Temetési jog és kötelezetség


drbjozsef # 2016.11.29. 08:59

Illetve, azt is csak akkor kerheti el, ha azt edesanyad megkapta. Ha a hagyateki soran meg sem kapta, mert azt az onkormanyzatnak utalta a kozjegyzo, hiszen az onkormanyzat valoszinuleg benyujtotta a szamlat a kozjegyzonek, akkor mar azzal sem tartozik.

drbjozsef # 2016.11.29. 08:58

Én nem vagyok jogász, majd kijavítanak, ha tévedek.

A temetesi koltseg a hagyateki terhek soraban az elso.
Az orokos csak a hagyatekanak ertekeig koteles allnia a hagyateki terheket.

Tehat az onkormanyzat legfeljebb a 28e forintot kerheti el edesanyadtol. Ennel tobbet nem kell fizetnie, mert nem orokolt tobbet.

groszfater@gmail.com # 2016.11.29. 08:39

Édesanyád gondnokság alatt áll, Ő nem járhat el hagyatéki ügyben. Helyette a gondnok intézkedik.

A temetési költséget az örökös fizeti.

szilviy # 2016.11.29. 08:20

Így van,a történet mögé nem lát a kedves válaszadó. Nem véletlenül neveztem édesanyám apjának a rokonomat és nem nagyapának.
Ha valaki tud választ adni a kérdésemre,kérem írjon! Köszönöm előre is.

groszfater@gmail.com # 2016.11.29. 08:15

Ha a nagyapám temetési költségét az önkormányzatnak kellene állnia, akkor szégyenemben mélyen elbújnék a sárga föld alá és nem tanácsot kérnék, hogyan úszhatom meg.

Előbb kapirgálhatnál a saját házad táján !

Szomorú örökös # 2016.11.29. 07:02

Dr.Attika
Ha a kérdésére válaszolunk, akkor nem látunk mögé a teljes történetnek. Nekem pl. ha a hatóság azért fordulna hozzám, hogy egy konkrét családtagomat eltemessem, tuti nem vállalnám be, mert olyan életet élt, amivel őt még a saját édesanyja is egyfajta módon kitagadta és vele már a saját lányai sem állnak szóba. Tehát a temetést nem kötelező vállalni - mint ahogy az örökséget is vissza lehet utasítani - hiszen az gyakorlatilag egy utolsó tiszteletadás bárkinek is, viszont amennyiben ő erre nem méltó bármilyen morális ok folytán, hogy a család bevállalja, akkor arra senkit nem lehet kötelezni.

Nem is értem, hogy az önkormányzat miért akarja mégis a lányától követelni a különbözetet. Nekem jó pár éve egy barátom halt így meg, hogy mi fogtunk össze és tettük egy kicsit egyedivé a temetést, mert a saját rokonai őt sem temették el, azt az önkormányzat tette meg.

szilviy # 2016.11.28. 20:09

Kedves Fórumozók!
Èdesanyám apja meghalt és az önkormányzat állta a temetést. Édesanyám kapott egy iratot, melyben felsorolták, hogy az öröksége 27 ezer ft, a temetés költsége 120 ezer ft (azt hiszem) és a kettő közti összeget anyukámnak kell megfizetni. A közjegyző azt mondta, ha nem vállalja azt a nyolcvan valahány ezer ft megfizetését,akkor engem fog terhelni a temetés költsége. Édesanyám egy szociális otthonban él és gondnokság alatt van. A kérdésem az, hogy valóban ki kell fizetnie a temetés-örökölt összeg különbözetét? Ha igen, akkor van esélye részletfizetésre vagy mérséklésre tekintettel arra, hogy korlátozottan cselekvőképes?

pazs # 2016.02.29. 10:05

Már ha elfogadod az örökséget (amiben elvileg az a megspórolt 180 ezer is benne van).

S.Melinda # 2016.02.29. 09:59

Köszönöm a választ! Tehát akkor engem (a lányát) terhelnek a temetés költségei?!

S.Melinda # 2016.02.29. 09:58

Köszönöm a választ! Tehát akkor engem (a lányát) terhelnek a temetés költségei?!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.28. 20:59

Az örököst. (Felnőtt embernek egyébként nincs gyámja - legfeljebb gondnoka. De annak az örökléshez sok köze nincs.)

S.Melinda # 2016.02.28. 19:59

Kedves fórumozók!

Sajnos a mai napon elhunyt édesanyám egy szociális otthonban.

Anno valamikor a szociális otthon a gyámsága alá vette az édesanyámat, mert fizikailag képtelen lett volna magát ellátni idegrendszeri betegségéből kifolyólag.
A kérdésem az lenne, hogy a halál esetében terhelhet-e engem a temetés költsége vagy a gyám (az otthon) kell állja a temetés költségeit?
Egy évvel ezelőtt beszéltem az otthon igazgatójával és azt mondta, hogy erre az esetre megspóroltak már neki a nyugdíjából 180 ezer forintot, de megjegyezte a hölgy, hogy ezt neki nem is szabadott volna félretennie, illetve halál esetén ha ezt a pénzt kiadja nekem a temetés fedezésére, mindenképpen vinnem kell neki egy számlát a temetkezési vállalkozótól. De miért mondta ezt nekem? Akkor mégis az ő kötelességük a pénzügyek kezelése?

Ebben az esetben tehát kit terhel a temetkezési költség, engem - a lányát, vagy a gyámját - az otthont?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.25. 14:18

Az örökösét.

