Közös költség fizetése és a haszonélvezeti jog


Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.21. 09:51

Minek a döntvény, ha a törvényszöveg egyértelmű?

DurvaPista # 2018.08.21. 08:14

Esetleg tud valaki nekem egy linket, ahol "rendhagyó" ítélet született abban a vonatkozásban, miszerint a haszonélvező is köteles /kötelezhető/ (mint az ingatlanhoz kapcsolódó rendes/rendszeres költséget) a közös költséget fizetni. A kúriai összefoglaló táblázat szerint volt ilyen... és én nagyon szeretném elolvasni, illetve hivatkozni rá...

ObudaFan # 2018.07.01. 06:11

Ptk. 5:149. § (3) A haszonélvező viseli - a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével - a dologgal kapcsolatos terheket. A haszonélvezőt terhelik a dolog használatával kapcsolatos kötelezettségek.

Ez alapján véleményem szerint a felújítási alap kivételével a közös költséget a haszonélvező viseli. Ezzel együtt lehet kérni természetesen részletezést. És aztán fizetési meghagyást lehet indítani a haszonélvező ellen.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.01. 05:33

Lakásszövetkezet? Elsőre még társasház volt.

TSCC # 2018.06.30. 21:38

Köszönöm a válaszokat!

Ezek szerint kérhetem a közös költség réstletezését? Szemétszállítás, villanyszámla, takarítás is van benne, plusz biztosítás és felújításra szánt rész is. Utóbbi kettő gondolom, a tulajdonosé, de az első 3 fizetésére kötelezhető a haszonélvező? És a lakásszövetkezet kérhető arra, hogy azt bontsa? Vagy a haszonélvezőn kellene valahogy behajtani? Ő tudja, hogy neki kellene, de nem érdekli. Ahogyan a többi tulajt sem igazán. Mi viszont mindenképpen szeretnénk elkerülni, hogy a behajtás esetleges költségeit is nekünk kelljen kifizetni.

Illetve egy másik: ha a lakásszövetkezet felhívására befizetjük a többiek helyetti részt (hogy elkerüljük a többi költséget), akkor az később, a lakás esetleges eladásakor követelhető rajtuk? Vagy ők nem tudnak akkor arra hivatkozni, hogy ők nem kértek minket, hogy helyettük fizessük?

Én senkit nem akarok támadni, csak megoldást találni. Jelenleg mi fizetjük a részünket, ennek ellenére velünk szemven is fenyegetőznek. Nem hiányzik, hogy még plusz perköltséget is kelljen fizetni, vagy a munkahely kapjon határozatot, hogy a munkabérből vonjanak, miközben mi vagyunk az egyetlenek, akik hajlandóak fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.23. 06:18

Nem alanyi, hanem tárgyi oldalon van kivétel. Előfordul ugyanis, hogy a közös költség egy része kifejezetten a használatból adódik. Pl. amikor a vízdíjat a közös költségben fizetik vagy, vagy tipikus a szemétszállítás díja.

drbjozsef # 2018.06.23. 05:21

KBS,

Főszabályként. És mi a kivétel például? Mert ha bármi az lehet, a haszonélvezetnek nagyon annak kellene lennie...

Szomorú örökös # 2018.06.22. 19:30

KBS

A közös költség főszabályként nem a használathoz, hanem a tulajdonhoz tapadó kiadás.

Lehet, hogy ez így szabályos, de egyáltalán nem logikus.
Nem én használom az ingatlant, bár tulajdonos vagyok, de mégis minden szart fizessek én utána, mert van egy f...kalap haszonélvező, aki úgy gondolja, hogy ő bármit megtehet. Én is jártam már ebben a cipőben és rohadtul nem igazságos...mint ahogy sok esetben a jog nem az egyáltalán.

nonolet # 2018.06.22. 19:19

TSCC

Ha te fizeted be, akkor te hajthatod be a többiektől...

Felszólításé és fizetési meghagyás, per, végrehajtás útján.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.22. 19:15

A közös költség főszabályként nem a használathoz, hanem a tulajdonhoz tapadó kiadás.

