Házassági vagyon vagy különvagyon?


Tibi2 # 2018.04.29. 06:57

Tisztelt Fórumozók!

Van egy garázsom ami különvagyonnak tekinthető, mert az ingatlant házasságkötés előtt vásároltam. Utána megnősültem.

Az ingatlan házasság alatt ki van adva.
Kérdés az, hogy a házasság alatt befolyt pénzösszeg közös vagyon vagy külön vagyon?

Köszönöm a választ!

V.Máté # 2018.05.02. 13:18

Tbibi2,

Közös vagyonnak fog minősülni. Mégpedig azért mert A különvagyonnak az a haszna, amely a házassági életközösség fennállása alatt a kezelési, fenntartási költségek és a terhek levonása után fennmarad, közös vagyon.


dr. Végh Ügyvédi Iroda - Budapest
vekony@drveghistvan.hu

veggo # 2018.05.10. 06:36

Tisztelt válaszadók!
A kérdés a következő.Adott egy több évtizedes élettársi kapcsolat.Van egy közös bankszámla.Erre érkezik az egyik fél , történetesen a nő fizetése és ebből vonják le a saját részére fizetett életbiztosítást és nyugdíjtakarékosságot.A másik fél halála esetén közösnek számit e az erre befizetett összeg?Követelhetik e az elhunyt élettárs, a férfi gyerekei ennek a felét?Mármint az életbiztositás és nyugdíjtakarékosság felét?
A másik kérdés pedig hogy szintén a nőnek van egy mellékállása és azt biztosan egy másik bankszámlára utalják ami csak az övé.Kérdésem az hogy a férfi halála esetén ennek követelhetik e a felét a gyerekei.
A férfi már régóta nyugdíjas ő postán kapja a nyugdíjat.
Köszönöm

ObudaFan # 2018.05.10. 12:49

Hacsak a felek megállapodásából (legalább ráutaló magatartással kötött megállapodásából) más nem következik, akkor az élettársi közös tulajdon része mindkettő. Ebből viszont egyáltalán nem következik a fele-fele arány, mert élettársak esetén nem ez a főszabály.

chava # 2018.05.10. 13:05

Ptk. 4:34. § (2) "Ha a házassági vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, a házastársak között a házassági életközösség időtartama alatt házastársi vagyonközösség (törvényes vagyonjogi rendszer) áll fenn".

4:37. § [A házastársi közös vagyon]
(1) "Házastársi vagyonközösség esetén a házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek".

A Ptk szerint vagyonközösség csak házastársak között jön létre, élettársak között NEM!

veggo # 2018.05.10. 13:07

Gondolom ez a bankszálára vonatkozik.De mi a helyzet a már befizetett életbiztositási összeggel és nyugdíjmegtakaritással??

veggo # 2018.05.10. 13:09

Huha...míg írtam felkerült egy ellentétes tartalmú válasz is!Akkor most hogy is van???

chava # 2018.05.10. 13:15

Azokra IS a hivatkozott jogszabályhelyek vonatkoznak.

ObudaFan # 2018.05.13. 08:33

De mi a helyzet a már befizetett életbiztositási összeggel és nyugdíjmegtakaritással??

Életbiztosítás esetén általában az életközösség megszakadásakori visszavásárlási összegre kell ezeket a szabályokat figyelembe venni.

