Apaság vélelmének megdöntése


annaangyalka # 2009.11.05. 10:18

Hát most kicsit el vagyok kenődve ,hogy őszinte legyek.
Azt hittem ez megy egyszerűbben is.
De köszönöm gyors válaszát!

ObudaFan # 2009.11.05. 09:59

Így három év elteltével az apa csak akkor indíthat önállóan pert, ha valamilyen új bizonyíték (pl. az általa készíttetett privát szakvélemény) arra utal, hogy nem az övé a gyermek. Egyébként az ügyészséghez lehetne fordulni, hogy az indítson pert, de az meg nem teszi meg, amíg nincs jobban megalapozva.

annaangyalka # 2009.11.05. 09:53

Szép napot mindenkinek!
Nos nekem is lenne gy kérdésem,bár elég kusza számomra ez az egész,de belevágok,és sűrítek :-)
A párom volt feleségétől van egy leányzója 3 éves.Idén Februárban mondták ki a válást,alig egy év házasság után.
Nos és itt jön ami érdekelne minket.
Szeretne kérni a párom apasági tesztet,de így válás után lehet-e ezt kérni?
Mi kell hogy ezt kérjük?
Házasságuk alatt,sőt a terhesség alatt is kételkedett abban,hogy a gyermek az övé,és ez most ahogy a Picike nő egyre szembetűnőbb,hogy nem hasonlít rá.
Tudom rosszul hangzik,hogy ezek után még azt merészelem írni,hogy szándékunkban áll magunkhoz venni,és felnevelni,de nagyon szeretnénk,csak ez a bizonytalanság a páromba,mély.
És egyáltalán van-e esélyünk magunkhoz venni,mivel nem vagyunk házasok,sőt nem is tervezzük ezt a lépést.
Mind a kettőnknek fix,és jól kereső állása van,az Édesanyával ellentétben,aki rettenetesen elhanyagolja gyermekét,és szinte nem is ő neveli.
Nekem is van egy 13 éves Fiam,és már úgy szereti a Csöppséget,mint az édes testvérét.
Szóval ha tudnak erre választ,avagy tanácsot adni,és nagyon megköszönném önöknek!
Előre is köszönöm válaszát-válaszukat!

ObudaFan # 2009.11.04. 19:21

Mivel a gyermeket te ebben a perben nem képviselheted, ezért szükséges neki ügygondnokot kirendelni, ami valóban költség. (Mellesleg a büntetőeljárásban a kirendelt védő munkadíját a terhelt csak felmentés esetén nem viseli.) Az a helyzet, hogy itt persze az fogja előlegezni a költségeket, aki a pert megindítja, de egyben pernyertes is lesz, így végül viselni meg a másik fél fogja. Több tárgyalás azért lesz, mert apasági perben a bíróság akkor is köteles bizonyítást lefolytatni, ha mindkét fél egyezően adja elő a tényállást.

Suzy39 # 2009.11.04. 16:45

Tisztelt Dr.Grád András Úr!

Egy hónapja született a kislányom aki a volt férjem nevére került mert a születése idöpontja nem haladta túl a válástól számitott 300 napot.
A jelenlegi párom aki a gyermek biológiai apja már terhesség alatt szerette volna meg tenni az apasági nyilatkozatot de közölték hogy ezt addig nem lehet mig le nem tellik a 300 nap.Szóval ezért a gyermek a volt férjem nevére került.
Most szerettük volna végre a nevére iratni a kislányt de a gyámhivatalba közölték hogy ez nem olyan egyszerü mert ha én az anya adom be az apasági vélelmének megdöntése iránti kérelmet akkor a gyermeknek kell egy ügyvéd/gondnok/aki képviselné hivatalosan akinek legalább 20ezer forintot kéne fizetnünk..Ezt sem igazán értem hogy miért kell nekem fizetnem hogy ha ez hivatalból rendelik el??? mellékesen megjegyzem, hogy a bünözöknek hivatalból kirendelnek ügyvédet akiért nem kell fizetni...a gyermek név változtatásához meg fizessünk mi??? Hogy van ez? Jah és még azt is közölték hogy legalább fél egy év mire ez lezajlik mert hogy nem egy hanem több tárgyalás lenne..nem tudom miért? mert a volt férjem is mindenben benne van hogy minnél előbb rendeződjön a dolog vagyis nem lenne akadály...A gyámhivatali ügyintéző még azt is közölte hogy dns tesztet is kell csináltatni amit ha jó ügyvédje van a gyereknek akkor szociális alapon talán nem kell kifizetnünk ami kb 100-150ezer forint lenne...mit ne mondjak elhültem...
tényleg igy van ez? ezeket nekünk kell fizetni??
itt olvastuk hogy be adhatja a volt férjem is ezt az apasági dolgot.Kérdezném hogy akkor mi a menete? hogy kéne belevágni? hova kell mennünk?milyen költségek lennének?...stb...

