Apaság vélelmének megdöntése


ObudaFan # 2010.03.26. 12:35

Mivel kapcsolatban szeretnétek bármit tenni? Ha jól értem, az apasági vélelem fennáll, a kapcsolattartásra joga van, az örökbefogadáshoz meg nem kell hozzájárulni.

kingus86 # 2010.03.26. 08:50

Szép jó napot mindenkinek!!
Segítséget szeretnék kérni!!Ki vagyunk borulva,lassan rá megy a családunk,a férjem volt feleségének a gonoszságaira!
9 éve váltak el a házasságban született 3 fiú gyermek,csak az a kérdés,hogy kitől.Mert a 4. megszakított terhességénél derült ki,hogy külön utakon járt évek óta és ézert került sor válásra és a terhesség megszakítására.5 éve magánúton elvégeztettünk dns vizsgálatot,ami elég érdekes helyzetet állított fel.Igazából már akkor gyanús volt az egész amikor elkezdtük,mert nagyon olcsó volt és még házhoz is jöttek.Apa fiú kapcsolatot állapítottal meg:99,95 99,93 99,97% eredménnyel.Elfogadtuk,örültünk,hogy legalább a ha szenvedünk,akkor a saját gyermekeiért tesszük.Állandóan pereskedik a volt asszonyka ez az élete.Legutóbb azt is kitálta,hogy a férjem mondjon a legkisebb gyerekről,mert az új férje örökbe akarja fogadni.Ekkor újra felvetődött a férjemben,hogy nem ő a biológiai apa,mert úgy tűnik ennek a nőnek teljesen mindegy kinek a nevén van szegény gyerek.Felkerestünk egy igazságügyi szakértőt,aki elmondta,hogy csak 99,98% fölött lehet apa-fiú kapcsolatot bizonyítani.Felvetettük az anyukánál egy hivatalos teszt elvégzését,de teljsen elzárkózik.Mit tehetünk ez ügyben??

csicsi76 # 2010.03.12. 15:21

Pazs, és mindenki!
Köszi a tanácsokat. Remélem igaza(d) lesz, és tényleg gyorsan megy. Ja, és a gyámügyes még szinte le is szidott, hogy miért nincs rendezve a leendő gyerek családjogi helyzete, ne panaszkodjak, ne keressek már egyszerűbb megoldásokat.
És ha már bíróság: csak a lakóhely szerinti bírósághoz lehet fordulni? Vagy van lehetőség a földrajzilag egyébként sokkal közelebbi, a tartózkodási helynek megfelelő bíróságon ezt elintézni?
Még egy kérdés: valahol azt találtam, hogy ha a házas felek megtartották a születési nevüket, a gyerek születéséig van lehetőség megváltoztatni a házassági anyakönyvi kivonatban a "gyerek vezetékneve" rovatot. Ez kb mennyi időt igényel, és mi kell hozzá: papírok, illetékbélyeg? (így legalább az én nevemet tudná a gyerkőc viselni :-) ).
Előre is köszönöm...

pazs # 2010.03.12. 13:19

csicsi76: szóval akkor marad a per, de ha tényleg mindenki ugyanazt állítja és ugyanazt akarja, akkor viszonylag gyorsan (pár hónap alatt) lezajlik az egész.
Viszont érdekes szempontot vetettél fel: a házas férfiaknak ebből a szempontból tényleg egyszerűbb, mint a házas nőknek :)

ObudaFan # 2010.03.12. 13:14

Az általad idézettek még nem hatályosak. Jelen állás szerint jan. 1-től azok lehetnek, de az új Ptk. körüli politikai hisztéria miatt egyáltalán nem biztos, hogy ez így is lesz.

csicsi76 # 2010.03.12. 13:10

Pazs:
Csicsi76: nő, az anya, és házas. :-) A gyerkőc apja nem a férj, és ezt mindkét fél tudja, elismeri.