szeszi50 # 2018.05.16. 09:57

Tisztelt Ügyvéd úr
Kérdésem: lányom és férje 9 éve élnek együtt, tavaly júniusban összeházasodtak.
Az én berendezett lakásomban laknak ingyen öt éve csak rezsit fizetnek. Vejem nincs ide bejelentkezve.
Három éve vejem kapott anyjától 3 millió ft-ot amit elköltöttek.
Esküvő után októberben úgy tudtuk közösen vettek egy lakást, most derült ki tulajdonos egyedül a vejem, adostarskent a hitelnél van benne a lányom a hitelt közös bankszámlájukrol fizetik. Hülye volt a lányom elsem olvasta mit ír alá.
Vejem most azt állítja az az övé mivel neki volt 3 millió ftja valamikor. Válni fognak ez biztos mi illeti lányomat?
Az én lakásomban felhalmoztak közüzemi tartozást mert a vejem lakására költöttek 600 ezer Ft felújításra, ami alberloknek lett kiadva. Teljesen kiakarja semmizni a lányomat, arról nem beszélve ha én is kiadom a lakásom közel öt millió Ft bevételem lett volna. Nem ezen vitatkozunk hanem azon, hogy fizessék ki a közüzemi tartozast amit tönkre tettek csináltassak meg illetve mi van a vásárolt ingatlannal?
Sajnos papírt nem írtunk a lakásom használatáról, jóhiszemű voltam én is.
Mit mond a jog? Most azt akarja lányom mondjon le ügyvédnel arról a lakásról, erre nem hajlandó a lányom a vejem pedig nem akarja a lakásom tartozásait fizetni.
Válaszát köszönöm, Ági

lajcsó # 2018.05.16. 10:39

"Három éve vejem kapott anyjától 3 millió ft-ot amit elköltöttek."
A vejed által kapott pénz külön vagyon. Ennek további sorsa attól függ, hogy mire költötték, mert a különvagyon helyébe lépő dolog is különvagyonnak számít.
A lakás meg szerintem közös, legfeljebb a tulajdoni arány lehet kérdéses.

szeszi50 # 2018.05.16. 14:16

A pénz nyaralásokra,vejem szerencsejátékára,valamennyi az esküvőre ment el illetve kölcsön adták az ismerősének aki a lakás vásárlása előtt adta meg ez egy millió volt..
Én úgy tudom csak akkor hivatkozhat az anyjától kapott ajándék pénzre ha az azóta is evek óta egy számlán parkolt volna és onnan forgatja be a lakásvásárlásba tehát bizonyítani is tudja, hogy az kizárólag az ő pénze volt..
A lakás foglalóját közös megtakarításaikból fizettek ez 2,4millio plusz ez a visszakapott egy millió, a többi pedig közös hitel ez 10 millio.
Illetve az egyéb költségeket is közös számlájukrol fizették.

ObudaFan # 2018.05.17. 20:17

Vita esetén neki kell igazolnia, hogy ez különvagyon volt, ez pedig már csak azért sem fog menni, mert nagyobb részt nem is ebből a 3M-ból vásárolták az ingatlant, hanem hitelből.

szeszi50 # 2018.05.19. 11:36

Köszönöm a válaszokat.

Zanthia75 # 2018.06.25. 14:58

Tisztelt Szakértők!

Az apósom második felesége vett (egy saját korábbi falusi ház árán, s apósom pénzén) egy közeli városban házat (még 1992-ben), a tulajdonjog a feleségé lett, a haszonélvezet az apósomé. Az apósom sokkal jobban keresett a feleségnél, a ház ki lett bővítve, teljeskörűen fel lett újítva, tetőcsere, szigetelés, fűtéskorszerűsítés, stb. A feleség azt állította pár évvel ezelőtt, hogy öröklési szerződést kötött az unokahúgával (a feleségnek nincs gyereke), melyben azt is leírták állítólag, hogy a ház 3/8 része jár majd halála után a férjemnek, s 5/8-ad rész az unokahúgnak. A földhivatalban ennek semmi nyoma.

Most nagyon beteg az apósom, s a feleségnek az a terve, hogy a házból vesz egy lakást az apósom halála után, nagyon úgy néz ki, hogy ki akarja semmizni a férjemet.

  1. Az öröklési szerződést nem kellett volna a férjemnek is aláírnia?
  2. Az apósom végrendelkezhet a ház ráeső részével a fia javára, anélkül, hogy a tulajdonjoga be lenne jegyezve a tulajdoni lapra?

