Kamatadó levonása értékpapír öröklése esetén


bigdady # 2008.02.25. 10:09

Jól értelemezem, hogy ha öröklök 100.000 Ft értékpapírt és azt leilletékeztem akkor azt az 5000 Ft-nyi kamatát amit kapok mikor hagyatéki leltár szerint lkiváltom akkor be kell vallanom, mint jövedelem?

bigdady # 2008.02.25. 10:09

Jól értelemezem, hogy ha öröklök 100.000 Ft értékpapírt és azt leilletékeztem akkor azt az 5000 Ft-nyi kamatát amit kapok mikor hagyatéki leltár szerint lkiváltom akkor be kell vallanom, mint jövedelem?

Egyjogász # 2008.02.25. 07:20

Elnézést, hogy csak most tudok reagálni, de hétvébén nem voltam gépközelben.

Az APEH még 2007. márciusában közzétett egy állásfoglalást a témában (részletesen lsd. nandy által behivatkozott anyag). E szerint:

"A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 2006. szeptember 1-jétől hatályos 65. § (1) bekezdés b) pontja szerint kamatjövedelemnek minősül az értékpapír esetében beváltáskor, visszaváltáskor, átruházáskor elért bevételből az árfolyamnyereségre irányuló rendelkezések szerint megállapított rész.

Öröklés esetén az értékpapír szerzési értéke (megszerzésre fordított összeg) az az összeg, amely után az örökös illetéket fizetett, tehát az illeték alapja. Az Szja tv. 65. § (1) bekezdés bb) pontja szerint kamatjövedelem megállapításánál a bevételből levonható a megszerzésre fordított összeg és az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költségek (így a megfizetett illeték is), ezért az ezen felüli rész tekinthető kamatjövedelemnek."

A fentiekből (illetőleg a vonatkozó törvényből) teljesen egyértelműen következik, hogyha pl. örököl valaki 100.000 Ft értékű értékpapírt, amely után megfizeti az öröklési illetéket, akkor nem kell a teljes 100.000 Ft után "kamatadót" fizetnie.

Sajnos ezt néhány bank nem így gondolja, és örökölt értékpapír eladása esetén automatikusan le kívánja vonni a kamatadót. Az ügy szubjektív része, hogy az eljáró banki alkalmazottak nem tudnak szakszerű, részletes tájékoztatást adni ennek okáról, az örökös teendőiről, ha az ügyfél nem háborog, lényegében "szó nélkül" leveszik a 20 %-ot. (Esetemben pl. fel sem merült, hogy megkérdezzék, hogy fizettem-e már illetéket, vagy nem, ha fizettem, hány %-ot, stb.)

Úgy tűnik, hogy a bankok ezt az eljárást ugyanúgy alkalmazzák az ügyvéddel eljáró ügyfelekkel szemben, mint a laikusokkal. (Csak a laikusok nem tudják, hogy nem kell adót fizetni olyan összeg után, ami után már fizetett illetéket az ember.)

Jómagam csak múlt héten csöppentem az ügybe, de az interneten hamar kiderült, hogy többek már hónapok óta harcolnak a bankokkal, PSZÁF-hoz fordultak, stb., de nem történt érdemben semmi.

Hasznos információ lehet az érintetteknek, hogy múlt heti szóbeli információ szerint a PSZÁF végre megelégelte a helyzetet, és eljárást indított az egyik bank ellen.

Több, korábban egyénileg is a PSZÁF-hoz forduló ügyfél e mellett úgy döntött, hogy egy közös bejelentést is előterjeszt az ügyben a PSZÁF-nál, mivel a PSZÁF tájékoztatása szerint ez is elősegíti sz ügy meggyorsítását.

nandy # 2008.02.22. 21:58

Ami nem illetékköteles, azután kell szja-t fizetni.

Kamatadó:

http://www.apeh.hu/…orokles.html

bigdady # 2008.02.22. 19:55

Értékpapír az szivacs az tény. Bankszámlán örökölni meg ingyenes.
be kell vallani az örökölt pénzt adóbevallásban és fizetni utána miután levonták a 11% örökösödési adót? engem is érdekelne

Viki05 # 2008.02.22. 19:25

Sziasztok!!!

Az én problémám is az értékpapirral kezdödött. Apukám anyukája tavaly májusban meghalt. Volt neki az otp banknál kötött kamatozo kincstárjegye amelyen 1 m ft volt lekötve. Minden év februárjában ujabb 1 évre kötötte le. Amikor a hagyatéki tárgyalás volt apu bediktálta a vagyonát és ezt az értékpapirt is. A bank 1 m ft-bol levonta a 20% kamatadot és kezelési költséget, ami 200.000 ft felett volt néhány 1000 ft-al. Azt hittük, hogy ennyivel le van tudva az adozás. De decemberben jött egy levél amiben volt egy 88.000 ft körüli összegről egy csekk. Küldte az apeh az örökösödési adorol a csekket ezt már be kellett volna fizetni, de nem tudják befizetni apuék, mert az 1 m ft-ot lakásfelujitásra költötték. És még ez után jön a java... A könyvelője apunak azt mondta hogy be kell vallani az éves adobevallásban. Tehát apu fizetéséhez csapják és 26% dot kell fizetni utána. Ez igaz???? Van még vmi amit ebből az örökségből adoba kell befizetni? Az 1m ft-nak a fele adoban van visszafizetve az államnak.
Én ugy gondolom nem érdemes igy örökölni. Minden bört vagyis pénzt lehuz az állam az emberekről, azért mert ki rakosgatta a vagyonát évről évre egy kincstárjegybe, akkor inkább a párna alá vagy a kistáska dugdosnám.
Ez az én történetem várom váalszaitokat.
Viki

bigdady # 2008.02.22. 18:09

Most bankszámla vagy értékpapír? nem mind1

ObudaFan # 2008.02.22. 17:47

Ha nem is örökösként, de érdekel, ha el tudnád küldeni.

bigdady # 2008.02.22. 14:38

Nem árfolyamnyereséget vonnak?

Egyjogász # 2008.02.22. 14:01

A témában azért indítottam külön topicot, hogy az érdeklődők/érintettek könnyebben megtalálhassák, és tájékozódhassank a témában.
(Lsd. még Bankszámla öröklése topic.)

Tekintve, hogy az APEH vonatkozó állásfoglalására, és több, az üggyel foglalkozó ügyvéd, jogász egymástól független véleményére figyelemmel álláspontunk szerint egyes bankok megalapozatlanul vonnak le 20 % adót a beváltáskor olyan örökölt értékpapírok forintellenértékéből, amely után az örökös öröklési illetéket fizet, az ügyben többen is PSZÁF eljárást kezdeményeztünk, illetőleg ezen túl - a PSZÁF tanácsára - a jövő hét során több érintett közös beadványt kíván az ügyben előterjeszteni a PSZÁF-nál.

Szóbeli információ szerint az ügyben a PSZÁF eljárást indít az egyik érintett bank ellen.

Ezen túl úgy tűnik, hogy az írott, és az eletronikus média is foglalkozni kíván az üggyel.

Ha valakit érdekelnek az ügy részletei, vagy örökösként nem ért egyet egyes bankok fenti eljárásával, jelezze, és a vonatkozó részletes jogi anyagokat eljuttatom e-mail címére.