Előre is köszönöm a válaszát Nagy Józsefné

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.29. 08:03

Ha valaki házasságot köt, miközben a meglévő házasságát még nem bontották fel, az nem a gyermek apaságának rendezése, hanem bűncselekmény.

clara79 # 2009.10.28. 21:17

Szia Andy30!

Én úgy tudom, hogy az a legegyszerűbb, ha összeházasodtok, még a baba születése előtt. AZ esküvő után már be lehet jegyezni az új férjet apaként. Sajnos én már erről lekéstem, úgyhogy Nekem marad az apaság vélelmének megdöntése.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.28. 07:58

A férjet fogják bejegyezni apaként, mert vélelem áll az apasága mellett. Ezt a vélelmet azonban meg lehet dönteni, pert kell indítani. Az apaság vélelmének a megdöntése után pedig lehet apasági elismerő nyilatkozatot tenni.

andy30 # 2009.10.28. 07:46

Érdeklődni szeretnék hogy még a válást nem mondták ki de van uj kapcsolatom amiböl hamarosan születik egy közös gyermek és apasági nyilatkozatot szerettünk volna tenni de azt mondták hogy amig hivatalosan nem mondják ki a válást addig a gyermek a férjem nevére kerül nem lehetne valahogyan megoldani hogy az apja nevére kerülhessen,nincs valami megoldás erre?

ObudaFan # 2009.10.23. 10:04

A teendő elmenni a szakértői vizsgálatra, és ha az bizonyosodik be, hogy ő az apa, becsületesen fizetni a tartásdíjat. Még mindig jobb, mint alávetni magát a tartás elmulasztása miattt egy büntetőeljárásnak.

enibaba # 2009.10.23. 00:12

Kedves Ügyvéd Urak vagy aki tud segíteni!
problémánk a következő: a férjem 20évesen összejött egy lánnyal, jártak pár hónapig,szakítottak.3 hónap múlva a leányzó felkereste,hogy terhes és már nem lehet elvetetni.A férjem nem válalta az apaságot mivel nem is volt biztos,hogy az övé a baba. Ők a kapcsolatot itt le is zárták. A leányzó a baba születése után fényképeket kezdett küldözgetni az anyósoméknak a piciről(egyáltalán nem hasonlít a férjemre).Anyagi követelései nem voltak. Most hogy mi összeházasodtunk, lakást vettünk(hitelből dúrva törlesztő részlettel) és közös babát tervezünk érkezett egy papír a bíróságtól,hogy a gyerektartást követel a hölgy. Teszem hozzá hogy van két másik gyereke két különböző apától és mint hallottuk a gyerektartásokból él, nem dolgozik. A kisfiú 5 éves lesz. Van-e valami jogi kibúvó vagy valami,hogy megússzuk a gyerektartást vagy az apasági vizsgálat költségét vagy nem tudom. Mi a teendőnk?

Katakomba # 2009.10.22. 22:43

Kedves Nandra!

Bár Grád András szólíttatott meg, ha megengeded, válaszolok neked. A babádnak mindenképpen a volt férjed lesz bejegyezve apaként. Ha a válás jogerős kimondását követő 300. napig születik, mindig a volt férj a vélelmezett apa (kivéve persze, ha a baba születéséig új házasságot kötsz, de írtad, azt nem akartok).
Az egyéb megoldások:

  1. A volt férjed indít pert apaság vélelmének megdöntése iránt. Az ítélet után a párod (a gyermek vér szerinti apja) apai elismerő nyilatkozatot tehet az anyakönyvvezetőnél.
  2. A baba születését követően bementek a gyámhivatalba, nyilatkoztok mindannyian, a gyámhivatal kirendel egy eseti gondnokot (ügyvédet) a picinek, ő fogja megindítani nevében a pert. Onnantól ugyanaz a menete, mint az előző pontban.
Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.22. 11:42

Kérheted, hogy a gyermeket nálad helyezze el a bíróság, bár arra, hogy teljesítik a kérésedet, újszölött esetében tényleg nem nagyon van esély.

Petesilver # 2009.10.22. 11:34

Értem, köszönöm!

Hát, akkor ez kemény Dió lesz :( Nem a felelősség alól akarok kibújni, csak nem látom megoldhatónak, hogy szülés után rendes élete legyen a gyermeknek, mivel az anya családja katasztrófa, és jelenleg úgy néz ki, nem tudok változtatni azon, hogy az anya ne ott akarjon élni a továbbiakban:(

ObudaFan # 2009.10.22. 11:02

Döntési lehetőséged neked abban volt, hogy a nemi aktusba belemész-e. Ha anyuka a szülés mellett dönt, és úgy gondolja, hogy szeretné, ha apai kötelezettségeidnek eleget tennél, akkor nem lesz választásod.

