ügyében tudod intézni Magyarországon is a dolgot, ha a gyermek itt lakik. De ha ez a „őárod“ a férjed, akkor a bontópert csak fél év itt tartózkodás után.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

marcsika28 # e-mail 2010.04.11. 14:48

Kedves Fórumozók!

A párom és Én Ausztiában élünk,nem vagyunk házasok.Kapcso­latunk megromlott,igy Én vissza költözök Magyarországra.Azt szeretném megtudni ilyen esetbe hova kell fordulnom gyerektartás ügyebn.Az otthoni birósághoz vagy az ittenihez?Fogalmam sincs hol induljak el.
Köszönöm

hhhhh # e-mail 2010.04.11. 13:47

Sziasztok!
Volt férjem nem fizet tartásdíjat, április 28,–án lesz a büntetőper tárgyalása.Ő három hete külföldre távozott még a idézést sem tudta át venni, az apjának nem adják ki a postán.Ilyen esetben mi van ha nem találja meg a bíróság, húzódhat így évekig?
Köszönöm a választ!

monalisa1 #   2010.03.25. 17:40

Magdi68

Ha a volt férjednek van itthon a nevén -részben vagy egészben- lakás vagy cs.ház netán nyaraló, a bírósági végrehajtó a tartozás miatt ráteheti a kezét az ingatlanra. Tehát ha igen, akkor fel kell keresni a végrehajtót.

Ami a t.díj nemfizetés dolgát illeti majd megbíz egy itthoni ügyvédet hogy képviseli őt a perben. De azt hogy a bíróság hogyan tud a volt férjtől amerikai jövedelemigazolást bemutattani azt nem tudom megmondani – még elképzelni sem.

Amerikában is csak úgy van: nem az a lényeg hogy valaki dolgozzon hanem hogy legyen pénze…

Persze „valamit“ azért csak csínál a szerencse városában – menj és járj utána, és a bizonyítékot tedd le a bíróság asztalára, különben nemigen vagy nyerő.

Sajna nem a te férjed az egyetlen aki inkább „lemegy a térképről“ csak hogy ne kelljen a t.díjat fízetnie.

„Lisa“
laikus hozzászóló

hoppáréka #   2010.03.25. 15:31

Magdi68!

Amennyiben jogerős bírósági végzésed van a magasabb gyermektartási díjról, abban az esetben irány a rendőrség, gyermektartásdíj nemfizetése bűncselekmény!
Akár börtönbe is kerülhet a kedves apuka!

Magdi68 # e-mail 2010.03.25. 11:02

Tisztelt Fórumozók!

Help! Volt férjem Las Vegasban él 6 éve(szegény), viszont gyerektartást mostanában nem akar fizetni. Mit tehetek?
Bírósági határozat szerint 70ezret kelle fizetnie, de csak 35öt fizetett eddig. Most viszont semmit, állítása szerint nincs pénze(persze, nekem meg tollas a hátam). Lehetséges ezt valaha is rajta követelni, behajtani? Címét tudom…
Köszönöm a hozzáértő válaszokat előre is!

Magdi

monalisa1 #   2010.03.15. 18:07

Basszus, volt itt egy kérdés miszerint hogyan lehet a t.díjat behajtani a nemfizető apán, én az alábbiakkal arra válaszoltam.

monalisa1 #   2010.03.15. 18:05

Első körben az apa munkahelyén lehet kezdeményezni a t.díj letiltását, ha ez valamely okból nem járható út akkor a bírósági itélettel/végzéssel fel kell keresni a bírósági végrehajtót és ő majd megpróbál lefoglalni autót, illetve lakást/házat – vagyis ami a kötelezett tulajdonában van. Akár árverezés is lehet a dologból, persze nem egyik napról a másikra…

A rendőrségen feljelentést lehet tenni t.díj nemfizetése miatt.

Legvégül a gyámhatóságtól kérni lehet a t.díj állam általi megelőlegezését, de ehhez több feltételnek kell előbb teljesülnie – majd ott elmondják.

Javasolom visszaolvasni ezen tupicot és a címben közel hasonlóakat, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

„Lisa“
laikus hozzászóló

monalisa1 #   2010.03.15. 15:27

paradicsom66

A bíróság valószínűleg figyelembe fogja venni a tartós munkanélküliséget a t.díj megállapításánál, azonban a 5.500 Ft/hó az nem valami sok… Ezért előfordulhat, hogy az autót kénytelen leszel eladni és annak árából a t.díjat fizetni ill. kiegészíteni, mivelhogy a fizetésre kötelezett szülő akár a saját kárára is de köteles gondoskodni a gyermekről.

Ha „minden kötél szakad“ még mindig jobb ha te adod el a kocsit reális áron mint t.díj elmaradás miatt a végrehajtó lefoglalja azt és „bagóért“ elárverezi – a tartozás különbözet nagyrészt megmaradna…

A férjed nem tudom miért nem fogadja el a t.díj megváltásaként a lakásból a tulajdoni hányadod részbeni felajánlását, hiszen ezáltal vagyoni értékhez jutna.

A bírósági tárgyaláson add elő ezen indítványadat, a bíró bizonyára hozzászól a dologhoz.

„Lisa“
laikus hozzászóló

ObudaFan # e-mail 2010.03.15. 11:35

Annál az 5500-nál biztosan több lesz.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

paradicsom66 # e-mail 2010.03.15. 01:20

Tisztelt Fórum!

