Apaság vélelmének megdöntése


Gabicsek # 2012.02.22. 10:16

Akkor inkább úgy írnám: kevés az a hülye nő:)
Ettől függetlanül nem illik lekurvázni azt, akivel az ember korábban lefeküdt.

kaméleon # 2012.02.22. 09:23

Nincs az a hülye nő, aki a szaros családi pótlékért és gyerektartásért vállalna egy életre kötelezettséget egyedül.
Ez csak némely hülye férfi képzelete.

Kedves Gabicsek, ebben már sajnos tévedsz. Bár átlagos nő vagyok, átlagos ismeretségi körrel, nem egy ilyen nem létező nőt sikerült megismernem. Méghozzá, nem az én ítéletem, hanem saját bevallásuk alapján. (Persze, hál’ Isten, nem ők a többség.)

Textilhal # 2012.02.22. 09:12

Kedves MrTP!

Nagyon nem értünk egyet, a továbbiakban nem is kívánok érdemben hozzászólni a problémádhoz, mert látom a frankót te tudod egyedül és nagybetűs Áldozat vagy.

De azt azért lásd be, hogy ha egy nyilvános fórumon kiteregeted a magánéletedet, ráadásul ócsárló és trágár stílusban, nem meglepő, ha ehhez a fórum résztvevői hozzászólnak véleményükkel. Ahogyan te is tetted szabo.péter vonatkozásában (aki mellesleg kifejezetten egyéjszakás kalandról számolt be).

Eszem ágában sincs beleszólni bárki életébe, csak megfogalmaztam egy általános véleményt, mivel ez a fórum többek között erre szolgál. Ezt még véletlenül se vedd bocsánatkérésnek!:-)

Minden jót!

Gabicsek # 2012.02.21. 20:46

zabigyerekem,

én már 5 éve harcolok és nem láthatom a gyereket

A saját gyermekedről így beszélsz? Az anyját meg lekurvázod?

Hát, akárhogy is született az a gyerek - nem ő akart világra jönni -, illene szeretned és nem zabigyerekezni (manapság már tök mindegy, hogy házasságból, vagy házasságon kívül születik egy gyerek), az anyját pedig legalább azért tisztelni illik, mert világra hozta.

Talán nem hiába nem látod a gyereked.

Textilhalnak teljesen igaza van. A gyerekcsináláshoz két ember kell. Nincs az a hülye nő, aki a szaros családi pótlékért és gyerektartásért vállalna egy életre kötelezettséget egyedül.
Ez csak némely hülye férfi képzelete.

MrTP # 2012.02.21. 13:37

Textilhalacska, newsflash, nem mintha bármi közöd lenne beleszólni más életébe tudatlanul, de nem egy-egy éjszakásból lett a zabigyerekem, hanem egy számító kurvától aki hiába közölte, hogy szedi a gyógyszert mert több éves kapcsolat után is képes volt hazudni a pofámba és 6 hónapig titkolni a terhességet és még a rohadt tisztasági betéteket is dugdosta a szemetesbe,hogy elhitesse nem terhes...no mindegy....Az ember egy párkapcsolatot a bizalomra épít és 12 év után nem várja ezt a mocsok kurvától, de még egy házasságban sem lehet ilyet tenni, a pároknak meg kellene ha beszélni a gyerek témát és én többször is közöltem vele nem akarok! Nem is voltunk egy család csak a csajom volt. Feleségül nem akart jönni hozzám, annyira sosem tisztelt, csak tartsam Őt el. A világon semmi nem hatalmaz fel valakit, hogy emberek életével játszon, most van egy boldogtalan kisgyermek, akiből sosem lesz egy rendes ember és én aki nem lehetek apa. Nincs hely a mai világban az önkényeskedésre! Óvszer ide vagy oda! Ez normális embereknél nem így működik, hál az égnek a feleségemért, aki nem egy ilyen könnyű vérű nőcske! Egyébként te hallottál már a családtervezésről, mint fogalomról...az nem egy érdem ha valakit felcsinálnak és utána csak a gyerektartásért tartja a markát!

Textilhal # 2012.02.20. 13:09

El nem vitatva, hogy léteznek számító "nőcskék", azért hadd jegyezzem meg, hogy egy terhességet megelőző aktusban részt vesz egy "fickó" is. Aki benyalhatja az aznap este megismert (tehát kvázi vadidegen) és vonzó, kölcsönösen (!) kívánt szexuális aktusra buzdító, vagy abba beleegyező nőszemély "szedek gyógyszert" kijelentését, szíve joga. De ha olyan balga, hogy egy ismeretlennek ezt minden fenntartás nélkül elhiszi és ezzel a védekezést megvalósultnak tekinti, és eszébe nem jut óvszert húzni (ami tudjuk: nem kizárólag a nem kívánt terhesség szempontjából lehet fontos...), akkor álláspontom szerint a "csak szexről volt szó, nem gyerekről" tartalmú felháborodás kicsit sántít...