Petesilver # 2009.10.22. 10:38

Mindenkinek szép napot!

Problémám a következő: valószínűleg én vagyok a jelenleg kb 6 hetes gyermek apja. A volt barátnővel el is mentünk a családvédelemre abortusz ügyben, meg volt a 2 meghallgatás, tanácsolták/jóváhagyták az abortuszt, ami közös döntés volt, és sajnos az anya állapota miatt lenne rá szükség. Viszont az anya már hazaköltözött, infót csak annyit kaptam, hogy nem volt abosrtuszon.

Kérdésem egyszerű: a 12. hétig van-e bármilyen lehetőségem jogi lépésre, nyilatkozatra, bármire, hogy ha sajnálatomra a gyermeket még is megszüli az anya, akkor hárítani tudjak bármilyen igényt a részéről? Most még el lehet vetetni, ebben is állapodtunk meg, és nem kívánok apa lenni. Tudom ezen szándékomat érvényesíteni, jogszerűvé tenni, vagy ha az anya a szülés mellett dönt, akkor egy lehetőségem van: apa leszek és kész?

Előre is köszönöm a vélemyényeket, válaszokat.

Nandra # 2009.10.20. 15:21

Kedves dr. Grád András!

Folyamatban van válóperem, de terhes vagyok az új páromtól. A baba születéséig kimondják a válást. Nem szeretnénk összeházasodni, viszont szeretnénk, ha a baba a párom nevére kerülne és nem a válófélben lévő férjemére. A különélés a terhesség bekövetkezte előtt már fél évvel bizonyíthatóan fennált.
A párom adna apasági nyilatkozatot. Megoldható-e amit szeretnénk? Ha igen milyen feltételekkel?

Köszönöm a választ Nandra

McRae # 2009.10.05. 20:06

Kedves Dr. Grád András!

A babuci még csak pár hónapos. Ilyenkor sem indítják el a pert? Az apaságot hogyan döntik el jogi úton? Még mindig nem tudom, hogy mikor végeznek vérvizsgálatot, és kit terhel ennek a költsége (ha a bíróság rendeli el)
Köszönöm előre is a segítséget.

Üdvözlettel.

McRae # 2009.10.05. 20:06

Kedves Dr. Grád András!

A babuci még csak pár hónapos. Ilyenkor sem indítják el a pert? Az apaságot hogyan döntik el jogi úton? Még mindig nem tudom, hogy mikor végeznek vérvizsgálatot, és kit terhel ennek a költsége (ha a bíróság rendeli el)
Köszönöm előre is a segítséget.

Üdvözlettel.

Grád András # 2009.10.04. 11:47

Kedves McRae!

Ha van vélelmezett apa, a gyermek egy éves koráig lehet(ett volna) kezdeményezni az apaság vélelmének megdöntése iránti per indítását, de azt se az anya kezdeményezi, hanem vagy a gyermek, (aki helyett gondnok jár el ilyen esetben), vagy az, akit a vélelem alapján a gyermek apjának kell tekinteni. Utána már csak a gyámhatóság és az ügyész indíthatna elvben pert (akik minden valószínűség szerint nem fognak.) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

McRae # 2009.10.04. 10:51

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Az egyiket már megillette az apaság vélelme. A másik viszont úgy gondolja, hogy Ő az apa, de igazság szerint mind a kettőnek van esélye az apaságra. Ilyenkor mi a helyzet? A bíróság elrendeli az apasági vizsgálatot? HA igen, akkor ennek aköltsége kit terhel?

Köszönettel.

McRae # 2009.10.04. 10:51

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Az egyiket már megillette az apaság vélelme. A másik viszont úgy gondolja, hogy Ő az apa, de igazság szerint mind a kettőnek van esélye az apaságra. Ilyenkor mi a helyzet? A bíróság elrendeli az apasági vizsgálatot? HA igen, akkor ennek aköltsége kit terhel?

Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.04. 07:44

McRae, az a kérdés, hogy kettőjük közül valamelyiknek az apasága mellett áll-e vélelem?

clara79 # 2009.10.04. 07:23

Szép jó reggelt!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra.
További szép napot Mindenkinek!

Üdv.

McRae # 2009.10.03. 20:37

Üdvözlök Mindenkit !

A következő kérdésben kérnék segítséget :
Az apaság megállapítására indított per során abban az esetben ha mindkét "apa" azt állítja ,hogy Ő az igazi vér szerinti akkor a bíróság elrendel-e apasági vizsgálatot és ha igen akkor a vizsgálat költségei kit terhelnek ?

Köszönettel.