Szomorú örökös # 2018.06.22. 14:33

TSCC

Elsősorban nem a tulajdonosokat támadnám a helyedben, hiszen ha a haszonélvező használja az ingatlant, akkor neki kellene felhívni a figyelmét, hogy a terhek is ilyen esetben őt illetik. Tehát nem csak a hasznot zsebeljük be róla, hanem a költségeket is kellene neki fizetni szerintem.

TSCC # 2018.06.22. 14:02

Tisztelt Fórumozók!

Közös költség fizetésével kapcsolatban lenne kérdésem. Egy olyan társasházi lakásról van szó, amelyet többen örököltek, így több tulajdonosa van, s haszonélvezeti jog is van bejegyezve rá. A haszonélvezeti joggal rendelkező személy (ő nem tulajdonos) használja az ingatlant, közös költséget viszont nem fizet. A lakásszövetkezet erről tájékoztatta a tulajdonosokat, azonban csak egy tulajdonos hajlandó fizetni. Ő fizeti a rá eső részt rendszeresen, a többiek viszont semmit, így gyűlik a tartozás. Most jutottunk el arra a szintre, hogy a szövetkezet bírósági behajtást emleget. Mint rendszeresen fizető, szeretnénk elkerülni, hogy esetleg végrehajtásra kerüljön az ügy, s kárunk származzon belőle. Viszont nem tudjuk, mit tehetnénk. Ha kifizetjük a többiek helyett is a tartozást, van arra esély, hogy valaha viszontlátjuk a pénzünket? Vagy ez bárhol, esetleg a lakás későbbi értékesítése során figyelembe vehető? Vagy mit tudunk tenni? Egyáltalán az időben fizetőtől követelhető a többiek által be nem fizetett összeg? Válaszukat előre is köszönjük!

mascara # 2010.07.12. 14:19

Kedves MajorDomus!

Nagyon közönöm a pontos hivatkozást és a választ. Ön igazán rendes és nem veszi félvállról a mások gondját. Nagyon hálás vagyok.

MajorDomus # 2010.07.10. 20:30

Mascara

A hivatkozás : CXXXIII/2003 tv. A társasházakról

Chrys # 2010.07.10. 12:05

MajorDomus!
Nagyon köszönöm a választ!

Krisztián

MajorDomus # 2010.07.09. 22:09

Chrys
A közös költséggel csak a tulajdonos tartozhat ! Senki más.

Az hogy a tulajdonos kivel fizetteti meg, az más kérdés !
Általában azzal,aki a lakást használja.

Maskara

Nem vagy köteles közös költséget fizetni, sem egy részét,sem az egészet. Vagy bérleti dijat fizetsz mint bérlő, vagy k.költséget mint tulaj. A biróságon körbe röhögnék a bérbeadót.

mascara # 2010.07.09. 16:10

nandy: nem állapodtunk meg és a szerződésben sincs benne, és nem is a közös költségről lenne szó!
Az épületbiztosítást akarják velem fizettetni, meg h a lakótömb hitelt vesz fel, tetőfelújításra, kazánra. Azt is nekem kell fizetni???

Nem - szerintem, de valami hivatkozást tudna valaki erre?

Chrys # 2010.07.09. 07:05

sziasztok!
És abban az esetben kinek kell fizetni a közös költséget (víz díj benne van), hogyha nem haszonélvezőről van hanem szívességi lakáshasználóról? Ebben az esetben is fentáll az, hogy annak kell fizetni aki használta? Mert ugye itt nem haszonélvezetről van szó.

MajorDomus # 2010.07.08. 22:22

A szavazati jog a tulajdonost illeti meg, a haszoinélvezőt nem, tehát nem kell meghivni a közgyülésre.

Ha a tulaj kiskoru, akkor a törvényes képviselői szavaznak helyette, vagyis a szülei.

A lakást kiadhatja mert haszonélvező !
A rendeltetés( lakás) megváltoztatását ( iroda) közgyülési határozattal vagy Szmsz módositással meg tudjátok akadályozni.

