Szülőtartás, gondozás


ObudaFan # 2018.08.18. 11:30

Az öngyilkosság nyilván önhiba, ha van köze a későbbi rászorultsághoz.

Lehet, e-mailben.

szjanika # 2018.08.18. 10:19

Adott esetben lehet kérni tőled személyes konzultációt?
Természetesen díjazás ellenében.

szjanika # 2018.08.18. 10:13

Köszönöm a gyors választ. Az öngyilkosság önhibának számít?
Illetve ha a kórház ki akarja adni, megtagadhatom, hogy hazaviszem?

ObudaFan # 2018.08.18. 09:33

Személyes gondoskodásra nem vagy kötelezhető. VAgyoni gondoskodásra igen, ha nem önhibájából került ebbe a helyzetbe. Hogy önhibájából került bele, azt neked kell bizonyítani, ha erre hivatkozol.

szjanika # 2018.08.18. 09:25

Tisztelt fórumozók,
a segítségüket szeretném kérni az alábbi esettel kapcsolatban.
Édesanyám 81 éves, jelenleg toxikológiai osztályon tartózkodik öngyilkossági kisérlet miatt.
Önálló lakása nincs, az én lakásomban lakott eddig, teljesen önellátó volt. Heti rendszerességgel látogattam, anyagilag is támogattam, hozzánk nem volt hajlandó eljönni, a 3 kiskorú unokájára nem volt kiváncsi (még karácsonykor, születésnapokon sem). Sajnos minden rokonnal és szomszéddal is megszakította a kapcsolatot, csak rám volt igénye, azt akarta, hogy költözzek hozzá, hogy mindig kéznél legyek.
Most derült ki, hogy a tőlünk 300 km-re lakó testvére és annak családja rábeszélte, hogy költözzön hozzájuk anyagi szolgáltatás fejében, majd hirtelen meggondolták magukat. (Másfél millió forint el is tűnt anyukám takarékbetétjéből). Tudtak arról is, hogy emiatt öngyilkosságot akar elkövetni, de erről nem értesítettek engem, még akkor sem, amikor nem érték el telefonon, én véletlenül találtam rá 2 kiskorú gyermekemmel, akiknek azóta is rémálmaik vannak.
Most derült ki, hogy 1 èvvel ezelőtt be is jelentették állandóra az egyik vidéki rokonhoz, aki most fiktivvé akarja tetetni a lakcímét. Soha nem lakott ott, tehát nyilván sikerülni is fog nekik. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy érvényes állandó bejelentett lakcím hiányában minden kezelést nekünk kell fizetnünk, hiába van TAJ kártyája. A kórházból jövő héten kiadják (hova?), állandó felügyeletre fog szorulni, legalább pár hónapig.
A hiányzó másfél millió sorsával nem szeretnék foglalkozni, az anyagi támogatását sem szeretném megszüntetni, tehát a történet részemről nem anyagi kérd tényleg kötelezhetnek engem a kórházi költségek megfizetésére, illetve arra, hogy állandó felügyeletet és ápolást biztosítsak a számára akkor is, ha ő nem közreműködő és önhibájából került ebbe a helyzetbe? Megtehetem, hogy megtagadom a hazavitelét?
Mivel nem tett le öngyilkos szándékáról (most már gázzal is fenyegetőzik) nem kockáztatom meg, hogy kárt tegyen a gyerekeimben, hozzánk nem költözhet. Terhel-e engem bármi felelősség, ha úgy tesz kárt magában, hogy másnak is árt esetleg vele? Kötelező-e gondoskodnom a 0-24 órás felügyeletéről, ápolásáról, amit anyagilag nem engedhetek meg magamnak, tehát nekem kellene elköltöznöm a gyerekeimtől, feladva a családfenntartó munkahelyemet is?
Idősek otthonában nem tudjuk elhelyezni, mert mindenhol 6-12 hónapos várólisták vannak, ráadásul a legtöbb hely állandó lakcím szerint fogad, és az ön és közveszélyesség kizáró okok.
Olyan elhelyezésre sincs anyagi lehetőségünk, ahol több milliós beugrót kérnek. Zárójelben: 140 ezer a havi nyugdíja, a mi egy főre jutó jövedelmünk 100 ezer körül van.
Segítségüket előre is köszönöm.
üdvözlettel, Szabó János