élettárs+vagyonmegosztás


ObudaFan # 2016.04.12. 16:49

A második kérdésre szerintem az a válasz, hogy attól függ, hogy mi van a szerződésben.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.12. 08:28

Igen és nem.

K.Alma # 2016.04.12. 06:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy ügyvédi megbízással elindított válókeresetet vissza lehet-e vonni és ebben az esetben az ügyvédi megbízási díj, ill. annak egy része visszaigényelhető-e.
Válaszát köszönöm!

Üdvözlettel: Kis Alma

K.Alma # 2016.04.02. 14:43

Tisztelt Dr.Szücs Lajos Ügyvéd Úr!

Köszönöm szépen a válaszát.
Üdvözlettel: K.Alma

lajcsó # 2016.03.30. 10:19

"Az lenne a kérdésem, hogy felbontja-e a bíróság a házasságot, ha a vagyonmegosztás (a közös lakásra vonatkozóan) még nem történt meg."
Igen.

"Lehet-e ezt később, esetleg egy másik per kapcsán rendezni."
Igen.

"Közös lakáshasználatot semmiképpen sem szeretnék."
Akkor a bontóper során meg kell állapodni arról (is), hogy kit jogosítson fel a bíróság a lakás használatára! Megállapodás hiányában a bíróság dönti el a kérdést.

K.Alma # 2016.03.30. 05:52

Az lenne a kérdésem, hogy felbontja-e a bíróság a házasságot, ha a vagyonmegosztás (a közös lakásra vonatkozóan) még nem történt meg. Lehet-e ezt később, esetleg egy másik per kapcsán rendezni. Közös lakáshasználatot semmiképpen sem szeretnék.
Köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Alma

ObudaFan # 2016.03.29. 16:02

Meghatalmazással bemehet, de miért nem az okiratszerkesztő ügyvédtol kérsz egy példányt?

Bobby85 # 2016.03.28. 16:33

Köszönöm a választ! Valóban így csak találgatni lehet ennek hiányában.
Viszont én ehhez most nem férek hozzá, mert már nem lakok a közös lakásunkban és a volt élettársam sem. Kérdésem annyi volna, hogy az én meghatalmazásommal a testvérem bemehet-e a lakásba és elhozhatja-e a papírjaimat, ruháimat? Kizárólag ezeket, semmi olyat ami közös vagyoni megosztás tárgyát képezné. Akár fotókat is készítene erről bizonyítéknak.
Elméletileg ebből nem csinálnak problémát, hiszen az ő rokonságából is "jártak" bent többször, amikor pl.korszerűsítés volt az épületben, van kulcsuk. Évek óta nem élünk ott, de nem üres.

ObudaFan # 2016.03.28. 15:15

Nem igazán lehet itt a szerződések pontos szövegének ismeretében épkézláb tanácsot adni, így fel kellene keresned egy ügyvédet.

Bobby85 # 2016.03.28. 13:01

én is ezt mondtam... :D ha ez bíróság elé kerülne szerintem, úgy ki lennénk "penderítve", hogy csak na. már egyszer voltam bíróságon kifizetetlen munkabér miatt, aránylag egyszerű ügy is sok időbe, meghallgatásba került, részletesen mindent elmagyarázni... jesszusom, ha az egészet most tárgyalóterembe kellene elmondani, kibogózni... életem végéig oda járnék. :)
hozzáteszem én az egészet el akarom felejteni, a dolgokat lezárni, élje mindenki az életét ahogy akarja. (vannak az életben olyan pillanatok amikor le kell nyelni a békát)
ez van akinek nem tetszik, és most kénytelen vagyok elmerülni eme remek témában. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.28. 12:34

Istenem...