MajorDomus # 2010.07.08. 22:22

A szavazati jog a tulajdonost illeti meg, a haszoinélvezőt nem, tehát nem kell meghivni a közgyülésre.

Ha a tulaj kiskoru, akkor a törvényes képviselői szavaznak helyette, vagyis a szülei.

A lakást kiadhatja mert haszonélvező !
A rendeltetés( lakás) megváltoztatását ( iroda) közgyülési határozattal vagy Szmsz módositással meg tudjátok akadályozni.

Pacsker # 2010.07.08. 19:19

Tisztelt Tagok!
Böngészéseim során úgy látom, hogy az én kérdésem is idetartozik. Kérném segítsen nekünk valaki.11 lakásos társasházban lakunk.Véletlenül derült ki,hogy az egyik lakástulajdonos tavaly június 29-én ajándékozással két kiskorú unokájára íratta a lakását élete végéig haszonélvezeti joggal.A lakók arra lennének kíváncsiak,hogy kinek milyen jógai vannak?Ki dönthet,ki szavazhat? Elég sok borsot tör a lakók orra alá,állandóan kötözködik mindenkibe beleköt.
Ki gyakorolja ebben az esetben a ház ügyeit,meg kell-e hívni lakó gyűlésre,egyáltalán meg kell-e őt hallgatnunk?Július 1-én új lakcíme hátrahagyása nélkül elköltözött jelenleg a lakás üres, de több lakó felé jelezte, hogy könyvelő irodának adja ki. Kell-e neki ilyenkor megkérdezni a közösséget, mert addig rendben, hogy iroda, de ahonnan költöznének mondják, hogy egy átjáróház a tömbjük.Nekik megváltás,nekünk rémálom lenne?Mit léphetünk ilyenkor?
Kérem aki tud segítsen! Köszönettel minden hasznos tanácsért!

nandy # 2010.07.08. 17:51

A közös költség a tulajdonost terheli, de ha ti úgy állapodtok meg, hogy fizeted, akkor neked kell...

(A ház egyébként továbbra is a tulajtól követelheti, ú pedig a szerződésetek alapján tőled.)

mascara # 2010.07.08. 15:28

Tisztelt fórumozók!

Kérem, segítsenek! Önkormányzati (szolgálati) lakésban lakom, bérlő vagyok, fizetek mindent rendesen(szemétszállítás, lépcsőháztakarítás, stb). Az Önkormányzat velem fizetteti az általuk közös költségnek nevezett díjat is.

Ez a díj magába foglalja a lépcsőház fűtését és világítását (szerintem helyes, én használom), a közös képviselő díjazását (hááát, ez még talán rendben van) és a lakóingatlan biztosítását(?) valamint az épület felújítására irányuló megtakarítást.

Ez utóbbival nem értek egyet,- hiszen a lakás nem az én tulajdonom, a megtakarítással nem az én tulajdonom értéke növekszik, mégis nekem kellene a hitelt fölvenni és fizetni,- de mivel nem vagyok járatos a jogban, ezt nem tudom megindokolni.

A fenntartó "embere" szerint az ügyvédje elmagyarázta, hogy mi tartozik a közös költségbe, és azt nekem kell fizetnem.

A kérdésem az lenne, hogy valamilyen törvénycikkellyel alá tudnák támasztani az igazamat? Azaz, mi a közös költség pontos fogalma, és kinek kell az épületbiztosítást és a lakáskasszát fizetni. Nagyon köszönöm.

MajorDomus # 2010.06.27. 08:15

Én ezt tudom,de nem a biroságon fut ki ( a kimentési indok miatt ) az időből,hanem a társasház indit(hat) végrehajtást ellene ha nem fizeti a megemelt összeget.

ragyasdezso # 2010.06.26. 22:05

MD
A közös költség értesítőről számít a 60 nap!

kbs
Csak akkor tudja érvényesen megtámadni, ha a kézbesítési címét megadta.