Komplikált válás, kilátástalanság


ObudaFan # 2019.05.28. 14:00

Ezek esélytelen próbálkozások, már csak azért is, mert a szülői felügyelet megítélése kapcsán általában ennek a kérdésnek viszonylag kicsi a jelentősége.

school # 2019.05.23. 06:59

Tisztelt fórumozók
Lényegében adott a következő helyzet:
Egy háromgyerekes családban hirtelen összetűzés támad, majd a feleség elrohan a bíróságra és beadja a bontókeresetet.
A bíróság, alperes ellenzése mellett, felbontja a házasságot, indoklásul felperes elutasító magatartását és hirtelen megjelent új szerelmi kapcsolatát megjelölve. Az elutasító magatartás és az új szerelmi kapcsolat nem feltárt.
A bíróság a szülői felügyeleti jogokat is az anyának ítéli és ezzel közvetve a CSOK támogatás igénylési jogosultságát is.
Felperesnek lakásvásárlási szándéka van, de a CSOK igénylési szándékát titkolja az eljárás során.
Az ítélettel szemben fellebbezés történik, új eljárás lefolytatása így a szerelmi kapcsolat bizonyítása tekintetében is.
A másodfok elutasítja a fellebbezést és teljes egészében helyben hagyja az I. fokú ítéletet, de ugyanakkor ez az ítélet már meg sem említi az új szerelmi kapcsolatot, csak az indokaiban egyébként feltáratlan elutasító magatartásra hivatkozik.
A kérdés az lenne, hogy:
Az eset kimerítheti-e a Btk. 373 §-át, tekintve, hogy az elmaradt vagyoni előny alapból nem tartozik a kár büntetőjogi fogalmába, de a (7) bekezdés szerint esetleg mégis ?
Történhetett e Btk .305.§-ba ütköző hivatali visszaélés az ügyben ?
Alperesnek milyen jogi vagy egyéb lehetőségei lehetnek felperes „leállítására”, tekintve, hogy a felperes határozott elutasító magatartás továbbra is fennáll, de a CSOK nélkül nehéz lenne másik lakást vásárolnia és akkor már nem biztos, hogy „olyan elutasító” lenne, hanem hajlandó lenne más módon rendezni azt az összetűzést.
Függetlenül felperes további magatartásától alperesnek lehet e bármilyen kártérítési vagy személyiségjogi sérelem miatti igénye? Milyen „irányban” érdemes tájékozódni?

ObudaFan # 2018.11.05. 13:20

Akkor a felvett hitelből amit te fizetsz az életközösség megszakadása után, annak a felét követelheted a feleségedtől.

Hawkins9700 # 2018.11.05. 12:57

És ha nem tudom számlákkal bizonyítani hogy a felújításra ment el a felvett összeg? Mert nagyon rafinált monta már hogy mivel szabadfelhasználású hitelekről van szó ezért másra is költhettem az összeget igazábol így ő nyugodtan mondja majd azt a bíróságon hogy ő nem is tudott az egészről ,legalábbis nekem ezt monta

ObudaFan # 2018.11.05. 11:47

A bútorok így közös vagyonba tartoznak. A felvett hitelből amit te fizetsz az életközösség megszakadása után, annak a felét követelheted a feleségedtől. Amennyiben az ő különvagyoni ingatlanának a felújítására ment ez a hitel, akkor pedig az egészet, illetve az életközösség fennállása alatt visszafizetett rész felét is.

Hawkins9700 # 2018.11.05. 10:46

Jó napot kívánok
teljesen kilátástalan vagyok a válásom miatt és segítségre lenne szükségem hogy tudnám folytatni az életem ha egyáltalán van rá remény :(

A feleségemmel 27 évesek vagyunk.
7 éve vagyunk együtt 2016.05.28 óta házasok vagyunk.
a házasság elött pár hónappal vett egy házaT amiben 100% ban ő a tulaj mert örökölt vagyonból vette amit kb 15 éve kapott egy ingatlanban való tulajdonrész formájában.
jelenleg ebben a házban lakunk közösen a házra felvettünk jelzáloghitelt a házasság után pár honappal amit az addigi kölcsönök visszafizetésére fordítottunk amit a családtagok adtak illetve a további felújítási költségekre.utána felvettem egy személyi kölcsönt amit a bútorokra és egyéb szükségletekre költöttünk el. pár hete kiváltottuk a szabadfelhasználású jelzáloghitelünk egy ugyan ilyenre mert azt gondoltuk abbol a szabadfelhasználású személyi kölcsönöm is kitudjuk fizetni de sajnos a pénz összeg kevésnek bizonyult. jelenleg van 2 szabadfelhasználású hitel a nevemen,a vásárlásokat számlákkal nem tudom igazolni(internetes vásárlás,maszek kőűves,stb)itt kezdődnek a gondok....
új életet szeretnék kezdeni de a feleségem hallani se akar a közös megeggyezésről az a terve ha elhagyom és elválunk akor nem érdekli utána se a ház se a hitel tőlem vonhatja a bank vagy fizetem ahogy akarom de ígyis úgyis mennem kéne (szerelmes lettem mennék is) a kötelező kikapcsolható számlákat fizetné de semmi több meg akarja várni amíg a bank elárverezi a házat és utána apóssal vissza vásárolnák(vállalkozó van miből) és akor boldog lenne mert nekem hogy ne lehessen levonni a jelenlegi munkahejem elkéne hagynom (fekete munkát kéne vállalnom) illetve úgy számolt az árverés 3 év plusz a bár lista rajtam utána még kitudja menni .így teljesen el lehetetlenítve a további életem . arrol hallani se akar hogy a jelzálogot leveszi a nevemről nemis tudná . a házasság óta nem dolgozik (elötte se nagyon volt bejelentve sehol) csak seftelget erre nem térnék ki komojabban , az ösz leigazolható jövedelme kb 45.000 forint ápolási segéj de a jelzálog jelenleg még 20 évig 50.000 forint a személyi kölcsönöm még 6 évig ugyanennyi(minden kölcsönt házasság után vettünk fel) (brutto 240 et keresek-sok túlórám volt volt a banknak honan számolni a törlesztőrészleteket)
ezek miatt és a hozzá állása miatt teljesen ködbe búrkolózik a jővőm mert így ha fizeti a jelzálogot se vagyok hitelképes a válás után így új életet se így se úgy nem tudnék kezdeni.arra lennék kiváncsi hogy milyen esélyeim vannak lennének új normális életre ha egyáltalán lennének vagy élhetém tovább az életem ahogy eddig elkeseredve?mert ezt már igazábol nem bírom sokáig sajnos.