Bobby85 # 2016.03.28. 12:11

Kedves ObudaFan,
a nyaralót eladásra kínáltuk, erre a nagymama mondta, hogy megvásárolja. Szerződésnek viszont nem vételit íratott, hanem kölcsönt. Ebben az állt, hogy az én nevemen lévő nyaraló tulajdonjoga az övé lesz, ha 5 éven belül nem adjuk neki vissza az "összeget". Ezt mindkettőnk aláírta. Az ügyvédjével "kitalálták", hogy ezzel járunk a legjobban. Fogalmam nincs, hogy ebben akkor mi volt a jó (talán adó, illeték spórolás? passz).
A szerződés pillanatától kezdve tulajdonának tekintette, használta, rendezgette stb. Pontosan, ahogy bárki tenné a vásárolt ingatlanjával.
Ezután lett felvéve a személyi kölcsön a banktól, és bejegyezték a jelzálogot a nyaralóra. A nagyival leültünk, megbeszéltük, hozzájárult. Mivel az én nevemen volt az ingatlan, így én vettem fel a hitelt, amit együtt az "ex"-el, a közös lakásunk felújítására fordítottunk és törlesztettünk (amíg bírtuk...)
A nagyi kölcsönszerződése már évekkel ezelőtt lejárt, a pénzt nem tudtuk neki visszaadni a "szerződésnek megfelelően". A bank is felmondta a hitelt (jelenleg egyezkedek velük más lehetőségekről, ez most lényegtelen is talán).
És most szakításunk után egy évvel, a nagyi fenyegetőzik, hogy az ügyvédbarátaival megnézette a "színlelt kölcsön" szerződést, és én nagyon rosszul fogok járni, szól a banknak, még el is ítélhetnek... hát köszönöm... az unokája is aláírta, őt is meghurcolja? vagy hazudni fog? a hitel ami csak az én nevemen van az élettársi viszonyban nem közösnek számít? nagyon büdös ez most már nekem...

ObudaFan # 2016.03.27. 16:53

Hogy milyen szerződést írtatok a nagymamával? És miért?

Bobby85 # 2016.03.26. 22:08

Kedves Fórumozók,
a következőben kérném segítségeteket, igyekszem rövid lenni. :)
Élettársammal 12 év után szakítottunk, eddig mindent igyekeztünk barátilag elintézni. Megismerkedésünk után rögtön összeköltöztünk az én lakásomba. Ezt nem sokkal előtte vásároltam hitelből, édesanyám anyagi segítségével felújítottam, bútoroztam. Ő oda a ruháin, személyes holmikon kívül mást nem hozott, de az első pillanattól kezdve mindent közösen fizettünk (hitel, rezsi, étel stb). A lakást végül jó áron eladtuk, hitelt visszafizettük, a maradékból vettünk egy nyaralót (2m Ft, bejegyezve az én nevemre) és egy nagyobb lakást - hitelből (én mint adós, ő meg adóstárs). Ebbe beleadtam a maradék 900e Ft-ot (ő semmit, tulajdonosnak 50-50% lettünk bejegyezve). A lakásban nem várt problémák keletkeztek, felújításra szorult, pénz kellett. Exem nagymamája felajánlotta, hogy a nyaralót "megveszi" tőlünk a vásárolt értékben. Aláíratott velünk egy ügyvéd által írt kölcsönszerződést, fedezetként a nyaralóval. Tudta, és nem győzte hangoztatni mindenkinek (nekünk is), hogy az ingatlan építési terület lett, és majdnem a dupláját éri. Értékesíteni fogja majd szép haszonnal, majd lehet, mis kapunk belőle egy kicsit... és bármikor "visszavásárolhatjuk" ha akarjuk.
Rá 2 évre megszorultunk, pénz kellett. Nagymamával megbeszélve a nyaralóra kölcsön lett felvéve, csak az én nevemre.
Kapcsolatunk elkezdett megromlani az állandó anyagi problémák miatt, amit párom okozott. A játékszenvedély vitte a pénzt... mellette terrorizált testileg-lelkileg (tanuk vannak rá, fotók, volt rendőrség is "látogatóban") ha nem adtam pénzt neki bődületes "balhét" rendezett, megfélemlített. Sokszor a nagyi segített ki minket mert a számlákat sem tudtam fizetni. Végül a hiteleket felmondták, szolgáltatóknál rengeteg elmaradás lett...
Nagyon nehezen, de sikerült kilépnem ebből a megfélemlített, zsarnoki kapcsolatból. Csak a személyes dolgaim vittem, mindent otthagytam neki, hogy "önálló" legyen. Munkát szereztem neki, elintéztem és lezártam az egyéb ügyeit, megmutattam mit hogy intézzen stb. Sokat segítettem még egy éven át, mert ő előtte ilyeneket nem csinált. Én vezettem egyedül az anyagi dolgokat, dupláját kerestem, mint ő, házi munkát egyedül csináltam stb. neki ehhez nem volt "idegzete"...
Most egy év után felhívott, hogy a Nagyi ügyvédnél volt a nyaralóval kapcsolatban, és nagyon "megüthetem" a bokámat... Szólhat a banknak, és még a rendőrségen is feljelenthet...
Nagymama egy év után is még személyes sértésként kezeli, hogy az egy szem unokáját elhagytam, és hogy nem vagyok szerinte elég közreműködő ha valamit még intézni kell (hitelek, lakás intézése még folyamatban vannak). Azaz nem veszem fel a telefont 2 napig, nem írok azonnal választ... Mert már rohadtul elegem lett a hívásokból (egymásután 6x stb)...
Kérdésem annyi volna, hogy mivel tud a nagyi most engem sakkban tartani és én mivel tudok védekezni? Én ebbe a kapcsolat szerintem eleget adtam. A hiteleket együtt használtuk fel. És ez egy rosszindulatú hátba-támadás nekem. Ennyi idő és segítség után.
Köszönöm előre is a segítséget, válaszokat.

szornyike # 2015.05.24. 17:28

Értem. Nagyon szépen köszönöm a segítséget, további kellemes hétvégét kívánok!!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.24. 15:57

Az a főszabály. Bíróság kivételesen elrendelheti a természetben kiadást is.

szornyike # 2015.05.24. 13:33

.... de kötelezhető rá, hogy eladja? Elnézést, ha nem érthetően fejezem ki magam, de nekem csak pénzben lenne megfelelő a köteles rész. Kötelezhető az örökös rá, hogy így teljesítse?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.24. 10:15

Mondjuk, eladja az örökölt ingatlant. De ez nem jogi kérdés.

szornyike # 2015.05.24. 08:51

A köteles részt hogyan lehet pénzben érvényesíttetni, ha az örökös – elviekben – nem rendelkezik pénzzel a megélhetésén kívül?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.24. 08:48

A költségeket tudod becsülni (a hagyaték értékének a 15-25%-a, ha vesztesz). Az esélyeket nem lehet még valószínűsíteni sem a végrendelet ismerete nélkül.

Nem a köteles részi igényt értem, az fix.

szornyike # 2015.05.24. 08:43

Értem......, bocs, nem akartam kisregényt, csak a teljes kép miatt írtam ennyit.

Akkor addig nem is tudom az ügyvédi költségeket, időt (kb. pereskedési időtartam) tervezni, amíg személyesen nem látom meg a hagyatéki tárgyaláson a végrendeletet?
A lakás értéke egyébként kb. 8 millió forint.

Menjek eleve ügyvéddel a hagyatékira?
Mennyibe kerül manapság egy ilyen esetben az ügyvédi díj?

Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.23. 22:30

Amit hosszan leírtál, az nemigen számít; ami számít, arról meg nem írtál semmit.

szornyike # 2015.05.23. 22:19

Tisztelt Ügyvédnő, Ügyvéd Úr!

Az alábbiak miatt szeretném a véleményét kérni:

Édesapám (80) végrendelete alapján élettársa (78 éves) örökölte Apám lakását. Nagyon meglepődtem a végrendelet létezésén. Úgy gondolom, hogy Apám „külső nyomás” hatására készítette a végrendeletet, magától nem jutott volna eszébe. Az Élettársnak létkérdés volt a végrendelet készíttetése, mivel Apám halála esetén én lettem volna az egyetlen örökös, s Nekik nem lett volna hová visszamenni.