MrTP # 2012.02.20. 12:48

Tisztelt Szabó Péter!

Olvastam blogját, nme vagyok ügyvéd, de saját tapasztalatból mondom, MOST tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ne születhessen meg ez a nem kívánt zabigyerek, mert egész életedet tönkre fogja tenni. Engem is így húztak csőbe, mert ugye csak szexről volt szó nem pedig gyerekről. Hallottam valaki hason helyzetűtől, hogy ügyvéddel íratott a nőcskének, hogy nem vállalja a gyereket és mivel az anya igen is meg akarja tartani a magzatot az apa beleegyezése nélkül, így azt saját felelősségére teszi és soha sem fog gyerektartást követelni a biológiai apától, természetesen az apa lemondott a gyerek láthatásáról. Az ilyen nőcskék csakis a gyerektartásra mennek rá, a gyereket meg majd úgysem engedik látni, hiába gyámügy ide vagy oda én már 5 éve harcolok és nem láthatom a gyereket pedig a gyerektartást lehúzzák tőlem. Ha neked nem fontos ez a gyerek akkor most mielőtt megszületik tegyél meg mindent a magad érdekében!!!! Bárcsak 8 évvel ezelőtt én is tudtam volna erről a lehetőségről. Szerintem ezt törvényben kellene előírni, minden olyan nőcske aki önkényesen a más emberek életével játszik a gyerek születése előtt apai jóváhagyást kellene, hogy kapjon írásban, közjegyzőnél, hogy a férfi majd vállalja a gyerektatást is, különben nem járna nekik semmi, NA kíváncsi lennék mennyi törvényen kívüli gyereket nevelnének csonka családokban! Megcuppana a szám! Sok sikert! Együttérzéssel,MrTP

ObudaFan # 2012.02.17. 12:20

Az egy más kérdés. A kapcsolattartást a gyámhatóságon keresztül lehet kikényszeríteni.

Chris981 # 2012.02.17. 11:25

Eszem ágában sincs szabadulni tőle. De nem érzem jogosnak, hogy mondjuk 18 éven keresztül én fizessem a gyerektartást, aminek nagy részét nem is a gyerekre költené nejem, hanem mondjuk a 30-40e Ft-os telefonszámlájára.
Mint írtam ez a döntés nekem fájt a legjobban. Főleg azért, mert mióta ez szóba jött a bíróságon, a feleségem nem is engedi, hogy láthassam a gyereket. Aki ezen nem megy át, nem tudhatja mekkora fájdalom.
Továbbra is szeretném a kapcsolatot tartani a gyerekkel, de nem engedi. Ha valamire szüksége van, szeretném neki megadni, amit korlátaim engednek, de nem akarom, hogy feleségem fejőstehénnek nézzen.
Ha valamit viszek, azt mindkét gyereknek viszem, nem csak a vér szerinti fiamnak.
Közben én is kutakodtam, és én is arra jutottam, hogy az ügyészségen lehet indítványozni a dolgot.

pazs # 2012.02.17. 10:55

Chris981: azt értsd meg, hogy a bejegyzett apa meg az igazi apa a tudomásszerzésüktől számított egy éven belül indíthatnak pert. Utána csak az ügyészség, tehát az ügyészséget kell meggyőznöd, hogy perelje be az igazi apát. Nem lesz könnyű.

De nekem most egy úgy néz ki, hogy neveltél négy évig egy gyereket, aki azt hiszi (azt hiszi?), hogy te vagy az apukája, de mivel te összevesztél az anyukájával, inkább a gyerektől is meg akarsz szabadulni és az "igazi" apja nyakába varrni, aki meg nem is tud az egészről. Nyilván neki több apai érzése lesz...

Chris981 # 2012.02.17. 09:54

Köszönöm az eddigi infókat, és ha még valaki tud segíteni azt köszönöm előre is.
Az eredeti apa állítólag nem ismeri el a gyermeket.
Nekem volt a legfájdalmasabb meghoznom ezt a döntést, hogy megdöntöm az apaság vélelmét. De feleségem sajnos belekényszerít, hogy megtegyem.
Nem vállalhatom magamra azt a felelősséget, hogy megfosszam nevelt fiamat attól, hogy legalább egyik vér szerinti szülője nevelje. Nem szeretném, ha ezt később megkapnám tőle, még akkor sem, ha az anya nem áll a helyzet magaslatán. (Finoman fogalmazva.) Viszont a vér szerinti fiamnál ez nem merül fel, és mindent megteszek, hogy a neki kijáró gondoskodást, törődést kapja.

pazs # 2012.02.17. 09:45

Chris981:

  1. van
  2. a bíróságon, de ezt a tudomásszerzésedtől számított egy éven belül tehetted volna meg (te magad is azt állítod, hogy négy éve tudod)
  3. Amíg te vagy a bejegyzett apa, köteles vagy. Egy esélyed van, ha felhajtod a valódi apát, aki eddig nem is tudott arról, hogy van egy gyereke és ráveszed, hogy ő indítson apaság vélelmének megdöntése iránti pert.
Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.17. 09:44

Szerintem hibás taktikát követsz, amikor különválasztod a két gyermeket. Azzal, hogy az egyiktől szabadulni igyekszel, rontod az esélyeidet a másik elhelyezésében. (Túl azon, hogy egyébként sem szokás a testvéreket külön-külön elhelyezni.)

Chris981 # 2012.02.17. 08:50

Tisztelt hozzáértők!

Elég kacifántos a helyzetem. 4 évvel ezelőtt megismerkedtem egy 6 hónapos terhes nővel. Mikor megszületett nevelt fiam nem került apa megjelölése az anyakönyvi kivonatába. Felszólítást kaptunk, hogy meg kell jelölni valakit. Feleségem akkor azt állította, hogy a biológiai apa nem ismeri el, hogy övé a gyerek, ezért voltam olyan ostoba, hogy tettem egy apai elismerő nyilatkozatot. Később összeházasodtunk, és született egy vér szerinti fiam is. Ezek után megmutatkozott feleségem valódi énje, és elhanyagolta a háztartást, és a gyerekeket. Csak a számítógépnek és a telefonnak élt. Tavaly májusban elköltözött, és vitte magával nevelt fiamat, de a pici velem maradt. Több mint egy hónapig egyedül neveltem, ez idő alatt feleségem egyszer sem jött meglátogatni a picit. Mikor elindítottam a GYED felfüggesztését, és a családi pótlék igényt benyújtottam. Ekkor jött először oda a cuccaiért, és egy óvatlan pillanatban beugrott édesapja mellé a kocsiba, és elvitte a picit úgy, hogy közben a gyermek életét veszélyeztette közúti forgalomban.
Válókereset, és gyermekelhelyezés benyújtása során előadta a bíróságon, hogy két közös gyermekünk van, ami ugye nem igaz, és mindkettőre gyermektartást követel. Azóta tájékoztattam a bírónőt, hogy nagyobbik gyermek nem tőlem van.
Sajnos mostanában is hiányosságokat tapasztalok a gyermek ellátásában, mikor veszem át a láthatási napokon. Ezt jeleztem is a bíróságnak, de nem törődnek vele.
Kérdéseim a következők lennének:

  • Önök szerint van-e esélyem, hogy vér szerinti fiam nálam kerüljön elhelyezésre?
  • Hol kell kezdeményeznem az apaság vélelmének megdöntését?
  • Köteles vagyok-e tartásdíjat fizetni a nevelt fiam után, ha esetleg a vér szerinti apa nem ismeri el?

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.

Chris.

i.am.s. # 2012.02.14. 15:13

Üdvözletem!
Korábban már írtam ide,apaság vélelmének megdöntése ügyében.
Nos odáig jutottam az ügyben,hogy beadtam az illetékes gyámhivatalhoz a kérelmet,hogy a bejegyzett (vélelmezett) apa,nem a vér szerinti apa,hanem én vagyok.Meghallgatták az anyát és férjét,akik egybehangzóan nyilatkozták,hogy biztosak benne,hogy a férj a vér szerinti apja a gyermeknek.
Első fokon a gyámhivatal elutasította,én fellebbeztem.
Ma kaptam a határozatot,hogy másod fokon a megyei gyámhivatal is elutasított és helyben hagyta.
Indoklásban azt írták,hogy a gyermek fogantatási körülményei ismertek,családi jogállása rendezett.Valamint,hogy nem vagyok jogosult az apaság vélelmének megdöntésére.
A határozatban az áll,hogy bírósági felülvizsgálatot kérhetek keresetet nyújthatok be,30 napon belül.
Most hogyan tovább ha én biztos vagyok benne,hogy a gyerek az enyém?
A segítségüket előre is köszönöm!
Szép napot mindenkinek!

szabo.peter # 2012.02.11. 08:14

Sziasztok!

