bántalmazás v. agresszív magatartás


oligaliga # 2018.12.12. 07:28

Vadsuhanc

Ebben igazad van, és egyetértek abban, hogy az esemény valóságának és a bántalmazás hátterének feltárására kell a szakértő. Ugyanakkor a másik fél ügyvédje nem tagadta a történteket, szóval ezt is figyelembe kell venni.

Vadsuhanc # 2018.12.12. 07:25

Oligaliga nem mondom, hogy nincs igazad. Viszont az ilyen ügyekben csak az egyszeri bántalmazás bizonyítására törekedni véleményem szerint nem szabad. Gyanítom és majdnem mindig az elkövető tagadja, hogy ilyen történt volna. A gyermek állítja az elkövető tagadja a bántalmazást és, ha látható sérülés nincs a bizonyítás nehézkes.

Tapasztalatból írom, hogy a szakértő kirendelése feltétlenül indokolt mert szélesebben feltárja a gyermek sérelmére elkövetett cselekményt és annak hátterét valamint azt is, hogy a bántalmazás megtörtént-e és rendszeres-e és ezen kívül érzelmi bántalmazás is folyamatosan éri-e a gyermeket.

oligaliga # 2018.12.12. 07:01

Azért ahhoz nem kell szakértő, hogy megállapítsd, a gyermek földhöz vágása a gyermek egészségének, túlélésének, fejlődésének vagy méltóságának tényleges vagy potenciális sérelmét eredményezi-e.

Vadsuhanc # 2018.12.12. 06:58

Meggyőződésem, hogy a kérdésben egy szakértői vélemény alapozhatja meg, hogy történt-e olyan cselekmény amely a gyermek testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyeztetette-e?
Ha a szakértő megállapítja, hogy a gyermek sérült nincs nagyobb jelentősége annak, hogy fizikai vagy szóbeli bántalmazás történt a kiskorú veszélyeztetést bűntett megalapozott gyanúja fennáll.

A kérdéseddel kapcsolatban az a véleményem, hogy nem szükséges a fizikai megnyilvánulás az érzelmi bántalmazás ( félelemben tartás ) is elegendő a bántalmazás megállapításához, de ismételten megjegyzem, hogy ennek a szakértő vizsgálata során egyértelműen megállapíthatónak kell lennie.

oligaliga # 2018.12.12. 06:55

Bár nem vagyok családjogász vagy gyermekvédelmis, de érdemes lenne a WHO ajnálsát felhozni, és ahhoz viszonyítani, hogy az adott cselekméyn bántalmazásnak miősíthető-e:

„A gyermek bántalmazása és elhanyagolása (rossz bánásmód) magában foglalja a fizikai és/vagy érzelmi rossz bánásmód, a szexuális visszaélés, az elhanyagolás vagy hanyag bánásmód, a kereskedelmi vagy egyéb kizsákmányolás minden formáját, mely a gyermek egészségének, túlélésének, fejlődésének vagy méltóságának tényleges vagy potenciális sérelmét eredményezi egy olyan kapcsolat keretében, amely a felelősségen, bizalmon vagy hatalmon alapul.”

A bántalmazásnak nem kell folyamatosnak lennie, egyszeri alkalom is elegendő a megállapításához.

derill # 2018.12.12. 00:02

A segítségeteket, illetve a véleményeteket szeretném kérni. Az egyik eljárásban a vér szerinti apa eljárást indított, mert a nevelőapa bántalmazta a gyermekét. A gyermeke elmesélte, hogy „egyik alkalommal labdázott, a labda az édesanyjára pattant, az élettársa őt felemelte, és utána úgy dobta őt vissza a földre, hogy megütötte a lábát, a térdét és még erősen meghúzta a haját. Kissé elsírja magát, hogy az édesanyja nem védte meg ebben a helyzetben.”. Dr. Sproncz Julianna kolleganőm az alábbi kijelentést ette erre a bíróságon, az anya képviseletében: "Tekintettel arra, hogy ezzel foglalkozom, tudok különbséget tenni bántalmazás és bántalmazásnak
beállított agresszív megnyilvánulás között."
Számomra az agresszív megnyilvánulás bántalmazás, főleg ha gyerekkel szemben követik el és a gyermek elmeséli, hogy földhöz csapta a nevelőapja, a haját húzta stb.
Tehát a véleményetekre vagyok kíváncsi, hogy mit gondoltok erről, bántalmazás-e az agresszív cselekmény, ill. előfordulhat-e olyan, hogy valaki agresszív cselekményt végez egy gyermekkel szemben, de ezzel nem bántalmazza semmilyen módon a gyermeket.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu