házasság előtt szerzett vagyon


benko laszlo # 2008.01.21. 12:37

Üdvözlöm!

Feleségemmel eddig egy olyan ingatlanban éltünk amit a házasságunk előtt bizonyítható módon én szereztem 100%-an, tehát különvagyon.

A házasságunk után vásároltunk egy házat amit egyébb okok miatt szándékosan fele-fele arányban vásároltunk meg, tehát a feleség tulajdonviszonya a tulajdoni részarány szerint többet mutat, mint amit valójában ő hozott a házasságba, és értelemszerűen az én tulajdonrészem kevesebb mint amit bevittem.
Emiatt nekem egy kis adót kell majd fizetnem, feleségemnek pedig illetéket!
Lehet hogy könnyelműségnek tűnik részemről, de nem írtunk semmilyen vagyonjogi szerződést az esetleges válás esetére. (Talán a béke miatt...)

Kérdés: Ha mégis válásra kerülne a dolog, akkor követelhetném-e az eladott házból a több mint a fele tul.részt ?
Elegendő-e vagyoni vita esetén a banki pénzmozgásokkal és az adásvételi szerződésekkel, valamint az APEH felé befizetési bizonylattal igazolnom a bevitt tőkerészemet?

Köszönettel:

Viktor


viktor

ObudaFan # 2008.01.21. 16:27

Követelheted, de neked kell bizonyítani. BAnki pénzmozgásokkal elsősorban.

benko laszlo # 2008.01.22. 12:48

Szia Óbudafan!

Adott esetben vagyonjogi szerződés nélkül is biztosnak mondható a házasság előtt külön szerzett vagyonom.
Vita esetén csak be kell mutatni a szerződéseket + a banki számlakivonatokat.

Viktor


viktor

ObudaFan # 2008.01.22. 17:44

Mi a kérdés?

benko laszlo # 2008.01.23. 11:15

Óbudafan

A kérdés az hogy a vagyonjogi szerződés ugye nem szükséges és elégséges feltétele annak hogy egy adott vagyonjogi vita esetén enélkül bizonyítsam a házasság előtt megszerzett vagyonomat ? (Régi lakásom adásvételi szerz.-el + régi folyószámlákon lévő pénzmozgásokkal)

Nem akarok kötni vagyonjogi szerződést ha nem muszály, illetve ha enélkül is védi a jog a korábban egyedül megszerzett tulajdonjogomat ami a házasságunk után már a mi közös ingatlanunk került bele.

Viktor


viktor

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 11:58

Természetesen nem a házassági vagyonjogi szerződés az egyetlen eszköze a bizonyításnak. Általában nem is a házasságkötés előtt szerzett vagyon különvagyoni jellegének az igazolására használják - hanem a házasság alatt szerzett vagyon megoszlásának a törvényestől való eltérítésére.

ObudaFan # 2008.01.23. 16:59

Nem szükséges, de ha van, akkor elégséges.

Galbut # 2008.02.22. 22:11

Hallo,

a ferjem most kezdemenyezi a hazassagunk felbontasat, nekunk nincs sem kozos vagyonunk, sem kozos gyerekunk. Eddig az o lakasaban eltunk.

Az a kerdesem, hogy lakhatok-e az o lakasaban addig ameddig nincs vege a valasnak? Neki van-e joga kidobni engem az utcara? Akar telen is?

Azt kell tudni, hogy en kulfoldi allampolgar vagyok tartozkodasi engedellyel es be vagyok jelentve a lakasaban (erre a cimre kaptam a lakcimkartyamat)

Elore is koszonom a segitseget!

Dr.Attika # 2008.02.23. 06:55

Nincs joga, de Ön se menjen ki a lakásból. A válóperben dönt a bíróság a lakáshasználatról és ezt kérje is külön. Ha el is kell hagynia a végén a lakást Ön lakáshasználati díjra jogosult. Ezt ügyvéddel konzultálja meg.

Galbut # 2008.02.23. 07:17

Jogosult lakashasznalati dijra? Ez pontosan mit jelent? De akkor is ha a lakas az ove, nem az enyem, es anyagilag nem segitettem, mert eddig csak tanultam?

Sajnos nekem nincs penzem az ugyedhez. Ha lenne, mar elmentem volna a lakasbol.

