házasság előtt szerzett vagyon


Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.08. 07:22

Lehet végrendelkezni. De a szülő akkor is köteles részre jogosult.

Janka67 # 2018.02.08. 07:01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő tiszteletteljes kérdésben szeretném szíves segítségét kérni. Férjemmel 2011-ben kötöttöm házasságot. Előtte már 2008 óta együtt éltünk az ő külön vagyonából épített családi házában. Azóta is ebben lakunk. Közös gyermekünk nem született, de nekem az előző házasságomból van egy felnőtt fiam, aki szintén velünk él. Szeretném megkérdezni, ha férjem halna meg kettőnk közül először, akkor ki örökölné az ő külön vagyonát. Az édesanyja még él és van egy testvére. Arra szeretnénk megoldást keresni, hogy én örökölhessem az ő külön vagyonát és köteles részt sem kelljen fizetni senkinek.A férjemmel együtt azt szeretnénk, hogy én is és a közösen nevelt fiunk is biztonságban érezhesse magát bármelyönk halála esetén is. Kérem szíves segítségét problémánk megoldásában. Segítségét megköszönve, tisztelettel és üdvözlettel:
Janka 67

drbjozsef # 2018.02.08. 06:56

van-e arra esély, hogy a bank kienged engem ebből a hitelből

Ha ilyen kevés a hátralék, és sokkal nagyobb a zálogtárgy értéke, akkor azért szerintem nem lehetetlen, egy új közjegyző előtti zálogkötelezetti szerződést kell írni a banknak meg az apóséknak. Nem egyszerű végigverni egy bankon az ilyesmit, de elvileg nem lehetetlen.

Kérhetek rá kompenzációt?

A válás részletei és a vagyonszerzési viszonyok pontos ismerete és mérlegelése nélkül erre a kérdésre nem lehet válaszolni. Minden körülmény számít, váláskor úgyis vagy megegyeztek, vagy dönt a bíróság. (Megjegyzem, az, hogy "most nem szerzel tulajdont" igaz, de szereztél a régi lakásban is, utána meg szereztél az új házban is. De erre sem lehet a részletek ismerete nélkül még tippelni sem, hogy jár-e ebből valami, vagy sem váláskor)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.08. 06:12

van-e arra esély, hogy a bank kienged engem ebből a hitelből
Nemigen.

Szabadság2018 # 2018.02.08. 02:27

Tisztelt ügyvéd úr!

Az ügyben szeretném a segítségét kérni, hogy férjem megismerkedésünk előtt felvett egy államilag támogatott lakáshitelt egy lakásra, melyben ő volt egyedüli adós, anyós és após lettek a zálogkötelezettek. A jelzálog a vásárolt lakásra került. 1 év után odaköltöztem hozzá, majd 2 évre rá összeházasodtunk. Házasságkötést követő 2 év után az eddig 100 %-ban tulajdonos férjem lakásából 1/3-ad tulajdonrészt szereztem kivásárlással (lakáskassza megtakarításom lejárt, abból lett kifizetve). Majd több évre rá, eladtuk ezt a lakást, mert vettünk egy házat fele-fele arányban. A hitelt nem fizettük vissza, hanem átkerült a jelzálog anyósomék sokkal magasabb értékű házára. Viszont a hitel futamidejét csökkentettük, ezzel sajnos én adóstárssá váltam (akkor nem szólt senki, hogy nem kéne aláírnom a szerződést), férjem maradt adós, anyósomék kikerültek a kötelezettség alól. A hitel 2022. decemberében jár le. Sajnos válásra kerül a kapcsolatunk. Jelenleg felesben fizetjük a hitelt, de az lenne a kérdésem, hogy van-e arra esély, hogy a bank kienged engem ebből a hitelből úgy, hogy mivel nekem eredetileg semmi közöm nem volt ehhez a hitelhez, nem én vettem fel, csak kényszerből kerültem bele. Ugyanaz lenne a felállás, mint amikor felvette a hitelt. Ő lenne az adós, szülei pedig a zálogkötelezettek. A hitel kb. 1,5 MFt, a ház amire átkerült értelemszerűen sokkal több, tizenmillió Ft.

Másik kérdésem, hogy valahogy az ingatlan arány megosztásnál tudom-e érvényesíteni azt, hogy gyakorlatilag most is a semmire fizetem a felét, mert ugye az az adott ingatlan, lakás, el lett adva, amire a hitel fel lett véve, tehát hiába fizetem, de tulajdonhányadot most nem szerzek vele. Valamint, nem csak a hitel 1/3-át kellett volna fizetnem a fele helyett amíg el nem adtuk a lakást? Kérhetek rá kompenzációt?
Köszönöm előre is válaszát, üdv: feleség

drbjozsef # 2018.02.07. 11:48

Csetepaté,

ah házastársak által lakott utolsó közös lakhely ingatlan az örökhagyó törvényes örököse örökli (esetedben csak a Te részedet nyilván), a házastárs holtig tartó haszonélvezetet kap rajta. Ha a részed tulajdonjogát végrendelettel másra hagyod, a házastársad akkor is haszonélvezetet kap rá. Mindegy ki örökli a tulajdonjogot.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.07. 09:50

Vagy?!