Talán egyeseknek furcsa lesz az esetem, bár úgy gondolom nem egyedülálló,inkább a fordított verzió az elfogadott.Nos én 20 év házasságból léptem ki. A férjem egy elég durva,nyers ember, amit évekig tűrtem, hiszen a gyerekeink kicsik voltak,szüleim sajnos hamar meghaltak, így nem volt hová mennem.Ez után nem maradt hátra mint az ,hogy ideggyógyászhoz kellett fordulnom, mert az idegrendszerem sajnos eléggé megsínylette ezt a kapcsolatot.Végül a saját egészségem érdekében úgy döntöttem kilépek ebből a kapcsolatból. Mindazok ellenére,hogy a fiaink látták milyen az apjukkal való viszonyom(unk),ők mégis őt választották. Ugyanis közben lett egy barátom-aki egyébként kirángatott a gödörből- és szerintem ők egyértelműen őt hibáztatják a történtek miatt. Volt egy vállalkozásom,amit fel kellett számolnom,mondanom sem kell haszon egy szál se.Albérletbe költöztem és fizettem a gyerekeknek rokontartási díjat,10 és 11 ezer forintot 9 hónapig, ugyanis ezek után munkanélküli lettem. A gyerekek 19 és 16 évesek. Mivel munkanélküli lettem ,ami elég minimális összeg,így a kiskorú gyermekemnek havi 5500 forint,ami tudom,hogy szinte semmi! A nagyobbik gyermek nappali tanfolyamra jár,ezért ez még nincs tisztázva,hogy neki kell-e fizetnem gyerektartást. A válóper még folyamatban van. Én felajánlottam a férjemnek,hogy a lakásból járó összegből vonjuk le a gyerektartásdíj összegét azokra az évekre, ameddig a gyerekek tanulnak és ez az összeg nem 5500 forintra jönne ki havonta, de ő egyelőre nem hajlik az egyezségre.Ő mindent magának akar.Én az együtt töltött évek alatt mindig dolgoztam,tehát úgy gondolom a követelésem jogos. Egyedüli vagyonom egy autó ami a nevemen van. Munkahely híján egyre kérdésesebb,hogy tudom-e majd a gyerektartást fizetni! Vajon,hogy fog a bíróság dönteni?Ebben szeretném a tanácsukat kérni! Előre is köszönöm!

kzsoli # e-mail 2010.03.06. 10:03

Nem mérgelődni kell,hanem tényszerűen tájékoztatni.

monalisa1 #   2010.03.05. 20:03

Bocs, de két és fél órával ezelőtt akár megkereshetted volna ezt a 10 évre vonatkozó jogszabályt, valamint egész másra vonatkozódott a kérdésed.

Legalább is szerintem.

Üdv.

kzsoli # e-mail 2010.03.05. 19:39

Monalisa

Az alábbiak szerint azértörökre semmi sem tarthat.Max 10 évig.

A végrehajtáshoz való jog elévülése

150. § (1) A végrehajtáshoz való jog a kötelezettséget megállapító döntés jogerőre emelkedésétől, vagy ha a határozat teljesítési határidőt vagy határnapot állapított meg, annak utolsó napjától, illetve a határnapot követő naptól számított öt év elteltével évül el. Jogszabály ennél rövidebb elévülési határidőt is megállapíthat.

(2) Nyugszik az elévülés a végrehajtás felfüggesztésének, a végrehajtási cselekmények foganatosításának, továbbá a végrehajtási eljárásban engedélyezett fizetési kedvezménynek, valamint a jelzálogjog bejegyzésének időtartama alatt.

(3) A végrehajtás elévülését bármely végrehajtási cselekmény megszakítja. Az elévülés megszakadásával az elévülési idő újra kezdődik. Az (1) bekezdésben meghatározott időponttól számított tíz év elteltével azonban a határozat nem hajtható végre.

Siegelinde # e-mail 2010.03.05. 18:39

Köszi szépen Obudafan :)

ObudaFan # e-mail 2010.03.05. 18:37

Siegelinde

1. Nem, azt az adós fizeti. Akkor kell fizetned, ha a végrehajtást megindítod, majd a végrehajtó bevonása nélkül egyezel meg az adóssal.
  2. Igen.
  3. A lakóhelye se szerinti helyi bíróságon indíthatod el az eljárást, panasznapon segítenek.
  4. El lehetett volna kerülni véleményem szerint egy peren kívüli egyezséggel.
  5. Ha pervesztes lesz, akkor igen.
  6. Lehet fellebbezni csak az indokolás ellen, de elég fölöslegesnek tartom, ráadásul nem is biztos, hogy indokolt lett volna ennyire részletes indokolás.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

monalisa1 #   2010.03.05. 18:09

Az alábbi válasz kzoli részére:

monalisa1 #   2010.03.05. 18:08

Pénzkövetelés 5 éven túl jogilag nem érvényesíthető.

A végrehajtást el kell indítani az adós utolsó ismert itthoni lakcímére, aztán a végrehajtó évente/kétévente megkisérli a behajtást. Ezzel az 5 év mindig megszakad, illetőleg ujra indul. És ha az adós elővigyázatlan és x év után netán hazajön, a végrehajtó lecsaphat az akkor vett lakására/házára, netán autójára, illetve a letiltat a legális fizetésből.

Végső soron a majdani nyugdíjból is letiltatás eszközölhető.

„Lisa“
laikus hozzászóló