ObudaFan # 2008.02.23. 10:08

A lakásból távozó házastárs a lakáshasználati jog ellenértékének rá eső részére jogosult.
A lakáshasználati jog ellenértéke - közös tulajdonban vagy valamelyik házastárs tulajdonában álló lakás esetén - a lakás beköltözhető és lakott forgalmi értékének különbözete. Bérlakás esetén a lakáshasználati jog ellenértéke legalább a hasonló önkormányzati bérlakásra - a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése esetére - az önkormányzat rendeletében meghatározott pénzbeli térítés mértékének megfelelő összeg, függetlenül attól, hogy a távozó házastárs milyen lakásba költözik.

A távozó házastárs a használati jog ellenértékének arra a részére tarthat igényt, amely őt a visszamaradt volt házastársra és a lakáshasználatra jogosult gyermekek számára figyelemmel, arányosan megilleti. A távozó házastárs igényelheti az értéknövelő - meg nem térült - ráfordítások költségét is, ha a ráfordítás a használati jog ellenértékében nem fejeződik ki. A jogosultnak járó összeg - különös méltánylást érdemlő esetet kivéve - a használati jog ellenértékének egyharmadánál kevesebb nem lehet, kivéve, ha a bíróság az egyik házastárs különvagyonában levő lakás vagy szolgálati lakás elhagyására kötelezte a másik házastársat, vagy ha a lakásnak a házasságkötést megelőzően önálló bérlője a lakásban maradó házastárs volt.

Ha a lakásban maradó házastárs az ellenérték megfizetésére nem képes, illetőleg erre a célra felhasználható különvagyona nincsen, vagy egyébként, ha kéri, a házastársi közös vagyon rá eső részét az ellenérték összegével csökkenteni kell.
A használati jog ellenértéke a lakás elhagyásával egyidejűleg esedékes.

kaméleon # 2008.02.23. 23:52

Ha jól értem, az alábbi mondatnak lenne itt kicsit nagyobb jelentősége:
A jogosultnak járó összeg a használati jog ellenértékének egyharmadánál kevesebb nem lehet, (…) kivéve, ha a bíróság az egyik házastárs különvagyonában levő lakás vagy szolgálati lakás elhagyására kötelezte a másik házastársat,
Mit takar ez a gyakorlatban? A lakás egyikük különvagyona volt/van/lesz. Ha a kérdezőt kötelezik az elhagyására, meddig terjedhet ez az 1/3-nál is lehet kevesebb kitétel. Esetleg 0 is lehet? Vagy pontosan annyi?
(Bocs’, hogy más kérdéseibe kontárkodom, közben igyekszem összeszedni a saját kérdéseimet és válaszaimat is.)

ObudaFan # 2008.02.24. 09:06

0 azért nem lehet ettől, mert nagyjából fedeznie kell azokat az átmeneti költségeket, amik addig felmerülnek, amíg a távozó házastárs a lakásgondjait megoldja.

kaméleon # 2008.02.24. 10:28

Köszönöm szépen.
Mégis, kicsit megnyugtatóbb kilátás ezzel az árnyalással (már tulajdonosi szempontból).

ObudaFan # 2008.02.25. 18:01

Nincs mit.

lajcsi4 # 2011.05.29. 16:05

Üdvözlet
Lenne egy olyan kérdésem kötöttem férjemmel együtt egy eltartási szerződést egy 100% os mozgáskorlátozott bácsival, akinek vannak gyermekei, de ők nem vállalták a gondozását, illetve van egy felesége aki ott hagyta mondván neki ehez már nincs kedve különben is beteges. Mind a gyerekei mind a felesége tudott a szerződésről amit 2010 júniusban írtunk alá ügyvéd előtt de már előtte is hozzánk költözött a bácsi, mert a háza igazából normál embernek lakhatatlan.2 hete meghalt a bácsi a kórházba ahová 3 hétig jártunk hozzá. Most előkerült a felesége hogy ő követeli a háznak a felét és visszaköltözik. A házat közben elkezdtük felújítani, hogy össze ne döljön. A bácsi házassága előtt vette a házat és 30 év alatt a házon változás nem történt még wc-t sem csináltak bele.25 éve házasok a feleségéve. Kérdésem van e bármilyen jogalapja a feleségének felénk, mert valami idegen férfi telefonálgat hogy idemennek odamennek. Előre is köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.29. 17:14