Végrendelettel a saját vagyonodról rendelkezhetsz, másokéról nem.

Csetepaté # 2018.02.07. 08:40

Üdvözlöm,

Érdeklődni szeretnék,hogy 55%-os családi ház részesedésemet -ami férjemmel jelenleg együtt lakott-az előző házasságból született gyermekem örökli,közös nincsen- vagy a férjemnek holtig tartó haszonélvezeti joga van rajta?!A részesedésem házasság előtti vagyonszerzésből volt!

Végrendelettel kötelezhető a férjem arra,hogy kiköltözzön belőle és a ház eladási árának 65%-át a fiamnak adja?!

Köszönöm válaszukat!

sziszko4 # 2018.02.03. 17:21

köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.03. 17:04

A leszármazók mellett az özvegy egy gyerekrészt örököl. (Kivétel a házassági közös lakás - de itt erről szó sincs. További kivétel az ági vagyon, de azt csak kérelemre veszik figyelembe, és azon meg haszonélvezetet kap az özvegy. Az még rosszabb is egy kicsit.)

sziszko4 # 2018.02.03. 16:19

hűha ez elég meredek, köszönöm! nekem is úgy tűnik, hogy nem lesz más lehetőség

nonolet # 2018.02.03. 15:42

Akkor vedd meg!
Más biztos megoldás nincs számodra.

Sőt,

Most pl. azt is kitalálhatják,
hogy
beköltöznének melléd
vagy
valakit beköltöztetnek melléd

Hisz a tesó is tulajdonos, megteheti.

HA nem engeded, akkor utána már kérhetik tőled a piaci bérleti díj felét!
Mert a tesó fél részében is te laksz... ingyen (gondolom).

sziszko4 # 2018.02.03. 15:23

köszönöm! örülök, hogy van erre lehetőség! nincs egyébként bajom vele eddig, csak nem akarom, hogy bármit kapjon belőle a golddiger sógornőm, amikor anyámék annyit güriztek érte...

nonolet # 2018.02.03. 15:15

Nem kell a belegyezése.

Egyoldalúan is kérheted a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését...

DE ahhoz ki kell tudnod fizetni a piaci árát a fél résznek.
(nomeg némi perköltséget ~300 eFt-ot mindösszesen)

1. lépés
Keresel egy ingatlan értékbecslőt és kérsz értékbecslést.
(20-40 eFt)

2.
Lépés az értékbecslés alapján teszel "Vételi ajánlatot"-ot a tesónak.
Írásban, határidővel (mondjuk 30 napossal).

Ha belemegy OKÉ! megcsináljátok az adás-vételt.

Ha nem, akkor megindítod a pert a közös tulajdon megszüntetésére.

Mivel benne laksz és megfizetnéd a piaci árat.
Így szinte biztosan az lesz az ítélet, hogy:
Te veheted meg a felkínált áron a tesó részét.

Az ítélt ár esetleg módosulhat kicsit.
Az, hogy esetleg ne te vehesd meg valószínűtlen.
(az eddigi infók alapján)

sziszko4 # 2018.02.03. 15:02

Köszönöm! igen, ez lenne a legegyszerűbb, de van pénze, inkább velem fog kitolni :(

nonolet # 2018.02.03. 14:42

sziszko4

Vedd meg a tesótól a részét, AMÍG él!
(úgyse használja, vélhetően eladná neked)
Akár hitelből is megéri megvenned...

Akkor egyedüli tulajdonos leszel.
Senki nem zavarhat téged, semmiben.

nonolet # 2018.02.03. 14:39

Majd újra gondolja KBS a válaszát... mert szerintem téves.

sziszko4 # 2018.02.03. 14:36

Köszönöm! azt hittem mivel ez örökség különvagyonnak számít

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.03. 12:16

Igen. (A második kérdésed két felének meg semmi köze egymáshoz, a "vagy" kötőszó teljesen indokolatlan.)

sziszko4 # 2018.02.03. 11:58

Helló!
édesapám meghalt, és a bátyámmal közösen örököltünk egy házat, amiben én lakom (gyerekem nincs), bátyám most megnősült (előző házasságából van 2 gyerek, az új asszony pedig már terhes), kérdésem az lenne, hogy ha a bátyám meghal, az új sógornőm örököl-e a házból valami részt? ki kell-e fizessem, vagy csak a gyerekek örökölnek belőle, köszönöm

ObudaFan # 2017.10.01. 20:43

A szerződés érvénytelenségének nem sok köze van ahhoz, hogy mennyiért adta el, így számomra kérdés, hogy van-e értelme a felvételnek egy ilyen esetben. Mindenesetre ha a vevő tudhatott arról, hogy közös vagyonról van szó, akkor elképzelhető az érvénytelenség megállapítása.

lacix68 # 2017.10.01. 16:13

mégegyser a témämhoz, azt olvastam hogyha häzassäg ideje alatt szerzet ingatlan csak az egyik fél nevére kerül, az akkor is közösnek szämit, tehät az Anyäm 200 ezer Ft. ért adta el papiron a nejemnek ami természetesen csak az ö nevére lett ätirva, és ezt ö az engedélyem , tudtom nélkül adta el amit persze ö tudta hogy nem az öve csak papiron!
a felvételt amin elhangzik a megkötött üzlet hogy feketén mennyit kapott kézbe és mennyit irtak a szerzödésre, ezt felhasznälhato a szerzödés érvénytelenitésére mivel a tudtom nélkül adta el?????