Azon is elgondolkodtam, hogy egy férfinak, ha házas lehet akárhány gyereke akármennyi nőtől, aki nem a felesége; ír mindig egy nyilatkozatot, és nem kell szórakoznia a névvel, meg hogy ki-kicsoda az anyakönyvi papíron.
Egy anyának, egy nőnek, ha esetleg házas és nem a férjétől van a gyereke? Járkálhat a bíróságra, idegeskedhet!! Nesze neked családjog, meg a nők és a gyerekek érdekeinek a képviselete! Igazán szerencsés helyzet!
Azért minden segítséget/tanácsot köszönök előre is.

pazs # 2010.03.12. 10:24

csicsi76: az egyértelmű válaszhoz megmondanád, hogy te az anya vagy az apa vagy-e? :) illetve hogy az anya házas-e? (hogy az apa házas-e, az most nem számít).

csicsi76 # 2010.03.12. 09:51

Segítséget kérnék!
A helyzetem már szerepelt itt; nagyon röviden házas vagyok, de babát várunk a mostani párommal.
Odáig hamar eljutottunk, hogy apasági vélelem, meg annak megdöntése csak peres úton lehetséges. Ma voltam a helyi gyámhatóságon, ahol azt az infót kaptam, hogy minden bizonnyal egyetlen tárgyalás elég lesz, és vizsgálatok sem kellenek (vérteszt, DNS, stb) mert mindenki egybehangzóan ugyanazt állítja, sőt ilyen esetekben perköltséget sem szabnak ki. kb 3 hónapos ügyintézés.
Viszont találtam egy dokumentumot, amit ennél hivatalosabb formában sajna nem sikerült még megtalálnom, amiben az áll, hogy elkerülhető a pereskedés - csak részletek:
MÁSODIK RÉSZ

A ROKONSÁG

  1. Cím: A rokoni kapcsolat
  2. Cím: A leszármazáson alapuló rokoni kapcsolat
  3. Fejezet: Az apai jogállás keletkezése
  4. Fejezet : Az apaság vélelmének megtámadása

    18. §

(1) Nincs szükség az apaság vélelmének megdöntése iránti perindításra, ha az anya házassága alapján az apaság vélelme fennáll, a házastársak életközössége azonban már megszűnt és az a férfi, akitől a gyermek ténylegesen származott, a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal a magáénak kívánja elismerni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a bíróság nemperes eljárásban a vélelmezett apa, az anya, valamint a gyermek vér szerinti apjának közös kérelmére megállapítja, hogy a gyermeknek nem az anya férje (volt férje) az apja. Az apaság kérdését ugyanebben az eljárásban a 6. § rendelkezései szerinti teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal kell rendezni.

(3) A (2) bekezdésben foglalt eljárás megindítására a 15.§-ban foglalt megtámadási határidők nem irányadók.

Ebből mi az igazság, ez hivatalos????
Tényleg, hány tárgyalás szükséges ehhez, ha mindenki egy és ugyazazt állítja?

Előre is köszönöm, üdvözlettel

_Wasp_ # 2010.01.15. 16:21

Obudafan, az vajon működhetne ebben a sorrendben, hogy: apasági per - örökbeadás megtámadása bíróság előtt - gyermek elhelyezése iránti kérelem?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2010.01.15. 15:40

Ha megegyeztek, tudsz tenni elismerő nyilatkozatot, ha nem, nem. Ha a tudtod nélkül örökbeadta, esetleg nem vagyoni kártérítés iránti polgári pert tudok elképzelni.

Laci80 # 2010.01.15. 13:26

Tisztelt Ügyvédúr!

Köszönöm a válaszát. Még nem találkoztam az anyával, hogy megvan-e a pici, ha véletelenül összefutok vele, s nem hajlandó nekem semmit sem mondani, hogy mi lett a picivel, illetve az enyém-e a baba, ebben az esetben tudok mit csinálni, bíróságon kívűl? Szégyenlem magam, mert a terhessége alatt semmiben nem segítettem Őt, abban sem, hogy rendesen tudjon táplálkozni, pénzt sem adtam neki. Többször mondtam neki, hogy biztos nem az enyém a baba, de a hölgy biztos benne, hogy az enyém. Ha bemegyek a bíróságra, a gyámügytől kérhet bármilyen felvilágosítást a bíróság a hölgyről? Itt biztosan tudják, hogy mi történt a picivel. Tudtom szerint ha nincs apa feltüntetve a születési anyakönyvi kivonaton, a hölgynek megkell jelennie a gyámügyön családi jogállás rendezése miatt. A hölgy nélkül tehetek apasági nyilatkozatot a gyámügyön? A hölgy számíthat bármilyen büntetésre, pl. pénzbeni büntetésre, ha tudtom nélkül örökbeadta a picit? Mégegyszer köszönöm a választ