A házasságkötés előtt szerzett vagyon különvagyon. (Ha esetleg a házasságkötést megelőzően élettársak is voltak, és az alatt szerezték - nem a különvagyon terhére, nem ajándékként, nem örökléssel - az ingatlant, akkor mégis csak közös.) De ez nem is számít, mert ti visszterhesen, jóhiszeműen, az ingatlan-nyilvántartás adataiban bízva szereztétek meg az ingatlant.
A szerzésetek, ha egyáltalán támadható, akkor annak bizonyításával, hogy ingyenes volt, és ajándékozást leplezett. A házassági közös vagyonra hiába hivatkoznak. (Azt az örökösökkel szemben teheti legfeljebb.)

jackson # 2011.08.24. 13:38

Tisztelt Uram,

olyan kérdésben fordulok önhöz segítségért, hogy válni készülünk a feleségemmel. Eddig úgy tűnt, hogy közös megállapodással, ma viszont közölte velem hogy részt szeretne a házból. A családi házat a házasság előtt vettem saját nevemre, azóta is az én nevemen van 100%-ban. A házasságot három éve kötöttük, gyermekünk nincs. Feleségem nemrég fejezte be tanulmányait, mely költségeinek térítésében elég jelentősen, mintegy 75-80%-ban hozzájárultam. A ház hiteleit egyedül fizettem, nevemre szóló számlámról minden hónapban vonja a bank, jelenleg is. Feleségem hivatkozási alapja, mert szerint részt szeretne a házból, hogy a tető tatarozása során, illetve a garázs építésekor édesapja segített a munkálatokban, ami való igaz, éppenúgy ahogy az én szüleim is segítettek. Ügyvéd úr, jogos feleségem követelése a ház részt illetően? Készüljek fel arra, hogy ki kell őt fizetnem belőle? Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.08.24. 14:45

Nem csak az a baj. A házasság alatt visszafizetett kölcsönösszegre tekintettel főszabály szerint megtérítést követelhet.

jackson # 2011.08.24. 14:54

Kedves ObudaFan,

Ezek szerint kérhet részt a házból és még a visszafizetett (általam, egyedül, ő nem segített törleszteni, egyszer sem) kölcsön után is fizetnem kell neki? Mindezt úgy, hogy bizonyíthatóan a kizárólagos tulajdonú házamról van szó és banki bizonylatokkal alátámaszott hitelfizetésem is van, melyet kivétel nélkül én fizettem?

Válaszát köszönöm.

ObudaFan # 2011.08.24. 15:07

Amit a házasság alatt megkerestél, az közös vagyon, és vélhetően abból, tehát a közös vagyonból fizetted a törlesztőrészleteket.

jackson # 2011.08.24. 15:16

Szia ObudaFan,

azt gondoltam, hogy a házasság alatti kereset közös, a hitel fizetése nem közös számláról ment, a számla az én nevemre szólt, neki külön bankszámlája van, illetve az én devizaszámlámhoz készült neki társkártya. A hölgy két hete elköltözött, most valami miatt amit nem tudok, úgy döntött hogy visszaköltözne. Nem tudom eladni az ingatlant, mivel még mindig jelzálog alatt van, már a házasság előtt 5 évvel fizettem, a házasság alatt is, ez három év, és jelenleg is fizetem. A deviza számlámhoz csak a házasság után kapott társkártyát.
Előfordulhat az, hogy el kell adnom a házat valahogy, hogy kitudjam őt fizetni? Engem nem véd semmiféle vagyonmegosztási jog, vagy hasonló? Elnézést a sok kérdésemért, de nem tudom mitévő legyek.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 15:29

Az mindegy, kinek a nevén van a számla. A rajta lévő pénz közös, ha a házasság alatt kerested meg.

jackson # 2011.08.24. 15:33

Tisztelt ügyvéd úr,

köszönöm válaszát. Ezek szerint hiába vettem korábban a házat, jár neki belőle és még megtérítést is kérhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 15:41

Nem és. Csak megtérítést követelhet. Éppen a különvagyonba tartozó ingatlan megszerzéséhez igénybe vett kölcsönnek a közös vagyon terhére történt törlesztése miatt.
(Azért egy egérút van: ha ezek a számlák már a vagyonközösség előtt megvoltak, és az akkori egyenleg fedezte az összes törlesztést. Vagy legalább egy részét.)