Tisztelettel:
Ági

szeszi50 # 2018.07.01. 17:07

Kérlek segítsetek. Írtam már a lányomék válásáról. Most bonyolódik az ügy. Szinte pár dolgot vettek a sok ev alatt ezt mind elvitte a vejem, porszívó, vasaló tényleg apróságok legalábbis eddig így voltam vele. Most viszont már napi szinten zaklatja a lányomat és nevetséges lehetne, de sajnos nem az,hogy még a felmosó vödröt is elviszi ordibálás és kurvázások közepette.
Pont ezért valnak. Sőt már ő követel pénzt mivel többet keresett. Felháborító, hogy még a függönyöket is elvitte, ez ráadásul az enyém. Illetve a többi is mert az enyémet tönkretették és ezeket helyette vették. De, elvitt ágyneműt és sok mindent ami az enyém.
Hogyan tudjuk leállítani? Rendőrség? Bírói távolságtartás? Illetve az én dolgaim hogy kerülhetnek vissza? Feltetettek egy redőnyt a hálószobába most leakarja szerelni vagy fizessem ki. Én nem kértem ott sem lakom. Rettenet ez az egész. Közben évekig ingyen laktak ott. Tönkretették sok mindent amit most megkell csináltatni pl olasz hálószoba bútor ajtaja kitört. Mit mond a jog? 10- én megyünk ügyvédhez azt ígérte addigra megjön a levele ,hogy mit követel tőlünk??? Egy lelkiterror amit csinál.

ObudaFan # 2018.07.02. 12:35

Mit értesz zaklatás alatt? Mert az nem zaklatás, hogy a követelését előterjeszti, még ha az nem is alapos. A vita bíróságra tartozik. Hogy ki keresett többet, annak nincs jelentősége.

szeszi50 # 2018.07.02. 21:27

Zaklatás alatt azt értem, hogy: meglesi az utcán a ház előtt es ordibál vele, lekurvazza, felmegy a lakás elé ott kiabál,volt már olyan is, hogy a munkahelye előtt. Sőt,berontott a lakásba és ott kiabált, ordított.
Azt mondja megkeseríti a lányom életét nem lesz soha boldog. Azt hittük szépen elválnak és ennyi. A perköltséget kinek kell fizetni majd? Őszintén nem értem mit akar. Mi nem akarunk mást mint rakja ki a hitelből a lányom és hagyja békén. Az én cuccaimat adja vissza. Nem akarunk pereskedést pár százezer forintért. Nincs is semmi közös komoly vagyonuk. Minden az enyém volt ahol éltek. A lakás amit vett szinte hitelből áll. Félő, hogy nem tud kiszállni belőle a lányom. Úgy csinál mintha milliárdos vagyonról lenne szó.
A lányom kapott tőlem egy autót még négy éve a néven is van, azt sem akarja visszaadni. Forduljunk rendőrséghez?

ObudaFan # 2018.07.03. 09:54

Zaklatás miatt meg lehet próbálni egy feljelentést.

Gabczus # 2018.07.06. 07:09

Tisztelt Ügyvéd úr!
Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdéseim vannak (ugyanazon hagyatéki ügy):

Személyek
Elhunyt: kétszer házasodott, elsőből van egy gyermeke, aki az egyik örökös
házastárs: a másik örökös, aki az elhunyt második házassága (kb. 20 éve), neki van két gyermeke akik az első házasságából születtek
apa: az elhunyt 2015-ben meghalt édesapja, van 2 élő gyermeke és az elhunyt, illetve neki felesége (édesanyja ezeknek a gyermekeknek, aki még él)
Tárgyak
Lakott ingatlan: amit az elhunyt és a házastársa lakik, de a tulajdoni lapon több tulajdonos szerepel, a hagyaték része: 36/60 rész, a többi tulajdonos 12/60 rész az elhunyt nagyszüleinek testvére és az elhunyt apja is 12/60-ad részben még rajta van a lapon, pedig 2015-ben meghalt.
Örökölt ingatlanrész: amit az elhunyt örökölt 2015-ben
Pénz: amit az elhunyt örökölt 2015-ben, a házastárs elismerte a pénzt és, hogy megvan