ObudaFan # 2010.01.15. 13:07

Ha már örökbefogadták, akkor nincs mit tenni. Ha nem, akkor apasági pert lehet indítani. Ezt mind a gyermek, mind az anyuka ellen meg kell indítani a lakóhelyük szerinti helyi bíróságon. A te és az ő nevüket, lakcímüket kell a keresetbe írni, azt a kérésedet, hogy az apaságot állapítsa meg a bíróság, továbbá az anyával való kapcsolatod rövid leírását, azt, hogy miért gondolod, hogy te vagy az apa. Költségfeljegyzéses a per, így az illetéket nem kell előre leróni, de valószínűleg szakértői bizonyításra lesz szükség. Ennek a költsége a százezres nagyságrendet elérheti. Ha ezt nem tudod fizetni, a bíróságon, vagy a www.birosag.hu oldalon elérhető formanyomtatványon tudsz költségmentességet kérni.

Laci80 # 2010.01.15. 12:27

Tisztelt Illetékes
volt egy kapcsolatom, egyszer voltunk úgy együtt, a hölgy terhes lett, a baba apukája én vagyok, hónapok óta nem tartjuk a kapcsolatot, én nem keresem őt, ő nem keres engem.Kérdésem a következő lenne, hogy tudnénk apaság megállapítást kérni? Nincs apasági nyilatkozat. Abban az esetben mi a helyzet, ha a hölgy esetleg örökbeadta a picit? Most kellett vagy kell megszületnie a picinek. Ha Bírósághoz fordulok,hogy szeretném ha megállapítanák az apaságomat? Mi szükséges ehhez? Milyen adatok? Illető hölgy beleegyezése szükséges? Indíthatok egyedül ilyet, vagy a hölgy is kell hozzá? Ha indítok a bíróságon ilyet, hogy állapítsák meg az apaságomat, mennyibe kerül? Ha megy idézés a hölgynek, s ha nem jelenik meg a bíróságon a megadott időpontban, akkor Őt büntetik valamivel? Mi a teendő abban az esetben ha ő a beleegyezésem nélkül esetleg örökbeadta a kicsit? Előre is köszönöm a válaszukat,se gítségüket !

ObudaFan # 2009.12.29. 15:04

Ha nincs betöltve az apai jogállás, bármikor indíthat pert az apaság megállapítása iránt, erről le sem lehet mondani.

ismeretlenül # 2009.12.29. 12:03

Tisztelt Dr. Grád András!

Elvált vagyok, nem rég lett vége egy éves kapcsolatomnak. A szakításkor derült ki, hogy állapotos vagyok. Ezt most már tudja az apa is. A gyermeket megtartom, igaz ezt Ő se ellenezte. Viszont nem szeretném, ha Ő lenne édesapaként megjelölve. Ilyenkor mi a helyzet, mit tehetek? Ha aláríratok vele egy lemondó nyilatkozatot az apaságról, ez elég, vagy egyáltalán kell ilyet tennem?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.18. 18:42

A kérdező nem figyelt, amikor korábban írtuk neki, hogy az apa nem fog tudni keresetet indítani.

ObudaFan # 2009.11.18. 13:54

A gyermek születési anyakönyvi kivonatára.

annaangyalka # 2009.11.18. 09:22

Szép jó napot mindenkinek!

