Sziasztok! :)
A volt férjem 2 évig nem utalta át a számlámra a bíróság által jogerősen megítélt havi 37 ezer ft gyerektartást (ami 2 tizenéves gyerekre amúgy is lótúró, ha az eltartásuk költségeit nézzük.)
Én ezt, hogy nem utal, csak 2 év után vettem észre. Hülye voltam, tudom, de nem néztem a bankszámlakivonatokat, bíztam benne. Csak furcsa volt, hogy milyen kevés a pénzünk és nem tudom fizetni a közüzemi számlákat.
Tudom, hogy csak 6 hónapra visszamenőleg lehet behajtani rajta, amennyiben nem próbáltam a 2 év alatt. (Amúgy szomorú, hogy a törvény nem védi jobban a gyerekeket egy ilyen apával szemben, bezzeg a közüzemi követelések csak 5 év alatt évülnek el.)
Fél éve az ügyvédem végrehajtást indított ellene. Azóta még nem történt semmi. A fizetéséből nem lehet letiltani, mert kkt-ben dolgozik és minimálbérre van bejelentve. Egy cégnél dolgozunk amúgy és tudom, hogy a valóságban legalább 150 ezret kap havonta, ami nem sok, de én is annyit kapok és abból kell a gyerekeket eltartanom.
Amikor kiderült a disznósága, tavaly szeptemberben, elkezdte fizetni a fiunk után a gyerektartást újra, havi 18.500,– ft-ot, a lányunk viszont azóta nagykorú lett és tavaly június óta, amióta befejezte a középiskolát, nem jár nappali tagozatra, mert egy évig otthon tanult, hogy jobb érettségi eredményt érjen el és jobb egyetemre vegyék fel. Ezért a volt férjem keresetet indított a lányunk utáni gyerektartás megszüntetése érdekében és meg is szüntették tavaly augusztus 31-től.
Van a nevén egy lakás. Az ügyvéd szerint a végrehajtó majd a lakását fogja akarni elárverezni, ezt ő nem fogja hagyni és fizetni fog.
Kérdéseim:
1/ A végrehajtás költségéből kell majd nekem valamit fizetnem? Például akkor, ha sikertelen? Mert olvastam ezen a topicon egy olyat, hogy egy anyuka a volt férje ellen végrehajtást kért, nem tudtak semmit behajtani és most tőle követelnek 50 ezer ft-ot. Ez nagyon megijesztett!
2/ Mennyi ideig tart amíg ebből pénzt látunk?
3/ Ugye a 6 hónapos visszamenőleges behajthatóság attól kezdve számít, amikor elindítottuk a végrehajtási procedúrát? Attól kezdve leállt annak a 6 hónapnak az elévülése legalább, ugye?
4/ A bíró azt tanácsolta, hogy ha szeretném, hogy szeptembertől, amikortól a lányom újra nappalira fog járni, ismét kapjunk utána gyerektartást, már most indítsam el a keresetet. Hogyan kell ezt megtenni? Hogy kell elkezdeni? Sajnos ebben az ügyben már nincs pénzem ügyvédre, magamnak kell képviselnem magamat.
5/ Abban a perben, amit a volt férjem indított ellenem gyerektartás megszüntetése érdekében (mert állítólag csak így lehet megszüntetni a gyerektartási kötelezettségét, pedig én beleegyeztem volna, hogy ne fizessen addig, amíg a lányunk nem jár újra nappalira, mert tudom, hogy addig nem jár a pénz) én a tárgyaláson beleegyeztem, hogy megszüntessék a gyerektartást, mert úgyis megszüntették volna. Ennek ellenére „pervesztes“ lettem és perköltséget kell fizetnem, csak a bíró jóindulatán múlt, hogy csak kétezer-valamennyi forintot. Ezt nem lehetett volna sehogy sem elkerülni?
6/ Ezek szerint abban a perben, amit nekem kell indítanom őellene, hogy gyerektartást fizessen majd szeptembertől, ha minden jól megy, ő lesz a „pervesztes“. Akkor az összes perköltséget neki kell majd fizetnie? Kérhetem a perben a költségeim megtérítését is?
7/ A legutóbbi tárgyaláson (ketten voltunk a bíróval, mert Ő beteg volt, nem jelent meg, az ügyvédje sem, nekem meg nem is volt ügyvédem) mindent elmondtam a bírónak, számszerűen, részletesen. Hogy a gyerekek eltartása kb havi 120 ezer ft és akkor még nem vettem egy darab ruhát, egy cipőt, egy színházjegyet, egy vonatjegyet sem nekik. Én meg még nem is ettem, nem is laktam.
És hogy a volt férjem, amikor azt állította egy előző tárgyaláson, hogy ő ugyan nem fizetett gyerektartást, de minden költségüket a gyerekeknek természetben kiegyenlítette, hazudott, mert egyik hónapban vett az egyiknek havibérletet, a következő hónapban feltöltötte a másikuk telefonját, az utána következőben meg vett egy 2 ezer ft-os cipőt valamelyiküknek. De a havi hozzájárulása nem haladta meg átlagosan az 5 ezer ft-ot.
Ez olyan, mintha egy apuka vesz egy napra egy csokit a gyereknek és azt mondja: tessék nézni milyen jó apa vagyok, még csokit is veszek a gyereknek! Csak azt hallgatja el, hogy rántott húst, meg borsófőzeléket, vagyis alap napi kaját, ami sokkal drágább nem vett.
Ennek ellenére az ítéletben, amit tegnap vettem át, az van, amellett, hogy az én anyagi helyzetem és adósságaim számszerűen benne vannak, hogy „az apa nem fizetett gyerektartást, de természetben hozzájárult a gyerekek eltartásához“.
Fellebbezhetek-e azért, hogy az ítéletben számszerűsítsék az ő hozzájárulását is, úgy, ahogy a tárgyaláson elmondtam?
Köszönöm szépen a segítséget előre is!