3 hete volt egy egyéjszakás kalandom, és a hölgy üzeni, hogy terhes lett, csinált tesztet és pozitív. Meg szeretné tartani a gyereket. Mással nem volt, ezt tudom, ezért is fordultam ide a fórumhoz segítségért. Szedett fogamzásgátlók, de azt mondja, hogy lehet egy-két nap elfelejtette bevenni.
Most mi csináljak???????? Én nagyon nem szeretnék gyereket, főleg attól akihez semmi közöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.09. 15:50

Ha esetleg csak a név a gond, azt a minisztériumnál lehet kérvényezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.09. 15:50

De bizony az anyakönyvben feltüntetett személy az apád. És alighanem többszörösen lekésted már a vélelem megtámadásának a határidejét. Az ügyész indíthat pert az érdekedben, de nem köteles rá.

Mező # 2012.02.09. 15:13

Üdv!

Segítségre volna szükségem a következővel kapcsolatban. A születési anyakönyviben szereplő személy nem az apám, már meghalt, és szeretném a vér szerinti nevét felvenni, aki ezt szintén támogatja. Így 30 év után ez kicsit problémásabbnak tűnik, mivel gyerekeim is vannak, ezért tudni szeretném mi a legjobb módja ennek.

Köszönettel
Mező

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.01. 13:38

Ádám, annak a pernek nem te lennél az alperese, hanem a gyermek.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.01. 13:37

Roberta, itt szó nincs apaság vélelméről, így a megdöntéséről se. Amíg az apai státusz nincs betöltve, addig a biológiai apa indíthat pert az apasága megállapítása iránt.

Ádám1899 # 2012.02.01. 12:37

Üdvözlet mindenkinek!

A problémám hasonló mint az előttem itt felszólalóké mégis segítséget kell kérnem mert ezek alapján nem teljesen érthető nekem ez az egész.

A problémám tehát a következő: volt párommal lesz egy közös gyerekünk ami augusztusban fogant ,de ő nem vált el csak november,december körül. Tehát én bármit teszek nem az én nevemmel születik a gyerek( kivéve házasság) hanem az ex férj nevével ugye? Na ,de most kezd bonyolódni a dolog. Mi azóta már nem vagyunk együtt és a volt párom csak azért mert tudja milyen fontos lenne nekem ,hogy a nevemet viselje a gyerekem nem akarja ezt és azzal fenyegetőzik ,hogy a volt férje nevén hagyja és még én fizethetek a bíróságon mint a katonatiszt..Kérdésem arra irányulna ha a vélt apuka mert én elvileg ugye nem tehetek semmit elindítja az apasági vélelem megdöntése iránti igényét akkor én mint alperes veszítek hiába ismerem el ,hogy enyém a gyerek és ismeri ezt el az anyja meg a vélt apuka is? tehát akkor is fizethetek(DNS-teszt,stb..) ? Illetve ha nem akkor mit kéne tennem mert velem már szóba se áll így azt se fogom tudni mikor születik meg a gyerek pontosan.. A lényeg ,hogy szeretném elkerülni a felesleges pénzkidobást mert elismerem a gyereket és minden kötelezettségemnek eleget kívánok tenni ,tehát nem tartanám jogosnak ha mégis fizetnem kéne.

Kérem segítsenek!! Előlre is köszönöm!

roberta19 # 2011.12.25. 20:48

Üdvözlök mindenkit!

Szeretném megkérdezni, hogy ha a gyermekem fogantatásától vagyis az orvos mikor megállapította, a terhességemet. A terhesség tényének közlése számít az alábbiaknál;

"Az apaság vélelmét a gyermek a nagykorúsága elérése utáni egy évig, a többi jogosult pedig a gyermek születéséről szerzett értesülése időpontjától számított egy év alatt támadhatja meg."

Az apa írásban is közölte, hogy nem akarja a gyermekemet, szakítottunk, én akkor mondtam, hogy megtartom, ő szinte minden hónapban írt sms-t e-mailt, azóta megszületett a gyermekem és azóta "képzelt apa " van az anyakönyvben.

A kérdésem, hogy bár a szülésről nem értesítettem, nem kerestem őt, mivel mellettem is volt barátnője most már élet társa van, hogy ha megtudná hogy ki a gyermeke indíthat e ő apasági pert? Ha igen ezt mennyi ideig teheti meg!

Köszönöm ,Berta

ObudaFan # 2011.11.30. 21:48

Ez van. Volt ilyen elképzelés a 2009-es új Ptk. tervezetben. Aztán nem lett belőle semmi.

Jégtánc # 2011.11.30. 21:39

Nem értem miért kellene DNS teszt ha az igazi genetikai apuka elismeri a másik fél (férj) nem ismeri el.Semmi komplikáció nincsen,senki nem akar senkit sem semmire kötelezni.Németországban nem kell DNS teszt érdekes módon.Ott elég az elismerő es lemondó nyilatkozat.

Köszönöm válaszát.