Már egyszer itt írtam egy kis történetet a páromról,és volt feleségéről,és a hároméves gyermekükről,aki nem biztos,hogy a páromé.
Nos elmentünk az Édesanyához,és kértük tőle hogy próbáljuk meg kihagyni a bíróságot,és csináljuk meg az Apasági tesztet.
Ő ezt felháborodottan elutasította ,és nem hajlandó azóta szóba állni velünk.
Szerettük volna felhajtás nélkül ezt megcsinálni,de sajnos ez lehetetlen,így sajnos nem marad más választásunk,mint a bíróságra vinni az ügyet.
Mire van szükségünk ahhoz,hogy elindítsunk egy ilyen pert?
Azzal tisztában vagyunk,hogy nekünk kell állni a per költségeit,és ebben benne van a teszt is,de ezen kívül még mire van szükségünk?

Előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2009.11.13. 10:44

Már a gyámhatóság a gyermeknek rendelhet ki eseti gondnokot a most vélelmezett apa apaságának megdöntése iránti perre. Tehát aki apának gondolja magát, az erre próbálhatja megkérni a gyámhatóságot. Csak ha a most vélelmezett apa apasága megdőlt, indíthat apasági pert. Ugyanakkor a gyámhatóság csak akkor rendel ki eseti gondnokot, ha ez a gyermeknek érdekében áll. Ha pedig a gyermek rendezett körülmények között él, akkor nem áll érdekében.

monalisa1 # 2009.11.13. 08:12

Harcolnifogok,

Azzal egészítem ki az alábbi hozzászólást, hogy pert indíthatna a gyámhatóság vagy az ügyészség, de mivel az apasági státusz be van töltve nem biztos hogy fognak is - éppen a gyermek érdekeit szem előtt tartva.

Minden esetre a jelen helyzetben a hölgy a továbbaikban pénzt nem kérhet - nincs rá jogalapja.

Külön írom: kicsi a valószínűsége, hogy a férfi hozzájárulna a gyermek párod általi örökbefogadásához.

"Mona"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.12. 22:11

Ebben az esetben az, aki apának véli magát, nem indíthat pert. Az apai státusz ugyanis rendezett.

Harcolnifogok # 2009.11.12. 20:38

Tisztelt Illetékes,
bonyolult történetbe csöppentem bele:
Párom 4 éven keresztül volt párkapcsolatban egy hölggyel. A hölgy várandós lett kapcsolatuk vége felé. A gyermek megszületett. 3 év huzavona következett - a hölgy pszichés állapota hagy némi kívánnivalót maga után. Páromnak nem engedte, hogy lássa a gyermeket, majd megjelent és pénzt követelt, majd újra eltűnt a gyermekkel. Párom szerette volna nevére venni a gyermeket, jogász közvetítésével is kérte, de a hölgy nem járult hozzá ehhez. Levelek, fényképek, hangfelvételek, hivatalos iratok tömkelege bizonyítja, hogy párom szeretett volna a gyermek édesapja lenni, és a hölgy többször mondta/írta, hogy ő az apa - hivatalosan viszont soha nem járult hozzá.

A gyermek már elmúlt 3 éves. Néhány hónappal ezelőtt kiderült, hogy a hölgy életében a párom mellett párhuzamosan volt egy kapcsolata, így nem biztos, hogy párom az apa. Párom úgy gondolja, hogy ő az, de nem lehet tudni, hogy ki az, a hölgy nem járul hozzá sem a gyermek anyakönyvi kivonatának kiadásához (úgy tudom, ezzel már lehetne apasági pert kezdeményezni), sem a genetikai vizsgálathoz. Az anyakönyvi kivonatban egy harmadik (nem fiktív) úr van megjelölve apaként. Lehet, hogy a hölgy már akkor házas volt, ezért lett megjelölve egy harmadik úr apának?

Hogyan lehet apasági pert kezdeményezni így? Elrendel ilyenkor a bíróság apasági vizsgálatot?

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:
Harcolnifogok

Suzy39 # 2009.11.05. 16:17

obudafan irtam emailt.Kérem tekintse meg.
Köszönöm az itteni válaszát.

Üdvözletem

pazs # 2009.11.05. 12:36

Azért azt tegyük hozzá, hogy amennyiben sikerül perben megdönteni az apaság vélelmét, akkor gyakorlatilag minden esélyetek megszűnik arra, hogy magatokhoz vegyétek. Így viszont, míg az apa papíron is apa, lehet rá esély.

ObudaFan # 2009.11.05. 12:11

Nincs mit.