Kérdéseim:

1. Az elhunyt (2018-ban halt meg) apai örökségként örökölt (2015-ben): ingatlan részt (amit nem lakik) és pénzt (800 ezer Ft).
Ez különvagyonnak minősül?
A házastársnak jár ebből valami, vagy az elhunyt lánya (egyedüli gyermek, de nem a házastárs gyermeke, mert az elhunyt első házasságából született) örököl? A mostani házasságból közös gyermek nincs.

2. Az elhunyt és a házastársa által lakott ingatlanban (a korábban említett) már 2015-ben elhunyt apa még most is tulajdonos (12/60-ad részben), (ez most derült ki) mert nem szerepelt az akkori hagyatéki eljárásban ez az ingatlan.
A korábban (2015) elhunyt apai tulajdonrészből (mivel az elhunyt, aki az apa leszármazottja idén meghalt) póthagyatéki eljárás esetén házastárs is örököl?

3. Ha esetleg örököl, akkor az özvegyi haszonélvezeti jog mellett tulajdonos is lesz? Az apai 12/60-ad rész az elhunyt testvérei, édesanyja, gyermeke és a házastársa között oszlik meg? Akkor bejelentheti a házastárs a saját (korábbi házasságából született) gyerekeit vagy haszonélvezetet adhat nekik a lakott ingatlanba?


Nem várok csodát, de mindig van nálam tapasztaltabb a térben...

drbjozsef # 2018.07.07. 17:19

Gabczus,

öröklésnél nincs különvagyon, legfeljebb ági vagyon lehetne, de ez nem az.

  1. Nem különvagyon, a nem lakott lakáson kívül minden másból egy gyerekrészt örököl a túlélő házastárs.
  2. Nem, ebből nem fog, csak haszonélvezetet fog kapni rá.
  3. Haszonélvezőként bárkit bejelenthet az ingatlanba. Ingyen bárki lakhat ott akinek megengedi, de ha pénzért adja ki, akkor a tulajdonos ugyanazon áron bérelheti a (leendő) bérlő helyett. Haszonélvezetet nem adhat senkinek, az csak a haláláig tart.
drbjozsef # 2018.07.07. 17:19

Első pont helyesen : Nem különvagyon, a lakott lakáson kívül minden másból egy gyerekrészt örököl a túlélő házastárs.

bugyuta # 2018.12.04. 12:47

Szeretnék segitséget kérni házastársi örökléssel kapcsolatban. Adott egy ingatlan tulajdon 3 tulajdonossal, anya 50% tulajdonos, 2 fiu és anya a másik 50%-on tulajdonos. Kérdés: az 1.fiu házasságot köt 2019- ben, de külföldön élnek, nem laknak az ingatlanban. Mi az öröklés szabálya, ha az ingatlanban a házastárs sosem lakott, örökölheti-e az 1/3-nyi tulajdonrészt ami az örökhagyó különvagyonának számit, mert gyerekkora óta a nevén szerepel az ingatlan ezen része. Gyermek nem lesz, mert már tulkorosak. Az ingatlanban anya és a másik fiu(testvér)él. Köszönöm a segitséget előre is.

ObudaFan # 2018.12.05. 13:52

A felét a házastárs örökli.

Sziltib # 2018.12.14. 04:53

Űdvözlöm!A feleségem daganatos beteg.10 éve vagyunk egyűt.Két gyerekünk van,nekem egy 16éves a feleségemnek egy19 éves,előző kapcsolatokbol vannak.10 éve nevelyü őket egyűt.Három éve vagyunk házastársak.A ház a felleségem nevén van.Ha netán meg hal a feleségem amit nem szeretnék mert nagyon szeretem.Az ingatlanbol járni fog nekem részesedés?Közös gyerek nincs.Köszönöm válaszát.