Apám élettársa kb. 15 éve élt Apám 1/1 tulajdonú lakásában (annak idején én oda születtem) és kb. 2 éve a saját lányát is odavitte. A „lány” 56 éves, rokkantnyugdíjas, az idő zömében fekvő szívbeteg. A saját lakásukat kénytelenek voltak eladni, mivel az élettárs lánya egyedül nem tudta fenntartani, s felhalmozódtak a közüzemi tartozások, eladósodott, így ő is odaköltözött.

Apám lakásába nem fektettek pénzt, pedig állítólag egy "romhalmaz", a saját lakásukért kapott pénzről nem tudni semmit.

Apám az utóbbi időben a két nőnek kiszolgáltatott volt, mert egészségügyi problémái keletkeztek, s már nem érezte magát semmilyen szempontból jól. A két nő rendszeresen csak egymás között beszélt meg mindent, egy alkalommal még jelzálog hitelt is fel akartak vetetni a lakására, de szerencsére már a kora miatt nem kaphatott hitelt. Az élettárs többször is meggyanúsította Apámat, hogy csak „megjátssza”, hogy nem érzi jól magát, mert nem akar bizonyos ház körüli munkákat elvégezni.
Ezeket az információkat Apám nővérétől hallottam, majd később részben Apámtól is hallottam erre való utalásokat, meg azt, hogy már nincs kedve élni, mivel nem tud semmit csinálni, kvázi haszontalannak érezte magát.
Édesapám másfél hónapja elhunyt. Kb. 15 éve nem éltünk együtt és nem is tartottuk a kapcsolatot, mert Élettársa elmérgesítette azt, elszigetelte Őt a vér szerinti rokonaitól, majd hangoztatta, hogy Apámmal senki nem törődik rajta és a lányán kívül.

Halála előtt Apám kórházba került, ami tudomásomra jutott (nem az Élettársától). Bejártam hozzá, melynek minden alkalommal - amikor nem volt benyugtatózva - nagyon örült, s szerencsére el is tudtunk búcsúzni békében egymástól.

Fentiek ismeretében van-e értelme megtámadni a végrendeletet? (Jelenleg még a hagyatéki tárgyalás előtt állunk, nem ismerem a végrendelet tartalmát, csak tudok a létezéséről.)

Azért szeretném tudni, hogy van-e értelme a megtámadásnak, mivel sajnos nem rendelkezem túl sok jövedelemmel, így a lehetőségekhez képest biztosra szeretnék menni, s felkészülni, amire csak lehet.

Amennyiben nem javasolt a végrendelet megtámadása, hogy tudom a köteles részt pénzben érvényesíttetni, ha az élettárs – elvileg - nem tud kifizetni? Elhúzódhat ez évekig?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm,

Tisztelettel:

szornyike

ObudaFan # 2015.05.22. 18:42

F.Timi75

Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.

F.Timi75 # 2015.05.21. 17:32

Segítséget szeretnék kérni élettársi viszonnyal kapcsolatban..
Apukám elhunyt és együtt élt egy nővel kb.20 évig,kisebb-nagyobb megszakításokkal.
A kapcsolat ideje alatt apukám telkére épített egy házat,saját ktgén,de a nő követeli tőlem a ház felét.Se nem volt oda bejelentve,nem volt hivatalos bejegyzett élettárs,semmi, csak ott lakott.Hol dolgozott,hol nem.
Nem gyengén követelőzik,tegnap volt a hagyatéki tárgyalás.30 napos halasztás kértem mert az ügyvédnője pénzt követel tőlem!!!
Tényleg van eszemi értéke annak ,hogy főzőtt,mosott,takarított?????
Mert ilyen indok is elhangzott tőle!!!!

Köszönöm előre is a választ!