ObudaFan # 2017.10.01. 13:31

lacix68

Ha a magyar jog lenne irányadó, akkor:

1. Az érvénytelenség érdekes kérdés, szerintem ilyen tényállás mellett érvénytelenségre nem lehet hivatkozni olyan vevővel szemben, aki jóhiszeműen, az ingatlan-nyilvántartásban bízva szerzett. Az más kérdés, hogy a feleségedtől kártérítést kérhetsz-e az eladás miatt. Ez ügyben nem csak az a kérdés, hogy mit sikerül majd bizonyítani, hanem az is, hogy mi a pontosabb tényállás. Ha ugyanis az együttélésetek alatt vetted az ingatlant, akkor az közös vagyonból származott, akkor pedig eleve az ő hozzájárulása nélkül nem is lehetett volna édesanyádé és ebben az esetben csak az érték felének a megtérítése lehet esetleg követelhető. Ha az együttélés kezdete előtt vetted, akkor persze külön vagyonod és az elszámolás a teljes értékre vonatkozhat. De azt azért nagyon meg kell nézni, hogy édesanyád és feleséged között milyen jogcímen történt az átruházás, mert ahhoz képest még könnyen lehet, hogy jelentős bizonyítási nehézségeid lesznek abban a körben, hogy ez ingyenes ügylet volt.

nonolet # 2017.10.01. 13:01

"1. volt egy épitési telek amit én vettem Anyäm nevére, "

Tehát valójában

  • anyád vett egy telket, még a házasságod előtt
  • azaz neked nem volt telked a házasságkötéskor és utána sem

Azonban azt állítod, hogy te fizetted ki a telket.
Erről VAN-E bizonyítékod is?!
Milyen jogcímen fizetted ki anyád helyett?
Ajándék? vagy mi volt ?

A lényeg, hogy neked nem volt soha telked!
Anyádnak volt...

-

"amit elärverezés félelme miatt ät irtuk a nejem nevére,
(persze ez mär häzassäg elött is meg volt)"

Milyen jogcímen lett átíratva?
Ajándék?

HA ajándék, akkor a szerződés szerint

  • CSAK a nejed kapta anyádtól?

vagy

  • közösen kaptátok?

HA NEM ajándék, akkor a szerződés szerint micsoda?

Ezektől függ, hogy

  • a nejed külön vagyona lett-e

vagy

  • a közös vagyonotok lett-e?

Ha a nejed külön vagyona lett,
akkor jogosan adat el és nem jár neked semmi belőle.

Ha közös vagyon lett, akkor a fele jár neked.

Az, hogy anyáddal miként számolsz el
a telek egykori áráról az egy másik téma...
Nem tartozik ide.

-

"Van egy lakäs amit a häzassägba hozott a nejem,"

Akkor az az ő külön vagyona, közöd hozzá semmi.

"az érték növekedés közösen szerzett vagyonnak minösül?"

Nem.

"Osztando???"

Nem.

  • *-

"Németorszägban megy a per, az ottani ügyvéd szerint "

Az lehet, hogy ott más a törvény ez ügyben.

Itthon a fentiek érvényesek.

lacix68 # 2017.10.01. 08:17

üdvözlöm,
2 kérdésem lenne,

1. volt egy épitési telek amit én vettem Anyäm nevére, amit elärverezés félelme miatt ät irtuk a nejem nevére, (persze ez mär häzassäg elött is meg volt)
most välloperi vagyonmegosztäs van és most tudtam meg hogy a nejem a väloper utän azonnal eladta a tudtom nélül!! 2400000 ért, de csak 1 milliot irtak a szerzödésre a többit kézbe kapta, ezt tudom felvétellel bizonyitani ahogy a vevö elmondta telefonban,
kérdés, érvénytelenithetö ez a szerzödés eladäs valahogy????? mit kezdhetek a bizonyitékkal??
2.
Van egy lakäs amit a häzassägba hozott a nejem,
ez akkor kb. 5 milliot ért, 12 évre välläskor mär 18 milliot, ezaz érték növekedés közösen szerzett vagyonnak minösül? Osztando???
nekünk Németorszägban megy a per, az ottani ügyvéd szerint Osztando vagyonnak tekintik, mi az igazsäg????
Köszönettel
Schneider