S.Marianna # 2016.02.25. 13:41

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm válaszát.
Még egy kérdésem azonban lenne:
10 év múlva/belül, ha az eltemettető addigra/utána meghalna, akkor kit illet a temetési jog?
Az ő örökösét? Vagy ilyenkor lehet kérni, hogy a korábban elhunyt örökösöket illesse?
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Marianna

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.25. 13:24

Vagy megegyeztek vagy 0.

S.Marianna # 2016.02.25. 09:41

Tisztelt Jogászok, Fórumozók!

Szeretném kérni, hogy a 02.18. 22:08. tett kérdésemre válaszoljatok illetve lehetőségeimről tájékoztatni szíveskedjetek.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Tisztelettel: Marianna

S.Marianna # 2016.02.18. 21:08

Tisztelt Jogászok, Hozzászólók!

Az elhunyt temetését nem az örökös, hanem egy közeli hozzátartozó intézi és fizeti. A temetésre hitelezői igény lett beadva és a hagyaték átadó végzés jogerőre emelkedését követően ki lett fizetve. A gond az, hogy a sírhely feletti rendelkezési jog nem az örököst illeti hanem a hitelezőt. Szép szóval nem lehet kérni tőle, hogy mondjon le.
Mi a teendő, ha az örökös szeretné, ha rendelkezési jog őt illetné meg és 10 év múltával ő hosszabbíthatná meg.
Köszönöm megtisztelő válaszukat.
Marianna

Mariga # 2014.07.29. 11:22

Édesanyám a közelmúltban elhunyt. A temetés intézése során adódott egy elég szívbemarkoló helyzet. A haláleset vidéken történt, de édesanyámat kívánságának megfelelően Budapesten kívánjuk szóróparcellában elhelyezni. Vidéken már akkor kezdődött a kavalkád, amikor a tiszti főorvossal alá kellett íratni a halottvizsgálati papírokat. Ugyanis az ÁNTSZ átszervezésének köszönhetően a tiszti főorvos aznap éppen egy másik településen tartózkodott és a helyi irodában másolták, szkennelték, e-mailben továbbították a dokumentumokat, majd aláírást követően a folyamat megismétlődött visszafelé. A hamvasztás után a temetkezési vállalkozó kezembe nyomott néhány másolatot a halottvizsgálati jelentésből, a halotti anyakönyvi kivonatot és a hamvasztásról szóló dokumentumot. Ezekkel és a hamvakkal irány Budapest. Itt az ügyintéző a halottvizsgálati jegyzőkönyv eredetijének egyik példányát hiányolta és kilátásba helyezte, ha nem kapja meg az eredetit leállíttatja a temetést. Annyit még megtett, hogy felvette a kapcsolatot telefonon a vidéki temetkezési irodával és megállapodtak az irat postázásában. Jövő hétfőn van temetés kitűzött időpontja, a papír ma még nem érkezett meg, a családtagok értesítése és a koszorúk megrendelése a fenyegetettség miatt nem történt meg. Valóban van joga bárkinek ilyen körülmények között leállítani egy temetést? Rettentően el vagyok keseredve, hogy a végtisztesség megadása elé ilyen módon akadályt gördíthetnek.

monalisa1 # 2008.01.31. 23:18

Az okozott ideskedésért, kellemetlenségért, a bocsánatkérésen túlmenően, méltányos lenne némi árengedmény megadása.

nandy # 2008.01.31. 23:17

Örülök, hogy sikerült.

A mi esetünk 2003-ban történt, azóta szerencsére nem kellett temetést intéznem.

mr.akos # 2008.01.31. 22:48

azért a jogi hátterére kiváncs lettem volna az ügynek.

mr.akos # 2008.01.31. 22:48

Hát hajszálon múlott.
Az az igazság, hogy igaz hogy egyszer majd eletemetik a kivonat nélkül is, de mi kaptunk az elején egy x időpontot, amit aztán meg is hirdetünk az újságban és lényegében az utolsó pillanatban (1 nappal elötte) akarták lemondani, mert hogy így nem lehet eltemetni, amíg nem tisztázódik.
Már pedig lemondani így egy temetést azért elég gáz és a gyászoló rokonsággal kegyetlenség. :(

Na de az utolsó pillanatban megtalálták pesten az eredetit.
Kiderült, hogy rossz kerületben nézték elöszőr.
Azért csak kiváncsiságból rákérdeztem nandy verzójára, hogy az működő képes e, amire az volt a válasz hogy most már nem.
Ezt pár éve meg lehetett csinálni, de azóta szigorították.

Pedig tuti hogy azért van pár öreg ma Mo.-on akinek baromira nincs már meg a születési anyakönyvi kivonata.

Na mindegy, lényeg hogy meg lett.

ObudaFan # 2008.01.30. 16:42

Hidd el, hogy anyakönyvi kivonat nélkül is el fogják temetni.

mr.akos # 2008.01.29. 23:56

Sok jót nem remélem, minden esetre köszi.

nandy # 2008.01.29. 23:41

Ha reggelig nem kapsz itt érdemi választ, akkor hívd fel az illetékes (pesti) önkormányzatot - ahol a nagyszülő született. Ott elmondják, mi kell a kivonat kéréséhez (elvileg szül.hely, idő, elhalt neve, anyja neve).

És mivel sürgős, ezért szerintem érdemes személyesen átvenni az okiratot, ne bízd a postára!